Preview zápasů Ligy národů - úterý 11.9.

11.09.2018, 08:42, aktualizováno 11.09.2018, 08:42
Previews
Zajímavou podívanou slibuje jeden z dnešních zápasů první ligy, Španělsko v něm bude hostit Chorvatsko. Belgie cestuje na Island, který chce odčinit debakl ze Švýcarska. Bosna a Hercegovina bude měřit síly s Rakouskem...
Liga A - skupina 2
Island - Belgie  (úterý 20:45)
Island má po posledním debaklu od Švýcarska možnost nápravy v poměrně krátkém sledu. Navíc má k dispozici podporu domácích fanoušků. Jméno soupeře ale ukazuje, že se Island bude muset hodně snažit, neboť do Reykjavíku dorazí Belgie.

Island vstupoval po poměrně dobrém kvalifikačním cyklu a průměrném mistrovství světa do nové éry s optimismem. V úvodním utkání Ligy národů jej čekalo Švýcarsko, které je sice kvalitnější a zkušenější, ale Island dokázal v minulosti vyzrát i na lepší soupeře. Nebyl tak důvod k přílišným obavám. To, co se ale na hřišti stalo, byla pro islandskou veřejnost vražda v přímém přenosu.

Švýcarsko totiž Islanďanům nasázelo hned šest branek a pohrálo si s ním jako kočka s myší. První půle ještě tak tragická nebyla, ale po změně stran inkasovala jinak srdnatě bojující obrana Islandu další čtyři kousky! Po katastrofálním výkonu hráči jen těžko nalézali slova, která by omluvila jejich výkon. Teď se na tento debakl pokusí svěřenci trenéra Erika Hamréna reagovat.

Hlavní trenér Islandu před utkáním s Belgií zmínil: "Hráli jsme proti dobrému týmu, ale naše hra tomu naprosto neodpovídala. Nešlo nám téměř nic, naopak soupeři vyšlo všechno. Pořád jsme byli pozadu a do tempa jsme se vlastně nikdy nedostali. Naprosto jsme ztratili schopnost organizovaně hrát a nevěřili jsme si. Na tom musíme do příštího zápasu zapracovat. Moji hráči musí věřit v sami sebe a sílu kolektivu, to je moje odpovědnost."

S Belgičany sehrála švýcarská reprezentace už několik zajímavých klání, ale ani jednou ještě svého soupeře nedokázala porazit. Od roku 1957 vyhrávají naopak všechny duely hráči Diables Rouges. Ti jsou samozřejmě velkými favority také nyní.

Belgie zažila naopak velmi povedený šampionát a po skvělých výkonech se mohla právem pyšnit. Došla si totiž pro třetí místo v duelu, v němž porazila i Anglii. Díky skvěle organizované hře si získala mnoho fanoušků a její výkony rostly každým hracím dnem. Na tento úspěch bude chtít Belgie navázat v prvním ostrém utkání od slavného zápasu s Anglií.

Naposledy se Belgie rozehřála v přípravném utkání se Skotskem a to se jí také navýsost povedlo. Skoty rozstřílela čtyřmi góly a v zápase naprosto dominovala. Její hravost a efektivita udělala se Skotskem rychlý proces, pod nějž se dvěma góly podepsal i mladík Michy Bathsuayi.

Trenér Roberto Martínez nicméně uvádí: "Je jasné, že v dalším zápase to bude úplně něco jiného než proti Skotsku, takže tento výsledek bych úplně nedramatizoval. Je ale skvělé, že jsme se dobře naladili a po delší pauze bylo vidět, že spolu stále umíme dobře hrát. Víme o sobě, máme dostatek skvělých hráčů a věřím, že do Ligy národů vstoupíme vítězně," dodal Martínez.
Island - pravděpodobná sestava:
Halldorsson - Sævarsson, Ingason, Sigurdsson, Magnusson - Gislason, Hallfredsson, Sigurdsson, Bjarnason - Bodvarsson, Sigurdarson
Belgie - pravděpodobná sestava:
Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, Tielemans, Witsel, Carrasco - Mertens, Lukaku, E. Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.40 - 6.23 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Švýcarsko11006:03
2.Belgie00000:00
3.Island10010:60
Liga A - skupina 4
Španělsko - Chorvatsko  (úterý 20:45)
V úterý večer se na stadionu v Elche utkají opět dvě těžké váhy. Domácí Španělsko se pokusí napravit nedávný neúspěch na mistrovství světa utkáním s týmem, kterému se naopak ruské dobrodružství náramně vydařilo - s nebezpečným Chorvatskem.

Španělsko hostí souboj dvou velikánů. Ještě nedávno možná Chorvatsko takhle vnímáno nebylo a jeho snahy se omezovaly na čekání na větší úspěch, ale generace kolem Luky Modriće se v poslední době dere nahoru hodně vyzývavě. Po poměrně dobré kvalifikaci se talentované Chorvati naplno rozjeli na šampionátu v Rusku. Postupně si na něm poradili s Dánskem, domácím Ruskem a také s Anglií, která byla samozřejmě velkým favoritem.

Chorvatsko se prezentovalo velmi efektivní a nápaditou hrou, za kterou dostávalo kýžené výsledky. Nakonec to dotáhlo až do finále a ani proti Francii si nevedlo špatně. Poměrně malý, ale o to vášnivější národ sledoval, jak hráči končí těsně před branku. Šampionem se stala lepší Francie a Chorvatsko skončilo "jen" druhé. Opět ale ukázalo, že se v něm skrývá obrovský potenciál.

Na tento úspěch bude chtít Chorvatsko navázat také v Lize národů, která pro něj začíná velmi ostrým střetem. Trenér Zlatko Dalić před zápasem zmínil: "Tohle pro nás není zápas, který bychom museli za každou cenu vyhrát. Ale pokud uhrajeme dobrý výsledek, umožní nám to uchovat si optimismus s naší reprezentací spojený. Je tu skvělá parta a dobrá nálada, kterou chceme udržet. Zároveň bych rád dával šanci novým tvářím. Chci vidět od každého stoprocentní nasazení," zmínil trenér.

Chorvatsko má za sebou čerstvou zkušenost s podobně naladěným týmem, protože nedávno sehrálo přátelský duel s Portugalci. Ani ten nezačalo špatně a po osmnácti minutách vedlo díky trefě Ivana Perišiće. Nakonec se ale dočkalo i Portugalsko a Pepe srovnal na konečných 1:1. Chorvatsko nesehrálo se Španělskem zase tolik utkání, zatím mají na kontě tři střety. A jen v jednom se z výhry radovalo právě Chorvatsko.

Španělsko má za sebou pochopitelně mnohem delší a úspěšnější historii plnou skvělých hráčů a trofejí. Mistrem Evropy se tato země stala už třikrát a další úspěchy bude chtít ukázat také v nové éře. Na její lavičce totiž sedí Luis Enrique, který byl svazem dosazen po neúspěšném mistrovství světa. Španělé sice prošli skupinou, ale skončili záhy na domácím Rusku.

A to si tak velká země, kde je fotbal téměř náboženstvím, prostě nesmí dovolit. Ve skupině 4 v Lize A je kromě Španělska a Chorvatska usazena také Anglie, která právě se Španělskem sehrála svůj první duel. A ten skončil lépe pro Španělsko, které si díky brankám záložníka Saúla Ñígueze a obránce Sergia Ramose připsalo tři body. Další tři hodlá získat proti Chorvatsku, aby potvrdilo, že neúspěch na MS byl jen chvilkovou záležitostí.

Taktika trenéra Enriqueho je jasná: "Naší taktikou je útok. Budeme útočit od prvních minut, abychom si vytvořili více šancí než náš protivník. Nechceme spoléhat jen na kvalitu jednotlivců, ale cílem je hrát jako tým. Musíme a chceme kontrolovat důležité pasáže hry, to je náš plán. V tomto směru bych řekl, že budeme až agresivní. Máme dostatečně kvalitní kádr k tomu, abychom takto hráli a jsem přesvědčen, že se nám to bude dařit. Čeká nás určitě skvělé utkání," míní zkušený trenér Enrique.
Španělsko - pravděpodobná sestava:
De Gea - Carvajal, Ramos, Nacho, Alonso - Busquets, Saúl, Alcántara - Isco, Rodrigo, Asensio
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Kalinić - Vrsaljko, Mitrović, Vida, Pivarić - Modrić, Brozović, Rakitić - Pjaca, Livaja, Perišić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.06 - 6.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko11002:13
2.Chorvatsko00000:00
3.Anglie10011:20
Liga B - skupina 3
Bosna a Hercegovina - Rakousko  (úterý 20:45)
V zápase dvou ambiciózních týmů se utká Bosna a Hercegovina s Rakouskem. Ani jeden z dvojice se neprobojoval na uplynulé mistrovství světa, oba však chtějí na Euro 2020.

Mírným favoritem zápasu jsou podle sázkových kanceláří domácí, kteří mají v týmu několik skvělých individualit a v prvním zápase Ligy národů dokázali zvítězit v Severním Irsku 2:1 po gólech Duljeviće a Sariće. Rakousko sehrálo místo Ligy národů minulý čtvrtek přátelský zápas se silným Švédskem, ve kterém zvítězilo 2:0.

Bosenskou slabinou může být brankář a obrana. Při absenci Asmira Begoviće bude v zápase s Rakouskem brankářskou jedničkou pravděpodobně Ibrahim Šehić, který chytá v tureckém Erzurumsporu a za reprezentaci odchytal pouhých 13 zápasů. Zajímavostí je, že součástí bosenského výběru je také obránce pražské Sparty Eldar Ćivić.

Naopak hlavními tahouny Bosny a Hercegoviny by měli být přední hráči italské Serie A, Miralem Pjanić a Edin Džeko. První jmenovaný je záložník, jenž působí v Juventusu a v létě se o něm hojně spekulovalo v souvislosti s přestupem do Manchesteru City. Útočník Edin Džeko hraje už čtvrtou sezónu za AS Řím, kde patří mezi hlavní tváře týmu.

Rakouský výběr rovněž nezapře svou kvalitu. Najdeme v něm hned 12 hráčů z německé bundesligy. "Výběr bundesligy" je navíc šikovně doplněn o čtyři hráče rakouského Red Bullu Salzburg a útočníka West Hamu Marka Arnautoviće. Výkony Rakouska zvedá dlouhodobě směrem nahoru šestadvacetiletý David Alaba, jenž hájí barvy Bayernu Mnichov a za Rakousko už odehrál 64 zápasů, ve kterých vstřelil 13 gólů.

Brankářem Rakušanů bude v zápase v Bosně a Hercegovině s největší pravděpodobností osmadvacetiletý Heinz Lindner, který od roku 2017 chytá za švýcarský klub Grasshoppers Curych. Za národním tým našich jižních sousedů odchytal od roku 2012 rovných 20 zápasů.

Utkání se odehraje v sedmdesátitisícovém bosenském městě Zenica a řídit ho bude francouzský rozhodčí Ruddy Buquet. V dalším kole Ligy národů bude Bosna a Hercegovina hrát znovu doma, tentokrát však přivítá Severní Irsko. O čtyři dny dříve budou toho stejného soupeře hostit také Rakušané.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.81 - 3.20 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina11002:13
2.Rakousko00000:00
3.Severní Irsko10011:20
Liga C - skupina 2
Maďarsko - Řecko  (úterý 20:45)
Maďarskému koučovi Marcovi Rossimu premiéra na reprezentační lavičce nevyšla podle představ, jeho tým v úvodním utkání Ligy národů prohrál ve Finsku a musí situaci proti Řecku jednoznačně napravit. Jeho soupeř naopak zvládl před pár dny duel v Estonsku, a pokud zvítězí i tentokrát, jednoznačně si bude moci brousit zuby na první místo.

Maďaři zklamali v Tampere především v ofenzívě. Celkově nebyli na hřišti lepším mužstvem a odvezli si domů jen nejtěsnější možnou porážku. "Jsem s hráči osm dní," uvedl italský stratég, jenž byl do nové funkce hlavního trenéra zvolen teprve v červnu. "Bylo by nesprávné domnívat se, že hráči mají motivační problémy. Všichni chtějí něco dokázat."

Rossi ovšem přiznal, že k nějakým změnám v sestavě přece jenom možná dojde. Předvedená hra ve Finsku opravdu nevykazovala nejvyšší úroveň. "Všichni ti, co tu jsou, jsou v dobré kondici. Všechny můžu použít," upřesňoval. "Existují tři nebo čtyři pozice, které možná obměním. Ale naše taktika ani cíle se nemění. Chceme hrát fotbal co nejlépe."

Oba týmy se už potkaly v kvalifikaci na minulý evropský šampionát, v Budapešti se tehdy konala bezbranková remíza, aby v odvetě na řecké půdě padlo hned sedm branek. Maďarsko jinak svého soupeře od roku 1992 porazilo z osmi případů jen jednou jedinkrát, a to v roce 2008 v rámci přátelského měření sil. V tomto souboji bude asi mírným favoritem Řecko.

Další porážka by Maďarům v Lize národů opravdu značně snížila šanci na to v ní nějakým způsobem uspět. "Musíme eliminovat chyby," uvědomoval si útočník István Kovács. "Budeme také potřebovat zdravou odvahu. Nemusíme zbytečně riskovat, ale musíme se obzvláště snažit. Nejen útočníci, také i obránci musejí vypomoci v ofenzívě."

Hosté v Estonsku předvedli v prvním klání druhé skupiny třetí výkonnostní ligy poměrně slušný výkon a ve finále si zaslouženě odvezli tři body. "Maďarský nároďák je však lepší než ten estonský. Někteří hráči hrají třeba v Bundeslize," myslel si trenér Michael Skibbe. "Nechceme odejít bez bodu. Za to musíme bojovat po celý zápas."

Utkání se mimochodem odehraje bez diváků, na které Maďarsko v minulosti velmi spoléhalo. Tenhle faktor rozhodně hraje do karet Řekům. Tedy aspoň na první pohled se to tak může zdát. Skibbe si totiž myslí něco jiného. "Rádi bychom hráli na vyprodaném stadionu. Fotbal bez diváků je deprimující. Proto jsem trochu smutný," hlesl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.02 - 2.56
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Finsko - Estonsko  (úterý 20:45)
Na stadionu Veritas v Turku se uskuteční severský duel mezi domácím Finskem a Estonskem. Reprezentace Suomi si před několika dny poradila s Maďarskem a na tři body cílí i proti Estoncům, kteří pro změnu těsně nezvládli souboj s Řeky.

Řekové jsou považování za největšího favorita skupiny, nicméně Finové a koneckonců ani Estonci ještě neřekli poslední slovo. O postup se chtějí poprat i přes první porážku také Maďaři.

Finsko se doma představí po druhé během krátkého sledu. Zatímco Maďarsko ale hostilo na Ratina stadionu v Tampere, Estonce vyzve v Turku. Největší síla Finů je právě v domácích zápasech. Na severu Evropy naposledy zvítězili Ukrajinci v létě předchozího roku a následně se tam pokoušeli bez úspěchu triumfovat Islanďané, Turci, Estonci, Makedonci, Malťané, Bělorusové a naposledy Maďaři. Finové vycházejí především ze zabezpečené obrany, vždyť doma naposledy inkasovali před rokem s Tureckem.

Estoncům se v letošním kalendářním roce moc nedaří. V přátelských zápasech porazili jen Litvu a za dobrý výsledek se dá považovat i remíza ve Švédsku. Ve zbytku zápasů se není čím chlubit. V sobotu navíc Estonci podlehli Řekům, když soupeři na tři body stačila jedná trefa Konstantinose Fourtounise.

Estonsko zavítá do Finska takřka po roce. V listopadu 2017 sehrálo se Suomi přátelské utkání a prohrálo vysoko 0:3. Za domácí tehdy obstaral dvě trefy Robin Lod, ještě před tím, než otevřel skóre Pyry Soiri. Utkání se ale odehrálo na stadionu v Helsinkách, kdežto nyní čeká Estonce změna.

V historii se tyto celky spolu utkaly několikrát a také Estonci si prožili své chvíle slávy. Ve Finsku dokonce v roce 2015 vyhráli, což se jim povedlo poprvé od roku 1937.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 3.96 - 7.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Řecko11001:03
 Finsko11001:03
3.Estonsko10010:10
 Maďarsko10010:10
Liga D - skupina 2
San Marino - Lucembursko  (úterý 20:45)
Ve skupině D Ligy národů UEFA se utkají dva fotbaloví trpaslíci, a sice San Marino a Lucembursko. Navzdory fakt, že obě země patří mezi nejníže postavené evropské fotbalové reprezentace v žebříčku FIFA, bude jasným favoritem zápasu Lucembursko.

Kromě San Marina a Lucemburska se ještě v této skupině Ligy národů D nachází Moldavsko a Bělorusko. V Bělorusku hrálo San Marino minulou sobotu a prohrálo jasně, 0:5. Lucembursko naopak po skvělém výkonu zvítězilo nad Moldavskem 4:0 a v případě výhry v San Marinu může pomýšlet na prvenství ve skupině D Ligy národů.

Tým San Marina je už několik let v podstatě stejný. Nejzkušenějším hráčem je s 66 zápasy obránce Alessandro Della Valle, v bráně pak již několik let úřaduje Aldo Simoncini, který je zároveň kapitánem týmu. Kromě pěti hráčů, působících v nižších italských soutěžích, hrají všichni hráči ze současného výběru v San Marinu, převážná většina pak za tým s názvem Libertas.

To výběr Lucemburska je o poznání rozmanitější. Jeho 23 hráčů totiž působí celkem v 11 zemích a v tomto ohledu San Marino jasně předčí. Brankář Moris chytá za belgický Mechelen, čtyřiadvacetiletý obránce Philipps sbírá zkušenosti ve varšavské Legii. Mladičký Vincent Thill zkouší štětí na hostování z Mét ve francouzském Pau, nejzkušenějším útočníkem je pak dvaatřicetiletý Daniel da Mota, jenž hraje za lucemburský Racing. Kapitánem rozmanitého výběru je obránce Niederkornu Mario Mutsch.

Pokud se nestane nic neočekávaného, odveze si Lucembursko ze San Marina tři body a v následujících zápasech zabojuje o postup do skupiny C Ligy národů UEFA. Zápas bude z pozice hlavního rozhodčího řídit Slovák Filip Glova.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 21.80 - 8.03 - 1.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Moldavsko - Bělorusko  (úterý 20:45)
Běloruský národní tým se zvedá a ve své skupině Ligy národů má velké ambice. Po jednoznačné výhře nad San Marinem ho čeká o poznání těžší soupeř - Moldavsko a navíc na jeho půdě, kde nikdy v historii nevyhrál.

Ze tří pokusů dokonce Bělorusové dvakrát prohrálii a v jednom případě uhráli bezgólovou plichtu. Tak se stalo při poslední návštěvě v roce 2012. Moldavsko sice patří k velkým outsiderům jakékoliv skupiny, doma ho však žádný z týmů podcenit nemůže.

Na druhou stranu aktuální forma Moldavanů není vůbec dobrá a abychom našli poslední vítězství, museli bychom pátrat hluboko v historii. V tomto roce domácí celek nevyhrál žádné utkání a přímo katastrofálním výsledkem vstoupil do Ligy márodů, když vyhořel v Lucembursku a prohrál nečekaně vysoko 0:4! Ostudu z Lucemburska se svěřenci trenéra Alexandra Curteiana pokusí odčinit doma, kde se naposledy představili minulý rok v kvalifikačním zápase na mistrovství světa proti Rakousku.

Favoritem zápasu v Kišiněvě budou Bělorusové, kteří mají narozdíl od soupeře velmi dobrou fomu. O výhře nad San Marínem už šla řeč, ale ještě před ní dokázali Bělorusové vyhrát ve Slovinsku nebo v Ázerbájdžánu. V letošním roce našli pouze jediného přemožitele a tím jsou Finové, kteří Bělorusy doma porazili 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.07 - 3.12 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bělorusko11005:03
2.Lucembursko11004:03
3.Moldavsko10010:40
4.San Marino10010:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
didosh

Jebat LN...ať už začne liga!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Kurz na Belgii

Reagovat
X-bano-X

Asensio sa s tým nebabre

Reagovat
Hristo Stoichkov

Ta druhá střela byla nádherná, na to má patent

Reagovat
X-bano-X

jj pri prvej mi zas prišiel brankár nejak mimo. Stál úplne na kraji, neviem č to tam skúšal.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Podobně jak Subašić ve finále Mundialu.

Reagovat
fabec1222

Chorvati prej 2. místo na MS

Reagovat
Minister

Chorvátsko

Reagovat
F.Torres

Asensio zatím 2+3

Reagovat
Benfica

tak chorváti asi nebudú tak dobrí ako si mnohí mysleli, no nič aj ja som sa mýlil..

Reagovat
mimi_united

Nabudúce za Chorvátov nastúpi Braco

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele