Preview kvalifikace o postup na ME 2020 - sobota 12.10.

12.10.2019, 10:42, aktualizováno 12.10.2019, 10:42
Previews
Zajímavé utkání s ohledem na postupové šance na Euro se odehraje ve skupině D, kde Dánsko vyzve Švýcary. Oba týmy zůstávají bez porážky, zaostávají však za vedoucím Irskem, proto potřebují bodovat naplno. Stoprocentní bilanci si bude chtít udržet Itálie, která ve večerním střetnutí hostí Řecko. Role favoritů se pokusí naplnit Švédsko a Španělsko...
Skupina D
Gruzie - Irsko  (sobota 15:00)
Irové v dosavadním průběhu kvalifikačního cyklu ještě ani jednou neprohráli a teď se při případné výhře v Gruzii mohou výraznou měrou přiblížit na evropský šampionát. Momentálně s jedenácti body vévodí tabulce skupiny D, na druhé Dánsko mají náskok dvou bodů a před třetím Švýcarskem drží tříbodový odstup. Nicméně asi největší papírový favorit disponuje duelem k dobru. Hosté potřebují nutně zvítězit, aby si udrželi reálnou naději.

Gruzínci se nacházejí na čtvrtém místě se čtyřmi body, a jestliže teď favorizované Iry neporazí, tak se jejich šance bude pohybovat jen v teoretické rovině. Nejprve přivítali Švýcary a podlehli jim 0:2, pak zavítali do Dublinu a na sobotního protivníka nestačili nejtěsnějším poměrem 0:1. Jediné vítězství zaznamenali s Gibraltarem (3:0), pak utrpěli debakl v Dánsku (1:5) a se stejným rivalem naposledy doma remizovali bez branek.

Hosté jsou na tom mnohem lépe, i když venku bodovali naplno pouze jednou a to v Gibraltaru, nicméně těsné vítězství 1:0 nijak výrazně nenadchlo. Největšího trpaslíka skupiny zdolali i doma 2:0, nerozhodné výsledky 1:1 uhráli v Dánsku a se Švýcarskem. Zhruba před měsícem sehráli přípravné utkání s Bulharskem a po hodně dlouhé době vstřelili více jak dvě branky, díky skvělému závěru se radovali v poměru 3:1.

Irsko se bude muset obejít bez Keogha, k dispozici dále nebude ani levý obránce Stevens, který odpykává karetní trest. Hlavním kandidátem na jeho uvolněné místo je Matt Doherty, i když obvykle působí na pravé straně. "Samozřejmě bych byl poctěn, kdybych mohl svému výběru pomoci. Je mi celkem jedno, kde budu hrát, jsme profesionálové a dokážeme se přizpůsobit. Jde o hodně, to je všem jasné," vyjádřil se sedmadvacetiletý Doherty.

Po zranění by se měl objevit v základní jedenáctce také Shane Duffy, jenž uplynulý týden laboroval s poraněným lýtkem a Dohertyho slova potvrzuje. "Je to pro nás klíčový zápas a půjdeme do něho naplno, musíme na hřišti nechat úplně všechno. Gruzie má své kvality, ale nám nezbývá nic jiného, než ji porazit. Rozhodovat může jediný moment, proto musíme zůstat plně koncentrovaní po celých devadesát minut," uvedl Duffy s odhodláním v hlase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.32 - 2.92 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dánsko - Švýcarsko  (sobota 18:00)
Takřka zápas o významu playoff před sebou mají reprezentanti Dánska a Švýcarska, kteří v případě vítězství Irska na půdě Gruzie budou mít výraznou ztrátu na čelo skupiny a poperou se přímo o druhé místo.

Velmi dramatické bylo poslední setkání obou celků ve skupině v Basileji. Domácí Švýcaři vedli díly brance Embola v 76. minutě již 3:0, ale svěřenci norského trenéra Hareideho se dokázali v poslední desetiminutovce zázračně vzchopit a zápas vyrovnali.

Hareide neměl výraznější problémy s nominací, ve které se objevily všechny dánské hvězdy v čele s Eriksenem, Poulsenem nebo kapitánem Kjaerem. Ani jeho protějšek Vladimir Petković se nad nominací nemusel příliš trápit. Z opor posledních let mu chybí pouze Shaqiri, který v Liverpoolu nenastupuje pravidelně a zraněný Zuber.

Švýcaři nemají v tomto roce příliš dobrou formu - ze šesti utkání mají na svém kontě pouze dvě vítězství s Gruzií a Gibraltarem. Podobně je na tom ovšem i Dánsko, které také dokázalo porazit pouze tyto soupeře.

Vyrovnanost obou týmů dokazuje i bilance vzájemných zápasů. Soupeři se spolu potkali dohromady jedenáctkrát, třikrát se z vítězství radovalo Dánsko, dvakrát Švýcarsko a hned šestkrát skončil vzájemný duel remízou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.19 - 3.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Irsko53206:211
2.Dánsko523015:59
3.Švýcarsko422010:48
4.Gruzie51134:84
5.Gibraltar50050:160
Skupina F
Faerské ostrovy - Rumunsko  (sobota 18:00)
Rumunsko prahne po sedmém postupu na mistrovství Evropy a v tuto chvíli si nemůže dovolit zaváhání na půdě Faerských ostrovů. Ty mají na svém kontě nula bodů a platit by to měli i v sobotu večer...

Rumunsko zatím posbíralo deset bodů a v tabulce je o jeden bod za druhým Švédskem, stejný je pak jeho náskok na čtvrté Norsko. Naposledy svěřenci trenéra Cosmina Contry potrápili Španělsko, aby se o několik dní později naopak sami natrápili na výhru nad Maltou, nejhubenější triumf jim vystřelil George Puşcaş.

Faerské ostrovy doma dovedou znesnadnit zápas kdejakému soupeři, proti Rumunsku se jim ale ještě nikdy nepovedlo bodovat. Obě země se střetly sedmkrát a pokaždé se z vítězství radovali hosté.

V hostujícím týmu nejsou Costel Pantilimon, Cristian Ganea, Alexandru Maxim, Alexandru Chipciu nebo Constantin Budescu, na první šanci naopak budou čekat Andrei Radu, Vasile Mogos, a Florinel Coman.

Faerské ostrovy začaly kvalifikaci porážkou na Maltě a bodově naprázdno vyšly i v dalších pěti duelech. Do říjnové nominace se nevešli Sonni Ragnar Nattestad a Jákup Thomsen.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.40 - 5.45 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Malta - Švédsko  (sobota 20:45)
Na první pohled jednoduchý úkol před sebou mají Švédové - Seveřané letí na Maltu a berou jenom tři body. Domácí kráčí od porážky k porážce, vedle toho nedávají góly...

Švédsko zatím prohrálo jenom ve Španělsku a ve své kvalifikační skupině je na postupovém druhém místě, situace je ovšem hodně vyrovnaná - svěřenci Janeho Anderssona mají jedenáct bodů, o jeden bod za nimi zaostává Rumunsko a další bod zpět je Norsko, s nímž se Švédové naposledy rozešli smírně 1:1.

Švédové Maltu pravidelně porážejí a nejinak by tomu mělo být i nyní. Domácí jim navíc v sedmi po sobě jdoucích kvalifikačních duelech nedokázali dát branku. "Letíme tam v pozici jasného favorita a zajímají nás jen tři body. Nesmíme nic podcenit," říká trenér Andersson.

Na svou první šanci v reprezentačním dresu budou čekat nováčci Riccardo Gagliolo a Marcus Danielson a šanci jim dává to, že chybí řada známých jmen - v sobotu určitě nebudou hrát Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson, Martin Olsson, Jimmy Durmaz, Viktor Claesson nebo Isaac Kiese Thelin.

Malta začala kvalifikaci výhrou nad Faerskými ostrovy, od té doby ovšem nezískala žádný bod a dokonce nedala ani gól. Vystoupení ze září ovšem zanechala dobrý dojem, v Norsku přišla prohra 0:2 a v Rumunsku dokonce jen 0:1.

V domácí nominaci jsou nováčci Jurgen Pisani a Nikolai Muscat, chybějí naopak zkušení Ryan Camilleri, Clayton Failla, Ryan Fenech a Bjorn Kristensen.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 34.00 - 11.40 - 1.08
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Norsko - Španělsko  (sobota 20:45)
Španělsko v probíhající kvalifikaci ještě neztratilo ani bod a svou pozici lídra skupiny F bude nyní potvrzovat v Norsku. Hosté jsou favoritem a večer mohou slavit postup, vedle vlastní výhry k tomu ale budou potřebovat překvapivou ztrátu jednoho z dvojice Rumunsko, Švédsko...

Na lavičce španělského národního týmu před několika týdny kvůli tragické události v rodině definitivně skončil Luis Enrique a na jeho místo se posunul Robert Moreno. Ten do nominace na říjnovou kvalifikaci zařadil i tři nováčky - jsou jimi Pau Torres, Sergio Reguilon a Gerard Moreno. V týmu naopak není dlouhodobě zraněný Marco Asensio, mimo hru jsou i obránci Jordi Alba, Nacho a José Gayá.

V průběhu týdne s týmem jeden den netrénovali Dani Ceballos a Fabian Ruiz a oba jsou nyní připraveni. Otázkou je, kdo se postaví mezi tyče, zda to bude David de Gea, nebo Kepa.

"To je otázka na trenéra, já sám se cítím dobře. Od mistrovství světa jsem toho odchytal více a to vám vždycky dodá sebevědomí. Mám stejný cíl jako ostatní, chci hrát. Věřím si a hodlám pomoci, pokud nastoupím. Zápas to každopádně nebude jednoduchý," uvědomuje si Kepa.

Španělé doma Nory v březnu na vlastní půdě porazili 2:1 a navázali na baráž o postup na ME 2004, tehdy severský tým porazili v obou zápasech a slavili postup. Horší vzpomínky už mají na evropský šampionát v roce 2000, na něm se radovalo Norsko (1:0).

Norsko od utkání ve Španělsku neprohrálo a stále živí postupové naděje. V tabulce je sice až čtvrté, manko na druhou příčku ovšem činí jenom dva body. I z tohoto pohledu by se náramně hodil nějaký zisk ze sobotního duelu, Rumunsko si totiž nyní jede pro body na Faerské ostrovy a Švédsko pro změnu na Maltu.

Z domácí nominace vypadl zraněný Erling Haaland, fit naopak je Martin Ødegaard. Kmenový záložník Realu Madrid se po několika letech v Nizozemsku vrátil do španělské ligy a září v dresu Realu Sociedad, nedávno dokonce dostal cenu pro nejlepšího hráče LaLigy za měsíc září.

"Bude to hodně zvláštní zápas, jelikož nastoupím proti spoluhráčům a kamarádům. Ale myslíme jen na zápas a hodláme ze sebe vydat to nejlepší," říká Ødegaard.
Norsko - pravděpodobná sestava:
Jarstein - Elabdellaoui, Nordtveidt, Hovland, Aleesami - Johansen, Henriksen, Berge, Selnaes - Ødegaard - King.
Španělsko - pravděpodobná sestava:
Kepa - Carvajal, Llorente, Ramos, Bernat - Ruiz, Busquets, Saul - Sarabia, Rodrigo, Oyarzabal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.53 - 4.02 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko660017:318
2.Švédsko632113:811
3.Rumunsko631213:710
4.Norsko623111:89
5.Malta61052:133
6.Faerské ostrovy60063:200
Skupina J
Bosna a Hercegovina - Finsko  (sobota 18:00)
Velmi vydařenou kvalifikaci prožívají reprezentanti Finska, kteří figurují na druhém místě ve skupině a v Zenici mohou udělat další velký krok ke postupu na evropský šampionát. Ani pro Bosnu a Hercegovinu nejsou dveře na Euro zavřené, ale potřebuje nutně vyhrát.

V posledním červnovém střetnutí byli úspěšnější Skandinávci, kteří díky dvěma brankách největší ofenzivní hvězdy Teema Pukkiho zvítězili 2:0 svému soupeři dovolili pouze jednu střelu na bránu.

Útočníka Norwiche nebude trenér Kanerva postrádat ani ve venkovním utkání. K dispozici bude mít i kapitána Sparva či brankáře Hradeckého a Finové jedou na Balkán v nejsilnější možné sestavě. Jeho protějšek Prosinečki naopak nemůže počítat s hvězdou největší. Edin Džeko utrpěl v posledním ligovém utkání s Cagliari zlomeninu lícní kosti a musel podstoupit operaci.

Během posledního srazu si oba celky připsaly jedno vítězství a jednu prohru, ale spokojeněji se z něj vraceli reprezentanti Finska, kteří porazili Řecko a až po velké bitvě podlehli Itálii. Bosna a Hercegovina sice smetla Lichtenštejnsko 5:0, ale vůbec nezvládla zápas v Arménii.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.30 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Itálie - Řecko  (sobota 20:45)
Souboj dvou týmů se zcela odlišnou formou bude k vidění na Apeninském poloostrově a jasným favoritem budou domácí Italové. Svěřenci Roberta Manciniho se znovu stávají jednou z nejsilnějších evropských zemí a vše nyní hodlají potvrdit také proti Řecku...

Itálie si prošla krizí a Mancini jí dokázal ukázat cestu ven, v probíhající kvalifikaci jeho tým ještě neztratil ani bod a v sobotu večer může slavit postup.

"Proti Řecku to nebude snadné. Změnili trenéra, rozestavení a šanci dostala spousta nových hráčů. Uvidíme, jakou taktiku a systém zvolí, pro nás se ale nic nemění a chceme vyhrát. Kvalifikaci máme rozehranou dobře a mistrovství Evropy je tou první soutěží, která nás zajímá, až pak můžeme obrátit pozornost na mistrovství světa v Kataru. Teď je naším primárním cílem EURO, které jsme za více než padesát let vyhráli jen jednou," říká před utkáním Mancini.

Mancini nemohl do nominace zařadit řadu hráčů a s týmem aktuálně nejsou Giorgio Chiellini, Stefano Sensi, Alessandro Florenzi, Emerson Palmieri nebo Lorenzo Pellegrini. Jednou ze zajímavostí sobotního večera bude zelená barva - domácí nastoupí v zelených dresech, které mají symbolizovat nástup generace mladých hráčů.

"Asi jsem staromódní, ale víc se mi líbí bílé nebo modré dresy," sdělil na toto téma Mancini, k němuž se přidal i legendární brankář Dino Zoff: "Jsem starý a tahle změna se mi nelíbí."

Řekové se trápí a už nyní jsou jejich šance na postup prakticky na bodu mrazu, když na druhé Finsko ztrácejí sedm bodů. Naposledy vyhráli v březnu na půdě Lichtenštejnska a jedná se o jejich jediný triumf za posledních osm zápasů. Bídná je rovněž bilance se samotnými Italy, obě země se proti sobě postavily sedmnáctkrát a Řekové slavili výhru jen jednou, vedle toho uhráli pět remíz.

Kvůli špatným výkonům a výsledkům v létě u reprezentace skončil Angelos Anastadiadis a jeho nástupcem se stal John van't Schip. "Chci vidět, že jsme schopni postavit se silnému soupeři a hrát jinak, než dříve. Zároveň chci, aby si hráči na trávníku pomáhali a my tak mohli uvést do praxe novou taktiku. Bude to důležitá zkušenost. Mancini odvedl skvělou práci, během krátké chvíle se mu povedlo přenést do reality italskou renesanci. My měli problémy, musíme přebudovat národní tým a zaměřit se na mistrovství světa. V následujících zápasech se pokusíme nabrat nějaké zkušenosti," prohlásil van't Schip.

Řecku bude chybět potrestaný Giorgos Masouras, do nominace se pak nevešli Sokratis Papastathopoulos, Andreas Samaris nebo Kostas Mitroglu.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - D'Ambrosio, Bonucci, Acerbi, Spinazzola - Bernardeschi, Jorginho, Verratti - Chiesa, Immobile, Insigne.
Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Bakakis, Retsos, Siovas, Stafylidis - Vrousai, Bouchalakis, Zeca, Kourbelis, Fetfatzidis - Koulouris
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 6.99 - 21.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lichtenštejnsko - Arménie  (sobota 20:45)
Ani jeden ze sobotních protivníků nepatřil mezi kandidáty na postup, po více jak polovině kvalifikačního cyklu se mnohem více daří Arménii. Ta v šesti odehraných zápasech získala velmi solidních devět bodů a nachází se na pěkném třetím místě před Bosnou i Řeckem, za druhým Finskem zaostává o body tři. Pokud si chce zachovat reálnou možnost na evropský šampionát, tak musí vyhrát v Lichtenštejnsku.

Domácí výběr doposud nebodoval naplno ani jednou a s jediným bodem na kontě je beznadějně poslední šestý téměř bez jakékoli šance na účast mezi čtyřiadvacítkou nejlepších evropských týmů. Po porážce s Řeckem (0:2) utrpěl obrovský debakl 0:6 v Itálii, pak prohrál na půdě sobotního protivníka jasně 0:3. Z bodového zisku se neradoval ani s Finskem (0:2) či s Bosnou (0:5), teprve naposledy se postaral o senzaci s Řeckem.

V Aténách přerušil svou dlouhou sérii bez vstřelené branky, která trvala 535 minut. V 85. minutě totiž skóroval Dennis Salanović a tato branka znamenala překvapivou remízu 1:1. "Tento výsledek nás hodně povzbudil a ukázal nám, že pokud chceme, tak dokážeme hrát vyrovnanou partii s kýmkoliv. Osmnáct inkasovaných branek během pěti utkání bylo moc, teď se to konečně povedlo," prohlásil ihned po duelu s Řeckem trenér Helgi Kolviðsson.

Hosté už delší dobu touží po postupu na EURO, ale podle slov kouče Armena Gjulbudaghjantse čeká jeho svěřence ještě velmi trnitá cesta. "Je nám jasné, že ani čtyři výhry nemusí stačit. Musíme se soustředit na každý souboj zvlášť, teď se chystáme jen na Lichtenštejnsko. Jestliže nevyhrajeme, tak se dostaneme do velmi obtížné situace, nic jiného než tři body nás tedy nezajímají," vyjádřil se dvaapadesátiletý Gjulbudaghjants.

Jeho svěřenci předvedli před měsícem proti Bosně parádní ofenzivní výkon a ambiciózní celek zdolali po divokém průběhu 4:2, hned dvakrát se prosadil záložník italského AS Řím Henrik Mchitarjan. Kromě úspěchu s Lichtenštejnskem zazářila Arménie i v Řecku (3:2), jinak má na kontě porážky v Bosně (1:2) s Finskem (0:2) a s Itálií (1:3). Lichtenštejnsko se loni představilo v Lize národů a ve Vaduzu vybojovalo s Arménií bod (2:2).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.30 - 5.64 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie660018:318
2.Finsko64028:412
3.Arménie630312:119
4.Bosna a Hercegovina621312:117
5.Řecko61237:105
6.Lichtenštejnsko60151:191

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Modroočko

Gruzínsko - Írsko 2:1

Dánsko - Švajčiarsko 2:2

Faerské ostrovy - Rumunsko 0:1

Malta - Švédsko 0:4

Nórsko - Španielsko 2:2

Bosna a Herc. - Fínsko 2:1

Taliansko - Grécko 2:0

Lichtenštajnsko - Arménsko 1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele