Preview: Korea - Turecko

29.06.2002, 02:08
Aktuality
Kdyby někdo před šampionátem tipoval takové složení souboje o bronz, byl by asi považován za blázna. Stalo se, na turnaji plném překvapení se mezi nejlepší probojovaly i týmy Koreje a Turecka a dnes se střetnou v utkání o třetí místo. Podívejme se trošku do historie, co nám řeknou statistická čísla.

Tito dva soupeři na sebe v historii narazili celkem třikrát a lepší bilanci mají Turci. Poprvé se s Jižní Koreou utkali v roce 1954 ve Švýcarsku, při své první a do roku 2002 také jediné účasti na závěrečném turnaji MS. Zápas skončil jednoznačným vítězstvím evropského týmu, svého asijského soupeře rozstřílel 7:0. Oba týmy tehdy skončily v základní skupině. Podruhé se utkali o sedm let později a opět byli lepší Turci, vyhráli 1:0. Zatím poslední vzájemný zápas proběhl v rámci přípravy na letošní šampionát, před třemi měsíci se Turecko a Korea utkali v německé Bochumi, zápas skončil bezgólovou remízou.

Čísla tedy hovoří ve prospěch Evropanů, ve třech zápasech dvakrát vyhráli a nedostali ani gól, ale okolnosti, za kterých se utkají počtvrté, staví zápas do úplně jiného světla. Favoritem není nikdo, Turci sice možná mají zkušenější mužstvo, ale na straně Korejců je hlavně domácí prostředí s fantastickými fanoušky, nezlomná pracovitost a obrovská touha po úspěchu. A dosud také přízeň rozhodčích, ať už chtěná nebo nechtěná. O výkonech mužů v černém už se toho napsalo dost a dost, každý objektivní fotbalový fanoušek musí uznat, že jak v osmifinále, tak i (a především) ve čtvrtfinále jejich chybné výroky Korejcům hodně pomohly. FIFA se sice rozhodla skoncovat s experimentováním a na poslední boje slíbila, že nasadí jen ty nejzkušenější, pro utkání o třetí místo ale opět sáhla mezi sudí z fotbalově exotických zemí a delegovala Saada Maneho z Kuvajtu. Snad se FIFA opět nespálí, snad se Mane a jeho asistenti pokusí napravit pošramocenou pověst svých kolegů, Morena z Ekvádoru a Ghandoura z Egypta.

Střelecky se v dosavadním průběhu turnaje ani jednomu ze soupeřů příliš nedařilo, v šesti zápasech Turci nastříleli jen sedm gólů, Korejci dokonce ještě o jeden méně. Nejlepším střelcem korejského týmu je „zlatý chlapec“ Ahn Jung-Hwan, autor zatím dvou gólů. Stejný počet přesných zápasů mají na druhé straně dva borci, Hasan Sas a Ümit Davala. Útočník Galatasaray, Hasan Sas, má na svém kontě také dvě gólové přihrávky, na druhé straně se stejnou statistikou může pyšnit Lee Eul-Yong.

Nejvíce minut v tureckém týmu má na svém kontě Fatih Akyel, na hřišti pobyl 544 minut. Dalších sedm jeho spoluhráčů se objevilo ve všech šesti zápasech, trojice hráčů na svou šanci na šampionátu stále čeká. Ze svěřenců Guuse Hiddinka zatím ani minutu nechyběli dva hráči, jeden z nejlepších gólmanů turnaje Lee Woon-Jae a záložník Song Chong-Guk. Mimo tuto dvojici nastoupilo ve všech šesti zápasech ještě dalších osm členů 23-členného výběru, šestice hráčů na své první vystoupení stále čeká.

Turci zatím nezůstávají nic dlužní své pověsti horkokrevných fotbalistů. Se 17 žlutými kartami a dvěma vyloučeními totiž „vedou“ tabulku v počtu obdržených karet. Ale ani Korejci nezůstávají pozadu, červenou kartu sice zatím zblízka neviděli, žlutých už ale nasbírali 13. Co se týče počtu pokusů o ohrožení soupeřovy branky, tak tam je situace poměrně vyrovnaná. O něco aktivnější jsou ve střelbě Turci, míč z jejich kopaček směřoval mezi tyče při 26 střelách, Korejci mají na svém kontě o dvě střely na branku méně. Turci vedou také v počtu odmávaných ofsajdů, jejich ofenzíva v čele se Sükürem a Sasem byla praporkem pomezního přibržděna celkem 16krát, Korejci se do ofsajdové pasti nechali chytit desetkrát.

Ať už souboj o třetí místo dopadne jakkoli, oba týmy už jsou vítězové. Jak Korejci, tak i Turkové se dostali mnohem dále než kdy předtím, před šampionátem se jim o takovém úspěchu ani nesnilo. Jeden z těchto dvou týmů svou překvapivou pouť zakončí ziskem bronzových medailí, o tom, kdo tím šťastnějším nakonec bude, rozhodne dnešní duel v korejském městě Daegu.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele