POHÁR UEFA - PRVNÍ ZÁPASY TŘETÍHO KOLA

27.02.2004, 03:49
Aktuality
Po Lize mistrů se ve čtvrtek probrala ze zimního spánku i druhá nejprestižnější evropská klubová soutěž - Pohár UEFA. Úvodní duel se nepovedl jedinému našemu zástupci, Teplicím, které prohrály v Glasgowě s místním Celticem 0:3. O dvě obrovská překvapení se postaraly turecké kluby Gaziantepspor a Genclerbirligi, jež přehrály italské giganty AS Řím a Parmu.

Teplice, které přijely do Skotska v dosti zdecimované sestavě, nezachytily v Celtic Parku začátek zápasu a už ve 13. minutě svítil na ukazateli skóre stav 2:0. Domácí Celtic šel do vedení už po třech minutách, kdy se po Pearsonově kolmici zbavil Larsson bránícího Ryšky a střelou mezi nohy brankáře Poštulky otevřel skóre. O deset minut později pak Sutton zvýšil na dvoubrankový rozdíl a nad Severočechy se začala vznášet hrozba debaklu. Naštěstí pro Teplice se po tomto momentu zelenobílá mašina střelecky zadrhla a po změně stran ochabla i její aktivita. Přesto si téměř padesát tisíc fanoušků mohlo ještě jednou pořádně zakřičet. V poslední minutě totiž posunul všechny naděje českého týmu na postup do dalšího kola pouze do oblasti teorie znovu, tentokráte hlavou Larsson.

Ve třetím kole Poháru UEFA měly nejvíce zástupců, hned čtyři, Španělsko, Itálie, Francie a Turecko. A právě kvarteto ze země bronzových medailistů z posledního mistrovství světa narazilo na soupeře z těch nejatraktivnějších. A vedlo si nad očekávání dobře…

Nejhorší pozici do odvety si vytvořil Galatasaray. Ten dokázal před vlastním publikem pouze remizovat se španělským Villarealem 2:2, i když vzhledem k průběhu utkání mohou být Turci s tímto výsledkem spokojeni. V 6. minutě se totiž trefil Sonny Anderson, na jehož zásah navázal ve 22. minutě Riquelme. Domácí dostal zpět do hry o čtyři minuty později Erdogan, který vrátil do sítě Reinou vyražený míč. Vyrovnání se pak turečtí fanoušci dočkali v 51. minutě po parádně zahraném trestném kopu Cesara Pratese. To však bylo ze strany fotbalistů Galatasaraye vše a k vítězství jim nepomohla ani téměř půlhodinová přesilovka po vyloučení Ballesterose.

Dalším turecko-španělským soubojem byl duel mezi Valencií a Besiktasem. Trenér domácích Rafael Benitez nechal odpočívat některé opory a na výkonu jeho mužstva to bylo znát. Valencia začala hodně vlažně a do vedení šel překvapivě její soupeř. V 17. minutě totiž Ilie, pro něhož měl tento zápas zvláštní příchuť, protože za španělský celek dříve hrával, našel Pancua a jeho střela prošla vedle Palopa do sítě. Domácím předvedli první fotbalovou akci až ve 24. minutě. Canobbio na malém prostoru obtančil tři protihráče a vybojoval roh. Ten pak sám zahrál a na malém vápně našel osamoceného Sissoka, který hlavou umístil míč přesně k tyči. Otočit stav pak mohl Mista. Jenomže sám před Cordobou pouze nastřelil hostujícího brankáře, a tak zákonitě přišel trest. V 39. minutě utekl valencijským obráncům opět Pancu a podruhé zajistil svému týmu vedení. Z toho se však hosté neradovali dlouho. Už o tři minuty později se totiž Garridův tečovaný centr dostal až ke Canobbiovi a jeho střela bez přípravy znamenala vyrovnání. V prvním poločase se žádný příliš pohledný fotbal nehrál a jiné to nebylo ani po změně stran. Valencijští marně hledali recept na hostující obranu a mohli děkovat pouze Palopovi, že po obrovské příležitosti Pancua potřetí neprohrávali. V době, kdy už se zdálo, že střetnutí dospěje k remíze, zahrál Aurelio trestný kop a David Navarro zajistil hlavou domácím, vzhledem k průběhu utkání, dobrou výchozí pozici pro odvetu.

Zbylé dva turecké kluby, Gaziantepspor a Genclerbirligi, čekaly zápasy s AS Řím, respektive Parmou. Podle mnoha odborníků měly být tyto duely jasnou záležitostí, jenomže realita byla zcela jiná. Trenér AS Fabio Cappelo šetřil některé opory (Totti, Cassano, Pelizzoli), jejichž absence byla především v koncovce znát. Jediná branka utkání padla již v 19. minutě a na svědomí ji měl Yusuf Simsek, který je v Gaziantepsporu na hostování, když si v šestnáctce zpracoval míč, obešel jednoho z obránců a překonal Zottiho. Hosté kontrovali šancí Carewa, ale ta se neujala podobně jako ve druhé půli příležitost Delvecchia a trestný kop Dellase. Domácím postupně docházeli síly, přesto mohli Římany ještě jednou šokovat, jenomže rána Ghaňana Samuela Johnsona orazítkovala pouze břevno. Mnohem horší pozici do odvety si však v porovnání s aktuálně druhým týmem italské Serie A vytvořila Parma. Té zřejmě neprospělo patnáctiminutové posunutí začátku zápasu. Jedinou branku vstřelil v 58. minutě hry hostující Josip Skoko, který na hranici šestnáctky natáhl ke střele a nedal Freyovi v domácí bráně žádnou šanci. Parmským tak nebyla nic platná jejich převaha.

Dalším italským týmem ve třetím kole Poháru UEFA je letos trápící se Perugia. Ta přivítala na svém hřišti nizozemský PSV Eindhoven, jemuž to v poslední době také příliš nejde. Tento duel nakonec skončil pro odvetu hodně ošidnou bezbrankovou remizou. Velkou šanci na její odvrácení měl pět minut před koncem hostující Bouma, ale jeho rána z 25 metrů orazítkovala pouze tyč.

Zřejmě největší pozornost poutal souboj posledního italského zástupce, Interu Milán s francouzským Sochaux. Hosté měli výborný vstup do utkání a už v sedmé minutě se po rohu hlavou trefil Vieri. Aktuálně pátý tým francouzské nejvyšší soutěže a přemožitel Dortmundu měl více ze hry a čtrnáct minut po změně stran se mu zásluhou Fraua podařilo vyrovnat. Nerozhodný stav však na ukazateli skóre příliš dlouho nevydržel, protože o pouhou minutu později získal vedení zpět na milánskou stranu Recoba. Hrdina večera se ale jmenoval Pierre-Alain Frau. Deset minut před koncem totiž po chybě brankáře Tolda vyrovnal na konečných 2:2.

Další francouzští zástupci si vedli o poznání lépe. Bordeaux vyhrálo v polském Grodzisku brankou Chamakha z poslední minuty 1:0, a to i přesto, že od 30. minuty hrálo bez vyloučeného Costy. Stejným výsledkem skončil i duel Marseille s ukrajinským Dněpropetrovskem. O osudu tohoto utkání rozhodla 55. minuta a v ní proměněný pokutový kop Didiera Drogby. Ani čtvrtý zástupce země galského kohouta neokusil hořkost porážky. Auxerre však s výsledkem příliš spokojené nebude, protože doma uhrálo pouze bezbrankovou remízu s Panathinaikosem. Svůj den tentokráte neměl především kanonýr Djibril Cisse.

V posledních zápasech konečně se probouzející Barcelona zavítala na půdu dánského Bröndby Kodaň. Zápas měl zvláštní příchuť pro domácího trenéra Michaela Laudrupa, který během sví aktivní kariéry oblékal právě dres katalánského velkoklubu. Jeho svěřenci v tomto duelu rozhodně nepodali špatný výkon, přesto nakonec odešli s prázdnou. V 62. minutě totiž ukázal svou nepostradatelnost Ronaldinho. Nejprve si sám vybojoval trestný kop z dvaceti metrů, z něhož nejprve nastřelil břevno. Dánští obránci však nebyli schopni odvrátit míč z vlastního pokutového území a dostali ho pouze na hranici šestnáctky, kam se Ronaldinho mezitím přemístil. Brazilský záložník udělal soupeři kličku do středu hřiště a následnou přesnou střelou, na niž si domácí brankář Zaza stihl jenom sáhnout, zajistil španělskému týmu do odvety skvělou výchozí pozici.

Po prvním zápase má postup téměř jistý i další španělský tým - Mallorca. Ta zavítala do Moskvy, kde se utkala s místním Spartakem, a uštědřila mu pořádný výprask. Hráčům hostujícího celku vůbec nevadila zima a především ve druhém poločase měli jasně navrch. První branku vsítil v 67. minutě Eto´o a triumf mužstva z Baleárských ostrovů potom v závěrečné desetiminutovce ještě zvýraznili Toni Gonzalez a Jesusu Perera.

Po dvou zástupcích mají ve třetím kole Anglie a Norsko. V Oslu na sebe narazili Valerenga a Newcastle. Hosté přijeli bez kapitána Shearera, ale i tak se v 39. minutě dostali zásluhou Bellamyho do vedení. Domácí hnalo dopředu vyprodané hlediště a nakonec je i dotlačilo k vyrovnání. V 54. minutě totiž srovnal na konečných 1:1 Normann. Liverpool přivítal na Anfield Road bulharský Levski Sofia a na vítězství se hodně natrápil. Hosté dobře bránili a recept na jejich obranu našel až v 67. minutě kapitán Steven Gerrard. Relativní klid do odvety pak domácím zajistil o tři minuty později další záložník, Harry Kewell. V dresu Liverpoolu nastoupil od začátku Milan Baroš a v poslední minutě ho střídal Cheyrou.

Fanoušci Benfiky Lisabon se již těší na víkend, kdy jejich klub oslaví sto let od svého založení. Malým předkrmem měl být duel s norským Rosenborgem. Hráči však své příznivce potěšili pouze jednou brankou. Přesně po hodině hry rozhodl o vítězství portugalského týmu Zlatko Zahovič.

Celkem přijatelného soupeře přisoudil los belgickým Bruggám, které skončily třetí v základní skupině Ligy mistrů. Soupeřem jim je maďarský Debrecen. O výsledku, stejně jako v šesti jiných zápasech, rozhodla jediná branka. Tu vstřelil pět minut před přestávkou domácí Rune Lange.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*Joan

Nechápu Rijkaarda, proč stavěl Saviolu, Xaviho, Puyola a Ronaldinha, i když rozhodl zápas. Tohle byl zrovna zápas ve kterým se mohl ukázat Sergio garcia, Iniesta atd... Kdyby jsme třeba o gol prohráli, tak by jsme ho stejně doma dokázali v plné sestavě eliminovat. Až se Ronaldinho zraní, tak to bude zase šest týdnů a vypadnem z formy. Rijkaard ho moc přetěžuje. Třeba Valencia šetřila hráče a taky vyhrála.

Reagovat
Kily

ale ten náš výkon podle toho taky vypadal, s výjimkou druhý poloviny prvního poločasu se na to nedalo koukat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele