Petr Čech o Emerym, chybách v Cardiffu i Chelsea

15.09.2018, 10:21
Aktuality
Brankář Arsenalu Petr Čech má za sebou ne zrovna snadné období. V létě mu přibyl nový konkurent Bernd Leno, přesto dokázal pod novým manažerem Unaiem Emerym obhájit místo mezi tyčemi. Se Španělovým herním stylem přišly nové požadavky, co se týkají hry brankáře. A Čech se s nimi trochu pere.

Daleko víc než v minulosti totiž musí rozehrávat nohama. A jak ukázala první čtyři kola Premier League, není to úplně legrace. Tedy alespoň pro fanoušky Arsenalu.

Proti Manchesteru City nezpracoval zpětnou přihrávku a málem z toho byl kuriózní vlastní gól, míč však proskákal vedle tyče. V Cardiffu zase Čech doslova namazal míč na kopačku Harry Arterovi, který pak pálil nad. Na velšské půdě se nevyhnul ani dalším zaváháním ve hře nohama.

"Každý si na ty dvě přihrávky samozřejmě vzpomene, ale z takového množství přihrávek prostě nějakou chybu uděláte. I když se přirozeně snažím nedělat žádné," řekl Čech v obsáhlém rozhovoru pro Sky Sports.

"Když chcete gólmana používat jako jednoho muže navíc, abyste získali výhodu nad soupeřem, tak k tomu dochází. Důležité je, že jsme nakonec v Cardiffu vyhráli a z těch situací nic nebylo. To je ta nejlepší varianta, jak zjistit, že musíte být ještě preciznější," pokračoval Čech.

"Je mi jasné, že všichni teď budou čekat na další chybu, ale tak to ve fotbale chodí. Chytání v Premier League s sebou přináší spoustu tlaku," dodal.

Za Arsenal už Čech od svého příchodu do klubu v roce 2015 odchytal 107 utkání. Tato sezóna je však jeho první, kdy na lavičce nesedí Arséne Wenger. "Za 11 let v Chelsea jsem zažil 11 manažerů, takže to pro mě není nová situace, že se musím přizpůsobit něčemu novému. Už jsem to zažil," řekl Čech, který připustil, že Emeryho pojetí se od toho Wengerova skutečně liší.

"Unaiova filozofie je co nejvíc držet míč a hrát s ním, snažit se být kreativní, ale stále v jasně daném systému. To je rozdíl oproti Arsénovi, který hráčům dával větší svobodu. Teď se snažíme už odzadu rozehrávat daleko víc podle systému. Ale chce to čas. Když se podíváte na Guardiolovu Barcelonu, Bayern i Manchester City, tak vidíte, že i oni ho potřebovali," vysvětlil český brankář.

Přímo na Emeryho, který do Arsenalu přišel s vizitkou vítěze francouzského treble, má jen slova chvály. "Je to velký profesionál a pracuje opravdu tvrdě. Je to fotbalový nadšenec a po hráčích chce, aby každý den na tréninku dělali všechno s maximální důsledností. Musíte splnit opravdu vysoké nároky, abyste nepřišli o své místo," řekl Čech, který dostal od začátku sezóny přednost před novou akvizicí z německého Leverkusenu Berndem Lenem.

"Příprava se mi povedla, a proto pravděpodobně Unai poslal od začátku do branky mě. Teď je jen na mně, abych si svou pozici udržel,"prohlásil 36letý matador.

"Ještě se necítím starý. Pravidelně hraju s mladšími hráči a v přípravě jsem hrál s těmi opravdu velmi mladými a zvládám to," prohlásil Čech, kterého s Arsenalem v sobotu čeká utkání v Newcastlu. "Právě zápasy venku byly v minulé sezóně tím rozdílem, který nakonec způsobil, že hrajeme Evropskou ligu a ne Ligu mistrů," připomněl Čech.

"I proto bylo důležité, že jsme pod Emerym vyhráli hned druhý venkovní zápas. V Newcastlu ale čekáme těžké utkání. Rafa Benítez je zkušený manažer a velmi takticky zdatný. Rozhodně dá dohromady mužstvo, se kterým to budeme mít obtížné," předpovídá Čech.

"Přesto věříme, že budeme pokračovat ve stejném duchu, v jakém jsme skončili v Cardiffu. V prvních dvou zápasech jsme poztráceli body, takže potřebujeme body, abychom rozdíl mezi námi a špičkou tabulky co nejrychleji umazali," dodal.

Autor: Jiří Fišara / skysports.com

Komentáře (84)

Přidat komentář
FC Porto FC

Čech OV ve FIFĚ 82 to je teda trapas. 83-84 mít teda měl !

Reagovat
Al Capone

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Jandak

Max 80

Reagovat
shitcool

Reagovat
Nebelung

Zrovna u nové Fify je to jedno vzhledem k pravidelným aktualizacím.

Reagovat
Mastný Chobot

82 je trapas, 83 je fajn

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Counter

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Manik...

Reagovat
Kucka

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Ferguson6

a za čo?

Reagovat
oli9

Reagovat
Pride

Trapné je maximálně Navasovo hodnocení 87, když třeba takový ušoplesk má 90.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je skandál.

Reagovat
kattos

Počkat, vážně 82?

Oproti fifě 18 to je opravdu šílený, sezonu měl nic moc, ale ted má celkem formu, pod 84 by mít neměl

Reagovat
kattos

Handanovič 88 To je šílený.

I ten Lloris s Courtoisem jsou na pováženou, Lloris celkem dost chybuje, i když teda vyhrál MS. Courtois je výsměch.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Liquid

Chelsea v titulku aby v článku byla 1 věta

Reagovat
smazaný uživatel

bylo to o zápase proti Chelsea, ne kariéra za ni

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ferguson6

Ten nemá kúsok sebareflexie

Reagovat
Beči

Vždycky jsem měl Čechíňa rád, ale musím souhlasit, že on opravdu neumí nikdy naplno uznat své chyby. Místo aby řekl např. "Ano, za ty dvě chyby beru plnou zodpovědnost, prostě jsem to nezvládl", tak zase omílá fráze, jak chybují všichni.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oddy

Kravina. Už kolikrát přiznal, že chyboval.

Reagovat
Achašveróš

Zas to že češi maj potřebu bít každého za každou chybuje je strašně úchylné a destruktivní. Naopak po všem čím si Čech musel projít a zvládnout je zcela adekvátní, že si to nepustí tolik k tělu. Taky jde vidět, že to někam dotáhl narozdíl od všech těch co si rádi stěžujou.

Reagovat
mickey mouse

Umí uznat chyby, ale je pravda že občas má s tím problém.

Reagovat
NuFc23

Uz z neho prestante robit najlepsieho brankara na svete a vasho najlepsieho brankara. Mate min. troch, ktori by si urcite zasluzili vacsiu pozornost. Do polky sezony ho Leno s prehladom vytlaci, nema na to uz tak tri roky

Reagovat
Pride

Nikdo z něj nejlepšího brankáře nedělá. Naopak, v Česku se mu dostává víc hejtu než je třeba.

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Komplex?

Reagovat
NuFc23

Z teba

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
oli9

a co je to legenda a to mu nikdo neveme, rekordy PL pořád na to má a chytá...ty si užij Dúbravku po sezoně pujde zaslouženě k turkovi

Reagovat
Ferguson6

Tak ak by mal ísť niekto zaslúžene do Turecka, tak práve Čech... A Dúbravka by v Arsenale horší určite nebol.

Reagovat
oli9

Se z toho Dubravky neposrte paneboze nechapu co si Cecha porad berete do huby.. dneska Dubravka 100% bilance.. nerikam ze je spatny, sance se chytl v anglii dobře jen se ukaže jestli vydrzii i letos, Cech byl absolutní top, legenda a svoje si porad odchyta..navic v anglii hodne hledí na zkušenosti.... hate na cecha tu je porad..pritom Lloris a spousta dalších maji vic kiksu i smesnejsi a nikdo nic nepíše.. trebas dneska ta komedie v brane Spurs

Reagovat
kattos

Reagovat
Ferguson6

Dobre si napísal, že Čech bol absolútni top... Ale už nie je. Baviť sa o tom, kto čo bol nemá pri hodnotení súčasných výkonov žiadny význam. Aj napr. Adebayor bol niekedy top útočník, ale asi by si ho teraz nechcel ako jednotku na hrote Liverpoolu. A ja nesledujem zápasy iných tímov, tak nebudem hodnotiť ich brankárov.

Reagovat
smazaný uživatel

Až Dubravka odchytá 14 sezon PL a vyhraje tam tolik trofejí vyhraje Ligu mistru bude mít zlato a bronz s reprezentace tak si ho potom mužete dovolit srovnávat s Čechem je to asi tak jako bych Baráka ted chtěl srovnávat s vaším Hamšíkem a to toho Marek tolik nevyhrál co Čech

Reagovat
Ferguson6

Bože, zase história... Po prvé, niekto tu nič neporovnáva, po druhé, keby sme aj porovnávali, tak porovnávame súčasné výkony. Mne je úplne u riti, koľko Čech odchytal sezón a kde, je mi úplne jedno, ako chytal za repre. Mňa zaujíma len ako hrá za Arsenal. To je pre mňa jediné podstatné. A jeho rozohrávka je horšia ako u tretieho brankára Huddersfieldu.

Reagovat
smazaný uživatel

Má zase jiný přednosti a určitě není jedničkou v Arsenalu z nějakýho rozmaru líbí se mi jak tu všecni hejtujou Čecha a nikdo se nezmíní o tý obraně před ním třeba proti City další tři goly chytil to už se nikde nepíše

Reagovat
smazaný uživatel

A Dubravka by v Arsenále rozhodně horší nebyl není srovnání?

Reagovat
kattos

Emery koupil mladého golmana, docela kvalitního, ale přesto stále věří Čechovi, kterému je 36.

Wenger měl Ospina a Sczesnyho a i tak je posadil a odstranil za Čecha. Kdyby byl Dubravka lepší než Čech tak chytá jinde.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
NuFc23

Kedy bol Cech top ? Jedine ked nedostal dva zapasy po sebe debilny gol. Uvedom si, ze ze uz je stary, nema na to a dnes sa od brankarov chce uplne nieco ine, napriklad hra nohou, co Cech nema a nikdy nemal. Dubravka ma taku techniku nohou, ze kludne moze ist hrad do pola

Reagovat
oli9

Aha Cech nebyl top ? Tak ty bud sledujes fotbal 2 roky nebo proste komplex... jo a hodnotit jen hru nohou aha... proste dubravka buh do barci podle tebe

Reagovat
NuFc23

Sleduji fotbal prvni sezonu a Petr je top golman, proste to tak je bude zit jen z minulosti

Reagovat
NuFc23

Zase zakomplexovany pepik, ktory sa musi navazat do Slovakov a slovenskych hracov. Mate jedneho hraca, ktory ma ako take uspechy a vsetci sa z neho mame teraz dosrat

Reagovat
oli9

Myslis dubravku z ktereho jste absolutne posrani a delate boha ? Mucha vol. 2

Reagovat
NuFc23

Nikto nerobi s Dubravku top brankara, ale momentalne mamlepsi formu ako vas pepik a na hru s nohou som narazal na to, ze dnes sa to od modernych brankarov vyzaduje a pepik na to nema, sak c hornej dolnej to hentak kopu na tribunu

Reagovat
risk je zisk

Paráda a gratulace, tohle je přesně článek pro Čechovi hatery, kteří neviděli ani jeden jeho letošní zápas a ani si neprectou článek, ale okamžitě sem půjdou psát hovna.

Reagovat
Pride

Viděl jsem 2 zápasy a pokaždé byl strašnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

Náhodou Emery to udělal výborně. Aby minimalizoval možnost vln v kabině, nechal Čecha jedničkou, i když je více než jasné, že rozehrávat zezadu se už prostě nenaučí. Tak se v tom vykoupe velký Petr sám, nakonec v létě mu končí smlouva -> nejpozději v zimě na lavici, Leno č. 1 a v létě přesun do Crystal Palace / West Ham (pokud se udrží). Čech je věčný Londýňan, dejte na mě do 40 bude hrát v Londýně a pak plynule přejde do managementu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
NuFc23

“Každý si na ty dvě přihrávky samozřejmě vzpomene, ale z takového množství přihrávek prostě nějakou chybu uděláte.“ toto moze povedat akurat brankar, ktory chyta okresnu sutaz ani profesional v EPL

Reagovat
smazaný uživatel

Preco? V PL chytaju len roboti, kt nerobia chyby?

Reagovat
smazaný uživatel

čím víc přihráváš, tím víc chybuješ čím víc gólů dáš, tím víc bodů máš

Reagovat
kattos

Tohle je strašně naho.no článek

1) Proč vůbec takovej článek vyšel? Jako dělanej pro hatery a navíc Čech těch článků má až až

2) Čech proti Chelsea chybu neudělal, špatnej nadpis.

Reagovat
pepinho2

Se koukni, od koho ten článek je a je to jasný

Reagovat
Ferguson6

No dnes zase predviedol svoju rozohrávku...

Reagovat
Ferguson6

No dnes zase predviedol svoju rozohrávku...

Reagovat
kattos

Tyjo, čímpa? Nějaká chyba?

Reagovat
Ferguson6

tak rozohral za vlastnú bránkovú čiaru

Reagovat
kattos

Viděl jsem záznam, nic takové jsem neviděl, tudíž šlo o nějakou miniaturní chybu?

Reagovat
Ferguson6

tak bol z nej roh pre Newcastle... Našťastie z neho nedali gól. Ale tú rozhohrávku na blízko má už dlhodobo tragickú.

Reagovat
kattos

Wau... tohle se ale stává každému snad každej zápas.

Reagovat
Ferguson6

neviem čo za zápasy ty sleduješ, ale teda rozhodne v každom zápas nevidím, že by brankár chcel rozohrať loptu dopredu a miesto toho to kopne za bránkovú čiaru...

Reagovat
oli9

A zapomnel si zhodnotit Dubravku ... ten prvni gol jak tam zkusene sel obema rukama... kdyby skakal jen jednou tak to vytáhne

Reagovat
Ferguson6

zrovna prvý gól som nevidel no

Reagovat
oli9

Jako dostavaji se lacinejsi goly, ale kdyby tam skakal jednoruc tak by to vyskrabnout mohl... ja mu ale fandím

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele