Preview kvalifikace o ME 2016 - neděle 6.9.

06.09.2015, 08:16, aktualizováno 06.09.2015, 08:16
Previews
Velšané mohou již dnes napsat sladkou tečku za doposud snovou kvalifikací; k postupu na Euro jim stačí porazit doma Izrael. Podobně jsou na tom Islanďané, kteří dokonce mohou s Kazachstánem jen plichtit. Turci se poperou o barážovou pozici s Nizozemskem, Chorvaty čeká klíčová bitva v Norsku, Italové hostí nadále tápající Bulhary a Belgie potřebuje uspět na Kypru...
Skupina A
Lotyšsko - Česko  (neděle 18:00)
Čeští fotbalisté ve čtvrtek po obratu udolali Kazachstán 2:1 a v neděli mohou s předstihem oslavit postup na mistrovství Evropy v roce 2016 ve Francii. Pokud reprezentanti v osmém utkání kvalifikace zvítězí v Lotyšsku a Nizozemsko zároveň v souběžně hraném duelu nevyhraje v Turecku, budou mít už dvě utkání před koncem skupiny A jistotu druhého místa, která znamená účast na šampionátu.

Bez ohledu na výsledek Turecka s Nizozemskem stačí českému týmu v Lotyšsku remíza k tomu, aby si zajistil minimálně účast v listopadové baráži, kam projde osm týmů z třetích míst ve skupinách. První dva celky z každé skupiny a nejlepší mužstvo z třetích míst postoupí do Francie přímo.

Pokud "Oranjes" zvítězí, budou mít Češi jistotu baráže, i když v Rize prohrají. Reprezentanti povzbuzení výhrou nad Kazachstánem, kterou v posledních šestnácti minutách zařídil dvěma góly střídající Milan Škoda, ale myslí jen na vítězství.

"Když vyhrajeme v Lotyšsku, za určitých okolností pro nás kvalifikace může být hotová. Člověk by chtěl proměnit hned svůj první mečbol, který je ale ještě hypotetický. Když Nizozemsko vyhraje, všechno bude ještě otevřené. My se hlavně musíme soustředit, abychom svůj zápas vyhráli. Pak uvidíme, jestli to bude stačit, nebo ještě budeme muset uhrát nějaké body," prohlásil brankář Petr Čech.

Český tým je blízko k tomu, aby postoupil na evropský šampionát i z šesté kvalifikace, kterou v samostatné historii hraje. "Pravděpodobně nám chybí ještě tři body. Další zápas s Lotyšskem a zápas v Turecku mohou rozhodnout o té kvalifikaci. Ale ještě není nic hotovo, není co slavit," řekl kouč Pavel Vrba, jehož tým ve čtvrtek vydřel první letošní vítězství a ukončil sérii dvou kvalifikačních duelů bez výhry.

Ta začala v březnu právě proti nadcházejícímu soupeři Lotyšsku. Národní tým v Edenu prohrával 0:1 a aspoň bod mu zařídil v poslední minutě gól Václava Pilaře. "Byl to první zápas, kdy jsme ztratili body, a to docela zbytečně. Takže ty body, které jsme ztratili doma, budeme chtít získat venku a vzít si je zpátky," podotkl Čech.

Lotyšsko má ale dobrou formu, což ukázalo čtvrteční remízou 1:1 v Turecku, o kterou se postaral v první minutě nastavení bývalý jablonecký útočník Valerijs Šabala. "Podle mého názoru je to velmi úspěšný výsledek a a ukazuje to, že už dneska v Evropě nejsou slabá mužstva. Čeká nás velice těžké utkání, ale samozřejmě víme, že je pro nás zase strašně důležité. Jsou jen dva dny volna, což je šílené, ale musíme udělat maximum, abychom se připravili co nejlíp a uspěli," dodal Vrba.

Český celek se stejně jako proti Kazachstánu bude muset obejít bez řady zraněných - kapitána Rosického, dalších záložníků Pilaře, Váchy a Plašila, útočníka Necida a stopera Sivoka. Dá se čekat, že Vrba udělá nějakou změnu v sestavě. Dvěma góly proti Kazachům si o místo v základní jedenáctce řekl Škoda a kouč možná zamíchá i složením středové formace.

Zápas na stadionu Skonta Riga začne v neděli v 18:00 a přímý přenos odvysílá ČT Sport.
Lotyšsko - pravděpodobná sestava:
Vanins - Gabovs, Jagodinskis, Dubra, Maksimenko - Laizans, Cauna, Tarasovs, A. Višnakovs - Šabala, Rakels.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Kadeřábek, Suchý, Procházka, Limberský - Darida, Pavelka - Kopic, Dočkal, Krejčí - Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.00 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Turecko - Nizozemsko  (neděle 18:00)
Turecko sehraje na domácí půdě klíčový duel skupiny A proti Nizozemsku. Holanďané ještě pod novým trenérem Dannym Blindem nevyhráli a potřebují si nyní připsat tři body, pokud chtějí zachovat své šance na postup naživu. Stejné cíle ale má také tým trenéra Fatiha Terima.

Ani jednomu z týmů zatím kvalifikační boje vůbec nejdou. Nizozemci byli pasováni na jasné favority skupiny a Turecku byly na začátku rovněž dávány slušné šance. Oba týmy ale mnohokrát klopýtly a špatné výsledky je potkaly také v posledních kláních. Turecký tým sice na domácí půdě dobře začal, když se mu povedlo jako prvnímu skórovat. Dlouho to sice vypadalo, že se s Lotyšskem rozejde bez branek, ale patnáct minut před koncem utkání se prosadil Selçuk Inan. Jenže domácí si nedali pozor na neodbytné Lotyše a v nastaveném čase srovnal Valērijs Šabala na konečných 1:1. To byl šok, ze kterého už se domácí nevzpamatovali.

Nizozemci však dopadli ještě hůř. Do Amsterdamu přijel lídr skupiny z Islandu a nakonec si odvezl tři body. Snahu Nizozemcům upřít nelze, jenže neměli štěstí. Nejprve se zranil kapitán a jedna z hlavních hvězd týmů Arjen Robben, který musel střídat. Následně si červenou kartu vysloužil obránce Bruno Martins Indi, který tak oslabil své mužstvo. A třetí špatná zpráva přišla po změně stran, když se po faulu Gregoryho van der Wiela trefil z nařízeného pokutového kopu záložník Gylfi Sigurdsson.

Aktuálně tedy situace vypadá následovně: Nizozemci jsou třetí ve skupině za českou reprezentací a mají na kontě deset bodů. Turci jsou na čtvrtém místě a mají o bod méně. Pokud by Nizozemci konečně vyhráli, získali by náskok a tři kola před koncem kvalifikačních bojů by byli na třetím místě. To by znamenalo baráž. Islandu pak stačí jen jeden bod, aby si zajistil postup. Vrbův výběr pak musí porazit Lotyšsko a doufat, že Nizozemci nevyhrají nad Tureckem.

V něco podobného doufá také turecký boss Fatih Terim. Až se otevřou brány stadionu Torku Arena, Terim ví, že jeho celek nesmí udělat chybu a naopak musí bojovat ze všech sil o další body. Terim se po zmařených třech bodech vrátil k minulému zápasu a řekl: "Na konci zápasu jsme mohli dát několik branek a jednu opravdu krásnou. Sener (Ozbayrakli) a Umut (Bulut) měli několik šancí a kdybychom jednu z nich vstřelili, pak by to byl úplně jiný konec. Nemuseli bychom se tak stresovat."

"Bůh nám nadělil několik šancí, ale my jsme je odmítli. Měli jsme ty šance dát a vyhrát. To bychom pak měli mnohem více možností. Ale takhle musíme porazit Nizozemce stůj co stůj. Nemáme na výběr. Doufám, že se diváci ozvou a jako už tradičně bude atmosféra něco, co bude hrát v náš prospěch. Soupeři do Turecka všeobecně moc rádi necestují a my jim musíme ukázat, že mají pravdu. Pokud prohrajeme, všechno tím pro nás skončí. A my se pak budeme připravovat na světový šampionát," dodává Terim.

V podobné situaci je trenér Danny Blind, který nemá příliš na růžích ustláno. Médiím prozradil: "Realita je taková, že musíme hrát o třetí místo. Už nemáme na výběr, tohle je to jediné, o co hrajeme. To rozhodně nebyl ideální scénář, když jsem jako trenér nastupoval. Jenže to je realita. Byla to minule těžká hra a teď nás čeká další náročný výkon. Je to jako překonat nějakou osmitisícovku. Musíme se snažit, motivovat se a dokázat, že na šampionát patříme právem," míní Blind.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.50 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Island - Kazachstán  (neděle 20:45)
Islandská média mají jasno: fanoušci si prý už mají začít bookovat letenky na příští léto do Francie. Reprezentace malého ostrovního státu je totiž po senzační výhře v Nizozemsku doslova krůček od historického postupu na svůj vůbec první velký mezinárodní turnaj. K definitivní jistotě potřebují už jen jediný bod, a to je dnes čeká domácí duel s outsiderem skupiny Kazachstánem..

Oslavy po čtvrtečním triumfu 1:0 v Amsterdamu byly dlouhé a divoké. Pro Islanďany znamená tento výsledek obrovský milník: na Oranjes, v tuto chvíli okupující třetí příčku, mají tři kola před koncem náskok už osmi bodů. Vzhledem k lepším vzájemným zápasům jim proto k zajištění nejhůře druhého konečného místa stačí dnes s Kazachy neprohrát. A to je proti týmu, který po úvodní domácí remíza 0:0 s Lotyšskem padl šestkrát v řadě a na jaře v prvním vzájemném zápase kapituloval jasně 0:3, hodně skromný cíl.

Trenérská dvojice Heimir Hallgrímsson a Lars Lagerbäck se však všeobecnou euforií zatím neopájí; na to prý bude čas večer po zápase, pokud tedy Islanďané splní úlohu a před vlastními fanoušky stvrdí postup. V Reykjavíku dnes zřejmě neexistuje člověk, který by nadcházející duel neprožíval. "Do Amsterdamu nás přijelo podpořit celé jedno procento populace ostrova. Jsme ohromně rádi, že jsme těmto lidem udělali radost," těšilo Hallgrímssona. "Jen doufám, že se teď stihnou vrátit včas domů, protože je (proti Kazachstánu) budeme hodně potřebovat. Snad si nevyřvali hlasivky úplně," dodal s úsměvem.

Domácí kouč nicméně neopomněl zdůraznit, že boj ještě není u konce. "Pojďme se bavit o faktech, ne o tom, co by se mohlo stát," vyzval novináře po výhře v Nizozemsku. "Pokud Turci získají 100% možných bodů, stále mohou obsadit první místo ve skupině. Nejprve tedy musíme porazit v neděli Kazachstán. Takový je náš plán, na nějž se nyní plně soustředíme," zakončil.

Navíc ještě existuje i šance, že Islanďané budou mít jistotu dokonce před výkopem: stačí k tomu remíza v dříve hraném utkání mezi Nizozemci a Turky. Pokud sečteme všechny proměnné, jen těžko lze nažhaveným domácím prorokovat neúspěch, zvláště když už více než dva roky v soutěžním zápase doma neprohráli. Kazaši sice šli překvapivě do vedení v České republice (1:2) i Nizozemsku (1:3), dnes je však na konci 6 tisíc kilometrů dlouhé cesty čeká nejspíš ještě těžší soupeř..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Island760115:318
2.Česko751114:916
3.Nizozemsko731313:710
4.Turecko72328:99
5.Lotyšsko70433:144
6.Kazachstán70165:161
Skupina B
Wales - Izrael  (neděle 18:00)
Fotbalisté Walesu prožívají naprosto fantastickou kvalifikaci o evropský šampionát a tři kola před koncem mají téměř jistou účast na závěrečném turnaji. Po sedmi zápasech mají na kontě úctyhodných sedmnáct bodů a jako jediný celek skupiny B ještě neprohráli, k jistotě postupu jim stačí v nedělním utkání s Izraelem vyhrát. I přes případnou porážku stále mají vše ve svých rukách, v tuto chvíli disponují náskokem tří bodů na druhou Belgii.

Domácí výběr sice nepředvádí nijak ofenzivní hru a své čtyři výhry z pěti zaznamenal po nejtěsnějším vítězství o jednu branku, nicméně na to se historie neptá. Wales ztratil body pouze s Belgií a Bosnou po nerozhodném bezbrankovém výsledku, jinak dokázal zdolat o branku Belgii, Andorru a dvakrát Kypr v poměru 2:1 a 1:0. Jediné jasné vítězství si připsal právě na půdě Izraele, kde dominoval přesvědčivě 3:0.

Největší hvězdou domácího celku je pochopitelně křídelník španělského Realu Madrid Gareth Bale, který vsítil neuvěřitelných šest branek z dosavadních devíti a postaral se tedy o plné dvě třetiny branek. Domácí výběr disponuje perfektní defenzívou, který inkasovala v sedmi duelech pouze dvakrát a to ještě z outsidery skupiny z Andorry a Kypru. Izraeli prozatím patří třetí pozice s dvanácti body a bude hájit minimálně baráž, šanci má i na přímý postup.

Izrael ztrácí na druhou Belgii jen dva body, ve čtvrtek přehrál čtyřmi zásahy v prvním poločase trpaslíka z Andorry. "Jsme opravdu blízko a dobře víme, že ani případná porážka by nás ze hry o přímý postup nevyřadila. Chceme si ho zajistit ještě před říjnovými dvěma duely a rozhodně máme na to, abychom soupeře porazili. Rádi bychom si udrželi dosavadní neporazitelnost v kvalifikaci a ani s bodem bychom nespokojeni nebyli," řekl domácí stratég Chris Coleman.

Ten doufá v mohutnou podporu fanoušků a skvělé schopnosti hvězdy Realu Madrid. "Publikum je našim dvanáctým hráčem a určitě nám může výrazně pomoci. Izrael sice nesehrál doma nejlepší partii, teď mu už ale jde o hodně a určitě bude nebezpečným protivníkem. Bale je našim klíčovým hráčem, o tom není pochyb. Na jeho trefy se spoléháme a teď nám může vyplnit sen," dodal s velkým obdivem pětačtyřicetiletý kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bosna a Hercegovina - Andorra  (neděle 20:45)
Jestli se účastník mistrovství světa 2014 z Bosny a Hercegoviny ještě chce poprat o třetí příčku, nesmí v tomhle duelu zaváhat. V tuhle chvíli mu totiž chybí čtyři body na Izrael. Ono se ani neočekává nic jiného než domácí vítězství. Andorra, fotbalový trpaslík zpod Pyrenejí, je podle předpokladů na posledním místě tabulky.

Bosňané v minulém klání nestačili venku na Belgii a připsali si už třetí porážku ve skupině. Pořád není nic ztracené. Ale jejich šance na postup do Francie přece jenom zase klesly o nějaké to procento níže. Proti Andoře prostě musí potvrdit roli favorita. V březnu letošního roku jí venku porazili 3:0.

Brankář Asmir Begovič ví, co od soupeře očekávat - poctivou defenzívu a tvrdou hru. "V prvním zápase jsme s ním měli trošku problém. Je to agresivní tým, hraje na protiútoky. Ale když dáte první branku, je všechno snazší," uvědomuje si obecně známý fakt. "Musíme rychle skórovat, pak bude vše fungovat správně."

Domácímu gólmanovi je líto, že stadion Bilino Polje nebude do posledního místečka zaplněný, neboť bude chybět populární fanouškovská skupina BH Fanatikosa. "Naši fanoušci jsou nejlepší na světě," pochválil na tiskové konferenci. "V Zenici budou nějaká prázdná místa a to je pro nás handicap. Doufám, že na ostatních zápasech už to bude jiné."

Andorra je sice na posledním místě, těšit jí ale může fakt, že vsítila alespoň tři branky. A právě vstřelený gól je cílem i pro toto utkání. "Všichni víme, že hrajeme proti lepším týmům. Zítra chceme dát gól a dělat soupeři problémy. Nemusím připomínat, kde hráči Bosny všude hrají. Přišli jsme sem předvést dobrý výkon," říkal skromně kouč Koldo Álvarez.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.01 - 29.00 - 51.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kypr - Belgie  (neděle 20:45)
Druhá Belgie zvítězila v minulém utkání nad Bosnou a Hercegovinou i bez zraněného útočníka Liverpoolu Christiana Bentekeho. Ten se naštěstí pro trenéra Marca Wilmotse uzdravil a pro další duel už by měl být fit. Dalším oponentem Rudých ďáblů bude domácí Kypr, který v minulém kole nepředvedl právě povedený výkon.

Klíčový duel kvalifikačního cyklu proti Bosně a Hercegovině s sebou nesl mnoho otazníků a vypjatých emocí. Oba týmy nutně potřebovaly vyhrát, aby udržely kontakt s prvním Walesem. Tým kolem hvězdy Garetha Balea navíc své utkání zvládl, když porazil právě dalšího oponenta Belgie, Kypr. Situace v tabulce skupiny B je poměrně snadná. Na prvním místě zůstává Wales, který má náskok tří bodů na dalšího pronásledovatele.

Tím je Belgie, která zvládla duel s Bosnou a Hercegovinou, i když se pro ni nevyvíjel vůbec dobře. Jako první se do vedení dostali právě hosté, když se trefil kanonýr římského AS Edin Džeko. Belgičané ale v Bruselo před vlastními fandy dokázali skvěle reagovat, když se o pár minut později hned prosadil Marouane Fellaini. Krátce před poločasovou pauzou ještě navýšil skóre utkání Kevin De Bruyne a deset minut před koncem utkání na 3:1 z penalty uzavíral Eden Hazard, který odehrál další skvělé utkání.

V útoku Belgie tehdy nastoupil mladý talent Romelu Lukaku, který byl odhodlán zaujmout místo v útoku natrvalo. Proti Kypru ale možná další šanci nedostane. Prvotní příčinou bylo to, že se zranil zkušenější útočník Benteke. Ten se ale již dal dohromady a měl by být připraven opět zaujmout své postavení. Belgičané mají velmi dobrý důvod k optimismu před zápasem, protože se jim velmi povedlo minulé vzájemné klání. V něm totiž Kypřané při návštěvě Bruselu naprosto vyhořeli a Belgie si s chutí zastřílela. Dvakrát se trefil Marouane Fellaini, skóre doplnili Christian Benteke, Eden Hazard a ve skvělé formě hrající Michy Batshuayi.

Trenér Marc Wilmots před zápasem zmínil: "Bude to náročné utkání, protože jsme všichni viděli, že Kypr se nebojí hrát a proti Walesu si nevedl špatně. Mají hodně dobrých hráčů, ale sází především na týmový výkon. Něco podobného máme v plánu ukázat i my, takže se těšíme na vyrovnaný duel. Chceme si zajistit postup co možná nejdříve a naším cílem jsou jednoznačně tři body."

Belgie se bude muset obejít bez zraněného Moussy Dembeleho, který se nestihl dát do pořádku. Kypr musí vyhrát, pokud chce udržet své hubené naděje na postup živé. Navíc mu k tomu bude pomáhat návrat záložníka Vincenta Labana, který se stihl dát dohromady a bude na duel připraven. Trenér Charalambos Christodoulou se bude snažit zopakovat úspěšnou taktiku, se kterou jeho svěřenci nastoupili proti Walesu a jejich hra rozhodně byla překvapením. Dokáže zopakovat podobný výkon i proti Belgii?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 5.50 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Wales75209:217
2.Belgie742116:314
3.Izrael740314:912
4.Kypr730412:129
5.Bosna a Hercegovina72239:108
6.Andorra70073:270
Skupina H
Malta - Ázerbájdžán  (neděle 18:00)
Oba dva nedělní protivníci se nacházejí na samém chvostu skupiny H a boj o evropský šampionát se jich už prakticky netýká, jen teoretickou šanci ještě má hostující Ázerbájdžán. Ten v dosavadních sedmi zápasech získal pět bodů a tři kola před koncem ztrácí osm bodů na třetí barážové místo Norska. Malta se tradičně nachází na samém chvostu skupiny s jedním bodem a s celkovým skóre 1:11.

Malta svůj jediný gól i bod zaznamenala na půdě Bulharska, kde vybojovala velmi cennou remízu 1:1, jinak ji několikrát chyběl k bodovému zisku jen malý kousek. Proti favoritovi favoritů u Itálie nejprve prohrála doma 0:2 a naposledy na jeho půdě utrpěla nejtěsnější porážku 0:1, stejným poměrem nestačila v odvetném domácím střetnutí na Bulharsko a favorizovanému Norsku podlehla 0:3.

V Ázerbájdžánu nepředvedla úplně špatný výkon, ovšem svému nedělnímu protivníkovi podlehla 0:2 a teď mu jistě chce tento neúspěch oplatit. Hosté budou považováni za mírné favority i tentokrát, svou jedinou dosavadní kvalifikační výhru si připsali právě proti Maltě. Cenný bod vybojovali senzačně v posledních dvou zápasech v Norsku a s Chorvatskem, kdy se s oběma protivníky rozešli smírně po bezbrankové remíze.

V úvodu kvalifikace Ázerbájdžánci prohráli s Noskem (0:1), Bulharskem (1:2) a Itálií (1:2) nejtěsnějším rozdílem, jediný debakl utrpěli v Chorvatsku po výsledku 0:6. Většina hostujících hráčů působí v domácí soutěži, nejlepším střelcem je Dmitrij Nazarov se dvěma vstřelenými brankami, který obléká barvy německého druholigového Karlsruhe.

Malta v domácím prostředí nepředvádí špatné výkony a rozhodně nebude bez šance na první kvalifikační vítězství na EURO 2016. Největší hvězdou je stále kapitán Michael Mifsud; tento zkušený čtyřiatřicetiletý útočník je momentálně bez angažmá.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norsko - Chorvatsko  (neděle 18:00)
Norsko zvládlo poslední důležité klání v Bulharsku, Chorvatsko si naopak remízou v Ázerbajdžánu mírně zkomplikovalo situaci. Kdo zvítězí v tomhle duelu, bude před závěrečnými dvěma zápasy bránit příčku zajišťující přímý postup na šampionát. A to je pro oba zajisté velké lákadlo.

Na lavičce to byl souboj dvou bývalých chorvatských legend. A v Baku se radoval spíše Robert Prosinečki, neboť pro kouče Nika Kovače představovala bezbranková remíza nečekanou ztrátu. Chorvaté však mají pořád vše ve svých rukou. Dá se říci, že v Oslu by jim vlastně stačilo i neprohrát. Na závěr totiž hrají doma s Bulharskem a na Maltě.

A právě v této fázi kvalifikace se dá předpokládat, že Kovačovi svěřenci již neztratí. Aktuálně drží na třetí Nory odstup jednoho bodu. "Myslím, že proti Ázerbájdžánu jsme dominovali. Jen jsme nedali branku. Není jednoduché prorazit takový blok, jaký vytvořil. Ale musíme se s tím smířit," říkal hostující stratég.

Právě souboj s Norskem je asi v tuhle chvíli vůbec tím nejklíčovějším. Případná výhra by pak Chorvatsko asi definitivně posunula do Francie. Utkání s Ázerbajdžánem ukázalo na fakt, že směrem dopředu to dosti skřípe, a to hlavně na křídlech. Vrsaljko ani Pranjič nepředvedli ideální výkon. Citelně chyběl také kapitán Darijo Srna.

Napravit nevydařený výsledek, žádný jiný cíl si hosté na severu Evropy nevytyčili. "Čeká nás Norsko, jedeme dál," říkal mladý reprezentant Marko Pjaca. "Hlavu vzhůru, čeká nás další zápas. Jedeme tam vyhrát, neděláme si žádné alibi. Předem děkuji fanouškům, kteří dorazí," mluvil obránce Domagoj Vida.

Domácí celek naposledy zvládl důležité utkání v Bulharsku, kde sice nepředvedl nijak oslnivý výkon, ale nakonec zásluhou jediné trefy Vegarda Forrena přece slavil tři body. V tuhle chvíli si drží slušný pětibodový odstup od čtvrté příčky, minimálně baráž by Norům uniknout neměla. Svého aktuálního soupeře mimochodem ještě nikdy v historii neporazili.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.30 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Itálie - Bulharsko  (neděle 20:45)
Itálie díky chybě Chorvatů v posledním kole vede tabulku skupiny H, i když ani ona sama nepřesvědčila. Nyní ji čeká poměrně snadný soupeř, ale přesto trenér Antonio Conte varuje své hráče, aby Bulhary nepodcenili. Bulhary minule porazili Norové, takže se bulharský celek bude chtít revanšovat.

Trenér Antonio Conte možná nenaordinoval svým svěřencům nejlepší taktiku, ale přesto očekával, že se v minulém kole vytáhnou mnohem víc. Ve Florencii se ukázala Malta a měla to být hra mezi obrem a trpaslíkem. Trpaslík ale vzdoroval mnohem víc, než by diváci na stadionu Artemia Franchiho čekali. Italové se proti menšímu týmu stále nemohli dostat do tempa a trvalo jim poměrně dlouho, než si vypracovali solidní šanci. Až dvacet minut před koncem Italy spasil útočník Graziano Pellé, který posléze musel odvracet kritiku médií o jeho hře rukou.

Nyní je situace ve skupině jasná: Itálie je na prvním místě s 15 body, těsně za ní jsou Chorvati. Třetí Norsko také není bez šance a má odstup jen dvou bodů. Na čtvrtém místě je právě Bulharsko, kterému se poslední duel také příliš nepovedl. Na stadionu v Sofii se Bulharům vůbec nepovedl vstup do druhé půle a inkasovali jediný gól utkání z kopačky Vegarda Forrena. Ačkoli se zdá, že by to pro Italy mohl být snadný zápas, trenér Conte varuje.

Varuje především před podceněním, protože ví, že na takovéto úrovni nedá žádný soupeř svou kůži lacino. V rozhovoru s domácími médii Conte sdělil: "Když se podíváte na tabulku, tak ta mluví jasně. Jsme první a vedeme docela vyrovnanou skupinu. Nejsou tu žádné slabé nebo bezcenné týmy. Fotbal se dnes rozvíjí v každé zemi, i když třeba dříve neměla takový zvuk. Podívejte se na minulý zápas Chorvatska, které mělo svého soka jasně porazit, ale nakonec jen remizovalo," připomíná Conte statečný výkon Ázerbájdžánu.

"Teď jsme zpět na první příčce a musíme věnovat čas tomu, abychom se dali dohromady. Máme několik absencí a musíme je pořádně prostudovat a nahradit. Zápas proti Bulharsku nebude vůbec nic snadného, protože Bulhaři hrají hodně fyzicky a my se musíme naučit, jak je přehrát. Chceme samozřejmě vyhrát, ale je jasné, že to nebude jednoduché. Nesmíme podlehnout falešnému pocitu, že jsme favority a proto vyhrajeme. Za výhrou stojí hodně tvrdé práce a úsilí," nabádá trenér Conte.

V podobném duchu hovoří také brankářská legenda Gigi Buffon. "Pokud si řekneme, že vyhrajeme, protože je u nás fotbal na vyšší úrovni, nebude to správně. Na této úrovni nesmíme soupeře podcenit, protože by se nám to mohlo zle vymstít. Bulhaři mají dobrý tým a rozhodně se budou chtít ukázat. My musíme dělat to samé. Vždycky se snažíme hrát co nejlépe, abychom se nemuseli stydět za náš výkon ani za naše výsledky," dodala dlouholetá opora turínského Juventusu.

Italský tým se může nadále spoléhat na Manola Gabbiadiniho. Ofenzivní fotbalista Neapole vinou zranění lýtka nedohrál utkání s Maltou, ale již je plně připraven. To se však nedá říct o záložníkovi Andreovi Bertolaccim. Ten se zranil ve stejném duelu a už se od týmu odpojil. Kvůli kartám pak nebude moci nastoupit ani mladý záložník Juventusu Stefano Sturaro. Místo v záloze by měli dostat Daniele De Rossi a zřejmě i Alessandro Florenzi. Hosté by mohli mít problémy v bráně, protože připraven není ani Vladislav Stojanov, ani Nikolaj Mihajlov. Do zápasového rytmu se ale vrací uzdravený Valerij Božinov.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, De Rossi, Soriano, Verratti, Pasqual - Vazquez, Pelle
Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Mitrev - Bandalovski, A. Aleksandrov, Bodurov, Minev - Dyakov, Chochev - Manolev, Popov, Milanov - Mitsanski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.33 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie743010:515
2.Chorvatsko743016:314
3.Norsko74128:813
4.Bulharsko72237:88
5.Ázerbájdžán71244:115
6.Malta70161:111
Bodové odečty
Chorvatsko-1za rasistické chování v utkání Chorvatsko - Itálie

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (84)

Přidat komentář
salaminoo

na tohle euro se těším

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tamudo

Reagovat
smazaný uživatel

Wales, Island

Reagovat
smazaný uživatel

"Wales ztratil body pouze s Belgií a Bosnou po nerozhodném bezbrankovém vítězství"

Tak buď jsem blbý nebo nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

asi jako že i ta remíza byla pro ně výhra

Reagovat
Counter

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravím všechny sportovní nadšence. Touto cestou bych rád pozval všechny na svůj projekt Jindra Tip, který vznikl před měsícem. Za tuto dobu se na této strance sešlo skoro 300 lidí. Projekt zatím si vede velmi dobře, a bilnace 36 OK a 16 KO jsou tomu důkazem. Navíc kurz pod 1.5 u mě nenajdete. Průměr všech kurzů je 1.88. Vše na FB --Jindřiš Spurs --- budu se těšit.

Reagovat
Robbie

řekl bych že dost slabá bilance s takovýma kurzama

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli nastoupí Krejčí místo Skalaka....

Reagovat
Hurrikane

Wales Na MS v Brazílii jsem tlačil "nováčka" Belgii, těším se až budu příští léto podporovat Walesáky

Reagovat
smazaný uživatel

jak to myslis "novacka" Belgii?

Reagovat
smazaný uživatel

Presne. Tenhle novacek hral treba v Mexiku v 86 o medaile. A pak hral treba na MS 2002 ci EURO 2000...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vacin

Nováček Belgie

Reagovat
fantomas

No tak jéje, byli tam poprvý od 2002, což sám nemusí pořádně pamatovat, "nováčka" dal do uvozovek... myslim, že se můžete uklidnit.

Reagovat
fantomas

Já si třeba Wilmotsovu éru pamatuju, baráž o MS tim tuplem, ale tak jako tak pro mě Belgie na MS představovala neokoukanej tým, čili takovýho "nováčka". Myslim, že to takle mělo plno lidí.

Reagovat
vacin

Chápu, že to nemusí pamatovat, ale napsat o týmu, kterej má 12 účasti z 20 nováček, prostě blbost je i kdyby to bylo v deseti uvozovkách

Reagovat
F.Torres

Reagovat
fantomas

Ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

řešíte kokotiny. pro mě loni na ms byli taky v určitým směru nováček.. a poserte se..

Reagovat
raduinho

Když jsme u těch kokotin... kope se bodlem !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Když se zajímáš o fotbal, tak se někdy podíváš i do historie, ne ? Tady jsou i ty uvozovky ústřel...

Reagovat
fantomas

Boha jeho, tady má fakt někdo problém s chápánim smyslu uvozovek.

Reagovat
F.Torres

jo, ty

Reagovat
smazaný uživatel

To víš, jak není po jeho, tak jsme všichni trubky

Reagovat
F.Torres

prostě fantomas...

Reagovat
smazaný uživatel

Tady je krásně vidět, že i sebelepší argument ve společnosti blbců neobstojí. Buď uznáš, že mají pravdu a nebo z tebe udělají ještě většího vola, než jsou oni sami

Reagovat
F.Torres

sebelepší argument

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak

Reagovat
F.Torres

co ty seš zač

Reagovat
F.Torres

nováček

Reagovat
smazaný uživatel

To tu fakt nikdo nezná význam uvozovek?

Reagovat
F.Torres

zná, ale to je jak kdybych napsal "fotbalista" Ronaldo a nebo "fotbalista" Messi. Prostě to nedává smysl. Je třeba někdy se zamyslet nad obsahem uvozovek

Reagovat
fantomas

Ale prdlajz. Nováček to byl prostě jen pro něho třeba, proto to dal do uvozovek, ostatnim do toho nemá co bejt.

Reagovat
F.Torres

No, ale nováček to není, tudíž to v tom případě nebylo vhodné použití slova, na což poukazují i ostatní.

Reagovat
fantomas

Já myslim, že pokud nejseš pedantský hovado, tak to prostě pochopíš, jak to myslel.

Reagovat
F.Torres

myslím si, že tady každej chápe jak to myslel, ale není to prostě vhodný využití slova, což je podle reakcí vidět a pokud máš alespoň základy češtiny, tak musíš uznat, že to nebylo vhodně užité slovo

Reagovat
fantomas

Ne, v uvozovkách to je uplně přijatelný slovo.

Reagovat
F.Torres

ok no, v tom ty být asi "dobrý" češtin

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

počkat, je to teda spor o vhodné užití uvozovek nebo o faktickou chybu, že Belgie nováček na MS opravdu není? já sem celou dobu myslel, že to druhé

Reagovat
fantomas

Sem si dost jistej, že Hurrikane opravdu neměl za to, že Belgie roku 2014 debutovala na MS.

Reagovat
smazaný uživatel

snad se Hurrikane vrátí a vysvětlí to! kdyby tak věděl, jaké tady rozpoutal peklo na zemi!

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Říkal si Hurikán, kluk jako ty...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, je třeba se zamyslet, což jsi evidentně neudělal.

Reagovat
F.Torres

aha, jak můžeš o někom, kdo byl na 12/20 účastí napsat nováček vždyť to vůbec nedává smysl, na což poukazují i ostatní

Reagovat
smazaný uživatel

fantomas je mistni ochrance miru, cokoliv negativniho se snazi nejakym zpusobem vysvetlit a brani ostatni

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

I ostatní, to je nejlepší argumentace Úplně mi to připomíná, když jsem jednou jel autobusem 15 a dvě ženské tam začaly řidiče i ostatní cestující přesvědčovat, že měl na panelu 13, protože když spolu souhlasí, tak to musí být pravda.

Reagovat
F.Torres

jo, to je přesně tento případ vid

Reagovat
smazaný uživatel

Ty nepochopíš absolutně nic

Reagovat
F.Torres

no hlavně, že ty tvoje argumenty jsou tak složité na pochopení

Reagovat
SunFells

Walesáky

Reagovat
smazaný uživatel

Wales, Island, Norsko

Reagovat
smazaný uživatel

Albanie

Reagovat
smazaný uživatel

Proč ne, byl jsem tam teď cestovat a je to krásná země. Ale o jejich fotbalu vím teda hovno

Reagovat
smazaný uživatel

ako to tam vyzerá? nie je tam veľký neporiadok?

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

základní sestava v Lotyšsku: Čech - Kadeřábek, Suchý, Procházka, Limberský - Darida, Pavelka - Dočkal, Kolář, Šural - Škoda

Reagovat
smazaný uživatel

tady je ale treneru... samá sestava ČR

Reagovat
dave30

ta od ML98 je ale skutečná...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
stas87

Berget Konecne sa Norsko niekam dostane. Aj cez baraz by mohli postupit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale iba s Odegaardom

Reagovat
stas87

Reagovat
Hiko

Vidím to spíš na tu baráž. A tam hlavně nechytnout Nizozemce...

Reagovat
stas87

Ako prebiehal prvy polcas?Vyrovnane to bolo?Norsko po gole na 1:0 nechcelo odkopavat,hralo nadalej aktivne a chcelo rozhodnut,co sa aj podarilo.Tak by to malo vyzerat,ziadna ustrasenost a obavy o vysledok. Co je zac ten Berget?

Reagovat
Hiko

Zápas jsem neviděl, nemůžu bohužel hodnotit. Berget je teď v laufu, nejdřív si vytřel zadek s Celticem, za který předtím hrál, než odešel do Malmö, teď drží repre v nadějích. Ale vypadá strašidelně

Reagovat
F.Torres

to ne, to zase bude nasazený a nenasazený a oba si myslím, že by mohli být mezi nasazenými

Reagovat
GEGE

De Rossiho klasicka picovina mohla stát Italy vedeni...on předvádí tyhle ztráty ve středu pole posledni dobou co ho vidim porad..pentle dost trapná....jinak klasicky grc pod Contem...

Reagovat
Pipo123

Strašná hra, tá neschopnosť dať viac ako gól ide na hlavu Conteho, aspoň v tej kvalifikácii by mohli hrať trošku futbal

Reagovat
DelPiero137

Az sa bojim co bude na ME pod Tondou....

Reagovat
DelPiero137

Co sa tam zomlelo? Dve cervene, DDR-nesportovne chovani...

Reagovat
Slejdy

oplacel, po tom co mu dal Micanski loktem do zad ... nepoucitelny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele