Preview pro FC Sochaux-Montbéliard

07.08.2013, 17:02
Názory a komentáře
První kompletní sezóna u kormidla nakonec dopadla pro Érica Hélyho dobře, jeho svěřenci dokázali prvoligovou příslušnost udržet. Letos by se ale určitě Les Lionceaux rádi nadřeli na záchranu mnohem méně...

FC Sochaux-Montbéliard (Éric Hély)

Změny v kádru: V Sochaux toto léto proběhla menší čistka a nepotřební hráči odešli za jistým základem do nových působišť. Zkušený Yassine Mikari se vrátil domů do Švýcarska, po devíti letech opět oblékne dres Luzernu. Pravý obránce Frédéric Duplus si vybral pro změnu belgický Waregem a útočník King Osanga zamířil ještě o stupeň níže - nyní bude oblékat dres druholigového belgického celku Royal White Star Brusel. Na hostování byli uvolněni Ishmael Yartey (Sion FC) a Christophe Hérelle (SR Colmar).

Posilu hlásí Montbéliardský celek pouze jednu, pravý bek Julien Faussurier dorazil z Troyes. Několik hráčů bylo tradičně povýšeno z B-týmu. Těžko říci, zdali se ještě nějak bude kádr Sochaux měnit, ale u dvojice opor stále šance na odchod a tedy oslabení je: kolem Ryada Boudebouze a Sébastiena Corchii neustále krouží zájemci a ani jeden by se odchodu nebránil, ba naopak.

Přednosti a slabiny: Zásadní rozhodnutí čeká Érica Hélyho před započetím ligového peletonu. Vsadit spíše na hru s jedním hrotem, nebo se dvěma? Varianta se dvěma hroty loni občas fungovala, ale je potřeba je pořádně zajistit zpevněným středem, Sochaux se často nebojí hrát otevřeně, chce dát branku, ale pak zůstávají vzadu v obraně díry o velikosti tenisového hřiště a z toho pramení jeden protiútok soupeřů za druhým. Přitom Les Lionceux nemají nekvalitní obranu. Středová dvojka Mathieu Peybernes, Cedric Kanté nabízí talentovaného mladíka vedeného ostřílenou rukou veterána a Roussilon s Corchiou na krajích mohou pendlovat napříč celou lajnou a při svém mládí nemají žádné rychlostní problémy.

Celkově je ale tým na poměry Ligue 1 a především na poměry celků ze spodku tabulky nesmírně mladý a málo zkušený - absence více ostřílených matadorů může být znát především pokud by nastala nepříjemná fáze sezóny, kdy se nedaří, a je potřeba hlavně ze strany nejstarších vést mladé. Loni se ale i přes nepříznivý vývoj sezóny Sochaux vzedmout dokázalo a nakonec z toho byla záchrana. Přesně tato cenná zkušenost může celému kádru hodně pomoci. Spousta mladých fotbalistů v sestavě má navíc i svou pozitivní stránku; řada z nich jsou odchovanci a znají se už od juniorských výběrů, dále svou šanci berou jako možnost posunout se výše v kariéře, i proto lze od několika z nich čekat nadstandardní snaživé výkony. Bude to ale stačit?

Hráč ke sledování: Sloan Privat
Ač se možná Privat na první pohled nezdá, není pouhým doklepávačem do vápna, přestože právě práce ve vápně je jeho nejsilnější stránkou. Odchovanec Sochaux dokázal před dvěma lety nastřílet v druholigovém Clermontu výborných 20 branek; na nejlepšího střelce, tentokrát už ve svém mateřském klubu, se mu povedlo dosáhnout v uplynulé sezóně. A sázet především na jeho gólový příspěvek bude celý tým i letos.

Prognóza: 14. místo
Přestože Sochaux nemá na příliš široký výběr jmen a chybí více zkušených fotbalistů v kádru, měli by se les Lionceaux zvládnout zachránit, a to i v případě odchodu Boudebouze, nebo Corchii, především díky dobrému kolektivu a souhře.

Tip na sestavu: (4-2-2-2) Simon Pouplin - Sébastien Corchia, Cédric Kante, Mathieu Peybernes, Jerome Roussillon - Vincent Noguiera, Carlão - Ryan Boudebouz, Sébastien Roudet - Cédric Bakambu, Sloan Privat

Autor: David Dobrovolný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele