PO ITÁLII A PŘED...?

29.06.2006, 17:58
Aktuality
Sen skončil. Přišlo probuzení, nevlídné, sychravé, nepříjemné. Naše tolik očekávaná účast na MS 2006 patří minulosti. Postupem času opadnou vášně a bude čas na podrobnou a věcnou analýzu. Ano, jsme po Itálii a nejen po ní. Ale zároveň jsme před...?

Uplynulo deset let od největšího fotbalového úspěchu samostatné České republiky. Na stříbro z EURO 1996 nelze zapomenout. Zároveň můžeme tento rok a toto evropské mistrovství pokládat za první krok k účasti na MS 2006. Poborský, Nedvěd, Šmicer, byli u toho a stříbrné medaile jim tenkrát moc a moc slušely.

Ve stejný moment jsme si uvědomovali, že je zde šance dostat se znovu na MS, do Francie, o dva roky později. Nepovedlo se, právě tak jako v roce 2002 do Koreje a Japonska. Až letos. Ale mezitím se objevil další evropský šampionát, Belgie - Nizozemsko, ale zejména ten v Portugalsku a naši fotbalisté na něm sahali po zlatu, po titulu. Chyběl krůček, překážkou se stal pozdější vítěz turnaje Řecko. Museli jsme se spokojit s bronzem za účast a porážku v semifinále. Ale zde se vlastně zrodil tým, který později vybojoval v kvalifikaci, a následné baráži s Norskem, postup do Německa.

Co jsme na tomto turnaji ukázali a dokázali? Porazit USA po velice dobrém výkonu, když si jedničku zasloužili především neúnavní bojovníci Nedvěd a Rosický, ale také Jan Koller. Jeho nešťastné zranění se stalo jakýmsi vyvrcholením prokletí reprezentace České republiky. Po Šmicerovi a Barošovi přišel trenér Brückner o dalšího, a dá se říci posledního dobrého, útočníka.

Zmatek a bezcílné bloudění po hřišti v utkání s Ghanou, kde si nejlepší známku zasloužil jen brankář Petr Čech, který nás zachránil od debaklu. Pavel Nedvěd se snažil, ale také on se postupně vytratil.

A na závěr poměrně velmi slušný výkon proti Itálii. Dá se říci, že jsme za daných okolností na víc neměli. Znovu to byl kapitán týmu Pavel Nedvěd, který od začátku do konce burcoval spoluhráče, chodil si pro míče, zakládal útoky, přihrával, střílel. Jak jsem již napsal v článku po utkání s Ghanou, vynikající fotbalista. Bylo-li toto jeho definitivní loučení s reprezentací, nemá se za co stydět. Jen to vítězství chybělo. A s ním postup do osmifinále. Jistý byl také brankář Petr Čech, překvapil Radoslav Kováč v obraně, kde nahradil Tomáše Ujfalušiho, forma se vrátila jeho jmenovci Rosickému. A potlesk si zaslouží také Milan Baroš, za snahu, za ochotu riskovat zhoršení zdravotního stavu, obětovat se pro tým. Ostatní? Nic moc, skoro nic...

Jaký je tedy celkový dojem z působení naší reprezentace na tomto mistrovství světa? Střídavě oblačno, čekali jsme slunečno, ale ono se z pár mráčků zatáhlo nebe, zablesklo, zabouřilo a spustil se pěkný slejvák. A s ním odpluly také naše naděje. Zranění, karty, slabá lavička, ale také určitá "zaslepenost" trenéra Karla Brücknera. To jsou asi základní příčiny našeho vyřazení. Naučili jsme se vlastně jen dvě taktické varianty. Buď nakopávání míčů na vysokého Kollera a rychlého Baroše, což se dařilo 43 minut proti USA a pak se stalo zcela neúčinným. Nebo vyvážení míče Nedvědem a Rosickým, podél lajny také Grygerou, se snahou proniknout na dostřel branky. To se dařilo proti slabě hrajícím fotbalistům USA a částečně, díky Nedvědově nezlomné bojovnosti, proti Itálii. Ale ukázalo se jako nedostačující ve chvílích, kdy byl soupeř rychlejší nebo měl skálopevnou obranu. Při změně rytmu, přechodu z defenzivní taktiky na ofenzivní, jsme si nevěděli rady, mnoho z oněch deseti hráčů v poli působilo kolikrát až bezradným dojmem.

Ale nepouštějme se do podrobností, na hodnocení každého jednoho hráče a týmu jako celku jistě bude mnoho příležitostí. Nyní žijeme euforií, jsme plně vtaženi do atmosféry MS, byť kolikrát smutně přihlížíme radosti těch druhých, šťastnějších. Kroutíme hlavou nad neexistující penaltou ve prospěch Itálie, nad "býčími zápasy" v podání fotbalistů Portugalska a Nizozemska, nad zkratem švýcarských střelců, nad pádem Španělska a vzestupem Francie. Líbí se nám fotbal Argentinců, suverenita Němců, do spánku upadáme při pohledu na jednotvárnost hry Anglie. Tečka, MS 2006 je bez nás, budeme se radovat z dobrého fotbalu, bez nervů, mnozí škodolibě čekajíc na vypadnutí našich pokořitelů, zejména Italů, každý si jistě najde svého favorita a bude mu fandit až do posledního hvizdu rozhodčího.

Co dál? Myslím si, že nastal čas generační výměny. Počínajíc trenérem Karlem Brücknerem, kterému musíme být všichni vděčni za odevzdanou práci, za radost kterou nám přinesl na EURO 2004. Jednou provždy se také stane prvním trenérem, který dovedl Česko na mistrovství světa. Odvedl kus poctivé práce, která mu v závěru nepřinesla očekávanou sklizeň. Vše v životě jednou končí a proto: díky trenére, na shledanou.

To samé se dá říci o Pavlu Nedvědovi. Jeho vrtochy, odchody a návraty, jsou "manýry" hvězdy. Fotbalista je to ovšem vynikající a po právu mu již dnes patří místo v Síni slávy české kopané. Karel Poborský se ocitl za zenitem pravděpodobně již ve chvíli svého odchodu z pražské Sparty, zdá se, že do Německa jel za zásluhy. Formu tedy určitě neměl. Jan Koller, Vratislav Lokvenc, Tomáš Galásek, Jaromír Blažek, Vladimír Šmicer, ti všichni si odvedli své, dozrál čas pro jejich loučení. Za různé kluby si jistě odehrají své, přinesou ještě hodně radosti příznivcům dobrého fotbalu. Ale reprezentace se musí začít ohlížet po nových tvářích. Najde je? Existují? Znate jejich jména? Čeká nás kvalifikace na EURO 2008, Německo, Slovensko, Irsko, Wales, Kypr, San Marino, budování týmu pro MS 2010. Uvidíme, zda první zápas nové sezóny, 16. srpna 2006, s novým Srbskem, bude také pro nás znamenat něco nového.

Vedení ČMFS by nemělo zapomenout na tři věci :

1) Vybrat stejně zodpovědného trenéra jakým byl Karel Brückner.

2) Připravit hodnotný zápas na rozloučenou s touto fantastickou generací reprezentantů České republiky.

3) Ale hlavně ODSTOUPIT!

A co se očekává od nás, příznivců fotbalu a fanoušků Česka? Vyprodaný stadión a nekonečné ovace a poděkování všem těm jejichž jména proslavila náš fotbal po celém světě. Účast na MS 2006 nebyla černou tečku na konci jejich reprezentační kariéry! Naopak! Jejím vyvrcholením!


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (47)

Přidat komentář
HOST*

Především by měli odstoupit!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

hm,myslím,že příčinou byl špatný výběr hráčů.Chápu,že velký Karel chtěl dát odměnu všem hráčům,kteří se podíleli na superdesetiletí našeho fotbalu.Polovina tam jela za odměnu.On měl vždy jen 12-13 hráčů,ostatním dával velmi malou šanci.Jenomže přišlo pár zranění a bylo hotovo!

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší je, že si pak sám na to, že hrálo jenom 12 hráčů stěžoval a kromě Poláka na to svalil vinu za vyřazení, fakt hroznej alibista, já to řikám už dlouho...

Reagovat
smazaný uživatel

Výkon s USA byl vynikající jen po taktické stránce

Bruckner odstoupit, Poborský odstoupit, Galásek odstoupit, Lokvenc odstoupit, Šmicer s Nedvědem ať se raději šetří ať nezkončí na vozíčku. Meďa hrál sice skvěle ale za 2 roky už bude starý, nemá zapotřebí aby se na něj po Euru plivalo.

budovat nový tým pro další MS, pracovat s hráči, zkoušet, důvěřovat, omladit aby se zvýšila pohyblivost týmu a nemuseli jsme zažít další Ghanu

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Tahle generace byla naprosto výjimečná!!! Ale je čas podívat se pravdě do očí - už nemá smysl, aby pokračovala. Nemám nikomu nic za zlé, nechci je vyhazovat. Prostě už splnili svou úlohu a do nové se nemůžou pouštět, protože už nemůžou odevzdat maximum. Riskoval bych důraznou obměnu hráčů, experimenty, obětoval bych tomu klidně i EURO 2008, ale zkusil bych vybudovat mladý, nový a perspektivní tým. Háček je v tom, že ty hráči prostě nejsou... jsme snad ztracená generace?

Kdo by měl skončit : Brückner, Nedvěd, Galásek, Poborský, Koller, Lokvenc, Heinz, Jiránek, Štajner, Blažek.

Kdo by měl pokračovat : Rosický, Čech, Jankulovski, Ujfaluši, Grygera, Rozehnal, Polák, Baroš, Jarolím...

Kdo by měl začít : Skácel, Sivok, Filo, Limberský, Svěrkoš, Jarošík.

Reagovat
smazaný uživatel

Sivok nemá v nároďáku co dělat.

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Těžko říct. Ono tam neměla co dělat třetina hráčů, když jsme byli na vrcholu a stejně to fungovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nemám na mysli fotbalové kvality.

Reagovat
Marv

To jako chces ric,ze tam das radsi druholigovyho hrace nez Sivok, jenom kvuli tomu, ze hraje za Spartu Dokturku, dokturku

Reagovat
smazaný uživatel

Ty nemáš vůbec ponětí, o čem mluvím, tak zalez.

Reagovat
smazaný uživatel

ty málokdy diskutuješ o fotbale že?

Reagovat
smazaný uživatel

To má s fotbalem úzkou spojitost...a k výběru národního týmu to bezpochyby patří, tak co se ti nelíbí?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš snad, že pár povýšeneckých prohlášení a naduté chování z něho dělá špatného člověka a do repre nepatří? Naopak nezkrotné mládí bude repre hodně potřebovat, on časem zmoudří...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, nemá tam co dělat. Někdo jako on nemá co reprezentovat naši zem.

Reagovat
smazaný uživatel

To byla interní pražská záležitost, tak se nemíchej. Jestli máš teda na mysli tu jeho deklaraci po derby... Za proslovy ho neplatěj´ (naštěstí), platěj ho za hraní, to by si pár hráčů za repre nezahrálo nikdy.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo tam necpe druholigový hráče, ale vem si to tak, že reprezentace, jak už název napovídá, reprezentuje danou zemi. A ČR už takhle nemá ve světě zrovna dobrý jméno, natož aby se Sivok svym tradičnim způsobem projevil po nějakym zápase na adresu soupeřova hráče ( ne že bych čekal, že on se naučí třeba i nějkaej cizí jazyk... ), nedej Bože samotnýho národa - to by byla ostuda jak prase.

Reagovat
Marv

To, ze neco rekl jeste neznamena, ze to bude delat v repre.

Takovej mladej kluk proste obcas ulitne...Ja bych ho dal do repre uz na pristi zapas-ma skvely hlavicky, defenzivu a je to vudci tip...V takovym veku delat kapitana v nejlepsim ceskym tymu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak podle tvý logiky vraha taky nezavřeme, protože mu to "ulítlo" a nebude to už dělat? Sivok se jako idiot prokázal už mockrát, to už neni náhoda nebo zkrat, prostě je takovej, má takový chování - to se neodnaučíš jako nekousat si nehty, to je výchovou od dětství a nelze to změnit za tejden. A pokud se tak chová pořád, tak na to v repre nezapomene.

Reagovat
HOST*

Souhlasim, taky tam nemají co dělat Piták, Lokvenc, Heinz, Jun, Blažek, Štajner, Sionko.

Reagovat
smazaný uživatel

hráči jsou ale nebudou hrát hned skvěle, je potřeba s nimi pracovat, ukázat je světu, aby pak rostli v kvalitních zahraničních klubech.

Reagovat
PJ

Proč by neměl pokračovat třeba Koller?

Ono je sice hezký, když se udělá velká obměna a staví se novej mladej tým, ale na to by museli bejt dostatečně kvalitní hráči. A ti u nás nejdou. Kdyby se vyházeli všichni ti, který si napsal, a místo nich vzali noví, tak budem v kvalifikaci o euro bojovat s Kyprem o pátý místo...

Reagovat
Marv

Myslim, ze v nejblizsich 12 letech se na ms nepodivame Mozna na euro

Sestava v pristich letech

Čech-to je jistota jeste tak na 10 let

Grygera

Rozehnal....nic moc...hodil by se jeste jeden stoper

Ujfalusi-tak max. na euro.....

Jankul-pokud bude hrat tak bude jeden z nejlepsich

Polak-v kvalifikaci vypadal skvele,ale na ms to byl jeden z nasich nejhorsich... Ale myslim,ze on by mel vest cesko v budoucnosti,akorat potrebuje zkusenosti....Na sampionatu proste podlehl tlaku. Sivok by mu mohl nejvic konkurovat.DZ je na nekolik let vyreseny

PZ- Nikdo me sem nenapada Mozna Pitak,ale..

Rosicky- Gooooood

Skacel- Skvela sezona, mel byt uz na ms.Urcite by hral lip nez Plasil

Baros-

Koller udela tak max. 1 dobrou a 1 horsi sezonu...Na euro bych ho uz nebral..Asi bych nedaval ani do kvalifikace a pokusil bych se tam zabudovat nekoho jineho

Reagovat
smazaný uživatel

Čech (Čech) - Ujfaluši (Jiránek), Grygera (Zápotočný), Rozehnal (Kováč), Jankulovski (Kadlec) - Piták (Plašil?), Polák (Sivok), Rosický (D. Jarolím), Skácel (Jankulovski?) - Baroš (Matušovič), Koller (Svěrkoš)

Reagovat
Marv

nj na Kadlece sem uplne zapomnel.....

Reagovat
smazaný uživatel

Zase to nepřeháněj, nemůžeš vyházet všechny Místo Matušoviče ( ) Štajner, šanci bych dal i Kobylíkovi. Takové rychlé křídlo se solidním centrem nám chybí.

Reagovat
Marv

Kobylik urcite neni na reprezentacni urovni

Reagovat
smazaný uživatel

A Kadlec?

Reagovat
Marv

Kadlec jo

Reagovat
HOST*

ten tak čurák jeden spartanský.

Reagovat
Marv

Hm tak jenom kvuli tomu,ze hraje za Spartu neni dost kvalitni na zkousku v reprezentaci Takze my jako chces ric,ze kdybych trenoval Brazilii tak na mundial nevezmu Ronaldinha, Edmilsona.....

Reagovat
HOST*1860

Jestli nekdo neni na repre urovni tak to je jen Matusovic(a to ne ze hraje za Spartu), Kobylik, hraje celkem vyrovnane a v Biefeldu ma stabilni misto..Bral bych ho..

Reagovat
HOST*1860

Jestli nekdo neni na repre urovni tak to je jen Matusovic(a to ne ze hraje za Spartu), Kobylik, hraje celkem vyrovnane a v Biefeldu ma stabilni misto..Bral bych ho..

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl ste někdo tu reportáž v Na vlastní oči? Prej tam bylo něco o tom, že Sparta má pozemky pod Letnou zastavený na miliardu korun a možná proto se tak spěchá na stavbu Národního ( čti spaťanského ) stadionu právě tam. Sám sem to jenom četl na efotbale a v archivu na netu to ještě neni. IMHO to dává smysl, páč lokalita je to strašná, já sem měl problém tam onehdá vůbec zaparkovat na derby a to přišlo "jenom" asi 13tisíc lidí, co by se dělo při 40-50ti na repre radši ani nedomyslet.

Reagovat
smazaný uživatel

No je to zástava v případě,že Sparta nebude splácet úvěr,což je vcelku bezpředmětná záležitost.Jinak národní stadion na Letné je pičovina nejhrubšího zrna.Mě snad přijde,že to dělají na truc vám.Jo a na 40-50 tisíc zapomeň .

Reagovat
smazaný uživatel

Bezpředmětný? Prostě maj dluhy a za těma se musí něčim ručit, buď movitym nebo nemovitym majetkem. A co bude mít Sparta, když se tam bude stavět NFS? Nic! Nebude mít svůj stadion, nebude mít už ani pozemek = nebude mít čím ručit. A nelze převést pozemky na ČMFS, pokud jsou zatíženy závazkem, tzn. někdo to musí zaplatit a to bude ČMFS. A co sem slyšel od známýho, co maká na ČMFS, tak prej Sparta pozemky prodá právě za miliardu ( tzn. smázne šmahem svý mega dluhy ) a půjde na NFS do nájmu, ale to už ne za tržní hodnotu, nýbrž za symbolickou 1Kč

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tady to je http://www.nova.cz/tvarchiv/video/?video=39616 Připravte si pytlík na zvratky...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, ano, vše co tady píšete je pravda, ale zas to nepřehánějte, přiměřeně! Já bych zkusil jako kouche Petrželu, ten by s těma mladýma rád pracoval. Náčelník už by měl odejít, odvedl své, budoval kádr, který se dá řadit mezi nejlepší v historii. Ale! změna je život a nedovedu si představit starouše Karla jak dá šanci např. Jarošíkovi, Skácelovi,Svěrkošovi. On celý svůj život sází na svoje vybrané koně...

Reagovat
HOST*Potty

Honza Koller teda rozhodně do důchodu nepatří! Na jeho stylu hry se stáří moc neprojevuje. Je to skvělý hráč a podle mě světový unikát. Takového háče nemá nikdo, aspoň ne tak kvalitního! Honza musí hrát ještě aspoň do Eura 2008!

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli nový trenér, tak Zeman, Petržela nebo Hašek (Ivan, ne Martin ).

Reagovat
smazaný uživatel

Zeman imho ne, ten do Čech nepůjde, kritizuje to ze všech stran ( a oprávněně ), Petržela to samý. Navíc oba maj jméno jinde. A Hašek tušim jde do St. Etienne ne? Prostě normální trenéři pod tímhle vedením k repre nepůjdou, protože si nenechaj diktovat sestavu.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych Zemana taky celkem bral, alespoň by se na ten fotbal dalo dívat.. Když sem každý hází sestavy, tak jí sem taky lousknu:

Čech(Laštůvka)

Grygera(R.Hubník), Rozehnal(Kováč), Ujfaluši(Latka), Jankul(Kadlec)

Piták(Plašil), Polák(Jarošík), Rosa(Jarolím), Rudi(Kobylík)

baroš(Svěrkoš), Koller(Zb.Pospěch)

Krátce k Sivokovi..Ať si leze kanálama a nedělá ostudu Česku ve světě..Věřim tomu, že se od Řepky vylízanýho naučil ještě nějaký nový kousky, takže raději nepovolávat..

Ještě dotaz, koukal jste včera někdo na pořad Na vlastní oči..?bylo tam o tom Národním stadionu, soudruh Košťál a jeho sestava zkurvenejch podvodníků..

Reagovat
smazaný uživatel

Zeman všude hraje 4-3-3, to bychom válcovali i Brazílii.

Cože, říkal někdo něco?

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, zapomněl jsem na některé hráče, takže nová sestava:

Čech

Ujfaluši, Grygera, Rozehnal, Jankul

Polák, Rosický, Jarolím

Baroš, Koller, Rudi

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně takhle to vidím i já a jestli chceš, tak mi můžeš dělat asistenta

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já si tady nedokážu představit spolupráci s někým, kdo má něco(hodně) společného s Realem..

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, Wector tady zmínil tu záležitost s Národním stadionem, který mi v malém připomíná sporty o LOH v Praze. Zapomněl ale na jednoho pána, který za tím stojí a který stojí i za reprezentací a který je tím nejtučnějším vředem na tváři českého fotbalu a osinou v prdeli (ano, i větší než ty, Wectore, proti tobě je to přímo kláda) valné většině rozumně uvažujících fotbalových fanoušků. Ano, můžete třikrát hádat, je to pan zmrd, čurák, píčus, zkundyksicht, hovnožrout, matko-, praso- a koňomrd Košťál - věčně neomylný, věčně samolibý a věčně se slizce tlemící fekál!!! Až bude on pryč, bude se českému fotbalu dýchat lépe. On a jeho poskokové, kterých taky není málo. Nechápu ani jednoho člověka, který může fandit klubu, v jehož čele stojí (byť třeba zákulisně) takováto kreatura! Řešení mě nenapadá, vlastně napadá, ale za to bych šel bručet... Možná snad zásah shora, něco typu: "Dáme prachy na stadion, když půjde Košťál do prdele", ale to jsem asi idealista.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele