Představení nejzajímavějších hráčů Chorvatska - Hajduk Split

28.11.2008, 20:39
Aktuality
Zaujalo nás
Blížíme se ke konci seriálu, aktuálně představujeme hráče z druhého nejlepšího klubu, Hajduku Split. Tento klub má za sebou velkou historii, rozhodně nejlepší v celém Chorvatsku. Na svém kontě má sedmnáct titulů mistra ligy a třináctkrát získal domácí pohár.

Třikrát byl v semifinále Poháru mistrů (předchůdce Ligy mistrů), dvakrát v semifinále poháru UEFA. Má jednu z největších fanouškovských skupin v Evropě, která si říká Torcida. Hráči hrají své zápasy na stadionu Poljud.

MARIJAN BULJAT - narozen 12.09.1981 v Zadaru.
Výška: 187 cm, váha 80 kg.
Pilíř obrany Hajduku, který nastoupil ve všech šestnácti ligových zápasech a obdržel pouze jednou žlutou kartou. Obrana pod jeho vedením dostala pouhých patnáct gólů, což je druhé nejlepší skóre z ligy. On toho již má také hodně za sebou, s fotbalem začínal v Osijeku, ale pak dlouhá léta hrával za Dinamo Zagreb.

V roce 2006 dokonce reprezentoval Chorvatsko na světovém poháru FIFA. V Hajduku hraje první sezónu, byl součástí výměny mezi největšími rivaly Dinamem a Hajdukem, kdy opačným směrem putoval kapitán Hajduku Hrgovič.

SENIJAD IBRIČIĆ - narozen 26.09.1985 v Kotor Jaroši (Bosna a Hercegovina).
Výška: 180 cm, váha: 78 kg.
Aktuálně druhý nejlepší střelec Hajduku hraje v jeho záloze (!) a pochází z Bosny a Hercegoviny. V letošním ligovém ročníku nastoupil v šestnácti zápasech, dal šest gólů a dvakrát byl vyhlášen hráčem zápasu.

Samozřejmě reprezentuje svou vlast a od roku 2006 již stihl nastoupit více než v deseti zápasech a dát několik gólů. Přitom také on je v Hajduku od letošní sezóny, předtím působil čtyři roky v NK Zagreb. Patří mezi nejrychlejší hráče celé chorvatské ligy, je vynikají driblér a technik.

MIRKO OREMUŠ - narozen 06.09.1988 ve Splitu.
Výška: 177 cm, váha 70 kg.
Tohoto mladého záložníka aktuálně zařazujeme proto, že byl strůjcem výhry Hajduku v Koprivnici. Za to získal ocenění hráče zápasu, jinak odehrál celkem čtrnáct ligových kol, dal tři góly. V Hajduku působí druhou sezónu, mezitím byl na hostování v klubu NK Novalja.

Jeho výhodou je naprostá univerzálnost, nastupuje na pravém či levém kraji zálohy a dříve byl zkoušen i v útoku. Má před sebou velkou budoucnost.

NIKOLA KALINIĆ - narozen 05.01.1988 v Solinu.
Výška: 186 cm, váha 85 kg.
Aktuálně nejlepší střelec celé chorvatské ligy, má na svém kontě již jedenáct zásahů, což je v šestnácti startech slušný výkon. Mimo to byl třikrát vyhlášen hráčem zápasu.

Jako sedmnáctiletý nastoupil za Hajduk již v roce 2005, rok poté byl poslán na hostování do Puly. V roce 2007 ho Hajduk poslal na hostování do Šibeniku, což byla součást výměny za Ante Rukavinu. Toho na Poljudu dodnes litují. V tom ročníku byl totiž druhým nejlepším střelcem ligy po zadarském Terkešovi.

Od roku 2003 pravidelně reprezentuje Chorvatsko v mládežnických reprezentacích, aktuálně je oporou jednadvacítky. V Chorvatsku se mu přezdívá "nový Alan Bokšič" a spekuluje se o tom, že by měl od ledna 2009 oblékat dres Valencie. Španělským klubem nabízená částka 8 milionů euro je však nízká.

Příštím klubem, ze kterého budeme představovat hráče, je mistrovské Dinamo Zagreb, vedoucí tým HNL.

Autor: Ugljan / Eurofotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ten Kalinič to je velká nádej...., mohol by sa niekde v zahraničí presadiť....

Reagovat
smazaný uživatel

což takhle napsat pořádný článek o Hajduku?

to že se jako jediný jugoslávský klub nemusel po válce přejmenovat (nebo být úředně zrušen) dost vypovídá o jeho tehdejším charakteru....

Pro mně to je jeden z nejsympatičtějších klubů Kontinentální Evropy, škoda, že chorvatská liga je tak slabá (slabší než Gambrinus), takže teď je tam velký úpadek...

Reagovat
smazaný uživatel

Připravuju seriál o chorvatských klubech, teď dobíhají hráči.

Reagovat
smazaný uživatel

Aj mňa by to zaujímalo....

PS:Pridajte sa,Ugljan nám vyhovie....

Reagovat
honziss

Nikola Kalinič - kdo to jméno ještě neslyšel, tak si jej zapamatujte, protože přirovnání k Alenu Bokšičovi není náhodné, je to budoucnost chorvatského nároďáku a možná i celého evropského fotbalu.

Snad nebude mít takové zdravotní lapálie jako míval právě Bokšič.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Radin

jej Bokšič to už je tak dávno,Prosinecki,Suker atd,mládí...

Reagovat
honziss

No, dávno to ještě zas tak není, ale byla to skvělá generace, díky které Chorvatům ve fotbalu přeju.

Reagovat
Radin

12 let je víc jak polovina toho co sem zatím žil :-)

Reagovat
honziss

Tak 12 let, tihle hráči zažili největší úspěch před 10 lety a kariéry většinou končili až v tomto století, což opravdu zas tak dávno není. 12 let určitě ne.

Reagovat
smazaný uživatel

sukeruv dres mam este tedkom nekde ve skrince

Reagovat
kubys

Ale slyšel!!! V jedné naší diskuzi jsem ho hodnotil, jako dobrou náhradu za Deana

Reagovat
kubys

Sorry, jsem to blbě přečetl. Místo - "kdo to jméno ještě neslyšel", jsem přečetl - "to jméno jsem ještě neslšel" Je fakt, že pak zbytek příspěvku mi jaksi nedával smysl

Reagovat
fantomas

Reagovat
honziss

Právě tehdy jsem se na něj hodně zaměřil, zjišťoval si o něm informace, sledoval pár zápasů, no a teď je to pro mě jeden z oblíbených fotbalistů, kterému hodně věřím do budoucna.

Reagovat
smazaný uživatel

Ááááá, Kalinič. Ugjane, jak moc pravděpodobný vidíš ty, jakožto znalec, jeho přestup do Valencie?

Reagovat
smazaný uživatel

za ty peníze, co valencia nabízí, tak nereálně

Reagovat
božský John

Super,super..ten Hajduk se mi začíná líbit čim dál tim víc...ugljane,hraje s Kaliničem v útoku ještě Tomisav Bušič?....taky výbornej nadějnej útočník...

Reagovat
smazaný uživatel

Bušič samozřejmě hraje stále v útoku Hajduku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele