Pavel Hoftych: Kozáka musíme nahradit týmovým výkonem

09.07.2019, 18:19
Rozhovory
Po osmileté odmlce vstupuje trenér Pavel Hoftych opět do české nejvyšší soutěže coby trenér. S novým zaměstnavatelem z Liberce by chtěl hrát o nejvyšší patra. Jak je spokojený s přípravou, proč odmítl nabídku Zlína a nejen to se dočtete v našem exkluzivním rozhovoru s bývalým sportovním manažerem slovenské Trnavy, který si na nás udělal čas.

Máte za sebou herní soustředění na novou sezonu, která začíná již za necelý týden. Jak ho hodnotíte, co Vám ukázaly přípravné zápasy?

V Rakousku jsme našli výborné podmínky. Jsem spokojený s odvedenou prací od hráčů. Jsem rád, že jsme jako realizační tým mohli poznat jejich fyzické stránky. Je dobře, že se nám vyhýbala vážnější zranění. Přípravné zápasy nám ukázaly, že je na čem stavět. Vycházíme z týmu, který tady byl a má dobrý charakter. Předchozí trenér tu zanechal slušnou práci.

Kádr zatím neprošel žádnou velkou obměnou, odešel však gólový útočník Libor Kozák, kdo ho může ve vašem týmu nahradit?

Libora nebude jednoduché nahradit. Je zkušený, agresivní a umí dávat góly. Tím budí respekt soupeře. Musíme ho nahradit týmovým výkonem. Nejlepší cesta je, aby jeho góly nahradili další hráči v týmu. Můžu jmenovat útočníky jako Kuchtu, Pázlera, Musu, ale i další hráče jako Potočného nebo Peška. Věřím, že ho dokážou týmově nahradit.

Nastanou ještě nějaké změny v kádru, přijdou ještě nějaké posily?

Mohou ještě nějaké nastat. Je super, že tento kádr nebyl ve velkém pohybu. S výjimkou Kozáka klíčoví hráči neodešli, mužstvo zůstalo pohromadě. Mohu prozradit, že se jedná o nějakých příchodech do klubu, ale může se stát, že ještě někdo odejde. Hlavní je, že kostra týmu zůstane stejná.

Liberec v uplynulé sezoně obsadil šestou pozici, tedy zbyl na něho Černý Petr v boji o poháry. Ve kterých patrech byste chtěl v následující sezoně hrát?

Chtěli bychom hrát co nejvýš. Uvidíme, na co budeme mít. Určitě se ale budeme chtít porvat o co nejvyšší patra.

Jak se Vám osobně zamlouvá nový herní systém v české nejvyšší soutěži nebo byste se raději vrátil ke starému modelu?

Tento herní systém jsem poznal na Slovensku. Přináší náboj do části soutěže, ve které byla prakticky už rozhodnutá. Hodnotit to po jednom roce nemá smysl, to ukáže až čas. Myslím, že pro většinu sezony je tam náboj a o něco se hraje.

Když se dívám na první ligové zápasy, které vás čekají, tak los nebyl zrovna milý. Začínáte na Baníku, pak doma s Plzní a následně do Zlína. S kolika body budete spokojeni po třech kolech?

Nebudu spekulovat. Půjdeme zápas od zápasu. Uvidíme, na co to bude stačit. Takové prognózy, kolik bodů budeme mít, moc neberu.

Už máte víceméně jasno o sestavě pro první kolo? Na jakých postech máte otazníky?

Posty bych nekonkretizoval, ale až na jedno nebo dvě jména mám o sestavě více méně jasno. Jsem rád, že v týmu je konkurence. Ti, co se teď nedostanou do sestavy, jsou platnými hráči v mužstvu a můžou kdykoliv nastoupit.

Jak se těšíte na pikantní zápas Zlín - Liberec? Ve Zlíně jste cosi prožil a na lavičce Ševců pro změnu sedí trenér Josef Csaplár, který v sezoně 2001/2002 dovedl Severočechy k historicky prvnímu titulu.

Působil jsem tam jako hráč a trenér. Mám tam do dneška spoustu kamarádů. Jsem v kontaktu s pány Červenkou a Grygerou. Zápas bude mít určitě náboj nejen pro mne, ale i pro hráče. Nebude to jenom o mně.

Když už jsme u Zlína, tak i on o Vás měl zájem, proč jste jejich nabídku odmítl?

Důvod, proč jsem odmítl, byl, že kde už jsem trénoval, to znamená ve Zlíně a Bohemians, tam už trénovat nechci. Kdybych se tam měl vrátit, tak by to muselo být v jiné roli, například sportovního ředitele nebo manažera. Jako trenér v tom nevidím pointu, nebylo by co nového objevovat.

U vás se očekávalo, že kolem fotbalu se už budete motat pouze v roli manažera, trénování Vám už chybělo?

Mám rád fotbal v mnoha podobách, je součástí mého života. Rád se vždycky přiučím od lidí, kteří tě v tu chvíli ovlivňují. Takže jsem vděčný, že jsem mohl hrát fotbal na ligové úrovni, byť jsem nebyl žádný extra plejer. Jsem rád, že jsem mohl trénovat v mužstvech dorost, ligu a mládežnickou reprezentaci. Nakonec i působení sportovního manažera ve slovenské Trnavě pro mě bylo v mnoha ohledech něco nového a ukázalo mi to jiný pohled na fotbal. To, že se vracím momentálně jako trenér, je tím, že mě oslovila nabídka Liberce, který je velmi dobrou ligovou značkou a mohl jsem si postavit realizační tým podle sebe. Chci s lidmi, které znám, dělat práci týmově a věřím, že to zvládneme.

A jak velká změna to byla pro Vás po šesti letech se vrátit k trénování?

Není to tak, že jsem šest let netrénoval. Mimo trenéřinu jsem byl tři roky, protože jsem ještě dělal trenéra mládežnických reprezentací. Ale třeba moje poslední trenérská štace se už nedala nazvat jako mládežnická, bylo to před třemi roky, kdy jsem měl v týmu hráče ve věku od 19 do 23 let, kde nejstarší byli Sýkora, Lutonský a Falta. Já jsem tedy z trenéřiny vystoupil na tři roky, ale nevidím v tom žádný problém.

Autor: David Křížka

Komentáře (31)

Přidat komentář
andrew96

Reagovat
FCSL

Skupina o titul

Reagovat
lampas

Kvalitu kádru máme vysokou, nevidím v něm až na hrotu slabinu. Na podzim očekávám, že se budeme pohybovat kolem boje o titul a pak se uvidí, jestli to Karl rozprodá.

Reagovat
smazaný uživatel

Už ses probral? Kdo v tom týmu bude dávat góly?

Reagovat
lampas

Přečti si nadpis. Naštěstí moc gólů nebudeme muset dávat, když nebudeme dostávat.

Reagovat
smazaný uživatel

Od Slovanu čekám remizoveho krále podzimu

Reagovat
Logan

kolem boje o titul myslíš jako první místo, nebo skupinu o titul?

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych se vůbec nedivil, kdyby Mara nahradil odcházejícího Deliho...Nějak mi na Slavii nepasuje, že by odchod klíčového stopera nahradili zcela jiným typem stopera Hovorkou a jako jednoho z náhradníků si nechali Frýďu + když ještě může odejít Ngadeu...

Reagovat
lampas

Reagovat
RadekVonCZE

Mara je spíš klasický záložník.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem ho třeba u nás na stoperovi a myslím, že má velké předpoklady...Každopádně, Slavia hodně hazarduje s LM, dost amatérské, že s nimi nejednala už dříve a nenabídla jim vysoký kontrakt, aby zůstali minimálně na podzim...

Reagovat
mario23

Pro něj je nejlepší pozice DZ.

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím, že s Delim Slavia jednala. Ale tady je problém, že on žije celou dobu tady v Česku bez rodiny, která se z Afriky chce přestěhovat jedině do frankofonní země. Belgie to splňuje, a tak se rozhodl, že půjde a není to o penězích.

Reagovat
Logan

Slavia s Delim jednala dlouho a i on sám přiznal, že nabídka SKS byla lepší než od Brugg, ale rozhodl se pro rodinu, jak píše Mumloch.

Pokud Míša zůstane, tak si na podzim vystačíme s tím co máme a frýďa bude stoper, pokud odejde i Míša, má už vedení vytipovanou náhradu - jejich slova z besedy.

Imo Mara je lepší náhrada za Suka, ale je to pro mě jedinej zajímavej hráč z ligy na tuhle pozici.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je na nic, protože Frydrycha právě chce i Baník, taky slova našejo vedení z besedy. Může u vás půl roku kvasit jako čtvrtý stoper, což v jeho věku Ale OK, má ve Slavii smlouvu.

Reagovat
Logan

Já nevím jak na tom je Frýďa co se týká života, zda se mu Praha líbí a chce tu zůstat, nebo by se rád vrátil domů. Ale třeba je pro něj prostě loňská sezona takovým mementem a chce v týmu zůstat ještě na LM a vrátí se v zimě/příští léto. možná teď vidí poslední šanci jak si LM zahrát a třeba vyhrát ještě jeden titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Je domluvený s Baníkem, stejně jako kluby, ty peníze na to jsou, hlavně s přesvědčením Jankula, tady ale teď záleží na SKS. On je charakterní, Praha nevadí skoro nikomu, ale upřímně, on bude prostě sedět jako pecka na lavičce nebo na tribuně, ve Slavii zažil hodně a velké úspěchy, určitě nebude "brečet". Sami ale moc dobře víte, že tam ta budoucnost ve Slavii u něj moc není, takže by mi čtvrtý stoper typu Mary, Jemelky nebo někoho dalšího, tedy s perspektivou a hladem po úspěchu přišel pro vaši konkurenci v týmu lepší. Frýďa bude tak asi na český pohár, tam budete hrát na podzim max. 2 zápasy, v české lize se možná objeví jako střídající + při trestech za karty a případných zraněních. Na jaře těch zápasů budete mít méně, možná o dost méně, takže si dokážu představit, že vám budou stačit tři stopeři + Král. Je zkušený, přes zimu by se do herní pohody dostal a byl by pro nás posilou. Kdyby měl u vás zůstat celý rok, tak nevím, nevím, ale i tak bych mu věřil, otázkou je, jestli by Baník nebyl trochu jinde ve svých plánech a počkal by. Já si myslím, že jo.

Reagovat
Logan

Nevím, nedokážu posoudit. Já bych mu návrat do Baníku a herní vytížení přál. Pokud se Deiho přestup potvrdí a nikdo nepřijde, tak si myslím že si Frýďa zahraje dost. Pokud ještě někdo přijde, tak bych ho pustil. Zasloužil by si to.

Reagovat
Superme

Mara je proboha průměrák... osobně si myslím, že ani u nás ten základ mít jistý nebude. Nikdy mě nijak zvlášť nepřesvědčil... takže náhrada za Deliho ani náhodou. Hovorka má na to lepší ředpoklady.

Reagovat
FCSL

Reagovat
ratusek

Ježiš já četl Doliho a divil se, proč by nahrazoval Doležala

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, že jsem i trochu vypočítavý, chci Frydrycha v Baníku a nejsem sám, že jo. Tohle je ale komplikace. Dovedu si představit, že ve Slavii může být přes podzim jako čtvrtý stoper, na druhou stranu, fakt si myslím, že by to pro ně byl risk, když hrají o LM. Mara nebo částečně i Jemelka mají v mých očích pro Slavii větší potenciál + tam je ještě možný odchod MNN. Ideální by bylo, kdyby získali někoho ze zahraničí, ale nejsem si jistý, jestli mají někoho vyskautovaného. Fakt si myslím, že měli smlouvy obou borců řešit už během jara, třeba je nalákat na plat a novou výstupku jim dát do smlouvy až od 1.1. 2020, nemyslím tím 15 mega eur...Že by chtěli Stronatiho se nebojím, minimálně pokud neodejde MNN...

Reagovat
ratusek

MNN taky dle mě odejde. Mara je lepší na DZ, Jemelka by pro ně mohl být náhrada, ale to je furt brakování české ligy plzeňskou cestou. Slavia by se měla pokoušet posilovat z venku, do ted nemusela, protože to šlapalo. Otázka je, co bude se Součkem a Ngadeu, pak by to byl průser i se špatným utokem

Reagovat
smazaný uživatel

Souček má takovou výstupní klauzuli, že si myslím, že pokud nebudou v LM + hráč samotný nebude zářit + neprostoupí s repre na EURO, kde by patřil k nejlepším, tak 15 mega eur za něj prostě nikdo nedá. Navíc hráč má plat na úrovni Schalke, Leverkusenu, těch velmi dobrých klubů z bundesligy, takže ani po téhle stránce tam rozhodně nestrádá a nemá důvod tlačit na odchod. Tady si myslím, že to Slavia až přehnala, výstupní klauzule měla být na 10 milionech eur od 1.1. 2020 s platem max. 2 mega měsíčně.

Brakuje už i Sparta, mají na to prachy a ty kluby jsou k tomu povolné, často to potřebují, nemají žádného Brabce, který by ze svého dal do ročního rozpočtu nejméně 50 mega ročně na áčko.

Nějaký cizinec nebo český hráč z ciziny (třeba Čelůstka) by byl samozřejmě nejlepší. Slavia co vím, tak spolupracuje s Jakubem Dobiášem, který jim našel mj. v Rumunsku Ngadea, skautuje jeho skautská společnost ty hráče na základě datových analýz, to je ale dlouhodobější proces si myslím.

Reagovat
lichna.

Reagovat
PlackaSKS

Když se ty karty rozprostrou, tak pro tým jedině dobře.. Navíc na každého bude pořád dost.

Reagovat
LuckyCharlie

Po přečtení článku je mi jasné, že pan trenér má ve slovníčku velice oblíbené slovo náboj :D

Snad je za horší výkony nebude rozdávat

Reagovat
smazaný uživatel

Cekal bych tymovy vykon bez ohledu na Kozaka, ale dobre

Reagovat
Zark

dyt tam byl jen pul roku

Reagovat
Desmond

Když odcházel Hornyák, tak jsem se bál, co bude dál...Takřka na spadnutí byly odchody Potoka, Kararafiáta, Ngueyna + Mara se fotil na dovolený ve sparťanským dresu - no nebylo to fajn období. Příchod Hoftycha a udržení stávajícího kádru (až na očekávanej a dlouho předem avizovanej odchod Kozáka), ale značí, že by to letos mohlo k něčemu vypadat. Boj o šestku bude úspěšnej, budu optimista

Reagovat
skat

vzhledem k tomu, že se do šestky plánujeme probránit, tak nemá smysl se o to snažit. Lepší bude probránit se přes 7.plac pavoukem do zápasu o EL a tam to ubránit a vyhrát na pencle.. to je jediný způsob, jak se dostat do EL. Pokud bychom zůstali viset ve skupině o titul, tak nám ta obrana bude platná jak mrtvému zimník. Remízama se ze šestého fleku nehneš a bez gólu nevyhraješ....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele