Osimhen kraluje africkým fotbalistům, v hlasování zdolal Hakimiho i Salaha

11.12.2023, 22:27
Aktuality
Victor Osimhen (© AFP)

Nejlepším africkým fotbalistou roku 2023 se stal Victor Osimhen. Útočník Neapole v anketě předstihl Maročana Achrafa Hakimiho z PSG i Mohameda Salaha z Liverpoolu, a stal se tak prvním nigerijským vítězem tohoto ocenění po 24 letech, kdy naposledy uspěl Nwankwo Kanu.

Čtyřiadvacetiletý kanonýr se na jaře významnou měrou podílel na triumfu Neapole v Serii A, solidní formu si přenesl rovněž do nové sezony a i přes zdravotní potíže nastřádal v průběhu roku 26 ligových branek. Za tento počin si nedávno vysloužil rovněž ocenění asociace italských hráčů.

Osimhen svým úspěchem v anketě ukončil dominanci Liverpoolu v anketě, neboť Sadio Mané s Mohamedem Salahem v posledních čtyřech vyhlášených ročnících vždy obsadili první dvě pozice. Až třetí místo pro egyptského křídelníka také znamená, že po dvaceti letech není hráč z Anglie na prvních dvou pozicích. Pro italskou Serii A se jedná o první triumf od roku 2010, kdy uspěl historicky nejúspěšnější hráč v této anketě Samuel Eto'o.

Autor: Martin Vejdělek / bbc.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
Witcher

Neznám

Reagovat
mastakillah

Zaslouženě

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Papra

opravdu byl Hakimi 2023 lepší než Salah 2023? To dostal víceméně za úspěch na MS ne?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele