OPAVSKÝ KLUB OSLAVIL STO LET

29.07.2007, 17:05
Aktuality
Ještě nedávno to vypadalo, že zaniknou úplně a zmizí z fotbalové mapy, za krátký časový úsek se tam ale změnilo a zlepšilo mnoho věcí, i proto včera mohli oslavil sto let své existence. Ano, poznali jste správně, řeč je opravdu o fotbalovém klubu SFC Opava, jenž byl založen roku 1907.

Střípky z historie

Počátky organizovaného fotbalu v Opavě mají spojitost s létem roku 1907 a se jménem Dr. Eduarda Aschauera. Ten před sto lety, 20. června 1907, podal žádost přípravného výboru Troppauer Fussballvereinu (Opavský fotbalový spolek) Slezské Zemské Vládě a žádal o schválení stanov.

Klub měl vysoké postavení na společenské úrovni, o tom svědčí i fakt, že ve volbách byl předsedou klubu zvolen Karl Dorasil, jakožto vysoko postavený, císařský rada. Velkými osobnostmi ve výboru klubu byla například také Theodor Fiedor, nebo angličan John Lockyer. Vůbec prvním fotbalovým utkáník Opavy byl souboj s mužstvem z polské Ratiboře, který se uskutečnil 14. července 1907. Fotbalová utkání se v Opavě stala velkou společenskou událostí a nezřídka kdy se na nich objevovala společenská smetánka. O popularitě fotbalu ihned po založení svědčí i naprosto běžné, několikatisícové návštěv utkání. Návštěvnost zažila pokles jen v meziválečném období.

V roce 1970 došlo k prvnímu většímu rozmachu fotbalu ve městě, slezský tým tehdy hrál třetí ligu a postupně stoupal tabulkou stále výše, až v roce 1977 vybojoval postup dojedné ze skupin druhé ligy. V roce 1981 se však soutěž reorganizovala a tehdy již Ostroj Opava, se nedokázal kvalifikovat do ucelené, celostátní skupiny druhé ligy a opět se vrátil do třetí nejvyšší soutěže.

Návrat do druhé ligy nastal až v roce 1985 a tam klub pod jménem Ostroje, tedy pod názvem továrny na výrobu důlních strojů, vydržel až do roku 1990. V tomto roce se osamostatnil od tělovýchovné jednoty a vznikl tak čistě fotbalový oddíl – FK Ostroj Opava.

V roce 1992 si klub prošel první vážnější krizí, když po tomto nepříliš naplánovaném kroku, klub musel řešit finanční problémy a dokonce mu hrozil i zánik. To však bylo zažehnáno pomocí financí skupiny, dnes již ve fotbale známých podnikatelů v čele s Josefem Hájkem.

Roku 1994 se stal sponzorem klubu podnik Kaučuk, věnující se petrochemickému průmyslu a sídlící v Kralupech nad Vltavou. Jeho pomoc byla ihned znát, když klub roku 1995 zažil historický postup do nejvyšší soutěže. V Opavě tehdy působili skvělí fotbalisté jako Mentel, Bartl, nebo Onufer, navíc vedeni trenérem Petrem Žemlíkem, pro nějž bylo toto období vrcholem v kariéře. Hned v první sezoně po postupu skončila Opava seznačně šestá a dokonce se účastnila Intertoto Cupu, kde také neudělala ostudu českému fotbalu. Poté ale klub opustil Kaučuk a nastal ústup ze slávy, klub se neustále pohyboval mezi první a druhou ligou. Poté se stal klub majetkem ukrajinských majitelů, díky nimž málem zmizel z mapy fotbalu. Slezský FC sestoupil z první ligy a nakonec byl rád, že mohl startovat alespon v krajském přeboru. Tým vedený trenérem Petrem Žemlíkem, který ukázal, jak velké má srdce a pracoval pro Opavské bez nároku na mzdu, přebor s přehleem vyhrál a vedení se podařilo odkoupit licenci na druhou ligu. V té slezští fotbalisté startovali v minulé sezoně a obzvlástě díky skvělému jaru skončili na výborném čtvrtém místě, také se dá očekávat, že v příští sezoně bude Opava patřit k hlavním kandidátům na postup so nejvyšší soutěže, toto ocenění by si zasloužili také její fanoušci, kteří jsou dvanáctým hráčem slezanů nejen v domácím prostředí.

Program oslav

Oslavy stoletého výročí v Opavě proběhly ve velké stylu. Program započalo v 16 hodin utkání starých gard opaveského klubu, v 18 hodin se potom utkal mládežnický celek Opavy s celkem Bruntálu a ve 20 hodin byl na programu zápas s prvoligovým Brnem, ten však začal skoro s hodinovým zpožděním, jelikož Brňané měli problémy s autobusem.

Opavě se sice nepodařilo zvítězit a soupeři podlehla 0:2, když doplatila na neproměnování šancí a slabší obranu, kde byla citelná hlavně absence kapitána Kolínka, ale s oslavou stoletého výročí mohou být slezané spokojeni, zejména fanoušci se během zápas blýskli mnoha pyroefekty a transparenty znázornující mezníky v historii klubu. Vše bylo završeno asi patnáctiminutovým ohňostrojem na počest výročí klubu.

Opavští si tedy užili oslavy a již se můžou těšit na druhou ligu, začínají soubojem s Duklou Praha a jistě budou chtít zvítězit...

Autor: Michal Havlický / sfc.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
HOST*master_12

Opava skončila 4.,kvůli horšímu skore s HFK...

Reagovat
Kily

jj, opraveno

Reagovat
HOST*GEGE

PSG - Valencia 3:0 nevite nekdo jaka byla sestava Valencie?

Reagovat
HOST*-Kopy-

Haluzní

Reagovat
HOST*GEGE

muzes to upresnit?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*mobby

Měli pěknej ohňostroj

Reagovat
HOST*

OPAVA JE SUPER KLUB A VČERA TO BYLO SKVĚLÉ

ŠKODA JENOM ŽE PROHRÁLI

ALE JINAK TO BYLO SUPROVNÍ

Reagovat
HOST*

Роналдіньо народився в бразильському місті Порту-Алегрі. Футболом захопився з дитинства і почав виступати за команди різних вікових груп у місцевому клубі «Ґреміу». Тогочасним тренером юнацької команди «Ґреміу» був Луїс Феліпе Сколарі — майбутній тренер бразильської національної збірної на ЧС 2002. 1997 року Роналдіньо став найкращим бомбардиром на чемпіонаті світу серед юнаків до 17 років, а через рік дебютував у «дорослому» футболі, зігравши п'ять матчів за основну команду «Ґреміу».

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle se ti povedlo, na to musí mít člověk gryf tohle stFořit Myslím, že je to kód k odpalování raket nejen na fotbalové choreo

Reagovat
HOST*bary72

Přeji SFC OPava ještě dalších 100 let !!! Sympatický klub se sympatickými fanoušky, nadstandartní návštěvy na II. ligu, atd. Spolu s Hradcem Králové a Bohemians je spojuje stejný osud, kdy unikli o vlásek totální likvidaci klubu. Navíc Opava si prožila očistec jedné sezóny v krajském přeboru. A už se zase snaží o postup mezi naši elitu. Ještě jednou gratulace do Slezka !!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele