Priske: Jsou to dva odlišné tituly, letos hráli kluci lépe a dominantněji

18.05., 22:09
Aktuality
Brian Priske (© AFP)

Trenér Brian Priske považuje dva po sobě jdoucí tituly fotbalistů Sparty za odlišné. Myslí si, že v této sezoně hráli jeho svěřenci lépe a dominantněji než v uplynulém ročníku, v němž ovládli ligu po devíti letech. Vzhledem k nabitému programu si velmi cení zisku 86 bodů. Řekl to na tiskové konferenci po jasné výhře 5:0 v Mladé Boleslavi v předposledním 4. kole nadstavbové skupiny o titul.

Letenští získali titul i v jeho druhé sezoně u mužstva. Před Slavií dnes udrželi čtyřbodový náskok v čele tabulky. "Jsou to dva odlišné tituly. V minulé sezoně jsme ho získali i přes chybějící sebevědomí, které pramenilo z dlouhého období bez titulu. Kluci ho vybojovali díky síle vůle, výdrži, odolnosti a kvalitě," uvedl Priske.

"Letošní titul ale snad dokazuje, že jsme nejlepším týmem v České republice za poslední dvě sezony. Kluci hráli letos lepší fotbal, byli dominantnější a plně si zasloužili současných 86 bodů, které rovněž ukazují kvalitu," prohlásil sedmačtyřicetiletý Dán.

Právě zmíněného počtu bodů si váží. "Hráli jsme bláznivých 14 zápasů v evropských pohárech proti těžkým soupeřům. Jsme ve finále domácího poháru. Hráči si ale poradili se zátěží i koncentrací a předváděli vyrovnané výkony v nabitém kalendáři nejen před Vánoci, ale i po nich. Když hrajete v sezoně tolik zápasů, a přesto nasbíráte takový počet bodů, je to podle mě obrovský úspěch," řekl Priske, který v tomto ročníku Spartu dovedl do osmifinále Evropské ligy, v němž v březnu nestačila na Liverpool.

Po utkání o sobě nechtěl příliš mluvit. "Budu mluvit za kabinu. Všichni - hráči, realizační tým, vedení klubu - jsme hrdí na to, že jsme vyhráli titul dva roky po sobě. Nikdy předtím se mi to nestalo stejně jako spoustě hráčů. Je to rozhodně mimořáné a jsme na to hrdí. Naposledy se nám povedlo obhájit titul před 23 lety. Je to velká věc. Ve středu zabojujeme o domácí pohár," řekl Priske s odkazem na finálový zápas v Plzni.

Fanoušci Sparty vytvořili svému týmu v Mladé Boleslavi domácí kulisu. Vyprodaný pětitisícový stadion zaplnili z více než dvou třetin. "O tomhle fotbal je. Fanoušci a my společně. Posledních 18 měsíců je magických. Kluci předvádějí skvělý fotbal a fanoušci ho dlouhodobě oceňují. Pamatujeme si, jak nás loni podpořili na Slovácku (v titulovém utkání). Dnes jsme měli stejný pocit," uvedl někdejší kouč Midtjyllandu či Antverp.

"Prožijeme krásný večer. Fotbal je o vyhrávání titulů a velkých zápasů. Jsem pokorný a hrdý na to, že jsem toho součástí s těmito kluky, kteří si to opravdu zaslouží. Je to úžasný tým. Zítra mají volno, (kapitán) Láďa (Krejčí) má velkou radost. Slíbil klukům, že se o ně postará," prohlásil Priske.

Čtyřmi góly se na triumfu v Mladé Boleslavi podílel útočník Jan Kuchta. "Mám z něj radost stejně jako Sparta. Doufám, že z něj bude mít radost i Česká republika, pokud se ho trenér (Ivan Hašek) rozhodne vzít na Euro. Je rozjetý," poznamenal bývalý dánský reprezentant.

Kuchta spolu s Jakubem Brabcem a Vladimírem Coufalem navštívil v listopadu během reprezentačního srazu noční podnik v Olomouci. Všichni tři kvůli tomu museli národní tým opustit. Hašek, který reprezentaci převzal v lednu, je při své první nominaci nepovolal.

Autor: ČTK

Komentáře (30)

Přidat komentář
Modi6

Před třemi lety bych nevěřil, že se Sparta takhle zmátoří. Tehdy to vypadalo, že se na ni chce každý vytáhnout a ona to často vůbec nezvládala. Trenéři se střídali rychleji než ti panáci na orloji. Teď se na ni chtějí vytáhnout také ale Sparta už to dokáže mentálně zvládnout.

Příchod Priskeho byl pro Spartu darem z nebes. K tomu pak, nečekaně kvalitní příchozí hráči.

Teď, v zájmu úspěchu v Evropě, je třeba, aby ten kádr neoslabil.

Reagovat
kilobyte

Možná ještě více důležité bylo setrvání Rosického. Nakonec se ukazuje, že má dost dobrý čuch na hráče.

Reagovat
Selänne

Většinu z nich si vytipoval Priske a jeho tým.

Chybělo málo a právě Rosa by přivedl Gulu.

Reagovat
kilobyte

Krejčí, Panák, Kuchta, Zelený, Haraslín, Sadílek, Birmančevič, Čvančara. Minimálně tyhle přivedl Rosa a měli velký podíl na titulech. A třeba příchod Krejčího byl pro ty tituly možná nejdůležitější a málokdo věřil, že by mohl být dobrý.

Reagovat
Selänne

To máš pravdu. Taky se ale podívej na první sestavu pod Brianem, kterou mu složil právě Rosa po třech letech u kormidla. Já nechci brát Rosovi kredit, to by nebylo fér. Zároveň je ale třeba říct, že hlavní architekt je Brian, jenž kompletně otočil směřování klubu ve spoustě věcech. Pod Rosou jsme bloudili a bylo to ode zdi ke zdi. Není tajemstvím, že pokud by Brian nedostal padáka v Belgii, vzal by nejspíš Rosa místo něj Gulu...

Reagovat
kilobyte

Tak se podívej na kádr, když to Rosa převzal. Vždyť musel v podstatě celý kádr postavit od začátku a ještě k tomu se zbavovat hráčů s velkými smlouvami. V začátcích se dost hledal i Priske, když hledal vhodnou sestavu.

Reagovat
doshcz

Reagovat
Selänne

Dva roky to chtěl stavět na Pavelkovi, Trávníkovi, Kozákovi a spol. Dobrý to nebylo ani zdaleka. Argument o velkých smlouvách je zvláštní, když pak přivedl trojici - Trávník, Liška a Hanousek za 100 milionů z Jablonce. Učil se za pochodu pod majitelem, který fotbalu rozumí asi jako já investicím na americký burze. Tohle mu neberu. Ale nic to nemění na tom, že to bylo z jeho strany šitý horkou jehlou a dělaný stylem - pokus/omyl. Ne všechno bylo samozřejmě špatně. Ale dal bych ruku do ohně za to, že pokud by se tenkrát Brian nepřivedl, už by tady Rosa nebyl.

Reagovat
kilobyte

Zaprvé se každý přestup nepovede a ani snad nemůže. Zadruhé jak sám říkáš se učil za pochodu. Zatřetí musel udělat kompletní přestavbu kádru, což prostě nikdy nebude ze dne na den. Tomu týmu chybělo úplně všechno. Kostra týmu, lídři, nějaká spojitost s klubem. Nejvíce pak chyběli zkušenosti a domácí hráči. Takže se je snažil sehnat.

Priske je bůh a má velký podíl, ale na Rosu bych nezapomínal. Podle mě je to i důvod, proč bychom mohli být před Slavií delší dobu. Protože Priske a Trpiš jsou možná na stejné úrovni, ale Rosa je podle mě lepší než Bílek.

Reagovat
BaggioRoberto

Bylo dulezite v tom, ze privedl Briana. Dalsi veci uz jdou za Priskem at uz to je hra, filosofie, kabina, realizak... Co se tyka posil, tak minimalne ty prvni byly jeho Sorensen, Kairinen, Vindahl...

Reagovat
kilobyte

Tak první posily přišli ještě před Priskem. A většinu těch nejdůležitějších přivedl Rosický.

Reagovat
BaggioRoberto

Zeleny, Cvancara, Kuchta no,ok.

Reagovat
kilobyte

Krejčí, Panák, Zelený, Sadílek, Haraslín, Kuchta, Čvancara, Birmančevič. To jsou Rosického koně, kteří měli velký podíl na titul.

Priske je skvělý a určitě má velký podíl a bez něj bychom tituly nedali. Ale přijde mi škoda, že se trochu zapomíná na Rosův přínos. Přitom udělal velký progres.

Reagovat
BaggioRoberto

Rosuv prinos je samozrejme velky. Za Kotalika to vypadalo jako sabotaz a ne jako profesionalni vedeni. Udelal velkej progres.

Reagovat
smazaný uživatel

A taky ma skvelou pater, kdyz se zastaval Jilka a pak na nej hazel spinu

Reagovat
kilobyte

Tak když mu málem posral jeden z jeho nejlepších příchodů (Hancko).

Reagovat
mojmira

rozprodat, Priske na nějaké lepší angažmá a Sparta šup zase na nižší místa. Těch retardovaných fanoušků ve stylu "my jsme Sparta, co jste vy" je až moc a je fakt otravný je furt všude poslouchat.

Reagovat
kilobyte

Je to tak otravný, až jsi z toho šel diskutovat pod článek o Spartě.

Reagovat
dest1l

debil, zhypnotizoval sám sebe

Reagovat
mojmira

nepřekvapuje mě, že zrovna ty nepochopíš psaný text

Reagovat
BaggioRoberto

Smaz AC Milan z oblibenych. Nejsi hoden.

Reagovat
mojmira

Říká sparťanský intelektuál

Reagovat
ACSeRw!n

proc necekane kvalitni prichozi hraci ? jako z tveho pohledu ?

Reagovat
dest1l

O Brianovi se budou u nás na Letné psát jednou hagiografie.

Reagovat
Uwe háže buly

Nevíte jak se jmenuje ta písnička od Rohonyho, co jim hrála v kabině?

Reagovat
kilobyte
Reagovat
monty25

Čím to, že je ten Rohony tak populární? Na IG mi vyskakuje snad pořád.

Reagovat
Uwe háže buly

Já ho do včerejška neznal, resp jsem myslel že točí jen nějaký rádoby vtipné videa

Reagovat
kilobyte

Já znal jen "Zdravim zdravim"

Reagovat
Uwe háže buly

Taky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele