Premier League v kostce (19. kolo)

03.01.2017, 00:31
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Chelsea vyrovnala rekord Arsenalu v počtu navazujících vítězství v jediné sezóně, silvestrovsko-novoroční kolo přesto patřilo jednomu z Kanonýrů. Dokonce i škorpion Henrik Mchitarjan je mírně zastíněn, protože Olivier Giroud předvedl parádu, která nemá obdoby. V utkání Crystal Palace vstřelil gól, na nějž budeme ještě dlouho vzpomínat.

Tak jako tak, Antonio Conte se svým londýnským týmem dokázal neuvěřitelné věci. Loni byla Chelsea po polovině sezóny čtrnáctá s náskokem pouhých tří bodů na sestupové příčky - dnes vede Premier League o pět bodů, a to má ještě oproti druhému Liverpoolu jeden zápas k dobru.

Sehraje ho ve středu proti Tottenhamu, který taktéž najíždí na vlnu velmi dobré formy. Svěřenci Mauricia Pochettina vyhráli na Nový rok už čtvrtý zápas v řadě - navíc se jim ve druhém venkovním duelu za sebou povedlo nastřílet čtyři góly. Obětí se stal Watfordu; Hornets naopak výrazně upadají, prohráli pátý zápas z posledních sedmi.

Jen o fous lépe je na tom v tabulce Premier League Burnley, které však těží z excelentní výkonnosti na domácím stadionu. Víc zápasů vyhrála doma jen Chelsea a ani na Silvestra to na Turf Moor nebyla žádná kocovina, leda tak z pohledu stále ještě "sestupujícího" Sunderlandu. Clarets svého soka rozstříleli 4:1 především zásluhou hattricku Andreho Graye.
Zápas 19. kola: Chelsea - Stoke

Potřinácté v řadě už to může být pro leckoho i nuda, ale tentokrát se Chelsea na vítězství hodně nadřela. Lee Grant dělal, co mohl, a zahanbit se nenechali ani borci v ofenzivě. Dvakrát se Stoke City povedlo smazat vedení lídra soutěže, až když se podruhé v zápase trefil Willian, nedokázali Potters zareagovat. Vítězství 4:2 pak v závěru pečetil nejlepší střelec Premier League Diego Costa.


Celý záznam zápasu, sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 19. kola: Olivier Giroud

Gól kola. Gól měsíce. Gól sezóny. Tuhle nádheru totiž jen tak něco nepřekoná. Jak se básnilo o Mchitarjanově škorpionovi, tak se nyní básní o Giroudově akrobatickém kousku. A ještě mnohem víc. Francouzský útočník už přeběhl Alexisův centr, když do vzduchu vytrčil patu, zasáhl míč a za pomoci břevna jej dopravil do branky. Nádherné, famózní, neskutečné.


Zákrok 19. kola: Lee Grant

Jak vtipně poznamenali pánové ve studiu ESPN, Stoke sice dostalo 4 góly, ale nebýt Granta, bylo by jich 14. Lee Grant si za skvělé výkony v brance Potters vysloužil permanentní přestup z Derby a i proti Chelsea ukázal, že právem. Nejlepší kousek předvedl po půlhodině hry, kdy nejprve vyšťournul míč z kopačky Costy a pak skvostným reflexivním zákrokem zastavil i Hazarda.


Hráč 19. kola: Harry Kane

Po rozpačitém úvodu sezóny (i vinou zranění) se Harry Kane konečně dostává do formy z minulé sezóny, v níž se stal nejlepším střelcem Premier League. Proti Watfordu navíc měl prsty i v gólech Dele Alliho. Po dvou vlastních trefách totiž dvěma centry krátce před a po pauze napomohl k dalším dvěma brankám. Skvělý a komplexní výkon.


Břídil 19. kola: Papy Djilobodji

To je sešup. Ještě před Vánoci se dostal do ideální sestavy kola, poslední duel roku mu však nevyšel. Že by se Papy Djilobodji nedržel přes svátky či ráno na Silvestr příkladné životosprávy? V Burnley to tak vypadalo. U prvního gólu nesmyslně dubloval O’Sheae při hlavičce, u druhého nestíhal rychlostně a závěr akce snad i odflákl. Andrému Grayovi pak dovolil završit hattrick špatným pozičním bráněním.


Hvězdy 19. kola dle WhoScored.com

1. Harry Kane (Tottenham) - 9.80
- 2 góly, asistence, 3 klíčové přihrávky, 2 úspěšné průniky

2. André Gray (Burnley) - 9.36
- 3 góly, 7 střel, z toho 3 na bránu, 1 úspěšný průnik

3. Anthony Martial (Man Utd) - 9.33
- gól, 4 střely, z toho 3 na bránu, 2 klíčové přihrávky, 7 úspěšných průniků
Ideální sestava 19. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Kasper Schmeichel je zpět, je fit a v mistrovské formě. Proti West Hamu pomohl k čistému kontu hned pěti zákroky a blýskl se hlavně proti Payetově ráně z bezprostřední blízkosti a tečovaném pokusu Cresswella.

První nominaci v sezóně získal taky Kieran Trippier, který tak proměnil úplně první účast v základní sestavě. Zasloužil si ji dvěma asistencemi na góly Harryho Kanea. Opačný pól defenzivní čtyřky obsadil James Milner, anglický univerzál proti Man City působil, jako kdyby hrál levého beka odjakživa. Sterlinga nepustil do hry a posílal do vápna nebezpečné balóny.

V obraně se v rudém dresu dařilo i Ragnaru Klavanovi, jenž pro změnu vymazal Agüera a byl to on, kdo defenzivu držel pospolitou. Mezi stopery se na Silvestra vedlo i Garymu Cahillovi. Chelsea sice dostala od Stoke dva góly, ale anglický zadák otevřel skóre na druhé straně a pomohl svému týmu třeba i sedmi odklizenými míči.

Z kolegů v modrém dresu ho v ideální sestavě musel doprovodit Willian, autor dvou gólů včetně toho vítězného. Křídelní prostory opanoval taky Matt Phillips, jehož však do sestavy nepustil Anthony Martial. Sedm úspěšných průniků, gól a neúnavné atakování obrany Middlesbrough, to byly jeho devízy.

I Manchester United má v ideální jedenáctce dvojí zastoupení, parádní formu si totiž z Boxing Day přenesl Paul Pogba, střelec vítězného gólu a král středu pole. Totéž platí o Dele Allim, jenž dokonce zopakoval své dva přesné zásahy.

Utkání na hřišti Watfordu ale ještě o fous víc ovládl Harry Kane, o jehož výkonu se dočtete v rubrice Hráč kola. Tam se místo něj málem dostal Andre Gray. Útočník Burnley oslavil Silvestr hattrickem do sítě Sunderlandu.
Statistické okénko 19. kola

- Chelsea vyhrála 13 zápasů v řadě a vyrovnala rekord Arsenalu v rámci jediné sezóny; absolutní rekord Gunners je ještě o jedno utkání delší

- proti Stoke se dařilo Cescu Fábregasovi, který nahrál na dva góly a zkompletoval v Premier League už 100 asistencí; povedlo se mu to úplně nejrychleji ze všech hráčů, přičemž víc nahrávek má pouze Ryan Giggs, Frank Lampard a Wayne Rooney

- Ki Sung-yueng dostal žlutou kartu po pouhých 30 vteřinách zápasu; je tak vlastníkem vůbec nejrychlejší karty v letošní sezóně

- Arsenal porazil Crystal Palace 2:0 a udržel si kontakt s čelem tabulky; je taky jediným týmem v Premier League, který ještě ani jednou neprohrával po prvním poločase

- André Gray nastřílel Sunderlandu tři góly a je prvním hráčem Burnley, který dal v Premier League hattrick; před necelými třemi roky přitom slavil jiný hattrick v páté anglické lize (Conference)
Nejvtipnější momenty 19. kola

1. Flaminiho ‚dab‘ dokonce ještě před gólem!

obrázek

2. Ve studiu Sky Sports je pořád veselo

3. Bilić to má pořád v rameni

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (320)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele