Petr: Přestup do Parmy byl nejlepší cestou

15.07.2008, 10:30
Rozhovory
Každý si určitě vzpomene na mistrovství světa do 20 let v Kanadě, kde v českém týmu zářil talentovaný brankář Radek Petr. Ten ihned po turnaji zamířil do italské Parmy, kde v první sezóně nenastoupil ani na minutu, jeho tým sestoupil, ale i přesto si tento přestup pochvaluje a věří, že se vydal správnou cestou

Už je to rok od památného MS do 20 let v Kanadě, na co z turnaje po té době nejraději vzpomínáte?
Nejraději vzpomínám na celý turnaj v Kanadě - na výbornou partu, která tam byla, skvělé zápasy v úžasné atmosféře, poznávání zámořských měst v Kanadě i na úspěch, co se nám povedl. Zahrát si na mistrovství světa byl úžasný pocit!

Právě až z Kanady se o vás dozvěděla i širší veřejnost a také projevila zájem italská Parma. V čem byla její nabídka tak zajímavá, že jste na ni kývnul?
Byla to nejlepší cesta, kterou jsem mohl zvolit. Po poradách a zvažování jsem se rozhodl pro odchod do Itálie. Byla to volba především o dalším fotbalovém růstu a mé fotbalové budoucnosti.

Do Itálie jste odešel bez jakékoliv zkušenosti z první, či druhé ligy. Jak jste se s tímto skokem vyrovnal, co pro vás znamenalo největší problém, kromě neznalosti jazyka?
Velký problém je samotný odchod do ciziny, kde si musíte zvykat úplně na vše. Největším problémem bylo si zvyknout a naučit se novému stylu chytání. Tento skok můžete překonat jen poctivou prací a trpělivostí.

Jan Hable, záložník Fiorentiny, v jednom rozhovoru prohlásil, že největší problém pro něj znamená italská kuchyně, jak chutná vám?
Italská kuchyně mi nedělala žádný problém, ale nejvíce vždycky chutná od maminky.

Parma sestoupila po loňské sezóně do Serie B, což je pro tým, který ještě před pár lety patřil mezi horní týmy tabulky první ligy, určitě veliká tragédie. Jak se s touto skutečností fanoušci vyrovnali?
Nejen fanoušci, ale všichni kolem fotbalu v Parmě se s tímto faktem srovnávali těžko. Proto se jasným a jediným cílem pro tento rok stal návrat do Serie A!

V premiérové sezóně jste šanci v prvoligovém zápase nedostal, počítal jste s tím? Jak vidíte své šance v nadcházejícím ročníku?
Přestup do Parmy byl otázkou budoucnosti, a proto jsem ani nečekal, že si zachytám Serii A. V tomto roce budu minimálně druhým brankářem, ale na vše je ještě brzy. Teprve nám začala příprava a vše se teprve vyjasní. Rozhodně chci být dobře připraven na svou šanci.

Podobně jako třeba váš bývalý brankářský kolega z Ostravy Petr Vašek jste prošel oběma hlavními slezskými kluby, Baníkem i SFC Opava, ve kterém se vám líbilo více?
Oba kluby pro mě byly velkou zkušeností a školou v mém fotbalovém životě. Těžko se hodnotí, kde jsem se cítil lépe... Šťastnější léta jsem asi zažil v Opavě, ale mé díky patří oběma klubům a především práci trenéra Svatopluka Schäffera, ten se podílel na mém brankářském růstu asi nejvíce.

V Česku právě odstartovalo mistrovství Evropy hráčů do 19 let, jak vidíte šanci českého celku po výhře 2:0 nad Anglií?
Klukům hájící naše barvy bych přál zlaté medaile a minimálně vybojovanou účast na MS příští rok v Egyptě. Vítězství nad Anglií už o něčem svědčí, a to především o síle týmu.

Kdo je pro vás největším favoritem tohoto turnaje?
Favoritem těchto turnajů je většinou Španělsko, ale já budu věřit Česku!

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (39)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No podle mě to zase tak slavný přestup neni. Mohl ještě zůstat v nějákém týmu v česku, kde by určitě dělal jedničku. V Itálii nechytá a navíc spadli do Serie B. Určitě si finančně pomohl, ale v tomhle věku je důležité, aby toho co nejvíc nachytal a to tohle angažmá nesplňuje

Reagovat
smazaný uživatel

presne taky si myslim ze mel jeste sezonu nebo 2 zustat a chytat v GL a pak vodejit

Reagovat
smazaný uživatel

Jó, jó, v Baníku by si fakt zachytal...

Reagovat
smazaný uživatel

že neni na očích neznamená že nechytá. Určitě chytal za nějaké béčko + příprava s A teamem. Teď je aklimatizovaný a může dělat dvojku v áčku v 2.lize. Určitě je to pro něj lepší než chytat, třeba jako jednička ve 3.lize v Česku. Pokud vim tak v ČR nechytal ani v Gambrinus lize ani ve 2.lize. Takže přestup do Itálie mu jedině prospěl.

Reagovat
Miky.77.14

Souhlasim stebou

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže kdyby přestoupil v rámci české ligy,chytal by určitě pravidelně...

Jinak souhlasím,Parma se mohla zdát jako krok zpět,ale nemusí to tak nutně být.Určitě získá zkušenosti,naučí se něco nového a bude spoléhat více na sebe. Pokud bude dvojka,stačí pár chyb jedničky,zranění nebo něco podobného a chytá stabilně. Za rok může být Parma zpátky v Serii a on jako jednička...

Reagovat
smazaný uživatel

no tak nějáké připravné utkání nebo za "A" nebo chytání za "B" mu snad nevynahradí ligový zápas na nějáké úrovni, myslel jsem to tak, že by ho určitě nějáký tým po MS 20 v GL angažoval a chytal by tam. To by mu určitě prospělo víc, než nějáké chytání za "B" Parmy a kdo ví vůbec kolik toho v tom "B" nachytal. Přeju mu to ale opravdu si nejsem jistý tímto jeho krokem

Reagovat
smazaný uživatel

No ale pro něho je to dorý krok, protože sedí na lavce za dobré peníze. Ale jinak s tebou uplně souhlasím!

Reagovat
smazaný uživatel

ne je dobre ze bracha odesel aspon mam comp sam pro sebe

Reagovat
smazaný uživatel

tojo

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

Je to hodně talentovanej brankář ale má navíc než aby dělal dvojkuve druhý lize měl by se vrátit do česka nebo přestoupit jinam

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas

www.ajax.wgz.cz

Reagovat
Slejdy

nvm no

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně je to průměrný brankář, který těžko něco dokáže. Jeden turnaj z něho nedělá kvalitním talentem.

Reagovat
smazaný uživatel

je to talentovaný brankář, ale v Parmě podle mě svůj talent nerozvyne

Reagovat
smazaný uživatel

Je ho škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, jak to může být nejlepší cesta jakou se mohl vydat, když si ani na balon nešáhl. Měl by se vrátit do česka do Baníku vydobýt si post jedničky a sbírat zkušenosti v poháru UEFA a později by mohl hrát s Baníkem i ligu mistrů. A kdyby se dostal do reprezentace, tak by konečně mohl jít do nějakého epšího klubu třeba v anglii nebo v Rusku by se traky neztratil!

Reagovat
smazaný uživatel

V Baníku by byl až třetí brankář...

Reagovat
smazaný uživatel

Jen jedna otázka. Kolik mladých golmanů dělá v české lize jedničku? Nemyslím si, že by u nás dostal šanci, a proto je pro něj opravdu lepší být v Parmě a tam se snažit prosadit. Nehledě k tomu, že hned po turnaji v Baníku řekli, že u nich stejně jedničku dělat nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Naprosto souhlasim a kolik mladych a talentovanych brankaru uz z ceska odeslo aby delalo jednicku krome Cecha? brankari v CR teda nic moc az na Vaniaka ale je to pravda v italii na treninku se urcite nauci vic nez v cechach (kdovi treba by zase chytal v Mutěnicích)

Reagovat
smazaný uživatel

Tam teď chytá taká k*rva, že si to ani nedokážeš představit...

Reagovat
smazaný uživatel

My máme celkem slušnou základnu golmanů,at to je Čech,Zítka,Laštůvka,Drobný,M.Čech...Ano,jen Čech se řadí k brankářské špičce,ale ostatní chytají v prvoligových týmech v Evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

copak se ti nezdá?

Reagovat
smazaný uživatel

S tím se nedá konkurovat. Když chytají v prvoligových týmech to nic neznamená.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře,poměřme naši dnešní brankářskou špičku s hráči v zahraničí před pár lety - jsme na tom líp...

Řekni mi,kdo má o tolik lepší golmany než my - snad jen španělé mají více špičkových golmanů... My máme jednoho,který patří mezi širší světovou špičku. Nevím,co očekáváš více,že bude od nás 5 golmanů chytat PL/PD?

Ne,máme toho dost. Jasná jednička a několik golmanů,kteří zvládnou post dvojky a kdyby se Čech zranil,určitě ho dokáží slušně nahradit. Samozřejmě ne plnohodnotně,ale kdo Italům nahradí Buffona,kdo bude chytat za Angličany?Koho mají portugalci a kdo nahradí v případě absence VdSaara? Průměrní golmani přibližně na úrovni Drobného,Zítky a Laštůvky.

Říkat,že nic neznamená,že jsou jedničkou ve svých týmech je blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře. Polsko? Boruc, Fabianski, Kusczcak. Dva nechytají jenom proto, že mají zdatné konkurenty. Van der Saara může nahradit Steeklenburg. Španělé mají trojci: Casillas, Palop, Reina. Rakušané: Manninger a Macho. Francie? Souboj Freye s Coupetem. Německo? Rost, Adler, Hildebrand a mohl svého času Butt.

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě máš světovou špičku a většina z těch,které jsi jmenoval tam nepatří.At poláci,tak Steeklenburg. Maaninberg? Nesleduju Serii nějak bedlivě,ale ty mi chceš říct,že se může řadit na úroven Freye a spol? To by asi už chytal za nějaký velkoklub a netvrdl v Sieně nebo kde je. Macha považuješ za extratřídu? Němci mají špičkového Freye a starnoucího Coupeta...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, ale zatímco ty máš jediného skvělého Čecha...

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo to je? Takhle končí naprosto průměrný hráč, který si po jednom docela povedeném turnaji nasadí růžové brýle...

Reagovat
j_mrazik

Já v něm taky moc talentu nevidím. Ale tak snad ho v Itálii naučí chytat.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to dobrý brankář a myslím, že se ještě prosadí!

Reagovat
smazaný uživatel

no bracho,si tomu ale dal..... .....dufam,ze si aspon poriadne zachytas..

Reagovat
smazaný uživatel

jiste ze to byl dobry krok, parma at uz hraje serii a nebo b, ma jednu z nejlepsich praci s mladezi, produkuje jednoho kvalitniho hrace za druhym, jen si je diky dluhum a celkove vzato financim nemuze dovolit drzet...jestli bude pristi rok delat regulerni dvojku v serii b tak je to porad krok vpred a nebojim se ze tam bude dostavat vic a vic sanci. ten kdo rika ze je to prumerny golman ho asi nikdy nevidel chytat.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bývám většinou hodně proti přestupům mladíků, nicméně myslím, že Petr udělal dobře... V GL nechytal a nevypadalo to, že by chytal... Takhle přestoupil do země, která je mimo jiné známa svou výbornou brankářskou školou, což mu velmi prospěje. A dá se očekávat, že si co nevidět minimálně Serii B zachytá...

Reagovat
smazaný uživatel

Pánové, tak my jsme ho viděli chytat přímo v Italii tak vám říkám ,to byla radost pohledět na tak talentovaného golmana Petr Čech by možná měl zůstat u reklamy na Českou spořitelnu....tam je opravdu rychlý....Bojuj ,Radku ,bojuj..pro nás jsi jednička už ted

Reagovat
smazaný uživatel

přesně souhlasim s tebou je to moc dobrej golman a ještě tady všichni řikaj že nechytá v Itálii ale on chytá nějakou jinčí ligu za nějakou rezervu Parmy nebo něco takového. Radku drž se.

Reagovat
smazaný uživatel

peter bojuj o zostavu....!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele