POHÁR UEFA - PRVNÍ ZÁPASY ČTVRTFINÁLE

09.04.2004, 12:56
Aktuality
Pohár UEFA měl ve čtvrtek na programu první čtvrtfinálové duely. Skvělou výchozí pozici pro odvetu si vytvořila Valencia, která zužitkovalal svou více než hodinovou přesilovku a zvítězila v Bordeaux 2:1. Celtic doma pouze remizoval 1:1 s Villarrealem a stejným výsledkem skončil i souboj Eindhovenu s Newcastlem. V posledním duelu přehrálo Marseille nejtěsnějším poměrem Inter.

BORDEAUX – VALENCIA 1:2 (1:0)
Ze zbylých účastníků možná největší favorit přicestoval do Francie bez některých opor. Trenér Rafael Benitez se totiž rozhodl dát volno několika vytíženým hráčům a v sestavě se tak neobjevili například Ayala, Carboni, Albelda, Vicente nebo Mista, jejichž místa zaujali David Navarro, Garrido, Sissoko, Oliveira a Xisco. Zranění navíc vyřadilo ze hry tvůrce hry Aimara. Domácí trenér Michel Pavon se zase musel obejít bez klíčové postavy ofenzivy svého mužstva, Jeana-Claudeho Darchevilla, za něhož opět zaskočil Chamakh.

Lepší vstup do utkání měli fotbalisté z oblasti dobrého vína a do vedení je mohl v 16. minutě dostat Francia, ale po přihrávce Mavuby mířil nepřesně. O dvě minuty později se však už domácí mohli radovat. V 18. minutě Riera zahrával z ostrého úhlu trestný kop a překvapivou a nepříliš prudkou střelou nachytal Canizarese, který dokázal míč pouze přizvednout – 1:0. Hráči francouzského týmu byli na koni, z něhož je však svou nedisciplinovaností sesadil Mavuba. Ten totiž nakopl Sissoka a rozhodčí Riley mu bez váhání ukázal červenou kartu. Valencia se ve své početní převaze dlouho nedokázala prosadit a brankář Rame do konce prvního poločasu příliš práce neměl. Podobný vývoj měl i začátek druhé pětačtyřicetiminutovky a z letargie probral svůj tým až v 75. minutě kapitán Valencie Baraja. Hostující záložník si na hranici velkého vápna vyměnil míč se Sissokem a tváří v tvář Ramemu nedal domácímu gólmanovi šanci – 1:1. Početní převahu pak hráči španělského týmu využili ještě jednou. V 88. minutě obešel Rameho Canobbio, jehož střelu sice zastavila tyč, ale míč do prázdné brány doklepl dobíhající Rufete – 1:2.

Valencia se tak vytvořila skvělou výchozí pozici pro domácí odvetu a do karet jí navíc nahrává i disciplinární situace hráčů Bordeaux. Vedle vyloučeného Mavuby totiž nemůže Michel Pavon počítat pro odvetu ani s Chamakhem a Juriettim, kteří viděli svou třetí žlutou kartu v tomto ročníku evropských pohárů.



Eindhoven – Newcastle 1:1 (1:1)
Asi největší pozornost v tomto duelu byla věnována manažeru hostujícího celku Siru Bobbymu Robsonovi. Ten se po čtrnácti letech vrátil na Philips Stadion, avšak tentokráte v roli soupeře. V základní sestavě svého týmu musel zkušený trenér řešit pouze jeden problém, když na poslední chvíli zraněného Dyera nahradil Ambrose. To jeho protivník Guus Hiddink měl se sestavou o poznání větší problémy, protože nemohl počíat se zraněnými Ooijerem, Robbenem a Luciusem.

Domácí nastoupili do utkání s odhodláním co nejrychleji skórovat, o což se v úvodních minutách marně pokoušeli Park a de Jong. Zasloužené odměny za svou aktivitu se holandský celek dočkal po čtvrt hodině hry. Kežman obral o míč Hughese a přesnou střelou z hranice šestnácty nedal Givenovi šanci – 1:0. Pro srbského kanonýra to byl již pátý zásah v letošním ročníku Poháru UEFA. Až poté se osmělili také hosté a Waterreusovu pozornost vyzkoušel Speed a po něm i Ambrose. Domácí však byli i nadále lepším týmem a k pojištění náskoku měl dvakrát blízko Kežman. V prvním případě ale jeho střelu zblokoval jeden z obránců anglického celku a o chvíi později mířil Kežman hlavou nad. Rozhodčí Veissiere nastavoval v první půli čtyři minuty a tuto netradiční situaci dokázali hosté využít, když Robertův rohový kop posla hlavou za Waterreusova záda Jenas – 1:1. Ani po změně stran se obraz hry příliš nezměnil a aktinější opět byli domácí. Velkou smůlu měl jejich obránce Bouma, který v 52. minutě rozezvučel po rohovém kopu hlavou břevno. Newcastle měl poté několikrát i trochu štěstí, jako při pokusech Leeho a Kežmana, a vpředu byl až na pokusy Ambroseho a Shearera naprosto bezzubý. Přesto si nakonec odvezl z Eindhovenu dobrý výsledek pro odvetu.

Celtic – Villarreal 1:1 (0:1)
Osmifinálovému přemožiteli Barcelony se ve čtvrtfinále postavil do cesty další španělský celek, Villarreal, a v případě postupu ho nejspíše bude čekat další soupeř z Pyrenejského poloostova, Valencia. K tomu však má Celtic po úvodním duelu s Villarrealem dále, než jeho soupeř, protože před domácím publikem pouze remizoval 1:1. Prodloužil tak alespoň svou domácí sérii neporazitelnosti, ktrerá trvá již od srpna 2001.

Oproti víkendovým ligovým duelům se do základní sestavy obou celků vrátili na jedné straně Lennon a Petrov, na straně druhé pak Javi Venta a Josico.

Od úvodu utkání se čekal velký nápor Celticu, ale domácí hodně přibrzdila již 9. minuta. Skotský celek se sice ubránil po Riquelmeho rohovém kopu, ale mimo šestnáctku se míče zmocnil Roger Garcia a jeho centr prodloužil do sítě Josico – 0:1. Hosté mohli ve 14. minutě své vedení pojistit, Sony Anderson však ve své příležitosti po přihrávce od Riquelmeho selhal. O chvíli později měl vyrovnání na kopačce Petrov, jenomže proti byl výtěčně chytající Reina. Šest minut před koncem prvního poločasu měl gól na kopačce Jose Mari, jenomže po další geniální přihrávce od Riquelmeho přestřelil Marshallovu bránu. Největší šanci na zvýšení vedení měl španělský celek chvíli po začátku druhé části hry. To se po kombinaci s Battagliou ocitl ve 100% šanci Sony Anderson, Balde mu však skvělým obranným zákrokem ve skórování zabránil. Síť se tak vlnila na druhé straně, a to dokonce dvakrát. První Larssonův gól rozhodčí Vassaras správně neuznal, protože švédský útočník dopravil míč do brány rukou, kterou si chránil obličej při odkopu Reiny. V 64. minutě už ale bylo vše v nejlepším pořádku. To Agathe odcentroval z pravé strany, Reina špatně vyběhl a Larsson hlavou srovnal skóre – 1:1. Skotský celek poté hnán vyprodaným hledištěm ovládl zápas a několikrát byl blízko druhé brance. Velkou šancí ale pohrdl Larsson a proti Agatheho střele dobře zasáhl Reina.

Marseille – Inter 1:0 (0:0)
Francouzský celek v poslední době střelecky táhne Didier Drogba a ani tentokráte tomu nebylo jinak. Na útočníkovi z Pobřeží slonoviny ležela při utkání s Interem o to větší odpovědnost, že hrát nemohli hned dva útočníci, suspendovaný Mido a zraněný Marlet. V záloze se pak vedle sebe objevili hned dva tvořiví záložníci, Batlles a Meriem. Trenér italského týmu Alberto Zaccheroni měl potíže při skládání obrany, protože zdravotně do pořádku se nedali brankář Toldo a obránce Materazzi. Do brány se tak opět postavil Toldův náhradník Fontana, v útoku zase dostali příležitost Vieri s Martinsem.

Hned od začátku se dirigentské taktovky chopili domácí a Fontana musel ukázat své umění proti pokusu Meriema. Vyprodaný Velodrome hnal svůj tým za vítězstvím a fanoušky se pokoušel potěšit efektně Drogba, jehož nůžky však šly mimo. Hosté se osmělili ve 12. minutě, kdy po Karagounisově centru nebezpečně hlavičkoval Cristiano Zanetti. První půlhodinu zápasu ale jasně ovládli fotbalisté francouzského celku a největší příležitost si vypracovali ve 26. minutě. Po akci Ferreiry a Drogby se v jasné příležitosti ocitl Meriem, jenomže Fonanovu bránu přestřelil. Italský celek sázel na brejky a připomněl se pět minut před přestávkou, kdy po Martinsově přihávce protáhl Bartheze Vieri. Rozhodující okamžik utkání tak přišel chvíli po návratu z kabin. Ve 48. minutě se totiž ve vápně Interu uvolnil Drogba a střelou pod břevno nedal Fontanovi šanci – 1:0. Obrana hostujícího celku se poté ocitla po velkým tlakem a domácí mohli v 53. minutě zvýšit své vedení, jenomže Batlles po centru Ferreiry hlavou minul. V další příležitosti následně neuspěl Drogba a superšanci zahodil v 65. minutě Meriem. Ten dokázal obejít Fontanu a v cestě mu stál pouze Cannavaro, přesto nedokázal dopravit míč do sítě, protože jeho střelu zastavila tyč. Tlak Marseille neustával, avšak druhý gól již domácí přidat nedokázali. Své šance totiž v závěru neproměnili Beye, Drogba a Meriem. Inter si tak nakonec z Francie odvezl mírnou a pro odvetu hodně přijatelnou porážku.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

hlavne at to uhrajou marseille na interu at de dalsi italskej klub do pryc.....

Reagovat
HOST*

Tady te někdo vysazenej na italskej fotbal, ale co je milan, inter a juve?! Rivalové, jejichž fanoušci se zrovna nemusí! A proto Inter milánskejm chudákům ukáže, jak se vyhrávaj pohárový odvety!!!

Reagovat
smazaný uživatel

NO ITALY

P.S.Forza JUVE !!!!!

Reagovat
PJ

Nic takovýho... FORZA INTER!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Super výsledek-Celtic Villareal. Hrozně Romanovému týmu přeju postup,sazlouží si ho. Teď k němu nemaj daleko.

Reagovat
exmafie

Villarreal fakt válí,doufám,že porazí i Depor,mám na ně vsazený a na ty tvoje barcelonský dřeváky taky,tak to ve Valladolidu neposerte.....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

Setjne postoupi THE BHOYS....Barca..co..??

Reagovat
smazaný uživatel

Neposrali jsme to!

Reagovat
exmafie

Ale mi jo

Reagovat
Mr.Jindros

Kde je Barca ???? A jo vlastne..... vypadla

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele