Pohled na střelecká čísla: vládne Lewandowski

05.03.2013, 16:57
Názory a komentáře
Dortmundský forvard Robert Lewandowski sice vládne, v uplynulém kole se ale ukázal se i pozapomenutý Ivan Klasnič. Za dalším dílem bundesligového příběhu 2012/2013 se ohlíží komentátor Eurosportu Václav Procházka.

Výhry ve fotbale bývají různé, nemusejí mít ani klasickou tříbodovou podobu. V této sezoně stále spíše jen sváteční střelec Mario Gómez jedno takové standardní vítězství zařídil Bayernu ve víkendovém pokračování bundesligy v Hoffenheimu. Další výhru spolurežíroval navrátilec do dortmundského základu Robert Lewandowski, kterému zkrátili třízápasový trest o třetinu, a Hannover srazil hned dvěma zásahy. Mezi řadou dalších střelců 24. kola nejvyšší německé soutěže ale figuruje i jedno mnohými možná už pozapomenuté jméno - Ivan Klasnič, útočník s transplantovanou ledvinou. Jeho 50. gól v Německu sice nepřinesl výhru Mainzu v Düsseldorfu (1:1), pro hráče samotného však určitě znamenal hodně. Něco jako vítězství.

Pojďme se zevrubněji podívat na kanonýrskou elitu. Vládne Lewandowski. Za 21 zápasů dal 16 branek, trefil se v průměru každých 113 minut. Klobouk dolů. Ale góly od něj už jsou vlastně samozřejmostí. V čele tabulky kanonýrů je s 16 zásahy společně s Kießlingem z Leverkusenu, další čísla však hovoří pro Poláka. V souvislosti s Lewandovskim se teď však spíše mluví o tom, kde dál bude působit. Zprávy v posledních dnech přicházejí různé, až z toho je zmatek, ale německá média mají celkem jasno. Pro Borussii a kanonýra, který se vyjádřil, že v Dortmundu neprodlouží kontrakt platný do léta 2014, existují dvě varianty. Podle té první odejde už po téhle sezoně, Dortmund zinkasuje od nespecifikovaného kupce nějakých 20 milionů eur a poohlédne se po jiném střelci (Džekovi?). Varianta číslo 2: Polák bude ještě rok dávat cenné góly za Borussii a odejde až po příští sezoně (zřejmě do Bayernu), ovšem zadarmo. Hlavu z toho má zjevně zamotanou šéf BVB Hans-Joachim Watzke, který se tvářil mimořádně zadumaně, když jej zabíraly kamery při duelu s Hannoverem. "Robert má smlouvu až do roku 2014. To platí, více se uvidí v létě," nevnesl do záležitosti více světla klubový manažer Michael Zorc.

Nechme se překvapit. Třeba i tím, jak si povede Dortmund v nadcházejícím derby se Schalke v závěru tohoto týdne a ještě před tím v odvetě Ligy mistrů s Doněckem. Pro obhájce německého titulu je právě evropská scéna tou poslední, na níž kromě jiných klubů ještě může zkusit zastínit v téhle sezoně zatím jasně úspěšnější Bayern Mnichov. Ale zpět ke střelcům. Mnichovský Mario Mandžukič může být s bilancí také spokojen, podle gólového průměru na zápas je mu v patách Kießling a také hannoverský Diouf, který se může dmout pýchou i nad tím, že na gól potřebuje jen něco málo přes 130 minut. Ve statistice, kterou zpracoval Bild, jsou uvedeni jen hráči, kteří dali nejméně 10 gólů. I proto, že čísla jsou jinak ošidná. Třeba v tom smyslu, že v popředí by podle jedné ze statistik byl i pozapomenutý Klasnič. Kdysi obávaný brémský snajpr, dnes už třiatřicetiletý, se v uplynulém kole bundesligy trefil poprvé od konce soutěžního ročníku 2007/2008. Do minulého víkendu odehrál v sezoně všeho všudy dvacet minut, teď přidal 45 a na gól mu tak stačilo něco málo přes hodinu. Kam se hrabou ostatní. Ale na to teď Klasnič určitě nemyslí, těší ho hlavně bundesligový návrat a že léta trvající trable jsou snad minulostí. S Brémami se kdysi - v roce 2008 - rozešel ve zlém, tamní lékaři podle něj zanedbali jeho zdravotní situaci, musel podstoupit hned dvě transplantace ledviny. Po odchodu do Nantes se neprosadil, rovněž tak v Boltonu. Kromě jiného později čelil obvinění, že znásilnil sedmnáctiletou dívku. Zažil konflikt s kapitánem anglické reprezentace Terrym, který ho údajně úmyslně zkusil udeřit do operované ledviny. Protivník si ovšem přisadil, že na něj Klasnič nejdříve plivl. Další fotbalové úspěchy nepřicházely. Chorvatská hvězda pohasínala.

Ani když v září loňského roku Klasnič zakotvil v Mainz, nezdálo se, že by měl přijít rázný obrat. Až v neděli. Ale jistotu, že se návrat do Německa opravdu povedl, zdaleka nemá. Trenéru Tuchelovi se zatím náležitě odvděčil za místo v základu. V závěru první půle vyrovnal na 1:1. Zaznamenal svoji jubilejní, už 50. trefu v bundeslize. "Gól potěšil," poznamenal k zásahu hlavou takřka z brankové čáry poté, co si Giefer neporadil s centrem. "Těžká práce," vtipkoval Klasnič. Mohl si říkat, že brankář tomu dost pomohl. Byl ale jen částečně spokojený: "Chtěli jsme vyhrát," dodal útočník.

Nejlepší střelci bundesligy
Lewandowski - 21 zápasů/16 gólů, průměr 0,76 gólu na utkání
Mandžukič - 20 zápasů/15 gólů, průměr 0,75 na utkání
Kießling - 24 zápasů/16 gólů, průměr 0,67 na utkání
Diouf - 19 zápasů/10 gólů, průměr 0,53 na utkání
Müller - 21 zápasů/11 gólů, průměr 0,52 na utkání
Ibiševič - 21 zápasů/11 gólů, průměr 0,52 na utkání
Szalai - 23 zápasů/12 gólů, průměr 0,52 na utkání
Meier - 24 zápasů/12 gólů, průměr 0,50 na utkání
Reus - 24 zápasů/11 gólů, průměr 0,46 na utkání
Petersen - 24 zápasů/11 gólů, průměr 0,46 na utkání
Rudnevs - 24 zápasů/10 gólů, průměr 0,42 na utkání

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Torres ?!

Reagovat
Talker

Bundesliga?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

Diouf

Reagovat
hefy

Véna Procházka si odskočil z treninku napsat článek?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole ta podoba plně chápu, že tě to zmátlo..

http://uploadpic.org/v.php?img=otVn4qJIG5

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

\lewandovski, hrozne platnej hrac pro tym, uvidime, jakou nahradu nakonec Dortmund privedem jinak opet neskutecne vyborny nakupy Bayernu, Dante - Letos stoper jako vino, Martinez - postupny zapracovani do sestavy, jde videt, ze opravdu vedeli proc ho kupuji, navic hernim stylem to neni typickej spanel, no a Mandzukic - jako nahrada, potazmo dnes uz rovnocenej utocnik vybornej, i pres 15 golu nema takovou koncovku jako Gomez, ale do kombinace se hodi lip, takze za vsechny

Reagovat
fabec1222

7. pro Honzu Homolku

Reagovat
smazaný uživatel

pro Klasničovy obsáhlé výroky

Reagovat
db18

Zase jen to, co se hodí

Mölders: 14 zápasů, 9 branek... 0,64 branek na zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Někdy si precti celej článek než něco napíšeš. Je tam jednoznačně psáno, že do statistiky se počítají jen útočníci co dali více jak deset gólu

Reagovat
db18

Přesto si myslím, že si Mölders zaslouží zmínku v článku, jelikož se v Augsburgu k tolika šancím zase nedostane

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele