Preview kvalifikace o postup na ME 2020 - úterý 15.10.

15.10.2019, 09:21, aktualizováno 15.10.2019, 09:21
Previews
Španělsko hraje ve Švédsku a v případě výhry bude slavit postup, stačit by mu ale mohl i horší výsledek. Rumunsko bude měřit síly s Norskem, Finsko čeká důležitý souboj s Arménií a totéž platí i o Švýcarsku, na jehož půdu zavítá Irsko...
Skupina D
Gibraltar - Gruzie  (úterý 20:45)
Gibraltar se dosud žádného bodu nedočkal, Gruzie jich má na svém kontě pět. Ani jeden z týmů na postup nepomýšlí, boj o to nebýt poslední ale berou vážně. Favoritem je hostující tým, který vyhrál první duel v Tbilisi 3:0 a celkově s fotbalovým trpaslíkem nikdy neztratil.

Utkání Gibraltaru s Gruzií možná neláká tolik fotbalovou veřejnost, přesto může jít o zajímavé utkání. Gibraltar je na scéně teprve krátce a platí za jednoho z největších otloukánků, přesto jsou domácí odhodláni ukořistit alespoň bod, koneckonců proti komu jinému ve skupině, než Gruzii.

Gibraltar si vede přesně podle očekávání, nemá sice žádný bod, ale své soupeře dokáže trápit, například Irové zvítězili na jihu Evropy nejtěsnější výhrou. Proti Dánsku a Švýcarsku neměl "Tým 54" žádný nárok, a tak čeká nejen na první body, ale také na první vstřelený gól. Povede se mu to proti Gruzii?

Zápas v Tbilisi dopadl jednoznačně, Gruzie vyhrála 3:0, ale tentokrát by to měl být tužší boj. Gruzínci v září obrali o body Dánsko (0:0), ve čtvrtek i Irsko (0:0) a pokud porazí Gibraltar, dotáhnou se na třetí Švýcarsko a to už je velká motivace. Šance na postup na EURO sice existuje, ale je vysoce nepravděpodobná.

Na Victoria Stadium dojde ke čtvrtému vzájemnému měření sil. Všechny předchozí duely vyhrála Gruzie minimálně třígólovým rozdílem, aniž by přitom inkasovala.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 15.90 - 6.86 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Švýcarsko - Irsko  (úterý 20:45)
Favoritovi skupiny D Švýcarsku reálně hrozí, že se po osmi letech nekvalifikuje na finálový turnaj. Nati jsou v tabulce až na třetím místě, a proti vedoucímu Irsku musí jednoznačně bodovat, nejlépe pak zvítězit. Jinak si výrazně zkomplikují postupové naděje.

Kdo by to byl před kvalifikací řekl, že zrovna Švýcaři budou v nabité skupině na poslední chvíli honit postup. O překvapení však v Evropě tradičně není nouze, což v aktuálním kvalifikačním cyklu potvrzuje například Finsko. Reprezentanti Švýcarska se "pokouší" o něco podobného, byť rádi by kormidlo dějin jistě obrátili na druhou stranu. Na takový zvrat mají ještě tři zápasy k dobru.

Nati doplácí zejména na neuspokojivé výsledky proti přímým konkurentům v boji o postup, tedy Dánsku a Irsku. Proti těmto soupeřům odehráli Švýcaři doposud tři utkání a ani v jednom nezvítězili. Na smaragdovém ostrově a doma proti Dánsku jen remizovali a v sobotu v Kodani dokonce prohráli, když ani jednou nevyzráli na fantoma v bráně domácího dynamitu Kaspera Schmeichela.
<
Ani Irové se nevyhnuli zbytečným zaškobrtnutím, naposledy uhráli pouze bod s Gruzií. Podstatné však, je že Boys in Green neprohrávají a proto se vyhřívají na samém čele. Vyhráno ale ještě nemají, čekají je ještě dvě klání proti těm nejtěžším, Švýcarsku a Dánsku. Pokud ovšem již v úterý vybojují alespoň remízu, přiblíží se ke třetímu postupu na Euro v řadě. V případě výhry by Irové měli definitivně klid.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 3.92 - 8.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dánsko633016:512
2.Irsko63306:212
3.Švýcarsko522110:58
4.Gruzie61234:85
5.Gibraltar50050:160
Skupina F
Faerské ostrovy - Malta  (úterý 20:45)
Souboj dvou posledních celků tabulky představuje maximálně tak hru o to, kdo v tabulce nebude na jejím samotném dně. Po sedmi odehraných kolech na tom byla lépe Malta, která urvala aspoň jednu výhru, a to právě nad nynějším soupeřem, Faerské ostrovy naopak dosud nezískaly ani bod. Určitě budou mít zájem na tom bodovat aspoň nyní.

Tahle kvalifikace nepředstavuje pro oba týmy vůbec příjemné období. Už v Lize národů na podzim loňského roku se jim nevedlo. A je jasné, že na EURO 2020 se neprokoušou ani přes dodatečnou baráž. Ne že by vyloženě počítaly s nějakým postupem, určitě si však představovaly třeba ty příběhy, v nichž potrápí aspoň nějaké slovutnější soupeře.

Pokud Malta na severu Evropy neprohraje, měla by si zachovat až do konce současnou pátou pozici. "Víme, že je to zásadní utkání pro oba," uvedl hostující trenér Ray Farrugia. "Abych byl upřímný, myslím, si, že výkonnostně jsme na tom podobně jako Faerské ostrovy. I proto tahle skutečnost určitě zvyšuje význam celého tohoto souboje," uvědomoval si.

Hostům by se tentokráte v sestavě již měl objevit obránce Steve Borg, nicméně otazník visí nad startem jiného beka Jonathana Caruanaa. Úplně fit není po minulém klání se Švédskem Rowen Muscat. "Už březnový zápas s Faerskými ostrovy byl hodně vyrovnaný. Teď nás ovšem čeká jiná výzva. Jsem přesvědčený, že jsme připraveni," sliboval Farrugia.

Faerské ostrovy zatím disponují vůbec nejhorší defenzívou ve skupině, v průměru inkasují více jak tři góly na devadesát minut, mají však na druhou stranu o jeden vstřelený gól více než Malta. Domácí trenér Lars Olsen se svým mužstvem mimochodem čeká na výhru už přes rok. Naposledy vyhrálo v září roku 2018, a to právě v Lize národů nad Maltou.

Dánský rodák ve službách Faerských ostrovů upozorňoval, že největší pozor by si jeho svěřenci měli dát na Michaela Mifsuda, historicky nejlepšího střelce Malty. "Je hezké slyšet, že mě někdo chválí. Ale tady nejde vůbec o mě. Nejdůležitější je celý tým," říkal maltský kapitán. "Plně doufám, že uvidíme napínavý a vzrušující duel," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 3.73 - 6.99
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rumunsko - Norsko  (úterý 20:45)
Zatímco na čele skupiny F se celkem v klidu vyhřívá Španělsko, o druhé postupové místo vedou litý boj hned tři celky. V druhém nejlepším postavení se nachází Rumunsko, naopak čtvrté Norsko tahá za kratší konec. Ani seveřané ale ještě nejsou bez šance.

Rumunský fotbal ve své historii zažil již hvězdnější časy, v současnosti spíše paběrkuje, jak na mezinárodní, tak i reprezentační úrovni. Sem tam se ale Tricolorii vytáhnou a povstanou ve stylu bájného fénixe. Jakoby Rumuny jednou za čas kousl Vlad Drákula a vlil jim do žil ten správný bojovný jed. Platí to i pro současnou kvalifikaci.

Vedle Španělska se při postupových kalkulacích počítalo spíše se Švédskem. Blågult se však nedaří zcela bez ztrát kytičky, čehož využívají právě Rumuni. Ti mají po sedmi zápasech na svém kontě 13 bodů a pouhý jeden ztrácí na Švédy. S Blågult se Rumuni ještě utkají, takže o postupujících ještě není vůbec rozhodnuto.

Navíc není radno zapomínat na Nory. Ti na svoji druhou účast na Euru nadále čekají. Blízko byli čtyři roky zpět, kdy se jejich sny rozplynuly až v baráži. Ani letos se seveřané své naděje ještě nevzdávají a pošilhávají po výsledcích konkurence. Se současnou ztrátou čtyř bodů na Švédsko by se Norové v případě skalpu Rumunska dostali plnohodnotně do hry.

A že seveřané umí bojovat i venku, ukázali již ve Švédsku, kde remizovali 1:1. Navíc stejným výsledkem dopadla sobotní seance Norů se Španěly, kdy až ve čtvrté minutě nastavení zajistil dělbu bodů Joshua King. Norsko zkrátka nemá co ztratit. Když se do Tricolorii správně zakousne, můžeme být svědkem překvapení.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.28 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Švédsko - Španělsko  (úterý 20:45)
Španělé ještě nemají definitivní jistotu postupu na šampionát, ale pokud se jim podaří bodově zvládnout šlágr proti Švédsku, nebudou na evropském šampionátu chybět. Přitom utkání v Solně představuje pro svěřence trenéra Roberta Morena dosud nejtěžší zkoušku. Na postup si brousí zuby i Švédové, na které už zezadu tlačí Rumunsko.

Dva velcí favorité skupiny F se spolu utkají ve Friends Aréně v Solně a zatímco Španělům stačí k jistotě postupu na Euro bod, Švédové potřebují nejlépe zvítězit. Pokud by se to reprezentantům Tre Kronor nepovedlo, mohli by dvě kola před koncem ztratit druhé postupové místo, což by znamenalo, že nebudou mít situaci ve svých rukou.

Španělé až do sobotního večera nezaváhali, v Norsku vůbec poprvé ztratili body. Stalo se tak až ve čtvrté minutě nastaveného času, kdy se z pokutového kopu nemýlil Joshua King. Pro mistry Evropy z let 2008 a 2012 to ale není žádná komplikace, tři kola před koncem kvalifikace mají na druhé Švédy náskok pěti bodů a o bod více pak na třetí Rumunsko.

Švédsko v červnu na Santiago Bernabéu prohrálo 0:3 a tuto porážku by Španělům rádo vrátilo. Doma mají Tre Kronor velkou sílu, koneckonců sama La Roja se o tom přesvědčila v roce 2006, v kvalifikaci na EURO 2008. Další měření sil už je hodně staré, v 50. letech doma Švédové rovněž Španělsko porazili a vlastně doma s obávaným soupeřem nikdy neprohráli.

Tre Kronor mají před zápasem v Solně situaci ve svých rukou, ale zezadu na ně tlačí Rumunsko. Svěřenci trenéra Janna Anderssona si situaci poměrně zkomplikovali domácí remízou s Norskem. V severském derby prohrávali po brance Johansena, ale konečnou remízu 1:1 zařídil Emil Forsberg. V sobotu se severská země naladila vysokou výhrou na Maltě.

Španělsku bude chybět kapitán Sergio Ramos, který v zápase s Norskem dostal už třetí žlutou kartu, zdravotní problémy pak má Rodrigo. Zbytek kádru má kouč Moreno k dispozici. Kompletní jsou i Švédové se svými novými hvězdami Forsbergem a Isakem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.84 - 3.67 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko761018:419
2.Švédsko742117:814
3.Rumunsko741216:713
4.Norsko724112:910
5.Malta71062:173
6.Faerské ostrovy70073:230
Skupina G
Izrael - Lotyšsko  (úterý 20:45)
Šance Izraele na EURO 2020 klesly na minimum, přesto dokud existuje naděje, bude o postup bojovat. Izraelce čeká na vlastní půdě vůbec nejslabší tým celé kvalifikace - Lotyšsko, které nejenže nebodovalo, ale aktuálně už přes 540 minut nedalo gól.

Jeden vstřelený gól, čtyřiadvacet inkasovaných a samozřejmě žádný bod. Bilance Lotyšů je v této kvalifikaci hodně žalostná. Přitom Lotyšsko má ještě naději neskončit poslední a utkání s Izraelem je v tomto směru zásadní. Pobaltská země musí bezpodmínečně vyhrát a pak doufat v další výsledky.

Možná není tolik důležité, zdali Lotyšsko skončí nebo neskončí poslední, především by si ale mělo udobřit vlastní fanoušky. Od památného Eura 2004 uběhla už spoustu let a není překvapením, že se od té doby tým na žádný závěrečný turnaj nekvalifikoval, skončit ale s takovým negativním skóre poslední, to už je na pováženou. Mimochodem Lotyšsko ve čtvrtek padlo s Polskem 0:3 a nedalo gól už přes 540 minut.

Na první pohled se zdá, že čeká Izraelce snadná úloha, podcenit však hostující výběr nemohou. Šance Izraele na postup už jsou mizivé, navíc tým nemá situaci ve svých rukou a krom vlastního vítězství musí spoléhat na zaváhání Rakušanů, ale třeba i Slovinců.

Izrael začal kvalifikaci dobře, jenomže po drtivé porážce v Polsku zcela odpadl a ve čtyřech zápasech uhrál jen bod a to je pochopitelně málo.

Domácí se utkali s Lotyšskem v červnu a bylo z toho hladké vítězství Izraele. Lotyšsko dokázalo svého soupeře porazit v roce 2009 v rámci kvalifikace na mistrovství světa do Afriky, kam se nakonec neprobojoval žádný z týmů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.96 - 20.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Polsko861113:219
2.Rakousko851217:716
3.Slovinsko832313:811
4.Severní Makedonie832310:1111
5.Izrael722312:148
6.Lotyšsko70071:240
Skupina J
Finsko - Arménie  (úterý 18:00)
Finsko v posledních dvou zápasech neuhrálo ani bod a nyní nadešel ideální čas zabrat a získat všechny body. Severská země doma hostí přímého konkurenta z Arménie a případná výhra jí posune hodně blízko k postupu...

Skupině J jasně vládne už jistě postupující Itálie, za ní ovšem zuří boj o druhou postupovou příčku a vše mají velmi dobře rozehrané Finové. Pro ty nemusí být kritická ani vysoká porážka 1:4 v Bosně a Hercegovině.

Na druhém místě mají na Arménii a Bosnu k dobru dva body a v listopadu disponují domácím duelem proti Lichtenštejnsku, jejich dva konkurenty navíc čekají těžké duely proti Itálii. Sečteno, podtrženo - úterní triumf by znamenal obrovský krok směrem k vytouženému postupu.

Domácím hraje do karet i vzájemná bilance s Arménií, v poledních pěti zápasech s tímto soupeřem ani jednou neprohráli, hned čtyřikrát přitom udrželi čisté konto.

O důležitý úterní zápas přijde obránce Paulus Arajuuri, ten se minulý týden zranil a není k dispozici. Finové budou čekat na střelecké procitnutí své největší hvězdy - útočník Teemu Pukki měl fantastický start do sezony, v uplynulých týdnech mu ovšem zvlhl střelecký prach a gól nedal od poloviny září.

Arménie si v tuto chvíli drbe hlavu kvůli víkendovému souboji s Lichtenštejnskem. Na půdě trpaslíka dlouho vedla a mířila za očekávanou výhrou, v 72. minutě ovšem inkasovala a nakonec brala jen bod, remíza 1:1 znamená velkou ztrátu.

Další nepříjemnost pak představuje absence klíčové postavy, Henrik Mchitarjan má zdravotní problémy a pro tento kvalifikační měsíc s ním hostující kouč nemůže počítat.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.21 - 6.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Řecko - Bosna a Hercegovina  (úterý 20:45)
Minulou sobotu udělala Bosna a Hercegovina výrazný krok k navrácení se do bojů o postup na EURO 2020. Před vlastními fanoušky čtyřmi brankami skolila Finsko a stáhla manko na druhé místo na rozdíl pouhých dvou bodů. Bezpochyby by však potřebovala naplno uspět také na půdě Řecka, které živí už jen teoretickou šanci na účast na evropském šampionátu.

Stoprocentní Itálie si s předstihem zajistila vedoucí příčku v tabulce, boj o tu druhou je ovšem i nadále hodně rušný. Nejlépe je na tom dosud Finsko, které má o dva body více než čtvrtá Arménie i právě Bosna a Hercegovina. Závěr této skupiny bude obzvláště hektický. A pro hosty představuje tenhle zápas jednu z klíčových složek možného finálního úspěchu.

Svěřenci trenéra Roberta Prosinečkiho, který v září rezignoval na svou funkci, ale nakonec se po kratším uvážení rozhodl nakonec u kormidla zůstat, nijak výrazně nezářili v první polovině kvalifikačního cyklu. "Inkasovali jsme hodně gólů. A to hlavně v těch utkáních, v nichž jsme byli favoritem," uvedl v jednom z rozhovorů bývalý reprezentant Džemal Berberovič.

Poté, co Zlatni ljiljani prohráli v Arménii, se jim ale zase začalo dýchat o něco lépe, protože nedali šanci Finsku, jednomu z přímých konkurentů. "Všichni jsme hráli skvěle," rozplýval se obránce Zoran Kvržič, jenž má za sebou zatím jen pět startů za nároďák. "Už od začátku jsme působili tak, jak jsme chtěli. Odvedli jsme skutečně velmi dobrou práci," dodával.

Možná že o to víc bylo tak vysoké vítězství Bosny a Hercegoviny nad mužstvem ze severu Evropy překvapivé, protože se v sestavě nemohla kvůli zranění objevit největší hvězda a kapitán Edin Džeko. Ten mimochodem nenastoupí ani v Aténách. "Musíme se snažit zvítězit i nyní. Jsme v takové pozici, že nás nemůže zajímat nic jiného," burcoval Prosinečki.

Hostující stratég každopádně od duelu s Finskem bude muset udělat některé změny ve své úvodní jedenáctce. "Na tréninku se zranil Toni Šunjič. Na zdravotní problémy si stěžovali Zoran Kvržič i Edin Višća," vyjmenovával. "Pokusíme se hrát ve velkém tempu jako proti Finsku. Každý ze sebe vydá maximum, to slibuji. Dýcháme jeden pro druhého."

Řekové sice matematicky ještě mohou urvat druhou pozici ve skupině, prakticky jsou však ze hry venku. Domácí kouč John van't Schip tak k tomuto reprezentačnímu srazu přistoupil hlavně tak, že dal možnost ukázat se méně vytěžovaným hráčům, aby sbírali zkušenosti. A mohli tak být daleko lépe připravení na kvalifikaci na světový šampionát v Kataru.

Řecko se v sobotu představilo na půdě Itálie, nakonec padlo o dva góly. "Chceme předvést podobný výkon jak v tomto utkání. Hráli jsme v Římě dobře," byl spokojený lodivod Řecka. "Proti Bosně a Hercegovině budeme klást důraz na držení míče a energičnost celého týmu. Pokusíme se soupeři jeho práci co nejvíce znepříjemnit," vyjmenovával své cíle.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.64 - 3.33 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lichtenštejnsko - Itálie  (úterý 20:45)
Italové již splnili svůj hlavní cíl a postoupili na evropský šampionát v roce 2020, přesto pro ně kvalifikační cyklus ještě nekončí. Squadra Azzurra se představí na půdě Lichtenštejnska a i proti trpaslíkovi není bez motivace. Pokud Italové ve Vaduzu zvítězí, připíšou si devátou výhru v řadě, čímž vyrovnají starý rekord z konce třicátých let.

V letech 1938 a 1939 dokázal s italským národním týmem vyhrát devětkrát v řadě Vittorio Pozzo a současný výběr trenéra Roberta Manciniho se tomuto rekordu může vyrovnat. Italové po velkém krachu a nepostupu na mistrovství světa v roce 2018 zabrali, kvalifikační skupinu zvládli s naprostým přehledem bez ztráty kytičky a tři kola před koncem si zajistili účast na dalším Euru.

V zápase s Lichtenštejnskem už tedy o postup nejde, motivací je dorovnání rekordu a také se dá předpokládat, že kouč Mancini dá příležitost i méně vytěžovaným hráčům. Squadra Azzurra by měla utkání s Lichtenštejnskem zvládnout, v historii s ním nikdy neprohrála a nikdy neztratila ani bod, přičemž vyhrála vždy velkým gólovým rozdílem (březnové utkání vyhrála Itálie 6:0).

Lichtenštejnsko ve skupině uhrálo jen dva body, ale i ty jsou pro něho mimořádným úspěchem. Co však fotbalového trpaslíka nejvíce těší je fakt, že remízy s Řeckem a Arménií přišly po sobě. Lichtenštejnci jsou tak dva zápasy v řadě neporaženi a to je něco, na co rozhodně nejsou v této malinké zemi zvyklí.

Domácí budou chtít zvučného soupeře minimálně potrápit, dobře ale ví, že jsou v pozici obrovského outsidera. Zápas ve Vaduzu je na programu ve 20:45 našeho času a řídit jej bude sudí litevský sudí Andris Treimanis.
Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
B. Buchel - Rechtensteiner, Malin, Kaufmann, Goppel - Maier, Hasler, M. Buchel, Polverino, Weiser - Salanović
Itálie - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Di Lorenzo, Bonucci, Romagnoli, Biraghi - Zaniolo, Cristante, Verratti - Bernardeschi, Belotti, El Shaarawy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 50.00 - 24.10 - 1.03
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie770020:321
2.Finsko74039:812
3.Bosna a Hercegovina731316:1210
4.Arménie731313:1210
5.Řecko71247:125
6.Lichtenštejnsko70252:202

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
Lawman

Omyl. Norsko už hrálo na závěrečném turnaji a to v roce 2000.

Reagovat
Reggie

Reagovat
Hiko

Reagovat
Modroočko

Thajsko dúfam, že v tejto kvalifikácii zabojujú o postup, veľmi sympatický tím. Vietnam tiež.

Reagovat
adoxx

Kéžby

Reagovat
Losinho

Pome Irsko

Reagovat
Rothbard

Lavi na lavičce Izraele.

Reagovat
Coutinho10

Rumuni nedali penaltu...to je tak, kdyz se domaci trener raduje po jejim odpiskani vic nez kdejaky trener po golu

Reagovat
smazaný uživatel

Švédsko DUSÍ

Reagovat
fabec1222

Kepa na scénu, takže je rozhodnuto . Snad nebudem muset shánět nového golmanya

Reagovat
Kixi Syhimour

Třeba se stihne uzdravit

Reagovat
fabec1222

Gruzie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele