PSV láme nizozemské rekordy, nepolevuje ani nestárnoucí De Jong

15.01., 16:35
Aktuality
Philips Stadion (© AFP)

Ajax se zvedl, Feyenoord si drží vysokou úroveň a hlídá druhé místo a špatně si nevede ani třetí Twente s Michalem Sadílkem. Jeden příběh však v současné Eredivisie ční nade všemi - týká se stále stoprocentního Eindhovenu, který kraluje celému Nizozemsku.

Nejvyšší nizozemská soutěž má v posledních dnech, týdnech a měsících pouze jednoho krále, a sice PSV, které zdobí jak nejlepší útok (59 tref v sedmnácti duelech), tak nejlepší obrana (jen 7 inkasovaných branek).

Grandiózní je však zejména jízda bez jakékoliv ztráty kytičky - 17 tříbodových zisků během stejného počtu střetů nemá ve vyspělých evropských soutěžích obdoby a určitě se nerodí každý rok.

A to přitom Eindhovenu vůbec nevychází přípravné zápasy. V létě ho nachytal Sint-Truiden (1:2), o něco později Schalke 04 (0:2) a již v kalendářním roce 2024 remizovalo PSV s Heraclesem (1:1) a Hamburkem (2:2).

Poslední klání proti Excelsioru Rotterdam však přineslo nejen povinné tři body, ale také několik rekordů. Klub vyrovnal nejlepší start do sezony v historii Eredivisie a ostrostřelec Luuk de Jong si pojistil místo mezi nejlepšími ligovými kanonýry všech dob. Jen za PSV už nastřílel 152 gólů.

S nasbíranými sedmi hattricky se mu podařilo vyrovnat předešlé výkony Mateje Kežmana i Luise Suáreze. V tomto tisíciletí vykázali více třígólových představení pouze Klaas-Jan Huntelaar a Dirk Kuijt.

De Jong si své fazony váží. "Už teď mi to připadá výjimečné, ale ocením to hlavně po kariéře. Tohle mužstvo mě baví. Od mladých kluků, kteří se každým dnem zlepšují, přes po náhradníky, kteří mají také svůj vliv, až po personál. Nikdy předtím jsem nic takového s žádným klubem nezažil. Jsme opravdový tým," líčil v interview pro psv.nl.

Hlavní trenér Peter Bosz, jenž dříve vedl z pozice hlavního kouče Ajax, Dortmund, Leverkusen i Lyon a De Jonga připravuje od loňského léta, jeho přínos pochopitelně ocenil taktéž. "V moderním fotbale je to jedinečné. Pohybuje se mezi legendami, to už samo o sobě říká dost," stručně komentoval kouč.

PSV osudovým klubem

Byť se daří hned sedmi útočníkům, nejlepší čísla má právě nejstarší z nich De Jong, pro nějž PSV představuje klíčový bod kariéry. V jeho barvách střílel branky vždycky. V Borussii Mönchengladbach, Newcastlu United ani Seville už to taková sláva nebyla.

I když bude slavit na konci sezony již čtyřiatřicáté narozeniny, jeho dosavadních 15 ligových branek a sedm tref v Lize mistrů svědčí o tom, že střelecky chytil druhý dech.

Ale zpět k samotnému PSV, jehož nejčastěji uhraný výsledek v tomto ročníku je 4:0. Zrodil se hned šestkrát - v Alkmaaru, se Zwolle, na Spartě Rotterdam, v Almere City, s Nijmegenem a na hřišti Waalwijku. Ajax mimochodem dostal v Eindhovenu pětku.

Rozjetý celek z Philips Stadionu, jehož čeká ve vyřazovací fázi LM dvojzápas s Borussií Dortmund, si jednoznačně kráčí pro svůj pětadvacátý ligový primát. Druhý tým je zpět o dvanáct, třetí o čtrnáct bodů. Pokud by se takto nůžky rozevíraly i nadále, titul by se klidně mohl slavit už na přelomu března a dubna.

Každá série jednou skončí, ale šňůra, jíž momentálně táhne vítěz Pohár mistrů evropských zemí z roku 1988, by ještě nějaký čas trvat mohla. Za pár dní vyrazí Dest, Lozano, Tillman a spol. do Ultrechtu a také v tomto případě se nic jiného než triumf neočekává. A kdo ví, třeba právě přihlížíme výjimečné generaci PSV, o které se jednou bude psát v encyklopediích.

Autor: eFotbal.cz / René Machálek

Komentáře (22)

Přidat komentář
shitcool

Luuk de Jong je hustej, 33 let a 15 gólů v 17 zápasech

Reagovat
Kejza

to zas u hroťáka prostě není tak nic neobvyklýho..

Reagovat
Rezan

chvílema v kariéře vypdal, že netrefí vrata od chlíva.

Reagovat
JackDaniels.

Tie su snad menšie ako fut. brana. Co to je za prirovnanie

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Pablos

třeba doma na dědině chovají mamuty

Reagovat
xjert02

no, ten primerr zni _vrata od stodoly_

Reagovat
smazaný uživatel

Nicméně i tak je fotbalová branka širší než většina vrat od stodoly, takže je jednodušší se do ní trefit.

Reagovat
Kejza

to nevim, zas je vždycky nižší, takže celkově bude jednodušší trefit ty vrata

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Kejza

spíš do stodoly, no

Reagovat
Mass

Tak v La Lize se nechytal, ale za PSV byl neskutečný dělo.

Reagovat
Kejza

v Barce docela vystřílel pár bodíků, čekali jsme od něj podle mě všichni ještě o dost míň

Reagovat
Mass

Koukám teda že zkoušel ještě BL a PL, ale tam byl ještě horší. Holt musí hrát doma, takovej nizozemskej Lafata.

Reagovat
Mönchengladbach

Nejlepší de Jong ze všech 12 857 334 de Jongů v profesionálním fotbale.

Reagovat
Seydou Doumbia

je kopač do hrudi a gangster z brooklynu nigel de jong

Reagovat
Nieuwendyk

Za to bych jej přejel velkorypadlem

Reagovat
Mass

Reagovat
Mönchengladbach

Osmifinále PSV - BVB slibuje být nejzábavnějším, čekám postup PSV.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad jim vydrží forma, bylo by fajn vidět v závěrečných kolech LM někoho netradičního.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele