Preview pro AC Ajaccio

07.08.2013, 16:47
Názory a komentáře
Další velká změna čeká Ajaccio - po Olivieru Pantalonim, Alexi Dupontovi a Albertu Emonovi k jeho kormidlu usedá "šedý vlk" Fabrizio Ravanelli, bývalý italský reprezentační útočník, pro nějž půjde o vůbec první trenérskou zkušenost. Jak to bude na hřišti vypadat?

AC Ajaccio (Fabrizio Ravanelli)

Změny v kádru: Mrštný křídelník Frédéric Sammaritano se sice po vypršení smlouvy vrátil zpět do Auxerre, jinak je však bývalých hráčů AJA v kádru hned několik - k Dennisi Oliechovi nově přibyli i zkušení Benoït Pedretti a Cédric Hengbart. První jmenovaný přišel z Lille, odkud na Korsiku zamířil také matador pravého kraje obrany Laurent Bonnart, avšak větší vliv na defenzivu by měl mít bývalý italský mládežnický reprezentant Denis Tonucci (Cesena); v útoku se fanoušci L'ours mohou těšit na starého známého Eduarda, který podepsal jako volný hráč. Za zmínku stojí ještě angažování mladého levého beka Stefana Popescua z marseilleské rezervy, a také hostování stopera Claudeho Dielny (Olympiakos).

Jinak se však z Ajaccia spíše odcházelo - druholigové Tours si vyhlédlo hned tři bývalé opory (Delort, Diawara, Bouhours), do Caen zamířil Filipe Saad, a v Ligue 2 budeme nadále vídat také Anthony Lippiniho (Clermont) a Damiena Tibériho (Laval). Zkušený, ale vyčpělý pravý bek Mathieu Chalmé se po vypršení hostování vrátil do Bordeaux, a veterán Yohann Poulard si na sklonku kariéry může hledat nové angažmá.

Přednosti a slabiny: Příprava pod novým koučem jasně naznačila, že jestliže některý z fanoušků doufal v ofenzivní revoluci, pod Ravanellim se jí jen stěží dočká - šedovlasý lodivod naopak dost možná ještě přitvrdí, a z už tak notoricky agresivního týmu se nakonec může vyklubat skutečný postrach soupeřů. Ajaccio je především soubor bojovníků, a právě dvousetprocentní nasazení a motivace budou zbraněmi, jež by měly týmu pomoci vylepšit loňské sedmnácté místo; přispět k tomu má i tradičně bouřlivé domácí prostředí, díky kterému na Korsiku nikdo nejezdí rád, a pochopitelně i skvělý brankář Guillermo Ochoa. Ravanelli bude zřejmě praktikovat rozestavení 4-2-2-2, přičemž potřebnou kreativitu by měl dodávat zejména Pedretti..

..který je na druhou stranu v Kristových letech, a navíc je zvyklý operovat na velkém prostoru ve středu hřiště, zatímco nyní to vypadá, že se mu budou "plést" pod nohy hned tři spoluhráči. Distribuce kvality a specializace v (nutno říci, že poněkud přestárlé) obraně navíc kouče vedly k tomu, že na pravém beku zkouší rozené křídlo Benjamina Andrého; při jeho výletech by ho mohl zajišťovat defenzivní halv Mostefa, který si kraj obrany v minulosti také úspěšně vyzkoušel.

Výhodou je, že tým zůstal pohromadě, jenže otázek se nabízí dost a dost - co očekávatelné množství faulů? Co čitelnost a nízká variabilita hry, co obsazení krajů obrany (bude nalevo hrát jeden z praváků Bonnart - Hengbart, nebo snad nevyzkoušený Popescu)? Či případné využití dynamického levého křídla Sigamaryho Diarry, pro nějž není v nastoleném systému místo? Nebo Ravanelli pouze blufuje a bude nakonec hrát klasické 4-2-3-1? Jisté je pouze to, že se s Ajacciem v novém ročníku nudit nebudeme..

Hráč ke sledování: Dennis Oliech
Zajímavá je kariéra Dennise Oliecha - před deseti lety náctiletý zázrak, který táhl keňské národní mužstvo a budil pozornost řady fanoušků, poté ztracený talent v Auxerre, ubitý na pozici Fernandezova oblíbeného nekreativního, bojovného defenzivního křídla, poté - pod novým koučem Wallemmem - skvělý hrotový útočník a nejlepší asistent (!) Ligue 2.. a nyní je právě on tím, kdo má táhnout ofenzivu Ajaccia. Ravanelli má v afrického šutéra velkou důvěru, podaří se mu ji splatit?

Prognóza: 13. místo
Je to odvážný tip (stejně tak mohou Korsičané vyhořet a sestoupit), ale málokterý tým má tak semknutého ducha jako právě L'ours, a pokud půjde vše podle plánu, mohl by experiment s Ravanellim nakonec vyjít. V Ajacciu vidím větší hráčskou kvalitu a konzistenci než u konkurenční Bastie, a proto očekávám, že si letos pozice prohodí..

Tip na sestavu: (4-2-2-2) Guillermo Ochoa - Benjamin André, Ronald Zubar, Denis Tonucci, Cédric Hengbart - Mehdi Mostefa, Benoït Pedretti - Paul Lasne, Johan Cavalli - Adrian Mutu, Dennis Oliech

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele