Preview kvalifikace o postup na ME 2024 - semifinále baráže

21.03., 09:56
Previews
Robert Lewandowski (© AFP)

Polsko nechybělo na mistrovství Evropy čtyřikrát za sebou, a aby tradici neporušilo, musí zvládnout baráž, kde ho v semifinále čeká Estonsko. Bosna a Hercegovina narazí na Ukrajinu, zatímco Izrael na neutrální půdě v Budapešti hostí Island. Řecko pro postup do finále baráže musí porazit Kazachstán. Wales čeká souboj s Finskem.

Skupina A

Polsko - Estonsko

čtvrtek 20:45

K favorizovanému Polsku byl los kvalifikace o nadcházející EURO 2024 více než milosrdný a ve skupině E byl jasným adeptem na jedno ze dvou postupových míst, jenomže v "české" skupině předváděl doslova mizerné výkony a skončil až třetí za naším národním výběrem a vítěznou Albánií. Do baráže se probojoval díky působení v nejvyšší výkonnostní kategorii Ligy národů a účast mezi čtyřiadvacítkou nejlepších tak ještě může zachránit.

Náš severovýchodní soused získal v osmi zápasech pouhých jedenáct bodů, o naději na přímý postup definitivně přišel ve svém závěrečném střetnutí ve Varšavě, kde právě s reprezentací kouče Jaroslava Šilhavého neudržel jednobrankový náskok a musel se smířit s remízou 1:1. Na evropském fotbalovém svátku nechyběl od roku 2008 čtyřikrát v řadě, před osmi lety dokráčel až do čtvrtfinále.

Teď se ve čtyřčlenném play-off ve skupině A pokusí naplnit papírové předpoklady opět ve Varšavě proti Estonsku, které si vybojovalo dodatečnou vstupenku do baráže díky nejlepšímu postavení v Lize D Ligy národů. V kvalifikační skupině F příliš šancí na dvě postupové pozice nemělo, protože v osmi případech získalo jediný bod a skončilo beznadějně poslední páté s šestibodovým mankem na čtvrtý Ázerbájdžán.

Oba soupeři se spolu naposledy utkali v přátelském utkání v roce 2012 a Estonsko se na domácí půdě radovalo ze senzační výhry 1:0. Trenér Polska Michał Probierz se opět bude nejvíce spoléhat na střelecké schopnosti pětatřicetiletého kanonýra Roberta Lewandowského, který po svém přesunu z německého Bayernu do španělské Barcelony neztratil nic ze svého kouzla a v aktuálním ročníku nasázel již dvacet gólů.

"Je před námi klíčová fáze první poloviny tohoto roku a my věříme, že v konkurenci tří soupeřů se můžeme probojovat na ME. Samozřejmě víme, že proti Estonsku jsme považováni za jasné favority, ale Estonsko se určitě nevzdá a bude nás chtít překvapit. Ve vyřazovací fázi se může stát cokoli a my nesmíme soupeře podceňovat," řekl Probierz opatrně. Úspěšnější výběr se v úterý ve finálovém duelu o jednu ze tří posledních vstupenek na EURO utká s vítězem utkání mezi Walesem a Finskem.

Polsko - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Bereszynski, Bednarek, Kiwior - Cash, Zielinski, S. Szymanski, D. Szymanski, Frankowski - Lewandowski, Piatek

Estonsko - pravděpodobná sestava:
Hein - Klavan, Mets, Paskotsi - Peetson, Poom, Vassiljev, Pikk - Sinyavskij, Anier - Jurgens

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 6.94 - 17.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Wales - Finsko

čtvrtek 20:45

"Draci" z Walesu srdnatě bojovali o postup na evropský šampionát v těžké základní skupině D, jenže na dvě postupové pozice nakonec nedosáhli a tak o poslední tři volná místa na blížící se turnaj v Německu budou bojovat v dodatečné baráži. Ve čtyřčlenné skupině A nejprve přivítají v Cardiffu severského rivala z Finska a vzhledem ke kvalitám obou výběrů se dá očekávat nesmírně napínaví bitva o postup do finálového kola.

Ostrovní reprezentace získala ve své kvalifikační skupině dvanáct bodů a po horším začátku se vrátila do hry o přímý postup, jenomže nakonec to nestačilo a za druhým Chorvatskem zaostala o čtyři body. Toto dodatečné play-off si zajistila díky účasti v nejvyšší výkonnostní kategorii Ligy národů, o reálnou naději na přímý postup přišla v předposledním kole po nerozhodném výsledku 1:1 v Arménii.

Trenér Rob Page nyní nemohl kvůli zranění povolat křídelníka Wese Burnse a střední obránce Bena Cabanga s Joem Lowem, kvůli srdeční zástavě nebyl do nominace zařazen ani kapitán prvoligového anglického Lutonu Town Tom Lockyer. "Finsko spoléhá na týmový výkon a jeho hra je skvěle organizovaná, v defenzivě dělá jen minimum chyb. Teď ale hrajeme o všechno a jsme přesvědčeni, že za podpory skvělých fanoušků můžeme přes našeho soupeře přejít," prohlásil Page optimisticky.

Finsko se představilo ve skupině H a dlouho to vypadalo, že se mezi nejlepší dvojici vejde, avšak v závěru se potkalo s horší formou a s osmnácti body skončilo taktéž až třetí se čtyřbodovým mankem na druhé Dánsko i vítězné Slovinsko. V Lize národů působilo v Lize B a díky druhému místu skončilo celkově páté. Finové se na EURO probojovali vůbec poprvé ve své historii před třemi lety, Wales zažil premiéru v roce 2016 a tehdy se senzačně probojoval až do semifinále.

"Ve stejné situaci jsme byli i v roce 2022, kdy jsme hráli baráž o MS v Kataru a tyto zkušenosti se nám mohou hodit. Náš protivník vyniká v rychlém přechodu na útočnou polovinu a je nesmírně produktivní, taktická stránka by měla na trávníku převládat," dodal Page závěrem. Kouč hostující reprezentace Markku Kanerva se určitě bude nejvíce spoléhat na zkušenosti brankáře lídra Bundesligy Lukase Hrádeckého a také na ofenzivní schopnosti dua Pukki - Pohjanpalo. Vítěz tohoto klání se ve finále utká s vítězem zápasu Polsko - Estonsko.

Wales - pravděpodobná sestava:
Ward - Mepham, Rodon, Davies - Roberts, Ampadu, Levitt, Williams - Wilson, Johnson- Moore

Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Soiri, Hoskonen, Jensen, Uronen - Kamara, Schuller, Jensen - Lod, Pukki, Pohjanpalo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.01 - 4.82

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Skupina B

Izrael - Island

čtvrtek 20:45

Většina týmů má účast na nadcházejícím Euru jistou, ale pár volných míst ještě zbývá. Ve čtvrtek večer se rozehrají semifinálové barážové duely a jedním ze zápasů bude střet mezi "domácím" Izraelem a Islandem. Kdo z nich na budapešťském Szusza Ferenc Stadion uspěje?

Ve hře je místenka do skupiny E, do které se zatím kvalifikovaly výběry Belgie, Slovenska a Rumunska. Zbývá ještě jedno místo a o to se poperou čtyři týmy. Vítěz duelu mezi Izraelem a Islandem pak narazí ještě na vítěze dvojice Bosna a Hercegovina versus Ukrajina, než si bude moci bookovat letenky do Německa.

Izrael nezažil úplně příjemnou cestu kvalifikací. Vyhrál jen čtyři duely z deseti a skončil ve skupině I na třetím místě, o dva body za Švýcarskem. Výběr trenéra Alona Hazana ale dostal další šanci na historicky první evropský šampionát díky tomu, že ovládl svoji skupinu Ligy národů. Dostal proto možnost odehrát domácí duel s Islandem, jenže vzhledem ke stále probíhajícímu válečnému konfliktu se utkání přesunulo do neutrálního Maďarska. To pro Izrael není zas tak neznámá půda, odehrál zde dva soutěžní duely na konci minulého roku.

Mužstvo, které nyní sídlí na 75. místě v žebříčku FIFA, bude chtít odčinit čtyři roky staré vyřazení po neúspěšných penaltách proti Skotsku. Pozitivem na tomto utkání je fakt, že Izrael ještě nikdy s Islandem neprohrál, kromě dvou výher s ním třikrát remizoval.

Islandu se kvalifikace povedla ještě hůř, protože obsadil dokonce až čtvrtou příčku a na první dvojici ztrácel dokonce 12 bodů. Měl ale lepší skóre než Norsko a to jej zachránilo. Island se na závěrečný duel už jednou podíval, v roce 2016 dokonce dokráčel až do čtvrtfinále a mimo jiné si poradil i s Angličany.

Izrael - pravděpodobná sestava:
Glazer - Dasa, Vitor, Goldberg, Revivo - Dor Peretz, Fani - Khalaili, Gloukh, Turgeman - Zahavi

Island - pravděpodobná sestava:
Valdimarsson - Palsson, Iganson, Hermannsson, Thorarinsson - Thorsteinsson, Gudmundsson, Johannesson, A. Sigurdsson - Willumsson, Gudjohnsen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.18 - 3.26

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Bosna a Hercegovina - Ukrajina

čtvrtek 20:45

Bosna hostí ve čtvrtek večer doma na stadionu Bilino Polje Ukrajince a má hodně o co hrát. Vítěz tohoto duelu se střetne s úspěšnějším z dvojice Izrael-Island a popere se s ním o místenku ve skupině E. I přes mírnou výhodu domácího prostředí je ale favoritem na postup Ukrajina.

Na nedávno skončenou kvalifikaci bude Bosna a Hercegovina vzpomínat s obzvlášť silnou negativní náladou. Protože když z deseti utkání vyhrajete jen třikrát a hned sedmkrát prohrajete, pak se nedá mluvit o ničem jiném než o fiasku. Bosna zakončila kvalifikační skupinu až na pátém místě a od první dvojice postupujících týmů ji dělilo dokonce 13 bodů! Jenže svěřenci trenéra Sava Miloševiće dokázali v minulém roce zvítězit v Lize národů, z čehož rezultovala druhá šance v podobě play-off.

Na větší turnaj se Bosna doposud kvalifikovala jen jednou (v roce 2014 to byl světový šampionát) a byl u toho mimo jiné dříve hvězdný záložník Miralem Pjanić. Po deseti letech by se rád opět podílel na něčem výjimečném, pro něj by to ve třiatřiceti letech zřejmě byla poslední možnost takto velkého turnaje. Je ale pravda, že proti Ukrajině se Bosně a Hercegovině zrovna moc nedaří. Doposud se ve dvou soutěžních utkáních Bosně nepovedlo vyhrát ani jednou.

Ukrajina může právem žehrat na to, že své šance nedokázala lépe využít. Automatický postup se pro ni stal nereálným dokonce až v posledním kole, v němž narazila na Italy. A jelikož s nimi uhrála jen bezbrankovou remízu, tak nakonec o skóre postoupili právě Azzurri. Dobrou zprávou ale je, že pod vedením trenéra Sergeje Rebrova prohráli Ukrajinci jen jedno utkání z osmi.

Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Šehić - Gazibegović, Ahmedhodžić, Hadzikadunić, Kolašinac - Cimirot, Pjanić, Krunić - Hamulić, Džeko, Demirović

Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Trubin - Konoplja, Matvijenko, Zabarnyj, Mykolenko - Sydorčuk - Cyhankov, Sudakov, Zinčenko, Mudryk - Dovbyk

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.64 - 3.25 - 2.07

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Skupina C

Gruzie - Lucembursko

čtvrtek 18:00

Po dlouhé pauze od reprezentačních zápasů přinesl začátek jara také nové okno pro utkání národních týmů. Zatímco většina evropských reprezentací už ví, zda se v létě zúčastní Eura v Německu, dvanáct týmů hodlá využít své poslední šance v podobě baráže. Mezi nimi i Gruzie a Lucembursko, které ještě atmosféru závěrečného turnaje nikdy neokusily.

Vcelku jasným favoritem zápasu je domácí Gruzie. Ta už má na první pohled ve své nominaci hráče z věhlasnějších klubů než jeho soupeř a navíc i zkušenost s barážovými zápasy. Před čtyřmi lety ve stejné fázi bolestivě vypadla se Severní Makedonií a historii rozhodně nechce opakovat.

Ve skupině navíc Gruzínci rozhodně neudělali žádnou ostudu. Skončili sice na předposledním čtvrtém místě za Španělskem, Skotskem a Norskem, ale získali v ní 8 bodů a dokázali uhrát remízu s Norskem a Skotskem.

Když je ale řeč o dobrých a nečekaných výsledcích v kvalifikační skupině, nelze opomenout hostující Lucembursko. Lucemburský národní tým šel v posledních letech výrazně nahoru a poslední kvalifikační cyklus toho byl jasným důkazem. Nejenom, že se historicky poprvé probojoval do baráže, ale ve skupině skončil na 3. místě se 17 body a za sebou nechal Bosnu a Hercegovinu, Island a Lichtenštejnsko. Nad jeho síly bylo jen Portugalsko se Slovenskem.

Lucembursko ve skupině těžilo ze sehranosti a vražedných protiútoku, kterými v listopadu popravilo Bosnu a Hercegovinu. Na domácí půdě totiž připravilo papírovým favoritům výprask 4:1 a nálada na posledním reprezentačním srazu tak byla výborná.

Domácí mají před barážovým utkáním jednu opravdu velkou nevýhodu. Nemohou počítat s největší ofenzivní zbraní týmu Kvaracchelijou z Neapole. Ten nasbíral ve skupině tři žluté karty a pro semifinále baráže bude suspendován. Stejný problém mají i hosté, kterým kvůli červené kartě z posledního srazu bude chybět útočník Sinani.

Gruzie - pravděpodobná sestava:
Mamardashvili - Kakabadze, Kashia, Kvirkvelia, Lochoshvili, Gocholeishvili - Kvekveskiri, Kankava - Chakvetadze - Mikautadze, Kvilitaia.

Lucembursko - pravděpodobná sestava:
Moris - Korac, Chanot, M. Martins - Jans, C. Martins, Barreiro, Pinto - S. Thill - Borges Sanches, Rodrigues.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.25 - 4.61

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Řecko - Kazachstán

čtvrtek 20:45

Své naděje na postup z hratelného pavouka živí i Řecko. To má v prvním utkání k dispozici výhodu domácího prostoru a hodlá ho náležitě využít. Do Řecka se dostaví Kazachstán a pokusí se o nepravděpodobnou první účast na velkém turnaji.

V Aténách se bude hrát o to, kdo se popere ve finále o možnost hrát na německém mistrovství Evropy. Vítěz tohoto duelu stane proti jednomu z dvojice Gruzie - Lucembursko, což minimálně pro Řeky je více než lákavá představa. A tahle utkání zajímají i českého fanouška, protože jeden z těchto čtyř týmů bude nalosován do skupiny F, kde se mimo jiné nachází i český výběr.

Dvacet let uplynulo od doby, kdy se Řecko stalo velmi překvapivě vítězem mistrovství Evropy, mimo jiné i na úkor Česka. Na poslední dva turnaje se Řecko nedokázalo ani kvalifikovat a to teď bude chtít skupina trenéra Guse Poyeta konečně změnit. Opírají se při tom i o skvělé vzpomínky na nedávnou Ligu národů, v níž vyhráli pět ze šesti utkání.

Kazachstán se na velký mezinárodní turnaj ještě nikdy v historii nedostal a momentálně větří šanci. Svěřenci trenéra Magomeda Adijeva se s Řeky doposud utkali třikrát, ale z výhry se proti nim neradovali ještě ani jednou. Mají ale dobrou formu, protože v sedmi z posledních deseti utkání ve všech soutěžích (včetně posledního přátelského utkání s Turkmenistánem) zvítězili.

Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Retsos, Chatzidiakos, Mavropanos - Rota, Bakasetas, Bouchalakis, Mantalos, Tsimikas - Pavlidis, Masouras

Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Šackyj - Marochin, Malij, Bystrov - Zujev, Bejsebekov, Kuat, Vorogovskyj - Zajnutdinov - Ajmbetov, Česnokov

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 4.69 - 9.99

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (32)

Přidat komentář
ratusek

Estonsko, Lucembursko poď mi škoda, že hraje Lucembursko s Gruzií

A jeden z týmů BH, Ukrajina, Izrael a Island na ME

Reagovat
Seydou Doumbia

Estonsko, Lucembursko, Izrael na Euro

Reagovat
ratusek

Reagovat
fabec1222

Hups

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak přál jsem dvoum sračkám tak jsem nečekal doopravdy že postoupí, posral to vyloženě jen Izrael

Reagovat
Mr.Mike

Za me Wales, Ukrajina a Gruzie

Reagovat
md92

Wales bych zařadil až úplně na konec

Reagovat
andkoo

kde su tabulky?

Reagovat
Shevchenko

Na semifinále potřebuješ tabulky?

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
andkoo

omg som myslel, ze je to zase ta liga narodov

Reagovat
smazaný uživatel

"Preview kvalifikace o postup na ME 2024 - semifinále baráže"

Reagovat
Mr.Mike

A

1. Polsko 0 0:0 0

1. Estonsko 0 0:0 0

1. Wales 0 0:0 0

1. Finsko 0 0:0 0

B

1. Izrael 0 0:0 0

1. Island 0 0:0 0

1. Bosna 0 0:0 0

1. Ukrajina 0 0:0 0

C

1. Gruzie 0:0 0

1. Lucembursko 0:0 0

1. Recko 0:0 0

1. Kazachstan 0:0 0

Reagovat
andkoo

diky

Reagovat
1907

Vykartovaný Kvara je amatérismus v nejvyšší podobě. Gruzie nehrála poslední zápasy ve skupině vůbec o nic a on se vykartuje v posledním z nich, aby nemohl hrát baráž...

Reagovat
Salfovic

Ten musí být pěkně vypatlanej, asi jako Berger

Reagovat
JackDaniels.

Čaute, prosím viete mi niekto poradiť nejaky stream na dnešný priateľský zápas U21 Španielsko - Slovensko

Ďakujem vopred!

(Ak to teda vôbec niekde je...)

PS: Sorry za spam

Reagovat
fabec1222

Lucembursko slušná tragédie. Tam bych čekal mnohem víc. Možná zas, že je to výjezd daleko na východ...

Reagovat
Konspirator

Evidentně je zrali na ss

Reagovat
fabec1222

Tak Kazaši asi nic no. To jsem myslel, že z té jejich větve dojdou na EURO oni.

Reagovat
Salfovic

Proč? To už bych víc věřil i Lucembursku.

Reagovat
Elmas

Jsem si našel, kdy dali Řekové naposledy 4 góly za poločas. V roce 2009.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Shevchenko

A co je na tom? Kdy jsme je dali my? A kolik repre v Evropě to stihlo za těch 15 let?

Reagovat
Kucka

To netuším, proti San Marinu nehraješ každou kvaldu, spíš mě překvapilo, že Elmas kvůli včerejšku zapátral v archivu.

Reagovat
Elmas

Mně vždy přišlo, že Řekové gólů nikdy moc nedávali, tak mě to zajímalo.

Reagovat
Kucka

Jojo, vždyť souhlas, reagoval jsem ve smyslu "zajímavá statistika", příště dám i palec.

Reagovat
John Obi Mikel

Bosna a Izrael

Reagovat
John Obi Mikel

Izrael dobrá blamáž

Reagovat
Benfica

Island zachranil futbal

Reagovat
fabec1222

Bosna

Reagovat
Seydou Doumbia

Z každé dvojice postoupil tým kterému jsem nepřál vyprcaná kvalifikace

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele