Preview zápasů Ligy národů - sobota 11.6.

11.06.2022, 08:57
Previews
Leander Dendoncker (© AFP)
Deset utkání a z toho hned čtyři z nejvyšší soutěže nabízí dnešní program Ligy národů. Velkým lákadlem je duel Anglie - Itálie, Wales se střetne s Belgií, Maďarsko nastoupí proti Německu a Nizozemsko poměří síly s Polskem. Ostrovní derby proti sobě svede Irsko se Skotskem...
Liga A - skupina 3
Anglie - Itálie  (sobota 20:45)
V sobotu večer se proti sobě postaví dva týmy, které poměrně nedávno změřily síly v ostře sledovaném finále mistrovství Evropy. Tehdy se radovala ekipa trenéra Roberta Manciniho, ale taky to byl jediný úspěch v poslední době. Angličané mají soupeři rozhodně co vracet, byť v našlapané skupině nyní zrovna nezáří.

Když se Angličané, i díky široké fanouškovské základně a domácímu prostředí, postavili ve finále posledního mistrovství Evropy Itálii, téměř každý odborník je favorizoval. Mediální obraz týmu sice nebyl zrovna optimistický a množství fanoušků mimo anglicky mluvící země fandilo právě Italům, ale nešli do utkání jako favorité. Přesto ale zvládli anglický tlak a díky zvládnutým penaltám nakonec opanovali strhující závěr.

V Anglii se z finále stala národní sportovní tragédie a dokonce se našly hlasy žádající opakování duelu. V posledních týdnech měli fandové radost z postupu na nadcházející mistrovství světa v Kataru, ale Liga národů je opět vrátila na zem. Do přítomnosti, která není zrovna růžová. A to docela drasticky, protože Angličané hned na úvod tohoto ročníku prohráli šokujícím způsobem s Maďarskem!

Trenér Gareth Southgate sice hlásal nějaké změny, ale ani druhý zápas nevypadal o moc lépe. Proti Německu Angličané mírně zlepšili předtím nefunkční ofenzivu, jenže v závěru nakonec vybojovali pouze jediný bod. I proto jsou nyní hráči Albionu až na posledním místě ve skupině a ještě se záporným skóre 1:2.

Trenér Southgate je ale přesvědčen, že jeho tým nakonec zabere a získá další důležité body. "S Itálií to bude hodně dramatické utkání. Především proto, že jsme s ní prohráli poslední finále a tahle rána se v nikom z nás jen tak nezacelí. Ale taky proto, že momentálně nehrajeme ideálně a potřebujeme body. Nějaké změny asi uděláme. Jsem si jistý, že hráči zaberou a že si s Italy poradíme," dodal trenér Southgate.

K těm změnám, například by se v základu neměla objevit opora Harry Kane. Ten by možná paradoxně hrál rád, protože mu nyní stačí jen 4 zásahy na to, aby vystřídal legendárního Rooneyho na čele nejlepších střelců anglické reprezentace. Do zápasu možná nezasáhnou ani záložník Kalvin Phillips a obránce Trent Alexander-Arnold. Southgate alespoň doufá, že duo Justin - Foden bude připraveno.

Italové teď prožívají velkou generační obměnu. Té se veřejnost dožadovala už delší dobu, ale až teprve fiasko spojené s kvalifikací na mistrovství světa donutilo nejvyšší šarže konat. Trenér Roberto Mancini byl pověřen tím, aby do týmu zapracoval novou krev, mladou a svěží, na čemž zatím pracuje. A v rámci Ligy národů je ideální čas na prověření nových hráčů.

Nejednoho pozorovatele tak zaujal mladíček Gnonto, zlepšené výkony předvádí Lorenzo Pellegrini a obrana vedená Bastonim si taky počíná velmi solidně. I proto si trenér Mancini mohl dovolit poslat domů dvojici Bonucci - Belotti. Jednu změnu bude muset někdejší kouč Manchesteru City nebo Interu udělat vynuceně, protože se mu zranil obránce Biraghi.

V tomto ročníku Ligy národů se Italům prozatím daří zapomenout na obrovský neúspěch v podobě nezvládnuté baráže. Jejich výkony rozhodně nejsou špatné, což Manciniho skvadra dokázala úvodní remízou se silným Německem a naposledy výhrou nad Maďarskem. K poražení houževnatého soupeře stačily Itálii dvě trefy záložníků Barelly a právě Pellegriniho, takže Italové jsou nyní na prvním místě tabulky.
Anglie - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - James, Stones, Guehi, Trippier - Rice, Bellingham - Bowen, Mount, Grealish - Abraham
Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Mancini, Spinazzola - Locatelli, Tonali, Barella - Gnonto, Scamacca, Raspadori
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.31 - 4.44
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maďarsko - Německo  (sobota 20:45)
Německo má po dvou utkáních nového ročníku Ligy národů na svém kontě jenom dva body za plichty v Itálii a s Anglií. Určitě se tedy pokusí uzmout své první vítězství proti Maďarsku, které platí za outsidera celé skupiny, ale fakticky už na rozdíl od svého soka získalo tříbodový rezultát, a je tak v průběžném pořadí výše. Budapešť je navíc obecně dost těžko dobyvatelná.

Už nedávné EURO 2020 taková tvrzení jasně potvrzovalo. Ačkoli Maďaři byli nalosováni do podobně složitého uskupení, jaké pro něj představuje nynější fronta, velmi statečně se proti evropským gigantům drželi. A nemalý podíl na jejich solidních úspěších měla právě rovněž atmosféra v domácí aréně, o čemž se hned na startu tohoto reprezentačního cyklu přesvědčila Anglie. Vůbec přitom nevadilo, že na tribuny mohly jenom děti s doprovodem, neboť UEFA maďarským příznivcům zakázala vstup na stadion za projevy rasismu na loňském mistrovství Evropy. Maďarům se podařilo The Three Lions překvapivě skolit po více jak šedesáti letech!

Taktéž Němci přitom nemají nejlepší vzpomínku na své poslední vystoupení proti Maďarům. V červnu se s nimi rvali o postup do play-off evropského šampionátu a dlouho se strachovali, aby v Mnichově před vlastním publikem nepadli a vůbec postoupili dál. Tehdy každopádně ještě figuroval u kormidla Joachim Löw, trenérská legenda Nationalelf. "Před MS v Kataru náš čekají čtyři zápasy, které nám poslouží ověřit si, jakou formu máme," povídal současný německý lodivod Hansi Flick. "Ve fotbale i v životě se může situace velmi rychle změnit. Je důležité, aby ti, co se objeví na hřišti, ukázali, že mohou týmu pomoci. A doposud si někteří z nich vedli působivě. Pro mě je klíčové, že všem důvěřuji. Chceme každého z nich udělat ještě lepším před tím velkým turnajem v listopadu, abychom jako celek působili parádně."

Magyarok naposledy nenavázali na skalp Anglie a venku nestačili na favorizovanou Itálii. I teď proti Německu jsou pasováni do role toho, kdo může zase spíše překvapit. "Už jsem něco takového říkal několikrát a budu se pouze opakovat. Jenom své mužstvo žádám, aby pokaždé odevzdalo maximum. Když se mu zadaří, bude moci vždy odcházet do kabin se vztyčenou hlavou. A navíc nás fanoušci v tu chvíli odmění, okamžitě totiž začnou zpívat hymnu," uvedl domácí stratég Marco Rossi. "Nesmíme si nyní proti Němcům připouštět nějaký větší tlak."
Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Lang, Orbán, At. Szalai - Fiola, Á. Nagy, Styles, Z. Nagy - Sallai, Szoboszlai - Ád. Szalai
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Hofmann, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum - Goretzka, Kimmich - Gnabry, Müller, Havertz - Werner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.98 - 4.83 - 1.41
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie21103:24
2.Maďarsko21012:23
3.Německo20202:22
4.Anglie20111:21
Liga A - skupina 4
Nizozemsko - Polsko  (sobota 20:45)
Nizozemcům tahle část Ligy národů vychází naprosto senzačně a v sobotu večer mají šanci získat třetí výhru ze tří množných. Jejich hostem se v Rotterdamu stane Polsko, kterému se naopak vůbec nedaří. Naposledy muselo dokonce skousnout potupný debakl o šesti gólech.

Oranjes dostali do vínku skupiny hodně náročné oponenty, protože se utkají s Belgií, Polskem a Walesem, nejčerstvějším postupujícím na mistrovství světa. Zatím ale touhle zapeklitou skupinou plnou ambiciózních týmů procházejí bez ztráty kytičky. Překvapili hlavně v úvodním utkání proti Belgii, které dali bez milosti čtyři branky.

V dobrém výkonu pokračovali i minule proti roztržitému a slavícímu Walesu, takže po dvou utkáních mají na kontě solidních šest bodů. Z pohledu Nizozemců by příprava na světový šampionát mohla jen stěží probíhat lépe. Svěřenci trenéra Louise van Gaala momentálně v jedenácti zápasech neprohráli, připsali si v nich dokonce už osm výher. Zároveň na domácí půdě vyhráli šest z posledních sedmi duelů a při každém vítězství dali vždy aspoň dvě branky.

Není proto divu, že se Nizozemci před duelem s Poláky těší na další body. Trenér Van Gaal k tomu řekl: "Povedlo se nám sestavit dobrý a vyvážený tým. Hráči jsou sice mírně unavení po náročné sezoně, ale pořád je na nich vidět obrovská radost ze hry, hrdost z reprezentačního dresu a chuť vyhrávat. Máme tu nové tváře i zkušené veterány, takže se opravdu těšíme na každý další zápas. S Polskem to bude další test našich schopností, ale jsem si jistý, že si poradíme."

Pro Nizozemce ostatně hovoří i historické statistiky. Polsko je naposledy porazilo v roce 1979 a od té doby vládnou jednoznačně Oranjes. Menší potíže budou mít domácí v obraně, kterou již před časem opustil Van Dijk a zranil se jí rovněž De Ligt. V základu asi neuvidíme duo Teze - Gakpo, které Van Gaala po posledním duelu chabým výkonem hodně naštvalo.

Hosté nechají mimo hru možná jen Krychowiaka, který dostal naposled kartu, ale jinak je netrápí žádná čerstvá zranění. Nějaké minuty by si konečně mohl připsat brankář z Juventusu, Wojciech Szczęsny, zatímco obránce Glika zřejmě čeká jubilejní start číslo 95. I na jeho kvality a zkušenosti trenér Czeslaw Michniewicz hodně spoléhá.

Poláci ale mají co napravovat - léčí se totiž z velkého šoku. Vše přitom začalo skvěle, protože do sítě Belgičanů se jako první trefil snajpr Robert Lewandowski. Jenže pak Belgičané kopli do vrtule a sestřelili Polsko šesti údery! Poláci kvůli tomu nedokázali navázat na úspěšný start do nového ročníku proti Walesu a navíc se v polských médiích už intenzivně jedná o možné náhradě trenéra Michniewicze, kterou by se prý mohl stát legendární Ital Fabio Cannavaro.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Cillessen - Dumfries, De Vrij, Aké, Blind - De Jong, Koopmeiners, Klaassen - Berghuis, Depay, Bergwijn
Polsko - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Bereszyński, Glik, Bednarek - Cash, Linetty, Zurkowski, Frankowski - Zieliński - Buksa, Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.09 - 9.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wales - Belgie  (sobota 20:45)
Wales si může odškrtnout zdárně splněný cíl v podobě postupu na mistrovství světa a je čas, aby se zase začal soustředit na Ligu národů. V tí totiž zatím předvádí hodně podprůměrné výkony. A výhledově to asi nebude lepší, protože Belgie je jednak velký favorit a jednak jde z jejího útoku docela strach.

Parta kolem Garetha Balea si splnila sen, když se jí povedlo porazit v rozhodujícím utkání Ukrajince. Na místo nich si právě britský celek zajistil účast na nadcházejícím mistrovství světa v Kataru a dopřál svým fanouškům dlouho odkládanou radost z velkého turnaje. Vzhledem k tomuhle úspěchu a k tomu, kolik sil do něj Velšané investovali, by asi bylo bláhové věřit v nějaký úspěch i proti Nizozemsku.

A je pravda, že i když si Wales nevedl špatně, nakonec slavnějšímu soupeři podlehl o jednu branku. Ostatně stejně jako hned na úvod, když nestačil na Poláky. Teď už se ale nemůže na nic vymlouvat a musí začít hrát. Velšané jsou zatím na nule a logicky jim patří až poslední místo. Ke cti slouží týmu trenéra Page to, že se ani proti Nizozemsku jeho hráči nevzdali a jen vteřiny je dělily od remízového výsledku.

Tentokrát se potkají s Belgií, ofenzivní velmocí, která má za sebou jen těžko uvěřitelnou výhru 6:1 nad Polskem. Ani toho se ale Gareth Bale a spol. nebojí, jak demonstrují slova bývalého hráče Realu Madrid.

"Wales má víru ve své schopnosti. Porazili jsme Ukrajinu, i když jsme nebyli favoritem. Splnili jsme jednu velkou výzvu a teď chceme pokračovat v dobrých výkonech. Belgie má plno skvělých, dokonce rozdílových hráčů, ale my se nebojíme. Známe své kvality a víme, kde soupeře udeřit, aby to mělo smysl. Chceme hrát chytře a ukázat, že náš postup na MS nebyl náhoda."

Že si Wales umí poradit, to ostatně dokazují i vzájemné zápasy s Belgií. Na domácí půdě vyhrál Wales hned čtyřikrát, zatímco Belgičané vyloupili jeho stadion pouze ve dvou příležitostech. Oba týmy se potkaly i na mistrovství Evropy v roce 2016 a tehdy se ve čtvrtfinále Belgičané radovali z výhry 3:1.

Teď však narazí na Belgičany, kteří hrají ve velké pohodě. Tým vedený koučem Robertem Martínezem se dokázal rychle oklepat z úvodního výprasku 1:4 od Nizozemska a minule tohle skóre ještě vylepšil. Polskému výběru nasázel dokonce potupných šest kousků.

Zatím tak platí, že zápasy Belgie rozhodně baví a padá v nich hodně branek. Martínezův tým se ale bude dost možná muset obejít bez kanonýra Lukaka a chybět mu asi bude i Tielemans. Domácí celek se v Cardiffu představí bez Dannyho Warda a menší problémy svalového rázu má i brankář Hennessey.
Wales - pravděpodobná sestava:
Davies - Ampadu, Rodon, Davies - Williams, Morrell, Allen, Norrington-Davies - Ramsey - Bale, Moore
Belgie - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Faes, Alderweireld, Boyata - Castagne, Dendoncker, Witsel, Carrasco - Trossard, Mertens, T. Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.83 - 3.55 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko22006:26
2.Belgie21017:53
3.Polsko21013:73
4.Wales20022:40
Liga B - skupina 1
Ukrajina - Arménie  (sobota 15:00)
Po neúspěšné baráži o postup na světový šampionát se Ukrajina rychle oklepala a na samotný úvod Ligy národů, do níž vstoupila později než většina evropských týmů, skolila venku zcela zaslouženě Irsko. Nyní přivítá po papírové stránce určitě ještě lehčí překážku, a to nováčka béčkové úrovně Arménii. Domácí by rozhodně chtěli po tomto mači zaútočit na první příčku.

Tu aktuálně okupují v tabulce první skupiny Skotové, avšak jen vlivem o chlup lepšího skóre, než mají právě Ukrajinci. Ti budou v duelu s celkem ze Zakavkazska plnit roli jednoznačného favorita, a protože Skotsko naopak čeká nepříjemný výlet do Dublinu, mohlo by dojít reálně na střídání stráží na čele uskupení. Hosté každopádně umějí kousat, ne že ne. Už před pár dny se jim povedlo třeba skolit Iry a jasně naznačili, že by se chtěli v Lize národů na tomto levelu udržet. "Rozdíl mezi céčkovou a béčkovou ligou není pouze velký, je opravdu hodně velký," povídal hostující stratég Joaquín Caparrós. "Stejný deficit je pak také mezi áčkem a béčkem."

Protože aktuální válečný konflikt na Ukrajině by velmi stěží umožňoval sehrát utkání na půdě tohoto státu, bude se konat na neutrálním místě, a to v polské Lodži. "Bylo totiž mým přáním, abychom nastoupili právě zde," prozrazoval domácí kouč Oleksandr Petrakov. "Vedení se mě zeptalo, kde bych chtěl, aby se vše uskutečnilo, a já jsem řekl, že v Lodži. Pracuje zde mnoho Ukrajinců, troufám si tvrdit, že tak na šest tisíc, takže právě proto jsem mluvil o tomto městě."
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Lunin - Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Malinovskyj, Sydorčuk, Šaparenko - Jarmolenko, Jaremčuk, Mudryk
Arménie - pravděpodobná sestava:
Jurčenko - Hambardzumjan, Harojan, Voskanjan, K. Hovhannisjan - Bajramjan, Grigorjan, Udo, Spercjan - Barseghjan, Adamjan
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.45 - 15.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Irsko - Skotsko  (sobota 18:00)
Irsko sice stále ještě nemusí bít na poplach, pokud by si ovšem připsalo na své konto v Lize národů již třetí porážku v řadě, zřejmě by na něj definitivně zbyly jen boje o vyhnutí se čtvrté příčce v tabulce, a tedy sestupu do céčkové ligy. Doma teď vyzve svého lokálního konkurenta z Britských ostrovů ze Skotska, které na úvod dokázalo bez větších problémů skolit Arménii.

Domácí zatím v prvních dvou zápasech této soutěže nikterak nezářili. Nejprve nečekaně padli v Jerevanu, pak před vlastními fanoušky stejným poměrem o jeden gól nestačili na Ukrajinu. Dosud mimochodem nezaznamenali jediný přesný zásah. Herně přitom výběr kouče Stephena Kennyho nikterak nezářil. A pokud chce konečně uzmout cenný rezultát, bude muset opravdu hodně zabrat. "Necítím přehnaný tlak," uvedl irský lodivod. "Mrzí mě však, že jsme nezískali žádné body. Od března do března jsme nastříleli dohromady dvacet tři branek, takové číslo je na mezinárodní úrovni velmi slušné. Jenže v posledních dvou duelech se nám v tomto ohledu fakt nedařilo. Úplně všechno špatné není, prostě jsme nedokázali proměňovat svoje šance."

Skotové v tomto reprezentačním cyklu měli prvotní ambici v baráži o postup na MS v Kataru, ovšem hned v semifinále nestačili, nutno říci, že asi zaslouženě, na Ukrajinu, a tak museli své sny o účasti na velkém turnaji vzdát. Následně alespoň vstoupili dobře do nového období Ligy národů. "Každý, kdo odcestuje do Dublinu, musí předem očekávat těžký střet," se vší pokorou povídal hostující stratég Steve Clarke. "Vím, že Irsko poslední dvě klání nezvládlo, na druhou stranu prohrálo nejtěsnějším možným způsobem. Právě proti mému týmu doufá, že se chytí."
Irsko - pravděpodobná sestava:
Kelleher - O'Shea, Duffy, McClean - Christie, Hendrick, Cullen, Stevens - Robinson, Obafemi, Knight
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gordon - McTominay, Hanley, McKenna - Ralston, McGinn, McGregor, Robertson - Armstrong, Adams, Christie
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 2.85 - 2.84
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Skotsko11002:03
2.Ukrajina11001:03
3.Arménie21011:23
4.Irsko20020:20
Liga B - skupina 3
Černá Hora - Bosna a Hercegovina  (sobota 20:45)
Úvodní dvě kola třetí skupiny béčkové ligy vlastně pouze potvrdila, že vyloženého favorita čtyřčlenný soubor nároďáků jednoduše nemá. I když dosud na své konto nezískalo ani bod poslední Rumunsko, ve finále třeba před pár dny proti Bosně a Hercegovině neodvedlo vůbec špatný výkon. Ta se nyní každopádně pokusí svézt na jakési vítězné vlně na půdě Černé Hory.

Domácí mají na rozdíl od svého soka na kontě první porážku, utrpěli ji naposledy ve Finsku. Nicméně černohorský stratég Miodrag Radulovič zatím do obou zápasů nasadil hodně odlišné jedenáctky, přičemž ta první, po papírové stránce silnější, zvládla skolit Rumuny. Na severu Evropy se ovšem jeho mužstvo opravdu neprezentovalo nikterak dobře, a pokud chce prohnat první pozici, která zaručuje postup do áčkové úrovně, nebo se případně ještě více oddálit od čtvrté sestupové, bude muset po nezdaru z Helsinek vážně zabrat. "Dost respektujeme našeho soupeře," říkal domácí šéf lavičky. "Má ve svém kádru hráče, kteří působí v top klubech po celé Evropě, a to v čele s Miralemem Pjaničem a Edinem Džekem. Naším cílem je zopakovat bojovnost a agresivitu. Potřebujeme mít stejně příkladný přístup jako v minulých utkáních."

Hosté na Skandinávském poloostrově uhráli oproti Černé Hoře plichtu. A následně přetlačili v Zenici druhého rivala v pořadí. Ligu národů zkrátka mají rozehranou velmi, velmi slušně, druzí jsou aktuálně pouze vlivem horšího skóre, než mají Finové. "Sleduji našeho protivníka už dlouho. A vím, že hrát v Podgorici je pro každého hodně složité," povídal hostující trenér Ivajlo Petev. "První duel ve Finsku jsme dokázali zremizovat, i když jsme hráli špatně, poté jsme však ukázali soudržnost a zaslouženě porazili Rumunsko. Teď chceme být ještě lepší."
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatovič - Vešovič, Vujačič, Tomaševič, Radunovič - Marušič, Jankovič, Ščekič, Jovovič - Hakšabanovič - Mugoša
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Šehič - Sušič, Ahmedhodžič, Hadžikadunič, Kolašinac - Hadžiahmetovič, Pjanič, Gojak - Stevanovič, Džeko, Duljevič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 2.92 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rumunsko - Finsko  (sobota 20:45)
Třetí skupina Ligy B patří dle papírových předpokladů mezi vůbec nejvyrovnanější z druhé výkonnostní kategorie a úvodní dvě kola jasně naznačila, že tomu tak skutečně bude. V tuto chvíli se nachází na čele tabulky zvedající se Finsko, které zatím ani jednou neprohrálo a se čtyřmi body je o skóre před druhou Bosnou. To teď bude plnit úlohu mírného favorita proti Rumunsku, které v tuto chvíli zaostává za očekáváním a ještě ani jednou nebodovalo.

Severský výběr sice neuspěl v uplynulé kvalifikaci o MS 2022 a na svou premiérovou účast na světovém fotbalovém svátku si musí ještě minimálně čtyři roky počkat, ale v Lize národů se nejprve rozešel smírně s Bosnou (1:1) a vzápětí taktéž na domácí půdě dokázal porazit Černou Horou (2:0). Nyní zavítá na půdu jiného výběru z Balkánského poloostrova a určitě bude chtít na pár dní starou výhru navázat, jenže ve venkovním prostředí se mu tolik nedaří.

Finové od roku 1970 zavítali do Rumunska hned šestkrát a kromě remízy z roku 2015 (1:1) zaznamenali pět porážek, tu poslední před čtyřmi roky v přátelském měření sil v Ploješti (0:2). "Všichni dobře víme, jak náročná zkouška v Bukurešti nás čeká. Soupeř před vynikajícími fanoušky prohrává jen zřídkakdy, je velmi silný na míči a svou strojovou hrou dokáže svého protivníka naprosto vyčerpat. Se všemi těmito faktory se musíme vyrovnat," uvedl s respektem hostující lodivod Markku Kanerva.

Rumuni momentálně nevyhráli již čtyřikrát po sobě a v dosavadním průběhu tohoto ročníku Ligy národů zatím ani jednou neskórovali. Nejprve zavítali do Černé Hory a po matném výkonu prohráli 0:2, pak v Sarajevu i přes zlepšený výkon inkasovali rozdílovou branku v polovině druhého dějství a místní Bosně podlehli nejtěsnějším poměrem 0:1. Jestliže chtějí odvrátit sestup do Ligy C, tak teď již potřebují pravidelně bodovat.
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Nita - Rus, Burca, Chiriches - Manea, R.Marin, M.Marin, Camora - Cicaldau, Ivan - Puscas
Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Vaisanen, Ivanov, Jensen - Granlund, Lingman, Kamara, Niskanen - Lod, Pohjanpalo, Pukki
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.02 - 3.43
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Finsko21103:14
2.Bosna a Hercegovina21102:14
3.Černá Hora21012:23
4.Rumunsko20020:30
Liga C - skupina 1
Faerské ostrovy - Litva  (sobota 18:00)
Oba dva sobotní protivníci se v letošním ročníku Ligy národů prozatím trápí a v tuto chvíli to vypadá, že spolu budou bojovat o udržení stávající Ligy C. Po dvou odehraných kolech totiž nemají na kontě jediný bod a dokonce ještě neskórovali, tento vzájemný zápas v Tórshavnu tak bude z jejich pohledu nesmírně důležitý. Vzhledem k aktuální formě je považován za mírného favorita domácí tým, ale spíše se dá čekat velmi vyrovnaný a trochu i nervózní duel.

Ostrovní výběr zvítězil v předchozích deseti případech pouze dvakrát, naposledy se radoval v březnové přípravě proti Lichtenštejnsku (1:0). V tomto ročníku Ligy národů nejprve zavítal do Istanbulu a s favorizovaným Tureckem neměl žádnou šanci, jelikož utrpěl debakl 0:4. Následně sehrál celkem vyrovnané střetnutí s Lucemburskem, jenomže kvůli dvěma vyloučením a proměněné penaltě soupeře nakonec prohrál nejtěsnějším poměrem 0:1.

Hosté kromě skalpu podceňovaného San Marina (2:1) porazili v uplynulé kvalifikaci o MS 2022 Bulharsko (3:1), jinak si však připisují na konto jednu porážku za druhou. V této první skupině LN se prozatím nacházejí na úplně posledním čtvrtém místě s hrozivým skóre 0:8, protože před vlastními fanoušky nejprve nestačili na Lucembursko (0:2) a vzápětí předvedli katastrofální výkon s Tureckem, které je deklasovalo vysoko 6:0.

Švédský trenér Faerských ostrovů Hakan Ericson musí oproti střetnutí s Lucemburskem udělat dvě nucené změny v základní sestavě, protože trest za červenou kartu budou odpykávat René Joensen i Sølvi Vatnhamar. Oba dva nadcházející rivalové na sebe naposledy narazili v přátelském utkání v roce 2020 a ve Vilniusu uspěla Litva, která zvítězila po výsledku 2:1.
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
Nielsen - Rolantsson, Faero, Askham, Davidsen - Mikkelsen, G Vatnhamar, Hansson, M Olsen - Johannesen, K Olsen
Litva - pravděpodobná sestava:
Šetkus - Baravykas, Satkus, L. Klimavicius, Barauskas - Slivka, Megelatis - Černych, Golubickas, Novikovas - A. Klimavicius
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 2.90 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lucembursko - Turecko  (sobota 20:45)
O tom, že se na čele skupiny C1 usadí Turecko, pochyboval asi málokdo. Že bude mít ale po dvou kolech stejný počet bodů i Lucembursko, na to už by si asi vsadil jen málokdo. A právě tyhle dva týmy spolu v sobotu navečer svedou boj o to, kdo si ponechá stoprocentní bilanci i po třetím utkání.

Lucembursko prožívá až nečekaně dobrý start do nového ročníku Ligy národů. Trenér Luc Holtz se svým týmem zatím dokázal porazit jak Faerské ostrovy, tak i Litvu, a to ještě nedostal žádný gól ani od jednoho z nich. V roce 2018 Lucembursko poměrně senzačně postoupilo ze skupiny D do céčka a i v tom se mu dařilo. Momentálně mu hodně pomohla vyloučení dvou hráčů minulého soupeře, díky nimž si Lucembursko naposled připsalo tři body.

V sobotu večer se Lucembursko sice poprvé v tomto ročníku představí na domácí půdě a bude této výhody chtít využít, ale zase ho čeká mnohem náročnější soupeř. A toho Lucembursko porazilo jen jednou za poslední čtyři pokusy, v roce 1972!

Tentokrát se domácí budou opírat o dvojici Sinani - Rodrigues, která se podepsala pod všechny tři dosavadní branky Lucemburska. Menší zdravotní potíže trápí jen Mathiase Olesena. Turci mohou nastoupit v plné síle, ale trenér Stefan Kuntz bude zřejmě sestavu trochu rotovat.

Jeho hráči si to bezpochyby zaslouží, protože naposledy udělali svým fanouškům radost divokou výhrou 6:0 nad Litvou. Čtyři branky dali pro změnu Faerským ostrovům a vévodí skupině s jasným skóre 10:0. Po katastrofických dvanácti posledních měsících, kdy Turci spadli ze skupiny B o úroveň níž a tragicky selhali na posledním Euru, si jejich příznivci nějaké pozitivum určitě zaslouží.
Lucembursko - pravděpodobná sestava:
Moris - Martins, Chanot, Carlson, Pinto - Barreiro, Pereira, Olesen - Sinani, Rodrigues, Sanches
Turecko - pravděpodobná sestava:
Çakır - Çelik, Demiral, Söyüncü, Kadıoğlu - Toköz, Çalhanoğlu - Ünder, Dervişoğlu, Sinik - Dursun
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.91 - 4.41 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Turecko220010:06
2.Lucembursko22003:06
3.Faerské ostrovy20020:50
4.Litva20020:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
Pablos

Maďaři dnes na první místo tabulky

Reagovat
adalbertus

Reagovat
isokarhu.

PsychiatRIA ? Dufam, ze nikdy.

Reagovat
adalbertus

J

Reagovat
Franzstadt

isokar.hu

S takým nickom nie je možné nefandiť im ❤️

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pablos

Reagovat
eleven11

iso kár hu z Eperjesu!

Reagovat
johan14

To je výsmech futbalu v Anglicku, hlavne že kľačali

Reagovat
Benfica

Co sa robilo?

Reagovat
Kily

vymysleli způsob, jak dát zapomenout na pískání a bučení do hymny soupeře?

Reagovat
John Obi Mikel

Tonali

Reagovat
Salfovic

Srandovní poločasové výsledky, prostě na to ti hráči serou.

Reagovat
smazaný uživatel

Už toho mají plný zuby. Ale zatímco Anglie - Itálie vypadá jak říkáš, tak V Nizozemsku to má náboj.

Reagovat
John Obi Mikel

James skvělý centr a Sterling to přestřelí

Reagovat
Pablos

Koukám na sport1 na Ned-Pol a kurva co to je za komentátora Tak to ještě až budu někdy píčovat na ČT1 tak si vzpomenu na tohle

Reagovat
smazaný uživatel

Takový senilnejsi capoun, docela mě to bavi slyšel jsem ho už při myslím Rakousko Dánsko, nejdřív jsem jen čuměl, ale pak jsem to sledoval jen kvůli nemu

Reagovat
Pablos

Nevím mě to zatím docela irituje, jak vyzpívává ty koncovky …ale u toho se přitom tak poušklíbám, takovej bizárek trošku to takhle slyšet napoprvé Ale možná že po nějákých zápasech bych otupěl a už mi to ani nepřišlo no

Reagovat
smazaný uživatel

Je to masakr . Ale horší dojem mám z Nizozemců držkují i u jasných věcí, ale to oni dělají vždycky.

Reagovat
Pablos

Já přál Polákům, ale penaltička no

Reagovat
Pablos

Tak nevadila ani

Reagovat
smazaný uživatel

No a tady se ten dědek ukázal, že je odborník a Depay fakt nedal.

Reagovat
Pablos

Jo on bude dobrej nakonec ještě

Reagovat
Seydou Doumbia

Komentátor gut, ale co ten polský trenér jako? Tam ukazoval na hodinky jako by se za dvě minuty potřeboval nažrat jinak zdechne. Fakt to nevypadalo jako trenér.

Reagovat
smazaný uživatel

A Van Gaal celý druhý poločas běhal na čtvrtého rozhodčího a něco do něj hustil. Nikdo se tam neumí chovat, ale má to šťávu, pak to přepnu na Anglii a oni tam snad spali za chůze na tom place.

Reagovat
Seydou Doumbia

závěr měl grády, konečně vypadalo taky že jím o něco jde a ne že by to měli na vajcach

Reagovat
smazaný uživatel

No spíš poláci tam drzkuji a simulují všechno možné, tam jsou naštvaní, že hráč vystřelí znovu poté, co glik blokuje koulema, jako by za to mohli, nebo si tam lehnou na minutu na hřište, kvůli malému slapaku

Reagovat
Seydou Doumbia

Dnes to měla být výhra Oranje, celý zápas je ničili jak hovado. Škoda toho, pšonci měli odjíždět z prázdnou. Bijte je!

Reagovat
smazaný uživatel

Já mluvím o držkování s rozhodčím třeba potom co sejmuli Poláka skluzem a podobně. Vždy naběhli na rozhodčího 2 nebo 3. Já bych je vyžlutil.

Reagovat
blaugrana

chod dopice Depay

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele