Preview kvalifikace o postup na ME 2020 - čtvrtek 5.9.

05.09.2019, 08:26
Previews
Po několika měsících se o slovo opět hlásí kvalifikace o postup na evropský šampionát a dnes je na programu devět utkání. Španělsko se představí v Rumunsku, vyrovnaný souboj se dá očekávat od zápasu Irsko - Švýcarsko...
Skupina D
Gibraltar - Dánsko  (čtvrtek 20:45)
Dánové nemají rozehranou kvalifikaci o evropské mistrovství úplně špatně, ale ani ne vyloženě nejlépe. Z dosavadních třech kol zvítězili jen jednou a dvakrát remizovali. Pakliže chtějí reálně usilovat o první dvě postupová místa hlavně na úkor Irska a Švýcarska, je pro ně bezpodmínečně důležité, aby bez obtíží překonali outsidera z Gibraltaru.

Hosté se budou muset vypořádat především s tou skutečností, že jak na utkání na Pyrenejském poloostrově, tak v tom následujícím v Gruzii, nebude přítomný hlavní trenér Age Hareide. Ten totiž během léta podstoupil operaci kolene, a tak jeho práci pro nynější dvojduely převezme asistent Jon Dahl Tomasson, nejlepší střelec dánské reprezentace v historii.

Ten se nebojí toho, že by svou pozici nezvládl. "S Agem jsme vedli dlouhý dialog," prozrazoval. "Během zápasu spolu nebudeme v kontaktu. Nebude tady, takže nemůže poznat na vlastní oči, co se tady bude dít. Nebudu odpovídat na nějaké případné jeho zprávy, kdyby byl naštvaný, koho mám například vystřídat. Nebudu je ani číst," potvrzoval.

Dánský brankář Kasper Schmeichel zdůraznil, že Hareideho absence rozhodně neovlivnila přípravu na samotné utkání. "Jasně, Age je velká osobnost. Víme, že tu není. Jsme však profesionálové a profesionálně vedeni. Všechno běží tak, jak by mělo," uvedl. "Samozřejmě tu chybí nějaká hlavní role. Ale Jon s námi podstoupil kompletní tréninky."

De röd-hvide od začátku září loňského roau ještě neprohráli, v Lize národů vyhráli skupinu, takže i kdyby se jim nepodařilo v nynější kvalifikaci uspět, mohou na EURO 2020 postoupit i přes případnou baráž. Na to by ale určitě nechtěli spoléhat. Pakliže naplno uspějí v Gibraltaru i proti Gruzii, výrazně se mohou v tabulce přiblížit minimálně prvním Irům.

Gibraltar má na svém kontě už šest porážek v řadě, dosud nezískal v této kvalifikaci ani bod. Horší zprávou pro něj je, že dokonce nevstřelil jediný gól. Ačkoli jeho prvotním úkolem vyloženě není proklouznout na závěrečný turnaj, bezpochyby by chtěl třeba potrápit někoho z favoritů. Musí však určitě zabrat v ofenzivě, která je asi jeho největší slabinou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 50.00 - 34.00 - 1.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Irsko - Švýcarsko  (čtvrtek 20:45)
Irsko čeká možná jeden z nejdůležitějších zápasů této kvalifikace. Pakliže by urvalo všechny body proti Švýcarsku, utvořilo by si na svého soka, s nímž se pere o první dvě postupová místa, velmi slušný náskok, který by mohl mít rozhodující slovo. Přitom jeho protivník nebude v nejsilnějším složení, k dispozici nemá až pět klíčových hráčů.

Xherdan Shaqiri, Josip Drmič, Timm Klose, Djibril Sow a Steven Zuber, to je výčet absencí švýcarského celku, který dosud odehrál v tomto kvalifikačním cyklu dva zápasy a získal čtyři body. Má sice o dvě odehraná utkání méně, nicméně porážka v Dublinu by mohlo mít neblahý dopad na jeho ambice. Rozdíl mezi ním a Irskem je aktuálně šestibodový.

Hostující kouč Vladimir Petkovič si nehodlal stěžovat na to, že nyní nemůže počítat s optimálním složením své sestavy. "Náš styl hry nezávisí na jednom hráči. Ukázali jsme několikrát, že chybějící umíme nahradit," nestrachoval se. "Od losování jsme věděli, že tenhle duel může být jedním z klíčových. Ale určitě nebude vůbec tím rozhodujícím," připomínal.

Švýcaři v červnu bojovali v konkurenci Portugalska, Anglie a Nizozemska o prvenství v Lize národů, nicméně výsledkově jim tenhle krátkodobý turnaj nevyšel. Zapomenout na zisk pouze konečného čtvrtého místa a soustředit se na kvalifikační fázi pro ně bude bezpochyby zásadní. Proti Irsku nastoupili naposledy v roce 2016 v přátelském zápasu, prohráli o branku.

Domácí vstoupili do kvalifikace opravdu velmi dobře, třikrát zvítězili a jednou remizovali, nutno však podotknout, že za sebou mají oba mače s papírově nejslabším účastníkem skupiny Gibraltarem. I proto by jejich aktuální úspěchy zřejmě neměly být až tolik přeceňovány. Především v obraně se jim velmi dobře daří, ze čtyř kol inkasovali jen jednou.

V červnu svěřenci trenéra Micka McCarthyho uhráli v Dánsku velmi cenný bod. A Irský stratég byl s konečným výsledkem spokojený. Byl rád, že jeho tým znovu dokázal skórovat ze standardní situace, přičemž i předchozí domácí střetnutí s Gruzií rozhodla o úspěchu standardka. "Je to pro nás velké plus. Opravdu jsme v této oblasti dobří," mnul si ruce.

Švýcaři v březnu vedli nad Dánskem o tři branky, jenže v posledních šesti minutách selhali a získali jen remízu. McCarthy se svému soupeři za jeho počínání rozhodně neposmíval. "Když dostanete první branku, začnete být nervózní. Najednou Dánsko vsítilo další gól, objevila se chyba. Chyby se objevují v podstatě vždycky, když tým obdrží branku," dodával.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.08 - 3.13 - 2.17
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Irsko43105:110
2.Dánsko31209:55
3.Švýcarsko21105:34
4.Gruzie41034:83
5.Gibraltar30030:60
Skupina F
Faerské ostrovy - Švédsko  (čtvrtek 20:45)
Fotbalisty Švédska čeká kvalifikační utkání na půdě Faerských ostrovů a nic jiného, než zisk tří bodů se neočekává. Tre kronor si nesmí dovolit zaváhat, případná ztráta s posledním týmem tabulky by byla velkou komplikací v postupových plánech. Domácí to mají ve skupině těžké, dosud neuhráli ani bod a ve čtyřech utkání inkasovali dvanáct branek.

Dle všech předpokladů to vypadá, že se Švédové budou prát o druhé postupové místo s Rumunskem. Po čtyřech kolech mají Seveřané sedm bodů za dvě výhry, jednu remízu a jednu porážku, kterou jim v červnu uštědřilo Španělsko. Švédové nemají kvalifikační skupinu rozehranou špatně, ale teď potřebují naplno bodovat s Faerskými ostrovy, než se utkají v neděli v severském derby s Norskem, které bude mít pro svěřence kouče Anderssona velkou váhu.

Švédsko se s Faerskými ostrovy utkalo dvakrát v kvalifikaci na mistrovství světa do Brazílie, které se konalo v roce 2014 a pokaždé zvítězilo, byť to žádné přesvědčivé výsledky nebyly. V Tórshavnu, kde domácí hrají, vyhrálo Švédsko "jen" 2:1 a to muselo po brance Baldvinssona otáčet. A ani domácí duel nebyl jednoduchý, Tre kronor ho zvládli díky dvěma zásahům legendárního Zlatana Ibrahimoviće. Mimochodem Ibrahimović si připsal vítěznou branku i ve zmiňovaném zápase na ostrovech.

Domácí zatím ve skupině nebodovali a hned tak se to asi nezmění. Švédsko bude v Tórshavnu obrovským favoritem. Faeřané prohráli všechny čtyři duely, na druhou stranu ve třech z nich skórovali a to se dá považovat za solidní úspěch. Lars Olsen doufá, že jeho tým favorita minimálně potrápí a že se znovu podaří vstřelit gól, podobně jako se to třeba povedlo proti Španělsku.

Utkání se odehraje na stadionu Tórsvøllur v hlavním městě Tórshavnu a řídit jej bude portugalský sudí Tiago Martins.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 14.80 - 6.42 - 1.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Norsko - Malta  (čtvrtek 20:45)
Na čtvrtém místě tabulky se před dalším kvalifikačním kolem nacházejí Norové. Severská země se chce poprat o postup, byť mezi největší favority nepatří. Norsko přivítá na stadionu Ullevaal fotbalového trpaslíka z Malty, jehož ambicí je neskončit ve skupině poslední.

Norsko potřebuje domácí zápas s Maltou zvládnout za tři body, nic jiného si na severu Evropy nedokáží představit. Svěřenci zkušeného trenéra Larse Lagerbäcka se utkali s Maltou už několikrát a nikdy s ní neprohráli, i proto bude jakýkoliv jiný výsledek, než výhra domácích, považován za senzaci.

Norové sice na úvod kvalifikace podlehli Španělsku, ale s dalšími kandidáty na postup uhráli slušnou remízu. Se Švédskem i Rumunskem hráli doma, ale i na čtvrtém místě stále živí naději na postup na závěrečný turnaj, kde chybí už od roku 2000 (EURO 2000 v Belgii a Nizozemsku). Seveřané se mohou opřít o silné domácí prostředí, vždyť doma neprohráli už dvanáct zápasů v řadě. Venkovní bilance je pochopitelně horší.

Malta už bezprostředně po losu skupinu dobře věděla, že postup se jí týkat nebude. Na druhou stranu ostrovní země nehodlá skončit na posledním místě a ráda by některého z favoritů obrala o body. Zatím se jí to nepovedlo, tři porážky a jediná výhra nad Faerskými ostrovy řadí Maltu na předposlední místo tabulky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.03 - 20.50 - 50.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rumunsko - Španělsko  (čtvrtek 20:45)
Mohlo by se zdát, že o vítězi tohoto utkání je předem rozhodnuto. Zrovna v duelu Španělska s Rumunskem ale platí, že rozhoduje primárně domácí prostředí. Hostující Španělsko totiž mívá v Rumunsku problémy.

Španělsko hrálo v Rumunsku zatím jen šestkrát, ale zajímavé je, že ještě ani jednou se favoritovi nepovedlo vyhrát. Třikrát Španělé remizovali a už třikrát se Rumunům povedlo svého soka porazit. Tentokrát by to Španělé rádi změnili. Jednak na to mají perfektní formu.

Doposud se svěřencům trenéra Roberta Morena dařilo velmi dobře. Ve čtyřech odehraných duelech hráči La Furia Roja vyhráli a mají výtečné skóre 11:2. Naposledy Španělé naprosto sebejistě přejeli Švédy, nedostali od nich ani branku a sami jim díky Ramosovi, Moratovi a Oyarzabalovi nasázeli tři ještě v první půli.

Další velkou motivací, kterou hráči nutně cítí, je osoba trenéra Luise Enriqueho. To je někdejší vynikající hráč a podobně úspěšný trenér, který se reprezentace musel ve prospěch svého asistenta vzdát na nějaký čas. Z rodinných důvodů. Ty však v nedávných dnech dostaly konkrétní a tragickou tečku. Jeho malá dcera zemřela. A pro jeho kamarády v reprezentaci je morální povinností vyhrát.

Sám Roberto Moreno k tomu sdělil: "Tohle pro nás všechny bude hodně speciální reprezentační sraz. Všichni tady myslíme na trenéra Enriqueho a jeho rodinu. Mám pocit, že mu dlužíme vítězství. Tenhle výsledek mu chceme věnovat, tak doufám, že se nám podaří co nejlepší a uděláme mu radost. Rumunsko bude nepříjemným soupeřem a my se na to musíme co nejlíp připravit," dodal Moreno.

Moreno nemůže pro další utkání počítat s Kokem, Marcem Asensiem nebo Álvarem Moratou. K dispozici nebude ani tvořivý záložník Realu Madrid Isco. Rumuni jsou na tom lépe. Největší ztrátou pro ně bude absence vykartovaného Chipcia. Kromě něj může trenér Cosmin Contra vybírat z kompletního kádru.

Tým trenéra Contry naposledy nadělil čtyři branky Maltě a je na druhém místě o skóre před třetími Švédy. Teď to bude mnohem těžší než proti Maltě. Cosmin Contra je pro španělské fanoušky dobře známá postava. Jako hráč se ukázal v Deportivu Alavés, Atléticu Madrid nebo také v Getafe. Dalo by se proto říct, že už tak trochu ví, co od soupeře čekat.

"Španělsko je pojem, je to jeden z nejlepších týmů na světě. Mají v každé řadě hvězdu vedle hvězdy, ale přitom hrají jako jeden skvěle sehraný tým. Perfektně o sobě vědí a pro každého soupeře je těžké jim sebrat míč. My se na to musíme připravit. Takticky i psychicky musíme odehrát perfektní utkání, abychom vůbec měli šanci získat nějaké body. Osobně se na to velmi těším," dodává Contra.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.95 - 4.47 - 1.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko440011:212
2.Rumunsko421111:57
3.Švédsko42118:77
4.Norsko41218:75
5.Malta41032:103
6.Faerské ostrovy40043:120
Skupina G
Izrael - Severní Makedonie  (čtvrtek 20:45)
Po poměrně krátké době sehrají reprezentanti Izraele a Severní Makedonie další vzájemné kvalifikační utkání. Rozdílem je jen, že se nehraje o mistrovství světa, ale Evropy. V uplynulém cyklu skončily oba týmy v konkurenci gigantů hluboko pod čarou, nyní to s jejich nadějemi vypadá lépe.

Zejména Izrael má kvalifikaci rozehranou na jedničku. V posledním duelu sice schytal výprask s Polskem, předtím ale zaznamenal cenná vítězství nad Rakouskem a Lotyšskem, plusovým bodem je i ten ze zápasu proti Slovinsku. Hlavním tahounem celku z východního pobřeží Středozemního moře je kanonýr čínského Guangzhou Eran Zahavi. Ten má na kontě dva hattricky, vstřelil sedm z osmi branek svého týmu a je poměrně jasným lídrem tabulky střelců.

První reprezentační přestávka tohoto kalendářního roku byla pro Makedonce veselou, neboť po předpokládaném vítězství nad Lotyšskem přišla remíza ve Slovinsku. Proti Polsku přišla prohra po velmi dobrém výkonu, jenže s Rakušany nastalo kruté vystřízlivění v podobě jednoznačné porážky 1:4. Balkánci ve svém středu takového ostrostřelce jako jejich soupeř nemají. Jedině mladíček Elif Elmas si připsal na konto alespoň dvě branky, ostatní nemají více než jednu.

Podíváme-li se do historie vzájemných zápasů, zjistíme, že vždy šlo o velmi vyrovnané bitvy, které skončily rozdílem jednoho gólu. V kvalifikaci na EURO 2008 dvakrát uspěl Izrael, v té na uplynulé MS zase pokaždé hostující tým. O osudu nadcházejícího utkání, hraného v Beer Shevě, může rozhodnout i švédský sudí Andreas Ekberg.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.66 - 5.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Polsko44008:012
2.Izrael42118:77
3.Rakousko42027:66
4.Slovinsko41217:35
5.Severní Makedonie41125:74
6.Lotyšsko40041:130
Skupina J
Arménie - Itálie  (čtvrtek 18:00)
Po čtyřech odehraných zápasech je Itálie na prvním místě skupiny J a má dostatečný náskok na druhé Finsko. Ve čtvrtek odpoledne ji ale čeká zápas s domácí Arménií, a to po velmi náročné cestě.

Skupina J má jednoho lídra a není to žádné velké překvapení. Už při losu bylo poměrně jasné, že se o první místo popere Itálie a maximálně Finsko, možná s černým koněm skupiny v podobě Bosny a Hercegoviny. Právě s ní se Italové utkali naposledy a dopadlo to pro ně velmi dobře. Na domácí půdě sice nejprve prohrávali po brance Edina Džeka, ale nakonec otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch a zvítězili 2:1.

Tým trenéra Roberta Manciniho znovu ukázal vnitřní sílu a soudržnost, kterou zkušený stratég vtlouká obměněnému týmu do hlav. Italové prošli větší generační obměnou a zatím se jim daří zapojovat mladíky do pravidelného výběru. Mezi ně patří například dvojice Moise Kean a Nicolò Zaniolo. Právě ti se ale tentokrát nominace nedočkali, protože na nedávném působení jednadvacítky opakovaně chodili pozdě na tréninky.

A to Mancini nehodlá tolerovat. "Pokud je hráč profesionál, tak to od něj vyžaduje plno věcí. Jednou z nich je i to, že bude jednat zodpovědně, a že bude dávat příklad. Pokud se tím hráč neřídí, tak v reprezentaci nemá co dělat. Tím samozřejmě nezavírám nikomu dveře, budu dál povolávat ty nejlepší. Ale zároveň od nich budu žádat disciplínu a respekt ostatních. To je něco, co se obzvláště mladí fotbalisté musí pořád učit," dodal někdejší manažer Manchesteru City.

Ten kromě zmíněného dua nemůže povolat několik zraněných hráčů, z nichž řada se již vrátila do svých klubů. To se týká záložníka Bryana Cristanteho nebo útočníka Lorenza Insigneho. Mimo hru bude samozřejmě i dlouhodobě zraněný Giorgio Chiellini, který byl čerstvě operován. Trenér Mancini nově nominoval dvojici Tonali a Grifo.

S Arménií se Italové utkali zatím jen dvakrát, takže zase tak moc možností srovnávat nemají. Jisté ale je, že jednou vyhráli a jednou se jim povedlo jen remizovat. Jedním ze střelců Arménie v tomto utkání byl i Henrik Mchitarjan.

Zkušený záložník má nově Itálii jako domovskou zemi, protože si od konce srpna bude na chléb vydělávat v Římě. Takže na soupeření s budoucími protihráči se hodně těší.

"Bude to pro mě zajímavé utkání, protože s mnoha protihráči se budu potkávat i v lize. A někteří moji současní spoluhráči z Říma jsou ve výběru taky, takže se potkáme už na hřišti. Věřím ale, že domácí prostředí nám proti favoritovi pomůže a zvládneme získat nějaké body. Naposledy se nám to povedlo, takže by bylo hezké to zopakovat."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.40 - 5.57 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bosna a Hercegovina - Lichtenštejnsko  (čtvrtek 20:45)
Bosně a Hercegovině se zatím start do nového kvalifikačního cyklu moc nedaří a zůstává za očekáváním. Reputaci si bude chtít napravit v pátek večer, k čemuž bude mít ideální příležitost. Do Zenice totiž zavítá poslední tým tabulky z Lichtenštejnska.

Lcihtenštejnsko je outsider v pravém slova smyslu. Za doposud odehrané čtyři duely se mu nepovedlo prakticky nic a dokonale plní parametry trpaslíka šikovaného většími a zkušenějšími týmy. Kdokoli se s ním utká, snadno si navyšuje sebevědomí a skóre, které se v těch záporných číslech na jeho kontě neustále vrší. Aktuálně je to tak, že Lichtenštejnci dostali už ohromujících 13 branek!

Sami přitom neskórovali ani jednou a na první gól tak čekají. Naposledy to na domácí půdě ve Vaduzu nebyl úplný propadák a Lichtenštejnsko ukázalo, že se umí prát. Finové zvítězili nad svěřenci trenéra Helgiho Kolvidssona jen o dvě branky. S Bosnou také nemají nejlepší statistiky. V šesti posledních duelech se Lichtenštejnsku povedlo dát jen dvě branky a celkově 23 jich dostat. Nevyhrálo ani jednou, jen v jednom případě se body dělily.

Hlavní útočnou zbraní domácích bude i pro Lichtenštejnce Edin Džeko. Kanonýr AS Řím se trefil v posledních třech duelech do sítě soupeře už šestkrát a další trefy by rád přidal také na domácí půdě v pátek večer.

"Cítím se velmi dobře po psychické i fyzické stránce, na startu nové sezony jsou věci vždy optimističtější a my jsme lépe připraveni. Bylo by ale zásadním selháním, kdybychom soupeře podcenili jen proto, že se nám s ním dobře hraje nebo že ještě nevyhrál ani jeden zápas v kvalifikaci. Nikdo nám body nedaruje, musíme se o ně poprat a zasloužit si je na hřišti," dodává Džeko.

Jeho celek na tom ostatně taky není nejlépe. Za čtyři zápasy posbírala stejný počet bodů, který jí ale stačí až na současné předposlední místo. Na druhé Finy ztrácí Bosna pět bodů a zatím dostala o dvě branky víc, než jich sama připravila, takže zápas s posledním týmem pro ni bude stěžejní.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.01 - 36.00 - 50.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Finsko - Řecko  (čtvrtek 20:45)
Velmi nadějně mají kvalifikaci na EURO 2020 rozehranou Finové, kteří po čtyřech odehraných kolech drží druhou pozici jen za Itálií. Naopak jejich čtvrteční soupeř, Řecko, se trápí a pokud nyní nevyhraje, bude mu závěrečný turnaj na hony vzdálen.

Výsledky seveřanů v probíhajícím kvalifikačním zápolení jsou zatím vždy stejné - 2:0. Tímto poměrem nejprve prohráli na půdě horkého favorita v Itálii, aby se poté naladili na vítěznou vlnu a postupně uspěli v Arménii, doma s Bosnou a v Lichtenštejnsku. Velkou měrou se na tom podílel Teemu Pukki, který zaznamenal tři góly a asistenci. Ten je nyní navíc ve formě, v jeho první sezóně v Premier League nastřílel za Norwich již pět branek, lepší v tomto ohledu je jen Agüero.

Březnové reprezentační okno pro Řeky vůbec špatné nebylo. Podle očekávání si dojeli pro vítězství do Lichtenštejnska a pro velmi cennou remízu do Bosny, navíc po nepříznivém vývoji. Jenže domácí zápasy v červnu vyšly na nulu. Itálii se jim zaskočit nepodařilo, navíc je zaskočil i outsider z Arménie. Komplikací je navíc absence útočníka Fortounise, který měl prsty ve čtyřech z pěti gólů Balkánců.

Nadcházející protivníci se poměrně dobře znají, neboť se v soutěžních duelech často střetávají. V uplynulé Lize národů každý z týmu zvládl svůj domácí zápas s čistým kontem, za úspěšnější však považujme Finsko, které skupinu vyhrálo. Seveřané lépe zvládli i kvalifikační skupinu na předchozí EURO, v níž získal proti Řecku, jež skončilo poslední, čtyři body.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.00 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie440013:112
2.Finsko43016:29
3.Arménie42027:66
4.Řecko41126:84
5.Bosna a Hercegovina41125:74
6.Lichtenštejnsko40040:130

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (129)

Přidat komentář
frankiefcb

Finsko Mají to rozehrané pěkně. Pokud neprohrají s Řeky, tak budou hodně blízko.

Reagovat
Liquid

a Makedonci vyhrát u židobolševiků a taky se to přiblíží

Reagovat
frankiefcb

u židů ne. U židobolševiků nehrají.

Reagovat
Vincent Vegan

Reagovat
andrew96

Reagovat
Wambasen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
David143

Reagovat
smazaný uživatel

Reprezentační přestávka

Reagovat
tnt03

Reagovat
Liquid

Reagovat
dextroza_m

Vidím to stejně.

Reagovat
smazaný uživatel

asi ti ho taky dam, Euro stoji v novym formatu za prd, lonskej Mundial sem vubec neprozival a dokonce sem se nachytal, ze sem minule musel vzpominat, kdo ho vlastne vyhral

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Reagovat
Bastaron

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, taky mě repre pauzy štvou. Dokonce jsem už napsal oficiální mail na FIFA s nápadem, jak se zbavit zbytečných kvalifikací a zjednodušit systém hraní mezistátních zápasů. Protože vím, že FIFA by mail od random dementa ani nečetla, natož na něj reagovala, tak jsem to poslal i cca 70 předním evropským klubům, které by to mohlo zaujmout, protože by jim to šetřilo hráče.

Ve zkratce: Kvalifikace na MS i kontinentální šampionáty se zruší. MS bude rozdělené do výkonnostních divizí. Na příští MS elitní divize bude přímo nasazeno 32 nejlepších týmů žebříčku FIFA (kromě Slovenska), ostatní země budou hozeny do 4 výkonnostních košů a z nich se vylosuje 32 skupin po 4 (ti, co se nevejdou, budou hrát speciální MS loserů, to ještě nemám úplně domyšlené). Vždy 2 skupiny se budou hrát v 1 zemi z těch 8, které do těch 2 skupin patří. Zatímco z MS elitní divize všech 16 týmů, které nepostoupí ze skupiny, spadne mezi póvl do té druhořadé pseudosoutěže, která nikoho nezajímá, tak to béčkové MS bude probíhat tak, že si ve skupině zahrají klasicky každý s každým a pak bude semifinále 1 vs. 2 a vítězové semifinále se uktají o místo na příštím áčkovém MS. A nebudou muset být dementní repre pauzy během sezóny. Stejným systémem se můžou hrát i kontinentální šampionáty.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, ale to je strašná blbost

Reagovat
mayday

Jsi na něj zbytečně hodnej.

Reagovat
didosh

Reagovat
Acrocephalus

Ligova pauza.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ondiis

Reagovat
Vincent Vegan

Skupina D: Jsem pro postup Irska a Danska. Danove daji Gibraltar a Irsko porazi Svycary dnes o gol.

Skupina F: Pral bych postup NOR a SWE, ale Spanelaci si to pohlidaji. Takze se uvidi, ale hlavne musi La Roja porazit Rumuny..

Skupina G: Celkem nezajimave, ale preju Rakousku a Polsku.

Skupina J: ITA a FIN by byla super postupova dvojice. Tak to hlavne dnes zvladnout proti Recku.

Reagovat
Liquid

Rakousko a Polsko

Reagovat
krisa

Irsko, Dánsko

Španělé to nepustí a k nim Švédi

Polsko, Izrael

Itálie, Finsko

Reagovat
smazaný uživatel

židy nechceme

Reagovat
Marv

D: Ideálně domácí porážka Irů..

F: Trochu naopak doufám, že Malta by dnes mohla potrápit Araby.. ideálně dál se Španělskem Rumuni, ale dnes jim moc nevěřim..

G:Tam je to asi jedno, tak by to mohli Makedonci hodně zamotat

J: Dá se říct, snad jen škoda, že z téhle skupiny musí jít dál dva týmy..

Reagovat
Zark

Snad slovinsko nebo m,akedonie postoupi z Gecka

Reagovat
Shevchenko

Reprezentační přestávka

Reagovat
smazaný uživatel

BAN

Reagovat
Stannis Baratheon

Sorry za OT, ale je někde na EF diskuze o MS v basketu?

Reagovat
Kily

není, už jsem si taky chtěl zanadávat, proč někdo nevyhodil Pumprlu z letadla

Reagovat
Jeňa

Reagovat
Stannis Baratheon

Sorry, to neměla být reakce na tebe.

Reagovat
didosh

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
adoxx

Reagovat
Neon

Basketbalisti ale je to strašná hra, bych potřeboval na každý faul několik opakovaných záběrů, abych ho tam dokázal najít.

Reagovat
doshcz

Reagovat
ratusek

Když to člověk sleduje, tak to pozná. Stejně jako u fotbalu

Reagovat
cetto

No hlavně je to hrozná hra, pokud je člověk zvyklej pravidelně sledovat NBA. Neexistuje snad žádnej jinej sport na světě, ve kterým by jedna liga tak extrémně převyšovala všechny ostatní. Když se člověk koukne na zápas NBA a pak na libovolnej zápas z tohoto MS, tak má pocit, že sleduje zpomalený záběry nějaký univerzitní soutěže.

Reagovat
cetto

Ale jinak teda basket je podle mého nejlepší sport. Kdybych neměřil 175, tak bych ho býval šel hrát.

Reagovat
Puskas

kilo?

Reagovat
frankiefcb

i když měříš 175 cm, tak můžeš být dobrý.

Reagovat
cetto

No i ten Iverson, o kterým se říká, že je to nejlepší "malej" basketbalista, co byl za posledních asi 40 let, měřil 183

Reagovat
smazaný uživatel

tam musíš mít velký péro hlavně

Reagovat
andrew96
Reagovat
penepi

Isaiah Thomas presne 175

Reagovat
Zaschrona

NFL. Rozdíl mezi NBA a třeba Euroligou není zas tak obrovský, je to jak v hokeji.

Reagovat
cetto

To bych neřekl. Třeba v KHL se dají prakticky každej rok najít hokejisti, kteří se dokáží okamžitě výrazně prosadit v NHL. Do NBA se dostaneš akorát přes draft a někdo jako Panarin se tam v životě neobjevil.

Reagovat
Zaschrona

Nesmysl, třeba letos podepsal Boston Vincenta Poiriera, nedraftovaného Francouze. O rok dřív Daniela Theise, nedraftovaného Němce a Brada Wanamakera, nedraftovaného Američana, který se vymakal v Evropě. Ve všech případech hráči věkově 25+ let. Jinak ale ano, obecně talent v basketu objevíš mnohem dřív než v hokeji, takže těch případů typu Panarin, kteří by se poté stali hvězdou, je fakt málo, nejvýraznější příběh je asi Ben Wallace, byla ale takhle spousta hráčů v rotaci úspěšných týmů, kteří nebyli draftovaní, i mimo USA. Btw kolik takových příběhů jako Panarin je v hokeji?

A pro srovnání: KHL zavádí platové stropy cca na úrovni 14 milionů dolarů, NHL je má na úrovni cca 80 milionů. V NBA jsou platy průměrně na úrovni 120 milionů dolarů na tým, v Euroleague jsou na úrovni 14 milionů dolarů. A když si vezmeš, že podstatně větší porci peněz si v basketu vezmou hlavní hvězdy, tak ten rozdíl mezi USA a Evropou je hodně srovnatelný, zvlášť pak mezi hráči z horší poloviny týmů a hvězdami v Evropě. Třeba Veselý by asi lepší smlouvu v NBA než v Evropě nedostal, takže proč by tam chodil, když dostane mnohem víc minut i peněz v Turecku. A takových hráčů jsou možná až desítky. A ukaž mi někoho, kdo půjde hrát do Evropy místo do NHL, jako to udělal letos Nikola Mirotič. Možná pár Rusů v KHL...

Reagovat
cetto

Jinak teda jsem si vzpomněl, že dcera bývalého šéfa hrávala jakejsi sport, kterej jsem ani neznal, ale v americe prý existovala jediná profesionální liga tohoto sportu na světě, všude jinde byly jen amatérské. V nějakejch šestnácti byla považována za největší světový mimoamerický talent a dostala stipko na americkou univerzitu. Tam zjistila, že i v rámci tý svý univerzity nepatří ani do průměru a byla tak "špatná", že na další rok ani stipko už nedostala. Vrátila se sem, ale ten rok v americe jí dal tolik, že hned šla do dospělý český repre, kde byla suverenně nejlepší. Ale protože je to amaterský a musí se něčím taky živit, tak s tím sekla někdy v 20 a šla studovat doktorku. Každopádně jak říkám, byl to tak noname sport, že si to už ani nevybavuju.

Reagovat
Stannis Baratheon

To bylo frisbee, předpokládám.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl to beer pong?

Reagovat
Shevchenko

Jasně, srovnávej americký sport s celosvětovým

Reagovat
Zaschrona

Ten sport se taky hraje třeba u nás, i když na amatérské až poloprofesionální úrovni, což ale zas není tak hrozný, basketbal ve spoustě zemí je na tom podobně.

Reagovat
Kepy_FCB

prehanis, pomeálejsi to trochu je ale je to taktikou a v zaverenych fazich se to NBA minimalne vyrovna,

Reagovat
Zaschrona

Jen mě mrzí, že NBA nepřejímá víc FIBA pravidel.

Reagovat
montaigne33

NBA a EUROLIGA jsou dvě různé- obě výborné soutěže... ale způsob hry (hlavně bránění) se dost liší...

Reagovat
mayday

Euroliga není špatná, ale NBA je stále úplně jinde, dívá se na to úplně jinak. Na evropský ligy se dívat naopak nedá, tam je to opravdu jinej sport.

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle ty MS jsou zajímavá, a rád si zafandim, ale na ligový basket bych se asi moc dlouho dívat nevydržel.

Stejně to mám třeba i s ragby, který moc nesleduju, ale na MS se vždycky těším jak malej kluk.

Reagovat
Neon

Ragby už aby to bylo. Ale pak se zas nebudu moct měsíc dívat na fotbal, než zapomenu na to, jak je to krásný, když hráči poslouchají rozhodčího na slovo, netvoří se debatní kroužky a skoro nikdo nesimuluje.

Reagovat
Stannis Baratheon

Metrákový hovada s vymlacenejma zubama, který kdyby šli kolem, tak radši dětem dáš ruku před oči, a přitom tak "gentlemanský" sport. Žádný hádka, všechno ve sportovním duchu fair-play, brecej při hymně, na konci si všichni podaj ruce. Těším se jak prase.

A jsem hodně zvědavý na to, co předvedou Rusové.

Jinak ale Springboks a Skoti.

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.youtube.com/watch?v=3YeOr1b6NVs

tohle mě vždycky ještě nabudí

Reagovat
frankiefcb

Já fandím zase Walesu a Argentině

Reagovat
Stannis Baratheon

A co Uruguay?

Reagovat
frankiefcb

V rugby ne

Reagovat
adoxx

Reagovat
smazaný uživatel

U mňa medzinárodné rugby a NFL úplný top, aj keď sa navzájom vedia vyhejtovať

Reagovat
Stannis Baratheon

Americký fotbal mi přijde horší o dost, ale jedno období jsem byl dost velký fanda Vikings.

Reagovat
smazaný uživatel

Máme stejný oblíbený. Skoty posledně zařízl rozhodčí. Ale ruku na srdce je to sport o kterým všichni ví jen jednou za čtyři roky. U basketu mám lepší povědomí o ME než MS. Jeho výhodou oproti rugby je větší vyrovnanost. např Slovinci co hráli krásnej basket a vyhráli poslední ME se sem ani nedostali z kvalifikace.

Reagovat
Shevchenko

Ale Blacks a Irsko

Reagovat
Stannis Baratheon

Takhle vidím letošní finále.

Reagovat
Shevchenko

Taky. Cítím menší překvápko a v ČF projde Irsko přes JAR, v semi pak vyřadí Austrálii/Wales, ve druhém SF All Blacks přejedou Anglii.

Reagovat
smazaný uživatel

Na mě to má bohužel asi moc sofistikované pravidla.

Ale je fakt že přístup těch hráčů při zápase je skvělý a to jak rozhodčí vedou ten zápas, to je prostě paráda.

Reagovat
Stannis Baratheon

Ta pravidla jsou v pohodě úplně právě.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to možné. Holt jsem blbý . Nebo spíš líný do toho nějak víc proniknout.

Reagovat
frankiefcb

Nebo sleduj MS v podání ČT, oni dobře ty pravidla vysvětlují. Hodně jsem se přitom sledování naučil.

Reagovat
Neon

Reagovat
PP

Reagovat
pingla

Reagovat
PP

Reagovat
Stannis Baratheon

Ragby

Reagovat
Puskas

Reagovat
frankiefcb

jj tento v Japonsku. Těším se jako malý kluk.

Reagovat
Kixi Syhimour

Budou špatné časy

Reagovat
smazaný uživatel

ragby jsou jeba jak kokot. To tady tenhle basket judo a ženskej tenis zase se při tom, ale parádně usíná

Reagovat
Stannis Baratheon

Teď jsem tě moc nepochopil.

Reagovat
adoxx

Reagovat
Godwinson

Těším se na MS jak malej kluk

Reagovat
Puskas

Teď je, aby se ten sobotní zápas nekryl s Kosovem.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Kepy_FCB

v Kosovu není elektřina že to je tak brzo??

Reagovat
Puskas

Večer hraje Srbsko s Portugalskem, tak se chtějí dívat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
adoxx

Reagovat
madridcan

Zajtra sa tesim na Chorvatsko, aj celkom fajn sektor. Dufam, ze ich vyčešeme

Reagovat
Anacron

Každá repre pauza je k blití, ale tahle první, po tom co se začnou rozjíždět všechny soutěže, je ze všech nejhorší

Reagovat
smazaný uživatel

MATĚJ KOVÁŘ ZAPSÁN NA SOUPISKU MANCHESTERU UNITED PRO EL!!!!!!!!!!

Reagovat
montaigne33

Reagovat
adoxx

Reagovat
montaigne33

VELKÁ GRATULACE BASKEŤÁKŮM/ hoši obrovsky překvapili Tak teď se může na Balkáně ukázat fotbal. repre

Reagovat
adoxx

Reagovat
smazaný uživatel

Náhodou, mne repre-pauzy nevadí, je tam i dost zajímavých zápasů.

Reagovat
Coutinho10

taky si nestezuju...aspon clovek muze nachvilku od klubovyho fotbalu oddechnout

Reagovat
smazaný uživatel

A zítra bude Německo-Nizozemsko.

Reagovat
Coutinho10

nebo jsem zvedavej i na Slovaky s Chorvatskem nebo Skotsko vs Rusko (nevim, jestli je Komli v nominaci)...vsechno to budou zajimavy matche

Reagovat
smazaný uživatel

Skotsko - Rusko nedávají v TV, místo toho zápasu Ázerbájdžánu

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Reprezentační přestávky nevadí. Příjemný spestření oproti firemnímu fotbalu. U reprezentací je to o tom jaké hráče si daná země vychovala a nejen o tom jaké si kdo koupil. Bohužel v mých očích jde o soumrak reprezentačního fotbalu díky podělaným systémům s hromadou týmů. Kvalifikace jsou zajímavé ale pro mě měli neopakovatelný kouzlo, který je u ME s 24 týmy úplně v čudu.

Reagovat
Coutinho10

oni nedavaj na Sport TV jediny zapas od 18:00 Armenie - Italie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

zrovna Taliany mrdky

Reagovat
Minister

lol tá penalta pre Španielov

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím pěkný zápas Rumunsko - Španělsko, jen Stanciu hrál teda špatně.

Reagovat
didosh

Taky se divam od 2.půle a čumím jak hrají Rumuni

Reagovat
didosh

To je smůla

Reagovat
smazaný uživatel

Ten konec parádní podívaná, Kepa podržel.

Reagovat
Coutinho10

ale mel prsty v tom gole..ten passik skoro pres celou pulku hriste za obranu byl luxusni

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele