Prezidentovi Espanyolu se nelíbí rozdělení peněz, hrozí stávkou

11.02.2015, 23:27
Aktuality
Primera División je podle koeficientů nejlepší ligovou soutěží Starého kontinentu, spousta španělských klubů ale po finanční stránce živoří a jejich představitelé jsou nespokojeni zejména s přerozdělováním peněz z televizních práv. Podle Joana Colleta by to dokonce mohlo vést až ke stávce...

Prezident Espanyolu varoval vedení Španělské profesionální ligy (LFP) den poté, co Premier League oznámila rekordní kontrakt se Sky. Právě v Anglii či dalších evropských soutěžích jsou takto získané prostředky přerozděleny s ohledem na menší kluby, zatímco ve Španělsku zhruba třetinu financí zhltnou Real Madrid a Barcelona.

"Kterýkoliv tým z Premier League může získat naše nejlepší hráče tak, že zdvojnásobí jejich plat. Tohle se nám děje a bude to pokračovat, dokud se situace nevyřeší," prohlásil Collet pro radiovou stanici RAC1. "Chceme přivést La Ligu ke stávce, pokud nebude vydáno nařízení o novém přerozdělení televizních práv. Když nezačnou jednat, jsme ochotni to udělat," pokračoval šéf menšího z barcelonských klubů.

"Spousta klubů už podepsala smlouvu pro sezónu 2015/2016, ale pokud se vydá nové nařízení, mohou být kontrakty od příští sezóny zrušeny. Momentálně máme svázané ruce i nohy a zůstáváme v ostudné situaci, v níž dva velké kluby vydělávají nejvíc z televizních práv v Evropě," dodal Collet.

Autor: Petr Vaněček / soccerway.com

Komentáře (207)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Úplne ho chápem a tiež ma štve tá pozícia každého klubu z PL....ale prečo to neriešia pred podpisom novej zmluvy a všetky kluby, ale teraz v strede sezóny?

Reagovat
Pipo123

Reagovat
Talker

Vsadil sis Pipo nakonec?

Reagovat
Pipo123

Ano, pri neuznanom Matičovom góle som si poriadne zanadával

Reagovat
Talker

Já ti to říkal? Kolik jsi vyhrál a jaký byl kurz?

Já ti říkal, že 1.7 je risk a gol před 70. pravděpodobně nepadne.

Reagovat
Pipo123

Kurz bol 2,20 cca 20 min pred koncom, hral som to "len" za 50e

Reagovat
Arbiter

no ještě, že to "len" máš v uvozovkách ale dobrá sázka, já bych z toho byl docela posraný

Reagovat
Talker

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Phillipinho

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nevidím ani jeden důvod, proč by měli mít stejně jak Real, Barcelona atd.

Kolik lidí by se na TV dívalo, kdyby tam dávali každej týden Espanyol - Almeria apod. Pár lidí ze zvědavosti...

Naopak jestli ty peníze jsou rozdělený +- podle počtu diváků, tak mi to příjde jako nejlepší a nejspravedlivější volba, nevím proč by tam být nějaký "komunismus". Navíc ty prachy jsou stejně nakonec od diváka a nevím proč by "moje" peníze, které dám do TV, abych mohl sledovat Real, by se měli rozdělovat pro ostatní, když jsou mi šumafuk.... a to ne, že by nic nedostali, ale dostanou pořád i tak od lidí slušné peníze, což nejsem proti, když se na ně sem tam dívám zrovna když třeba hrají s Realem.

To, že je to v jiných zemích nastavený špatně, bohužel španělské týmy odnáší, ale to ještě neznamená, že by se to mělo ve Španělsku taky domrvit.

Proč potom nejsou stejné smlouvy i s Nike, Adidas, Puma apod. však proč by všichni nemohli dostávat stejně? Jak může mít Arsenal o tolik víc než ostatní, když mají taky dres Puma, vždyť je to velké znevýhodnění ostatních... tuším, že Leicester má Puma a nedostává snad 30 milionů když mají být prachy za TV pro všechny stejné, tak proč ne tady? Je to taky o počtu diváků........ To, abyste pochopili jaká je to hovadina... není to úplně to samé, ale v principu hodně podobné.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja tiež som proti, aby sa robili príliš veľké rovnostárstvo medzi klubmi v lige, hlavne by to ohrozilu Barcelonu a Real a tým pádom aj pozície lige v Európe. Momentálne drží pozíciu najlepšej ligy v eu v Uefa ranking, hlavne kvôli tomu, že Real a Barcelona dokážu spraviť úspech v LM a daľšie kluby pod nimi skvele sekundujú v Eu lige. Keby sa prihodilo na ich úkor nejakej Almerii alebo neviem komu, kvality týchto slabých by to nezvýšilo, iba by začali preplávcať svojich hráčov, ktorých by aj tak mali a Barcelona s Realom by sa strachovali o svoje hviezdy, ktoré by mohli zdrhnúť do iných bohatých klubov v eu ako PSG, city , united atd..

Španieli sú zaostalí v marketingu všeobecne. Nechcem tu vypichovať hlúposti, ale španielske kluby v letnej prípave namiesto toho, aby vypredávali štadiony v zahraničí, tak chodia hrať prípavné zápasy po španielskych dedinách pred 100 ľudmi a pritom totálne zabíjajú svoj potenciál..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak, nedávno jsem taky vzpomínal, že právě ten španělskej fotbal má špatnej marketing, a to dělá sakra hodně. Vždyť je to nejlepší a řekl bych, že momentálně se tam hraje i nejpěknější fotbal, tak by samozřejmě měla být i nejsledovanější... takže je jasný, kde je chyba. Jako ani tak mi nejde o to, že by Real nebo Barcelona měla mít min, jestli by si to nějaký klub zasloužil, tak proč ne... jenže určitě nezaslouží, když je tolik lidí nesleduje. Pokud Espanyol přijde s něčím kloubným místo brečení a ukáží nějaké statistiky, že opravdu mají diváky a fanoušky, kteří mají zájem o TV a chtějí něco navýšit, tak proč ne, to už je pak něco jiného, ale tohle je směšný...

Kdybych to vzal z jiné strany, tak to můžou pak začit brečet a kopat okoli i hráči samotní, proč by měl mít Messi a Ronaldo o hodně víc peněz, než třeba Arbeloa, Pedro... vždyť všichni hrají za jeden klub a podílejí se na úspěších klubu... takhle to zní pěkně debilně že? Právě proto, že je tam hodně proměnných a stejně tak jednoduše se na to dívá Espanyol ohledně peněz za TV.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano ja som za to, aby sa získali prachy a majú ich málo na to, aký je potenciál aj týchto malých klubov, ale určite nie na úkor Barcelony a Realu. Nech si spravia lepší systém, nech si najmú špecialistov na tieto veci trebárs aj z USA alebo inde a nech si tie práva predajú za oveľa lepšie prachy, nechápem v čom má problém napr. taká Valencia alebo Atletico , veď fanúšikov majú kopec už len v čechách a na Slovensku je ich kolko. Oni nevedia využiť svoje vyjednávacie pozície. Preto majú tak málo. Nepochopili , že úspech eu ligy sa rodí za hranicami a nie doma. Angláni to pochopili a svojmu fanúškovi sa strčia aj do riti, a tak by to malo byť.

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně dělá marketing. Hodně dělá i to, že prostě komentátoři a média melou dávno neplatná klišé, čímž v nových fandech zasévají nějakou myšlenku, kterou pak ne každý dokáže vyvrátit a utvořit si vlastní názor. Proto se pak dozvídáš, že se v Anglii hraje "nejlepší fotbal", "fotbal je v Anglii náboženstvím", "hrají tam nejlepší hráči", "v Itálii se hraje catenaccio", "v Itálii se uplácí", "ve Španělsku se simuluje" atd. atd. atd. atd.

Prostě žijí ti redaktoři jen z podstaty. Prostě si někdy v minulosti nechali do hlav nalejt nějaké myšlenky, které přebrali za své názory, a melou to dodnes. Studio LM na ČT je toho naprosto křišťálovým příkladem. Nebo sport na NOVĚ - tam se taky dozvíš spousty věcí, které (jestli vůbec někdy) platily před x lety. Já chápu, že nemůžou mít všichni nějaké široké znalosti o všech týmech a ligách, ale přece by neměl být pro tak velkou redakci, jako ČT má, aby tam měli ti redaktoři přidělenou jednu z největších lig, kterou by víc sledovali a reportovali pak ostatním ty nejdůležitější novinky. Byť to taky není kdo ví co, tak by jim úplně stačilo, kdyby četli články a diskuse tady na EF ...

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak, toto je veľká "choroba" veľkej väčšiny komentátorov aj žurnalistov u nás, jak na SR tak v ČR. Taká Bundesliga drží posledné 4 či 5 roky najväčšie tromfy v rukáve v podobe najvyšších priemerných návštev, skvelej atmosféry a najvyššieho počtu gólov na zápas a prezentuje to akurát Eurosport na reklamách. Pritom to nemusí trvať večne a mohli by to tiež lepšie využiť, tie kluby vrátane najlepších tam dostávajú za TV práva smiešne peniaze oproti PL. PL má ten marketing úplne na vrcholovej úrovni, z prostredie v Anglicku máš fakt pocit, že tam sa každý deň točí okolo futbalu. Proste to vedia robiť, kluby, média, fanúšikovia, samotné súťaže. Je to čaro Anglicka kolísky futbalu prepojené s veĺmi kvalitnou súťažou danou do špičkového obalu.

Čo sa týka atraktivity TV prenosov veľa robí v Anglicku napríklad taká "maličkosť" že sú tam tribúny blízko trávnika a v TV sa ti zdá ihrisko menšie, futbal rýchlejší, a nehovorím že nie je, hraje sa tam úžasný futbal ale niektoré veci to trošku prikresľujú. Keď potom pozeráš prenos z Neapola, kde máš obrovskú atleticku dráhu a kamery na tom hornom patre tak kameraman drží kameru a kameruje tretinu ihriska, v Anglicku sa kamera vkuse hýbe hore dole a nemusí sa hrať hore dole, stačí že si to hráči posúvajú zo strany na stranu. To sú také detaily a maličkosti nad ktorými sa niekto možno nezamyslí, ale pri TV prenosoch robia veľa. A entuziazmus anglických fanúšikov je tiež výnimočný a neopakovateľný, síce sa tam nefandí ako v Nemecku, ale ako tam prežívajú každú šancu a každý skĺz obrancu, rohový kop vedia osláviť ako keby dali gól a po góle skáču ako zmyslov zbavení, oni sa proste inak tešia z futbalu, úplne naplno.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, to s tou kamerou je pravda, kterou jsem si popravdě nikdy neuvědomil.

Já primárně nechci kydat hnůj na PL, ale spíš mi jde o to, že se prostě zbožšťuje víc, než by bylo zdrávo. Pak když člověk kouká na slovutnou PL, tak je to pro něj takový svátek, že vlastně nevnímá podstatu věci - že kouká na něco, co se hraje i jinde.

Reagovat
smazaný uživatel

A abych se přiznal - PL na mě měla stejné účinky. Když jsem si pořídil saťák, tak jsem hltal (minimálně) desítky zápasů PL. Víceméně jsem sledoval většinou PL. Těch pár prvních měsíců to bylo opravdu dobré. Cítil jsem se tak nějak ... privilegovaný ... že můžu TU SLAVNOU Premierleague sledovat. Postupem času jsem přicházel na to, že ji sleduju tak nějak ze zvyku, a že mě ty mače baví míň a míň. Postupně jsem si to pouštěl jako kulisu, až jsem se na ni přestal dívat téměř úplně.

Prostě se člověk dostane tak nějak pod mediální masáž a jeho snaha ukojit tuhle přifukovanou potřebu roste. A pak tu potřebu ukojí, a zjistí, že vlastně ta potřeba byla uměle vyvolaná.

Reagovat
smazaný uživatel

To si vystihol, veĽa ľudí napríklad hlavne v mojom okolí pozerá cez víkendy len PL lebo PL, proste sú z nej hotový a tvária sa ako keby nič iné kvalitné neexistovalo. Tí ľudia si bežný zápas La Ligy alebo Bundesligy nikdy nezapli, ale s istotou ti idú hovoriť ako je Premier League najlepšia na svete a nikto na ňu nemá ani nárok. To je ta mediálna masáž. Rozumné je sledovať viacero súťaži a potom to porovnávať bez nejakého vplyvu klubizmu. Ja sa priznám že sa mi strašne páči Eredivisie, kde je futbal podobný Premier League, ale bráni sa tam ešte menej a kladie sa dôraz na ofenzívu, štadióny sú menšie ale väčšinou plné a atmosféra podobná tej ostrovnej. Ale kto si nikdy Eredivisie nezapol tak tomu proste nemôže uveriť a ja by som tomu pred rokmi asi tiež neuveril, ale teraz to pre mňa je prirozdené to takto porovnávať.

Reagovat
misinho7

s tou kamerou je uplna pravda vzdy som sa zamyslal preco sa mi pacia viac tie zapasi v anglicku a prisiel som nato naozaj tie ihriska nemaju ziadnu bezecku drahu tribuny su blizko a aj kamera je blizko a tympadom to posobi ovela lepsie ako napr v spanielsku neviem mam tusak ze Sociedad ma take obrovske ihrisko aj bezecku drahu a tam to posobi strasne clovek ma az nechut nato pozerat, taka cudna atfosmera take to je o nicom..

Reagovat
misinho7

a co sa tyka este tych tribun tak sa mi paci ze na Berbabeu ju maju nizko aj tribuna je blizko ihriska cize to posobi tak anglicky a viacej dynamicky co sa mi paci.. naprna Nou Camp je ta kamera niekde v oblakoch ...

Reagovat
smazaný uživatel

Real to má perfektne spravené presne ako vravíš, som rád že si to tu viacero ľudí fakt uvedomilo že to môže byť pravda som zvedavý ako bude vyzerať zápas PL na Olympijskom štadióne kde sa má presťahovať West Ham.

Reagovat
misinho7

jj ale s tymi kamerami si vystihol.. ja som minule rozmyslal ze preco sami viac pacia zapasi Premier league aj ked su niekedy menej kvalitne co sa tyka technickej stranky a tak.. ale to ta kamera posobi tak ze clovek sa citi byt tam tak blizsie a posobi to lepsie no

Reagovat
alcantara

Reagovat
vladis271

jj, fandím anglickému klubu a sledujem PL lebo mi to povedali na NovaSport.

Reagovat
smazaný uživatel

jestli jsi nový fanda, který si nedokáže udělat vlastní názor, tak možná jo.

Docela koukám, kdo se v tom našel.

Reagovat
Arbiter

Reagovat
vladis271

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Mada

ty máš formu...

Reagovat
alcantara

Sport na Nove resp. Markize ci Jojke by som ani nenazyval spravodajstvom zo sveta sportu, ved tam snad kazdu veta, ktoru vyslovia,ma za ucel vzbudit senzaciu, emocie. Informacna hodnota toho zdelenia je sekundarna zalezitost, podstatne je zaujat masy.

A s tymi klise sa stretavam casto, to je tiez velka pravda, ci uz vo svete okolo seba alebo v mediach. Najhorsie je, ked vidis veci, nad ktorymi krutis hlavou, aj v serioznejsich platkoch, konkretne u nas Dennik Sport, co by mala byt vlajkova lod v informovanosti zo sportoveho prostredia.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja športové spravodajstvo sledujem výlučne na RTVS a ČT, tie komerčné odpady ako Markíza alebo JOJ či Nova to je škoda reči....verejnoprávne TV sa ešte ako tak držia, aj keď ani tam to nie je ideálne...a ani v tom Denníku Šport, ktorý si ja pravidelne kupujem, lebo niesme v Británií alebo Nemecku, kde máš na výber

Reagovat
alcantara

Ja tiez. Co sa tyka slovenskeho prostredia, to je pokryte zrejme dobre, tu informovanost a kontakty v ramci nasho teritoria maju a ta uroven tam nejake je. Zahranicne spravodajstvo je ale des az na par svetlych vynimiek, ked sa tam do niecoho pustia, tak su vacsinou strasne mimo.

Reagovat
Phillipinho

Nova kolektivni smlouva, ktera by mela platit od sezony 2016/2017 by mela byt na stejny princip na PL, akorat s daleko mensim objemem penez. Real s Barcou to skoro nijak neohrozi, o to se neboj, ale ostatnim tymum to hodne pomuze.

Reagovat
Elliasson

Atlético dokázalo uspět i bez toho, kamaráde.

Reagovat
smazaný uživatel

hm, ten argument se sponzorama je docela zajímavý.

Reagovat
Arbiter

Protože zatímco ligu netvoří jen dva kluby a bez zbytku by nebyli nic, sponzorské smlouvy jsou apriori o zviditelnění dané značky. Nike neuzavírá sponzorskou smlouvu se soutěží, nýbrž s klubem, televizní práva prodává vedení soutěže a ne kluby samostatně. Takže je ten tvůj argument mimo...

Reagovat
smazaný uživatel

Není to mimo, protože jsem napsal, že to je v principu podobné. Jde o to, že proč by nemohl Nike podepisovat jednotnou smlouvu pro všechny, kteří oblékají dres Nike, aby nedošlo ke znevýhodnování....

A úplně to samé by to bylo, kdyby Nike mělo všech 20 klubů v PL...

Reagovat
Phillipinho

Reagovat
Mada

Reagovat
Arbiter

A mimochodem, relativně rovnoměrné rozdělení není žádný komunismus, je to vyrovnávání ligy. V Anglii to funguje tak, že 50 % částky se mezi kluby rozdělí rovnoměrně, 25 % podle umístění a 25 % podle sledovanosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Sic to je v tomhle případě přínosné, tak to prostě socialistický systém je. Vezmeš peníze všech, sesypeš je na jednu hromadu, ze které pak každýmu nějakým dílem odbagruješ.

Vem to tak, kdybys měl 4 přátele, kteří by vydělávali rozdílné peníze. Ty 50 000, Jarda 30 000 a Pepa s Karlem by byli na pracáku za 10 000. Dohromady byste vydělali 100 000, ale každej z vás by dostal 20 000. Co jiného to je, když ne socialismus.

Reagovat
Arbiter

To nejsou peníze všech, to jsou peníze soutěže, která čítá dvacet klubů. Je to spíš tak, že ty, Jara, Matěj a Filip pracujete v jedné firmě, která si vydělá díky vaší práci 100 000 a ty musí rozdělit na vaše platy. 50 000 rozdělí mezi ty čtyři rovnoměrně stejným dílem, 25 000 podle dosaženého výkonu (tj. jak se v práci snažíš) a 25 000 podle kvalifikace, tj. jam moc jsi pro firmu prospěšný. Nemůžeš přece Jardovi, který přináší nejvyšší přidanou hodnotu dát 80 000 a zbytku rozdělit 20 000, to by bylo děsně neefektivní. Není to žádný socialistický systém, ale solidární, protože všichni jsou na jedné lodi...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tady jsou to peníze všech a né společnosti.

Na tobě je vidět, že o tom moc nevíš.

Reagovat
Arbiter

o čem přesně? O přerozdělování peněz za TV práva v PD? Já měl za to, že to má aspoň nějaká pravidla, ale evidentně jsem se mýlil a LFP je jen banda pitomců, která má minimální pravomoci...

Reagovat
smazaný uživatel

ano, o tom

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladis271

Ale hovno socializmus. Čo by bol väčší prúser pre PD? Ak by vstúpilo do stávky za prerozdelenie finančných prostriedkov 18 klubov ligy, alebo ak by trucovali len Real a Barcelona?

Sila Realu a Barcelony v tomto prípade je umelo vyhajpovaná a čakám kedy si to ostatné kluby ligy uvedomia. V PL síce sledovanosť možno utvárajú 4 tímy ligy, ale bez tých 14 ostatných by to nešlo. A tomu zodpovedá aj prerozdelenie.

Reagovat
smazaný uživatel

furt to opakovat nehodlám

Reagovat
smazaný uživatel

Pořád stávky stávky... nešlo by to ani bez jednoho, jenže všechno stávky nevyřeší a toto by nic nevyřešilo, prostě je to tak daný ...asi jako platy politiků, můžeš se stavět na hlavu, ale nic s tím neuděláš a to jich je ještě sakra v menším poměru ku občanům... jak se říká, silnější pes m*dá.

Reagovat
Phillipinho

Ale liga bohuzel trpi. A bude to jenom horsi......

Reagovat
Hokaido

Hlavně by mě sral ten poslední, kterej nemá ani těch 10 z pracáku, neznám jeho jméno, ale stejně tu dvacku dostane

Reagovat
smazaný uživatel

ale takhle to v socialismu funguje. A takhle to chtějí udělat i tihle TV-práva-socialisti.

Vy jste si vyjednali víc než my? Dejte nám část vašich peněz ...

Reagovat
Phillipinho

Ty si hrozne mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

Takový příspěvek, jako jsi ted napsal, je nejlepší.

Reagovat
Mada

na tebe bohatě stačí

Reagovat
smazaný uživatel

až budeš mít IQ víc jak 60, tak pak na mě reaguj

Reagovat
Mada

nic moc....ale na víc nemáš

Reagovat
smazaný uživatel

Merle 13.02.2015 01:36

Reagovat
Elliasson

Nikdo nepíše, že televizní příjmy by se měly dvaceti a každý klub poté získá stejnou částku. Jenom to bohužel v anglické lize mají lépe rozdělené.

Reagovat
smazaný uživatel

Už som to niekde písal. Španielska liga je čo sa týka marketingu všeobecne 100 rokov za opicami.

Niekedy mám pocit ako keby si mysleli, že celý svet hovorí po španielsky. Aj keď existujú aj iní, tak ich sa to netýka. Komunikácia so zahraničnými fanúšikmi, je na bode 0.

Mali by si najať nejakých profíkov, čo sa v týchto záležitostiach vyznajú.

Reagovat
smazaný uživatel

copak neodepsali ti slovensky ?

Reagovat
smazaný uživatel

Pláče na špatným hrobě. Ale jo, je dobře, že se o tom mluví. Třeba se s tím konečně něco udělá.

Reagovat
Arbiter

Jak pláče na špatném hrobě? Vždyť o přerozdělení peněz rozhoduje vedení ligy a ne kluby...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale kluby podpisujú zmluvy, on to tam v priamej reči sám hovorí: "Spousta klubů už podepsala smlouvu pro sezónu 2015/2016

Reagovat
Arbiter

Kluby podepisují smlouvy přímo s televizními stanicemi? To asi těžko. Podepisuji smlouvy s vedením soutěže možná tak. Ale věřím, že po tom oznámení o navýšení částky v PL, si musí připadat jako úplní pitomci, co žebrají v zimě na ulici, zatímco jejích dva bratří se dí v teple u krbu a cpou se dobrotami...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, samy kluby si vyjednaly tyhle podmínky. Jeden vedle druhého.

Reagovat
Arbiter

takže jeden klub přišel s tím, že podepíše se Sky Sports, další klub podepsal s Eurosportem. A teď - kdo vlastně jejích společný zápas bude vysílat? Sky Sports nebo Eurosport? To je hloupost. Práva na vysílání zápasů ligy má jedině vedení soutěže a ne kluby. Vedení soutěže je pak prodává televizním společnostem a vyinkasované peníze přerozděluje mezi kluby.

Reagovat
smazaný uživatel

tak třeba teď vyjednává o prodeji svých práv Barca. Viz

http://www.fcbarcelona.cz/index.php?page=clanek&id=21009

Reagovat
Arbiter

No z toho článku se hovno dozvím. Ale ty se v tom jistě orientuješ. Tak jak to je? Když Real dojedná smlouvu s Movistarem a Barcelona s Mediapro, kdo bude nakonec vysílat jejích vzájemný zápas? Movistar nebo Mediapro? A kdo bude rozhodovat o vysílacím čase? Movistar nebo Mediapro?

Reagovat
smazaný uživatel

Já to chápu tak, že se prodávají domácí zápasy. Pamatuju si zápas na Seville, kde tenkrát stávkoval Del Nido, kterej prostě na ten mač neprodal práva, takže se ten mač nedal nikde sledovat. To už je dobrých 6 (???) let.

Reagovat
Arbiter

Aha, takže v PD to je postavené už úplně na hlavu a vedení ligy nemá absolutně žádné právo No jo, pak se člověk nemůže divit, že tu ligu FIFA trestá...

Reagovat
smazaný uživatel

To potrestání je jiné téma. To bych sem netahal.

Španělský svaz je banda amatérů - to se ví už dlouho. Vždyť si vem, jak často a jak moc je tady kritizuju já. Oni prostě víceméně na co šáhnou, to poserou. Oni mají v rukou nejlepší generaci v historii, mají dva nejlepší kluby na světě, dva nejlepší hráče na světě ... A přesto z toho nedokáží utvořit systém, kterej by generoval prachy. Don to tady včera psal dobře - dostat takovýhle kapitál do ruky Amíci, tak po Primeře baží každý malý kluk na světě.

Reagovat
alcantara

Ono to funguje tak, ze televizne prava na La lifu vlastni Mediapro a kluby si vyjednavaju jednotlive kontrakty individualne s danou spolocnostou. Inak vsetky kluby, s vynimkou Athleticu suhlasili s podpisanim zakona o lepsom prerozdelovani prijmov v ramci ligy, takze si svoje domnienky nechaj pre seba.

Reagovat
Mimalu

to že jsou ty kluby neschopné je jejich blbost

Reagovat
misinho7

Vraj mame zaujem o Danila my to snad robime tej barce naschval ... Danilo je super hrac ale mame carvajala sice arbeola musi uz skoncit lebo je mimo ale bral by som nejaky starsi a mozno slabsi backup bo pochybujem ze jeden s nich bude chciet sediet na lavke..ved vsetci dobre pozname carlovu rotaciu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak záujem môžte mať, ale ja si myslím, že Danilo pôjde tam kde bude mať väčšiu istotu základu, a to je Barcelona.

Reagovat
smazaný uživatel

Problém je v tom, že nechce podepsat novou smlouvu a ta stávající mu končí v létě 2016. Takže Porto ho bude chtít prodat teď v létě a ne čekat na Barcelonu do zimy 16, aby si ho mohla vyjednat půl roku před koncem smlouvy za nějaký drobný.

Reagovat
smazaný uživatel

Predať ho môžu aj v lete. Barcelona môže kupovať hráčov, nemôžu ich len registrovať. Takže ho môžu kúpiť v lete a nechať ho ešte pol roka v Porte.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, takhle by to samozřejmě šlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Radši někoho, kdo umí hrát na obou stranách, třeba takovej Azpilicueta by byl ideální.

Reagovat
Miguel19

To jim došlo brzo

Reagovat
smazaný uživatel

Ani Atletico by nebolo tam,kde je posledne 2-3 sezony,keby nemali v kase azerbajdzansky plyn od Kaspickemu mora!!!!

Reagovat
-Carles-

Súčasné prerozdelenie nie je problém, Barca aj Real majú jasný nárok na taký kus z koláča a tých 140 mega je adekvátnych. Problémom je celkový objem peňazí, ktoré za TV práva tečú do ligy. Primera musí zmeniť stratégiu a využiť súčasné dominantné postavenie španielskych klubov, zlepšiť marketing, pritiahnuť viac divákov a zlepšiť vyjednávaciu pozíciu s TV spoločnosťami.

Myslím si že vôbec nie sú potrebné také príjmy aké majú kluby v Anglicku, konieckoncov to môže byť dosť kontraproduktívne. Väčšine klubov by stačilo zvýšenie v priemere o 10 mega, to že netreba vyhadzovať stovky miliónov € za prestupy a byť konkurencie schopný, ukazujú posledné sezóny. Tých pár miliónov by sa zišlo na ozdravenie a stabilizáciu rozpočtov, investícií do štadiónov, atď..

Reagovat
vladis271

Lenže vy si neuvedomujete jeden podstatný fakt. Primera už dotiahla maximum fanúšikov, ktoré dotiahnuť mohla na Barcelonu a Real. Teraz možno nalákali na Atlétov. To neni tak, že teraz sa po svete kvôli zlepšenému marketingu objavia milióny nových fanúšikov Messiho a Ronalda. Veď tí dvaja len cez reklamy na holiace strojčeky priťahujú fanúšikov snáď aj na Aljaške. Potenciál Barcy a Realu je v tomto vyčerpaný.

Primera by musela lákať nových fanúšikov na širšiu špičku ligy, teda aspoň na ďalšie 3-4 tímy. Lenže s takým prerozdelením prachov im súťažiť nie je dovolené.

Reagovat
-Carles-

Podľa teba teda čím majú iné kluby viac peňazí pritiahnu aj viac divákov? V tom nie je žiadna logika, nakoľko ľudia sa pozerajú na futbal (nie peniaze) a ten je v Primere na najvyššej úrovni. A zrovna súčasný ročník je jeden z najsilnejších vôbec. Všetko je to o marketingu, ktorý je čo sa týka Primery podpriemerný, v tomto vidím najväčší problém v nízkych príjmoch.

Ďalšia podstatná vec, PL má dva bývalé priemerné kluby natlačené petrodolármi z ktorých sú dnes kluby, ktoré vlastnia najlepších hráčov v zemi. To samozrejme celkovému renomé PL pomohlo výrazne a aj preto sú tie príjmy za TV práva také vysoké, PD takéto kluby nemá. Vieš si predstaviť že by mala Primera Real, Barcu, Atlético, Valenciu, Sevillu, Villarreal a napríklad Malagu a Sociedad s rozpočtom akým disponuje Chelsea a City?

Reagovat
Mimalu

Ne podle jeho logiky týmy co mají víc penězi jsou více konkurenceschopné, nejsou nuceny své top hráče prodávat klubům do Anglie popřípadě i Barce či Realu. Já si dovedu představit že týmy jako Valencia, Villareal apod by byly schopny platit své top hráče stejně jako Barca či Real své náhradníky

Reagovat
-Carles-

Tak Valencia príchodom Lima bude určite viac konkurencieschopná, taký Otamendi by už bol preč, nebyť Lima.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Phillipinho

Ted koupil Valencii bohaty majitel. Dohromady za leto a leden utratili pres 100 mega a planujou dalsi nakupy. Ted uz prodavat hrace nebudou.

Reagovat
vladis271

Pokiaľ z 15 titulov si Barca s Realom rozdelia 14 s tým, že vo všetkých 15tich prípadoch oba kluby o ten titul bojujú, tak je niečo zle vo vyrovnanosti. Mňa úplne rozosmiala minulá sezóna. Barca celoročne kritizovaná za hru aj výsledky. A pritom jej v poslednom kole stačilo vyhrať a brala by titul.

A hej súvisí to s peniazmi a vyrovnanosťou. Pekný futbal a výsledky sú niečo iné. Pozri si niekedy súboje tímov hrajúcich o zotrvanie v PL.

Reagovat
Talker

Ty nebereš ta základní fakta

1) O PL se říká, že je nejvyrovnanější z těch TOP lig. A ono tomu tak kupodivu je - koukni se na United - kádr za půl miliardy a stejně měli včera brutální problémy s Burnley a klidně mohli ztratit. A takové problémy mají s půlkou soupeřů. Ty týmy jsou všechny relativně silné. Citizens vypadli z formy a bum - ztráta s Burnley, Stoke, Hullem a QPR. CFC ztratila se Sunderlandem a Newcasltem.

2) Zajímaví hráči - každý tým může sehnat kvalitní hráče, kdokoliv může utratit pár mega liber za tu širší špičku.

Tohle utváří prostě tu mediální image ligy. Real a Barca nahrábavají na tom, že jsou neskutečně dominantní. PL získává jako celek finance na atmosféře, že kdokoliv může ztratit s kýmkoliv. V tu chvíli je tu větší zájem sledovat ten fotbal, protože se očekávají vyrovnané zápasy. Včerejší zápas s Evertonem je dalším příkladem - do 90. minuty 0:0 a pak výhra. Málokdy je rozhodnuto o poločase. Málokdy se podaří dát 5 golů či více, kdežto u Realu a Barcelony to je jinak - Real má 3,5 golů na zápas, Barca 3 goly na zápas.

Proto nikoho nezajímá nic jiného ve španělsku než první trojice. Ubírá to opticky kvalitu těm ostatním týmům, které vypadají jako nějaký okres - kdežto v PL se prezentují jako týmy, které můžou zaskočit kohokoliv.

Reagovat
misinho7

ta vyrovnanost skor znaci o slabosti timov aj z vrchnych priecok.. pozri si ako poslednych 5 rokov biju spanielske timu v LM a aj EL anglicke .. taka Sevilla vyhrala pohode EL a myslim si ze v anglickej lige by realne mohlo skoncit do 5-6 miesta.. to iste Valencia Villareal atd

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Není to o tom, že všechny anglické týmy jsou dobré, ale že všichni jsou marní, když to přeženu, akorát Chelsea má ted nějakou kvalitu. To že MU utratilo miliardy a hraje hrozně jen ukazuje na neschopnost týmu, než na schopnost Burnley.

Real s Barcelonou by hrál v PL to samý, co ve španělské lize, dávali by bura týmům někde od 10. místa naprosto v pohodě.

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Smeješ sa ale je to tak, taká BL je tak isto vyrovnaná ako PL tento rok, ale to nikto nevidí, a už vôbec nie zaľúbenci do PL.....Chelsea si hraje tento rok v PL svoju ligu, tak ako Bayern v BL, aj Bayern má zápasy kde rozhodne pred koncom alebo vyhrá tesne, to isté Chelsea, aj Chelsea niekedy vyhrá o 4-5 gólov a taktiež aj Bayern, zvyšok je nadupaný a zratiť môže hocikto s hocikým....

Reagovat
smazaný uživatel

aj keby od ligy dostali také peniaze ako v PL?

Reagovat
smazaný uživatel

Nějak nechápu tvou otázku, podívej se kolik dostávají týmy v PL a kolik Barca a Real.

Reagovat
smazaný uživatel

1. miesto PL Man City - 115,8

2. miesto PL Liverpool - 117

3. miesto Chelsea - 112,9

1. miesto v PD Atlético Madrid - 42

2. miesto v PD Real Madrid - 140

3. miesto v PD FC Barcelona - 140

v PL by ste dostali menej

Reagovat
frankiefcb

A ještě k tomu první Atletico o 100 melounu méně. Tady jde vidět ten Jirkův socialismus v praxi.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ale není to nijak velký rozdíl, určitě by je to nezabilo, aspon by nedávali takový přestřelený částky za hráče.

Reagovat
vladis271

jo tak slabosti.

Reagovat
-Carles-

V niečom pravdu máš, ale ďalším faktom je že napr. Chelsea sa vyhrieva na prvom mieste s pohodlným náskokom 7 bodov pred druhým a 12 bodov pred tretím klubom. Zatiaľ čo v Primere je situácia úplne odlišná a v hre o titul sú tri kluby v rozmedzí 4 bodov. O štvrté miesto bojujú 4 kluby, rovnako ako v PL. Tak neviem v čom je čo sa týka bodovej vyrovnanosti na tom lepšie PL. A čo lepšie dokumentuje vyrovnanosť klubov? Body v tabulke alebo koľko peňazí majú v rozpočte?

Dominantnosť Barcy a Realu je samozrejmá, ale nie až tak ako sa to prezentuje. Aj Barca alebo Real dokážu prehrať s priemernými klubmi a nie zakaždým sú tie víťazstvá jednoduché. Pre porovnanie Chelsea má po 25 kolách 59 bodov, Real po 22 kolách 54 bodov. Potom môžeme brať aj Chelsea ako neskutočne dominantný klub.

Reagovat
vladis271

CFC je dominantná v tejto sezóne, kdežto Real a Barca v každej. V PL sa schyľuje k najnudnejšiemu "súboju" o titul za nvm koľko rokov.

Reagovat
-Carles-

Ale veď bavíme sa o prítomnosti, či si myslíš že niekto si zapne nejaký zápas kvôli tomu že pred rokom alebo dvoma bol napínavejší súboj o titul?

PL má premakaný marketing, schopných manažérov a celú tú auru okolo seba. V tomto má navrch a preto ten rozdiel v príjmoch + City a Chelsea s petrodolármi. To je celé.

Reagovat
Talker

Když to vezmeš z pohledu bodů, tak ano. Ale z herního pohledu prostě ne - CFC má 3 výhry o 3 goly a více z 25ti zápasů. Real jich má 11 z 22 - polovinu!

Nechci říkat, že se CFC na většinu výher neskutečně nadře, ale rozhodně to není tak dominantní, jak se může podle bodů zdát - musíš se dívat i na skore, kdy prostě často vyhráváme o 1-2 goly. Ano, máme nejlepší tým, ano, jsme relativně dominantní, ale stačí zranění Fabregase a Costy a jen tak tak vyhráváme s AV a Evertonem.

Letos odpadl Liverpool hned od začátku, který přišel o 2 své nejdůležitější hráče, kteří pro ně byli absolutně klíčoví. Citizens poztráceli kvůli APN a absenci Yayi hromadu bodů - přesněji řečeno získali 10 bodů z 21. To je celkem brutální krize, která prostě Real ani Barcu snad ani nemůžou postihnout.

Loni to bylo extrémně vyrovnané až do konce, kdy se bily o titul 4 týmy do března a do konce sezony zůstaly pár bodů od sebe tři. Před dvěma lety vyhráli titul United a momentálně se drží v první čtyřce spíš haluzí, které absolutně nikdo nerozumí. Oproti tomu Southampton postoupil 3 roky zpátky a už druhým rokem je v půlce sezony v boji o poháry. Liverpool se 2-3 roky zpátky bil na 7.-8. místě a loni málem vyhrál titul. Norwich byl 3 roky zpátky v klidném středu tabulky a hned další sezonu spadl.

Prostě PL je nevypočitatelná.

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tá TOP 7čka je posledných 5 rokov nemenná, až na 1 sezónu kedy tam preniklo Newcastle. A na titul dosiahli za posledných 10 rokov 3 kluby. Tá špička je širšia, ale na LM miestenku sa ťažko dostáva, vlastne nedostáva ani Spurs či Everton....uvidíme čo tento rok

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Aby si dostával víc peněz, tak proto něco musíš udělat a ne že budeš stát s nataženou rukou a čekat, až ti někdo něco dá...

Do toho musí jít právě i kluby a něco investovat do marketingu, aby se jim to následně vrátilo, právě na TV smlouvách, sponzorských smlouvách apod.

Pak liga samotná má taky co zlepšovat na marketingu, i kdyby měl Real s Barcelonou už omezenj počet fanoušků, tak jsou tu právě další kluby, kteří mohou mít daleko víc fanoušků... Atletico, Valencia, Sevilla, Villareal ...to jsou kluby s obrovským fanouškovským potenciálem a i ostatní kluby mají co nabídnout... fotbal hrají slušnej.

Reagovat
Phillipinho

Jo jenze to, ze myslim polovina nebo vic tymu v Primere si nemohli minuly leto dovolit utratit ani euro za hrace a vsechny posily byly volni hraci nebo hostovacky, to je podle me docela problem.

Reagovat
-Carles-

Určite, paradoxne však tento stav spôsobil že sa španielske kluby už dlhodobo zameriavajú hlavne na vlastné akadémie a investujú do lacných mladých hráčov. Peniaze sú problém, ale nevidím problém v tom, že nedokážu konkurovať na prestupovom trhu. Peniaze by sa zišli v prvom rade na mzdy aby sa udržali hráči a ešte väčšie investície do mládeže, na stabilizáciu rozpočtov... Taký Sunderland môže mať príjmy aj cez 100 mega, pokiaľ sa stretne na ihrisku s Rayom, tak ich Rayo vypráska

Reagovat
vladis271

áno? A kedy hral Sinderland s Rayom?

Reagovat
Phillipinho

Jo, tohle je blbost. To proste nelze vubec porovnavat.

Reagovat
Phillipinho

Mzdy hracum to je dalai velky problem no. Rika to i Collet v clanku. Proste jakykoliv anglicky klub prijde a klidne vykoupi nejlepsiho hrace klubů rekneme z druhy poloviny tabulky. Prikladu je spousta- Guerra ma nabidky z cely Primery, ale prijde druholigovy Cardiff a v pohode ho koupi, nejlepsi stoper Eibaru Albentosa se stehuje v lednu do Derby County . Proste i kluby z Champu mohou hraci nabidnout lepsi plat nez pulka Primery....

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik lidí ze zahraničí z těch, kteří ji teď pravidelně sledují, by se na La Ligu dívalo bez Realu Madrid a Barcelony? 10%? Podle mě maximálně o něco málo víc, takže je celkem diskutabilní, co je a není férové. Dalo by se totiž říct, že Real Madrid a Barcelona dostanou JENOM třetinu, i když té lize přinášejí více než 4/5 mediální publicity v zahraničí.

Navíc La Liga má gigantické mezery v marketingu, hlavně hracích časech. Zápasy hrané od 18 hodin později jsou ve východní Asii de facto nedívatelné, a to je obrovský trh a možný potenciální zisk. Třeba Pérez tímhle argumentuje dlouhodobě - začněte hrát v normální dobu, budete si moct dovolit podepsat lukrativnější kontrakty a ty peníze navíc přerozdělte mezi zbytek. Podle mě moc dobře ví, o čem mluví, nevybudoval z Realu Madrid sportovní organizaci s největšími příjmy na světě jen tak nadarmo.

Reagovat
smazaný uživatel

ty vysílací časy jsou dobrej argument, ale zase si vem, že poobědový a odpolední čas má opanovaný PL, se kterou budeš těžce v těchhle časech bojovat. Prostě se to mělo řešit daleko dřív.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle by se podle mě dalo doladit nějakou smlouvou a vzájemnou dohodou mezi Premier League a La Ligou. Real Madrid a Barcelona jsou v současnosti dva jasně nejpopulárnější a marketingově nejsilnější kluby na světě a La Liga by šla do téhle "konkurenční války" z mnohem lepší pozice. Navíc ty hrací časy 20 a 22 jsou snad nejhorší možné, jaké jdou, takže kdyby se aspoň začalo hrát alespoň třeba ve 4 odpoledne, byl by to velký posun, přece jenom pro ty lidi tam je lepší vydržet do 1 než do 5, na to se prostě dívat skoro nikdo nebude. Ono vlastně i Premier League a Bundesliga si takhle mnohdy konkurují.

Prostě nejideálnější čas na fotbal, pokud ho chceš prodávat z Evropy do celého světa, je začátek zápasu mezi 12 a 16 hodinou, protože v Evropě je po obědě, v severní, střední a jižní Americe už snesitelné ráno a i v těch východnějších částech Asie, Austrálii apod. je ještě normální večer. V Anglii a Německu už to pochopili hodně dávno...

Reagovat
Talker

Tak PL těžko ustoupí PD v hracích časech. Naopak by na ty polední časy stavěla častěji CFC, MU, MC, Arsenal a Liverpool. Aby mohla PD konkurovat, tak by musela PD nasadit v neděli v poledne Real a v sobotu v poledne Barcelonu, jinak jsou bez šance.

Navíc PL má X klubů, které jezdí po USA a asii a propagují tam PL - BIG4, City, Spuds, Everton, možná i někdo další. To je obrovská síla v tomto ohledu pro nábor fanoušků. A to si můžou dovolit právě díky finanční síle.

Reagovat
smazaný uživatel

Propagují, ale Real tam těch fanoušků má víc. Kluby z Premier League mají o hodně víc fanoušků v anglicky mluvících zemích (severní Amerika, Austrálie aj.), ale zbytek světa je rozdělený spíš Real Madrid vs. Barcelona. Jsem si jistý, že kdyby třeba v Číně šel úplně ve stejnou dobu zápas Real Madrid - Celta Vigo, zapne si ho více lidí než třeba zápas Chelsea - Stoke City.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to si pustí skoro všude radši real, než chelsea, začni argumentovat pořádnejma klubama z pl.

v latinský americe je jasný, že vede barca s realem, ale asie? c´mon

Reagovat
smazaný uživatel

V Asii taky.

Reagovat
Talker

To možná ano. Jenže to by hráli Real i Barca každý týden přes poledne - kdežto za PL se tam může točit 6 týmů, které tam mají haldy fanoušků a nebyl by problém si ukořistit svojí část.

Navíc téměř každé kolo se hrají hodně zajímavé zápasy mezi zajímavými týmy:

2. kolo Everton x AFC a City x Liverpool

3. kolo Everton xCFC a Spuds x Liverpool

4. Kolo Arsenal x City (a CFC x Swansea)

5. kolo City x CFC

6. kolo Liverpool x Everton a Arsenal x Tottenham

7. kolo CFC x Arsenal

8. kolo City x Spuds

9. kolo MU x CFC

10. kolo MC x MU a Newcastle x Liverpool

11. kolo LFC x CFC

12. kolo Arsenal x MU

Dál se mi to už dělat nechce, ale snad vidíš, že v každém kole jsou zápasy mezi týmy ze špičky či případně týmy, které mají hodně velký zvuk (Everton, Newcastle). To ve Španělsku prostě nevidím.

Reagovat
smazaný uživatel

Velká výhoda Premier League, že má bývalou BIG4 + Manchester City a Tottenham, to jsou marketingově hodně atraktivní týmy, kděžto ve Španělsku to všechno musí tahat Real Madrid a Barcelona a není to otázka přerozdělení peněz.

Evertonem a Newcastlem bych neargumentoval, nemyslím si, že tyhle týmy mají větší zvuk a prestiž než třeba Valencie nebo Sevilla, to určitě ne.

Španělsko má 2 giganty, kteří to musí tahat samotní, Anglie 6 týmů, které se jim více či méně přibližují. To je celé.

Reagovat
smazaný uživatel

Everton? Newcastle? Tak Valencia či Sevilla je to isté....a navyše kvalitnejšie, čo sa potvrdzuje v Európe, nemajú ale taký celosvetový dosah a populárnosť. V Anglicku ti vedia spraviť aj zo zápasu Swansea - Chelsea súčasť SuperSunday a hotovo, marketing, presvedčivosť.

Reagovat
valloire

Jakej Everton a Newcastle?

Reagovat
smazaný uživatel

lenže Primera na nedelu na 12 nasadzuje ťažké kalibre ako Rayo, Getafe, Almeriu

pche, Rayo bolo na turné po Hong Kongu a Singapure

Reagovat
Kokesh

Opet, Rayo a Asie....nekonecny pribeh.

Reagovat
misinho7

s tym casom to je pravda aj co sa tyka toho azijskeho trhu.. napr my sme zacali hrat teraz nejak casto o 16 00 neviem ci to je zamer primeri prilakat viac ludi z Asie k TV ale je to dobry krok , lebo moze vtedy hrat aj chelsea vs liverpool ale viacej ludi si zapne Madrid ci barcu

Reagovat
smazaný uživatel

Pérez na to tlačí.

A je to samozřejmě pravda, máme po světě odhadem 300 milionů fanoušků a z toho cca polovina je z Asie, takže pokud ve 4 odpoledně poběží Real, většina lidí si ho zapne raději než třeba Liverpool nebo Arsenal, při vší úctě k nim.

Reagovat
misinho7

tak tak , mne sa ten cas vcelku paci , lebo v sobotu vecer chce clovek este niekde vypadnut von a ked ide real tak barz sa neda a tak si to pozriem o 4 do 6 a tak mozem ist prec

Reagovat
smazaný uživatel

Mi to taky vyhovuje více. V neděli je to celkem jedno, ale ty sobotní večerní časy jsou hrozné snad pro všechny, v Evropě lidi chodí ven a v Asii spí.

Reagovat
smazaný uživatel

Mne večerné zápasy vyhovujú, poobede si pozriem BL alebo idem na našu ligu, prípadne niečo doma porobím, idem niekde na výlet atď a večer si máš vždy čo pozrieť. Pre mimo európsky trh je to ale špatné, veď aj preto už v sobotu od 22:00 nehrala Barca či Real ani nepamätám, ale napr Copa del Rey sa teraz hrala od 22:00 dosť často - tie najlepšie zápasy....ďalšia výhoda La Ligy je, že sa takmer nikdy nehrajú 2 zápasy v jeden čas, takže TV si môžu vyberať, čo budú vysielať a človek si môže vybrať čo bude pozerať...a fanúšikovia môžu počas kola vidieť väčšinu zápasov v priamych prenosoch, kdežto v PL či BL máš hlavný hrací čas v sobotu 16:00/15:30 kedy sa hrá polovička zápasov.

Reagovat
Kokesh

Reagovat
Phillipinho

Jsem nakonec docela rad, ze do Vale prisel Lim. Pravda je, ze se sami zadluzili vlastni vinou a pak prijde bohaty Singapurec a vytahne je z hoven. Ale Primere to pomuze- bude zde dalsi klub, ktery bude v nejblizsich letech bojovat o nejvyssi umisteni at uz v lize ci v LM a nebudou muset prodavat svoje nejlepsi hrace.

Reagovat
misinho7

Reagovat
smazaný uživatel

Rayo a Atletico si kupe cestu do Ciny tam podla mna je cesta

Reagovat
smazaný uživatel

njn, sponzorská zmluva na 2,3 mega na 2 roky je úplná cesta

Reagovat
smazaný uživatel

Od tebe bych to necekal, ale tak co, kazdej ma svuj nazor

.

Reagovat
misinho7

Ale dalsai podstatna vec su tie kamery a ihriska ako spominal dory99. Ono sa to zda ako detail ale to je obrovsky rozdiel. Napriklad moj oco vzdy si toto vsimal , on si rad pozrie dobry futbal ale vzdy ked ide barca tak sa stve ze tie kamery su totalne hore a je to odveci ako pri dalsich xy timov v lige. Ihriska su obrovske a maju tie bezecke trate co z toho robi take obrovske koloseum. Naproti tomu v premier league su tie tribuny prakticky pri ihrisku a kamery su nizko ze clovek ma uplny pocit ze je tam , vsetko to vyzera viac dynamicke a lepsie sa nato pozera. Ja vzdy dam prednost nejakemu zapasu z anglickej ligy (samozrejme ak nehra real ci barca) pred zapasom z primeri pretoze je to take ine, mozno v primere je to viac technicke ale na tych stadionoch to vyzera take komorne, sede a pomale a v anglicku ked som napr pozeral zapas Liverpool vs Spurs tak som sa citil ako keby som bol tam , mozno kvalita nebola uplne top ale bolo to take dynamicke a viac som to prezival.

Reagovat
misinho7

a dalsai veec su studia komentatoru napr na sky, je to proste ina uroven oproti spanielskym

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jednoznačný souhlas. Bylo by to velké oživení a ozdravení ekonomické situace ve španělském fotbale.

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyby Real a Barca nedostali ani € a rozdělily si to ostatní tak jim ekonomicky nesahaji ani po kotníky

Reagovat
Rage

Marcelino hezky před zápasem říkal, že jenom trojice útočníků Barcelony stojí skoro osmkrát tolik, co celý tým Villarrealu. A tímhle rozdělováním se to jenom prohlubuje. Žádný z ostatnich týmů si nemůže dovolit kupovat hráče za 80+ milionů ročně jako ty přední dva (naprostá většina týmů nemá takový ani roční rozpočet a částky za hráče nad milion jsou skoro sci-fi). Že ostatní kluby nejsou tak atraktivní a sledované jako Real a Barcelona. Opět to souvisí s těma penězma, když nejlepší hráči odchází skoro okamžitě buď do zahraniči nebo právě do těch předních dvou klubů, kde často leští lavičku a to v tom lepším případě.

Takže řešení je jednoduché. Chcete-li vyrovnanější ligu, tak vyrovnejte aspoň trochu rozdělovaní peněz z takových zdrojů jako je TV.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hele, až budete příště prodávat Rossiho, tak hodíte peníze za něj do placu a rozdělíme je rovným dílem mezi ostatní kluby. To je fér, ne?

Reagovat
Rage

Cože? Tohle je úplně jiná situace než rozdělování práv z TV, takže když se bavíme o voze, tak prosím nezačínej o koze

Reagovat
smazaný uživatel

no moment. V čem je to něco jiného? Jsou to příjmy vyplývající z nějakýho kontraktu. A ten kontrakt někdo vyjednal. Barca si dokázala vyjednat výborné podmínky z prodeje TV práv, vy jste zase zvolili jinou cestu - prodali jste největší hvězdu, čímž jste omezily možné vyšší příjmy z TV práv, ale zajistili jste si příjmy z prodeje toho hráče. Proč bys chtěl nějaké příjmy dělit, a jiné naopak ne? V čem je zásadní rozdíl?

Další na řadě bude vstupné. Sesypeme všechny peníze ze vstupného v lize na jednu hromadu, a rozdělíme všem stejně.

Zajímá někoho, že si někdo musel roky budovat renomé a dal obrovské peníze do růstu společnosti? Nejspíš ne.

Reagovat
Rage

Tohle je ale hodně dobrá snůška nesmyslů, opravdu se překonáváš

Reagovat
smazaný uživatel

tak urážením mi to nevymluvíš. Zkus mi vymluvit, v čem je jiný příjem ze vstupného, v čem je jiný příjem z TV práv a v čem je jiný příjem z prodeje hráčů?

Nebo počkej - můžeme ten socialismus táhnout tak daleko, že si můžeme navzájem dělit i náklady. Nakonec - proč nemít jednu ligu a jedno účetnictví ...?

Reagovat
Rage

Tohle je urážení? A očividně vůbec netušíš co to socialismus vůbec je, takže tohle je má poslední reakce na tebe, protože takto se snižovat určitě nepotřebuju.

Reagovat
smazaný uživatel

asi jsem citlivější, ale já tam teda mírné urážení cítím ....

Ne, už se nesnižuj. Já ti jen připomenu, jak dopadla minulá moje debata s tebou - napadnul jsi Barcu, že je u ní normální zdržování hry a když jsi to měl něčím doložit, zdrhnul jsi.

Dneska zase když máš něco podepřít čímkoliv, tak zdrháš zase.

Nechápu tě. Proč se pouštíš do diskuse, když nemáš v ruce žádný názor.

Reagovat
Rage

Dobrá, tak ještě jednou něco napíšu, abych ti vyvrátil tvoje tvrzení.

Peníze z přestupů jsou čistě peníze klubu, takže se jednoduše nemůžou rozdělovat mezi kluby, kdežto peníze z TV práv jsou peníze od La Ligy, ne od jednotlivého klubu a tím pádem se musí rozdělit mezi všechny kluby. Doufám tedy, že ti to aspoň trochu dojde

Reagovat
smazaný uživatel

ne, peníze z TV práv nejsou peníze od La Ligy ...

Reagovat
Mada

Reagovat
valloire

hmmmm....

Reagovat
Mada

Tobě dobře hrabe fakturante....

Reagovat
valloire

Normálně jo, ale teď mi řekni, v čem nemá pravdu.

Reagovat
Mada

TV práva jsou to samé jako práva klubu na hráče? To snad nemyslíš vážně.

Reagovat
valloire

Já reaguju na to, co jsem palcoval.

Reagovat
smazaný uživatel

vy ste si zvolili inú cestu, presne to si vedenie povedalo, jebeme na TV práva pome predať Rossiho

Reagovat
Rage

Reagovat
Mada

Reagovat
Mada

Reagovat
Mada

Reagovat
Kokesh

Tak to ale bylo vzdy...

Reagovat
2miguel1

takto to nefunguje ...chceš mať rovnaké príjmy ako Real či Barca? ok.

vyhraj niekolkokrát ligu, ligu majstrov, copu, maj v kádri najlepších hráčov, buď tým s velkým počtom fanušikov a potom začni brať velké peniaze ... to, že ste zaspali pri budovaní klubu na jeho začiatku, nieje chyba Realu alebo Barcy ....všetci by chceli mať velke peniaze, bez toho aby pohli riťou( to je vlastne charakteristický znak vacsiny slovákov) ...teraz už bude Espanyol,Villarreal tažko dobiehať Barcu či Real..nemá nato marketingove prostriedky, TRADÍCIU, štadiony, fanušikov atd atd ...jedina možnosť ako dobehnuť Real či Barcu je z externeho prostriedia v okolí Blízkeho východu

Reagovat
smazaný uživatel

kto píše o rovnakých?

tradíciu s veľkým T? tú už predal váš pán prezident

Reagovat
Phillipinho

Jo on navic pise rovnakych . Nazory nekterych tady je fakt cista demence

Reagovat
Phillipinho

A jakto, ze to v Anglii funguje? Tymy z dolni poloviny tabulky maji tradici, stadiony, fanousky atd. Jako United, Arsenal, Liverpool atd? Nemaji. Tady jde o konkurenceschopnost cele ligy a v Anglii to dobre vedi. Ted po tom podpisu novy kolektivni smlouvy v Anglii se vubec nedivim, ze se tymy z Primery znovu ozyvaji. Bude s nimi proste zametano a kazdy klub z Anglii jim klidne vykoupi jejich nejlepsi hrace. Barcelona a Real se topi v penezich a tymy z druhy poloviny tabulky zivori a nemohou si dovolit utratit ani euro. A kdyz uz koupi nejakeho hrace, ktery se zacne prosazovat, tak jim ho vyfoukne i tym z Champu, protoze mu da dvojnasobny plat. To ti prijde normalni? Tady jde o prosperitu cele souteze, jestli se nic nezmeni, tak se rozdily budou jenom prohlubovat. Snad jim to dojde a co nejdriv se neco zmeni. Ja vubec nechapu, ze si tady stezujou fanousci Barcy a Realu. Vzdyt ti stejne prijdou jenom o nejakou cast penez, ktera je stejne vubec neohrozia pojedou v klidu dal. Ale ta mala cast co ubyde R a B, se bude sakra hodit ostatnim tymum v Primere. Fakt bych necekal, ze s tim spravedlivym rozdelenim penez, bude nekdo nesouhlasit.

Reagovat
smazaný uživatel

Presne, tak ako v PL by to bolo ok, 50% peňazí rozdeliť medzi kluby rovnomerne, 25% podľa počtu odvysielaných zápasov, 25% podľa umiestnenia a hotovo.

Reagovat
Rage

"vyhraj niekolkokrát ligu, ligu majstrov, copu, maj v kádri najlepších hráčov, buď tým s velkým počtom fanušikov a potom začni brať velké peniaze"

A nezdá se ti, že bez těch peněz asi mít v týmu ty nejlepší hráče mít nemůžeš, protože ti je kdokoliv jiný jednoduše přetáhne? S tím souvisí i to, když ti budou "krást" to nejlepší co máš, tak asi ani žádný titul nevyhraješ. Je třeba trochu logicky uvažovat

A externí prostředí? To se jako žádný klub nemůže spoléhat jen na svoje prostředky a prostředky z nejbližšího okolí? Brát si hráče ze svojí líhně, občas někoho zkušenějšího koupit a ne jenom bezhlavě kupovat rádoby hvězdy za několik desítek milionů? Přesně takoví investoři z Blízkého východu momentálně ničí trh zbytečným nadhodnocováním průměrných hráčů a tím už totální zabíjí menší kluby.

Reagovat
valloire

Někde se ty peníze Realu a Barcelony asi vzít musely. Tyhle týmy jsou budované historicky 60-70 let a není jejich chyba, že to tam dělají líp než ostatní. To, že takovej Espanyol zaspal dobu už kdesi v 50. letech, není chyba Realu ani Barcelony. Teď už se to těžko bude dohánět. Real byl třeba do 50. let průměrnej klub a teď je to světovej gigant. Někdo se holt neflákal a někdo možná ano. Ty peníze jsou rozdělený spravedlivě.

Reagovat
Rage

Peníze z TV práv, ale přece nemůžou být rozdělovány podle historie kteréhokoliv klubu, ale podle současné situace a toho, že všichni hrajou jednu a tu stejnou soutěž. Jediné rozdíly by měly být podle toho jak se tým umístil v minulé sezóně.

Třeba anglický model je v tomhle naprosto skvěle udělaný a oceňuje úspěšnější kluby, ale ne až tak strašně moc na úkor menších týmů.

Reagovat
smazaný uživatel

Vem to takhle - slavný režisér natočí film plný holivůdských herců. Dá do jeho natočení velké peníze ... Průměrný režisér točí béčkový film s béčkovými herci ... Pak jdeš do kina a za jeden film zaplatíš 300,-- a za druhý 50,--. První film na vstupném vydělá 100 mega, druhý horkotěžko 5 milionů. Až doposud je vše víceméně v pohodě. ALE - zasáhne nějaká vyšší moc, která donutí producenta prvního filmu, aby se o svoje vydělané peníze podělil s tvůrcem druhého filmu. Přijde ti to v pohodě?

Reagovat
valloire

Reagovat
Rage

Jenomže, jakmile ten co točí béčkové filmy nedostane žádné finanční prostředky pro to, aby si ty hollywoodské herce mohl pořídit, tak nikdy nebude moct točit áčkové filmy a navždy zabředne tam kde je. To je úplně stejné jako s hráči, když menší kluby nebudou mít na lepší peníze, tak nikdy nebude moct hrát vyrovnanou partii s těmi, které nárokou většinu.

Reagovat
valloire

Ty vole, ty pořád přeskakuješ to nejpodstatnější - minulost a koukáš jenom na současnost. Ale ta současnost má nějaký kořeny v historii. Ten režisér se musel nějak dopracovat k tomu, aby ten film mohl natočit a dostal na to peníze. Přeci nedáš průměrnýmu režisérovi 200 mega a nejlepší herce, aby natočil megafilm. Dáš to tomu nejlepšímu. A ten nejlepší se na tu úroveň musel nějak dopracovat.

Reagovat
Rage

Sám píšeš "Nejsou rozděleny podle historie přece" a teď tu zase pleteš, že se nekoukám na minulost. Tahle debata opravdu je opravdu zbytečná...

Reagovat
valloire

Sakra .TEĎ nejsou rozděleny dle historie. Teď jsou rozděleny podle toho, jakej máš tým a hráče. Ale konáním v minulosti jsi si ty hráče a tým mohl teď dovolit. A ty koukáš jenom na tu současnost a nevidíš to celkově.

Reagovat
smazaný uživatel

Každý klub má nějakou strategii. Každý klub má nějaké vedení a každé vedení má nějakou odvahu dělat někdy i rizikové věci. To, co dělá momentálně B+R je obrovské roztáčení spirály. Prostě si řekli, že budou kupovat nejlepší hráče, na které pak nalákají velké peníze za TV práva a ohromné peníze za merchandising a ohromné peníze za vstupné. Ty kluby šly do toho rizika, že to může a nemusí vyjít. Vyšlo to, a je z toho velké dílo. Ale taky to mohlo skončit bankrotem.

A s tím souvisí to, s čím může jít Florentino na jednání s TV-společností. Prostě jim řekne, že má v rukách Cristiana, Ikera, Benzemu a Isca. Jestli chtějí vysílat zápasy s těmito hráči, tak ať zaplatí tučnou sumičku. Ale tihle hráči něco stáli a Florentino šel do velkýho risku, jestli mu to vyjde.

Já chápu to, co se děje teď - budou se prodávat práva společně. Uvidíme, co z toho vyjde, ale mohlo by to být trochu lepší pro ty kluby dole.

Ale co nechápu, že se nasazuje Barce psí hlava za to, že prostě jen dle současného systému vyjednala pro sebe nejlepší možný kontrakt, a že se o tuhle svoji práci nechce s nikým dělit. Toť vše.

Reagovat
valloire

Nejsou rozděleny podle historie přece. Ale Real i Barca si ty peníze vydělaly, dělali to líp než ostatní. Teď si díky tomu můžou koupit hvězdy a díky těm hvězdám a fotbalu, který hrajou se na ně kouká víc lidí a mají víc fandů. A proto taky mají nejvíc peněz z TV práv. Až se bude víc lidí koukat na zápas Villarreal - Bilbao než na Real - Vigo, tak můžete řvát, že je to nespravedlivý. Do tý doby ne.

Reagovat
Kokesh

No prave, podle soucasne situace...

Reagovat
Phillipinho

Takze podle tebe je system rozdeleni prav v Anglii je podle tebe spatny a rozdeleni prav ve Spanelusku je spravne?

Reagovat
valloire

jo

Reagovat
Phillipinho

Podle jejich novy kolektivni smlouvy bude mot Burnley vic penez z TV prav nez Barca a Real

Reagovat
smazaný uživatel

proč?

Reagovat
valloire

Reagovat
Talker

On je to trošku začarovaný kruh.

Když chceš mít hromadu fanoušků, musíš mít hromadu titulů. Abys měl hromadu titulů, potřebuješ nejlepší hráče. Abys měl nejlepší hráče, musíš mít hromadu fanoušků. Pokud chceš hromadu fanoušků...

V současnosti prostě nejlepší hráče ty týmy neudrží. Ve chvíli, kdy je špičkový hráč v týmu, který má rozpočet 50 mega, tak ho za 25 s radostí prodá. Logicky - buď tím pokryje 50% rozpočtu, o něco ho navýší nebo si z něj nakoupí více hráčů.

Navíc ti hráči chtějí odcházet - ono se není co divit - tým s rozpočtem 50 mega těžko nabídne hráči 5 mega ročně na 5 let, protože v tu chvíli mají blokovanou dost podstatnou část svých zdrojů. Kdežto další tucet týmů mu nemá problém nabídnout 8 mega, pokud by ho extrémně chtěli.

Jediná možnost, jak tento řetěz přetrhnout je buď obrovské štěstí na skvělého kouče, kterému se pod rukama sejde skvělá parta hráčů (Atletico, Dortmund), i když tam to může být klidně jen dočasný úspěch na pár let nebo příchod šejka, který prostě ty hráče nakoupí a dá jim takové platy, aby neměli důvod odcházet.

Reagovat
2miguel1

jasne že je to začarovaný kruh ...takisto, začarovaný kruh chudoby ...nemas peniaze, nemas na investicie, nemas ako kumulovať zisk...je to podobne aj s bohatými resp. chudobnými štatmi(bohatými,chudobnými klubmi) ...všetko je to o tradícií, všetko je to o rankingu, všetko je to o postavení na mape futbalu

Reagovat
smazaný uživatel

jestli máš opravdu dobrý nápad, tak si můžeš na tenhle nápad půjčit a z chudoby se dostat. Ale pro drtivou většinu lidí je pohodlnější se vymlouvat na chudobu a kdo ví na co jinýho. Každej jsme měli stejnou startovní čáru.

Reagovat
2miguel1

ide práve o ten ranking, že ked ho máš nízky, je takmer nemožne si požičať ...jasne, máš dobrý nápad, už len pracovať s dlhom tak, aby ti to po istom čase začalo vynášať..len, nikto nepožičia Malage, kdežto Realu banka BBVA dáva tie peniaze ako na podnose ...ono je to na dlhšiu debatu

Reagovat
vladis271

yop. Ale počkaj ako budú teraz všetci revať a najviac barceloňáci a madridisti, keď im začneme ešte vo väčšej miere vykupovať Primeru. Pritom ich sa to týkať nebude, ale všetkých ostatných 18 klubov hej.

Reagovat
alcantara

Preco nie, na urcite spiny sa lahko kyda Ale ono to fakt nebude v konecnom dosledku aztak spatne, ako to na prvy pohlad moze vyzerat, klubyz PL zasponzoruju kluby z PD, par hracov, ktori sa nepresadia, sa o par rokov vrati zadarmo a spanieli su zatial schopni vychovavat si adekvatne nahrady, takze nedostatkom uspechov netrpia.

Reagovat
valloire

Reagovat
Leo Rekordman

akurat ,ze liga bude stale o hovne ako doteraz

Reagovat
smazaný uživatel

najlepšia forma stávky by bola tá, že by sa proti realone stavali dorastenci, všetci by sa tešili

1. hráči by si odpočali pred ďalšími bojmi v Primere

2. mladí by si aspoň zahrali proti hviezdam

3. fanúšikovia realony by sa mohli vytešovať nad skóre

Reagovat
smazaný uživatel

No tak vyzerá to tak, že z toho Neymara bude fakt Messi - ich prvé penalty za Barcelonu:

https://vimeo.com/119460658

Podobnosť tých situácií je až surreálna.

Reagovat
smazaný uživatel

hehe, pěkný. Messimu nechal pentli Ronaldinho. Neymarovi Messi ... Nádhera.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele