Preview kvalifikace o MS 2022 - semifinále baráže

24.03.2022, 09:51
Previews
Portugalské objetí (© AFP)
Evropská část kvalifikace o účast na letošním světovém šampionátu v Kataru míří do cílové rovinky. Zápas Ruska s Polskem se z pochopitelných důvodů neodehraje a Ukrajinci ke svému duelu se Skotskem nastoupí se zpožděním, ale už dnes si to osm reprezentací rozdá o šanci zahrát si finále baráže. Češi odletěli do Švédska, Rakušané se představí ve Walesu, Severní Makedonie plní roli outsidera v Itálii a Portugalsko se utká s Tureckem...
Wales - Rakousko  (čtvrtek 20:45)
Už je to hodně dlouhá doba od chvíle, kdy se Wales naposledy předvedl na finálovém turnaji mistrovství světa. Teď dělí svěřence trenéra Roberta Page od finálové účasti dvě výhry. Bezprostředně si musí poradit s Rakušany, kteří už se na mistrovství taky delší dobu nepodívali.

Trenér Robert Page, který u mužstva Walesu figuruje zatím v záskoku za Ryana Giggse, si nevede vůbec špatně. To je věc dobře známá i českým příznivcům, protože Velšané se s Čechy utkali dvakrát v rámci nedávné kvalifikační skupiny. A kromě toho, že zápasy s britským týmem hodně bolely (hlavně ten první na půdě Walesu), Wales ukázal, že umí hrát i technický fotbal. V osmi duelech kvalifikace prohrál jen jednou a teď doufá v další velký turnaj.

To je ostatně prokletí nejedné fotbalové generace ve Walesu. Ten seznam skvělých hráčů, kteří na klubové úrovni sbírali jedno ocenění za druhým a vyhrávali trofeje, ale nikdy se nepodívali na mistrovství světa, je hodně obsáhl. Najdeme v něm jména jako Ian Rush, Mark Hughes nebo Ryan Giggs. Nikdo z nich se coby hráč na mistrovství světa nepodíval, ač se jednalo o fantastické hráče.

A Gareth Bale, velšská hvězda posledních let, na tomhle seznamu rozhodně figurovat nehodlá. Někdejší obrovský talent Tottenhamu, který v Realu Madrid trochu uvadl, si dobře uvědomuje, že ve dvaatřiceti je to jeho dost možná poslední šance, jak tuhle bilanci prolomit.

V rozhovoru pro stránky UEFA Bale zmínil: "Jediná věc, která mi za mou reprezentační kariéru stále uniká, je účast ve finálovém turnaji mistrovství světa. Už se nám to povedlo s Eurem, což byla skvělá zkušenost. A pokud bych si měl odškrtnout ze svého seznamu opravdu všechno, tak právě finálový turnaj na mistrovství světa je tím posledním přáním. Bylo by to pro naši zemi opravdu něco významného a každý hráč v týmu to tak vnímá."

V utkání na Cardiff City Stadium se Wales spoléhá právě na domácí formu, která rozhodně budí respekt. Poslední duel, který Velšané doma prohráli, bylo s Dánskem v roce 2018! Od té doby táhnou sérii šestnácti domácích duelů bez porážky. Na mistrovství světa se ale dostali naposledy v roce 1958!

Rakousko zažilo trochu úspěšnější léta a na tomto velkém turnaji chybí od roku 1998. Rakousko děkuje ta účast v play-off Lize národů, protože v rámci kvalifikační skupiny skončilo až na čtvrtém místě. A není se čemu divit, když zvítězilo jen proti Faerským ostrovům, Moldavsku a Izraeli.
Wales - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Mepham, Rodon, Davies - Roberts, Ampadu, Allen, N. Williams - Ramsey - James, Bale
Rakousko - pravděpodobná sestava:
Bachmann - Trimmel, Dragović, Hinteregger, Alaba - Laimer, Grillitsch - Schaub, Sabitzer, Baumgartner - Arnautović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 2.83 - 2.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švédsko - Česko  (čtvrtek 20:45)
Čeští reprezentanti ve čtvrtek rozehrají play off kvalifikace o postup na mistrovství světa. Pokud se chtějí dostat na šampionát v Kataru, potřebují přejít přes dva soupeře. Ve čtvrtečním semifinále nastoupí ve Švédsku a v případě úspěchu se o pět dní později utkají o účast na závěrečném turnaji ve finále baráže znovu venku s Polskem. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se musejí vyrovnat s řadou absencí a také proto nejsou favoritem.

Český tým bude usilovat o teprve druhý postup na světový šampionát v samostatné historii, mezi elitou se představil jen v roce 2006, kdy byl kouč Šilhavý asistentem. Play off o MS si reprezentace zahraje potřetí. Zatímco před necelými 21 lety neuspěla ve dvojzápase s Belgií, v roce 2005 po dvou výhrách 1:0 vyřadila Norsko.

Tentokrát se hraje baráž jiným systémem. Je rozdělena do tří větví po čtyřech týmech a mužstva se o start na šampionátu utkají vyřazovacím způsobem v semifinále a finále pouze na jeden zápas. V "české" části bylo kvůli vojenské invazi na Ukrajinu vyloučeno Rusko a Polsko ze semifinále postoupilo bez boje.

Zatímco Švédové se do play off dostali coby druhý tým své kvalifikační skupiny, český celek obsadil v tabulce až třetí místo a kvalifikoval se díky vítězství v jedné ze skupin Ligy národů. Seveřané na rozdíl od soupeře nechyběli na posledním světovém šampionát v roce 2018, kdy nečekaně došli až do čtvrtfinále.

"Kdybych to měl procentuálně vyjádřit, je to 50 na 50. Švédové možná mají benefit v domácím prostředí a plném hledišti. Víceméně hrají poslední zápasy pohromadě, sestava se mění minimálně. To je pro ně taky výhoda. Věřím ale, že my budeme ten vítězný tým," řekl novinářům Šilhavý, který by postup na šampionát považoval za největší úspěch kariéry. "Mistrovství světa je v podstatě to nejvíc, co může být a kam se hráč, trenér nebo člen realizačního týmu může dostat," podotkl.

Oba týmy se musejí obejít bez svých největších hvězd. Švédům kvůli trestu za žluté karty schází čtyřicetiletý kanonýr Zlatan Ibrahimović, českému celku zase chybí jeden ze dvou nejlepších střelců loňského Eura útočník Patrik Schick, který nestihl doléčit zranění. Existuje ještě naděje, že by mohl být k dispozici v případě postupu do finále. Šilhavý postrádá i řadu dalších opor, například kompletní obrannou čtyřku z mistrovství Evropy. Právě v defenzivě tak bude muset nejvíce improvizovat.

"Nebudu lhát, když řeknu, že to problém a komplikace je. Nicméně nechci plakat, musíme to vzít jako fakt. Kdo do boje půjde, tomu věříme. Věřím, že se o ten postup popereme a jsme schopni se na mistrovství dostat," prohlásil Šilhavý, jehož svěřenci pětkrát za sebou neprohráli.

Český tým nastoupil v samostatné historii proti Švédsku ve třech přípravných zápasech a ani jednou nezvítězil. Seveřané se spoléhají na domácí prostředí, kde zvítězili devětkrát po sobě. Na loňském Euru Švédové vypadli v osmifinále, zatímco Češi došli do čtvrtfinále. V žebříčku reprezentací jsou ale Seveřané výše, figurují na 17. místě, zatímco soupeř na 31. pozici.

"Česko má dobře organizovaný, fyzicky připravený tým. Vloni v létě postoupili na mistrovství Evropy do čtvrtfinále a vyřadili Nizozemsko. Když se podíváte na jména klubů, kde řada jejich hráčů v Evropě působí, je vám jasné, že jsou zvyklí hrát na vysoké úrovni. Bude to pořádný boj. My uděláme vše, abychom ten zápas vyhráli," uvedl trenér Janne Andersson.

"Připadá mi, že Švédsko podobně jako Dánsko ve čtvrtfinále Eura není pro veřejnost zvučné jméno jako Španělsko, Itálie a třeba Belgie. Ale tým mají velmi dobrý. Hrají jednoduchý fotbal nahoru, rozestavení 4-4-2. Mají velmi dobré hráče, ať už Lindelöfa, Forsberga, Isaka či Kulusevského. Navíc když se podíváme na historii, tak švédský tým postupoval se silnými soupeři," upozornil Šilhavý.

Zápas začne v Solně poblíž Stockholmu ve čtvrtek ve 20:45. Neplatí žádná koronavirová omezení a Friends Arena pro 50 tisíc diváků tak může být zcela zaplněná. V případě vyřazení český tým o pět dní později nastoupí v přípravném utkání ve Walesu, nebo v Rakousku.
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Olsen - M. Olsson, Lindelöf, Nilsson, Augustinsson - Claesson, Ekdal, K. Olsson, Forsberg - Kulusevski, Isak
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Masopust, Holeš, Brabec, Matějů - Souček, Sadílek - Hložek, Barák, Jankto - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.25 - 4.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Itálie - Severní Makedonie  (čtvrtek 20:45)
Italové se pokusí o vendetu za poslední hořké selhání v play-off na mistrovství světa. Oproti Švédům, kteří v národu fotbalových uctívačů zanechali krutý šrám, jim los tentokrát nadělil soupeře méně zvučného jména. Na San Siru se ukáže Severní Makedonie.

Většině Italů stačí jen zmínka o play-off na mistrovství světa a už jim běhá mráz po zádech. Dobře si totiž pamatují na hrůzu a zklamání, jaké jim způsobili při posledním pokusu Švédové. Na San Siru museli domácí hráči vyhrát aspoň o jednu branku, jenže za celou dobu nedokázali dát severskému soupeři ani jeden gól. Tehdy se ještě hrálo na dva duely, první vyhrálo Švédsko a to znamenalo konec italských nadějí.

I po letech je tahle noční můra v mnoha hráčích a fanoušcích hodně živá. Tehdy se totiž Italům "povedlo" nepostoupit na velký turnaj poprvé od roku 1958. Neslavně tak skončila jejich série čtrnácti účastí na MS v řadě. Nicméně tohle zklamání přineslo opět velký triumf, neboť parta pečlivě sestavená trenérem Mancinim dokráčela minulé léto až k titulu mistrů Evropy.

I proto si hostující trenér Blagoja Milevski uvědomuje, že jeho země bude muset zažít malý zázrak, aby postoupila. "Italové jsou aktuální mistři Evropy a většina z hráčů, kteří k tomuto titulu dokráčela, stále v týmu figuruje. Hrají tak trochu jiný fotbal, než je běžné, čímž jsou pro většinu oponentů hodně složitým soupeřem. Bereme toto utkání jako velkou výzvu a každý z nás je dobře připravený, abychom jí úspěšně čelili," dodal v rozhovoru pro stránky UEFA.

Současnost je pro Italy poměrně tristní, protože poté, co opanovali po finále s Anglií zmiňované mistrovství Evropy, vyhráli ze sedmi následujících duelů jen dva. Tentokrát jim navíc chybí většina z mistrovské obrany. Mimo hru jsou Bonucci, zřejmě i Chiellini a samozřejmě Spinazzola.

Zranění Di Lorenza donutilo trenéra Manciniho šachovat se sestavou a povolat obránce Juventusu De Sciglia. Vzhledem k tomu, že se o místo ucházel i nepochybně platnější Calabria z milánského AC, ale tahle volba vyvolala negativní odezvu ve světových médiích, zejména pak na Eurofotbalu.

Severní Makedonie hrála o všechno vlastně až do posledního duelu kvalifikačního cyklu. Po překvapivé premiérové účasti na ME se skromná země dočkala dalšího triumfu v podobě baráže, do níž ji pustila především poslední výhra 3:1 nad Islandem.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Florenzi, Bastoni, Mancini, Emerson - Jorginho, Barella, Verratti - Berardi, Immobile, Insigne
Severní Makedonie - pravděpodobná sestava:
Dimitrievski - S. Ristovski, Velkovski, Musliu, Alioski - Nikolov, Ademi, Bardhi - Churlinov, M. Ristovski, Trajkovski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 6.90 - 17.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portugalsko - Turecko  (čtvrtek 20:45)
Závěrečné selhání v rámci kvalifikační skupiny A proti Srbsku bylo pořádnou ránou pro jeden z nejambicióznějších reprezentačních výběrů na světě. Pořád se však Portugalsko může ještě zvednout ze země a případný knokaut odvrátit. Jenže cesta na světový šampionát v roce 2022 představuje již předem náročný test, na úvod musí projít přes vždy velmi urputné Turecko.

Baráž je pro letošní turnaj zformována na evropské poměry netradičním způsobem. Pořád sice vede postup před dva zvládnuté duely, v obou je nicméně zapotřebí za každou cenu vyhrát, ať už přes základní hrací dobu, případné prodloužení či penaltový rozstřel. Nelze se přitom navíc soustředit jen na jednoho soupeře, s nímž se usilující potká systémem doma a venku, ale hned na dva. A proti nim neexistuje šance na jakýkoli revanš. Buď zkrátka zvládnete prorazit, nebo okamžitě skončíte. Dost krušné podmínky. Kdo tenhle souboj zvládne, nemá vyhráno, a bude muset ještě udělat krok číslo dva. Tedy vyřadit toho, kdo bude lepší v klání mezi jednoznačně favorizovanou Itálií a Severní Makedonií.

Pokud dopadne vše tak, jak hovoří předzápasové prognózy, mohli bychom se pak dočkat velké bitvy dvou gigantů, čili celků z Apeninského a Pyrenejského poloostrova. Připomeňme nicméně ještě jednou, A Selecao se nejprve potřebuje prodrat přes první překážku. A nic jiného než vyřazení Turecka se nyní v podstatě neočekává.

Domácím na poslední chvíli z nominace vypadli Anthony Lopes a Rúben Neves, které ze hry poslaly pryč zdravotní potíže, oba každopádně nepatří k základní pilířům sestavy. A nastoupit nemůže ani velezkušený stoper Pepe, kterého postihla izolace kvůli pozitivním výsledkům na koronavirus. Proti Turecku nebudou moci vyrukovat ani Joao Cancelo a Renato Sanches, jež jsou vykartovaní, obranu kvůli zranění nezpevní Rúben Dias. Absence ne velkého, ale ani ne malého rázu. Na každý pád má Fernando Santos z čeho vybírat a jak ztráty solidně nahradit.

Portugalský stratég ví, že nejdůležitější bude zapomenout na obrovský nezdar se Srby. "Když o něco náš nároďák bojoval, pokaždé jsme cítili pozitivní tlak," povídal. "Dostali jsme se do finále EURO 2016 a Ligy národů v roce 2019. A triumfovali jsme. I v ostatních kvalifikacích jsme si vedli moc dobře. Až nedávno střetnutí se Srbskem se nám zkrátka nevydařilo," dodal.

Turecko je pasováno do role toho, kdo může opravdu jenom překvapit. Papírové předpoklady, že by se mohl účastnit MS v Kataru, s takovou variantou prakticky nepočítají i s ohledem na fakt, že může následně vyzvat úřadující evropské mistry z Itálie. Ay-Yildizlilar si rozhodně proklouznutí do baráže zasloužili, v boji o druhou příčku v tabulce uskupení písmena G padli jednou jedinkrát, přetlačili především Norsko, první Nizozemsko bylo lepší jen o dva body. A navíc hosté nemají prakticky žádné potíže s nepřítomnostmi, od minulého srazu chybí z těch zkušenějších pouze Ozan Tufan, který byl z finální soupisky vynechán kvůli poklesu formy.

Od roku 1965 na sebe Portugalsko s Tureckem narazily jenom šestkrát, pětkrát se z vítězství radoval prvně jmenovaný. Poslední vzájemné měření sil se datuje na rok 2012, tehdy se ze svého jediného skalpu mohli těšit Turci. "Musím především přimět své hráče, aby plně věřili nastavenému plánu," uvedl hostující kouč Stefan Kuntz. "Nemůžete uspět nad Portugalskem, pokud budete jen bránit. Máme talentované hráče a jsme silní v ofenzívě. A působíme slušně i v obraně. Na hřiště vstoupíme s odvahou, musíme protivníkovi vnutit, že nic nebude snadné."
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Diogo Dalot, José Fonte, Tiago Djaló, Raphaël Guerreiro - Bernardo Silva, Vitinha, Joao Moutinho, Diogo Jota - Cristiano Ronaldo, Joao Félix
Turecko - pravděpodobná sestava:
Cakir - Celik, Demiral, Söyüncü, Erkin - Kökcü, Ayhan - Ünder, Yazici, Calhanoglu - B. Yilmaz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 4.96 - 9.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbývající zápasy
24.03. 20:45Skotsko - Ukrajina (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Mönchengladbach

"Zranění Di Lorenza donutilo trenéra Manciniho šachovat se sestavou a povolat obránce Juventusu De Sciglia. Vzhledem k tomu, že se o místo ucházel i nepochybně platnější Calabria z milánského AC, ale tahle volba vyvolala negativní odezvu ve světových médiích, zejména pak na Eurofotbalu."

Reagovat
didosh

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Radek Voltr

wales, švédsko, itálie, turecko

Reagovat
Ichbin Kobalt

Immobile, Insigne a na lavici Belotti ne do psi prdele ,furt to stejne ,to v Italii nehraje nikdo lip ,bo co

Reagovat
oli9

Přání Rakousko, Česko, Makedonie, Portugalsko... Realita úplně naopak

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele