Premier League v kostce (27. kolo)

09.03.2017, 12:56
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Reflektory fotbalového světa asi ještě chvíli budou mířit do Barcelony, ale nekonečný seriál ligových soutěží běží dál a je čas na ohlédnutí za uplynulým kolem Premier League. Nejvíc se toho událo v Manchesteru, kde opět exceloval hostující gólman, zatímco rozhodčí naopak selhal. Dočkali jsme se i situací jako vystřižených z UFC...

Aby někdo šlapal soupeři na hlavu nebo protivníkovi uštědřil úmyslný loket, to vidíme opravdu spíše v zápasnických soubojích. V duelu Manchesteru United - Bournemouth na to stačily dvě minuty a dva aktéři, kteří už si také odpykávají disciplinární trest. Zlatan Ibrahimović dostal za úder tři zápasy, Tyrone Mings si odpočne dokonce pětkrát.

Liverpool mezitím opět prokázal, že by rád hrál soutěž jen proti velkým týmům. V Leicesteru posledně po hanebném výkonu prohrál 1:3, ale když na Anfield přijel Arsenal, zase to byl ten Kloppův stroj, který máme rádi. Souboj o Ligu mistrů bude ještě velmi zajímavý - i proto, že Man City včera v předehrávce 28. kola jen remizoval doma se Stoke.

O titulu už naproti tomu začíná být stále víc jasno. Jedenáct kol před koncem má Chelsea na čele už desetibodový náskok a k cestě za slávou si ve zbytku sezóny může dovolit i čtyřikrát ztratit. V uplynulých sedmadvaceti kolech přitom zaváhala pouze šestkrát...
Zápas 27. kola: Swansea vs. Burnley

No jo, po včerejším zázraku na Camp Nou už jsou všechny obraty a zvraty jen plácnutím do vody, ale Swansea to zvládla taky docela pěkně... Po šíleném a neuvěřitelném failu sudího, který odpískal pro Burnley penaltu za ruku Vokese (hráč Burnley, pozn. red.), se Clarets dostali do hry a z ojedinělé šance ve druhém dějství dokonce i do vedení. Krásné góly Olssona a Llorenteho však nakonec otočily běh dějin v ten "správný" směr.

Co je na celé věci dost možná nejpozoruhodnější, je reakce Seana Dycha v pozápasovém rozhovoru. Ryšavý trenér totiž po tak bídném výkonu Burnley a darovaném gólu od rozhodčího měl ještě navíc tu drzost si na Taylora stěžovat, protože při vítězném gólu si Llorente pomohl rukama.



Sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 27. kola: Andros Townsend

Riyad Mahrez se trefil vskutku náramně a všem milovníkům loňské jízdy Leicesteru v tu chvíli srdíčka poskočila. Jenže Andros Townsend předvedl ještě o fous lepší akci. Útok sám založil, když u vlastního vápna získal balón. Následoval sedmdesátimetrový běh, klička a rána k tyči. Paráda.


Zákrok 27. kola: Darren Randolph

Tenhle tah Slavenu Bilićovi vyšel. Adrián šel s formou výrazně dolů a musela přijít změna, Darren Randolph se pak šance chopil na výbornou. Proti Chelsea sice West Hamu k bodům nepomohl, ale tasil se se dvěma parádními zákroky. Ten po střele Diega Costy byl nejlepší z celého kola. Úžasný reflex.


Hráč 27. kola: Artur Boruc

Pokud si dobře vzpomínám, jen dva gólmani v historii Premier League v kostce byli nejlepšími hráči celého kola. K památným výkonům Forstera proti Arsenalu a Heatona s Manchesterem United se nyní přidal Artur Boruc, jenž se tasil s 6 skvělými zákroky a chycenou penaltou proti témuž soupeři. Red Devils byli z polského lapače nešťastní, tím spíš, když Boruc o kolo předtím hrubkou prohrál Bournemouthu zápas s WBA a stal se naším Břídilem kola.


Břídil 27. kola: Zlatan Ibrahimović

Domácí zápas proti Bournemouthu měl být pro Zlatana dárek. Cherries měli vůbec nejhorší obrannou formu v lize. Jenže švédský forvard byl především v prvním poločase naprosto neviditelný, Boruce v brance hostí vůbec neohrozil a k vidění byl až v momentu, který jej na čas vyřadil z kádru. Poté, co mu Mings šlápl na hlavu, neudržel nervy na uzdě a svému sokovi v dalším souboji uštědřil zápasnický loket.

Tři zápasy stop je ještě milosrdný trest. Po změně stran pak Ibrahimović neproměnil penaltu a svůj úděsný výkon korunoval. O střelu se pokusil sedmkrát, prostor mezi tyčemi však trefil jen při zmíněném pokutovém kopu.


Hvězdy 27. kola dle WhoScored.com

1. Nathan Redmon (Southampton) - 9.72
- 2 góly, 5 klíčových přihrávek, 5 úspěšných průniků

2. Artur Boruc (Bournemouth) - 9.13
- chycená penalta, 6 zákroků, 3 zachycené centry

3. Fernando Llorente (Swansea) - 9.03
- 2 góly, 6 střel, z toho 2 na bránu, 5 vyhraných vzdušných soubojů,
Ideální sestava 27. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Artur Boruc opanoval rubriku Hráč kola, takže se o něm dočtete výše. Jedním z těch, co jeho výkon nepovažovali za excelentní, byl Antonio Valencia, který zahrál na pravém beku výborný zápas a nahrál i na jediný gól United. Levou stranu hřiště obsadil ještě výraznější Martin Olsson, který skóroval a vedle Llorenteho byl největší ofenzivní hrozbou Swansea.

Crystal Palace si mne ruce, protože zisk Mamadoua Sakha byl naprosto brilantním tahem. V pětadvaceti kolech bez něj udrželi Eagles dvě čistá konta. Tušíte, jaké číslo to bude ve dvou zápasech s ním? Tušíte správně. Kmenový hráč Liverpoolu je skálou, která bude hrát prim v boji o záchranu. Naopak Aleksandar Kolarov na půdě Sunderlandu moc obranné práce neměl a mohl se soustředit na vyvážení míčů a rozdávání dlouhých pasů. A to mu šlo náramně.

Minulý týden jsem psal o tom, že nominovat do sestavy byť jednoho defenzivního záložníka je mnohdy nadlidský úkol. To se nyní potvrdilo a nejdefenzivnějším hráčem ze středu pole je Adam Lallana. Metronom hry Liverpoolu neúnavně létal po hřišti, tvořil hru a fantasticky založil třetí gól Reds. Zcela stěžejní roli sehrál pro Southampton Dušan Tadić, jenž měl prsty ve třech ze čtyř branek svého týmu - jeden gól dal, na dva přihrál.

Obě asistence proměnil Nathan Redmond, který proti Watfordu zářil ještě víc. Kromě gólů navíc tvořil šance a terorizoval obranu soupeře neustálými průniky. Podobně výtečný výkon pomohl k nominaci Marku Arnautovićovi, hvězdě Stoke, jež rozhodla duel s Middlesbrough rovněž dvěma přesnými zásahy.

Konkurence v ofenzivě byla skutečně ukrutná, a tak se nedostalo třeba na další dvougólovou postavu Fernanda Llorenteho. Přednost dostal Sadio Mané, po Lallanovi druhý hrdina Liverpoolu v šlágru s Arsenalem. Senegalský běžec rozhodl zápas gólem a asistencí. No a Harry Kane, stálice posledních týdnů, rozčísl do té doby nudný zápas Tottenhamu s Evertonem nádherným individuálním gólem. A pak se trefil ještě jednou.
Statistické okénko 27. kola

- Chelsea vládne tabulce, ale i Londýnu; od vzniku novodobé Premier League už vyhrála 118 městských derby (o jedno víc než Arsenal)

- Romelu Lukaku je novým nejlepším střelcem Evertonu v historii Premier League; nastřílel už 61 branek

- Riyad Mahrez ukončil své střelecké trápení; ze hry se prosadil poprvé od dubna 2016

- Manchester United se v zápase s Bournemouthem pokusil o více než 20 střel, ale přesto nezvítězil; to se mu v letošní sezóně stalo už počtvrté

- co by si Swansea počala bez Gylfiho Sigurdssona; islandský fotbalista asistoval už u 10 gólů Labutí a v Premier League je nejlepším nahrávačem (spolu s Christianem Eriksenem)
Nejvtipnější momenty 27. kola

1. Arnautović slaví i s rozhodčím


2. Nezvykle rozjařený Paul Clement

3. Wayne má oči i vzadu!

Poznámka: O víkendu se kvůli čtvrtfinále FA Cupu hrají pouze čtyři zápasy 28. kola - Premier League v kostce (28. kolo) tudíž vyjde až po dohrání zbylých odložených duelů.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (331)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele