Preview sobotních zápasů evropské kvalifikace MS 2010

05.09.2009, 08:39, aktualizováno 05.09.2009, 08:39
Previews
V sobotu budou trnout nejen čeští fanoušci, jejichž tým hraje veledůležitý zápas na Slovensku. Postupové vyhlídky nemají příliš dobré také například Portugalci, kteří hrají v Dánsku. Maďaří hostí Švédsko, Bulhaři Černou Horu, Francie hraje s Rumunskem. V "české" skupině přivítá Polsko Severní Irsko.
Skupina 1
Dánsko - Portugalsko  (sobota 20:00)
Dánsko je zatím jedno z největších překvapení letošní kvalifikace. V obtížné skupině s Portugalskem či Švédskem se stále drží na první příčce a má solidní šanci na konečný postup na jihoafrické mistrovství. V jednom z nejdůležitějších zápasů dnes přivítá ambiciózní Portugalce.

Přestože byli Dánové nasazeni až do třetího koše, svoji skupinu zatím bez větších problémů zvládají. Z dosavadních šesti zápasů ani jednou neprohráli a vytvořili si tak slušný tříbodový náskok před druhým Maďarskem. Naproti tomu Portugalsko, které bylo nasazeno v koši prvním, zatím herně i výsledkově strádá a je až na třetím místě - s velikým sedmibodovým mankem za lídrem skupiny.

Přesto byl úvodní dánský krok v kvalifikaci rozpačitý. Tým Morten Olsena zavítal do Maďarska, a přestože byl lepším celkem, nakonec si připsal pouze bod za bezbrankovou remízu. V následujících zápasech se ale o síle skandinávského národa přesvědčili právě horkokrevní Portugalci. Ti na svém stadionu vedli tři minuty před koncem 2:1, hosté ale v posledních minutách zápas obrátili a nakonec gólem z nastavení vyhráli 3:2.

Následoval dvojzápas s Maltou, oba duely skončily stejným výsledkem - 3:0 pro Dány. Snadno si poradil Olsen-Banden i s Albánií, která domů na Balkán odjela rovněž s třemi obdrženými brankami. Poslední důležitý krok za kvalifikací na šampionát udělali červeno-bílí v minulém duelu, kdy gólem Kahlenberga porazili dalšího z favoritů skupiny - Švédsko.

Pro "Dánský dynamit", jak se dnešnímu domácímu týmu přezdívá, by případný postup znamenal navázání na rok 2002, kdy se Dánové naposledy na mistrovství světa objevili. K úspěchu ale mají zatím nakročeno výborně - nejlepší útok i obrana skupiny zatím znamená první místo.

Naopak Portugalci v kvalifikaci o svých kvalitách zatím nepřesvědčili. V úvodním zápase sice porazili o čtyři branky Maltu, následovalo ale ono zmiňované škobrtnutí s Dánskem. Svěřenci Carlose Queiroze jako by poté nemohli najít dřívější tempo a styl hry a připsali si hned tři remízy v řadě. Mimojiné také bezbrankové zápasy s Albánií či Estonskem. Ani v posledním zápase nepůsobili Selecção das Quinas příliš jistě. Tři body za výhru 2:1 si sice připsali, Albánie by ale měl takový tým porážet mnohem snadněji. Výhru navíc až v nastaveném čase zachraňoval Bruno Alves.

Případná prohra by navíc Portugalcům již prakticky zavřela dveře do přímé kvalifikace - Dánové by totiž měli již desetibodový náskok, ze čtvrtého místa navíc se stejným počtem bodů útočí i Švédsko. Kouč hostů Queiroz se pře klíčovým duelem možná rozhodně i pro změnu rozestavení, ke slovu by mohla přijít oblíbená sestava bývalého kouče Scolariho 4-2-3-1 nebo také klasické 4-4-2.
Dánsko - pravděpodobná sestava:
Andersen - Møller Christensen, Kjaer, Jakobsen, Jacobsen - J. Poulsen, C. Poulsen, Jørgensen, Rommedahl - Bendtner, Dahl Tomasson
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Eduardo - Bruno Alves, Bosingwa, Carvalho, Pepe - Duda, Meireles, Deco, Boa Morte - Cristiano Ronaldo, Almeida
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.35 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Maďarsko - Švédsko  (sobota 20:00)
Švédové se nacházejí v krizi a pokud výrazně nezaberou, zřejmě se na světový šampionát nedostanou. Ve skupině totiž mají vicemistry Evropy z roku 2004 Portugalsko, které je na tom po šesti zápasech stejně bídně s devíti body. Na první Dánsko ztrácí už sedm bodů a pokud nyní v Maďarsku nezvítězí, může se s přímým postupem rozloučit a baráž bude ještě hodně daleko.

Vedoucí Dánsko totiž prozatím jen jednou remizovalo a i když teď bude mít těžší los, bude mu zřejmě stačit výhrát v Albánii a vyválčit nějaké ty bodíky doma s Maďarskem. Švédsko už má za sebou oba duely s Portugalskem, se kterým uhrálo v obou případech bezbrankovou remízu a v tomto ohledu to byl určitě zisk. Nicméně předchozí domácí prohra s Dánskem a remíza v Albánii všechny naděje prozatím hatí. Jediná důležitější výhra přišla právě doma nad Maďarskem a pro úspěch bude třeba tento výsledek potvrdit.

Maďarsko je velké překvapení skupiny a prohrálo pouze jednou (hádejte proti komu!), avšak nutno podotknout, že ostré zkoušky na něj ještě čekají. Oba zápasy s Portugalskem, bitva se Švédskem a výjezd do Dánska nedává sebevědomému mančaftu příliš šancí, ovšem stát se může opravdu všechno. Nicméně v jediném důležitějším přátelském utkání Maďarsko neuspělo, doma s Rumunskem prohrálo a tak především v souboji s Portugalskem to bude obtížné. Proti sobotnímu soupeři by jistě brali bod, hosté ale budou hrát o všechno.

Maďarsko bude v sestavě postrádat záložníka Bondara, který je zraněný a měl by ho nahradit Balazs Dzsudzsak, zdravotní trable má i brankář Marton Fulop, kterého by měl mezi třemi tyčemi zastoupit Babos. "V prvním zápase bylo nesmírně těžké vybojovat tři body a musím uznat, že v některých chvílích bylo Maďarsko lepším mužstvem a možná si zasloužilo i bod. Avšak tři důležité body máme my a nyní chceme též bezpodmínečně vyhrát," pochválil soka švédský trenér Lars Lagerbäck.

Hosté musí vyřešit složitou úlohu bez domácí star Barcelony Zlatana Ibrahimoviče, který má problémy s kolenem od ligového vítězství nad Gijonem a zřejmě bude přinejlepším střídat. Kouč Lagerbäck nemůže postavit ani další hvězdu do útoku Henrika Larssona, jenž je dlouhodobě vyřazen mimo hru. "Musíme hrát hlavně s nadšením, chutí něco dokázat," snaží se motivovat i přes svou neúčast Švédy sám Ibrahimovič. "Máme mnoho nových hráčů a chvíli bude trvat, než se adaptují na nové prostředí, na to se však v tuto klíčovou chvíli vymlouvat nemůžeme," doplnil aktuální situaci Lagerbäck.
Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Babos - Bodor, Szelesi, Juasz - Gera, Hajnal, Halmosi, Dardai, Dzsudzsak - Rudolf, Torghelle.
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Isaksson - Johansson, Safari, Mellberg, Majstorovic - Elm, Kallstrom, Svensson, S.Larsson - Elmander, Berg.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dánsko651013:216
2.Maďarsko64118:213
3.Portugalsko62318:49
4.Švédsko62316:29
5.Albánie81344:86
6.Malta80170:211
Skupina 2
Moldavsko - Lucembursko  (sobota 19:00)
Souboj posledního s předposledním, aneb střetnutí Moldavska s Lucemburskem. Oba celky jsou prakticky bez šance na postup, a tak půjde především o to nebýt poslední. Utkání se odehraje na stadionu Zimbru v Kišiněvě.

Divácky nepříliš atraktivní duel mezi trápícím se Moldavskem a Lucemburskem by měl být stíhací jízdou Moldavska za pátým místem. Přeci jenom je fotbal v Moldavsku na vyšší úrovni než v Lucembursku. Své by mohla vyprávět například pražská Slavia, která vypadla v Lize mistrů právě s moldavským celkem. Moldavané toho ve skupině příliš nenahráli, na kontě mají jediný bod a to za bezbrankovou remízu právě v Lucembursku. Ačkoliv je Moldavsko poslední, doma by si mělo s Lucemburskem poradit.

Moldavané si ale nemůžou být ničím jisti. Lucembursko nahrálo ve skupině čtyři body, což je nad míru očekávání. Fotbalový trpaslík totiž šokoval svět výhrou ve Švýcarsku. Doma pak uhrál bod se svým nejbližším soupeřem. I přes nečekaně dobré výsledky nedává mnoho kritiků Lucembursku šanci a pasuje ho do role posledního týmu skupiny.
Moldavsko - pravděpodobná sestava:
Namasco - Lascenov, Savinov, Epureanu, Golovatenco - Armas, Gatcan, Ionita, Calincov - Bugaev, Alexeev
Lucembursko - pravděpodobná sestava:
Joubert - Janisch, Payal, Hoffmann, Blaise, Strasser - Bettmer, Bensi, Lombardelli, Mutsch - Hellers
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Izrael - Lotyšsko  (sobota 20:00)
Důležitý zápas druhé kvalifikační skupiny se o víkendu odehraje v Izraeli, kam si pro naději na postup přijede reprezentace Lotyšska.

Izraelci půjdou do sobotního utkání s vědomím, že jakákoliv bodová ztráta zhatí jejich šance na druhé mistrovství světa. S devíti body jsou po šesti kvalifikačních zápasech na čtvrtém místě své skupiny, když ztrácí jeden bod na svého dnešního soupeře, další tři body pak na druhé místo. Modrobílí tak nutně potřebují vyhrát, což by před domácími fanoušky neměla být nemožná mise.

Talentované družstvo by měl vést především Yossi Benayoun z Liverpoolu, důležitými články sestavy pak bude i Ben Sahar a Dudu Awat. Domácí jen pár dní po tomto zápase přivítá Lucembursko, oči izraelských fanoušků tak vzhlížejí na vedoucí příčky. Jestli ale selžou proti Lotyšsku, nezaslouží si tento tým jakoukoliv šanci na postup.

Lotyši ztratili s lídry tabulky z Řecka a Švýcarska. Prahnou tak po vítězství nad třetím z rivalů, zvláště když předešlé dva týmy se tentokrát utkají proti sobě a je tak zaručena bodová ztráta jejich soupeřů. Proti Izraeli pak lotyšský výběr v domácím utkání remízoval díky brance Kolesničenka z poslední minuty. Stadion Ramat Gan tak bude hostitelem velkého boje o šanci proniknout mezi nejlepší dva týmy. Hostům by pak měla pomoci nejvýraznější dvojka Verpakovskis a Rubin Astafjevs.

Dror Kashtan se bude muset obejít bez suspendovaného Tal Ben Haima, který před pár dny podepsal smlouvu v Portsmouthu. Na reprezentační sraz pak nebyl povolán ve formě hrající Tamir Cohen. Ani trenér hostů, Aleksandrs Starkovs, nemá větší problémy s marodkou. Do středu hřiště tak bude moci postavit zkušené Astafjevse a Rubina Anderjse, kteří přesáhli stovku reprezentačních startů.
Izrael - pravděpodobná sestava:
Aouate; Saban, Ziv, Ben Dayan, Keinan; Alberman, Kiyal, Benayoun, Baruchyan; Golan, Sahar
Lotyšsko - pravděpodobná sestava:
Kolinko; Klava, Zirnis, Ivanovs, Gorkss; Kolesnicenko, Rubins, Astafjevs, Solonicins; Karlsons, Verpakovskis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.70 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Švýcarsko - Řecko  (sobota 20:30)
Klíčovým může být pro druhou kvalifikační skupinu souboj mezi Švýcarskem a Řeckem. Kdo totiž získá tři body, může mít pak postup ve svých rukou. Na druhý mančaft naopak zbude zřejmě jen barážová pozice. Poražený též nesmí zapomínat, že v závěsu jsou ještě vlčáci Lotyšsko a Izrael.

Řekové jsou na prvním místě, avšak Švýcarsko má totožný počet třinácti bodů. Hosté mají, co se týče výsledků, o něco horší formu. Zatímco v posledním přípravném zápase prohráli v Polsku 0:2, Švýcarsko uhrálo bezbrankovou remízu s Itálií. I čtyři výhry za sebou v kvalifikaci staví zemi helvetského kříže do role mírného favorita.

Koučovi Ottmaru Hitzfeldovi jde hlava kolem kvůli zraněním. Záložník Udinese Gökhan Inler utrpěl zranění na středečním tréninku a jeho start je hodně nejistý. "Je neustále sledován, rozhodneme se prakticky pár hodin před utkáním. Chceme si však nechat otevřené dveře," prozradil švýcarský lodivod. I Vonlanthen musel po hodině tréninku odejít, nové zprávy říkají, že by měl být plně připraven. Poraněné vazy v koleni má Marco Streller a ten ani v následujícím střetnutí v Lotyšsku určitě nenastoupí.

Tréninku přihlížel i bývalý reprezentační kouč Kobi Kuhn. Ačkoli si chtěl vychutnat sportovní zážitek v soukromí, byl sprchován jednou otázkou za druhou. Narozdíl od českého Karla Brücknera, který nyní pomáhá našemu nároďáku jako poradce, Kuhn na nic podobného nemyslel. "Ani na to nejsem připravený. Není divu, že už nejsem trenérem," povídal. Líbí se mu zkrátka role fotbalového fanouška. "Připomíná mi to mé dětství, kdy jsem chodil s otcem pravidelně sledovat přípravu FC Curych."

Řecko v prvním zápase doma Švýcarům podlehlo 1:2. Remíza v tomto zápase moc neřeší, opravdovou výhodu do dalšího průběhu kvalifikace jde nabýt jen po zisku tří bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Řecko641112:413
2.Švýcarsko641111:613
3.Lotyšsko631210:610
4.Izrael623110:89
5.Lucembursko61143:134
6.Moldavsko60152:111
Skupina 3
Slovensko - Česko  (sobota 20:30)
České fotbalisty čeká v sobotu v Bratislavě zápas o uchování naděje na postup na mistrovství světa. Variant, jak se dostat na šampionát v Jihoafrické republice, je ještě hodně, reálnou šanci na přímý postup však dává v utkání se Slovenskem jen výhra. Po zdařilé premiéře v přátelském utkání s Belgií začíná Haškova mise naostro a po delší době jsou připraveni pomoci i Koller s Rosickým.

Hráči se netají tím, že touží svému bývalému federálnímu sousedovi oplatit dubnovou porážku v pražském duelu. Na Letné Slováci vyhráli senzačně 2:1 a výhra v sobotním utkání by je ještě víc přiblížila k vysněné první účasti na velkém turnaji od rozpadu Československa.

"Mají k tomu výborně nakročeno. vedou o sedm bodů a všichni musejí uznat, že právem. Ale až teď se začne lámat chleba, my musíme jednoznačně vyhrát," prohlásil český obránce Marek Jankulovski a v podobném duchu se vyjadřovali i jeho spoluhráči.

Právě pro Jankulovského může být zápas milníkem jeho bohaté kariéry. Hráč AC Milán totiž prohlásil, že pokud tým ztratí možnost postupu, národní dres definitivně odloží. A stejně by se určitě rozhodl i Jan Koller, který se vrátil týmu pomoci po roční odmlce.

Ještě déle chyběl kapitán mužstva Tomáš Rosický, jehož start je nejvíce diskutovanou záležitostí sobotního derby. Záložník Arsenalu nehrál soutěžní zápas dvacet měsíců a jeho nasazení by mohlo být riskantním tahem i vzhledem k jeho nedávným potížím se stehenním svalem. Ale už samotná přítomnost Rosického v týmu zvedla hráčům sebevědomí a pokud by opravdu nastoupil, mohlo by to mít psychologický dopad na domácí, kteří jeho účast celý týden zpochybňovali.

Psychika může hrát ve vyhecovaném duelu velkou roli. I proto Češi od prvního dne označují soupeře za favorita a Slováci se tomu brání. Nezaujatí bookmakeři na obou stranách řeky Moravy však věří spíš českému týmu.

Hašek může spoléhat na navrátilce Kollera, který s Barošem tvoří mimořádně silnou útočnou dvojici. Dohromady nastříleli 88 gólů a když spolu nastoupili v základní sestavě, prohrál český tým jen výjimečně.

Otázkou zůstává, jak Hašek sestaví středovou řadu, zvlášť pokud by Rosický nehrál. Pak by asi dirigentskou taktovku dostal Plašil a místo zraněného Poláka by mu mohl krýt záda stoper Rozehnal, jenž se v nové roli osvědčil v přípravě s Belgií.

Největším tajemstvím zůstává obestřeno složení obrany, zvláště po experimentech, které Hašek dělal při zápase s Belgií. V roli stoperů se pravděpodobně znovu objeví Hubník se Sivokem, není ale vyloučen ani návrat Jiránka, nebo využití Kadlece, jehož obvyklé místo na levém kraji zřejmě obsadí zkušenější Jankulovski.

Na Slovensku je sobotní zápas hlavním diskusním tématem už několik dnů. Jako obvykle jsou tamní fanoušci laděni na vítěznou notu, téměř nikdo si nepřipouští jiný výsledek než výhru svých barev. Trenér Vladimír Weiss je ale ve svých výrocích zdrženlivý a stejně jako Hašek před zápasem příliš trumfů neodkryl. "Stěží se můžeme navzájem něčím překvapit," soudí slovenský kouč.

Na rozdíl od své kamaráda Haška je ale trochu limitován zdravotním stavem hráčů - Karhan toho kvůli zhmožděnému kotníku za poslední dny moc nenatrénoval, do hry podle všeho nebude připraven ani útočník Novák.

Slováky podpoří v jejich možná nejdůležitějším utkání v samostatné historii dávno dopředu vyprodané hlediště. Zápas budou rozhodovat Norové - jako hlavní kontroverzní Tom Henning Övrebö, na kterého má ale český fotbal i dobré vzpomínky, neboť rozhodoval evropské finále jednadvacítek před sedmi lety, kdy Češi slavili zlato.

Jeho asistenty byli původně jmenováni Roger Nebben a Age Holen, jehož však na poslední chvíli nahradil Kim Haglund. Zápas začne ve 20:30, přímo vysílá program ČT2.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník - Stoch, Štrba, Hamšík, Čech - Hološko, Jendrišek.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Grygera, Hubník, Sivok, Jankulovski - Štajner, Plašil, Rozehnal, Svěrkoš (Pudil) - Koller, Baroš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.15 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Polsko - Severní Irsko  (sobota 20:30)
Velmi důležité klání hlavně pro české reprezentanty, kteří by si nejvíce přáli remízu, ovšem ani výhra jednoho či druhého celku žádnu pohromou nebude. Poláci jsou v tomto souboji před vlastními fanoušky jasnými favority a čeká se, jestli tuto úlohu potvrdí. Na domácím stánku zatím zaváhali pouze jednou, když doma remizovali se Slovinskem, jinak tady padla i česká družina poměrem 2:1.

Severní Irové mají o jeden zápas a tři body více, případná prohra tak všechny rozdíly smaže. Zatím se Ostrovanům z pětice kandidátů na postup na šampionát věří po Slovinsku nejméně, silní jsou hlavně doma a kromě Slovenska už všechny možnosti před domácím publikem využili. Pokud prohrají v jejich osmém utkání, už jen těžko se budou prát na hřišti Česka a doma se Slovenskem o přímý postup, naopak šance Polska výrazně vzrostou. V přátelských utkáních podlehli jasně Itálii 0:3, domácí remíza 1:1 s Izraelem už dávají mnohem lepší vyhlídky.

Polsko sehrálo hned tři přípravná klání. Nejprve prohrálo na hřišti JAR 0:1, pak už se ale jejich výkon lepšil. Remíza s Irákem a hlavně výhra nad Řeckem ukazují, že Polsko by se v poměrně lehké skupině rádo na šampionát dostalo. Poláci sehráli ve vzájemném zápase na půdě Severního Irska divoký zápas a prohráli poměrem 2:3, mají tedy protivníkovi co vracet. Polákům se nedařilo na venkovních hřištích a vyhráli jen v San Marinu, pokud zaváhají i v domácím prostředí, opět se budou výrazně strachovat alespoň o baráž.

Domácí nizozemský trenér Leo Beenhakker nemůže na trávník postavit na celých devět měsíců obránce Marcina Wasilewskiho, který má nadvakrát zlomenou nohu, když ho brutálně sundal v ligovém utkání hráč Standardu Lutych. Inkriminované okamžiky otřásly nejen celým Polskem, ale možná i celou Evropou: "Má naši plnou podporu, vybraní hráči pro dvojzápas jsou odhodláni hrát hlavně za něj a udělat co nejlepší výsledek. Doufám, že se nám podaří bodovat alespoň v obou duelech," uvedli zástupci polského fotbalového svazu.

Hosté mohou po vleklém zranění přivítat důležitého útočníka Sheffieldu United Jamieho Warda, který by se měl objevit hned v základní jedenáctce. Naopak kvůli zranění se neobjeví na trávníku jiný útočník Warren Feeney, mimo je též George McCartney, který má svalové problémy a nenastoupí ani Chris Brunt. Karetní trest si bude odpykávat i Chris Baird. "Naše útoční síla sice není ideální, my nesmíme být ze ztrát naší útočné síly frustrovaní. Chceme hrát lépe než ve třech předchozích duelech," má cíl trenér Severního Irska Nigel Worthington.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovensko650117:615
2.Severní Irsko741212:613
3.Slovinsko732210:411
4.Polsko631218:710
5.Česko62226:48
6.San Marino80081:370
Skupina 4
Ázerbájdžán - Finsko  (sobota 17:00)
Finsko by se určitě ještě chtělo poprat o možnost postupu na MS alespoň v baráži, nicméně v těžké skupině s Německem a Ruskem je ovšem čeká téměř nadlidský úkol. Na Rusko totiž ztrácí už pět bodů a Německo je na míle vzdáleno, i když má oproti němu jeden zápas k dobru. První krok vede přes vítězství nad Ázerbajdžánem, který zatím z šesti utkání vybojoval pouhý jeden bodík nad Lichtenštejnskem a neměl by tak být vážnějším soupeřem.

Finský trenér Stuart Baxter prohrál se svými svěřenci v jediném přátelském duelu na půdě Švédska 1:0, důležitá klání o postup už však promrhal předtím. Nejvíce rozhodně mrzí červnová domácí porážka 0:3 od Ruska, které si tak vytvořilo stávající náskok. I když se podařilo Seveřanům vyhrát na půdě Walesu, deset bodů z šesti klání opravdu není vzhledem k postupovým ambicím mnoho.

Ázerbajdžán dostal v domácím prostředí v přátelském klání šest branek od Španělska, v následujícím kvalifikačním střetnutí s Německem prohrál pouze 0:2 a tak může mít lehce zvedlé sebevědomí. Avšak jejich cílem bude neskončit v tabulce poslední a ve zbývajících zápasech alespoň o malinko vylepšit nelichotivé skóre 0:7. Dosud se tedy domácímu výběru nepodařilo vstřelit branku a bylo by velkou ostudou, kdyby to tak zůstalo až do konce kvalifikace.

Trenér Ázerbajdžánu Berti Vogts může počítat s kompletním výběrem, zajímavostí ale je, že jeho hráči dosahují v průměru 30 let věku, což je jeden z největších věkových průměrů všech výběrů hrajících kvalifikaci. Mezi tradiční opory by měl patřit kapitán na postu obránce Rashad Sadygov, o prolomení bezgólového účtu se bude pokoušet další zkušená dvojce Vagif Dzavadov - Vuqar Nadirov.

Finsko také nikoho vážného nepostrádá, zřejmě i kouč Baxter pošle do hry spíše starší sestavu. Stoperskou dvojici totiž bude tvořit Hyypia - Tihinen, v útoku by měli řádit Litmanen a další objev v pozdním věku Shefki Kuqi. "Jedeme jsem vyhrát to je jasné. Jediné, co v tuhle chvíli můžeme udělat, je kvalitně odvést naší práci a čekat, že ostatní mužstva zaváhají. Domácí se určitě zlepšili v taktice i disciplíně, ale jsme na druhou stranu favoriti," vyjádřil se trenér Baxter.
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Veliyev - Shukurov, Abbasov, Sadygov, Melikov - Chertoganov, Huseynov, Zeynalov, Mammadov - Nadirov, Dzavadov.
Finsko - pravděpodobná sestava:
Jaaskelainen - Pasanen, Hyypia, Tihinen, Nyman - Kolkka, Johansson, Tainio, Heikkinen - Kuqi, Litmanen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.40 - 3.50 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rusko - Lichtenštejnsko  (sobota 18:00)
Ve 4. kvalifikační skupině dojde k souboji Ruska s Lichtenštejnskem a je jasné, že jiný výsledek než výhra Rusů by byla obrovským překvapením. Rusové chtějí tři body, ale už se pomalu začínají připravovat na klíčový duel s Německem.

Tabulka ve 4. skupině totiž vypadá následovně: vede Německo s 19 body, druzí jsou Rusové s 15 body, avšak mají ještě jeden zápas k dobru. Předpokládá se, že oba týmy své zápasy do říjnového vzájemného střetnutí vyhrají, a proto proti sobě půjdou s jednobodovým odstupem. Půjde tedy pravděpodobně o rozhodující utkání celé kvalifikace, když se rozhodne o tom, kdo se do Jižní Afriky kvalifikuje přímo z prvního místa a kdo nikoliv.

Prozatím ale musí nechat svěřenci trenéra Guuse Hiddinka Němce stranou a soustředit se na zápasy s Lichtenštejnskem a Walesem, i ty jsou nesmírně důležité. Sobotní soupeř z Lichtenštejnska by ale neměl dělat ruské sborné potíže, když leží na posledním místě tabulky se ziskem jednoho bodu ze šesti zápasů. Nutno však podotknout, že ve Vaduzu se Lichtenštejnsko nenechalo zahanbit a Rusku nakonec podlehlo pouze 1:0.

To ví i kouč Hiddink, který nechce sobotního soupeře podcenit. "První zápas s Lichtenštejnskem nebyl z naší strany ideální, ale vyhráli jsme. S výsledkem jsem byl spokojený, ale s předvedenou hrou nikoliv. Na domácí půdě bychom měli hrát lepší fotbal."

Rusové budou v zápase s Lichtenštejnskem postrádat několik klíčových mužů. Mimo hru bude zraněný záložník Chelsea Jurij Žirkov, jehož stále trápí zraněné koleno. Zápas nestihne ani další zraněný Andrej Aršavin z Arsenalu. Nenastoupí ani obránce Dynama Moskva Denis Kolodin.

Ani trenér Bidu Zaugg nemůže počítat s několika důležitými hráči. D'Elia a Gerster jsou zraněni, Rohrer je vykartován. Velkou ztrátou je rovněž absence obránce Martina Stocklassera. Chybí i Buchel a Polverino.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 12.00 - 34.00
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo761020:419
2.Rusko650112:315
3.Finsko63128:1010
4.Wales73045:79
5.Ázerbájdžán60150:71
6.Lichtenštejnsko60151:151
Skupina 5
Arménie - Bosna a Hercegovina  (sobota 18:00)
V páté evropské kvalifikační skupině je prakticky o postupujících rozhodnuto. Španělsko by mělo postoupit přímo, Bosna a Hercegovina do baráže. Balkánský celek ale nemá ještě určitě vyhráno a své postavení by měl potvrdit na hřišti posledního mužstva tabulky Arménie.

Domácí postup do Afriky ztratili už dávno. Na kontě mají svěřenci kouče Vardana Minasyana pouze jeden bod za remízu 2:2 s Estonskem, jeden gól ještě dokázali vsítit právě na hřišti aktuálního soupeře v prvním vzájemném zápase. Ten však mimochodem prohráli 1:4. "Všechna čest mým hráčům, kteří nedali nohu z pedálu ani na vteřinu, speciálně mě těší čtyři vstřelené branky," zářil radostí po skvělé výhře kouč Bosny Miroslav Blaževič.

Arménie je v současnosti jedním z nejhorších týmů na starém kontinentu. Že se jí vůbec nedaří, potvrdilo i poslední přátelské utkání, ve kterém podlehla doma vysoko 1:4 slabé Moldávii. Bosna je blízko historického úspěchu, ze druhé příčky má čtyřbodový náskok před dotírajícím Tureckem. Na první místo sice ztrácí rovněž čtyři body, ale pokud se podaří získat povinné tři body z pod Kavkazu, stíhání mistrů Evropy může třeba začít.

Hosté disponují především skvělou ofenzívou. V základní sestavě by se měla objevit hrůzu nahánějící dvojice Džeko - Ibiševič, která przní sítě v německé Bundeslize. Kvůli zranění vynechá duel Misimovič, i tak je Bosna v zápase jasným favoritem. Její nebezpečné útoky by měl odvracet nejzkušenější hráč Arménie Sargis Hovsepyan, jenž má na kontě přes sto reprezentačních startů.
Arménie - pravděpodobná sestava:
Kasparov - Hovsepyan, Minasyan, Arzumanjan, Pachajyan - Mkrtchyan, Arman Karamyan, Arakelyan, Artavazd Karamyan - Mkhitaryan, Manucharyan
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Supič - Jahič, Spahič, Nadarevič, Salihovič - Muratovič, Rahimič, Ibričič, Pjanič - Džeko, Ibiševič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 3.95 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Turecko - Estonsko  (sobota 20:00)
Jasného favorita má utkání v Istanbulu, domácí Turekco potřebuje každý bod a hned tři by mělo získat proti Estonsku. To má stále teoretickou šanci na knečné druhé místo.

Turecko svým soupeřům v probíhající kvalifikaci přenechalo hned několik důležitých bodů. Určitě mrzí domácí porážka se Španělskem, o bod tehdy Turci přišli až v nastavení. Vlekými ztrátami jsou dvě remízy - doma s Belgií a v Estonsku.

Estonsko si nějaké naděje na postup na velký turnaj dělat nemůže, v tabulce má nyní pět bodů, po remíze s Tureckem získalo zbývající čtyři proti Arménii. V jeho výsledcích je i debakl 0:7 v Bosně a Hercegovině.

Turecko je nyní třetí, na druhou Bosnu a Hercegovinu ztrácí čtyři body. Optimismus do tureckých žil jistě vlila nedávná výhra 3:0 v přátelském utkání na půdě Ukrajiny.

Domácím v utkání bude chybět Mehmet Aurelio, Estonsko přijede kompletní, ani to by ale na úspěch nemělo stačit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Španělsko - Belgie  (sobota 22:00)
Situace v 5. kvalifikační skupině je jasná. S náskokem šesti bodů vedou suverénní Španělé, kteří ještě neztratili ani bod a postup by jim neměl uniknout. V sobotu se střetnou s Belgií a pokud vyhrají, výrazně se přiblíží světovému šampionátu v Africe.

Španělsko má před sebou dvojzápas s Belgií a Estonskem a pokud oba zápasy vyhraje, může se připravovat na Mistrovství světa. Navíc se budou chtít španělští fotbalisté ukázat před domácím publikem, kde naposledy hráli v březnu ve vítězném zápase s Tureckem. Částečně také budou napravovat nepříliš povedený Konfederační pohár, v němž nejprve Španělsko senzačně vypadlo s USA a poté mělo problémy v boji o třetí místo s Jižní Afrikou.

Kouč Španělů Vicente Del Bosque potvrdil, že se do základní sestavy vrací záložník Marcos Senna, jenž kvůli zranění vynechal právě Konfederační pohár. Mimo hru však budou Andres Iniesta a Sergio Ramos. Šanci tak v obraně dostal Ramosův nový spoluhráč z Realu Madrid Alvaro Arbeloa. Otazníky visí nad starty Cescem Fabregasem a Carlosem Marchenou, které v poslední době trápily menší zranění, ale na posledních trénincích již žádný problém nehlásili.

Belgičané by rádi navázali na poslední vzájemný duel, který se téměř před rokem odehrál na King Baudouin Stadium. Tam totiž byla Belgie blízko tomu, aby se stala prvním týmem, který po dlouhé době Španěle porazil. Soupeře totiž Belgičané zaskočili rychlým gólem, ale nakonec se po brankách Iniesty a Villy museli před suverénem sklonit. V sobotu však bude muset belgický kouč Vercauteren řešit problém s brankáři, když jednička Sitjn Sitjnen je zraněná a Silvio Proto se rozhodl kvůli narození druhého potomka odcestovat zpět do Belgie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.16 - 6.25 - 12.50
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko660013:218
2.Bosna a Hercegovina640218:712
3.Turecko62226:58
4.Belgie621310:117
5.Estonsko61235:155
6.Arménie60153:151
Skupina 6
Ukrajina - Andorra  (sobota 16:00)
Ukrajinu čeká důležité domácí utkání s Andorrou, s fotbalovým trpaslíkem přitom půjde o hodně, jelikož výhra by znamenala bodové dotažení na druhé Chorvatsko. Andorra bude hrát pouze o svojí vlastní čest.

V šesté kvalifikační skupině má namířeno do Afriky Anglie, ovšem o druhé postupové místo svede těžké boje trojice týmů - Chorvatsko, Bělorusko a Ukrajina. Zatím má k tomu nejblíže Chorvatsko, nicméně pokud Ukrajinci zvládnou povinně vyhrát utkání s Andorou, budou mít stejný počet bodů jako Chorvati.

Situace v této kvalifikační skupině je tedy pěkně zamotaná, Chorvati navíc hrají s Běloruskem a do karet jim nenahrává ani fakt, že odehráli dva zápasy s Andorrou, zatímco Ukrajince oba zápasy teprve čekají. Trenér Oleg Blokhin věří, že pokud Ukrajinci zvládnou zápasy s outsiderem skupiny, jakože musí, budou velice blízko postupu. Ukrajina pak ještě sehraje zápas v Bělorusku a doma s Anglií.

Fotbalový trpaslík z Andorry zatím nic nepředvedl a ani se s tím do konce kvalifikační skupiny nepočítá. Tým z Pyrenejí má na svém kontě nula bodů, přičemž vstřelil pouhopouhé dvě branky. Cíl Andorry před zahájením kvalifikace rozhodně nebyl postup, ale pokusit se potrápit některého z favoritů. O tom, že fotbal v Andorře je na úplně jiné úrovni než na Ukrajině, není sporu. Proto se parta fotbalových neprofesionálů spíše pokusí Ukrajince potrápit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 12.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chorvatsko - Bělorusko  (sobota 20:30)
Chorvaté bojují o druhé barážové místo s Ukrajinou. Zatím si tuhle pozici drží oni, avšak jakákoliv ztráta pro ně může být osudná. Proti Bělorusku jim nejen velí povinnost vyhrát, ale též vstřelit co nejvíce branek, protože v konečném účtování nakonec může v jejich prospěch při rovnosti bodů rozhodnout skóre.

Souboj o druhou příčku je nesmírně vyrovnaný. Jak Chorvatsko se 14 získanými body, tak třetí Ukrajinu s 11 body a zápasem navíc ještě čeká střetnutí se suverénní Anglií, balkánský tým má ovšem tu nevýhodu, že hraje na Ostrovech. Oba dva si nemohou dovolit byť jen jednou ve zbytku kvalifikace zakolísat. Dobře se navnadit na důležité středeční utkání v Anglii a vstřelit co nejvíce branek - takový cíl si dávají Chorvaté proti Bělorusku.

Generálku bude muset zvládnou Chorvatsko bez hvězdného záložníka Tottenhamu Luky Modriče, jenž nedávno utrpěl těžké zranění. Kouč Slaven Bilič přiznal, že Modrič bude mužstvu určitě chybět. "Je jedním z našich top hráčů," řekl. "Bude těžké ho nahradit, nemáme za něj v podstatě žádnou náhradu. Ale zkusíme to. Máme Kranjčara, máme Rakitiče," dodal skepticky.

I hosté, kteří mají na kontě devět bodů, mají stále naději na postup do Afriky. Šance je opravdu malá, že by se jí však Bělorusko vzdávalo, s tím Chorvaté nemohou počítat. Bělorusům podobně jako soupeři bude chybět hvězdný záložník, Alexander Hleb je také na marodce. "Nám chybí Modrič, jim Hleb. Máme ale výhodu domácího prostředí, v zádech fanoušky. Věřím v úspěch," nepřipouští zaváhání záložník Danijel Pranjič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie770026:421
2.Chorvatsko742115:714
3.Ukrajina63219:611
4.Bělorusko630315:109
5.Kazachstán71067:223
6.Andorra70072:250
Skupina 7
Rakousko - Faerské ostrovy  (sobota 20:30)
V UPC Aréně v Grazu přivítá domácí Rakousko Faerské ostrovy, pro naše sousedy to bude odveta za remízu 1:1 na ostrovech a poslední šance, jak zdramatizovat postup do Afriky Francouzům.

Šance Rakouska na postup do Afriky je po sérii špatných výsledků malá, ale dokud i malá šance existuje, hodlají svěřenci trenéra Dietmara Constantiniho udělat pro postup cokoliv. Rakousko se ve svém sedmém zápase utká s Faerskými ostrovy, tedy s týmem se kterým ještě pod vedením Karla Brücknera remizovalo 1:1. V kvalifikaci Rakušané naposledy podlehli dvakrát Srbsku, což nakonec znamená, že Srbové s velkou pravděpodobností postoupí do Afriky. Pro domácí Rakousko vede cesta na šampionát skrze Francii, ta má ale šest bodů náskok.

Faerské ostrovy patří k největším outsiderům skupiny, ovšem zatím si vedou nad očekávání dobře. Na svém kontě mají sice pouze jeden bod, nicméně pro jakéhokoliv soupeře, který se Ostrovany setká, nečeká nic snadného. Vždyť hosté inkasovali v šesti zápasech pouze osm branek, takový počet inkasovaných branek je na Faerské ostrovy výborným výsledkem. Své by o tom mohli povídat Francouzi, kteří na ostrovech vyhráli pouze 1:0 zásluhou Andrého-Pierra Gignaca. Faerské ostrovy dokonce v březnu senzačně vyhráli na Islandu.
Rakousko - pravděpodobná sestava:
M. Gspurning - P. Scharner, M. Stranzl, F. Schiemer, M. Ortlechner - A. Dragovic, A. Hölzl, J. Jantscher, Y. Pehlivan - E. Hoffer, S. Maierhofer.
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
J. Mikkelsen - E. Bo, F. Benjaminsen, A. Gregersen, J. Davidsen, J. Tor Naes - S. Olsen, A. Danielsen, S. Samuelsen - C. Holst, B. Løkin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 7.00 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Francie - Rumunsko  (sobota 21:00)
Francie sice svou kvalifikační skupinu nerozehrála úplně nejlépe, v posledních zápasech si už alespoň výsledkově polepšila a šla v tabulce nahoru. Nyní jí čeká další, hodně těžký, krok při cestě za postupem. Ve své zemi totiž přivítá nepříjemné Rumunsko.

V úvodních třech duelech inkasovala defenzíva Francie celkem šest branek, což pochopitelně není v táboře Raymonda Domenecha zrovna přijatelné číslo. Navíc si na konto připsal slabé čtyři body. Po remíze 2:2 na rumunské půdě už šla ale země galského kohouta výrazně vzhůru - dvakrát porazila, do té doby hodně slušně hrající, Litvu a před necelým měsícem také Faerské ostrovy. Navíc v ani jednom utkání neinkasovala a v tabulce si tak upevnila druhé místo. Na první Srbsko sice ztrácí pět bodů, stále má však zápas k dobru.

Ve Francii se během týdne spekulovalo hlavně nad zdravotním stavem brankářem Hugo Llorise, který utrpěl při tréninkovém souboji s Abou Diabym na svém těle nepříjemný šrám. Podle všeho by ale měl být v pořádku. Jinak žádné velké ztráty Domenech nehlásí. Stále mu bude chybět akorát trojice Nasri, Briand a Govou. Zdá se, že Francie nastoupí s pouze jediným skutečným útočníkem, kterým by měl být robustní Gignac.

Rumunsko v této kvalifikaci skutečně příliš neoslnilo. Jeho výkony rozhodně nebyly ideální a účast na dalším velkém turnaji už zřejmě odpískalo. Po šesti zápasech má na svém kontě trapných sedm bodů a je v tabulce na ostudném předposledním místě, za Rakouskem nebo třeba také s Litvou. Sice má ještě alespoň teoretickou šanci na postup, ale tomu už téměř nikdo nevěří.

Navíc se trenér Lucescu bude muset obejít bez hvězdného útočníka Mutua, který bude chybět také při středečním duelu proti Rakousku. Kromě něho se v nominaci neobjevil ani gólman Lobont, jenž není ve formě.
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris; Sagna, Gallas, Escude, Evra; L. Diarra, Toulalan; Ribery, Gourcuff, Henry; Gignac
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Coman; Mafte, Radoi, Chivu, Rat; Mara, Apostol, Ghioane, Nicu; Surdu, Marica
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko760115:518
2.Francie64118:613
3.Litva73046:69
4.Rakousko62137:97
5.Rumunsko62137:107
6.Faerské ostrovy60151:81
Skupina 8
Bulharsko - Černá Hora  (sobota 19:30)
Stále neporažené Bulharsko hodlá až do posledního zápasu bojovat o druhé místo, k čemuž potřebuje sbírat body za výhry. Začít musí v sobotu doma proti Černé Hoře.

Bulhaři jsou stále bez porážky, mrzet je ale muže vysoký počet remíz. Svěřenci trenéra Stojlova vstoupili do kvalifikace čtyřmi nerozhodnými výsledky, na výhru proti Kypru pak navázali domácí remízou s Irskem, které je nyní druhé a má o pět bodů více než Bulhaři. Zároveň je ovšem třeba podotknout, že taé o jeden odehraný zápas více.

"Mohu hrát lépe a pro tým mohu být daleko platnější," uvědomuje si útočník Dimitar Berbatov, že mu do formy z Tottenhamu stále ještě něco chybí.

Bulharsku se stále nezotavil Aleksander Tunčev , který kvůli vážnému zranění kolena vynechal závěr loňské sezony. Kvůli karetnímu trestu pak nemůže hrát Živko Milanov. Na domácí lavičce došlo v průběhu kvalifikace ke změně, když byl odvolán Plamen Markov. Jeho povinnosti převzal Stanimir Stojlov, který se nyní může koncentrovat pouze na národní tým, jelikož nedávno rezignoval na svou funkci v Litexu Loveč.

Do černohorské sestavy se po zranění vrací Mirko Vučinič, který společně se Stevanem Jovetičem bude znamenat velké nebezpečí pro bulharskou obranu. Drobné zdravotní problémy mají Andrija Delibašič a Srdan Blažič a o jejich startech se rozhodne až před zápasem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.90 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gruzie - Itálie  (sobota 20:00)
Ve skupině 8 se utká první tým s posledním. Tedy fotbalisté z jedné z kolébky fotbalu, Itálie, a proti nim poměrně nově složený tým bývalé ruské provincie, Gruzie. Ohledně soupisek i statistik zcela jasný duel, na to se ale na hřišti nehraje.

Pro Gruzii se zatím kvalifikační skupina příliš růžově nevyvíjí. Ze sedmi odehraných zápasů má na svém kontě tři body za tři remízy - všechny pak získala doma. S jediným bodem odjel z Tbilisi Kypr, Černá Hora i Bulharsko. Něco podobného by chtěl zopakovat také bývalý kouč Interu Milán a nynější kouč tamní reprezentace Hector Cúper. Zkušenosti z italským fotbalem má i Levan Mchedlidze z Palerma a milánský Kakhaber Kaladze.

Itálie se s Gruzií naposledy střetla před více jak rokem - 10. září v italském Udine. Ve druhém kvalifikačním zápase se tehdy trápící tým domácích přesto dočkal výhry, obě branky zařídil středopolař AS Řím Daniele De Rossi. Gruzínské šance na světový šampionát se již v této době začaly rychle rozplývat, tři zápasy před koncem už není naděje žádná.

Gruzie nemá na Itálii příliš růžové vzpomínky, postsovětská reprezentace se s Azzurri utkala sedmkrát, šestkrát vyšla vítězně Itálie. Poslední zápas skončil remízou. Tým okolo Kaladzeho pak Italům nastřílel dosud pouze dvě branky a naopak inkasoval o deset více.

Přesto bude tlak na straně hostů. Zatímco domácí již mají jistý boj o třetí místo, Itálie stále bojuje o první příčku tabulky - pouze o bod za ní je totiž ambiciózní Irsko. To se v dnešním zápase utká s domácím Kyprem. Cokoliv jiného než výhra by mohlo Lippiho svěřence posunout zpět na druhou pozici, ze které by neměli postup vůbec jistý. Souboj mezi Irskem a Itálií je na programu 10. října.

Dosud nejlepšími střelci Italů jsou Daniele De Rossi, Alberto Aquilani a Antonio Di Natale. První jmenovaný před sebou ale stále má jednozápasový trest, zatímco Aquilani je zraněný. Di Natale pak pravděpodobně v základní sestavě nenastoupí, v útoku by se měl objevil Iaquinta po boku Rossiho z Villarrealu.
Gruzie - pravděpodobná sestava:
Bediashvili - Lobjanidze, Kashia, Khizanishvili, Popkhadze - Razmadze, Seturidze, Kobiashvili, Merebashvili - Iashvili, Dvalishvili
Itálie - pravděpodobná sestava:
Buffon - Zambrotta, Chiellini, Cannavaro, Criscito - Pepe, Palombo, Pirlo, Camoranesi - Iaquinta, Rossi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 10.00 - 5.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kypr - Irsko  (sobota 20:30)
Bude se opakovat říjen 2006, nebo Irsko naváže na tradici z kvalifikací na mistrovství světa a potvrdí své ambice atakem na první příčku?

Před třemi lety to byl právě zápas na Kypru, který po ostudné prohře 5:2 započal neúspěšný pokus o postup na Euro 2008. To také předznamenalo konec trenéra Stautona, na jehož místo usedl Giovanni Trapattoni, se kterým přišlo moře změn. Momentálně je tak Irsko po sedmi zápasech neporaženo a s jedním zápasem v předstihu ztrácí na vedoucí Itálii jediný bod. Irové si tak v Nikósii budou chtít upevnit svou pozici a zůstat na barážové příčce. Paul McShane se nedostane kvůli zranění do hry, Sean St. Ledger je stále pod otazníkem a Caleb Folan, útočník Hull City, se i přes uzdravení ocitne nejspíše pouze na lavičce.

Kypřané jsou již s Iry stálými společníky v bojích o mistrovství světa. Potkali se spolu i v předešlých dvou kvalifikacích, ale v žádném z pěti utkání neuhráli ani bod, dokonce nevstřelili jedinou branku. V této skupině pak vyhráli naposledy letos v březnu proti Gruzii, v srpnovém přátelském utkání v Albánii pak utrpěli debakl 6:1. Hostitelé se navíc budou muset obejít bez Michalise Konstantinoua, který je suspendován. Na sraz nemohl být ze stejného důvodu přizván ani Konstantinos Makrides. Jednička v bráně, Antonis Georgallides, je vyřazena ze hry kvůli zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.05 - 3.50 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie64209:314
2.Irsko73408:513
3.Bulharsko61506:48
4.Kypr61236:95
5.Černá Hora60425:84
6.Gruzie70344:93
Skupina 9
Skotsko - Makedonie  (sobota 16:00)
Nejzajímavější klání deváté skupiny se odehraje ve Skotsku, kam přijede překvapení tohoto roku Makedonie. Té by mohl v případě zaváhání Norska na Islandu stačit třeba i bod, výhra by je za určitých okolností poslala výrazně blíž baráži.

Makedonci v letošní sezóně prohráli stejně jako všichni protivníci pouze s Nizozemskem, jinak v minulém kole udělali krok na šampionát pod vedením nového trenéra Mirsada Jonuze díky domácí výhře nad Islandem 2:0 a se sedmi body jejich naděje žije. Kámen úrazu je ale venkovní prostředí, ve kterém balkánský celek zbývající duely sehraje. Všech sedm bodů totiž vyválčil před vlastními fanoušky ve Skopje. Na cizích hřištích se hostujícímu výběru nedaří. Velmi slibně sehráli Makedonci přátelské střetnutí se Španělskem, kterému podlehli statečně pouze o gól 2:3.

Skotové si značně zkomplikovali cestu po vysoké porážce na půdě Norska 0:4, i případný bodík by jejich naděje na druhé místo značně posunul do reálnějších podob. Skotové většinou také spíše září na domácím stánku, avšak důležité tři body získali třeba na Islandu. Proti Nizozemsku neměl stejně jako ostatní výběry žádnou šanci, mrzet jistě může i domácí remíza s Norskem. Utkání v Makedonii Ostrované nezvládli a prohráli na úvod překvapivě 0:1, nyní tedy mají soupeři co oplácet.

Trenér Skotů George Burely hlásí, že by měl mít na utkání připraveného veteránského obránce Davida Weira a útočníka Kevina Kyleho, mezi tři tyče se po zranění postaví Craig Gordon. Mírné zdravotní trable má striker Stephen McManus, to samé platí pro dvojici Steven Caldwell - Christophe Berra, všichni však v nominaci jsou. Na trávník se ale s jistotou nepodívají kvůli zranění Ross McCormack, Barry Robson a Chris Iwelumo. K tomu karetní trest v prvním klání si bude odpykávat Gary Caldwell, Burely se proto musí spolehnout na Weira. "Je to zkušený internacionál, který už má toho hodně za sebou," pokusil se o obhajobu Burely.

Na utkání v Hampden Parku se opravdu těší a věří, že Skotové udělají před závěrečným domácím klání proti Nizozemsku razantní krok. "Moje budoucnost je nejistá. Udržím si práci v národním týmu? Kdo ví. Důležité ale je, abych tady odvedl v těch dvou posledních utkáních dobrou práci a vybojoval místo v baráži, naše šance jsou vzhledem k domácímu prostředí více než slušné," chce za každou cenu zabojovat Burely.

Makedonie přijede do neznámého prostředí s téměř kompletní sestavou, kvůli problémům s angažmá ovšem nepřijede nejlepší reprezentační střelec a hvězda Makedonie Goran Panděv. Většina fanoušků si myslí, že to bude pro celek z Balkánu "mise nemožná," Jonuz je ale mnohem optimističtější: "Samozřejmě se teď držíme na druhé příčce a budeme muset odvést dva stoprocentní výkony. Nejprve ale myslíme na Skotsko, klíčem k úspěchu je disciplína."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Island - Norsko  (sobota 20:45)
Norsko stále ještě pomýšlí na baráž. Jeho vyhlídky zrůžověly po minulém utkání, kdy si tým bez problémů poradil se Skotskem. Dnes bude chtít jasnou výhru potvrdit, proti ale bude stát houževnatý Island.

Jediná pětičlenná skupina na mistrovství je jedinou skupinou, kde je již jasný postupující. S velikým předstihem si účast na mistrovství zajistili Nizozemci, kteří vyhráli všech sedm zápasů a s dvaceti jedna body jasně dominují skupině. Souboj se ale přesto ještě dá očekávat o druhé kvalifikační místo - v boji je ještě trojice týmů - Skotsko, Makedonie a Norsko. Podle košů by měli být favority Skotové, ti ale příliš nezazářili a ve skupině jim patří místo až za druhou Makedonií. Nesmí se ale zapomínat ani na předposlední Norsko, která má na svém kontě dvě utkání před koncem šest bodů.

Právě Norsko má zatím nejméně výhodnou pozici, jeho soupeři jsou totiž o bod před ním. Bodové manko ale možná alespoň trochu zpříjemní papírově slabší soupeři. Svěřenci Egina Olsena se nejdříve utkají právě s Islandem, zatím nejméně úspěšným účastníkem skupiny, a poté s Makedonií, tedy přímým konkurentem o druhé místo. Naproti tomu Makedonie i Skotsko čeká ještě zápas s Nizozemci.

Norové nezačali kvalifikaci zrovna nejlépe. V úvodních pěti zápasech dali zapomenout na slavné časy svého týmu a připsali si pouze tři body za stejný počet remíz. Tým okolo kapitána Breda Hangelanda si rozdělil body s Islandem, Skotskem i Makedonií. Dvakrát pak podlehl Nizozemsku. Na první výhru červeno-modrých jsme tak museli čekat až do šestého zápasu, kdy na studenou půdu Osla přiletěli Skoti. Britové nenavázali na úspěch proti Islandu a z Norska odjížděli s potupnou čtyřbrankovou náloží - 0:4. Právě tento výsledek by mohl být pro dnešní domácí tým jedním z nejdůležitějších, první výhra totiž přišla v ten nejlepší čas. V čas, kdy se Norové musí o šanci poprat ještě s dvěma týmy.

Jedním z nich je od zbytku Evropy odříznutý, alespoň geograficky, Island. Ten ale nebude na skupinu 9 vzpomínat se slzami štěstí v očích. Vstup do kvalifikace byl sice nadějný, remíza 2:2 proti Norsku nebyla příliš očekávaná, následující výkony a výsledky ale odpovídali pátému koši ve skupině. Až na překvapivou výhru nad Makedonií prohráli Islanďané všechny zápasy. V posledním zápase proti Norsku by se ale jistě chtěli se svými diváky rozloučit dobrým výkonem. A zajisté také druhou výhrou v kvalifikaci.
Island - pravděpodobná sestava:
Gunnleifsson - Steinsson, Sigurdsson, Gunnarsson, Ottesen - Sigurdsson, Skúlason, Pálmason - Hallfredsson, Gudjohnsen, Helguson
Norsko - pravděpodobná sestava:
Knudsen - Hangeland, Waehler, Høgli, Arne Riise - Gamst Pedersen, Helge Riise, Grindheim, Hoseth - Carew, Huseklepp
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.30 - 3.35 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko770016:221
2.Makedonie62134:77
3.Skotsko62134:107
4.Norsko61326:56
5.Island71156:124

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Česko 2

Reagovat
smazaný uživatel

kilčo na to

Reagovat
Slejdy

aj víc

Reagovat
smazaný uživatel

jasna vec

Reagovat
vanGomm

Najednou je to veledůležitej zápas.To se na to přišlo až teď,když nám teče do bot.Podle mě pořád hrajem (snad kromě zápasů se San Marinem) už od 1.kola s každým veledůležitý zápas.Bohužel zatím jsme naplno bodovali jen jednou.Už jsem i četl,že i v případě remízy není nic ztraceno.No možná bude teorie na baráž i po případné prohře.To aby zas bylo zase o čem psát.

Reagovat
smazaný uživatel

Těším se na pěknej zápas...Doufám, že zahrajeme to, co druhý poločas proti Belgii, chtěl bych vidět tlak na míč, rychlý kontry...Doufám že mi to nabýdnou češi a ne slováci

Reagovat
smazaný uživatel

van GOMM

Tvoj komentár je akurat tak na zasmiatie !! pozri si tabulku a dosad si tam mozne vysledky a uvidis!! Ako vy mozte mat sancu aj v pripade prehry?? prepac ale vy ju podla mna nemate ani teraz aby ste postupili s prveho miesta museli by byt take nepravdepodobne vysledky ako nikdy!! Ale to musite na Slovensku vyhrat ale podla mna aj v pripade vyhry vo všetkych 4 zapasoch budete radi ked budete tesne druhy!!!

Reagovat
vanGomm

Já jsem to samozřejmě psal pro zasmání.Protože toto skutečně pišou už i na internetu,že i případná prohra nemusí znamenat konec pro baráž.Já počítat umím a je mi jasný,že po případné porážce na Slovensku taková shoda ostatních výsledků nenastane.Já si dokonce myslím,že Polsko doma neporazíme.Oni tam dokonce pišou,že musíme nastřílet doma San Marinu co nejvíce gólů,že je to potřeba pro 2.místo na baráž.Pokud vím San Marinu můžem dát i 50 gólů a pokud skončíme na 2.místě tak se to stejně maže.Je to dáno nestejným počtem účastníku ve skupinách.

Reagovat
smazaný uživatel

tabulku mám dobře zmapovanou... teď sem se dival a zbyle zapasy... a nejak jsem odhadl vysledky a pokud vyhrajem všechny 4 zapasy jak pisem..tak budem prvni... rozhodne se nebudem muset strachovat o druhé místo... to co pises ty je blbost

Reagovat
vanGomm

Jo,když vyhrajem všechny 4 zápasy,což já nevěřím,ale dejme tomu.Na to abychom skončili na prvním místě,tak nám musí "hrát" i ostatní výsledky.Pokud např.Slováci vyhrají 2 zápasy mají 21 bodů a nemůžem je předstihnou ani náhodou..Variant se najde určitě více.Ani 4 výhry nám jak vidíš nemusí stačit.Už to nemáme ve svých rukách musí se ti ostatní pro nás "šikovně" obírat o body.Ty jsi ty ostatní výsledky odhadl tak,aby nám vyhovovali.Že tedy vyhrajem 4 a nemusíme být na 1.místě blbost není ta varianta možná skutečně je.

Reagovat
smazaný uživatel

tak pocitam s tim ze slovaci nevyhrají v polsku, a v severnim irsku to taky nebudou mít jednoduche... jasne muzem tu spekulovat.. uvidime... rozhodne mame lepsi los nez slovaci

Reagovat
vanGomm

Jo kdyby to vše vycházelo podle předpokladu tak sázkovky už dávno a dávno vyhlásily bankrot.Oni zatím rozšiřují nové pobočky.Všichni víme jaké výsledky kolikrát vyjdou.A že my můžem vyhrát na Slovensku.Můžou Polaci vyhrát u nás,nebo Slováci v Polsku nebo Sev. Irsku.Konkrétně v současné době mezi těmito soupeři je vše možné.

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo bude prvni

Reagovat
vanGomm

Asi ten,kdo uhraje nejvíce bodů.Šanci mají ještě všichni tedy kromě San Marina.Někdo tu šanci má větší někdo menší.To se může každým kolem měnit.Pro nás to může skončit již dnes.Hrajem už vlastně jak se říka "s nožem na krku".My můžem skončit na 1-5.místě.To ale ti ostatní také.

Reagovat
Shevchenko

Jestli dneska prohrajeme a pak doma porazíme San Marino, Iry a Polsko, tak máme 18 bodů. To by znamenalo téměř jistě druhé místo. Pochybuju, že by Poláci vyhráli ve Slovinsku i se Slovenskem. Akorát jediný problém by byl, že do baráže nepostoupí nejhorší tým na druhém místě a naše skupina je na tom dost mizerně.

Reagovat
Xavi8

niektore skupiny su zatial na tom este horsie....

Reagovat
Shevchenko

Ano zatial, ale pochybuju, že na tom bude ještě někdo hůř, než my se 17 body.

Reagovat
Xavi8

myslis ze u nas prehrate?

Reagovat
Shevchenko

Nemyslím, ale stát se může všechno, tohle jsou jen spekulace.

Reagovat
Špilmachr

Balon je kulaty v každem připadě pokud by se to stalo tak doufam že to nebudou posledni body ve skupině

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Marek Jarolím má namířeno ze Slavie Praha do Jablonce. Přestup bude dotažen během pondělí.

Reagovat
Radar

No to je novinka

Reagovat
smazaný uživatel

pro mě jo

Reagovat
smazaný uživatel

dnes se mi zdálo, že vyhrajem 3:0... dva goly dal koller, pavel nedvěd trefil tyčku a pak hlavou to nedokázal dorazit do branky... hašek po zápase hecoval celý národ

Reagovat
smazaný uživatel

- hele ale já tomu aj věřím

teda až na toho nedvěda :-)

Reagovat
smazaný uživatel

ja sem se rano probudil a zjistil jsem ze to byl jen sem ale veřím že večer stejné samozřejmě kromě pavla.. ten se mi do snu dostal nejak omylem

Reagovat
jtbs

"Slováky podpoří v jejich možná nejdůležitějším utkání v samostatné historii dávno dopředu vyprodané hlediště" ...hele este ze je tam to mozna...lebo ja urcite povazujem za dolezitejsie barazove zapasy so Spanielskom

Reagovat
Radin

Kluci pojdme,hlavně se nesložit

Reagovat
Kubin1989

Poslední šance na dnešní fotbal - lístek za 700 Kč

Reagovat
Shevchenko

Chorvaté bojují o druhé barážové místo s Ukrajinou. Zatím si tuhle pozici drží oni, avšak jakákoliv ztráta pro ně může být osudná. Proti Bělorusku jim nejen velí povinnost vyhrát, ale též vstřelit co nejvíce branek, protože v konečném účtování nakonec může v jejich prospěch při rovnosti bodů rozhodnout skóre.

To fakt rozhoduje skóre? Já si myslel, že vzájemné zápasy a proto už jsem favorizoval Ukrajince.

Reagovat
smazaný uživatel

opravdu skóre

Reagovat
smazaný uživatel

žadnej zazrak tiket ale snad to vyjde- třebe dodam i trošku inspirace ...https://www.chance.cz/cs/chance/tiket-vyhledavani?cislo=19705853516&kod=13%3A33%3A19&page=tiket&zobr=obr

Reagovat
stas87

stavte si v stredu ze srbija vyhra s francuzmi

Reagovat
smazaný uživatel

no koukam že se toho nebojíš ..ale ti kyprem sis ten tiket pěkně zmršil ..nevěřím tomu že by Kypr dal 2 goly za zápas natož za poločas ..ale nikdy nevíš...ale sem zvědavej...

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes za 1000.- !!! Skotsko-1, Kypr dá gol,Polsko-1. Jo a Holandsko-1...mimochodem už vede 2:0...

Reagovat
madridcan

skoti mi pridu na X hoci som dal 1x

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si,že Skoti se musí rehabilitovat za výprask v Norsku. A hlavně jestli chtějí postoupit....uvidíme

Reagovat
Tsigi

Dej bůh ať Portugalsko prohraje

Reagovat
smazaný uživatel

jj souhlas,kéž by si Kristýnka Gelová nezahrála MS´.....

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci vyhrajou

Reagovat
vladis271

no pani,napetie stupa.ako to na sebe vidim,v krcme budem musiet siahnut po niecom tvrdsom,pretoze moje srdce by to asi neprezilo,nehovoriac o mojich nechtoch

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina 3 penalty za 2.polčas

Reagovat
madridcan

dve v 90 minute

Reagovat
smazaný uživatel

Fini

Reagovat
smazaný uživatel

ještě jeden!!

Reagovat
smazaný uživatel

udržet

Reagovat
smazaný uživatel

díky chlapi teď ty další zápasy

Reagovat
smazaný uživatel

čučí někdo na Angličany?

Reagovat
Liquid

tady se snad někdo pomátl, co to je za pravděpodobnou sestavu Sivok, Štajner, Rozehnal, Svěrkoš - Svěrkoš ok, ale teda humuuuuuus

Reagovat
smazaný uživatel

Ta sestava!!!

Reagovat
Kovi81

stano sestak

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele