Preview zápasů Ligy národů - úterý 27.9.

27.09.2022, 08:48, aktualizováno 27.09.2022, 08:48
Previews
Devíti zápasy se uzavře letošní program Ligy národů. Rozuzlení se dočká skupina A2, zatímco Portugalsko se Španělskem čeká přímý boj o postup fo Final Four, Česko potřebuje vyhrát ve Švýcarsku, aby se zachránilo. Skotsko si to s Ukrajinou na rozdají o postup mezi elitu. Norsko se pokusí Srbsku oplatit červnovou porážku, čímž by se posunulo do Ligy A...
Liga A - skupina 2
Portugalsko - Španělsko  (úterý 20:45)
Série 20 zápasů na domácí půdě bez porážky skončila. Španělský výběr v sobotu nečekaně podlehl Švýcarsku a zkomplikoval si cestu za celkovým triumfem v soutěži. Pokud se chce La Roja v červnu příštího roku účastnit Final Four Ligy národů, musí v Braze zdolat Portugalce, kteří před úvodním výkopem drží trumfy ve svých rukou.

Až závěrečné klání rozhodne o vítězích a poražených ve skupině 2 Ligy A. Zatímco česká reprezentace bude ve Švýcarsku odvracet hrozbu sestupu, Španělé se v Portugalsku pokusí na poslední chvíli znovu vrátit na první příčku. Tu rivalovi z Iberského poloostrova přenechali o víkendu. Zatímco La Roja v sobotu smutnila, výběr zkušeného kouče Fernanda Santose si vychutnal výlet do Prahy.

Portugalsko nedalo českému výběru sebemenší šanci a v pražském Edenu se gólově prosadilo hned čtyřikrát. Dvěma brankami se blýskl v dresu Seleçãa premiérově skórující pravý bek Diogo Dalot. "Je to neuvěřitelný pocit vstřelit první gól za národní tým. Myslím však, že nejdůležitější bylo, jakým způsobem jsme hráli. Začali jsme dobře, drželi jsme míč. Všichni odehráli výborný zápas," uvedl spokojený hráč Manchesteru United.

V úterý čeká na Portugalce těžší kalibr, nicméně na domácí půdě dosud Španělsku nepodlehli. Dosavadní tři vzájemná klání v jihozápadním cípu pevninské Evropy přinesla dvě vítězství Seleçãa a jednu plichtu. Remízou skončilo také červnové měření sil v Seville, kterým oba celky rozehrály právě probíhající ročník Ligy národů. Na trefu španělského útočníka Álvara Moraty tehdy osm minut před uplynutím základní hrací doby odpověděl hostující Ricardo Horta.

Portugalci sice v pátém kole skupinových duelů přišli o vedení v tabulce, trenér Luis Enrique však naději na celkové vítězství neztrácí. "Máme skvělou příležitost postoupit. Přistoupíme k zápasu, jako by se jednalo o čtvrtfinále v Kataru (dějiště blížícího se mistrovství světa). Bude se hrát 90 minut a my musíme zvítězit, nestačí nám ani remíza. Jsem přesvědčen, že na to máme," vzkázal někdejší lodivod Barcelony.

Na straně Portugalska bude zajímavé sledovat, zda se do základní jedenáctky vrátí João Cancelo. Zadák Manchesteru City se neúčastnil mače s Českem z důvodu trestu za obdržené žluté karty. V úterý už trenér Santos může s oporou počítat, nicméně v Praze výborně hrající Dalot dal jasně najevo, že post pravého beka nechce pustit lacino. Je tak možné, že Cancelo poputuje na levý kraj defenzivy, kde rovněž umí zahrát výborně.

Pokud domácí mužstvo uhraje alespoň remízu, zajistí si účast ve Final Four už podruhé za tři dosud konané ročníky Ligy národů. První postup mezi nejlepší čtveřici v roce 2019 proměnil Santosův výběr rovnou v celkové vítězství. Španělé byli blízko triumfu před necelým rokem, avšak ve finále si tehdy vylámali zuby na Francii.

Pokud chce mít La Roja šanci na úspěch, musí najít recept na pevný portugalský val. Santosem vedení muži totiž v pěti dosavadních utkáních skupiny 2 udrželi hned dvakrát čisté konto. Celkově Portugalci inkasovali pouze dvakrát, což z nich činí nejlépe bránící tým v Lize A. Je tedy jasné, že Enriqueho celek nečeká v sousední zemi nic jednoduchého.

Utkání v Braze bude řídit italský arbitr Daniele Orsato.
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Costa - Dalot, Dias, Pereira, Cancelo - Neves, Palhinha, Fernandes - B. Silva, Ronaldo, Leao
Španělsko - pravděpodobná sestava:
Simón - Carvajal, Garcia, Torres, Alba - Koke, Rodri, Pedri - Sarabia, Morata, Torres
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.27 - 3.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švýcarsko - Česko  (úterý 20:45)
Čeští fotbalisté v úterý ve Švýcarsku odehrají závěrečný šestý zápas skupiny A2 Ligy národů, který rozhodne o tom, zda se udrží v elitní divizi. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ztrácejí na posledním místě tabulky na nadcházejícího soupeře dva body a k tomu, aby nesestoupili, potřebují zvítězit. Výběr helvétského kříže reprezentanti porazili čtyřikrát po sobě.

Český tým v neděli prohrál s Portugalskem 0:4 a výrazně si zkomplikoval boj o udržení. Před Šilhavého výběr se po překvapivém vítězství 2:1 ve Španělsku dostali Švýcaři, jimž stačí k setrvání ve skupině A remíza. Nejhorší celek tabulky sestoupí do divize B.

Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a týmům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Tentokrát se dvanáctka celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, v play off utká o zbylá tři místa na šampionátu. Pořadí v Lize národů rozhodne i o složení výkonnostních košů pro los kvalifikace, který se uskuteční 9. října.

"Upřímně řečeno jsem nečekal, že jsou Španělé schopni doma prohrát se Švýcarskem. Změnilo to úplně celé rozpoložení. Vypadalo to, že nám bude stačit bod, teď budeme muset vyhrát. Švýcaři budou určitě v dobrém rozpoložení," řekl brankář Tomáš Vaclík, který v letech 2014 až 2018 působil v Basileji a získal tři švýcarské tituly.

Český celek v červnu na úvod skupiny porazil doma Švýcarsko 2:1. Poté reprezentanti nečekaně remizovali 2:2 se Španělskem, další tři zápasy ale prohráli a navíc v nich neskórovali. V neděli proti Portugalcům národní tým utrpěl nejvyšší domácí porážku od rozdělení federace.

"Je to samozřejmě komplikace. Viděli jsem i v domácím zápase, co Švýcaři umí, hráli u nás dobře. Jejich výhra ve Španělsku mě samozřejmě překvapila, ale pokud chceme zůstat v této společnosti, tak u nich prostě musíme vyhrát," konstatoval Šilhavý.

Jeho svěřenci venku s výjimkou duelu proti Bělorusku na neutrální půdě už šestkrát za sebou nezvítězili. Naopak Švýcaři doma prohráli jediný z posledních 13 zápasů. Svěřenci trenéra Murata Yakina v Lize národů v úvodních třech duelech nebodovali, ale v posledních dvou zápasech zvítězili nad Portugalskem a ve Španělsku.

"Zvítězit bude hrozně těžký úkol, protože jak jsme viděli, Švýcaři vyhráli ve Španělsku. To je skoro až nadlidský výkon. Na druhou stranu myslím, že týmy se hrozně vyrovnávají, každý může vyhrát s každým. Takže věřím, že předvedeme dobrý výkon a povede se nám cíl, který máme," prohlásil záložník Lukáš Provod, který byl spolu s ofenzivním univerzálem Ondřejem Lingrem a obráncem Patriziem Stronatim dodatečně nominovaný až po zápase s Portugalskem.

Český tým v samostatné historii prohrál jediný z pěti vzájemných duelů a Švýcary čtyřikrát za sebou porazil. Výběr helvétského kříže ale na rozdíl od Šilhavého svěřenců postoupil na mistrovství světa v Kataru, které začne v listopadu. V kvalifikační skupině Švýcaři překvapivě uspěli na úkor úřadujících evropských šampionů Italů.

Úterní duel se bude hrát od 20:45 v St. Gallenu. "Myslím, že je to podobné jako Eden. Kapacita necelých 20 tisíc, stadion pěkný, moderní. Švýcaři národní tým hodně podporují. Reprezentace postoupila na mistrovství světa, bude to poslední zápas v Lize národů, navíc jde o všechno. Jsem si stoprocentně jistý, že nás čeká skvělá atmosféra," uvedl Vaclík.

Trenér Šilhavý by po nepovedeném výkonu s Portugalskem mohl zamíchat se sestavou. Změnu bude muset udělat minimálně v obraně, neboť kvůli zranění nedohrál stoper Jakub Brabec, který následně opustil mužstvo. K dispozici by měl být klíčový útočník Patrik Schick, jenž v utkání proti Portugalcům utrpěl bolestivé zranění ruky.
Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Sommer - Widmer, Elvedi, Schär, Rodriguez - Freuler, Xhaka - Shaqiri, Sow, Vargas - Embolo
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Jemelka, Zima, Zelený - Coufal, Souček, Provod, Havel - Barák - Schick, Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.79 - 5.86
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko531111:210
2.Španělsko52217:58
3.Švýcarsko52034:86
4.Česko51134:114
Liga B - skupina 1
Irsko - Arménie  (úterý 20:45)
Výhrou nad Irskem v zahajovacím klání skupiny 1 mohla Arménie vykročit za zajímavým výsledkem v Lize B. Jenže poté už výběr ze zakavkazské země nedokázal ani jednou bodovat. Mezitím se tak v tabulce propadl na poslední příčku, kterou nicméně může opustit po posledním zápase proti oblíbeným Irům.

To ale bylo překvapení, když Arméni zkraje června nečekaně zvítězili. Jediný přesný zásah Eduarda Spercjana tehdy rozesmutnil zaskočený výběr z Britských ostrovů. Od té doby už se ale ani hráči La Seleccio Tricolor moc neusmívali. Při výletech do Glasgow a azylu Ukrajinců v Lodži ani jednou neskórovali, naopak sami inkasovali v součtu pětkrát. Střelecký půst ukončila Arménie až při domácí odvetě proti Skotsku, při níž ovšem zároveň obdržela čtyři góly. A sobotní seance s Ukrajinou přinesla pět branek v síti výběru země, která je nadále ve sváru se sousedním Ázerbájdžánem.

Mezitím se před Armény stihli dostat Irové, kteří po bezesné noci v Jerevanu neusínali moc dobře ani po následné domácí prohře s Ukrajinou. Zlom přišel až díky jasné výhře 3:0 nad Skotskem, na kterou fotbalisté ze zeleného ostrova sv. Patrika navázali plichtou 1:1 s Ukrajinci. O víkendu však Irsko odmítlo pojistku minimálně třetí příčky v tabulce. V Glasgow sice šlo do vedení, jenže domácí poté zaveleli k úspěšnému obratu.

O tom, který mančaft sestoupí z posledního místa do Ligy C, se tedy rozhodne až v závěrečném vzájemném klání. V lepší výchozí pozici se nachází v domácím Dublinu hrající Irsko, jemuž k uhájení náskoku před Arménií stačí i remíza. Avšak pozor, třeba se hostům podaří navázat na jerevanské překvapení.
Irsko - pravděpodobná sestava:
Bazunu - Collins, Egan, O'Shea - Doherty, Browne, Molumby, Knight, McClean - Parrott, Obafemi
Arménie - pravděpodobná sestava:
Jurčenko - Hambardzumjan, Mkojan, Calisir, Hovhannisjan - Barseghjan, Dašjan, Grigorjan, Bajramjan - Bičachčjan, Zelarayán
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 4.76 - 10.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ukrajina - Skotsko  (úterý 20:45)
Ve skupině B1 ještě čeká na rozklíčování jedna zásadní otázka. Sestupující už je jistý, ale o tom, kdo postoupí, zatím jasno není. Až v posledním kole se rozhodne, zda se bude radovat domácí Ukrajina, nebo jestli na prvním místě zůstane i po skončení zápasu Skotsko.

Oběma týmům jde o hodně. Mají devadesát minut na to, aby zúročily několikaměsíční práci. Situace je následující: minulým vzájemným soubojem si Ukrajinci zkomplikovali cestu za postupem, protože se Skotskem prohráli vysoko 0:3. Tím přenechali Skotům první místo ve skupině a ztrácí na ně dva body. Čili pořád mají všechno ve svých rukách.

Ukrajinci se Skoty zvládli utkání baráže o postup na mistrovství světa, i když to pak kvůli porážce od Walesu byla předčasná radost a Ukrajina bude na MS v Kataru chybět. Takže se snaží vylepšit si náladu aspoň náplastí zvanou Liga národů. Minulé kolo se jí povedlo o poznání lépe, když zesměšnila obranu Arménie pěti góly. První poločas ještě nabídl nefalšovanou nudu, ale po změně stran už hrálo jen jedno mužstvo. Do sítě brankáře Davida Jurčenka padl míč celkem pětkrát!

Tento výsledek udržel Ukrajince nad vodou ještě před závěrečným kolem a trenér Oleksandr Petrakov věří, že jeho hráči dokážou získat první místo zpátky. "Už jsme několikrát ukázali, že umíme táhnout za jeden provaz a že dokážeme překonávat náročné chvíle jako tým. To samé musíme ukázat i nyní, protože Skotsko je velmi kvalitní soupeř, který nás minule vyškolil. My se musíme z našich chyb poučit a bezpodmínečně vyhrát."

V duelu s Arménií dostal další žlutou kartu záložník Sydorčuk, který tedy nyní nastoupit nemůže. Stejné problémy mají i Skotové, kterým se minule vykartoval záložník Scott McTominay.

Skotsko si po Ukrajině smlslo na Irsku, ačkoli to nebylo jednoduché utkání. Irové totiž v Glasgow poměrně brzy vedli. Po změně stran ale Jack Hendry srovnal a pár minut před koncem se tlak Skotů proměnil ve vedoucí branku. V 82. minutě totiž Ryan Christie dostal šanci zahrávat penaltu a svůj part zvládl.
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Lunin - Zabarnyj, Kryvcov, Matvijenko - Karavajev, Stepaněnko, Ignatěnko, Mykolenko - Jarmolenko, Dovbyk, Mudryk
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gordon - Hickey, Hendry, Ralston, Patterson - McLean, McGregor - Armstrong, McGinn, Christie - Adams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.40 - 3.44
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Skotsko540111:512
2.Ukrajina531110:410
3.Irsko51135:54
4.Arménie51042:143
Liga B - skupina 2
Albánie - Island  (úterý 20:45)
Island pořád čeká na první výhru v tomto ročníku Ligy národů, prozatím ve všech třech případech bral jen bod. Podařit by se mu to mohlo v Albánii, která nehraje podle svých představ a už dvakrát prohrála.

Další z několika soubojů dvou týmů, kterým prakticky o nic nejde. Albánie se chce pokusit vyhrát první duel, stejně jako Island, ale ani jeden z týmů už nemá šanci ani postoupit, ani se propadnout o úroveň níž. I když Albánie se ve skupině udrží primárně proto, že Rusko má zákaz hrát mezinárodní soutěže a proto je logicky na nule.

Jinak se ale tento ročník Albánii moc nepovedl. Ve třech duelech se svěřenci trenéra Edoarda Rejy dočkali jen jednoho bodu. Na druhou stranu, pořád můžou v případě výhry skončit na druhém, i když nepostupovém místě. Albánii musí mrzet zejména nepovedené minulé kolo, protože ještě v 91. minutě drželi v Izraeli remízový výsledek. O minutu později ale udeřil v poslední akci utkání Tai Baribo a tři body zůstaly v Izraeli.

Albánie bude mít problémy se složením základní jedenáctky hlavně ve středu hrací plochy, kde jí chybí duo Endri Cekici a Keidi Baré. Islanďané měli nespornou výhodu dvou odpočinkových dní navíc oproti Albánii a zřejmě postaví stejnou jedenáctku jako v minulém přátelském utkání.

Island hrál v září jen přátelák s Venezuelou, protože původně bylo na programu utkání s Rusy. Takže svěřenci trenéra Arnara Vidarssona mají víc sil. Do utkání bude určitě chtít nastoupit kapitán Aron Gunnarsson, který by si díky startu připsal 99. utkání v seniorské reprezentaci a cílí na stovku. V Albánii vyhrál Island jen jednou za tři poslední pokusy.
Albánie - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Balliu, Ismajli, Ajeti, Hysaj - Gjasula, Abrashi, Asllani, Laci - Uzuni, Broja
Island - pravděpodobná sestava:
Runarsson - Palsson, Bjarnason, Magnusson, Olafsson - Sigurdsson, Porsteinsson, Haraldsson - Gunnarsson, Poroarson, Finnbogason
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.16 - 4.06
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Izrael42208:68
2.Island30305:53
3.Albánie30123:51
4.Rusko00000:00
Liga B - skupina 4
Norsko - Srbsko  (úterý 20:45)
Hodně napínavé momenty slibuje duel mezi domácím Norskem a návštěvou ze Srbska. Oba týmy totiž mají po deseti bodech a v posledním kole hrají o všechno. Norové už v této sezoně Srby jednou porazili, ale po minulém kole mají co napravovat.

Norsko mohlo v tuto chvíli být na prvním místě tabulky, jenže to bylo muselo lépe zvládnout duel se Slovinskem. Do tohoto zápasu sice šlo jako favorit a dokonce se mu díky brance Erlinga Hålanda podařilo dostat se do vedení, jenže Slovinci se nenechali zdecimovat. Po hodině hry se trefil Andraž Šporar a v samém závěru se mladý talent Benjamin Šeško předvedl parádní trefou, která zajistila Slovincům tři body.

Slovinsku to samozřejmě nestačilo na to, aby bojovalo o postup, přeci jen má i po této výhře jen pět bodů, ale vývoj ve skupině jeho výhra bezesporu zamotala. Norsko tím pádem kleslo na druhou příčku, protože skóre mají lepší Srbové. Norové jsou minimálně v ofenzivě stále závislí primárně na jednom muži, zatímco u Srbů se starost o gólovou produkci rozprostírá mezi víc jednotlivců.

Norský kouč Stale Solbakken ale doufá, že s výhodou domácího prostředí se jeho hráčům povede porazit Srby a postoupit. "Srbsko je skvělý tým plný vynikajících individualit, ale především hraje jako jeden celek. Na jeho manévrech je vidět propracovanost a jasný herní systém. Bude to těžké, ale máme výhodu domácího prostředí a to pro nás bude obrovským impulsem. Jsme v těžké skupině, ale věřím, že máme dostatek kvality na to, abychom vyhráli."

Solbakkenovi bude scházet jeden hráč, záložník Kristian Thorstvedt, který si musí odpykat jednozápasový trest. Jednu velkou absenci počítají také Srbové, protože ze stejného důvodu se utkání nebude týkat srbské opory Sergeje Milinkoviće-Saviće.

Srbsko je na tom bodově stejně, ale na rozdíl od Norů dalo o čtyři branky víc. V tomhle ohledu partě trenéra Dragana Stojkoviće hodně pomohlo minulé kolo, ve kterém smetli Švédsko. Hosté se sice dostali do rychlého vedení, ale na srbskou kanonádu o čtyřech gólech nemohli reagovat.
Norsko - pravděpodobná sestava:
Nyland - Ryerson, Hanche-Olsen, Østigard, Meling - Ødegaard, Berge, Thorsby - Elyounoussi, Håland, Sørloth
Srbsko - pravděpodobná sestava:
V. Milinković-Savić - Babić, S. Mitrović, Masović - Lazović, Lukić, Ilić, Kostić - Djuričić, Tadić - A. Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.35 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Švédsko - Slovinsko  (úterý 20:45)
Švédsko má poslední šanci, jak se udržet v současné skupině. Ve Friends Areně v Solně se představí Slovinci, kteří minule překvapili Norsko. Díky jejich nečekanému vítězství se posunuli na třetí příčku a Švédům na ně chybí dva body.

Švédsko čeká náročný duel, který s definitivní platností určí, zda se udrží ve skupině B4, nebo zda klesnou o úroveň níž. Což není boj, v jaký švédští příznivci zrovna doufali. Zvlášť ne po povedeném startu do nového ročníku Ligy národů. V něm porazili celkem snadno Slovince a vše se zdálo růžové. Jenže od té doby prohráli všechna čtyři utkání a to se skóre 4:10!

Svěřenci trenéra Janneho Anderssona se budou dlouho oklepávat především z minulého kola. V něm čelili Srbsku a v patnácté minutě nad ním dokonce vedli, ale pak se sesypali jako domeček z karet. Hlavní hrozbou se pro ně stal zabiják z Fulhamu Aleksandar Mitrović, který potvrzuje výtečnou formu a trefil se hned třikrát. Kromě něj se prosadil ještě Saša Lukić a Švédsko opět nehrálo roli důstojného soupeře.

Švédy možná může mírně těšit pohled na vzájemné statistiky se Slovinskem. Hráli s ním třikrát a ani jednou neprohráli. Teď k němu upínají svoje naděje, protože Slovinci mají náskok jen dvou bodů a Švédsko by svého soka moc rádo aspoň předskočilo.

Trenér Janne Andersson k utkání poznamenal: "Tento ročník Ligy národů se nám vůbec nepovedl a mrzí mě, že jsem až na posledním místě. To ale ještě můžeme zlepšit a je naší povinností se o to pokusit. Srbsko má skvělé útočníky, ale my se tím nesmíme nechat zastrašit. Máme dobré hráče a jsem si jistý, že atmosféra na stadionu bude hrát v náš prospěch. Musíme se jako tým semknout a vydat ze sebe to nejlepší."

Slovinsko má horší statistiky než domácí hráči, ale do posledního duelu jde povzbuzené nedávným vítězstvím. Vyzrálo totiž na Norsko, ač muselo otáčet průběh utkání. Nakonec ale opět velebí mladého střelce Šeška, který vstřelil vítěznou branku jen pár minut před koncem.
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Olsen - Andersson, Lindelöf, Hien, Augustinsson - Olsson, Svanberg, Forsberg - Kulusevski, Gyokeres, Claesson
Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Oblak - Karničnik, Bijol, Blažić, Brekalo - Stojanović, Čerin, Lovrić, Verbić - Zajc - Šeško
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.64 - 5.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Srbsko531111:510
2.Norsko53117:510
3.Slovinsko51225:95
4.Švédsko51046:103
Liga C - skupina 2
Řecko - Severní Irsko  (úterý 20:45)
Řecko si díky fantastické červnové jízdě s velkým předstihem zajistilo postup do Ligy B a v posledních dvou duelech tak v podstatě nemá o co hrát. V sobotu to na jeho výkonu proti podceňovanému Kypru bylo znát a domů odjíždělo s překvapivou porážkou 0:1, nyní zakončí letošní ročník proti zachraňujícímu se Severnímu Irsku. Výběr z britského souostroví naposledy dosáhl na svou první výhru a udržení v Lize C má ve svých rukách.

Domácí v úvodních čtyřech duelech získali plný počet dvanácti bodů s vynikajícím skóre 7:0, před druhým Kosovem si vytvořili šestibodový náskok a vzhledem k lepší bilanci vzájemných duelů si zajistili suverénní postup do druhé nejvyšší výkonnostní kategorie. S dvanácti body na kontě momentálně stále drží náskok šesti bodů před Kosovem, a i když jim znovu o nic nepůjde, tak na závěr před vlastními fanoušky určitě nehodlají prohrát.

Severní Irsko loni spadlo z Ligy B a nyní bude mít co dělat, aby nemuselo dokonce putovat do baráže o Ligu C. Až do minulého utkání získalo pouhé dva body a nacházelo se na třetí příčce o skóre před Kyprem. Před pár dny dosáhlo na nesmírně důležité vítězství proti Kosovu (2:1), i když ještě zhruba deset minut před závěrečným hvizdem prohrávalo. Vítěznou trefu vsítil až ve druhé nastavené minutě Josh Magennis.

Hosté jsou stále třetí s pěti body a definitivní jistotu záchrany jim dá pouze úterní výhra v Řecku. Stačit jim sice může i remíza nebo dokonce porážka, ale na to spoléhat nechtějí. "Utkání s Kosovem bylo těžké, ovšem my jsme se nevzdali a díky obrovské morální síle vývoj otočili. První výhra nám může v Řecku výrazně pomoci, protože naše odhodlání zachránit se je obrovské. Budeme se soustředit pouze na náš výkon, a co se bude dít v Kosovu, nás prozatím nezajímá," burcuje své svěřence trenér Ian Baraclough.
Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Baldock, Mavropanos, Hatzidiakos, Tsimikas - Mantalos, Siopis, Kourbelis - Bakasetas, Giakoumakis, Masouras
Severní Irsko - pravděpodobná sestava:
Peacock-Farrell - McNair, Evans, Flanagan, Lewis - Bradley, Davis, Evans, Saville, Ferguson - Magennis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.06 - 4.24
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Kosovo - Kypr  (úterý 20:45)
Vřava ve skupině 2 Ligy C vrcholí. Hned tři mužstva mohou potupně sestoupit až do čtvrté, nejnižší úrovně. Mezi ohrožené výběry patří také Kosovo s Kyprem, jež se o svůj osud poperou při vzájemné seanci.

Mužstva z jihovýchodní části Evropy na sebe narazí poprvé od červnového výkopu skupinových bojů. Již v sobotu mohlo mít Kosovo klid, to by ovšem Kypr nesměl v Larnace nečekaně zdolat Řecko. Opak se ale stal pravdou. Jedinou branku duelu vsítil Marinos Tzionis, jenž tak před závěrečným kolem skupinové fáze vrátil své družstvo do hry.

Ostrovní země totiž do té doby čekala na vítězství. Body brala pouze za dvě plichty proti Severnímu Irsku, což jí na lepší než čtvrté místo nestačilo. Na poslední pozici v tabulce skupiny sice sídlí Kypr i před výletem do Prištiny, dvojici nejbližších konkurentů však má na dohled. V případě neúspěchu Severních Irů v Řecku stačí Kypřanům v Kosovu i remíza.

Domácí se pak pro záchranu v Lize C jistě spokojí s dělbou bodů. Pokud by prohráli, museli by se strachem čekat na výsledek souběžně hraného utkání v řeckých Aténách.
Kosovo - pravděpodobná sestava:
Murić - Hadergjonaj, Rrahmani, Aliti, Rrudhani - Celina, Dresevic, Muslija - Rashica, Rashani, Muriqi
Kypr - pravděpodobná sestava:
Panagi - Andreou, Roberge, Katelaris, Ioannou - Kyriakou, Kastanos, Artymatas - Loizou, Tzionis, Sotiriou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.70 - 6.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Řecko54017:112
2.Kosovo52036:76
3.Severní Irsko51226:75
4.Kypr51223:75

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nějaká liga národů nikoho nezajímá. Žádná tradice, žádná prestiž, žádný význam, žádný respekt.

Jen další z nástrojů UEFY se ještě více nakapsovat

Reagovat
Benfica

Ok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele