Ozvěny z Bundesligy: Hříbata bez Eberla? Obavy jsou namístě

01.02.2022, 11:52
Názory a komentáře
Byla to jedna z nejemotivnějších tiskových konferencí za poslední léta. Max Eberl, široce uznávaný sportovní ředitel, opustil po téměř čtvrtstoletí řady Borussie Mönchengladbach, po 13 letech pak v slzách skončil jako klubový funkcionář. Odchází muž, který slovutnému klubu vrátil důstojnost a postavil jej na nohy. Jenže nikdo nyní pořádně neví, zda Borussia zůstane stabilní i bez Eberla.

V pátek ovládla Mönchengladbach pohřební nálada. Skutečně, jako kdyby se město poblíž hranic s Nizozemskem nadobro loučilo se svou ikonou. O život naštěstí nešlo (byť o zdraví ano), s legendou se nicméně loučení konalo. Byť sí málokdo dokázal představit, že jde skutečně o sbohem. V posledních měsících jsme dělali vše pro to, abychom jej (Eberla) udrželi. Rozhodnutí přišlo včera (ve čtvrtek). Nesouhlasíme s ním, ale respektujeme jej. Jsme smutní,” prohlásil na páteční tiskové konferenci prezident Borussie Rolf Königs.

Navzdory deklarované úctě nespadl Eberlův konec z čistého nebe. Přitom před rokem a něco nebyl důvod nepustit se do pozitivního bilancování dlouhodobé obrody klubu, jež vyvrcholila postupem do osmifinále Ligy mistrů. Od té doby se ovšem ve stájích "Hříbat” mnohé změnilo... převážně k horšímu. Zdálo se, že spojení Eberla s Gladbachem přestalo fungovat. A tak přibývaly spekulace, podle nichž měly o sportovního ředitele Borussie zájem jiné bundesligové mančafty.

Ty se k alespoň částečnému uspokojení fanoušků Hříbat nepotvrdily. Eberl nikam nepláchnul, nezradil. Černo-zeleno-bílou část Dolního Porýní nakonec "pouze” rozesmutnil. Nikoliv ze sportovních nebo finančních, ale jednoduše lidských důvodů. Slova o vyčerpání a únavě z tiskové konference netřeba zpochybňovat. Stačí se podívat na Eberlův obličej ze zmíněné seance s novináři. Upřímná zpověď zarezonovala v Německu tak silně, že se okamžitě strhla debata o náročnosti funkce sportovního ředitele, jež je v Bundeslize obzvlášť důležitá, byť pořád stojí v pozadí za rolí hráčů a trenérů. O tom, jak (a zda vůbec) se kluboví funkcionáři starají o své zdraví, si však popovídáme snad někdy jindy.

Starosti totiž - alespoň v Porýní - vyvolává též nastalé vakuum v Mönchengladbachu. Eberl sice za 13 let sestavil pevné kontury, jež by minimálně mírnému zemětřesení měly odolat, ovšem i z prohlášení vedení "Fohlen” bylo cítit, že se budoucího dění obávají. Bez Eberla se totiž žádný úspěch Borussie ve 21. století neobešel. Ať už se budeme bavit o riskantní sázce na Luciena Favreho, jenž toho času zoufalý tým senzačně zachránil v nejvyšší soutěži, následných výpadech do evropských pohárů, výchově Marca Reuse, Marca-Andrého ter Stegena a dalších klenotů či prostém faktu, že Hříbata v posledních 11 letech vždy finišovala v první polovině bundesligové tabulky (což je přesný opak toho, co se dělo před úřadováním Eberla mezi lety 1997 až 2011).

Samozřejmě nelze Eberla zcela vyvinit z regrese posledních měsíců. Byl to právě on, kdo před rokem na trenérské židli udržel Marca Roseho, přestože ten se již tehdy těšil na letní stěhování do Dortmundu. Necitlivý tah se Eberlovi nevyplatil: místo téměř jistého postupu minimálně do Evropské ligy se Hříbata vloni na jaře sesypala, kvůli čemuž se mezinárodního zápolení v aktuálním ročníku neúčastní. Místo toho se dostavil první hněv fanoušků, který tehdy nicméně směřoval spíš na adresu Roseho. Po nepovedeném dojezdu se Roseho nástupcem za poměrně vysokou částku (7,5 milionů eur) stal Adi Hütter, jenže ani on nemá na růžích zrovna ustláno.

Hütter příznivce Fohlen zatím marně přesvědčuje o správnosti svého oblíbeného rozestavení 3-4-2-1. Formace totiž očividně funguje jen na Bayern (tři zápasy proti Bavorům v sezoně bez jediné porážky), ale hůře pak na další celky — viz potupný výprask 0:6 za poločas od Freiburgu nebo neméně ostudná prohra v osmifinále DFB-Pokalu na půdě druholigového Hannoveru několik dní dozadu. Neuspokojivé výsledky by leckdo možná ještě vstřebal, problém však spočívá v korelaci sportovních nezdarů s dalšími proměnnými, které Gladbach — potažmo Eberl — nemohou tak dobře uhlídat. Nebo se jim prostě z kontroly vymkly.

Právě Borussia se totiž v médiích objevuje snad nejčastěji v souvislosti s finančními problémy, jež účastníkům Bundesligy způsobuje situace okolo koronaviru. Přitom Eberl byl uznáván mimo jiné za schopnost držet Hříbata konkurenceschopná i bez masivního přílivu kapitálu, čímž se Gladbach výrazně lišil například od Schalke (a vida, kam "Königsblauen” i kvůli špatnému hospodaření spadli). Avšak ani Eberlovo schopné lavírování nedokáže zcela vynahradit příjmy plynoucí z prodeje vstupenek a dalšího toku peněz odvislého od návštěv fanoušků v Borussia-Parku.

A pak je tu další, pro fanoušky obzvlášť citlivý faktor. Ne všichni hráči chtějí dres Fohlen dál oblékat. Nejde jen o Matthiase Gintera a Denise Zakariu, jejichž kontrakty vyprší na konci probíhající sezony (Zakaria se naštěstí ještě stihl zpeněžit). Údajně revoltují také Francouzi Alassane Pléa s Marcusem Thuramem, přičemž první jmenovaný se dle některých zdrojů měl dokonce dostat do fyzické potyčky s Hütterem. I proto donedávna nepostradatelný Ginter vynechal utkání proti Leverkusenu, dvojice Pléa-Thuram se pak v základní sestavě objevuje už jen sporadicky.

Přes veškeré problémy se Borussia až dosud nemusela bát. Stačilo se přece chytit na první pohled nesmělého, ale ve skutečnosti silného stébla. Doposud to Eberl vždy vyřešil, proč by nemohl i nyní? Jenže Eberl se už nehodlá dál ždímat, A kdoví, zda by nějaké ždímání bylo ku prospěchu. Neúspěchy z poslední doby si bral dost osobně. Přemáhal se, jel tzv. přes závit. Avšak zřejmě celá ta snaha už nepřinášela užitek, což si vzhledem k duševnímu zdraví naštěstí včas uvědomil.

Je každopádně jasné, že v Mönchengladbachu začíná něco nového. Dost možná krušnější období plné nejistoty. Zcela jistě se Borussia nachází ve stabilnější poloze než na začátku Eberlovy éry. Avšak bez fanoušků na tribunách, hráčů ochotných bojovat, finančního polštáře a především dokonalého architekta čekají Hříbata nelehké měsíce. Minimálně ty jarní.

Pokud řeknete, že Max Eberl je nejlepším sportovním ředitelem pohybujícím se v prostředí německého fotbalu, jen zřídkakdy narazíte na odpor. V časech, kdy se německá fotbalová tradice pod tíhou "koncernových mužstev” třese v základech, dokázal Eberl učinit trendy jednu skutečnou klasiku. A je nabíledni, že Gladbach jednoho dne Eberlovy služby náležitě ocení.

Danke, Max.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (21)

Přidat komentář
Dufan

Za Eberla jsem si Gladbach dost oblíbil. Doufám, že nespadnou někam do 2.BL. Byla by to škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo není nenahraditelný

Reagovat
jack_donaghy

Pri tejto fraze sa vacsinou tak trochu zamlci, ze to nahradenie moze dlho trvat a boliet.

Reagovat
bobis21

Což zrovna v tomto případě bohužel vypadá reálně Vedl klub vlastně celou dobu co jim fandím, vůbec nevím co teď čekat

Reagovat
Rudnevs

Presne no. Týchto dlhodobých manažérov občas ťažko nahradiť (viď napríklad Heidel v Mainzi). Navyše v Gladbachu to ide z kopca už teraz nejaku dobu aj keď tam ešte Eberl je. Samozrejme bude záležať aj na náhrade. Zatiaľ som započul mená: Dieter Hecking (Nürnberg), Martin Stranzl, Christoph Spycher (YB), Jörg Schmadtke (Wolfsburg), Samir Arabi (Bielefeld).

Reagovat
andrew96

Hecking už odmítl.

Reagovat
Rudnevs

Spycher údajne tiež. Ale tak to zrejme vždy ťažko povedať pri týchto rečiach funkcionárov, koľkokrát sa stalo, že tam potom tí ľudia i naozaj skončili, aj keď zatlkali. Hecking by podľa mňa aj tak bol taká zvláštna voľba, tréner prerobený na športového riaditeľa, v Nürnbergu nevravím že zlý, ale že by nejak vynikal sa tiež nedá povedať. To by bola taká celkom lotéria.

Reagovat
andrew96

Ani nevím, jestli info o Heckingovi nevzniklo jen na základě jeho dřívějšího působení v BMG. Pro mě je Hecking Herr Nürnberg Ne snad, že by nikde jinde nepůsobil, spíš proto, že pod ním hrál Club v BL naposledy důstojnou roli.

Reagovat
cologneFC

Prajem im Schmadtkeho. Ten by to tam zaklincoval

Reagovat
Rudnevs

Ľudsky je to magor, no na druhú stranu ako športový riaditeľ skutočne macher. Či to za to stojí, to už je druhá vec.

Reagovat
Dufan

jasně ...jen jsem chtěl říct, že jim přeju ať nejdou podobného srdcaře a daří se jim

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sa zdá, že Gladbach sa chystá posilniť BL2. Ale to je v podstate aj tak jedno či BL1 alebo BL2, veď Bundesliga je už dekádu súťaž iba 19-tich mužstiev, ktoré súťažia iba o vicemajstra.

Reagovat
dominios

Ved jasne, clanok o v podstate legende Gladbachu, ale podme si kopnut do Bayernu vsak? Akoby to bola ich chyba, ze vsetky teamy sa uz celu dekadu nakoniec same rozlozia. Akoby to bola ich chyba, ze ostatni su spokojni ked sa obcas kvalifikuju aspon do europy. Akoby bola ich vina, ze ani o toho vicemajstra sa potom nakoniec nebojuje, ved naco. Nakoniec tam proste niekto skonci, ale nikoho to nezaujima. Ale podme si kopat do Bayernu a celej Bundesligy. Naco sa to vlastne cele hra, ze? Podme to radsej zrusit, Bayern nech si zhana pripravne zapasy samostatne, naco s nimi vobec hrat, dostane titul vopred a nech len teda reprezentuje nemecko v europe. A zvysok nech hra super vyrovnanu a uzasnu 2. BL.

A krasny je to priklad prave na Gladbachu. Prave ak by kluby ako Gladbach sa dokazali vypnut k vykonom ako oni proti Bayernu aspon po vacsinu zapasov, hned by to bolo vyzeralo inac. Ale nie, im staci top vykon 1-2x za sezonu a koniec. Ale evidentne je chyba Bayernu, ze su jedini, ktori sa o tu vyrovnanost vykonov a vysledkov aspon snazia. Lebo jedini si uvedomuju, ze to je jedina moznost, ako prerazit aj v Europe. Dokazom je, ze jedini v CL dokazu miesat kartami sezonu co sezonu, bez ohladu na to, ze obcas sa vypadne kusok skor so silnym superom. Ale ostatne BL kluby su radi, ze hraju v skupine a ak postupia, uzivaju si to, ale nerobia nic preto, aby to zazivali rok co rok.

Reagovat
cologneFC

Do Bundesligy by som nekopal, je to perfektná súťaž a ten kto ju sleduje mi dá za pravdu. Až na ten Bayern… Nechcem to tu rozoberať a hádať sa s niekým, už to tu bolo preberané veľakrát. Ale nie je to také jednoduché ako si to tu opísal, Bayern má na “nezaujímavosti” bundesligy obrovskú zásluhu.

Reagovat
dominios

to samozrejme nepopieram, len poukazujem na to, ze to je velmi jednostranny pohlad, resp., poviem to inac: s riesenim musia prist ine kluby, nie bayern

v spolocnosti to celkovo funguje tak, ze sa snazime postupne zlepsovat a smerujeme/cielime k tomu, co je co najlepsie ako sa len da; tym si posuvame limity stale dalej a dalej

staci pozriet na ine sporty ci odvetvia, iba tak sa da stale rast

preto je skoda, ze sa tu pozera takto na bayern, ktory to ukazuje predsa celemu nemecku (a de facto svetu), ze sa to da, navyse s celkom rozumnou financnou politikou na rozdiel od zvysku futbaloveho sveta

je spravne teraz cakat/ziadat od bayernu, aby siel na pol plynu, umyselne sa oslabil a zamerne prehral obcas suboj o titul? a skodil tak nasledne celemu nemecku, nakolko, bez nich sa da vazne uvazovat, ci by to stacilo na 4. miesto v UEFA rankingu, co ak by nebolo, malo by vplyv aj na ine kluby (prave tie, ktorym teraz "staci" skoncit 4. v sezone a maju celkom dobre prize money zo skupiny LM) a pod.

Bayern to tiez cele nema "zadarmo" a do pozicie v ktorej teraz je sa museli rokmi prebojovat. To ze vyhrali teraz tolko krat po sebe BL je tiez vynimocne. Navyse su aj v BL koncernove kluby, ktore by aj po financnej stranke nemali byt tak daleko od Bayernu, ako nejake male s prepacenim provincne kluby (nechem nikoho a ziadneho fanusika urazit!). Bayern uz aj pomohol ak bol uz rival tesne od krachu, co uz maju viac spravit?

Suhlasim, ze pre okoloiduceho fanusika to mozno je nezaujimave. Ake dotiahnut sa musia ostatni dokazat ich porazit. Tak bude rast cely nemecky klubovy futbal. A tie teamy by na to mali, ak by tomu aj verili.

Reagovat
bobis21

Samozřejmě že člověk který tohle píše ani neví kolik týmu BL hraje

Reagovat
andrew96

Pokud někomu jako mně unikl los čtvrtfinále Pokalu, tak:

Union-St. Pauli

HSV-KSC

H96-Lipsko

Bochum-SCF

Reagovat
Rudnevs

Myslím že celé Nemecko praje Hannoveru Union - St. Pauli luxusný duel

Reagovat
Seydou Doumbia

Why Hannover?

Reagovat
Rudnevs

Lebo hraju proti Lipsku, ktore je medzi tymi ostatnymi sympatickymi malymi klubmi impostor.

Reagovat
Seydou Doumbia

jo takhle, myslel jsem že to je mířené to přání hannoveru na celý závěr poháru a ne jen na jeden duel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele