Priske: Myslím, že jsme zaslouženě mistry, posledních 30 kol jsme byli nejlepší

24.05.2023, 09:06
Aktuality
Brian Priske (© AFP)

Trenér Brian Priske byl přesvědčený, že se fotbalisté pražské Sparty stali ligovými šampiony zaslouženě. Šestačtyřicetiletý dánský kouč začal kolem Vánoc věřit, že by jeho svěřenci mohli v soutěži uspět. Cenil si toho, že hned v prvním roce v nové zemi dokázal s mužstvem vybojovat titul a vyzdvihl také sportovního ředitele Tomáše Rosického. Věří, že v příští sezoně bude tým v některých věcech ještě lepší.

"Myslím, že jsme zaslouženě šampiony. Posledních 30 zápasů jsme byli nejlepší tým ligy. Získali jsme nejvíce bodů, nastříleli jsme skoro nejvíce branek a měli skoro nejlepší obranu. Mentalita byla absolutně úžasná, ale stejně tak jsme podle mě naprostou většinu sezony hráli velmi dobrý fotbal. V posledních zápasech bylo blízko něco, co klub strašně dlouho nedokázal. Pak vám třeba chybí odvaha," řekl na tiskové konferenci Priske po bezbrankové remíze se Slováckem v předposledním čtvrtém kole ligové nadstavby.

Dánský kouč dovedl Spartu k prvnímu ligovému titulu od roku 2014. "Doufám, že je zřejmé, co tento úspěch pro mnoho lidi znamená. Především pro ty, co jsou v klubu mnoho let. Viděl jsem spoustu z nich plakat a zároveň je viděl šťastné. Jsem také nesmírně hrdý, že jsem součástí tohoto týmu a klubu," uvedl Priske.

Jeho svěřenci od říjnového debaklu 0:4 na Slavii 21 kol po sobě neprohráli a celkově v ligové sezoně zatím utrpěli jen dvě porážky. Po podzimní části ztráceli sparťané z třetího místa tabulky na tehdy vedoucí Plzeň sedm bodů, postupně se ale dokázali přes Viktorii i druhou Slavii dostat.

"Myslím, že kolem Vánoc jsme začali věřit. Přivedli jsme dobré hráči a měli jsme dobrou přípravu, kluci odvedli hodně práce. Urvali jsme několik výher. V tu dobu jsem mluvil se Sivim (sportovním manažerem A-týmu Tomášem Sivokem) a Rosou (Rosickým) a říkal jsem jim, že brzy budeme první. My vyhrávali, zatímco Slavia s Plzní občas ztrácely," řekl Priske.

"Pak ale přišla určitá změna. Najednou jsme nepronásledovali, ale byli pronásledováni a cítili jsme, že máme co ztratit. Samozřejmě klíčovým momentem byla výhra nad Slavií před nedávnem," připomněl dánský trenér vítězství 3:2 v druhém kole nadstavby.

Priske se stal prvním zahraničním koučem s výjimkou Slováků, který dokázal vyhrát českou ligu. Povedlo se mu to přitom hned v úvodní sezoně na Letné. "Nerad mluvím o sobě, jelikož zisk titulu je týmový úspěch. Všichni pracujeme pospolu, Tomáš Rosický s Tomášem Sivokem mají na tomto úspěchu velký podíl. Ale i ostatní členové realizačního týmu a samozřejmě hráči," uvedl někdejší reprezentant Dánska.

"Pro mě osobně je to samozřejmě velký úspěch. První rok v nové zemi, v nové lize. Je to velký klub, který dlouho trpěl a nezískal titul. Myslím, že na sebe můžeme být hrdí. Všichni jsme pro úspěch obětovali mnohé, někteří nemohli být tolik s rodinami. Chci ale hlavně vyzdvihnout Tomáše Rosického, který prožil opravdu náročný rok. Je to super chlap a výborný lídr," doplnil bývalý trenér Midtjyllandu či Antverp.

Jeho svěřenci oproti konkurenci dominovali venku, kde získali 34 bodů, což je o 11 více než Slavia. "Je pravdou, že jsme venku nasbírali hodně bodů. Problémy jsme měli hlavně na začátku ligy, kdy jsme měli pět remíz v řadě. Za celou sezonu jsme ale prohráli pouze dvakrát. Když jsem sem přišel, tak jsme s Rosou řešili, že musíme být lepší v defenzivě, což dle mě bylo klíčové. Hodně jsme o tom mluvili a soustředili na to naši pozornost. Neměli jsme nejlepší obranu v lize, ale určitě jsme se oproti předchozím rokům zlepšili," řekl Priske.

V příštím ročníku, který Sparta zahájí kvalifikací Ligy mistrů, chce být s týmem ještě lepší. "V klubu máme vysoké standardy, takže příští sezonu musíme být v určitých aspektech ještě lepší. Máme velké cíle nejen v české lize, ale i v Evropě. V příští sezoně bychom chtěli být konzistentnější," dodal Priske, který jako trenér dovedl k titulu i Midtjylland.

Autor: ČTK

Komentáře (24)

Přidat komentář
kilobyte

Jak by vypadal souboj Sparty a Slavie v AZ kvízu.

https://youtu.be/YV0VmfYe_Qw

Reagovat
zasranej malíř

Sparta si to vymačkala

Reagovat
ratusek

Kam všude to ještě dáš?

Reagovat
kilobyte

Všude, kde to bude potřeba.

Reagovat
Mass

Reagovat
RC

Jako mysli 8 zápasu nesmyslný penalty? Stačí mi odečíst tech 24 bodu a byli by 3 , no kdyz by byli nějaký remízy tak možná 2 s velkou ztrátou …

Peníze hold dnes vládnou …

Reagovat
inferno08

Ukořistil titul a ačkoliv mi to není po chuti, vzdávám mu holt.

Reagovat
dest1l

Fascinuje mě jak tohle nikdo neumí napsat správně.

Hold se vzdává a holt jsou příslovce for fuck sake.

Reagovat
schuby

nebreč to bude dobrý z toho se vyspíš kdyby takové penalty měla slavie tak říkáš opak

Reagovat
RC

Tak urcite … a Ten brankář bohemky ma přislíbený novy Bentley ne? Okatejsi penaltu jsem jakteziv neviděl … Starý časy se vrací Sparte se pripiskavalo 30 let…

Reagovat
Bechy1893

Ty vole, ty brečíš teda dost urputně..ty to jednou někam dotáhneš

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsi nahodou ten, co tu konstantne shazoval Torrese, kdyz prestoupil do Chelsea od vas?

Reagovat
ratusek

Reagovat
Lemond Laws

Holt, trotle

Reagovat
10adam

Reagovat
kilobyte

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Zephyr

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
iamek

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Papra

Reagovat
Lof

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele