POHÁR UEFA - NIC NENÍ ROZHODNUTO

14.03.2003, 12:39
Aktuality
První čtvrtfinálové zápasy Poháru UEFA nepřinesly mnoho gólů a ani jeden z duelů nelze před odvetami považovat za rozhodnutý. Dobrou pozici má Panathinaikos, který vyhrál 1:0 v Portu, ale portugalský tým zbraně neskládá. Dobře je na tom také Liverpool, který v Glasgowě vybojoval proti Celticu cennou remízu.

Zřejmě nejsledovanějším duelem čtvrtfinále byla "bitva o Anglii" – utkání Celtic – Liverpool. Manažer Celticu Martin O'Neill zariskoval, když postavil čerstvě uzdraveného Henrika Larssona. Už ve druhé minutě se to však vyplatilo – švédský internacionál kolenem dorazil Hartsonův centr a dostal svůj tým do vedení. Nebyla to ale první šance zápasu, tu měl už po 13 sekundách Hartson, když z voleje napálil břevno. Liverpool ale úvodnímu tlaku nepodlehl - vyrovnal v 17. minutě, kdy se po Riiseho průniku trefil Emile Heskey. Od vyrovnání převzali hosté iniciativu, ale až do konce zápasu už nebyl ani jeden brankář překonán.

Remíza 1:1 je výhodnější samozřejmě pro Liverpool, manažer Gérard Houllier však odmítá předčasně myslet na semifinále. "Máme za sebou jen polovinu. Čeká nás ještě minimálně 90 minut na Anfieldu, ale dát gól venku bylo velmi důležité," řekl francouzský kouč Reds. Opačné myšlenky určitě má jeho protějšek Martin O'Neill, odmítá však kapitulovat. "Vypadá to tak, že musíme jet na Anfield vyhrát. Ale proč ne? Půjdeme za tím, v žádném případě nevypadneme ve čtvrtfinále, aniž bychom pro postup udělali vše," prohlásil O'Neill.

FC Porto, suverénní v domácí lize, narazilo na hrobníka českých týmů v posledních letech – řecký Panathinaikos, na jehož kopačkách letos skončil Liberec. Jejich první vzájemný duel nabídl jediný překvapivý výsledek čtvrtfinále – Panathinaikos v Portugalsku vyhrál 1:0. Ukončil tak neporazitelnost Porta na domácím stadiónu, která trvala více než rok – naposledy portugalský tým doma podlehl Realu Madrid v utkání Ligy Mistrů koncem února minulého roku. Panathinaikosu se výhrou také povedla dobrá odveta – přesně před rokem a jedním dnem totiž v Portu prohrál 1:2. Včerejší zápas rozhodl jediným gólem v 73. minutě polský reprezentant Emanuel Olisadebe, když zužitkoval Kolkkův centr.

Vítězství venku, to je v pohárové matematice velice cenný úspěch. Trenér domácích José Mourinho však věří, že není nic ztraceno. "Byl to jeden z těch zápasů, kdy bychom ani po pěti hodinách hry nedali gól. Naštěstí jsme jen v polovině – stále máme ještě půlku před sebou," řekl Mourinho. Jeho protějšek Sergio Markarian byl pochopitelně spokojený. "Chtěl bych poděkovat hráčům za jejich kuráž a odolnost. Jsem velmi šťastný, porazili jsme jeden z deseti nejlepších týmů v Evropě," rozplýval se kouč.

Lazio Řím se mělo podle přání českých fanoušků utkat s pražskou Slavií. Osud tomu však nechtěl a do čtvrtfinále na úkor posledního českého pohárového zástupce postoupil turecký Besiktas. První čtvrtfinálový zápas, hraný na Olympijském stadiónu v Římě, rozhodl jediným gólem střídající Simone Inzaghi. V 50. minutě přišel na hřiště a už po pěti minutách se mohl radovat, když proměnil centr Dejana Stankoviče.

"Mám ze Simoneho radost, byl to jeho první zápas po zranění. Byl to dnes pro nás krok vpřed, protože jsme dali gól. Ale měli jsme spoustu šancí," řekl kouč Lazia Roberto Mancini. Trenér tureckého týmu Mircea Lucescu byl sice výsledkem zklamán, ale věří, že jeho tým v domácím prostředí vývoj čtvrtfinále otočí. "Lazio hrálo výborně, pořád útočilo. Hodně jim pomohly individuální schopnosti. Výsledek však nechává souboj otevřený," řekl po zápase Lucescu.

Jediná země, která má ve čtvrtfinále dva své zástupce, je Portugalsko. Ani jeden z městských rivalů Boavista, FC Porto však v úvodních zápasech své fanoušky nepotěšil. Boavista se v malém pyrenejském derby střetla s Malagou a španělský tým využil domácího prostředí – díky gólu Julia Dely Valdése z 18. minuty Malaga vyhrála 1:0. "Jsme v dobré pozici, nedostat gól bylo velmi důležité. Věděli jsme, že čtvrtfinále bude těžké, ale věřím, že uspějeme i v Portu," řekl po zápase trenér domácích Joaquin Peiró.

Celtic – Liverpool 1:1
FC Porto - Panathinaikos 0:1
Lazio – Besiktas 1:0
Malaga - Boavista 1:0

Autor: Petr Starý

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*sleepy

Podle me uz je rozhodnuto.Postoupi Liverpool,Panathinaikos,Lazio a Malaga

Reagovat
smazaný uživatel

ne, postoupi Celtic, Panathinaikos, Lazio a Boavista

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele