Preview zápasů Ligy národů - úterý 20.11.

20.11.2018, 09:01, aktualizováno 20.11.2018, 09:01
Previews
Švédsko se doma střetne s Ruskem a v případě výhry postoupí do první ligy. Portugalsku už má jisté prvenství ve skupině a v posledním vystoupení nastoupí proti sestupujícímu Polsku, dalších pět dnešních zápasů spadá do třetí a čtvrté ligy...
Liga A - skupina 3
Portugalsko - Polsko  (úterý 20:45)
Favorizovaní Portugalci zakončí skupinovou fázi třetí skupiny ligy A jako její vítězové, ať už jejich poslední duel skončí jakkoli. Jistotu mají také Poláci, i když jinou, než si asi před pár měsíci představovali. S bodem na kontě se totiž i po případné výhře budou poroučet o ligu níž.

Portugalci to s Poláky poměrně dobře umí a velmi často se jim daří vzájemné zápasy vyhrávat. Polsko se v Portugalsku dočkalo výhry jen jednou a už je to hodně stará vzpomínka, protože se jednalo o rok 1976. Portugalsko dokázalo naopak vyhrát také poslední vzájemný duel, který se konal v Chorzówu. Domácí byli hodně těžkým oříškem, ale ačkoli Portugalci prohrávali, dokázali otočit nepříjemný výsledek ve svůj prospěch.

K tomu dokázali svěřenci trenéra Fernanda Santose přidat ještě jednu výhru a jednu remízu. Ta se urodila v minulém kole a znamenala konečnou druhou příčku pro Italy. V zápase se diváci museli obejít bez branek, ale Portugalcům to zase tak moc nevadilo, protože je postup už nemine. A za to byl hodně rád i trenér Santos.

"Myslím, že jsme odehráli velmi solidní utkání s dobrým soupeřem. Ačkoli jsme se neprosadili ani jednou, jsem s naším představením spokojený. Splnili jsme náš cíl a postupujeme, což je skvělé, protože tohle není lehká skupina. Možná v posledním utkání vyzkouším nějaké nové hráče. Chci totiž, aby každý, kdo na hřiště přijde, měl hlad po výhrách a aby dělal maximum pro naše vítězství. A to je s novými hráči snadné, protože se chtějí ukázat," míní Santos.

Portugalsko má tu čest hostit finálový turnaj prvního ročníku nově zavedeného formátu Ligy národů. Do něj se určitě nepodívá Polsko, kterému se letošní soutěž vůbec nepovedla. Cíle před jejím začátkem byly hodně vysoké, mnozí hráči ve výběru patří mezi nejlepší hráče světa na svých postech, ale ani to nestačilo. Mohutně obsazená ofenziva dokonce dala za tři odehrané utkání jen tři branky.

V kombinaci s matnou obranou (pět inkasovaných gólů) dávalo dohromady jen jeden bod, který má Polsko dosud na kontě. V minulém klání se Polsku sice dařilo tlačit Italy, ale na body to nestačilo. V nastaveném čase druhé půle totiž utkání pro Italy rozhodl jediným gólem obránce Cristiano Biraghi, takže se Polsko opět muselo obejít bez bodů.

Záložník Karol Linetty před zápasem s Portugalskem sdělil: "Je to hodně složité, protože jsme chtěli postoupit a věřili jsme, že je náš kádr dostatečně kvalitní. To jsme ale nakonec nedokázali. Nicméně se chceme rozloučit důstojně a třeba i první výhrou. Určitě můžeme Ligu národů brát jako dobrou zkušenost pro nadcházející zápasy," přemýšlí nahlas mladý záložník Sampdorie Janov.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.72 - 6.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko32104:27
2.Itálie41212:25
3.Polsko30123:51
Liga B - skupina 2
Švédsko - Rusko  (úterý 20:45)
Ve druhé skupině ligy B je na programu rozhodující utkání. Šanci na postup totiž mají před posledním utkáním skupiny oba soupeři. Domácí Švédsko musí za každou cenu vyhrát, naopak návštěvě z Ruska stačí k definitivnímu prvnímu místu i bod.

Tady to bude ještě hodně dramatické. V mnoha skupinách už je definitivně rozhodnuto, ale tříčlenná skupina číslo 2 nabízí ještě skvělou podívanou, ve které se dá očekávat hodně napětí a dramat. Domácí Švédsko totiž v Solně vyzve Rusko a oba soupeři hrají o postup. Lépe jsou na tom hosté, kteří zatím obsadili první příčku a na svém kontě už mají sedm bodů.

Rusku se dávají branky jen hodně těžko a doposud dostali jen jeden gól za tři duely. V minulém kole se Rusko utkalo s Tureckem a chtělo tři body. Ty se mu nakonec podařilo získat a opět díky bezvadné obraně. V první půli se trefil Roman Neustädter, k němuž se ke konci utkání přidal ještě střídající útočník Denis Čeryšev. Velký podíl na výsledku ale měl brankář Guilherme, který pochytal mnoho tureckých šancí.

"Je skvělé, že jsme dokázali porazit Turecko, protože tohle bylo hodně obtížné utkání. Soupeř hrál hodně tvrdě a zároveň technicky, takže jsme museli být hodně chytří. Jsem moc rád za to, že jsem udržel čisté konto, ale je to zásluha celého týmu, všech ostatních za bezvadnou práci. Trenér hodně lpí na tom, abychom pracovali jako jeden tým a myslím, že se nám to daří. Teď je potřeba zvládnout ten poslední krok k postupu," míní zkušený brankář.

Postupová matematika je v tomhle případě hodně jednoduchá. Švédsko má o tři body méně, protože dokázalo jen jednou vyhrát a k tomu přidalo jednu remízu. S vyrovnaným skóre 3:3 se zatím moc spokojeně tvářit nemůže a nyní potřebuje pouze výhru. Cokoli jiného ho zanechá na druhém místě skupiny. Problém kromě aktuální formy je také v tom, že Švédové Rusko porazili naposledy v roce 1994 a od té doby se jim proti Rusům moc nedaří.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.39 - 4.44
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rusko32104:17
2.Švédsko31113:34
3.Turecko41034:73
Liga C - skupina 1
Skotsko - Izrael  (úterý 20:45)
Skotsko v Hampden Parku přivítá Izrael a bude doufat ve výhru. Pouze výhra mu totiž zajistí postup z prvního místa. Pokud by domácí zaváhali a remizovali nebo prohráli, postoupil by Izrael. Hosté sice mají stejný počet bodů, ale lepší vzájemné zápasy.

Před Skotskem stojí náročná výzva. Musí doma porazit Izrael, pokud chce postoupit. Oba soupeři sice mají shodný počet bodů, ale Izrael v prvním utkání dokázal Skoty porazit a připsal si velmi cenné tři body. Skotsko sice v prvním utkání vedlo, ale hodně ho oslabilo vyloučení Johna Souttara, čehož domácí Izrael díky dvěma gólům ve druhé půli perfektně využil a mohl slavit.

Skotsko si ale napravilo chuť v minulém kole, když vyzrálo na Albánii a porazilo ji díky čtyřem gólům. Klíčová výhra nejen pomohla morálce týmu, ale uchovala jeho naděje na postup. V zápase dostal šanci také zkušený útočník Steven Fletcher, který se do skotské reprezentace vrátil poprvé od října loňského roku.

"Je skvělé vidět, jak se ta reprezentace za dobu, kdy jsem tu nebyl, posunula. Změnila se v mnoha ohledech, je to výborný tým a má jasnou koncepci. Trénoval jsem s několika mladými hráči a jsem moc rád za to, že jsem u toho mohl být. Viděl jsem jejich nadšení, profesionalitu a to obrovské odhodlání něco dokázat. Motivuje to i mě, abych na sobě pořád pracoval. Doufám, že se nám doma podaří uspět a postoupíme, i když to nebude snadné," dodal útočník.

Steven Fletcher dal v utkání s Albánií dokonce branku z penalty, která byla jeho první po dvou letech. Domácí mají s Izraelem poměrně dobré zkušenosti, protože ve čtyřech duelech s ním prohráli jen jednou.

Stejně jako Skotsko i Izrael už dvakrát vyhrál. Je při svých vítězstvích ale mnohem spořivější a skromnější, pokud jde o vstřelené góly. Dosud dal jen čtyři a dvě branky dostal. Naposledy si poměrem 2:0 poradil s Albánií díky trefám Saby a Hemeda. Autoritu rozhodovat v utkání dostal zkušený Němec Tobias Welz.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.50 - 4.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Skotsko32017:26
2.Izrael32014:26
3.Albánie41031:83
Liga C - skupina 4
Srbsko - Litva  (úterý 20:45)
Srbové mají před sebou poslední překážku, kterou když zdolají, postoupí do Ligy B. Na stadionu Partizanu v Bělehradě přivítají jistého sestupujícího Litvu, takže podle papírových předpokladů by neměli zaváhat.

Domácí celek vévodí s jedenácti body skupině a pokud porazí Litvu, bez ohledu na další výsledky zůstane na prvním místě. V opačném případě bude záležet i na výsledku Rumunska v Černé Hoře, každopádně Srbové mají vše ve svých rukou a před sebou protivníka, který ještě nezískal ani bod.

Srbové v sobotu zvládli vypjatý zápas s Černou Horou, se kterou ještě před několika lety tvořili společný tým a udrželi se v čele. Mladý trenér Mladen Krstajić je tak blízko úspěchu, kterým postup do vyšší divize bezesporu je, zbývá však učinit poslední krok.

Litva je otloukánkem skupiny, všech pět duelů prohrála a jistý sestup už ji nemine. Pobaltský tým dosud vstřelil jen dvě branky a dvanáct inkasoval! V posledním zápase na bělehradské půdě bude chtít tuto bilanci vylepšit, i když favoritem na zisk bodů v žádném případě nebude. Také Litva hrála v sobotu a sice na rumunské půdě, v Ploiesti, kde vůbec nestačila a prohrála 0:3.

V minulosti na sebe oba celky zas tak často nenarážely. Vzájemné utkání v Lize národů přišlo poprvé po deseti letech. Tehdy se spolu tyto týmy utkaly v letech 2008/2009 v rámci kvalifikace na mistrovství světa do Jihoafrické republiky. Srbové domácí duel ovládli, v Litvě však padli, ale ani to jim nezabránilo v přímé kvalifikaci na Mundial.

První zápas ve Vilniusu rozhodl jedinou brankou z pokutového kopu Dušan Tadić.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 12.50 - 28.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Černá Hora - Rumunsko  (úterý 20:45)
Zajímavé vyvrcholení nabízí skupina 4 v Lize C. Pokud Rumuni v černohorské Podgorici zvítězí, mohou ještě teoreticky pomýšlet i na postup. K tomu by však potřebovali zaváhání vedoucího Srbska proti poslední Litvě. Domácí by se naopak v případě vítězství posunuli právě před Rumuny na druhé místo, porážka by je však mohla i ze třetího místa poslat o patro níž.

Co mají oba týmy společné je fakt, že v Lize národů zatím porazily jen slabou Litvu. Rumunsko však zároveň ještě neprohrálo, a společně se Srbskem se pyšní nejlepší obranou, když inkasovalo jen 3 branky, z toho dva právě ve vzájemném utkání se Srby.

První vzájemný zápas těchto týmů skončil bez branek se dvěma střeleckými pokusy na každé straně, obecně byli ale aktivnější Rumuni a podobný obrázek se očekává také od tohoto střetnutí. Reprezentanti Černé hory budou ale motivováni domácím prostředím a také vidinou možného sestupu, protože v tabulce třetích týmů jsou jen o skóre lepší než zatím poslední Kypr. O víkendu proti Srbsku srdnatě bojovali, nakonec ale padli 1:2.

Spoléhat budou hlavně na svou nejvýraznější postavu dosavadního průběhu Ligy národů, útočníka Mugošu, který je autorem tří ze sedmi branek svého týmu. Za hosty zatím nejvíce září sparťané Stanciu a Chipciu, kteří měli dohromady prsty v šesti gólech rumunské reprezentace.

Jak tato zamotaná skupina dopadne a kdo si bude užívat radost z postupu do Ligy B bude jasno ve večerních hodinách, utkání v Podgorici stejně jako souběžně hraný zápas Srbů s Litvou začíná ve 20:45.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.97 - 3.01 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Srbsko53207:311
2.Rumunsko52307:39
3.Černá Hora52127:57
4.Litva50052:120
Liga D - skupina 3
Kosovo - Ázerbájdžán  (úterý 20:45)
Kosovské hlavní město Priština hostí závěrečné utkání dvou dosud neporažených týmů v Lize D3. V přímém souboji o postup do vyšších pater evropské fotbalové hierarchie si to domácí reprezentanti rozdají s Ázerbájdžánem, tedy jediným týmem, který ve své skupině Ligy národů ještě neporazili.

Lepší výchozí pozici mají Kosované. V čtyřčlenné tabulce vedou a na svého soupeře mají dvoubodový náskok, k postupu jim tak stačí i remíza. Zároveň jsou nejlépe střílejícím mužstvem celé skupiny, což naposledy dokázali v Maltě, kde vyhráli suverénně 5:0. Dvěma góly v rozmezí tří minut jim k tomu pomohl i mladý útočník Donis Avdijaj, který si tím tak výrazně řekl o šanci v základní sestavě. V té by neměli chybět ani dva nejproduktivnější hráči Kosova, záložníci Rashica a Kololli, kteří se v sobotu taktéž trefili.

Hosté jedou do Prištiny s jasným úkolem - odvézt 3 body. Nic jiného jim totiž k postupu stačit nebude. Ve skupině jim uškodily zejména dvě remízy s poslední Maltou, v sobotu na domácí půdě ale porazili Faerské ostrovy 2:0 a vykřesali tak alespoň naději. K tomu aby uspěli potřebují najít zejména jasného střeleckého lídra, žádný z Ázerů totiž neskóroval ve více než jednom utkání a nejlepším střelcem tak zůstává naturalizovaný Brazilec Oliveira, jenž se prosadil dvakrát v říjnovém zápase na Faerských ostrovech.

Tyto dva týmy se společně pyšní statistikou nejlepších obran ve své Lize, když oba inkasovaly jen 2 góly. K tomu si navzájem pomohly i v prvním vzájemném utkání, které v Baku skončilo bezbrankovou remízou. Kosované tehdy dokonce ani nevystřelili na bránu, domácí si připsali 2 pokusy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.64 - 4.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Malta - Faerské ostrovy  (úterý 20:45)
Přímý souboj o to, nebýt poslední. Z Ligy D se v Lize národů už nesestupuje, nicméně to neznamená, že by Malta nebo Faerské ostrovy chtěli zůstat na dně. Malta k tomu potřebuje bezpodmínečně zvítězit, Faeřanům stačí bod.

První zápas těchto soupeřů skončil výhrou Faerských ostrovů 3:1, pro duel na Maltě to příliš neznamená, protože domácí tým musí tak jako tak uspět a je jedno jakým rozdílem. Malta ztrácí na svého soupeře dva body.

Maltézští rytíři, jak se maltské reprezentaci přezdívá, dosud uhráli jen dva body za dva nerozhodné výsledky s Ázerbajdžánem. Pro svěřence Raye Farrugii je to rozhodně málo, ambice týmu byly přeci jenom o něco větší, zachránit první vystoupení v Lize národů teď mohou v souboji trpaslíků proti Faerským ostrovům. Ray Farrugia doufá, že jeho tým předvede lepší výkon, než v sobotu, kdy Malta dostala na domácí půdě napráskáno od Kosova 0:5.

Už bylo řečeno, že Faeřanům stačí k jistotě předposledního místa i bod. Ostrovní země si vypracovala nad svým soupeřem náskok díky vyhranému vzájemnému zápasu a jeden bod senzačně získala i proti Kosovu. S Maltou má navíc historicky lepší vzájemnou bilanci, takže má velkou šanci uspět.

Duel dvou fotbalových trpaslíků vypukne na Národním Stadionu v Ta'Qali ve 20:45 SEČ a řídit jej budou ruští sudí v čele s Vitalijem Meškovem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.16 - 3.08 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Kosovo532011:211
2.Ázerbájdžán52307:29
3.Faerské ostrovy51134:94
4.Malta50234:132

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Shevchenko

Dneska ještě půjde o hodně, pokud Poláci neprohrajou, tak se udrží v prvním koši pro los a naopak Němci spadnou do druhého. Ve skupině C se taky bude rozhodovat, kdo bude v třetím koši a mimojiné se o předposlední koš utká Malta s Faerskými ostrovy.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Coutinho10

Skotsko zatim famozni odpoved na rychly gol Izraele a otoceni jeste v 1. polocase

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele