Předfinálová řeč čísel

30.06.2002, 11:31
Aktuality
Brazílie – Německo. Toto složení finálového zápasu MS by asi nikoho nepřekvapilo, tyto země jsou nejúspěšnější v historii světových šampionátů. Brazilci titul získali čtyřikrát (1958, 1962, 1970, 1994), Němci třikrát (1954, 1974, 1990), obě země byly ve finále šestkrát.

Celkem se v historii dnešní finalisté utkali osmnáctkrát, zatím nikdy to ale nebylo na mistrovství světa. Naposledy to bylo 24. července 1999 na Poháru Konfederací, kde Brazilci vyhráli rozdílem třídy – 4:0. Statistiky jasně hovoří ve prospěch Brazilců, ti vyhráli jedenáctkrát, Němci jen třikrát, zbylé čtyři zápasy skončily remízou.

Také dosavadní vystoupení na letošním mistrovství vyznívá lépe pro jihoameričany. Kanárci všech šest dosavadních zápasů vyhráli, Němci vyhráli pětkrát a jednou remizovali. Oba týmy jsou v čele pořadí podle vstřelených gólů, Brazilci jich dali 16, dostali 4, Němci jich dali 14 a dostali jen jeden. Ze 14 gólů jich ale Němci osm nasázeli Saúdské Arábii, dva Kamerunu a ostatním soupeřům pouze po jednom.

Finále přinese mimo jiné i vyluštění tajenky zvané Zlatý míč. Ten získá nejlepší střelec šampionátu. Kandidáti jsou tři a všichni tři se ve finále představí. Pořadí zatím se šesti góly vede Ronaldo, za ním jsou s pěti zásahy Rivaldo a Němec Miroslav Klose.

Překvapující rozhodně není fakt, že méně karet zatím dostali Brazilci. Byli napomínáni pouze šestkrát, navíc Ronaldinho dostal červenou. Němci jsou v tabulce počtu žlutých karet na prvním místě, v šesti zápasech jich viděli 17, červenou jednu.

Brazilci vévodí kromě neporazitelnosti ještě jedné statistice, bylo jim odmáváno nejvíce ofsajdů. Kanárci byli do soupeřových ofsajdových pastí lapeni 26krát, Němci se v ofsajdu ocitli jen 15krát.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele