Premier League - preview 25. kola: Londýnské derby

24.02.2023, 08:52, aktualizováno 26.02.2023, 08:51
Previews
Harry Kane (© AFP)

V neděli je na programu finále Ligového poháru a Premier League nabízí jenom jedno utkání, jednat se přitom bude o jedno z mnoha londýnských derby. Čekání na výhru se v něm pokusí ukončit Chelsea, a to na půdě Tottenhamu...

Tottenham Hotspur - Chelsea FC

neděle 14:30

Liverpool v sobotu večer zaváhal na půdě Crystal Palace, Newcastle se pro změnu do ligových bojů o tomto víkendu kvůli finále Ligového poháru vůbec nezapojil, čehož může v boji o čtvrté místo využít londýnský Tottenham. K tomu však potřebuje uspět v londýnském derby proti Chelsea, které se pod vedením Grahama Pottera vůbec nedaří. The Blues vyhráli jen dva z posledních patnácti 14 ligových duelů a krčí se tak na desátém místě ligové tabulky. A nic nenasvědčuje tomu, že by se jejich situace měla otočit k lepšímu.

Tottenham se tedy po restartu ligové sezóny také nenachází v nějaké senzační formě, na tuhý boj o první čtyřku to ale stále stačí. Kohouti po pauze kvůli Mistrovství světa odehráli celkem 9 zápasů, z nichž dokázali zdolat Crystal Palace, Fulham, Manchester City a West Ham, bod si odvezli ze zápasu s Brentfordem, ovšem ve zbylých čtyřech kláních už nestačili postupně na Aston Villu, Arsenal, Manchester City a Leicester City. Kohoutům nyní nepomáhá ani absence hlavního kouče Antonia Conteho, který na lavičce chybí kvůli operaci žlučníku, očekává se, že by se ale již v příštím týdnu měl vrátit do plného zápřahu.

Grahama Pottera sice žádné zdravotní neduhy netrápí, zato se ale musí trápit s formou svých svěřenců. Chelsea totiž v ligové soutěži v roce 2023 vstřelila jen dvě ligové branky, kvůli čemu nemůže pomýšlet na nějaký výraznější posun v tabulce vpřed. Od restartu ligového ročníku The Blues vyhráli jen dvakrát, když zdolali Bournemouth a Crystal Palace. Body si pak připsali ještě po remízách s Nottinghamem, Liverpoolem, Fulhamem či West Hamem, bez bodu pak svěřenci Pottera odešli z konfrontací s Manchesterem City, Fulhamem a Southamptonem. Právě poslední ligová porážka s posledním ligovým celkem vyvolala mezi diváky velkou vlnu nevole a řada z nich volala po odvolání anglického stratéga - vedení Chelsea ale dalo jasně najevo, že něco takového se zatím rozhodně nechystá.

Tottenham se bude muset obejít bez dlouhodobě zraněných Bentancoura, Bissoumy, Llorise a Sessegnona. Naopak v táboře hostí se konečně marodka vyprazdňuje a Graham Potter se v současnosti musí obejít pouze bez služeb N'gola Kantého a Christiana Pulišiče. K dispozici pak ještě nebude ani kapitán Cesar Azpilicueta, který se zotavuje z otřesu mozku, které si přivodil v posledním klání se Southamptonem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.19 - 2.77

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Everton FC - Aston Villa

sobota 16:00

Everton se po výměně manažera přece jenom zmátořil a daří se mu na své konto připisovat nějaké ty bodové zisky. K dalšímu vítězství může trenér Sean Dyche své svěřence nasměrovat v klání s Aston Villou, která naopak z posledních tří duelů nevytěžila ani jeden jediný bod.

Everton zatím se svým počínáním nemůže být pranic spokojený. Celek z Liverpoolu má pravidelně vysoké ambice, letos mu ale nezbývá nic jiného, než se smířit s bojem o holé přežití. Ještě tři kola dozadu se Everton nacházel v zóně sestupu, bývalý trenér Burnley však tradičnímu celku zdá se vlil novou krev do žil a Everton od té doby jde pomalu, ale jistě nahoru. V úvodním klání na lavičce Toffees senzačně zdolali první Arsenal, pak sice přišel velmi špatný výkon v derby s Liverpoolem, ve kterém favorit zvítězil 2:0, to ale modří dokázali napravit o týden později, když si doma těsně poradili s konkurentem v boji o setrvání v nejvyšší soutěži - Leedsem United - těsně 1:0. Sean Dyche tak bude usilovat o své třetí ligové vítězství, které by Everton znovu posunulo o něco dále od sestupových příček.

To Aston Villa v poslední době body nesbírá. Po příchodu Unaie Emeryho Villans zabrali a chvíli to vypadalo, že by se mohli posunout tabulkou vzhůru, opak je ale pravdou. Bývalý kouč Arsenalu vyhrál z posledních 6 ligových duelů jen 2, když v lednu jeho svěřenci zdolali Leeds a Southampton. Krom toho ještě bodovali v souboji s Wolverhamptonem, proti Leicesteru, Manchesteru City a Arsenalu však odešli bez bodu.

Everton bude postrádat útočníka Dominica Calverta-Lewina, k dispozici nebude ani Nathan Patterson. Mimo hru zůstává ještě také Amadou Onana, na hřiště by se ale již mohl podívat James Garner. Aston Villa nehlásí žádné nové marody, k dispozici však určitě nebude Diego Carlos, který se ještě nezotavil ze zranění achilovky.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.03 - 3.16

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Leeds United - Southampton FC

sobota 16:00

Na hřiště předposledního Leedsu přijede poslední Southampton. Oba týmy odvolaly po nepříznivých výkonech manažery. Domácí mužstvo převzal španělský kormidelník Javi Gracia, jenž bude usilovat o úspěšnou premiéru proti svému krajanovi Rubénu Sellésovi, který dostal u Saints důvěru do konce sezóny.

Leeds nezažívá povedené období a po prohře na půdě Evertonu okupuje předposlední příčku. Peacocks z posledních čtyř ligových duelů hned třikrát prohráli a paradoxně nejlepší utkání sehráli na Old Trafford, kde po velmi dobrém výkonu remizovali 2:2. Série špatných výsledků vyústila v propuštění manažera Marsche. Klub se v týdnu domluvil na angažování Javiho Gracii, který dostal za úkol zachránit Leeds v Premier League.

Španělský manažer si odbude premiéru na domácím stadionu Elland Road, kam přijede poslední Southampton. V prvním vzájemném zápase Whites získali na půdě Saints bod za remízu 2:2. Nový lodivod musí rovněž řešit problémy s marodkou. Do sobotního zápasu určitě nezasáhnou Dallas, Forshaw, Gray, Rodrigo a Wöber. Zcela fit nejsou ani Roca a Sinisterra, u nich je ale šance, že se do začátku utkání dají do pořádku

Southampton je stále na posledním místě, ale v minulém utkání šokoval Stamford Bridge, kde se mu podařilo vyhrát 1:0. Podařený zápas přesvědčil vedení o tom, aby dalo dočasnému manažerovi Sellésovi důvěru do konce sezóny. Španěl dosud působil u týmu jako asistent. Na straně hostů jde už o třetí změnu na manažerském postu v tomto ročníku. Po Ralphu Hasenhüttlovi se nedařilo ani Nathanu Jonesovi, který byl odvolán po zápase s Wolverhamptonem.

Ani hosté nebudou kompletní. Spoluhráčům nepomůžou Armstrong, Larios a Livramento. Otazník visí i nad starty Adamse a McCarthyho.

Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Ayling, Koch, Kristensen, Firpo - McKennie, Adams - Summerville, Harrison, Gnonto - Bamford

Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Bazunu - Maitland-Niles, Bednarek, Bella-Kotchap, Perraud - Armstrong, Ward-Prowse, Lavia, Elyounoussi - Onuachu, Sulemana

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.66 - 4.09

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

Leicester City - Arsenal FC

sobota 16:00

Čtyři po sobě jdoucí zápasy se Arsenalu vůbec nevyvedly a dobře to s ním nevypadalo ani před týdnem ve Villa Parku. Tam ale nakonec ve druhé půli zabral a otočil, naopak Leicesteru skončila šňůra povedených výsledků.

Foxes od poloviny ledna čtyřikrát v řadě neprohráli, když v FA Cupu vyřadili Walsall a v Premier League po remíze s Brightonem zdolali Aston Villu i Tottenham. Minulý víkend na Old Trafford se jim už ovšem nezadařilo - dvě Rashfordovy trefy a jedna Sanchova znamenaly jasnou porážku 3:0.

Gunners ještě zhruba před měsícem přehráli Manchester United, pak ale poprvé v sezoně poznali, jaké to je upadnout do krize. Že v poháru ani v lize nestačili na hlavního konkurenta Manchester City, to by ještě bylo v pořádku, avšak porážka v Goodison Parku a domácí remíza s Brentfordem udělaly pořádnou čáru přes rozpočet.

Před týdnem se ale Kanonýři do čela tabulky vrátili. A to přestože na půdě Aston Villy dvakrát během první půle prohrávali, na góly Watkinse a Coutinha totiž dokázal zareagovat jen Saka. Po návratu ze šaten se ovšem probudili. Když byla odehrána hodina hry, dokázal srovnat Zinčenko, v nastavení pak rozhodnul vlastenec Martíneze a únik Martinelliho.

Pozitivem pro Artetovu družinu je navíc i nedávná bilance s Leicesterem - čtyřikrát v řadě jej totiž dokázali porazit rozdílem dvou branek. Nejgólovějším z těchto zápasů se stal ten srpnový na Emirates Stadium. Tam se v prvním půli dvakrát prosadil Jesus, a přestože se hosté zásluhou Salibova vlastňáku a Maddisonova zásahu dokázali přitáhnout, na oba góly bleskově odpověděli Xhaka s Martinellim.

"V posledních týdnech byli v zápasech, které odehráli, velmi konzistentní. Brendan (Rodgers) vymyslel během posledních sezon řadu velmi odlišných způsobů hry a jeho hráči mají schopnost přizpůsobit se, hrát v různých formacích i s jiným pojetím," složil soupeři poklonu Mikel Arteta.

"Myslím, že oba týmy chtějí hrát aktivně. Taková je identita a filozofie mě i Mikela, chceme tvořit a střílet góly. Myslím, že jsme to několikrát dokázali, ale samozřejmě v tomto zápase musíme mít na paměti jejich kvalitu," nezůstal pozadu jeho protějšek.

Lišky se potýkají s řadou nepříjemností v čele s potížemi tahouna Jamese Maddisona, jehož start je ve velkém ohrožení. Mimo hru kromě něj určitě zůstanou obránci Bertrand a Evans. Na straně Arsenalu by se po zranění mohl znovu zapojit Partey, naopak pro Jesuse je na návrat příliš brzy.

Leicester City - pravděpodobná sestava:
Ward - Castagne, Souttar, Faes, Kristiansen - Mendy, Tielemans - Tete, Dewsbury-Hall, Barnes - Iheanacho

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - White, Saliba, Gabriel, Zinčenko - Odegaard, Jorginho, Xhaka - Saka, Nketiah, Martinelli

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.91 - 4.39 - 1.58

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

West Ham United - Nottingham Forest

sobota 16:00

Vzhledem k neuspokojivé formě v posledních týdnech a pozici v tabulce je pro West Ham takřka povinností v nadcházejícím utkání zvítězit. Na domácí půdě přivítá Nottingham posílený o cenný bod proti obhájci titulu.

Hammers od konce října vyhráli v rámci Premier League jen jeden zápas, a to zhruba před měsícem proti Evertonu. Sice se stále nachází v pavouku FA Cupu a Konferenční ligy, mnohem raději by se ale asi vyhnuli sestupovým starostem. Ty zesílily po posledních třech poměrně náročných zápasech v podobě remízy v Newcastlu a doma s Chelsea a naposledy porážky na půdě Tottenhamu, o kterou se svými brankami zasloužili Emerson a Son.

Rázem je tak Moyesova družina na sestupové osmnácté příčce, a zatímco v podání Leicesteru, Wolves nebo Evertonu pozorujeme vzestupnou tendenci výsledků, West Ham se stále trápí. V bezpečí rozhodně nejsou ani Forest. Ti se sice vyhřívají na opticky solidní třinácté pozici, jenže náskok na Kladiváře činí pouhých pět bodů, na poslední místo to je o dva body více.

Nottingham se po vyřazení, od Manchesteru United v semifinále Ligového poháru může soustředit už pouze na ligu, přičemž jeho aktuální forma není vůbec k zahození. V novém roce odehrál sedm utkání, z nichž jen jedno prohrál, ve třech zvítězil a stejný počet zremizoval včetně posledního proti favoritovi z modré části Manchesteru. Ze Silvovy kopačky sice o poločase ztrácel, v závěru ovšem dokázal srovnat Wood.

Před touto sezonou se nadcházející soupeři střetli naposledy v roce 2014, což pochopitelně není příliš vypovídající utkání. Podívejme se tedy jen na to první letošní z poloviny srpna, kdy ve druhém kole Nottingham v prvním domácím zápase po postupu slavil tři body. V bláznivém zápase, kde na každé straně VAR zrušil gól a hostující Rice neproměnil penaltu, mu je zajistil Awoniyi.

Právě ten je jedním z mnoha dlouhodobých absentérů týmu, na marodku čerstvě přibyl i Aurier. Naopak do tréninku se zapojili Lingard s Yatesem. Na straně domácím slaví návrat Zouma s Cornetem, mimo hru zůstává Paquetá a otazník visí i nad Scamaccou.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Zouma, Ogbonna, Aguerd - Coufal, Souček, Rice, Emerson - Bowen, Benrahma - Ings

Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Navas - Williams, Worrall, Felipe, Lodi - Freuler, Shelvey, Mangala - Gibbs-White - Johnson, Wood

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.77 - 5.73

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

AFC Bournemouth - Manchester City

sobota 18:30

Bournemouth v utkání 25. kola Premier League hostí Manchester City. Domácí se dostali ze sestupových pozic, ale stále se musí mít na pozoru, náskok mají pouze jeden bod. Hosté naopak nevyužili dvou zaváhání Arsenalu a sami také remizovali.

Bournemouth v minulém kole zvítězil díky trefě Marcuse Taverniera na půdě Wolves 1:0 a navázal na cennou remízu 1:1 s Newcastlem. Cherries tím ukončili sedmizápasovou sérii bez vítězství, během které si připsali pouhé dva body. Experti po utkání s Wolverhaptonem chválili hlavně bojovného týmového ducha, kterého nyní budou muset hráči Bournemouthu ukázat ještě více, pokud chtějí s momentálně druhým týmem tabulky uspět.

V nejbližší době se navíc bude každý bod hodit, svěřence manažera Garyho O’Neila totiž po Citizens čeká nejprve Arsenal a hned vzápětí Liverpool. Cherries navíc budou muset překonat jeden negativní rekord, jelikož City neporazili už v sedmnácti ligových střetnutích, což je shodou okolností nejvíce případů, kdy se jeden tým střetl s druhým bez výhry v historii anglického fotbalu.

Citizens se mohli přiblížit na dostřel k prvnímu Arsenalu, jenže zaváhali a uhráli pouze remízu 1:1 na stadionu Nottinghamu Forest, když jejich gól zařídil Bernardo Silva. V Lize mistrů pak City v úvodním osmifinále remizovali taktéž 1:1 v Lipsku pro postup budou muset v domácí odvetě zabrat. Branku zařídil na území Německa Riyad Mahrez.

V lize však ve venkovních duelech nejsou Guardiolovi svěřenci v úplné pohodě, jelikož z posledních pěti zápasů na stadionech soupeřů vyhráli jen dvakrát. Ačkoliv tak nyní Manchester ztrácí na první Arsenal dva body a ještě má odehráno o utkání více, tak mu společnost Opta Analyst stále dává 52,5 procent šanci na vítězství titulu v Premier League.

City během deseti dnů čekají celkem zápasy, dá se tedy očekávat, že španělský manažer bude některé opory šetřit. Na základě posledního ligového střetu s Bournemouthem si to může dovolit, Citizens loni v srpnu vyhráli pohodlně 4:0.

AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Neto - Smith, Stephens, Senesi, Zemura - Ouattara, Lerma, Billing, Anthony - Traore - Solanke.

Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Akanji, Aké, Silva - Mahrez, Rodri, Gündogan, Foden - Alvarez, Haaland.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.40 - 5.69 - 1.30

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Crystal Palace - Liverpool FC

sobota 20:45

Hráči Liverpoolu se v sobotu večer vracejí na ligovou scénu, kde sehrají zápas s Crystal Palace v Selhurst Parku. Reds ve středu podlehli v rámci Ligy mistrů Realu Madrid vysoko 2:5 a chtějí si zlepšit svoji reputaci.

Domácí Crystal Palace minulý víkend remizovalo v rámci londýnského derby s Brentfordem, kdy skóre sice otevřel v 69. minutě Eberechi Eze, ale v šesté minutě nastavení druhého poločasu srovnal na konečných 1:1 Vitalij Janelt. Orli tak v letošním kalendářním roce ještě nevyhráli, na svém kontě mají jen 4 remízy a 4 porážky. Stále jim však patří slibná 12. pozice v tabulce se šestibodovým náskokem nad sestupovým pásmem.

Nicméně čtyři remízy z posledních pěti zápasů ukázaly, že se svěřenci Patricka Vieiry zvedli, když o body dokázali obrat mimo jiné například Manchester United či Newcaslte.

V závěru zápasu s Brentfordem však přišli o levého obránce Tyricka Mitchella, který si poranil kotník, nicméně jeho start v sobotním utkání by neměl být v ohrožení. Mimo hru ale nadále zůstává Sam Johnstone, Wilfried Zaha či Nathan Ferguson.

Minulý týden to vypadalo, že se svěřenci Jürgena Kloppa dokázali naladit na vítěznou vlnu, když v lize porazili v derby Everton a o pár dní později také rozjetý Newcastle United. Ve středu však přišla studená sprcha, a to v podobě utkání s Realem Madrid. Po 15 minutách sice Liverpool vedl, po brankách Darwina Nuñeze a Mohameda Salaha o dvě branky, zápas se však pro domácí příznivce proměnil v noční můru. Španělský celek totiž dokázal vstřelit hned 5 branek a odvezl si třígólový náskok do odvety na Santiago Bernabeu, která je na programu za tři týdny.

Před cestou do španělské metropole se Liverpool bude snažit vylepšit své umístění alespoň v domácí soutěži, protože se v tabulce nachází až na osmém místě. Čtvrtý Tottenham Hotspur však má jen o sedm bodů lépe, přestože odehrál o dva zápasy více, a Kloppovi svěřenci se tak mohou v případě dobrých výsledků vyšvihnout na šesté místo.

V dresu Liverpoolu v sobotu nenastoupí zraněný Thiago Alcantara, Luís Díaz ani Arthur. Nejistý je také start stopera Ibrahimy Konatého.

Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita; Clyne, Andersen, Guehi, Mitchell; Olise, Doucoure, Hughes, Eze; Ayew, Edouard

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson; Henderson, Fabinho, Keita; Salah, Nunez, Jota

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.12 - 4.10 - 1.70

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Fulham FC - Wolverhampton Wanderers

pátek 21:00

Páteční program anglické Premier League nabídne zajímavý duel na Craven Cottage, Fulham doma přivítá Wolverhampton Wanderers. Cottagers si minulý týden poradili s Brightonem, svěřenci Julena Lopeteguiho naopak podlehli Bournemouthu.

Domácí zažívají opravdu povedenou sezónu a svěřenci Marca Silvy, kteří mají na dosah postup do evropských pohárů, tak budou v pátečním utkání považováni za favority. Minulý víkend se Fulham utkal na Amex Stadium s Brightonem. Tým z jihu Anglie vystřelil v zápase 21krát, nicméně vyšel gólově naprázdno. Jedinou branku utkání vstřelil v 88. minutě Manor Salomon a rozhodl o třetí výhře Fulhamu v řadě.

Silvův tým se může spolehnout na svou pevnou defenzivu. Ta dokázala udržet čisté konto v posledních třech zápasech v nejvyšší soutěži. Problém může nastat naopak v útoku, chybět by totiž měl Aleksandar Mitrović.

Wolves se však také v této sezóně v ofenzivě trápí, na svém kontě mají jen 17 vstřelených branek. Po příchodu trenéra Lopeteguiho se však celý tým zvedl a dokázal se vyšplhat až na 15. místo. Tam se udrželi i po prohře 0:1 s Bournemouthem. Jedinou branku utkání vstřelil v 49. minutě Marcus Tavernier.

Wolves dokázali v srpnu na Molineux s Fulhamem pouze bezbrankově remizovat a podobný scénář se dá očekávat i v pátek. Hostům bude chybět totiž trojice ofenzivních hráčů, a to Kalajdžić, Chiquinho a Hwang Hee-chan. K dispozici nebude ani střední záložník Traoré.

Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Tete, Diop, Ream, Robinson - Reed, Palhinha - Solomon, Pereira, Willian - Carlos Vinícius

Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Semedo, Kilman, Dawson, Bueno - Lemina, Neves, Nunes - Adama Traoré, Podence, Sarabia

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.08 - 3.05

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
23
17
3
3
51 : 23
54
2
Manchester City
24
16
4
4
60 : 24
52
3
Manchester United
24
15
4
5
41 : 28
49
4
Tottenham Hotspur
24
13
3
8
44 : 35
42
5
Newcastle United
23
10
11
2
35 : 15
41
6
Fulham FC
24
11
5
8
35 : 30
38
7
Brighton & Hove Albion
22
10
5
7
39 : 29
35
8
Liverpool FC
22
10
5
7
38 : 28
35
9
Brentford FC
23
8
11
4
37 : 30
35
10
Chelsea FC
23
8
7
8
23 : 23
31
11
Aston Villa
23
8
4
11
28 : 38
28
12
Crystal Palace
23
6
8
9
21 : 31
26
13
Nottingham Forest
23
6
7
10
18 : 38
25
14
Leicester City
23
7
3
13
36 : 41
24
15
Wolverhampton Wanderers
23
6
5
12
17 : 32
23
16
Everton FC
23
5
6
12
17 : 30
21
17
AFC Bournemouth
23
5
6
12
21 : 44
21
18
West Ham United
23
5
5
13
19 : 29
20
19
Leeds United
23
4
7
12
28 : 39
19
20
Southampton FC
23
5
3
15
19 : 40
18

Zbývající zápasy

25.02. 13:30
Newcastle United - Brighton & Hove Albion (zápas odložen)
26.02. 14:30
Manchester United - Brentford FC (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (818)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele