POHÁR UEFA - ČTVRTFINÁLOVÉ ODVETY

21.03.2003, 21:57
Aktuality
Jeden překvapivý výsledek, dvě prodloužení, jedno penaltové drama, dva postupující z jednoho města. To vše přinesly odvety čtvrtfinálových duelů v Poháru UEFA. A po dnešním losu, který se konal ve švýcarském Nyonu, známe i semifinálové dvojice...

"Bitva o Británii", jak byl nazván čtvrtfinálový souboj Celtic Glasgow - FC Liverpool, měla před odvetou mírného favorita. Liverpoolští "Reds" dokázali v Glasgow remizovat 1:1 a doma by jim k postupu stačila jakákoli výhra, nebo dokonce i bezgólová remíza. Liverpool si během prvního poločasu vytvořil několik šancí, žádnou však neproměnil a když v závěrečné minutě první pětačtyřicetiminutovky Alan Thompson prostřelil zeď při přímém kopu, vedl Celtic 1:0. Také ve druhém poločase byli domácí aktivnější , skotský tým jen občas vyrážel do protiútoků. Zhruba po hodině hry se na hřiště dostal i Milan Baroš, když vystřídal Vladimíra Šmicera, ale i když přinesl oživení o ofenzívy svého týmu, ke kýženému vyrovnání to nevedlo. Osm minut před koncem pak tečku za "Bitvou o Británii" udělal John Hartson, když parádní střelou nedal Dudkovi šanci.

Manažer Celticu Martin O'Neill označil vítězství svého týmu za mimořádný výsledek. "Bylo to pro nás velice těžké, řekl jsem svým hráčům jen to, ať se nedají. Zaslouží si uznání celého světa. Určitě máme šanci celý pohár vyhrát, ale každý z týmů, který se probojoval do semifinále, nás může porazit," řekl po utkání O'Neill. Naopak Gerard Houllier byl pochopitelně zklamaný, výsledek jej prý doslova "bolel". Aby ne, vždyť Liverpoolu se ani v lize příliš nedaří a případné vítězství v Poháru UEFA a zopakování úspěchu z předminulé sezóny by nechalo na domácí trápení zapomenout.

Panathinaikos Atény dokázal před týdnem vyhrát 1:0 na hřišti FC Porto a před odvetou si věřil, mohl si dovolit i jakýkoli nerozhodný výsledek. Ovšem už po čtvrthodině hry se po brejku Héldera Postigy trefil Brazilec Derlei a stav čtvrtfinálového dvojzápasu byl rázem vyrovnaný, domácí se začali bát. FC Porto bylo lepším týmem, a i když si pár příležitostí vytvořili i domácí, zápas dospěl do prodloužení. V něm měli první velkou šanci domácí, hosté však chaos ve svém velkém vápně po centrovaném přímém kopu přežili bez inkasovaného gólu. Na hráčích byla znát únava, hra se otevřela a toho využil opět Derlei, který ve 13. minutě prodloužení svým druhým gólem rozhodl.

FC Porto se stalo prvním týmem, který dokázal v evropských pohárech vyhrát na stadiónu Panathinaikosu. "Hráči tomu dali vše, jsem opravdu spokojen s jejich výkonem po celých 120 minut. A jsem hrdý na to, že jsme se zde zapsali do historie, zatím nikdo zde nedokázal vyhrát, ani Real Madrid," prohlásil kouč hostů José Mourinho. Trenér domácích Sergio Markarian přijal porážku sportovně. "V úvodu utkání jsme byli nervózní, dělali jsme chyby v obraně a z toho padl i první gól. Chtěl bych Portu pogratulovat a popřít mu hodně štěstí do dalšího kola," řekl trenér Panathinaikosu.

Lazio Řím jelo do Turecka k odvetě s Besiktasem s jednogólovým náskokem z domácího duelu. Dal se čekat vyrovnaný souboj, ale už po deseti minutách bylo prakticky rozhodnuto. Už v páté minutě se do brejku dostal Claudio López, ve vápně přihrál volnému Fioremu a ten prázdnou branku neminul. O čtyři minuty později hosté opět využili děravosti obrany tureckého týmu, na Fioreho centr si naskočil nikým nehlídaný Lucas Castromán a přidal druhý gól. V tu chvíli domácí potřebovali dát čtyři góly, dokázali však jen snížit, osm minut před koncem se trefil Sergen Yalcin.

Trenér postupujícího Lazia Roberto Mancini po utkání vyzdvihl hlavně to, že jeho svěřenci dokázali brzy proměnit své šance. "Dali jsme dva rychlé góly a pak to pro nás bylo jednodušší. Besiktas útočil a my jsme toho chytře využili," řekl Mancini. Kouč Besiktase Mircea Lucescu je přesvědčen, že celé čtvrtfinále rozhodl už první zápas. "Štěstí stálo na jejich straně. Výsledek prvního zápasu odvetu hodně ovlivnil, kdybychom nemuseli dát gól tak bychom tolik neútočili," popsal příčinu neúspěchu Lucescu.

Boavista Porto už počtvrté v letošní pohárové sezóně prohrála svůj zápas venku a počtvrté musela doma vyhrát. Španělská Malaga, letošní pohárový nováček, zatím ani jeden ze svých zápasů neprohrála. V dosavadních patnácti zápasech, včetně šesti utkání poháru Intertoto, dostala Malaga pouhých šest gólů. Bylo tedy jasné, že jedna z těchto sérií musí skončit. Téměř po celý zápas, který se nesl hlavně v útočném snažení domácího týmu, to vypadalo, že si Malaga podrží svou skvělou obrannou bilanci. Pak se však v 83. minutě z přímého kopu trefil Luiz Cláudio a když nerozhodlo ani prodloužení, přišly na řadu penalty. Pevnější nervy měli hráči Boavisty, všechny čtyři penalty proměnili, zatímco hosté se ze tří pokusů trefili jen jednou. Kouč domácích Jaime Pacheco byl po utkání pochopitelně v euforii. "Toto byl pro Boavistu historický večer. Hráči si zaslouží všechnu chválu, kterou jim můžeme dát," řekl Pacheco.

Semifinálový los proti sobě mohl svést FC a Boavistu, oba týmy z porta, ale nestalo se tak a na případné portugalské derby si musíme počkat až na finále. To by však Boavista musela uspět v semifinálovém dvojzápase s Celticem a FC Proto by muselo přejít přes Lazio Řím. Jediným týmem, který už někdy Pohár UEFA vyhrál a letos byl ve čtvrtfinále, byl Liverpool. Ten je ze hry venku a tak je jasné, že na poháru pro vítěze přibude nové jméno. O tom, jaké to bude, se rozhodne ve finále 21. května v Seville, semifinálové duely se uskuteční 10. a 24. dubna.

Liverpool – Celtic 0:2 (první zápas 1:1)
Panathinaikos - FC Porto 0:2 po prodloužení (první zápas 1:0)
Besiktas - Lazio 1:2 (první zápas 0:1)
Boavista - Malaga 1:0, 4:1 na penalty (první zápas 0:1)

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele