Preview kvalifikace o postup na MS 2018 - pátek 7.10.

07.10.2016, 10:34, aktualizováno 07.10.2016, 10:34
Previews
Dnes ve své kvalifikační cestě pokračují oba finalisté Eura. Francouzi hostí Bulharsko, které začalo lépe, a Portugalce čeká papírově snadná úloha s Andorrou. Napínavý duel slibuje setkání Belgie a Bosny a Hercegoviny, ale i Maďarů se Švýcary. O náboj bude jistě postaráno při střetnutí Řecka s Kyprem. Nizozemci vyzvou Bělorusko...
Skupina A
Francie - Bulharsko  (pátek 20:45)
Francie se opět tlačí na vrchol evropské kopané a bude na něm chtít zůstat co možná nejdéle. Hvězdný výběr trenéra Deschampse sice prohrál ve finále evropského šampionátu, ale ukázal potenciál. Teď se však bude muset mít na pozoru, protože jeho další soupeř začal kvalifikaci lépe.

Francii v posledních měsících postihla řada tragédií a zneklidňujících událostí, které zasáhly poklid národa v zemi galského kohouta. Trochu radosti měl do země vnést velkolepý turnaj pořádaný právě Francií. Ačkoli se Francouzi v prvních duelech trochu trápili, nakonec se dokázali dostat až do finále. V něm sice nestačili na Portugalce, ale ukázali, že mají co nabídnout. Že se rodí nová generace tahounů jako Pogba, Griezmann nebo Kanté s Martialem.

Les Bleus, jak se Francouzům obecně přezdívá, budou chtít uspět také na dalším vrcholovém turnaji, k němuž ale vede dlouhá a trnitá cesta. Kvalifikační boje jsou v plném proudu a Francie má celkem náročnou skupinu. O první místo se budou prát také týmy jako Nizozemsko nebo Švédsko. Aktuálně je ale na špici skupiny A poměrně překvapující lídr. Jakožto jediný celek, který dokázal v prvním utkání bodovat naplno, si první místo užívá Bulharsko.

Tomu se totiž povedlo na stadionu v Sofii porazit Lucembursko a bylo na co se dívat. Domácí Bulhaři vstřelili vítěznou branku na 4:3 až ve druhé minutě nastavení jen minutu po srovnání Bohnerta. Na výhru se ale pořádně nadřeli a rozhodně neoslnili. Teď se jim navíc do cesty postaví další velký favorit, který si chce spravit náladu.

Francouzům se první kolo úplně nepovedlo a na hlavu trenéra Didiera Deschampse se snášela vlna kritiky. Jednak za předvedenou hru, ale nejvíc za výsledek. Remizovat s Běloruskem by byla jedna věc, ale nevstřelit mu ani jeden gól, to se v ofenzivně laděném prostředí francouzské kopané zkrátka neodpouští. Trenér Deschamps si dobře uvědomuje, že bude muset přidat. A to i přesto, že mu chybí lídr v útoku.

Alexandre Lacazette je totiž zraněn, Olivier Giroud zase v Arsenalu příliš nehraje a to je podle Deschampse jediný problém. Médiím před duelem s Bulhary prozradil: "Giroud moc nehraje a je to hráč, který potřebuje bojovat každých 90 minut. Musí mít zápasový rytmus. Ani on není moc spokojen, že nehrává tak často, ale to už se mu v minulosti také stalo. A vždycky dokázal obtížnou situaci zvrátit ve svůj prospěch. I bez něj věřím, že máme v útoku dostatek kvality."

Útok není jedinou řadou, která přišla o své vůdce. Zranil se také obránce Barcelony Samuel Umtiti, Jérémy Mathieu v reprezentaci skončil. I proto byl povolán stoper Bilbaa Aymeric Laporte. Mladý hráč měl možnost reprezentovat Španělsko, ale rozhodl se pro Francii. A to i za předpokladu, že pokud nastoupí, jinou zemi už reprezentovat nesmí. Objevily se i hlasy tvrdící, že Deschamps nominoval Laporteho jen proto, aby oslabil Španělsko. To ale někdejší hráč popírá. "Laporte je vynikající stoper a my jich měli málo. Není to můj styl, abych povolal někoho jen z důvodu, aby nemohl nastupovat za jinou zemi. Nominuji hráče, kteří touží hrát za naši zemi."

Francie se s Bulhary utkala už před hodně dlouhou dobou. Bude tomu už více než 20 let, kdy naposledy změřily tyto země síly. A byl u toho mimo jiné i současný trenér Deschamps, ještě jako hráč. Na hřišti tehdy pobíhali mimo jiné Zidane, Karembeu, Desailly nebo Dugarry. Francie i přes gól Stoičkova vyhrála 3:1.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 9.00 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lucembursko - Švédsko  (pátek 20:45)
Už bez své největší hvězdy, jedinečného Zlatana Ibrahimoviče se musí v současně běžící kvalifikaci o postup na mistrovství světa obejít fotbalisté Švédska. Svou anabázi ve velice silně obsazené základní skupině A, kde kromě severského celku je i z Eura stříbrná Francie či po velkém turnaji znovu pokukující Nizozemsko, zahájili svěřenci Janneho Anderssona domácí remízou právě s Holanďany, kdy na gól Marcuse Berga z prvního poločase v druhém dějství reagoval Wesley Sneijder.

Daleko zajímavější podívanou však nabídl úvodní kvalifikační zápas dnešního švédského soupeře. Lucemburčané v něm zavítali do Sofie, kde na ně čekalo domácí Bulharsko a děly se věci. Diváci se dočkali několika báječných obratů, celkem sedmi branek a nakonec, po neskutečně napínavém nastaveném čase a i těsné výhry domácích v poměru 4:3. Zklamané Lucembursko tak i přes tři vstřelené branky a velmi dobrý a bojovný výkon na své první body čeká.

Proti Švédsku to však budou mít svěřenci Luca Holtze ve čtvrtek večer jistě složité - švédský národní tým sice zaznamenal výrazné hráčské oslabení v podobě ukončení reprezentační kariéry Zlatana Ibrahimoviče, ale velice posílil co do stránky trenérského personálu. Hlavního kouče Anderssona totiž od letošního podzimu na lavičce coby poradce doplňuje Lars Lägerback. Zkušený kouč se tak po veleúspěšném angažmá u reprezentace Islandu, které vyvrcholilo senzačním vyřazením Anglie a účastí mezi osmičkou nejlepších celků na mistrovství Evropy, vrací coby člen realizačního týmu k mužstvu, které sám v minulosti dlouhých devět let vedl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 12.00 - 5.75 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Nizozemsko - Bělorusko  (pátek 20:45)
Hráče pod vedením trenéra Dannyho Blinda čeká další náročný test. Nizozemská mašina v poslední době stagnuje a zkušený lodivod má slavný celek postavit zpět na nohy. Dalším soupeřem pro domácí mužstvo bude silné Bělorusko.

Nizozemská historie je plná památných utkání, trofejí, velkých výher a slavných osobností. Holanďané dali světu jména jako de Boer, Kluivert, Van Nistelrooy, Cruyff, Van Basten, Neeskens, Bergkamp, Makaay, Davids nebo Rijkaard. V poslední době se ale Nizozemcům přestalo dařit a postupem času upadali do průměru. Ten vyvrcholil neslavnou kvalifikací na nedávno skončené mistrovství Evropy ve Francii, které se muselo obejít právě bez nich.

Nizozemci jsou ale hrdý národ, který je zvyklý neustále vítězit. Tuto mentalitu a správného bojovného ducha musí v hráčích nastupující generace najít trenér Blind. Jeho tým prochází generační obměnou, která hledá nové tváře. Dostatek prostoru využili Holanďané k přátelským duelům a hledání nových postav v týmu. Podařilo se jim porazit Anglii nebo Poláky, ztroskotali jen s Řeky, s nimiž padli po špatném výkonu 2:1.

K týmu se připojili po zranění se vrátivší hráči jako Kevin Strootman nebo Stefan de Vrij, kteří by měli hodně pomoci v obou oslabených řadách. Oba hráči se dlouho trápili s vleklými zraněními a v případě záložníka AS se chvílemi šeptalo rovnou o konci kariéry. Střední záložník ale vyhrál svůj boj a od začátku sezony patří k oporám klubu z hlavního města. V kádru jeho rivala zase působí stoper de Vrij. I pro něj je návrat do reprezentace velkou radostí. Před duelem s Běloruskem mladý obránce de Vrij mluvil o svých pocitech.

Televizi NOS sdělil: "Byly chvíle, kdy jsem byl hodně na dně. Někdy jsem už ani nedoufal, že se znovu vypracuji do takové formy, abych byl nominován do reprezentace. Teď ta chvíle přišla a já si jí moc vážím. Užívám si plnými doušky fotbal, chci na sobě pracovat a pomoci klubu i své zemi. Před námi je dlouhá kvalifikace a já vím, že nás bude stát hodně sil. Jsme mladý tým a stále ještě myslíme na nepovedenou kvalifikaci na ME, ale teď se musíme soustředit jen na další utkání. Ani s Bělorusy to nebude snadné," uvědomuje si de Vrij.

K němu se přidává i Strootman: "Každý tady v reprezentaci má své místo, je plně koncentrovaný a připravený odevzdat maximum svých možností. Tyto dva nadcházející duely jsou pro nás nesmírně důležité a my z nich obou musíme získat tři body. Je to důležité pro naše sebevědomí. Každý z nás chce přispět k výhře a udělat maximum, abychom potěšili naše fanoušky. Tohle je naše první domácí utkání a je jasné, že na mezinárodní úrovni není lehkých zápasů," dodává dynamický záložník Kevin Strootman.

Nizozemci zatím nasbírali jen bod za remízu 1:1 se Švédskem, Bělorusové se spoléhali na pečlivé bránění. To se jim nakonec vyplatilo, protože obrali o body favorizovanou Francii a ještě dokázali neinkasovat. Bělorusové moc rádi vzpomínají na poslední vzájemné utkání, ve kterém se jim na domácí půdě podařilo nad Nizozemci vyhrát 2:1. Toto utkání z dnešního výběru ale pamatují jen zkušený záložník Wesley Sneijder a brankář Maarten Stekelenburg. Na straně Bělorusů tehdy do utkání naskočil Sjarhej Karnilenka.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bulharsko11004:33
2.Nizozemsko10101:11
 Švédsko10101:11
4.Francie10100:01
 Bělorusko10100:01
6.Lucembursko10013:40
Skupina B
Maďarsko - Švýcarsko  (pátek 20:45)
Maďarsko má další šanci překonat prokletí a porazit Švýcary. To se jim už hodně dlouhou dobu nepodařilo a teď nadchází klíčový duel. Jejich soupeř má ale skvělou formu, což dokázal hned prvním utkáním.

Švýcarští fanoušci prominou, ale tato osmimilionová federace nikdy na fotbalovém poli nepatřila mezi velmoci. Země, z níž pochází někdejší tenisová jednička Roger Federer, neplodila pozdější legendy fotbalu s takovou pravidelností a samozřejmostí jako jiné země, nikdy nepatřila k nejlepším z nejlepších. Poslední dobou se ale zdá, že se jí blýská na lepší časy. Reprezentace Švýcarska totiž postupně překvapuje.

To se jí dařilo už na Euru ve Francii, když dokázala postoupit ze skupiny, v níž uhrála například remízu s domácím mužstvem plným hvězd. V osmifinále jí sice vyprovodilo Polsko, ale přesto se jednalo o úspěch. Málokdo ale asi očekával, že brzy přijde ještě větší úspěch. Většina hráčů se dívala na finále i radostné oslavy Portugalců v televizi. Netrvalo však dlouho a byli to ti samí hráči, kteří poslednímu mistru Evropy připravili hořké zklamání.

Návrat do reality Portugalce vyvedl z míry, protože Švýcaři si doma s Portugalci poradili, udrželi čisté konto a ještě dvě branky vstřelili. Ani silná portugalská formace totiž nedokázala uhlídat střelce Breela Embola s Admirem Mehmedim, kteří se prosadili každý jednou za prvních 30 minut utkání! A i když se Portugalci hodně snažili o vstřelení alespoň kontaktní branky, obránci domácího mužstva zkrátka nepovolili.

Teď jim patří první místo ve skupině B díky lepšímu skóre, které by si mohli ještě vylepšit. Jedou totiž na půdu Maďarska, se kterým mají velmi dobré zkušenosti. Když se před Maďary naposledy sklonili, kdekdo ze čtenářů na EF možná ani nebyl na světě. Psal se rok 1981 a Maďaři doma vyhráli jasně 3:0. Od té doby uplynulo hodně vody a do dnešních dní vyhrávají Švýcaři. V minulých čtyřech utkáních se dvakrát body dělily, dvakrát vyhráli Švýcaři.

Maďaři došli na Euru stejně daleko, ale nástup do kvalifikačních bojů se jim moc nepovedl. V prvním utkání skupinové fáze jen remizovali s Faerskými ostrovy, z čehož byla málem národní tragédie. Především v ofenzívě Maďaři zklamali. Takový přístup by proti Švýcarům zřejmě přišel maďarskou reprezentaci velmi draho, což si sami hráči uvědomují.

Kreativní záložník Zoltán Gera na tiskové konferenci mimo jiné řekl: "Kdybychom hráli proti Švýcarům podobně jako na Euru nebo v minulém utkání, asi bychom dostali hodně gólů. Přistoupili jsme k tomu špatně a nic nám nevycházelo. Náš soupeř je velmi silný a zkušený tým, který má hráče z elitních klubů. Hrají velmi rychlý a kombinační fotbal, což by nám mohlo dělat problémy. Musíme se soustředit neustále a bojovat až do konce. Rozhodne také individuální připravenost," myslí si zkušený veterán.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lotyšsko - Faerské ostrovy  (pátek 20:45)
Oba dva páteční soupeři nemají zrovna postupové ambice, ovšem do letošní kvalifikace o MS v Rusku 2016 vstoupili tou správou nohou. Nyní budou považováni za mírné favority domácí Lotyši, ale proti Faerským ostrovům je jednoduchý zápas čekat nemusí. Hosté totiž na úvod kvalifikace přivítali letošního účastníka osmifinále evropského šampionátu z Maďarska a díky skvěle organizované obraně s ním uhráli bezbrankový nerozhodný výsledek.

Lotyšsko příliš nezvládlo kvalifikaci na EURO 2016 ve Francii a ve skupině s Českou republikou obsadilo poslední šesté místo s pouhými pěti body, když na závěr doma podlehlo Kazachstánu 0:1. V deseti střetnutích tak vybojovalo jen jednu výhru a to je hodně málo. Vstup do této fáze se mu vyvedl, i když hubená výhra 1:0 na půdě trpaslíka z Andorry rozhodně nedává nějaký velký důvod k jásání.

Domácí celek zažil celkem povedenou přípravu na kvalifikaci MS, když v pěti zápasech třikrát zvítězil a dvakrát remizoval, především výsledek 1:1 se Slovenskem stojí za zmínku. Na druhou stranu ho výběry jako Lucembursko, Litva, Estonsko či dokonce Gibraltar nijak výrazně neprověřily. Faerské ostrovy začaly vystrkovat růžky v uplynulém cyklu, když dvakrát zdolaly Řecko a nakonec obsadily páté místo se šesti body.

"Soupeře v žádném případě nemůžeme podcenit a nedá se říci, že bychom měli získat jasné tři body. Faerské ostrovy udělaly v posledních letech velký pokrok, dokážou překvapit a své dobré výkony staví na kvalitní defenzívě. Jejich útočná hra má jednoduchou taktiku, tedy proměňovat rychlé protiútoky. Pokud chceme myslet na postup, tak musíme zvítězit, čekají nás mnohem těžší protivníci," uvedl bez výmluv trenér Lotyšska Marians Pahars.

Oba dva výběry se spolu v mistrovském utkání dlouhou dobu neutkaly a čeká je tak vzájemná premiéra, dá se očekávat vyrovnaný průběh s minimem branek. "Nemůžeme si dovolit bezhlavě útočit, musíme být trpěliví a čekat na svou šanci. Určitě by nám pomohla brzká branka, ovšem musíme zachovat pevné nervy až do konce. Pokud budeme hrát na sto procent, tak můžeme uspět," dodal s mírným optimismem čtyřicetiletý Pahars.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.90 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portugalsko - Andorra  (pátek 20:45)
Když letos v létě portugalská reprezentace ovládla mistrovství Evropy ve Francii, určitě to šlo považovat za menší překvapení. Tým okolo Ronalda nebyl před akcí řazen do okruhu největších favoritů na vítězství, tam se věřilo spíše domácí Francii či tradičně turnajově silnému Německu. Přesto si Selecao dokázalo z Paříže po výhře nad domácím celkem v prodloužení odvést trofej pro vítěze šampionátu.

Do bojů o účast na dalším významném podniku však svěřenci Fernanda Santose nevstoupili vůbec dobře. V rámci úvodního zápasu základní skupiny B kvalifikace na světový šampionát se v zápase museli obejít bez své největší hvězdy a Ronaldo tak jen coby divák musel přihlížet prohře svého týmu 0:2 v Basileji se Švýcarskem. O góly se postarali Embolo a Mehmedi a čisté konto udržel tradičně spolehlivý gólman Mönchengladbachu Sommer.

Další zaváhání proti jasnému outsiderovi skupiny z Andorry by však pro portugalský národní tým bylo už solidním trapasem. Ta měla daleko reálnější šanci na body před měsícem doma s Lotyšskem, ale gólem v úvodu druhého poločasu ji o remízu připravil Sabala.

Santose může těšit, že Cristiano Ronaldo už je pro zápas k dispozici, a spolu s Quaresmou a dalšími útočnými hvězdami bude jistě ohromnou hrozbou pro defenzivu hostí. Bát se ovšem Andorra nemusí Naniho. Ofenzivní hráč Valencie má problémy se se svalovým zraněním a páteční domácí utkání mu zcela jistě unikne - jeho start proti Faerským ostrovům o tři dny později je potom s otazníkem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.01 - 41.00 - 101.00
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Švýcarsko11002:03
2.Lotyšsko11001:03
3.Maďarsko10100:01
 Faerské ostrovy10100:01
5.Andorra10010:10
6.Portugalsko10010:20
Skupina H
Belgie - Bosna a Hercegovina  (pátek 20:45)
Roberto Martínez odstartoval své působení u kormidla belgické reprezentace pohodlným triumfem 3:0 na Kypru a nyní jej čeká premiérové ostré střetnutí na domácí půdě v Bruselu. Protivníkem bude Rudým ďáblům Bosna a Hercegovina. Také hosté si na úvod kvalifikace mistrovství světa připsali tři body, přičemž Estonce rozstříleli dokonce pěti góly a zásluhou nejlepšího skóre se tak zatím vyhřívají na prvním místě ve skupině H.

Největší pozornost na sebe v belgickém táboře nestrhla žádná z početných hvězd v nominaci, nýbrž neokoukaný kousek techniky využitý ke zkvalitnění tréninkových metod. Ano, Roberto Martínez se ve středu rozhodl využít dron k filmování svých hráčů za účelem lepšího pochopení a ztvárnění jeho taktických požadavků. "Na ladění taktiky je to naprosto perfektní. Při práci s národním týmem máte na všechno velmi málo času, a tak tu trochu musíte využít nejlépe, jak to jenom půjde."

"Snímky, které dron pořizuje, nám dodávají informace o hráčích," pochvaluje si Martínez. "Bez něj bychom potřebovali celé dny, než bychom je dostali k dispozici. Je to vážně efektivní, lze upravovat jak nastavení, tak i úhel pohledu. Nyní jsme to použili vůbec poprvé a musím říci, že pilování taktiky je takto opravdu jednodušší."

"Jediný možný problém představuje počasí," dodává nástupce Marca Wilmotse. "Bylo mi řečeno, že v Belgii s tím budou potíže, ale zatím nám přeje štěstí."

Martínezův protějšek Mehmed Bazdarević na podobné tréninkové výdobytky moderní doby ještě nepřistoupil, ovšem spokojený je stejně tak, neboť má k dispozici takřka kompletní kádr. "Připravujeme se na dva zápasy, které jsou oba stejně důležité, a tak je nutné přemýšlet, co nás čeká po zápase s Belgií," upozorňuje Bazdarević také na následné střetnutí s Kyprem.

"Naším cílem je dostat všechny hráče na stejnou úroveň, neboť hráli v rozličných dnech. Musíme také přijít s tréninky zaměřenými na taktiku, ale to bych raději nahlas neprobíral," dodává kouč bosensko-hercegovinské reprezentace. "Belgie je kvalitní protivník, jeden z nejlepších týmů na světě. Mohou pro nás představovat značný problém a snadno skórovat. Záleží jen na nás, zda podáme dobrý, kompletní a takticky vyzrálý výkon. Velký rozdíl může udělat touha a bojovnost, je naší povinností vydat ze sebe to nejlepší. Nebude to snadné, ale pokud vydržíme koncentrovaní, dosáhneme dobrého výsledku."
Belgie - pravděpodobná sestava:
Courtois - Meunier, Alderweireld, Lombaerts, Vertonghen - Witsel, Nainggolan - Mirallas, Hazard, Carrasco - Lukaku
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Begović - Vranjes, Spahić, Zukanović, Kolašinać - Visca, Pjanić, Medunjanin, Lulić - Ibišević, Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Řecko - Kypr  (pátek 20:45)
Řecký národní tým potřebuje v nynější kvalifikaci hlavně zapomenout na tu pořádně nepovedenou předchozí. A v úvodu si vedl dle očekávání, venku s Gibraltarem neměl větší potíže. Teď přivítá před vlastními fanoušky dalšího outsidera skupiny a nic jiného než tři body se nepočítají. Kypr naposledy doma padl jednoznačně s Belgií.

Obě země mají k sobě kulturně velmi blízko. Od sebe je dělí jen kus Středozemního moře, využívají stejný jazyk, až osmdesát procent kyperského obyvatelstva tvoří právě Řekové. Tohle derby se bude konat vůbec poprvé od roku 2008, kdy se oba mančafty střetly v rámci přátelského měření sil. V kvalifikaci pak na sebe narazily naposledy v roce 1987.

Hostující kouč Christakis Christoforou očekává v Pireusu logicky pořádně napínavý boj, jehož řízení bylo mimochodem svěřeno do rukou českého rozhodčího Pavla Královce. "Každý fanoušek se na ten zápas těší," říkal. "Oba týmy budou prahnout po vítězství. Víme, jakou kvalitou Řecko disponuje. Atmosféra v kabině je vynikající. Jsme schopni získat dobrý výsledek," ujišťoval.

Christoforou oproti zářijové nominaci neudělal prakticky žádné změny, se sestavou by tak neměl výrazněji překvapit. Záložník Georgios Efrem si uvědomuje, že po prohře s Belgií je potřeba situaci napravit. "Tohle utkání je pro budoucnost celé kvalifikace důležité. Bude to zajímavý souboj dvou specifických zemí. Na devadesát minut budeme soupeři," uvedl.

Řekové nemají na začátku nijak složitý los. Pokud zvládnou následující dva duely s Kyprem a v Estonsku a budou stoprocentní, právem se s nimi bude muset o postup počítat. V opačném případě by se cesta na jejich třetí světový šampionát v řadě mohla značně zkomplikovat. "Pokud se podívám na naše poslední výsledky, jsem optimistický," myslí si útočník Nikolaos Karelis.

Ten si zatím pochvaluje novou spolupráci s trenérem Michaelem Skibbem, jenž má pochopitelně před sebou pomalu až nadlidský úkol vyrovnat se svému veleúspěšnému německému kolegovi Ottovi Rehhagelovi, který Řecko vedl v letech 2001 až 2010. "Má jinou filosofii. Chce po mně konkrétní věci, jako je například trvalý presing," hodnotil řecký forvard.

Co se řecké nominace týče, kromě nepovolaných Andrease Samarise a Dimitrise Diamantakose v ní není nějaké překvapivé jméno. Ani Skibbe by se složením základní jedenáctky neměl výrazněji hýbat. Dostane se do základu i Karelis, jenž v Gibraltaru nehrál? "Jsem připravený. V Evropské lize i v lize jsem nedávno skóroval. Jsem v dobré kondici," vzkazoval svému šéfovi lavičky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Estonsko - Gibraltar  (pátek 20:45)
Tento duel by rozhodně neměl nijak výrazně zamíchat postupovými kartami ve skupině H, oba dva páteční soupeři jsou totiž považováni za její největší outsidery. Nicméně i tak bude mít tento souboj jasného favorita, kterým je Estonsko. Domácí výběr dlouhodobě touží po účasti na velké akci, jenže i tentokráte to bude mít v konkurenci Řecka, Bosny a především Belgie nesmírně těžké. Pro Gibraltar bude úspěchem každý získaný bod.

Hosté byli zařazeni do evropské zóny teprve v kvalifikaci o EURO 2016 ve Francii, kde rozhodně velkou díru do světa neudělali. V deseti zápasech nevybojovali ani bod a navíc měli hrozivé skóre 2:56, mnozí ho společně se San Marinem považují za vůbec nejslabší účastníky evropské části. Na úvod tohoto cyklu o MS 2018 v Rusku přivítali doma Řecko a až zase tak velký debakl to nebyl, prohra 1:4 je ještě v mezích.

Naopak Estonci si rozhodně dělali větší naděje na půdě Bosny, vysoká prohra 0:5 je v žádném případě uspokojit nemůže. Nyní se určitě chtějí vyvarovat ostudě, před dvěma lety totiž věnovaly vůbec první kvalifikační bod San Marinu a podruhé se nechtějí zapsat černým písmem do historie. Gibraltar kromě samých porážek dokázal remizovat v jednom z přátelských zápasů, když hrál bez branek s Lichtenštejnskem.

Estonci na přípravnou fázi nemají nijak šťastně vzpomínky, v Portugalsku totiž utrpěli obrovský debakl 0:7, jinak uhráli nerozhodné výsledky s Lotyšskem a Maltou. Oba dva protivníci spoléhají hlavně na kvalitní defenzívu, v útoku se jim příliš nedaří. Nijak velké gólové hody se očekávat nedají. Estonsko i přes relativně mladou historii Gibraltaru s ním sehrálo dva přípravné zápasy a v jednom z nich došlo k překvapení.

Nejprve favorit zvítězil v Gibraltaru 2:0, pak ale doma senzačně inkasoval a uhrál pouze remízu 1:1. "Dobře víme, že jsme považováni za favority a nechceme naše fanoušky zklamat. Je teprve začátek kvalifikace a nikdo nemůže vědět, jestli se třeba nedostaneme do baráže. K tomuto zápasu se nechceme postavit lehkovážně, tři body jsou nutné k dalšímu úspěšnému plánování," uvedl estonský trenér Martin Reim.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.11 - 11.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina11005:03
2.Řecko11004:13
3.Belgie11003:03
4.Gibraltar10011:40
5.Kypr10010:30
6.Estonsko10010:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (58)

Přidat komentář
off-olda

OT: Neymar, 24 let, 300 golů.

Reagovat
Puskas

Lepší než naopak.

Reagovat
off-olda

.ůlog 003 ,tel 42 ,ramyeN :TO ?

Reagovat
patas92

Kdyby měl 300 let, to by byl ale větší frajer

Reagovat
Puskas

Jo, ale s takovou bilancí by ho brzy přestali stavět.

Reagovat
smazaný uživatel

Švýcarsko je delší dobu mezi lepšími v Evropě, hrálo na 3 posledních MS. Na ME neprohrálo ani jeden zápas, vypadlo jen na dovedností soutěž s fotbalově daleko horším Polskem. Ale i tak ho u nás furt nebereme vážně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

"s fotbalově daleko horším Polskem" wtf?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím celkově ale v tom utkání.

Reagovat
smazaný uživatel

I tak to je blbost. Však první poločas mohli Poláci vyhrát tak 3-0, 4-0. Ale je fakt, že ve druhým poločase a v prodloužení je potom mleli.

Reagovat
paver

Faeřané a Gibraltar by dnes mohli překvapit

Reagovat
smazaný uživatel

Pozeram zaznam Ekvador : Chile a preco mam pocit ze Chile zapas predalo?

Reagovat
smazaný uživatel

A proč by to dělalo?

Reagovat
smazaný uživatel

To neviem. Prisli mi TOTALNE laxni v obrane...

Reagovat
Inter Eterno Amore

nou Medel nou dífens

Reagovat
HorajzmAmmann
Reagovat
smazaný uživatel

WTF?

Valencia unikl zatčení policií

K bizarní scéně došlo dnes v noci během zápasu Ekvádoru s Chile. Na Ennera Valenciu byl v jeho rodné zemi vydán zatykač kvůli neplacení alimentů, a tak útočník Evertonu v 82. minutě nahrál zranění a přítomným policistům ujel v ambulanci. (lequipe.fr)

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Valencia: "Deal with it"

Reagovat
andrew96

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Hokaido

OT:

https://www.youtube.com/watch?v=fZ1tFz6Ckps

Teď jsem si vzpomněl, jak tady někdo psal, že fanoušci PAOKu v Liberci nic moc.

Reagovat
smazaný uživatel

to byla chlupata mama, ztelesneni objektivity

Reagovat
off-olda

Když to napíšeš takhle...

Reagovat
andrew96

Sympatická snaha hlasatele, ale tady neměl žádnou moc.

Reagovat
pawelFCB

Dost mozna jaou mezi nimi i fans Partizanu Grobari, kdyz je mezi temi kluby takove pratelstvi.

Reagovat
One-Real

U21 paráda, Belgie teče, Černý skvělej gól.

Reagovat
smazaný uživatel

Goooooooooooooooooooooooooooool Cristianooooo Ronaldooooooooooooo

Reagovat
nani92

BULHARSKO

Reagovat
ZB 07

Faerské ostrovy těm to strašně přeju...

Reagovat
paver

Nádherná země a neuvěřitelně vstřícní lidé. Všem doporučuji tuhle zemičku navštívit, zážitek k nezaplacení

Reagovat
ZB 07

moc se tam chci někdy podívat, společně s návštěvou Islandu a Montrealu, to je můj velkej sen do budoucna ...jinak doporučit mohu i Andorru, kterou už se mi povedlo krátce navštívit a je to také fantastická jedinečná země s fenomenální přírodou...

Reagovat
paver

Faery se krásně dají spojit právě s cestou na Island, ale mě to bohužel tenkrát nevyšlo Já jsem bláznem do severských krajin, takže do budoucna to vidím jasně. Faery, Island, Grónsko a jako specialitku bych chtěl navštívit Špicberky, ale to bude zřejmě oříšek

Reagovat
ZB 07

Tak po té kombinaci Island - Faerské ostrovy se někdy poohlédnu, to by byla parádní dovolená...jinak když už jsi zmínil ty severské země, tak jsem od známého slyšel samou chválu na Norsko. To by možná také stálo za několikadenní expedici...

Reagovat
paver

No jéje, Norsko je taková vstupní brána do krás severu

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Hokaido

Payet for president.

Reagovat
smazaný uživatel

Francie s Bulharskem opravdu hráli spolu naposled na EURU 96

Reagovat
FCSL

Luts v základu Estonska

Reagovat
Miguel19

Martens luxus přihra..

Edenko taky super.

Reagovat
Pipo123

Prečo striedal Lukaku nevieš ?

Reagovat
smazaný uživatel

Nikým neatakován si zranil si kotník při zpracování lehké přihrávky.

Reagovat
pingla

Hattricknaldo

Reagovat
REPLIKATOR

Honí si triko proti amatérům z Andorry

Reagovat
smazaný uživatel

Zkurvené Lotyšsko, nejen že mě ti zmrdi serou v práci teď mi ještě poserou lístek.

Reagovat
ZB 07

Francie skvělá dneska jinak ty vlaječky vypadají strašně dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Lukaku

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
ZB 07

A Faery 2:0...škoda tak těžký skupiny...

Reagovat
paver

Na druhou stranu by mohli získat dost bodů. Andorru by mohli dvakrát porazit, takže těch + - 10 bodů by bylo parádních Rekord mají tuším 6.

Reagovat
ZB 07

Doma mohou potrápit v podstatě každého, minimálně Lotyše by mohli porazit i podruhé...a to už jsou na 13 bodech...fakt věřím, že kdyby měli trošku schůdnější los, tak mohou zabojovat klidně o 3.příčku ve skupině

Reagovat
CR7RONALDO

Cris je zase zranený

Reagovat
smazaný uživatel

Jak si na to přišel?

Reagovat
CR7RONALDO

Mám taký pocit, že po tej červenej naňho kríval trochu až do konca zápasu a chytal sa za členok alebo za čo to bolo a ešte k tomu sa stiahol dozadšie a nešprintoval už tak jak predtým a len prihrával loptu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele