Preview: Brazílie – Německo

30.06.2002, 11:32
Aktuality
Dohromady se za posledních 72 let oba dnešní soupeři objevili ve 170 zápasech MS, z toho ve 12 z posledních 13 finálových utkání. Až dnes ale poprvé nastupují proti sobě, dva nejúspěšnější státy historie MS, Brazílie a Německo. Obě dvě fotbalové velmoci byly ve finále světového šampionátu šestkrát, Brazilci uspěli čtyřikrát, Němci mají na svém kontě o jeden titul méně.

Finálový zápas proti sobě postaví nejlepší útok a nejlepší obranu mistrovství. Brazilci dali nejvíce gólů ze všech, 16, Němci jich zase nejméně dostali, Oliver Kahn za svá záda pustil jeden jediný. Předzápasové prognózy staví do role favorita Brazilské mužstvo. Hlavním důvodem jsou „tři R“ – Ronaldo, Rivaldo a Ronaldinho, nejúdernější útočná trojice šampionátu, dohromady dali 13 gólů. Na druhé straně bude Němcům chybět klíčový hráč, tvořivý Michael Ballack. Vývoj zápasu bude pravděpodobně viset na výkonech jednoho muže, německého gólmana Olivera Kahna, který má na německé finálové účasti největší zásluhu.

Trenér německého týmu má v taktice jasno – řád a disciplína. „Musíme hrát disciplinovaně, jinak to nepůjde. Musíme být schopni útočit, ale opatrně, Brazilci umí využívat šance k brejkům,“ řekl Rudi Völler. Němci jsou skvělí hlavičkáři a Völler doufá, že z toho budou opět profitovat. Hodně spoléhá na Miroslava Kloseho, autora pěti gólů, všech hlavou.

Od obou týmů se oproti semifinálovým zápasům čeká po jedné změně v sestavě. Do té brazilské se po trestu vrátí Ronaldinho a nahradí Klébersona, v týmu Německa nemůže kvůli kartám nastoupit Michael Ballack a pravděpodobně jej nahradí Jens Jeremies. Finálové utkání se hraje dnes od 13 hodin našeho času v japonské Jokohamě, řídit ho bude Ital Pierluigi Collina a na čarách mu budou pomáhat Švéd Leif Lindberg a Angličan Philip Sharp.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele