Premier League v kostce (9. kolo)

26.10.2016, 02:09
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Ještě nikdy v historii Premier League nebyla špička po devíti kolech takhle vyrovnaná. Ani zdaleka. Mezi vedoucím Manchesterem City a pátým Tottenhamem je rozdíl jednoho jediného bodu, což je něco vskutku mimořádného - vždyť v tomto století byl v TOP 5 nejmenší rozestup v roce 2013, a to čtyřbodový. Historický moment způsobila pozoruhodná shoda výsledků na všech frontách...

Začalo to už v sobotu odpoledne, kdy měli Spurs na hřišti Bournemouthu co dělat, aby uhráli bezgólovou remízu. Totéž se dá říci o Arsenalu, který stejný výsledek utrpěl dokonce na domácí půdě s nováčkem z Middlesbrough. Ztratil i Manchester City, doma se Southamptonem - z lídrů tak uspěl pouze Liverpool (2:1 s WBA) a Chelsea, která ve fascinujícím duelu rozdrtila druhý manchesterský celek.

Právě cesta Manchesteru United na Stamford Bridge byla hlavní událostí devátého kola. Ne snad že by Red Devils na půdě Chelsea představovali nějaký zcela mimořádný zážitek, čert tkvěl v Josém Mourinhovi. Special One se poprvé v rámci PL vrátil "na místo činu" v jiných barvách a měl možnost zavzpomínat na tři tituly, které s Blues vybojoval. Inu, z Chelsea dokázal vymáčknout maximum i tentokrát...

Vše začal už Pedro a nejrychlejší gól v letošní sezóně, padl totiž už po třiceti vteřinách. Pak padl druhý, třetí, čtvrtý a Manchester United zažil nejhorší prohru od přesně 5 let starého debaklu 1:6 v městském derby s Man City. Milník zažil i Mourinho, jenž takovou potupu v Premier League ještě zkousnout nikdy nemusel; v kariéře pak vyšším rozdílem prohrál jen jedinkrát - s Realem Madrid proti Barceloně. Návrat "domů" mu skutečně zhořkl...
Zápas 9. kola: Chelsea vs. Manchester United

Měl to být další nudný duel, podobný tomu z Anfield Road, kdy José Mourinho vytasil brilantní defenzivní plán a ofenzivně vytříbený Liverpool nedokázal skórovat - teprve podruhé z posledních 22 utkání. Jenže tentokrát obrana United selhala už v první minutě a celý scénář se rozsypal. Trefili se ještě Cahill, Hazard, a dokonce i N’Golo Kanté, pročež Chelsea vyhrála jasně 4:0.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.
Gól 9. kola: Christian Fuchs

Na první gól v dresu Leicesteru čekal dlouho, ale vyplatilo se. Rakouský obránce Christian Fuchs skutečně není žádný kanonýr, v předchozích osmi sezónách nastřílel jenom deset ligových branek. Na tu premiérovou z Premier League však jen tak nezapomene. Odražený balón po rohovém kopu poslal ze vzduchu a prvním dotekem zpět na bránu a trefil se dokonale. Úžasný volej.



Zákrok 9. kola: Ben Foster

K bodům sice West Bromwichi nepomohl, Ben Foster si alespoň uzurpoval nejlepší zákrok kola. Proti Lovrenově hlavičce vytáhl výtečný zásah - navíc při něm použil pouze jednu ruku.



Hráč 9. kola: Xhedran Shaqiri

Jeho výkon možná trošku degraduje skutečnost, že ho předvedl proti überultra otřesnému Hullu, Xhedran Shaqiri byl však vskutku mimořádný. Už jen dva překrásné góly by mu tenhle status mohly snadno vynést - ale to nebylo všechno. Švýcarský reprezentant totiž kraloval i při přechodu do útoku, kdy na Arnautoviće či Allena posílal jeden skvostný balón za druhým.



Břídil 9. kola: Chris Smalling

Jistě, prohru United nezavinil pouze on. Ale aby měl coby stoper, kapitán a lídr obrany na triku všechny čtyři branky soupeře, to je skutečně bizarní. Už prvnímu gólu mohl snadno zabránit, kdyby místo zmateného pobíhání odpálil míč na tribunu. Jako plácnutý kladivem působil i při trefě Cahilla, kdy se nepochopitelně točil zády k odraženému míči z rohového kopu. Při třetím a čtvrtém zásahu se pak až příliš snadno nechal překonat v souboji jeden na jednoho.



Hvězdy 9. kola dle WhoScored.com

1. Xhedran Shaqiri (Stoke) - 9.54
- 2 góly, 5 klíčových přihrávek, 5 úspěšných průniků

2. Wilfried Zaha (Crystal Palace) - 9.37
- asistence, 5 klíčových přihrávek, 11 úspěšných průniků, 5 přerušených akcí soupeře

3. Eden Hazard (Chelsea) - 8.91
- gól, 5 úspěšných průniků, 2 přerušené akce soupeře, 85% úspěšnost přihrávek
Ideální sestava 9. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


O nejlepšího gólman kola se přetahovali i Courtois s Váldesem, ale o fous lepší byl Petr Čech, který měl s Middlesbrough překvapivě dost práce a hlavně dvojzákrokem proti Traorému a Negredovi Arsenalu zachránil alespoň bod.

Tutéž úlohu splnil na jedničku Jan Vertonghen, jenž v zápase s Bournemouthem neměl přemožitele. Působil jako skála a klíčově zblokoval i ránu Wilsona. K výborné defenzivní práci přidal nadstavbu Winston Reid, který si připsal třetí nominaci v řadě. Tentokrát totiž rozhodl zápas se Sunderlandem taky vítězným gólem v nastavení.

Pravý kraj obrany trošku nezvykle obsadil třetí stoper Chelsea César Azpilicueta, jemuž podobně jako ostatní kolegům dokonale sedí Conteho systém 3-4-3. Španěl skvěle vystupoval až do zálohy United a vyhrál 4 souboje. Levou stranu defenzivy pak zaujal Christian Fuchs. Ten ke stejnému počinu přidal i nádherný gól do sítě Crystal Palace.

Ideální sestava kola má tentokrát netradiční double pivot, který navíc mohl být posílen i o výtečného N’Gola Kantého. Přednost však dostal úžasný Harry Arter, jehož komplexní a neskutečně puntičkářský výkon proti Tottenhamu bil do očí. 7 vyhraných soubojů hovoří za vše. Ještě o jeden vítězný střet víc si připsal Oriol Romeu, muž zápasu v přetěžkém utkání Southamptonu na půdě Man City.

Nejlepším hráčem kola byl Xhedran Shaqiri, o jehož výkonu se dočtete výše. Výtečný duel však má za sebou i Eden Hazard, kterému se konečně povedlo navázat na povedené výkony ze začátku sezóny. Proti Manchesteru United byl nejlepší na hřišti, neustále terorizoval obranu Devils, navíc dal gól a další připravil výborně zahraným rohovým kopem.

Podobně skvělý byl i Philippe Coutinho, jeden z nejlepších hráčů dosavadního průběhu sezóny. V centru hry Liverpoolu opět kraloval, byť na papíře působil u levého kraje ofenzivy. Kromě vstřeleného gólu taky rozehrál akci před první trefou Reds. Na hrot pak musí Shinji Okazaki, a to i proto, že konkurence v útoku byla tenhle víkend prachbídná. Japonec si ovšem nesmírně bojovným výkonem a gólem k tomu nominaci rozhodně zasloužil.
Statistické okénko 9. kola

- Jack Wilshere konečně odehrál celých 90 minut, povedlo se mu to v zápase Bournemouthu proti Tottenhamu; dočkal se toho po dlouhých 771 dnech (posledně 13. září 2014)

- Xhedran Shaqiri vstřelil proti Hullu dva góly - oba zpoza šestnáctky; je tak vůbec prvním hráčem Potters, který to v historii Premier League dokázal

- nejprve 10 výher v řadě, ale pak 5 soutěžních zápasů bez vítězství; takhle dlouhou sérii musí Pep Guardiola zkousnout poprvé od března roku 2009

- že Sunderland prožívá hrůzný start do sezóny, to se už ví; porážka na hřišti West Hamu však znamená, že je to vůbec nejhorší začátek prvoligového ročníku v celé historii klubu!

- José Mourinho prohrál šokujících 13 ligových zápasů z posledních 27; na předchozích 13 přitom spotřeboval 135 klání
Nejvtipnější momenty 9. kola

1. Zmatený Jürgen



2. Krutý Eidur

3. Opičák Antonio


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (393)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele