Preview evropské kvalifikace MS 2014 - pátek 22.3.

22.03.2013, 09:35, aktualizováno 22.03.2013, 09:35
Previews
Třiadvacet zápasů má dnes na programu evropská kvalifikace o postup na mistrovství světa v Brazílii. Mimořádnou pozornost poutá zápas Chorvatska se Srbskem, protože oba státy proti sobě nastoupí poprvé od rozpadu Jugoslávie. Černá Hora bude hájit náskok před Anglii, síly změří také spolupořadatelé posledního Eura.
Skupina A
Chorvatsko - Srbsko  (pátek 18:00)
Pozornost celé FIFA bude v pátek směřovat hlavně k jednomu místu. Záhřeb, zápas Chorvatsko - Srbsko a s ním logicky spojené nejpřísnější bezpečností opatření, jaké si fotbal dokáže představit. Jen dvakrát se od rozpadu Jugoslávie střetly obě země proti sobě. A je tu už dlouhých čtrnáct let zpátky.

Nejostřejší a nejkrvavější konflikt Evropy od dob druhé světové války během rozpadu Jugoslávie si Srbové s Chorvaty nemůžou prostě zapomenout. Není to totiž tak dávná historie - rozhodně ne mezi některými příznivci obou stran. I proto se svazy dohodly, že utkání nenavštíví srbští diváci.

Pokladny maksimirského stadionu budou otevírat už tři hodiny před samotným výkopem, pořadatelé čekají velký nával. Policie bude stodesetiprocentně ve střehu. Ani FIFA nic nepodcenila a na utkání delegovala Cüneyta Cakira, rozhodčího z nejelitnější skupiny světa, který je zřejmě moc dobře poučen o tom, za jaké situace přerušit či ukončit zápas.

Jen dvakrát se bývalí členové společné země střetli proti sobě. V roce 1999 v kvalifikaci o EURO 2000 skončila tehdejší obě klání mezi Jugoslávií a Chorvatskem remízou. Rivalita mezi oběma byla veliká, fanoušci, kteří nebyli přímo na stadionu, sledovali vše také na náměstích na velké obrazovce.

Těžko říci, zda-li od té doby přece jenom bariéry trošičku nepolevily, jedno je ovšem jisté - souboj bude hodně, hodně sledovaný. "Je dobré hrát před tolika kamerami," uvedl na tiskovce hostující bek Branislav Ivanovič. "Byli jsme ve svém táboře úplně izolování, měli jsme čas přemýšlet. Myslím, že jsme připraveni, a co se týče cesty do Záhřebu, vše bylo v pořádku."

Srbové si nechtěli dělat potíže, proto ani jeden jejich trénink nebyl veřejně přístupný. "Otevřený by nás přitom lépe připravil. Ale nic se neděje, víme i tak, co je náš cíl," dodával Ivanovič. Také on si pamatuje památné zápasy z roku 1999. "Vzhledem k síle obou týmů se jednalo o skutečné evropské derby. Teď to bude jiné. Přejeme si, aby vše proběhlo v pořádku."

Domácí jsou na tom v kvalifikaci podstatně lépe než soupeř. Po čtyřech kolech jsou to oni a Belgičané, kdo s celkem velkým náskokem drží první dvě příčky. Srbsko na ně ztrácí z třetí pozice již šest bodů. "Všichni víme, že je to něco speciálního. My chceme na mistrovství světa a k tomu je potřeba získat co nejvíce bodů. Jsme připraveni," říkal chorvatský kapitán Dario Srna.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 5.5
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Makedonie - Belgie  (pátek 20:45)
Málokterý tým má tak obrovský potenciál jako současná Belgie. Prakticky bez slabiny. S vynikající brankářskou dvojicí, perfektní obranou s Vermaelenem, Van Buytenem, Kompanym či Vertoghenem (můžete si vybírat...) a ofenzivní řadou s Fellainim, Dembelem, Bentekem, Lukakuem či v posledních týdnech fantastickým Edenem Hazardem.

Celek, který si dokonce dopřává luxusu nestavět do některých zápasů jednoho z nejlepších hráčů Premier League, má báječně našlápnuto k postupu na mistrovství světa. S favorizovaným Chorvatskem se dělí o první příčku a dnes v Makedonii může udělat další významný krok.

To potomci velikého Alexandra už z těchto bojů vypadli. Větev si pod sebou zlomili v prvních třech kolech, kdy dvakrát podlehli právě Chorvatům a pak neporazili ani Skotsko. Vítězství nad srbským národním týmem už toho moc nespravil, šestibodová ztráta se zdá být nedostižná. Jedinou nadějí je porazit večer našlápnou Belgii.

A to by byl velký počin. Vždyť země z Beneluxu dostala za celou kvalifikace jediný gól - při remíze z Chorvatskem. Zbylé duely v poklidu zvítězila. Wales, Srbsko ani Skotsko přílišný odpor nekladli. I proto je dnes tým Marca Wilmotse favoritem.

Zápas bude řídit německý rozhodčí Deniz Aytekin, který mu píšťalkou vdechne život ve 20:45.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Skotsko - Wales  (pátek 21:00)
V nepříjemně stísněné atmosféře se bude odehrávat ostrovní derby mezi Skotskem a Walesem. Tedy - stísněné jen z jedné strany, té hostující. Jak před výkopem nahlas vyjádřil své obavy legendární internacionál Neville Southall, manažer Chris Coleman v případě dalšího kvalifikačního neúspěchu poletí...

A vzhledem k již dříve proběhnuvším spekulacím je to doopravdy velmi pravděpodobné; v případě prohry by totiž Velšané klesli na poslední příčku a definitivně by mohli zapomenout na jakkoliv minimální ambice na baráž. Wales tedy sice předešlé derby na vlastní půdě zvládl, to však jen díky fenomenálnímu představení Garetha Balea (jenž kvůli bolavému kotníku vynechal i středeční trénink, takže do utkání půjde zdravotně lehce limitován); navíc i tak vlastní zdaleka nejhorší skóre (3:11) a už teď na druhou pozici ztrácí sedm bodů.

Ačkoliv se velšská situace s ohledem na Colemanovu nejistou budoucnost zdá být dostatečně fatální, aby svou zdánlivou bezvýchodností přebila tu skotskou, úplně tomu tak není. Vždyť Skotové už manažerskou výměnu mají za sebou (v lednu nastoupil Strachan), takže teď vlastně po dvou remízách a stejném počtu proher vstupují do fáze bezproblémové očisty. Na postup už zcela jistě pomýšlet nebudou, půjde hlavně o jakousi psychickou, ne-li personální rehabilitaci.

Gordon Strachan pro zvládnutý přípravný duel s Estonskem vsadil na mimořádně ofenzivní sestavu a dá se očekávat, že nyní v nastoleném trendu bude pokračovat. Ve středu zálohy by tudíž nemusel pobíhat ani jeden opravdu defenzivně orientovaný záložník, jakožto obvyklá konstanta skotských výběrů (počítá se s duem Adam-McArthur) - to jest dáno hlavně absencí Darrena Fletchera i Scotta Browna. Naopak ofenzivní složka by měla být v plné síle.

Na druhé straně barikády kromě Garetha Balea v týdnu bedlivě monitorovali stav Davida Vaughana; a verdikty nakonec budou s největší pravděpodobností znít: Bale ano, Vaughan ne. Tandem Joe Allen-Steve Morison byl potom včas nahrazen dvojicí Easter-Nyatanga, přičemž vyslanci West Hamu Jack Collison a James Collins patrně budou připraveni odehrát celých 90 minut.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Belgie43108:110
2.Chorvatsko43106:210
3.Srbsko41126:54
4.Makedonie41123:44
5.Wales41033:113
6.Skotsko40222:52
Skupina B
Bulharsko - Malta  (pátek 17:00)
Stále neporažené Bulharsko je na druhém místě kvalifikační skupiny B a má ideální příležitost si své postavení pojistit. V domácím utkání hostí outsidera skupiny z Malty...

Bulhaři stále ještě neprohráli, navíc všechny své čtyři dosavadní duely odehráli proti týmům, které pomýšlejí na druhou, barážovou pozici. Kvalifikaci začali remízou 2:2 s Itálií, následně doma porazili Arménii a rozdělili si body s Dánskem. Nerozhodně skončil i zatím jejich jediný duel na půdě soupeře, v polovině října si odvezli bod z Prahy.

Domácím není k dispozici útočník Dimitar Berbatov, který si nerozmyslel rozhodnutí skončit v národním týmu. Otazník pak visí nad startem jeho klubového spoluhráče z Fulhamu Stanislava Manoleva, ten má problémy se stehenním svalem.

Bulharům bude vedle Berbatova chybět i podpora domácího publika, za rasistické pokřiky příznivců mají na jeden duel uzavřený stadion. "Ačkoliv jsou mí svěřenci profesionálové, tak nebude jednoduché zvládnout absenci dvanáctého hráče," uvedl kouč Ljuboslav Penev.

Maltě byla už po losu přisouzena poslední pozice ve skupině a na té zatím také je. Ve třech zápasech nezískala ani jeden bod, přestože neutržila žádný debakl. Doma těsně podlehla Arménii, z Itálie a České republiky si odvezla prohru o jeden gól.

Bulharsko Maltu pravidelně poráží, nepřišlo si na ní jenom v roce 2005 v rámci kvalifikace o postup na MS do Německa, tehdy na hřišti soupeře v duelu, v němž mu už o nic nešlo, remizovalo 1:1. Naposledy oba týmy změřily síly v přátelském utkání v listopadu 2009 a Bulhaři na Maltě vyhráli 4:1.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Česko - Dánsko  (pátek 20:30)
Když reprezentace před čtyřmi měsíci mířila do Olomouce k přípravnému duelu se Slovenskem, stíhala ji kritika za nudný herní projev a kouč Michal Bílek byl téměř na odpis. Po čtvrtroce je všechno jinak: sebevědomý národní tým, který vzpružily dvě výhry v posledních dvou testovacích duelech v derby bývalých federálních partnerů a v Turecku, na Hané vyhlíží jeden z klíčových zápasů kvalifikace o postup na mistrovství světa s Dánskem.

Češi dobře vědí, že páteční zápas může být na cestě za postupem na šampionát do Brazílie důležitým zlomem. Stejně jako úterní další kvalifikační výzva v Arménii, která je v tabulce hned za českým výběrem.

"Dvě výhry by nám hodně pomohly. Když tento dvojzápas zvládneme, přiblížíme se i vedoucím Italům, s nimiž by to pak v červnu byl hodně zajímavý zápas," uvedl kapitán Tomáš Rosický.

"V případě zisku šesti bodů by to hned vypadalo o sto procent líp. Získali bychom větší klid do konce kvalifikace," přidal se brankář Petr Čech, který v pátek může nastoupit k 99. reprezentačnímu duelu.

Hráči národního týmu ale zatím hledí jen k souboji s Dánskem, které je už téměř nad propastí. Seveřané totiž ve třech kvalifikačních zápasech ještě nepoznali vítěznou radost, celkem už nevyhráli v devíti utkáních za sebou. V únoru navíc utrpěli debakl 0:3 v Makedonii.

Případná prohra na olomouckém Andrově stadionu by účastníky loňského Eura, kteří poslední dny strávili na soustředění ve slunné španělské Marbelle, postavila do už téměř bezvýchodné pozice. "Když Dány porazíme, tak jim hodně odskočíme. Definitivně odstranění nebudou, ale měli by to pak už dost těžké," souhlasil Rosický.

Češi mají ve skupině B po třech zápasech pět bodů, o jeden zaostávají za druhým Bulharskem, ale také mají zápas k dobru. Bílkův tým má proti kvalifikačnímu podzimu navíc také sebevědomí na rozdávání: výhry v listopadových a únorových přípravách se Slovenskem a v Turecku pro něj byly vítanou vzpruhou. Zároveň ale touží odčinit poslední kvalifikační ztrátu - bezbrankovou domácí remízu s Bulhary.

"Teď je to všechno pozitivnější. Je to lepší než si o sobě číst, že jsme nemohoucí. Ale také zůstáváme na zemi. Do tuhého půjde až teď. Pořád za sebou máme jen vyhrané přáteláky," prohlásil obránce Michal Kadlec, který ale věří, že reprezentace v pátek v hanácké metropoli naváže na stejný počin z duelu proti Slovensku.

Trenér Bílek právě z posledních povedených vystoupení hodlá vycházet i před pátečním zápasem. Dopředu vyhlásil, že nebude výrazně zasahovat do osvědčené sestavy. V útoku by tak znovu měl vyrukovat David Lafata, jehož bilanci ozdobily tři branky z duelů proti Slovensku a Turecku. Možná jen na lavičce zůstane zkušený záložník Tomáš Hübschman, který se do sestavy podle všeho nedostane přes silný trojblok středových hráčů Rosický, Vladimír Darida, Jaroslav Plašil.

Češi hodlají sázet i na pevnou obranu, která od mistrovství Evropy nechala své soupeře v sedmi zápasech skórovat jen dvakrát. "Snad zůstaneme na vlně, když nám to začalo šlapat a jdeme správným směrem," přál si Kadlec, který by měl znovu vytvořit stoperskou dvojici s Tomášem Sivokem.

Zápas Čechů s Dány slibuje před vyprodaným olomouckým stadionem vyrovnanou bitvu, vždyť poslední čtyři vzájemné zápasy skončily nerozhodně. Bez branek se hrálo také v září na startu kvalifikace v Dánsku. Historická bilance ale nahrává domácím: český nebo dřívější československý tým severskému soupeři podlehl pouze jednou z 23 zápasů.

Utkání mezi českým a dánským týmem začne v pátek v Olomouci ve 20:30, přímý přenos vysílá ČT4. Hlavním rozhodčím je Portugalec Manuel Neves.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Darida, Plašil - Vydra, Rosický, Krejčí - Lafata.
Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Jacobsen, Kjaer, Agger, Wass - Zimling, Jensen - Rommedahl, Eriksen, Krohn-Dehli - Cornelius.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie431010:410
2.Bulharsko41304:36
3.Česko31203:15
4.Arménie31022:43
5.Dánsko30212:42
6.Malta30031:60
Skupina C
Kazachstán - Německo  (pátek 19:00)
Předlouhou štreku muselo ke svému dalšímu kvalifikačnímu duelu absolvovat Německo, které se nyní dvakrát za sebou postaví Kazachstánu. Středoasijský celek se nejdříve může alespoň spolehnout na známé prostředí.

Devátá nejrozlehlejší země světa nezažívá nejlepší fotbalové roky, po přesunu do evropské části kvalifikace (Kazachstán se premiérově účastnil evropské kvalifikace 2008) se domácí ekipě nedaří a během té doby získala při kvalifikaci na Mistrovství světa jen dva úspěchy! O moc lépe to se svěřenci Miroslava Beránka nevypadá ani nyní, kdy ze čtyř utkání získali pouze bod s Rakouskem (0:0).

Naproti tomu německá strana působí opět jako dobře namazaný stroj, který si jde tvrdě za svým cílem, aniž by se přehnaně ohlížel kolem sebe. DFB-Team na úvod roznesl Faerské ostrovy, aby si následně zapsal velice důležitý tříbodový zisk ve Vídni (1:2). Kanonáda pokračovala na irské půdě, kde hosté zaznamenali rovnou šest zářezů (!) a čtyřzápasovou sérii zakončila divoká remíza se Švédskem (4:4).

Přes posun více než 4300 kilometrů zůstává německý režim beze změny, neboť by si hráči za tak krátkou dobu stejně nedokázali přivyknout na nové poměry. "Trénujeme od 23 hodin. Ve dvě hodiny je večeře, klid na lůžku a ve dvanáct máme snídani," oznámil před odletem s úsměvem Joachim Löw. "Existuje nepsané pravidlo, že na jednu hodinu rozdílu ve výkopu potřebujete k přizpůsobení jeden den," vysvětlil týmový lékař Tim Meyer. "Neměli jsme čas přiletět pět dní předem. Navíc zakrátko nato sehrajeme domácí odvetu," dodal odborník.

Oba týmy se potkaly rovněž nedávno při kvalifikaci o evropský šampionát a Kazachstánci nebudou mít na tato setkání jistojistě ty nejlepší vzpomínky: Nationalelf si nejdříve přivezla z Východu vítězství 0:3 a na Fritz Walter Stadionu při konečném skóre ještě jednu branku přidala!

Mimo hru je tradiční stoperská dvojice Mats Hummels a Holger Badstuber, jejich pozice tak nejspíše zaujme dvojka Mertesacker - Boateng. Už delší dobu je fit Mario Gómez, avšak je dost pravděpodobné, že na úplném vrcholu pyramidy dostane přednost Götze. Disciplinární trest zastaví Reuse. Druhá strana se obejde bez zraněných Marata Šachmetova a Azata Nurgalijeva.
Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Sidelnikov - Engel, Logvinenko, Dmitrenko, Kirov - Nurdauletov, Bogdanov - Konysbajev, Kurgulin, Schmidtgal - Ostapenko
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Boateng, Mertesacker, Schmelzer - Khedira, Schweinsteiger - T. Müller, Özil, Podolski - M. Götze
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rakousko - Faerské ostrovy  (pátek 20:30)
Další zápas při jasném rozložení sil čeká na Rakousko, které si už na rozdíl od svých konkurentů ve skupině C nemůže dovolit klopýtnout a proti maličkému souostroví v Atlantickém oceánu potřebuje opět bodovat naplno.

Tradičně ambiciózní alpský stát nevstoupil do kvalifikačních bojů zrovna nejlépe a po dvou zápasech měl na kontě pouhopouhý jeden jediný bodík (těsná porážka od Německa a bezbranková remíza na hřišti Astana Areny). Do třetice se však svěřenci Marcela Kollera dočkali a proti Kazachstánu si po jasném průběhu s chutí zastříleli (4:0) a stejný počin by nyní jistě rádi zopakovali.

Všemi očekávanou roli plní na druhé straně Faerské ostrovy, které znovu nevybočily ze zajetého trendu a také během kvalifikace na Mistrovství světa 2014 jsou doslova a do písmene bodovou "zárukou". Tento fakt se ovšem málem krutě vymstil Švédsku, jež dokonce na ostrovní půdě prohrávalo, deficit ale zvládlo umazat a nakonec si povinné vítězství přece jen odvezlo (1:2).

Oba protivníci se proti sobě postavili už během minulé kvalifikace na světové mistrovství, kdy se nejdříve na půdě Tórshavnu zrodila překvapivá dělba bodů (1:1), aby se Rakušané před vlastními fanoušky dokonale pomstili a po rychlém nástupu si zapsali kýžené vítězství (3:1).
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švédsko - Irsko  (pátek 20:45)
Hodně pikantní duel se pro nás nachystal na severu Evropy, kde místní Švédsko vyzve irské válečníky, kteří na svého protivníka ztrácejí pouze bod. Dominantní roli by mohlo opět zahrát domácí prostředí...

Seveřané se z velkého zklamání na evropském mistrovství (Švédsko skončilo ve skupině D dokonce až na poslední příčce a zapsalo si pouhé tři bodíky!) vzpamatovali takřka okamžitě a opět patří mezi horké postupové adepty na závěrečný turnaj do Brazílie. Svěřenci Erika Hamréna se rozehřívali postupně a po Kazachstánu s Faerskými ostrovy se postavili Německu na Olympiastadionu a výsledné skóre činilo 4:4!

Ještě o poznání výraznější "stopu" zanechali mezi evropskou smetánkou Irové, kterým se nepodařilo snad vůbec nic (hostující družina neměla nárok uspět a skončila jednoznačně na chvostu čtyřčlenné skupiny). Navázat na úspěšné kvalifikační výsledky se však podařilo bez výraznějších potíží - jediným zádrhelem byla německá návštěva, která v Dublinu nechala hrozivou šestibrankovou nálož!

Johana Elmandera neustále pronásledují zdravotní potíže a bývalý kanonýr Boltonu tak opět nachystán nebude. Po vlastní úvaze se vzdal možnosti reprezentace Gerndt.

Oproti poslednímu zápasu by se měl kapitán Robbie Keane opět představit od první minuty a bude tak opět plnit stěžejní vůdčí roli, zejména proto, že dlouhodobě chybí další ostřílení harcovníci Dunne (třísla) a Doyle (výkonnost). Bolavé koleno zastaví rovněž McGeadyho.
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Isaksson - Lustig, Granqvist, J. Olsson, Safari - Larsson, Elm, Källström, Wernbloom - Ibrahimović, Toivonen
Irsko - pravděpodobná sestava:
Forde - Coleman, O'Shea, Clarke, Wilson - Brady, Whelan, Green, McClean - Keane, Long
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo431015:610
2.Švédsko32108:57
3.Irsko32017:86
4.Rakousko31115:24
5.Kazachstán40131:81
6.Faerské ostrovy30032:90
Skupina D
Andorra - Turecko  (pátek 19:15)
S hodně bídnou formou se potkává turecká reprezentace, která měla ve skupině D lépe bojovat o postupové pozice. Ze tří utkání má na kontě jen jedno vítězství, porazit nedokázala ani Maďarsko či Rumunsko. V Andoře si tak svěřenci kouče Abdullaha Avciho budou chtít spravit chuť, v úterý ji pak čeká doma klíčové utkání s Maďarskem.

Turecký lodivod ví, že po zpackaném začátku ještě není nic ztraceno. Důležitá je přitom tahle fáze kvalifikace. "Věříme si tak jako dříve, cílem je získat šest bodů. To Turecko přiblíží blíže," říkal Avci. "Ztráta se dá pořád ještě dohnat. Z Andory chceme tři body, v dobré náladě se pak hodláme vracet domů. Všechno je zatím v pořádku," burcoval bek Bekir Irtegün.

Andora patří v celé kvalifikaci k papírovým outsiderům. Prozatím doma odehrála dva zápasy, od Maďarska utrpěla debakl 0:5, v následujícím střetnutí s Estonskem hrála vyrovnanější partii, přesto podlehla o jednu branku. Doposud během uplynulých čtyř kol nevstřelila ani jeden gól a zůstává logicky na posledním místě.

Pro Avciho údajně není rozhodující atmosféra na Comunal d'Andorra la Vella, který pojme jen něco málo přes 1200 fanoušků. Nebojí se ani dost komorního publika. "Bude to trochu jiné, důležité ale je, že je povrch dobrý," odpovídal jasně. Jeho tým je přitom sestaven z hráčů turecké ligy, povětšinou Fenerbahce či Galatasaraye, kteří jsou zvyklí na poněkud něco jiného - na fanatické fanoušky, kteří je dokáží vždy, včas a ve správný moment vyburcovat.

Oba mančafty na sebe narazí vůbec poprvé, osud je proti sobě nesvedl doposud ani jednou. Jediné, čeho se chce Turecko v neznámém prostředí vyvarovat, je podcenění. "Vždy musíme mít úctu k soupeři a brát ho po celých 90 minut vážně," říkal Avci. "Když se třeba podíváte zrovna na výsledky našeho mužstva, ztratili jsme body proti slabším."
více informací
Maďarsko - Rumunsko  (pátek 20:30)
Velice slušně rozjetou kvalifikaci mají fotbalisté Maďarska. Zatím jsou v tabulce skupiny D na druhém místě, na kontě mají tři vítězství. Právě nyní je ale prověří soupeř, který ho bezprostředně stíhá a je jeho naprosto rovnocenným soupeřem v boji o alespoň barážovou pozici. S Rumunskem se bude hrát o opravdu klíčové body.

Poslední přípravné zápasy nedávají Maďarsku úplně nejlepší šance, doma totiž podlehlo Norsku, následně jen remizovalo s Běloruskem. "Já jsem ale optimista," říkal na tiskové konferenci kouč Sándor Egervári. "Hráči si uvědomují důsledky a vědí, co je ve hře. Domácí prostředí navíc také bude výhoda."

Egerváriho družina sice hraje doma, což je vždy lepší, bude se ovšem muset obejít bez jakékoli podpory diváků. FIFA uložila jeho svazu spolu s tím bulharským stopku na jeden zápas za rasistické pokřiky některých fanoušků. A je trochu smůla, že trest vyšel zrovna na důležité klání s Rumunskem.

"Stoprocentně jsme se připravovali na tenhle zápas. Bylo nutné v uplynulých čtyřech dnech přemýšlet jako jeden tým. Fyzicky i psychicky jsme velmi silní, máme na to dosáhnout skvělých úspěchů. Chceme tři body," uvedl kapitán Tamás Hajnal, hráč Stuttgartu, který v Estonsku vsítil jedinou branku utkání.

Rumunsko je na tom zatím dost podobně jako jeho soupeř. Získalo na úvod tři vítězství v řadě, pak však doma až nečekaně snadno podlehlo Nizozemsku (1:4). Je pravda, že v posledních třech přátelských střetnutí hosté ukázali, že se jim dopředu docela daří, vzadu to ovšem pořád skřípe. Čtyři góly třeba inkasovali také od Polska.

Mezi oběma svazy vzniklo jakési napětí, hráči se tím přesto nechtějí zabývat. Konkrétně ani Adrian Mutu, který možná své mužstvo povede jako kapitán. "Byla by to pro mě čest. Udělal bych pro vítězství cokoli," říkal. "Jsem schopný hrát 90 minut." Kouč Victor Piturca ale tvrdí: "Roky už jsou pryč. Už není naši tajnou zbraní."
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Nizozemsko - Estonsko  (pátek 20:30)
Domácí Nizozemsko je zatím stoprocentní, v rámci kvalifikace na nadcházející šampionát ještě neztratilo ani bod. Navíc je Estonsko jeho oblíbeným soupeřem. V amsterdamském stánku tak budou van Gaalovi svěřenci jasnými favority.

Louis van Gaal - muž světového formátu, který uspěl v mnoha klubech coby výjimečný trenér. Mezi jeho nejslavnější štace se řadí například týmy Ajaxu, Barcelony nebo Bayernu Mnichov. Nyní se chopil kormidla u reprezentace Nizozemska a mnozí hráči se o něm již teď vyjadřují v superlativech.

Van Gaal přebral povinnosti hlavního trenéra od svého předchůdce van Marwijka, který odstoupil po nepovedeném evropském šampionátu. Nyní vypadá Holandsko mnohem nebezpečněji, neboť vyhrálo zatím všechna utkání ve skupině D. Jeho přínos chválí i Robin van Persie.

Útočník Rudých ďáblů z Manchesteru by měl vést hlavní útočný nápor na soupeřovu bránu, protože Klaas-Jan Huntelaar je zraněn. Bývalá hvězda londýnských Kanonýrů v rozhovoru pro domácí deník AD sdělil: "Jsem velmi spokojen s tím, jak se trenér van Gaal zhostil svého úkolu."

"Jeho pokyny jsou jasné, každý z nás ví, kde je jeho místo a co se od něj očekává. Van Gaal je opravdový zručný umělec ve svém oboru, vždy si odvede svou práci a snaží se s námi maximálně komunikovat,"
chválí útočník svého nadřízeného a dodává: "Už před trenérovou premiérou jsme spolu měli krátký rozhovor. Chtěl, abych pochopil některé jeho metody a volby. Byl to velmi milý dialog, van Gaal působil příjemně a nedělalo mu problém se společně s námi zasmát," dodává van Persie.

Van Gaal se možná rozhodne dát šanci Wesleymu Sneijderovi, který vynechal poslední čtyři utkání. Zkušený záložník byl buď zraněný, nebo jej trápila nedostatečná herní praxe. Po přestupu z Interu Milán je ale vše na nejlepší cestě ke zlepšení formy a tak existuje reálná šance Sneijderova nasazení již v základu.

To naopak mine Tima Krula, jednička anglického Newcastlu utrpěla zranění, které jí nedovolí nastoupit. Naštěstí se po Zemanově odchodu z AS Řím opět rozehrál Maarten Stekelenburg, který s Krulem tvoří jednu z nejvyrovnanějších brankářských dvojic.

Estonsko se nachází v úplně jiném rozpoložení. Tým prohrál tři utkání v rámci skupiny D, konkrétně bylo nad jeho síly Rumunsko, Turecko a Maďarsko. Žádnému z nich dokonce Estonci nevstřelili branku. To se povedlo až v utkání s Andorrou, kterou porazili 1:0. Tato výhra také určuje jejich předposlední místo ve skupině.

Výlet do Nizozemska nečeká na zkušenou dvojici Taavi Rahn - Gert Kams. Reprezentační dres by naopak měl opět obléci bývalý kapitán Raio Piiroja a útočník Sergej Zenjov. Poslední dva vzájemné zápasy dopadly mnohem lépe pro Holanďany, kteří si poradili s Estonci 4:2 a 5:0.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Blind - De Guzman, Sneijder, Strootman - Lens, Van Persie, Robben
Estonsko - pravděpodobná sestava:
Pareiko - Jaager, Morozov, Klavan, Teniste - Puri, Vunk, Vassiljev, Kink - Lindpere - Oper
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko440013:212
2.Maďarsko430110:59
3.Rumunsko43018:49
4.Turecko41034:63
5.Estonsko41031:63
6.Andorra40040:130
Skupina E
Slovinsko - Island  (pátek 18:00)
Fotbalisté Slovinska patřili před začátkem kvalifikace mezi hlavní aspiranty na postup na MS 2014 v Brazílii, nebo alespoň na účast v baráži. Po necelé polovině zápasů to však vypadá, že na k této metě nemají zrovna nejblíže a musí se výrazně zlepšit. Prozatím dokázali ve čtyřech zápasech porazit pouze poslední celek z Kypru, jinak mají na kontě tři porážky. Nyní vyzvou na domácí půdě Island, který naopak už dvakrát vyhrál a zatím je čtvrtý.

Island dokázal vyhrát v Albánii a doma překvapivě porazil Norsko, na druhou stranu však nestačil na konkurenční Švýcarsko a ztrátu zaznamenal i na půdě Kypru, kterému daroval zatím jediné body ve skupině. Se Slovinskem se ještě neutkal, to podlehlo Švýcarsku, Norsku i Albánii. Domácí celek bude sice mírným favoritem, Island však dokáže velmi často překvapit a jeho bojovný výkon mu někdy přináší své ovoce.

Současnou velmi špatnou situaci Slovinska potvrdily i přípravné zápasy, když podlehlo na půdě Makedonie v poměru 2:3 a nestačil ani v domácím prostředí na silnou Bosnu po výsledku 3:0. Island si však také nevedl zrovna nejlépe, po hubeném vítězství 2:0 na půdě trpaslíka z Andorry nestačil v domácí prostředí stejným poměrem na Rusko. Trenér domácího celku Srečko Katanec navíc bude postrádat hned několik hráčů.

Na přípravný kemp do slovinského Koperu neodjeli Andraa Kirm, Josip Iličić ani Kevin Kampl, na posledním tréninku si navíc vymkl kotník Valter Birsa a i jeho start je vážně ohrožen. "Nejsme v lehké situaci a v poslední době nám nic nevychází. Máme velké problémy v defenzívě a několik zranění nám přidává další vrásky. Island bude hrát hodně odzadu a chce čekat na rychlé protiútoky, což mu nesmíme dovolit," uvedl jasně Katanec.

Kouč Lars Lagerbäck určitě myslí na úspěch a dobře ví, že ztráta jednoho bodu na Norsko se dá lehce stáhnout, a to hlavně po vítězství 2:0 nad severským rivalem. Pokud si Island chce udržet velkou šanci, měl by na půdě Slovinska bodovat.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norsko - Albánie  (pátek 19:00)
Fotbalisté Norska jsou v tuto chvíli určitě ve velmi hratelné skupině a patří mezi největší favority na postup. V tuto chvíli sice hledí s tříbodovým odstupem na záda Švýcarsku, nicméně do konce kvalifikace zbývá moře času. Nyní vyzvou nevyzpytatelnou Albánii, od které nikdo nikdy pořádně neví co očekávat. Norsko je v tuto chvíli druhé se sedmi body, Albánii patří překvapivá třetí pozice se šesti body.

Norsku se nepovedl pouze první zápas s Islandem, kde prohrálo 0:2, od té doby zaznamenalo velmi dobré výsledky. Porazit dokázalo Slovinsko (2:1) a venku také Kypr (3:1), cenný bod si připsalo po remíze se Švýcarskem. Albánie je silná především doma a na studené severské půdě to bude mít hodně těžké. V kvalifikaci dokázala doma porazit Kypr 3:1 a Slovinsko 1:0, jenže překvapivě prohrála s Islandem 1:2. Na půdě Švýcarska neměla šanci a podlehla mu 0:2.

V přípravě oba soupeři vyzvali na souboj jednoho afrického protivníka, nicméně příliš se jim nedařilo. Norsko bezbrankově remizovalo v Zambii a následně doma překvapivě podlehlo Ukrajině 0:2. Albánie remizovala s Kamerunem taktéž 0:0 a doma nestačila na Gruzii po výsledku 1:2. Oba soupeři se spolu utkali naposledy před necelými čtrnácti lety v kvalifikaci na EURO 2000, Norsko zvítězilo na půdě soupeře po boji 2:1.

Kouč Norska Egil Olsen bude mít k dispozici téměř kompletní sestavu, kvůli trestu nenastoupí pouze Daniel Braaten. Svůj pětadvacátý start v reprezentaci nyní odehraje Mohammed Abdellaoue, který má Olsenovu důvěru. "Je pro nás velmi důležitý. Nyní je zdravý a hraje v dobré formě, má skvělý pohyb a je v poli rychlý. Očekávám, že proti Albánii vstřelí branku," pochválil svého svěřence s mírným očekáváním.

Olsen také podle jeho slov ještě nemá úplně jasno o sestavě. "Většina postů je obsazená, ale někde to ještě není stoprocentní. Například střed zálohy je velmi vyrovnaný a rozhodnu se až v den zápasu." Olsen do zápasu půjde s ofenzivní taktikou. "Chceme hrát rychlý kombinační fotbal a stále se dostávat do útoku. Rádi bychom využili standardních situací a rohových kopů, pozor si musíme dát na rychlé brejky. Nehrajeme sice doma, ale všechno jiného než tříbodový zisk by bylo zklamáním. Albánie není slabá, ale my máme kvality na to jí porazit."
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švýcarsko43107:110
2.Norsko42116:57
3.Albánie42025:56
4.Island42024:46
5.Slovinsko41033:63
6.Kypr41034:83
Skupina F
Izrael - Portugalsko  (pátek 13:45)
Rusko má vše ve svých rukou. S pětibodovým náskokem vládne tabulce skupiny F a shlíží na dva celky válčící o barážové umístění. Izrael i Portugalsko mají na svém kontě sedm bodů a dnes si to v přímém souboji rozdají o lepší výchozí pozici do druhé části kvalifikačního cyklu.

Jak tým z Blízkého východu, tak zástupce jihozápadní Evropy, zaznamenali jednu zbytečnou ztrátu, která je momentálně vyřazuje ze hry o přímý postup. Izrael hned první kolo nečekaně přišel o body v Ázerbajdžánu, zatímco Portugalci v minulém klání ztratili dva korálky za remízu se Severním Irskem dokonce doma. I proto nad nimi nyní visí Damoklův meč, přestože si trenér Bento udržuje odstup.

"Existují zápasy "na život a na smrt". Hráči ale vědí, že tenhle k nim nepatří. Jestli to bude důležitý duel? Jistě. Jestli je na našich bedrech o něco větší tlak než na začátku kvalifikace? Evidentně. Pořád se ale nebude lámat chleba. Nejde o rozhodující zápas," nechal se slyšet trenér portugalské reprezentace Paulo Bento.

"Izrael je tým složený z technických hráčů, někteří mají navíc hodně zkušeností z mezinárodních zápasů. Bude to těžký zápas ve složitém prostředí, což nám zároveň dává velkou motivaci. I v našem kádru jsou zkušení fotbalisté, kteří mají jediný cíl. Dostat se na šampionát," zakončil Bento.

Úvodní hvizd utkání přijde v 13:45 a obstará ho zkušený francouzský sudí Stephane Lannoy.
Izrael - pravděpodobná sestava:
Aouate - Gabai, Tibi, Keinan, Gershon - Natkho, Alberman, Benayoun - Melikson, Hemed, Basat
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Rui Patricio - Pereira, Pepe, Alves, Coentrao - Micael, Veloso, Moutinho - Varela, Postiga, Ronaldo
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lucembursko - Ázerbájdžán  (pátek 20:15)
Fotbalisté Lucemburska i Ázerbájdžánu se podle papírových předpokladů nacházejí na konci své skupiny a ještě ani jednou nedokázali vyhrát. Mírným favoritem by měl být Ázerbájdžán, který má přeci jen vyrovnanější výsledky, nicméně oba celky umí překvapit a dokážou potrápit i ty největší favority. Lucembursko je prozatím na posledním šestém místě s jedním bodem, hosté mají o bod více a jsou na tom o jednu příčku lépe.

Ani jeden v žádném případě nemůže myslet na postup mezi světovou smetánku, jejich úkolem je posbírat co nejvíce bodů a minimálně jednou zvítězit. Nyní bude mít šanci jeden z nich ve vzájemném zápase, mírným favoritem přeci jen je hostující celek. Ten ve čtyřech zápasech získal dva body. Prohrál jasně 0:3 v Portugalsku a těsně 0:1 na půdě lídra tabulky z Ruska, bod uhrál po remízách 1:1 se Severním Irskem a Izraelem.

V přípravě za poslední rok zvítězil jen dvakrát, v létě 3:0 nad Bahrajnem a minule velmi těsně 1:0 nad Lichtenštejnskem. Lucembursko je na tom v tomto ohledu ještě hůře, před víc jak rokem zdolalo jen Makedonii 2:1. Nicméně v zimních přátelských zápasech si připsalo velmi cenný výsledek po remíze 1:1 s výkonnostně rostoucí Arménií, k zahození není ani těsná porážka 1:2 se Skotskem. V letošní kvalifikaci remizovalo se Severním Irskem 1:1.

Debakly sice utrpělo od Izraele v poměru 0:3 a doma dokonce po výsledku 0:6, avšak vrcholný výkon předvedlo proti Portugalsku. Po velmi statečném výkon nakonec favoritovi podlehlo doma o gól po výsledku 1:2. Oba páteční soupeři se spolu utkali naposledy v roce 2010 v přípravném zápase a domácí Lucembursko po velmi vyrovnaném výkonu nakonec prohrálo 1:2. Reprezentační výběr z Beneluxu má právě nyní největší šanci na zisk tří bodů.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Severní Irsko - Rusko  (pátek 20:45)
Domácí tým vyzve Rusko a bude chtít odvetu za nepodařený zápas na půdě soupeře. V Moskvě totiž Capellově výběru podlehl o dvě branky a chce-li myslet alespoň teoreticky na postup, musí vyhrát.

Nebude to ale lehká záležitost. Capellův tým je na vrcholu sil, italský stratég svůj celek dobře zorganizoval a všechny účastníky si velmi dobře vybral - každý hráč totiž hraje v některém z ruských klubů. Celý výběr pochází ze sedmi klubů, ani jeden z hráčů nehraje 'za hranicemi'.

Kouzlo Fabia Capella funguje už dlouho. Od nástupu do funkce v minulém roce ještě jeho tým neprohrál, nasbíral pět výher a dvě remízy. V kvalifikaci na velké turnaje navíc Rusko neprohrálo již od roku 2010, kdy podlehlo Slovensku. Může za to i dobrá reprezentační forma útočných es, ve velké pohodě hraje například Alexandr Keržakov. Tomu již dokonce chybí jen čtyři vstřelené branky, aby se dotáhl na druhého nejlepšího střelce všech dob v ruském dresu, kterým je Vladimir Bešastnik.

Hosté přijeli do dějiště utkání bez hráčů jako jsou Andrej Aršavin nebo Roman Pavljučenko, na jejich místa povolal zkušený Fabio Capello například Vladimira Granata s Dmitrijem Tarasovem. Na zdravotní problémy si stěžuje Jurij Žirkov, který by měl utkání sledovat jen jako divák.

Severní Irsko naproti tomu ještě nevyhrálo a body sbírá spíše za remízové výsledky. K prvním třem bodům mu zřejmě nepomohou ani absence. Do utkání nemohou z důvodu karetního trestu nastoupit hráči jako Chris Baird nebo Kyle Lafferty. Kvůli zranění si nezahraje ani útočník Dean Shiels, takže obranu Rusů budou pravděpodobně strašit Jamie Ward s Martinem Petersonem.

Opojné chvíle finálové části velkého turnaje si Severní Irové nevychutnali již od roku 1986.
Severní Irsko - pravděpodobná sestava:
Carroll - Cathcart, McAuley, Evans, Bruce - Davis, McCann, Brunt, Ferguson - Ward, Paterson
Rusko - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Anjukov, V.Berezuckij, Ignaševič, A.Berezuckij - Denisov, Fajzulin - Bystrov, Dzagojev, Širokov - Keržakov
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rusko44008:012
2.Izrael421110:57
3.Portugalsko42116:37
4.Severní Irsko40313:53
5.Ázerbájdžán40222:62
6.Lucembursko40132:121
Skupina G
Lichtenštejnsko - Lotyšsko  (pátek 19:30)
Tak trošku v pozadí větších šlágrů se do Lichtenštejnska vydají reprezentanti Lotyšska, aby odehráli duel pátého kola kvalifikace Skupiny G na mistrovství světa 2014 v Brazílii. Ani jeden tým už prakticky nemá o co hrát a tak půjde vlastně jen o čest.

Lotyši si svoje už tak minimální šance na postup vzali už první hrací týden. Doma podlehli Řecku, v Zenici Bosně a Hercegovině a bylo téměř vymalováno. Tečku dodali o měsíc později na Slovensku, kde rovněž nezískali ani bod. Jediné vítězství přišlo z prvního vzájemného duelu právě proti Lichtenštejnsku. Doma fotbalového trpaslíka porazili 2:0.

Reprezentace tohoto knížectví si vůbec na tento výsledek zvykla. Stejným poměrem podlehla I Litvě a Slovensku. Jen od Bosny a Hercegoviny inkasovala potupnou "osmičku” a ještě k tomu na domácí půdě.

Šanci na zlepšení nelichotivé bilance má Lichtenštejnsko dnes od 19:30. Utkání ve Vaduzu bude řídit skotský rozhodčí Kevin Clancy, na čarách mu budou pomáhat krajané Chambers a Stevenson.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovensko - Litva  (pátek 20:10)
Třetí Slovensko by se rádo dotáhlo na první dvojici skupiny G, k tomu ale potřebuje štěstí vzhledem k výsledkům soupeřů a výhru nad Litvou. Naposledy sledoval Vilnius jen remízu 1:1, nyní by Slováci rádi využili domácího prostředí.

Problémem je, že v Žilině se domácímu týmu moc nedaří. Poslední zisk tří bodů se datuje až do roku 2008, kdy si Slováci poradili s Lichtenštejnskem jasným poměrem 4:0. Od té doby ale jakoby byla Žilina zakletá - na tomto trávníku nevstřelili domácí hráči branku již 234 minut. Zlomí prokletí domácí půdy proti nevyzpytatelné Litvě?

Trenérská dvojice v podání Stanislava Grigy a Miroslava Hippa se ale v důležitém klání bude muset obejít bez několika klíčových hráčů. Do role diváků různé okolnosti postavily například Vitteka, Muchu, Stocha, Zabavníka, Breznaníka nebo Weisse. Jednoduchou pozici ale nemá ani soupeř - ve výběru trenéra Lászlá chybí obránce Lazia Marius Stankevičius, dále Arunas Klimavičius, Valdemar Borovskij a Mariaus Žaliukas.

Důležitosti utkání si je vědom také trenér Stanislav Griga, který na předzápasové tiskové konferenci neprozradil ani základní jedenáctku: "Tu vám neřeknu. K dispozici máme mnoho typů hráčů. Můžeme tak reagovat podle vývoje zápasu, případně změnit způsob a systém hry," začíná tajemně bývalý slovenský fotbalista.

Griga hledal také případné klíče k otevření hostující obrany: "Vzhledem k povětrnostním podmínkám mohou být rozhodující standardní situace. Ty považuji za velmi důležité, proto jsme je také v dostatečné míře cvičili na tréninku. Musíme se zlepšit především v tom, co nám chybělo v posledních utkáních, a to je chuť hráčů do zápasu, touha vyhrát. Proti Litvě nehrajeme jen o tři body, ale také o důvěru diváka," dodává Griga.

V podobném tónu hovoří také čerstvý padesátník, druhý trenér Michal Hipp. Ten si jako oslavu nepřeje nic jiného, než výhru nad Litvou. K tomu by jeho výběru měl dopomoci také zdravotní stav některých hráčů. "I ti hráči, kteří si na sraz přivezli nějaká zranění, jsou nyní připraveni nastoupit. Určitě nenastoupí jen Saláta, který má problémy s kolenem a čeká ho operace," dodává oslavenec.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bosna a Hercegovina - Řecko  (pátek 20:45)
Zenica bude svědkem boje o první místo ve skupině G. Bosna se totiž utká s druhým Řeckem a význam těchto bodů naroste. I když má Bosna mnohem lepší skóre, bodů mají oba soupeři stejně.

Domácí celek má velkou motivaci k výhře. Kromě vášnivých fanoušků jej může těšit fakt, že pokud postoupí, bude se jednat o první velký úspěch v historii samostatné země. A výhra nad druhým Řeckem by byla velkým krokem vpřed. To ví i Edin Džeko, velká postava národního týmu.

Střelec Manchesteru City, kterého si možná pamatujete z dresu Teplic, v neděli oslavil sedmadvacáté narozeniny a doufá, že mu střelecká forma vydrží i do národního týmu: "Sice nás nečeká nějaké zásadní či rozhodující utkání, ale výhra na domácím hřišti s takovým soupeřem by nám mohla hodně pomoct," uvědomuje se zkušený kanonýr.

"Řecko je favoritem skupiny a mít před nimi po pátečním zápase tříbodový náskok by bylo opravdu skvělé. Určitě by nám to dodalo mnoho psychických sil do dalších bojů. Ani remíza by ale nebyla špatným výsledkem. Řekové jsou sehraný a silný tým, který se kvalifikoval do mnoha velkých turnajů. Mají zkušenosti, které my postrádáme," uzavírá Džeko.

Bosna kvůli Portugalsku nezazářila na mistrovství světa v roce 2010, nevyšlo jí ani mistrovství Evropy o dva roky později. Ambiciozní balkánský celek by se rád dočkal nyní. K tomu mu ale nepomůže zraněný záložník Salihovič, celý zápas pravděpodobně z důvodů zranění neodehraje ani Miralem Pjanič.

Trenér Safet Sušič, sám bývalý vynikající reprezentant Jugoslávie, v rozhovoru s novináři přiznal, že jeho tým rozhodně nečeká nic jednoduchého: "Víme, jak umí být Řekové nebezpeční. Samozřejmě ale chceme vyhrát a předvést dobrý výkon. Nebude to snadné utkání, ale naším hlavním cílem je zůstat na prvním místě i po zápase," dodal Sušič.

Sílu bosenského výběru nepodceňuje ani soupeř. Trenér Fernando Santos ví, že vítěz tohoto utkání by měl postup do závěrečné fáze turnaje na dosah: "Pokud zítra jeden z týmů vyhraje, bude mít usnadněnou cestu dál. Ani tehdy bychom se ale nemohli úplně přestat soustředit - za námi je Slovensko, které bude chtít také postoupit. Takže naše skupina není jen soubojem dvou týmů," uvědomuje se Santos.

Aby byli jeho hráči plně připraveni, dal jim v pondělí den volna k regeneraci. Do základní sestavy určitě nenakouknou Nikos Spyropoulos s Kyriakosem Papadopoulosem. Alespoň na lavičku by naopak mohl usednout případný debutant, mladý brankář Juri Lodigin, který byl povolán dodatečně.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bosna a Hercegovina431015:210
2.Řecko43105:110
3.Slovensko42115:37
4.Litva41123:64
5.Lotyšsko41035:83
6.Lichtenštejnsko40041:140
Skupina H
Moldavsko - Černá Hora  (pátek 20:30)
Fotbalisté Černé Hory už v minulé kvalifikaci na evropský šampionát 2012 předváděli velmi dobré výkony a nakonec v baráži nestačili na český výběr. Nyní jsou na tom zatím ještě lépe a se ziskem deseti bodů po čtyřech utkáních vedou v těžké skupině o dva body před Anglií. Nyní přivítají jednoho z outsiderů celé skupiny z Moldavska, které si ale prozatím také nevede úplně špatně a rozhodně zatím není bez šance o postup na MS 2014.

Černohorci v sedmi posledních reprezentačních zápasech neprohráli a mají opravdu velmi dobrou formu, ovšem ti nejtěžší protivníci na ně ještě čekají. Domácí výběr totiž nenarazil ani jednou na Anglii a čeká ho také těžký zápas na polské půdě. Za sebou má oba duely s největším trpaslíkem ze San Marína, kterého dokázal zdolat v poměru 6:0 a 3:0. V domácím zápase s Polskem uhrál remízu 2:2 a cennou výhru 1:0 si připsal na půdě Ukrajiny.

Moldavsko si ve skupině připsalo skalp San Marína a bezbrankovou remízu s Ukrajinou, od Anglie utrpělo doma debakl v poměru 0:5 a v Polsku prohrálo 0:2. Nedařilo se mu ani v zimním přípravném zápase s Kazachstánem, kterému podlehlo 1:3. Oba dva soupeři se spolu v poslední době ještě neutkali, avšak favoritem bude hostující celek. Černá Hora bude hrát v kompletní sestavě a její hráči si před utkáním s Moldavskem věří.

"Každé utkání je pro nás nesmírně důležité. Pokud dokážeme zvítězit v Moldavsku, tak se výrazně přiblížíme našemu snu - účasti na Mistrovství světa 2014. Je ale před námi mnoho zápasu a my se soustředíme jen na duel v Kišiněvě. Pevně věřím, že máme kvalitní kádr a dokážeme zvládnout tlak. Pokud nedokážeme Moldavsko porazit, nemáme v Brazílii co dělat," uvedl v současnosti asi jeden z nejlepších obránců Černé Hory Stefan Savič.

Jeho slova doplňuje také brankář Vukasin Poleksič. "Nemůžeme vzhlížet k zápasům se San Marínem, to bylo úplně něco jiného. Nyní nás čekají mnohem složitější protivníci. Těžko odhadovat, jestli je utkání s Moldavskem důležitější než s Anglií. Jisté ale je, že případnou ztrátu v Moldavsku budeme muset zřejmě dohánět právě v souboji s ní. Jsem ale příjemně překvapen z atmosféry a našich vztahů v kabině, které jsou už výborné. Soupeř bude zřejmě bránit, my však na defenzívu také nesmíme zapomínat. Na druhou stranu pevně věřím v zisk tří bodů."
více informací
Polsko - Ukrajina  (pátek 20:45)
Březnový kvalifikační termín nám mimo jiné nabídne velice pikantní střetnutí mezi společnými pořadateli právě uplynulého mistrovství Evropy - Polsko nejprve svého ukrajinského souseda přivítá na domácím písečku.

Středoevropský celek může být po úvodních třech zápasech vcelku spokojen, neboť dokázal zapsat na konto solidních pět bodů a ke všemu naposledy ve Varšavě dotáhl manko proti Anglii, přičemž výsledkem byla konečná remíza 1:1. Konkurence (zejména Černá Hora) však rozhodně nespí a je tak potřeba nastoupený trend udržet při životě co nejdéle to jen půjde...

To druhá z pořadatelských zemí nedávného Eura už takto pozitivní momenty nesdílí: Ukrajina sice na rozjezd remizovala ve slavném Wembley (1:1) a dala tak vzpomenout na úspěšnější časy, avšak hned poté následovala bezbranková rozlučka na moldavské půdě. Premiéru před domácím obecenstvem už pak Východoevropané nezvládli úplně a těsně podlehli Černé Hoře.

Dlouholetí spolupracovníci se mezi sebou naposledy prověřovali jen formou přátelských mačů, přičemž na domácí scéně byla šťastnější Ukrajina (1:0), odveta pak dlouho nabízela stejnou pohádku z opačného gardu, ale nakonec se oba soupeři rozešli hubeným smírem. Při kvalifikaci na Mistrovství světa 2002 pak bylo takto úspěšnější Polsko (1:3), jež se nakonec radovalo z postupu.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
San Marino - Anglie  (pátek 21:00)
Jednoduchá výhra čeká s největší pravděpodobností na Anglii, která zajíždí na hřiště slabého San Marina. Cokoliv jiného než tři body a výrazné vylepšení dosavadního skóre by pro favorita bylo velkou ostudou.

Angličané se na Serravalle Olympic Stadium mohou obávat vlastně především rizika zranění. Do utkání určitě nezasáhne zkušený stoper Rio Ferdinand, který si sice nechal otevřená vrátka pro případný návrat do reprezentace, momentálně však takový scénář vypadá hodně nepravděpodobně a vše nasvědčuje tomu, že mezinárodní kariéra opory Manchesteru United je u konce.

A protože se s nároďákem už loni rozloučil i John Terry, musí kouč Roy Hodgson chtě nechtě najít za ikonické duo důstojné náhrady. Gary Cahill přitom bude odpočívat, aby zbytečně nezatěžoval bolavé koleno, a sanmarinští diváci neuvidí ani Phila Jonese, Phila Jagielku a Michaela Dawsona. Nejzkušenějším stoperem v kádru tak zůstává Joleon Lescott, kterého mohou doplnit mladíci Chris Smalling či Steven Caulker; možností je také zatažení Michaela Carricka do obrany.

Další absencí je Jack Wilshere, který hrál klíčovou úlohu v únorovém úspěchu v přáteláku proti Brazílii. Wilshereho spolupráce se Stevenem Gerrardem a Wayne Rooneym fungovala velmi dobře; dnes však musí Hodgson vymyslet jiné řešení, kterým se zřejmě stane Tom Cleverley.

Březnové reprezentační termíny se vždy trefují do období, kdy jsou hráči nejvíc vytížení, a na všech hráčích z Manchesteru United je poslední dobou znát únava; fotbalisté Chelsea a Tottenhamu zase k boji o Ligu mistrů stále přidávají zápolení na evropské frontě. Hodgsonova úloha tak rozhodně není jednoduchá..

..proti San Marinu by to však vadit příliš nemělo. Hlavní postavou by měl být Wayne Rooney, který má výbornou příležitost přiblížit se čtyřicetibrankovému Michaelu Owenovi.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Černá Hora431012:210
2.Anglie422012:28
3.Polsko31205:35
4.Moldavsko41122:74
5.Ukrajina30211:22
6.San Marino40040:160
Skupina I
Španělsko - Finsko  (pátek 20:45)
Ať už jsou španělské šance na obhajobu titulu mistrů světa a protažení zlatého hattricku jakékoliv, Finsko by jim doma dělat problémy rozhodně nemělo. La Roja je zde opravdu velkým favoritem.

Španělé v posledním zápase (loni v říjnu) remizovali v Madridu s Francií 1:1, a šlo tak o první poztrácené kvalifikační body za více než pět let; Finové navíc mají z poslední doby s favority poměrně dobré zkušenosti, jelikož v kvalifikaci na minulé MS dokázali dvakrát remizovat s Německem. Jejich cesta do Gijonu, kde je na Estadio El Molinon čeká pozlacený gigant, však zřejmě takovou tečku mít nebude..

Severský tým se ještě nikdy neprobil na velký mezinárodní turnaj, třináctkrát z osmadvaceti pokusů skončil poslední ve své kvalifikační skupině, a v konkurenci Španělska, Francie, Běloruska a Gruzie mu to s největší pravděpodobností nevyjde ani tentokrát. Objektivním cílem je spíše zopakování třetího místa z minulého cyklu.

I to však bude složité - Finové už stihli doma prohrát s Francií a remizovat s Gruzií, a teď je čeká ještě těžší úkol. Kouč Mixu Paatelainen alespoň započal s obnovou přestárlého týmu; současný průměrný věk je 25 let, a když se oba soupeři střetli naposledy, nebyl žádný z dnešních protivníků ještě naživu. Stalo se to v kvalifikaci na MS 1970, Španělsko vedlo už v půli o pět branek, a nakonec vyhrálo 6:0.

Dnes se jihoevropský tým soustředí spíše na nadcházející duel s Francií, a odpočívat proto budou Xavi, kterého by měl v sestavě nahradit Santi Cazorla, a Xabi Alonso, na jehož místo stojí frontu David Silva, Juan Manuel Mata a Cesc Fábregas. Útok by měl vést konečně zdravý David Villa, který letos do kvalifikace ještě nezasáhl, a na křídlo zřejmě dostane klubového parťáka Pedra, jenž v posledních šesti mezinárodních zápasech vsítil úctyhodných devět gólů.

Úspěšný kouč Vicente Del Bosque přiznává, že utkání s Francouzi bude pro jeho svěřence klíčové. "Máme dobrý tým, přizpůsobíme se. Nyní je však třeba soustředit se na Finy, momentálně myslím pouze na zápas v Gijonu. Musíme ukázat formu a získat tři body," plánuje.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Francie - Gruzie  (pátek 21:00)
Francouze čeká povinný úkol - porazit doma Gruzii by mělo být samozřejmostí. Les Bleus se přetahují s obhájci titulu ze Španělska o první a přímé postupové místo ve skupině, a proto si nemohou dovolit zaváhat.

Obránce Rod Fanni však varuje - Gruzínská "kolektivní síla" by podle něj mohla outsiderovi přinést nečekaný úspěch. Marseilleský bek, který byl povolán jako náhrada za Mathieua Debuchyho, má ideální příležitost přesvědčit kouče Deschampse o svých kvalitách před klíčovým soubojem se Španěly.

Gruzie zatím získala v kvalifikaci čtyři body; Francouze by však spíše měl strašit jejich zápas se Španělskem, který kavkazský tým zvládl bravurně a favorit se hodně natrápil na hubenou výhru 1:0. "Vše, co tento zápas potenciálně přináší, vypadá jako past," je obezřetný Fanni. "Je to velmi těžký protivník, skvěle organizovaný, a my jej musíme plně respektovat."

Francouzský pravý bek dodává: "Jsou schopní nám způsobit problémy, a přestože z jejich týmu neznám žádné individuality, mám obavy z jejich kolektivní síly. Na to si musíme dát velký pozor. Francouzské týmy jsou obvykle silnější spíše na individuální úrovni."

Gruzínci nicméně vyhráli jediný z posledních 18 kvalifikačních zápasů; Francouzi naopak padli pouze třikrát z 35 pokusů. "Stalo se hodně změn," komentuje Fanni. "Náš tým je teď zdravý, hraje dobře a všem jde o to stejné, což jsou velmi dobré zprávy. Výsledky máme pozitivní, a jsme mnohem klidnější než dříve. Chceme vybudovat novou historii s mladými hráči," dodává.

Svůj seniorský debut si může odbýt duo Paul Pogba - Raphaël Varane, kterému je dohromady teprve 39 let; Deschamps uvažuje také nad nasazením někoho z trojice Maxime Gonalons, Dimitri Payet, Moussa Sissoko. Ribéry s Cabayem podstoupí ještě před zápasem zátěžové testy, ale měli by být v pořádku; Francie potřebuje koncentrovat největší možnou sílu na duel se Španěly.

S Fannim bojuje o místo v základu pařížský Christophe Jallet, kterému však podle vlastních slov stačí, že si jej Deschamps všímá a povolává ho. "Francouzská reprezentace je podle mého názoru něčím speciálním. Čekají nás důležité zápasy, takže jsem rád, že jsem tady. Nikdy jsem si nemyslel, že bych nebyl dost dobrý, a pokud dostanu pozvánku, přijdu a vydám ze sebe to nejlepší," dodává holohlavý bek.

Gruzínský kouč Temuri Kecbaja bude postrádat záložníka Akakiho Chubutiju; i bez něj se však chce pokusit o šokující výhru, která by jeho svěřence vynesla na stejný bodový účet jako právě Francii. Jinak se u hostů příliš mnoho změn očekávat nedá, ani přes prohru 0:2 v posledním zápase s Běloruskem; snad jen útočný trojzubec by měl tentokrát mít podobu Žano Ananidze - Levan Mchedlidze - Tornike Okriašvili.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko32106:17
2.Francie32105:27
3.Gruzie41122:44
4.Bělorusko41033:83
5.Finsko20111:21

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (136)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Chorvatsko - Srbsko, já mám o dnešním výběru fotbalu na večer celkem jasno

Reagovat
adalbertus

už se těším na přímý přenos

Reagovat
smazaný uživatel

ČEŠI !

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli postoupíme, tak se můžeme těšit na rekonstuované brazilské stadiony www.fotbalovestadiony.cz/ms-brazilie-2014

Reagovat
smazaný uživatel

skoda ze se to cesko kreje se spanelama podival bych se na oboje

Reagovat
Usty

Belgie

Reagovat
F.Torres

Reagovat
cubinho

Kazachstán - Německo 0:3

Izrael - Portugalsko 1:2

Bulharsko - Malta 2:0

Slovinsko - Island 2:1

Chorvatsko - Srbsko 2:0

Norsko - Albánie 1:0

Andorra - Turecko 1:4

Lichtenšt. - Lotyšsko 1:1

Slovensko - Litva 1:0

Lucembur. - Ázerbájdž. 1:2

Nizozemsko - Estonsko 3:0

Česko - Dánsko 2:0

Rakousko - Faerské o. 2:0

Maďarsko - Rumunsko 2:2

Moldavsko - Černá Hora 1:2

Makedonie - Belgie 0:2

Sev. Irsko - Rusko 0:1

Bosna a H. - Řecko 2:1

Polsko - Ukrajina 1:0

Švédsko - Irsko 1:0

Španělsko - Finsko 3:0

San Marino - Anglie 0:3

Francie - Gruzie 2:0

Skotsko - Wales 1:0

Kolumbie - Bolívie 2:0

Honduras - Mexiko 1:1

Uruguay - Paraguay 1:0

Argentina - Venezuela 3:1

Jamajka - Panama 1:0

USA - Kostarika 2:1

Peru - Chile 1:1

Tahiti - Šalam. o. 1:1

Kongo - Gabon 1:1

Kamerun - Togo 2:1

Nigérie - Keňa 2:0

Namibie - Malawi 1:0

Kypr - Švýcarsko 1:1

Pobř. sl. - Gambie 4:0

Senegal - Angola 2:1

Burkina Faso - Niger 1:1

Tunisko - Sierra L. 2:0

Jihoaf. rep. - SAR 2:1

Rov. Guinea - Kapverdy 2:2

Tanzánie - Maroko 1:2

Lesotho - Zambie 0:2

Ghana - Súdán 2:0

Mozambik - Guinea 1:1

Rwanda - Mali 1:1

DR Kongo - Libye 2:1

Libérie - Uganda 2:1

Reagovat
TOM HORAK

Nemáš vůbec špatné tipy, klidně to takto nějak může dopadnout, za sebe víc věřím Švýcarům, kteří to podle mě v poho zvládnou na Kypru (tip 1-3), pokud bych měl vsadit překvápko, tak remíza Malty v Bulharsku před prázdným stadionem a remízu Albánie v Norsku

Reagovat
cubinho

Dík Na Nory jsem zvědavý, taky nečekám jejich lehkou výhru. Co se týká ostatních zápasů, kdy hraje papírový favorit s outsiderem, jsem podobně zvědavý na Rakušany proti Faeřanům a na Slováky proti Litvě, taky nic lehkého. Bulhaři by si to přece jen měli pohlídat.

Nejtěžší zápas na tipování je pro mě z evropské části asi Licht.-Lotyšsko.

Dobré kurzy jsou vždycky na kvalifikace ostatních kontinentů - třeba na výhru Austrálie (v úterý) v handicapu nad Ománem (1,7:1), Korey nad Katarem (1,8:1 taky v handicapu), Pobřeží Sl. nad Gambií (handicap 0:2, kurz 2,45:1)...

Reagovat
TOM HORAK

to je pravda, že Licht - Loty může dopadnout jakkoliv, Rakušani jsou doma, tam to vidím 3-0 a aby nepřekvapili Islanďani ve Sovinsku výhrou

Reagovat
cubinho

Neremizovali s Faeřany už kdysi za Brücknera? Mám takový pocit..

Reagovat
TOM HORAK

ano, to bylo někdy v 96, první zápas ve skupině kvaldy, rakušáci myslím prohráli na faerech 0-1

Reagovat
cubinho

Myslel jsem Rakušáky, když je trénoval Brückner...v 96 jsme prohráli v Lucembursku.

Reagovat
TOM HORAK

já tě pochopil, ale za Brucknera prohráli po vítězství nad Francií hned o tři dny pozdějc v Litvě nebo lotyšsku...ale jinak si to pamatuju velmi dobře, někdy kolem 1996 prohráli v prvním kole kvaldy na faerech 0-1 a to Faery hrály svůj první kvalifikační zápas všech dob...mrknu na wiki, tam to bude

Reagovat
cubinho

Takto tento už nepamatuju...

Reagovat
TOM HORAK

tak jsme to sem pověsili současně Já už jsem starší ročník (1976) a repre fotbal sleduju už od Mexika 1986 a hodně mě baví...ostatně stejně jako klubovej fotbal

Reagovat
cubinho

Já jsem ročník 1988 a repre fotbal jsem začal sledovat s MS v USA v 94.

Reagovat
TOM HORAK

to bylo dobrý mistrovství, útočnej fotbal...naopak Italia 90 byla docela nudná...Ono se tehdy mohlo dát třeba z půlky gólmaovi malá domů a hodně mančaftů to klidně dělalo, pořád samá zdržovačka

Reagovat
cubinho

USA bylo super. Kvůli tomu je taky Henrik Larsson mým nejoblíbenějším fotbalistou vůbec

Reagovat
TOM HORAK

už jsem to našel, sekl jsem se o šest let...kvalda na Euro 1992

http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_1992_qualifying_Group_4

Reagovat
Arne

Zrovna dneska byl o tom pěknej článek tady:

http://www.11freunde.de/artikel/fussball-auf-den-faeroeern

Reagovat
TOM HORAK

Když vyhrajou Japonci v Jordánsku, tak jsou druhou zemí, která postoupí, jsem zvědavej, jestli to risknou hrát venku na výhru nebo půjdou pro bod, kterej jim bude na 99 procent stačit, ale jistotu by měli až v červnu

Reagovat
cubinho

Doma jim dali 6:0, vyhrajou i venku. Japonci nespekulujou

Reagovat
TOM HORAK

ale venku jsou poloviční, bude to vyrovnaný podle mě

Reagovat
smazaný uživatel

ČR a SR

Reagovat
TOM HORAK

Nevím jak vy, ale obecně se mi zdá, že se strašně podceňuje to, že nejhorší tým z druhejch míst DO BARÁŽE NEJDE. Když se dívám na skupiny, tak si o to výrazně "koleduje" naše skupina, Norská skupina a jistá si nemůže být ani skupina, kde jsou Angláni a Nizozemci (týkalo by se Černé Hory a Rumunska...asi). Naši prostě musí dnes vyhrát už kvůli tomu, nejen aby Dány udrželi za sebou, ale remízama se prokoušem k vyřazení ze druhého místa... navíc o tom nikdo z nároďáku ani novináři moc nemluví, tak mám obavy, aby si to nespočetli po 5ti remízách 2 kola před koncem. Ale samozřejmě doufám, že nebudu mít pravdu...ČEŠI DO TOHO!

Reagovat
cubinho

\Postiga

Reagovat
cubinho

To je komik. Podruhé sám na golmana, podruhé selhal.,..

Reagovat
cubinho

Izrael

Reagovat
OVi.77

Kdo to tu říkal že portugalci přejedou izrael, protože jsou kvalitativně někde úplně jinde?

Reagovat
madridcan

Kto?

Reagovat
OVi.77

"Bigpee" a "Benfica" v diskuzi pod preview tohoto zápasu

Reagovat
TOM HORAK

Pokud dnes Portugalci rupnou, tak docela reálně do Brazílie nemusej jet, koledujou si...

Reagovat
OVi.77

Co na to koukám zaítm tak s Postigou na hrotu to vypadá fakt bledě

Reagovat
cubinho

TO by bylo super. Nejméně sympatická repre ze všech.

Reagovat
cubinho

...ale furt by jim zbývalo 5 zápasů a ztráta 3 body na 2. místo, takže žádná hrozivá ztráta dnešní prohra.

Reagovat
madridcan

Najma ked maju este Izrael doma.

Reagovat
TOM HORAK

to samozřejmě, ale stane se ještě ně+jaká jedna haluz a jsou venku

Reagovat
madridcan

Neverim Ani dneska neprehraju.

Reagovat
OVi.77

Blíží se čas s tím smířit..Ronaldo totalně jalový mi příjde, max se pokouší o penaltu a rozhazuje rukama, škoda

Reagovat
TOM HORAK

jsou takový ukřivděnci jižanští, ale zase v Brazílii by chyběli herně, takže spíš je tam chci

Reagovat
TOM HORAK

A jak dneska naši? Tipuju vyrovnanej zápas, a výhru 1-0, nebo možná 2-0, ale budem se třást, protože šance si Dáni vytvoří..

Reagovat
cubinho

2:0, už se nemůžu dočkat. Uvidím to naživo

Reagovat
TOM HORAK

je vidět, že znalci se chodí koukat live, jdu taky na protilehlou podélnou:)

Reagovat
TOM HORAK

neznáme se náhodou? Jsem ze Špk

Reagovat
cubinho

Ne, to pochybuju. Nejsem z Olomoucka

Reagovat
TOM HORAK

tak to jo, já jezdím na repre i do prahy, i na dost venkovních zápasů...dnes musíme ty 3 body urvat:)

Reagovat
cubinho

O tom žádná

Reagovat
cubinho

Reagovat
cubinho

Já jdu na Jih za 250,-

Reagovat
cubinho

3:1

Reagovat
TOM HORAK

dávaj to někde?

Reagovat
TOM HORAK

dík:)

Reagovat
cubinho

...i třetí gól po minele obrany.

Reagovat
madridcan

Branenie rohu ako v Reale...

Reagovat
madridcan

A mozu sa podakovat debilovi Alvesovi, ze konicky si robi az do zamedzia kokot.

Reagovat
madridcan

POSTIGAAAAAAAAAAAAAA A PODMEEEEEEEEEEE

Reagovat
OVi.77

No tak do třetice se Postiga konečně trefil aspoň

Reagovat
madridcan

Ronaldo uzasna assit

Reagovat
cubinho

Postiga dal gól, neuvěřitelné.

Reagovat
madridcan

Ze Ronaldo v tej pozicii nahral je este neuveritelnejsie

Reagovat
TOM HORAK

Každopádně v baráži bych je nechtěl...Portugalce samo

Reagovat
Greny

Aby tu baráž vůbec uhráli

Reagovat
TOM HORAK

Současnej repre fotbal je tak vyrovnanej, že na to MS může jet tak 60 mančaftů...proto by se nemělo ofrňovat i nad tím 20. místem, co teď držíme. Jak nás Portugalci ve Varšavě druhou půlku vodili a teď rupnou v izraeli

Reagovat
cubinho

Neeeeeeeee

Reagovat
TOM HORAK

ti Portugalci jsou schopní zas začít machrovat, jak to vždycky zvládnou a pak aby nerupli z Izraelem doma

Reagovat
TOM HORAK

snad nefandíš víc Izraeli než našim?

Reagovat
cubinho

Já? Ne, vůbec. Izraeli nefandím, jen nesnáším Portugalsko.

Reagovat
TOM HORAK

už se soustřeď na večerní špíl, jasnačka?

Reagovat
OVi.77

No to mě poser na holé záda a říkej mi marmeláda

Reagovat
smazaný uživatel

Chlapci, toto bol doteraz najlepší zápas európskej časti kvalifikácie Bože, ale prečo si nechali Židia zobrať víťazstvo v úplnom závere

Reagovat
madridcan

Ked raz poviem, ze Portugalsko neprehra, tak neprehra

Reagovat
OVi.77

Nechceš ještě nějaký věštecký tip podat?

Reagovat
TOM HORAK

koledujou si, aby nepostoupili z 2. fleku, 5 zápasů, jen 8 bodů a to se jim s posledním nebudou započítávat

Reagovat
madridcan

Lenze Izrael mal zapasy s Azerbajdzanom a Luxemburskom. Portugalci uz maju z krku zapasy vonku aj v Rusku aj v Izraeli

Reagovat
TOM HORAK

ok, ale doma s Ruskem nebo Izraelem nemusej haluzově vyhrát. S posledním mužstvem skupiny se jim body počítat nebudou (zřejmě teda 6)...takže rozhodně budou před koncem skupiny hodně počítat, aby jim to vyšlo...pokud teda ještě nebudou první

Reagovat
madridcan

Portugalsko to doma nepusti. Hlavne je pre nich podstata vyhrat teraz v Azerbajdzane.

Reagovat
TOM HORAK

každopádně ty nesmíme v baráži dostat, jinak je po nás...oni jsou flákači, ale nás by udělali, i když s dost velkejma potížema

Reagovat
madridcan

To uz je vasa starost. Nemam nic proti Cesku, ale tak ako v stvrtfinale ME, tak aj v tomto pripade by som fandil Portugalsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Ti Portugalci jsou vážně zvláštní... Fakt je mi tam Cristiana někdy až líto. Dnes mu tam chyběl i Nani, aby to tam s nim pořádně rozhejbal, ale jinak, jako takovejch centrů co měli v tý druhý půli a snad jen 2 byly přesný? To bylo otřesný, hlavně z ty pravý strany tam chodily neustále dementní centry. Stačily 2 trochu přesný a hned z toho bylo břevno Coentraa a z druhýho břevno Almeidy a dorážka Fabia na 3:3. Ale ten tým je ohromě nevyrovnanej, ty některý hráči tam prostě nedosahujou takovejch kvalit.

Reagovat
TOM HORAK

Jdu chystat do placatky slivovici, jsem nachcípanej ze soustředění, venku zima jak v Rusku, ale dnes tam nesmím chybět a musíme vyhrát

Reagovat
stas87

ustasovci bojkojutu repre,prakticky vsetky fans skupiny zo zahreba,rijeky,osijeku aj splitu bojkotuju chorvatsky zvaz ale ak ide o zapas so srbskom tak by sa mohli posrat aby tam prisli dufam ze srbsko vyhra,bez divackej podpory,proti vsetkym...take vyhry su najcennejsie srbija

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.m24.ru/videos/14683

Dnes jelo do Chorvatska podpořit Srbsko i hodně rusů.

Reagovat
stas87

cakam maximalne zdemolovane nejake bary v meste,chorvati ale od stredy peclivo strazi hranice,dost zadrzanych bude prave na hraniciach,sam som zvedavy co vsetko sa stane skoda ze je medzi nimi 6 bodovy rozdiel,aby sa na marakanej potom v odvete este o nieco hralo

Reagovat
smazaný uživatel

Tady čekám bohužel festovní policejní buzeraci. A nečekám moc, že by se dělo něco velkého, oni už si to na hranicích pohlídají jako třeba tomu bylo na nedávném Mistrovství v házené, co bylo v Srbsku. Semifinále hráli domácí s Chorvatskem a celníci zadrželi hromadu Chorvatů, co cestovali ze Splitu, Rijeky či Zagrebu...

Reagovat
stas87

koomu ty viacej prajes a preco?

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobrá otázka. Mě jsou sympatické oba národy.

Fakt nevím, nejlepší by byla v mém případě remíza.

Reagovat
stas87

ubij ubij ubij ustasa!!!

mne je rozhodne sympatickejsie srbko,takze 1:2

Reagovat
smazaný uživatel

No a vzpomeň si, co dělali srbové bosňákům, když už tu hlásíš "Ubij Ustaša". Ale to je už na jinou diskuzi.

Ale pokud bych si měl vybrat mezi Chorvatskem a Srbskem a žádné mezi tím, tak nejspíš volím stejně jako ty.

Reagovat
stas87

srbsko to na balkane odsralo najviac,ci uz vlastnou vinou alebo spojenectvom chorvatska lenze na zapade ma chorvatsko status obete pri com ostrelovanie srbskych uprchlikov jednotkami chorvatskej armady bolo a bude nepotrestane...a k chorvatsku-fakt ti pride fer kedze okamzite po vyhlaseni nezavislosti kosova sa pridalo aj chorvatsko? ale uz to neriesme,sustredme sa na futbal

Reagovat
smazaný uživatel

Však máš se vším pravdu. Jenom sem ti ale taky chtěl ukázat druhou stranu mince, že ani Srbové nejsou zcela bez viny. Ono nejvíc mi je líto a de facto jim nejvíc fandím jako národu a to Bosně. Oni to odnesli nejvíc z celého Balkánu.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že to ta izrael neudržela...

Reagovat
cubinho

ten Izrael

Reagovat
smazaný uživatel

ta izrael

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no tak tam mám chybu pane neomylný

Di María, když už chceš teda machrovat

Reagovat
smazaný uživatel

Chyba je v pohodě, stane se, ale tohle prostě fakt bije do očí.

Reagovat
smazaný uživatel

už sem tu viděl horší. to je jak Olomouc.... taky by každý neřekl, že je to ženský rod.. stane sa no

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Olomouc... Jako nic jiného opravdu nepřipadá v úvahu.

Reagovat
smazaný uživatel

je to možné s tím rosou?

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz napise ta izrael to bych moc neresil horsi jsou ty neustaly urazky tady na foru

Reagovat
stas87

100. pre srbsko a kosovo

Reagovat
stas87

alkeksandar tonev kolejorz!

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
stas87

jaga?

Reagovat
smazaný uživatel

Jaga má fajn stadion. Tohle je ve městě Pruszków.

Reagovat
smazaný uživatel

No Chorvátom sa srbská hymna nepáči...Čo sa dá robiť, ale teším sa na derby. Komu budete držať palce a ako tipujete výsledok ?

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě, aby se jim líbila... Derby by to bylo fajn, kdyby ještě pustili fanoušky hostů. Takhle je to jen o domácím prostředí. O to víc jsem zvěda, jak se s tím poperou hráči, když budou mít status "hosté" pač se dá očekávat přímočarý fanatismus ať už v Zagrebu nebo posléze v Bělehradě.

Reagovat
smazaný uživatel

jasne ze Chorvatom... srbi su kokoti. tip 2:1

Reagovat
stas87

srbom tip: 1-2

Reagovat
smazaný uživatel

2:2.

Reagovat
bruchy

Kabina Angličanů pro dnešní zápas

https://pbs.twimg.com/media/BF-gJiDCcAEp7x2.jpg:large

Reagovat
OVi.77

Reagovat
Honza Matoušek

Hezká. Když vzpomenu, kde jsme občas hrávali my..

Reagovat
OVi.77

Tak Bulhaři si udělalí pěkný den z malty teda, až tak drtivé a bez fanoušků jsem to teda nečekal

Reagovat
alcantara

El11 de España: Valdés; Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba; Busquets, Cazorla, Iniesta; Silva, Fábregas y Villa

Spain have won all five previous games that Victor Valdes has started in goal. Secure.

Reagovat
smazaný uživatel

D. Kuciak - Hubočan, Škrtel, J. Ďurica, Švento - Pečovský, Kucka - Mak, Sapara, Hamšík - Jakubko

Reagovat
Minister

Presne túto zostavu som čakal... akurát namiesto Jakubka som si myslel, že bude Hološko.

Reagovat
smazaný uživatel

Jakubko

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes to bude dobry zapas. Stadion poriadne spieva hymnu !

Reagovat
smazaný uživatel

Kucka nad, Hamsik nad. Co ich to v tom Taliansku ucia ?

Reagovat
OVi.77

Haha slovensko

Reagovat
smazaný uživatel

Haha česko

Reagovat
Godwinson

De Bruyne Ta sestava Belgie, to je prostě něco ... doufám, že na MS nebudou chybět.

Reagovat
One-Real

Jak hraje Varane a Benzema?

Reagovat
Godwinson

Pogba je neuvěřitelnej, to je zvíře

Reagovat
smazaný uživatel

Finsko

Reagovat
Minister

Reagovat
Godwinson

Valbuena, ty krávo Následně Ribéry parádně, zapnul jsem si to po našich s Dánskem a asi jsem na jiné planetě, nádhera.

Reagovat
smazaný uživatel

ach jaj, ked uz z takejto skupiny nepostupime tak neviem co chceme..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele