ONLINE: končí lednové calciomercato

31.01.2014, 23:08
Aktuality
Již dnes v noci se pro všechny (nejen) italské týmy uzavře rušný měsíc, v němž bylo možné jej posílit, popřípadě odeslat nepotřebné hráče jinam. Ata Hotel di Milano se opět pro jeden den stane arénou soků, rušnou křižovatkou jednání, zkrátka ideálním místem, kam budou směřovat oči všech fotbalových nadšenců. Po zbytek dne a valnou část noci budeme konání všech zainteresovaných stran pozorně sledovat.

Pro všechny milovníky italské kopané mám jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Začněme tou špatnou. Již dnes v noci, konkrétně ve 23:00, bude definitivně a nenávratně uzavřena možnost přestupů pro italské týmy. Tou dobrou zprávou je, že až do poslední minuty budete o dění v milánském hotelu informováni. Maraton jednání, telefonátů a oficiálních vyjádření může začít a já budu doufat, že si pro nás italský fotbal připraví nejedno překvapení.

Pojďme si v krátkosti shrnout, co se v minulých týdnech událo. Zcela proti italské povaze si nejeden tým zajistil cenné posily již s předstihem a dres změnilo mnoho zajímavých hráčů. Z těch nejzajímavějších nesmí ve výčtu jmen chybět například záložník Anderson, který zamířil do Fiorentiny. Z chladné Anglie se za sluncem stěhuje také Adel Taarabt následován Michaelem Essienem, oba hráči budou nastupovat v AC Milán. Pravděpodobně i kvůli špatným letošním výkonům se Rossoneri hodně činili a s předstihem si zajistili služby Adila Ramiho či Keisukeho Hondy. Pozadu zůstal jejich městský rival, který koupil pouze obránce Danila D'Ambrosia. Zatím. Právě Inter je totiž týmem, který by v poslední den přestupů mohl roztáčet pomyslné kolo, neboť se nový majitel zajímá například o Brazilce Hernanese či Naniho.

Velmi aktivními celky jsou Neapol a AS Řím. Tým trenéra Rafaela Beníteze se snaží udržet krok s lídrem z Turína a k tomu mu má pomoci Henrique, Jorginho či Mariano Andújar. Kromě těchto hráčů se stále spekuluje o dalším nákupu (Capoue z Tottenhamu Hotspur) a zdravotní prohlídku má za sebou také Faouzi Ghoulam. Římský tým by rád umazal náskok Bianconeri díky Michelu Bastosovi nebo Radjovi Nainggolanovi z Cagliari. Čerstvou posilou by měl být také Rafael Toloi, který nahradí odcházejícího Nicolase Burdissa. Kromě těchto hráčů si AS zajistilo také služby talentovaných mladíků Leandra Paredese, Antonia Sanabrii či naposledy Tomáše Vestenického.

14:27 - Velmi nadějně vypadala jednání mezi Parmou a AC Milán ohledně služeb ofenzivně laděného Jonathana Biabianyho. Podle posledních zpráv se ale celý obchod neuskuteční.

14:30 - Naopak pryč z Itálie se chystá kolumbijský obránce Pablo Armero, který by rád Neapol vyměnil za Londýn. Tamní West Ham United uspěl s nabídkou a hráč právě podstupuje zdravotní prohlídku.

14:34 - Zatímco AC Milán neuspělo s nabídkou zmiňovaného Biabianyho, jeho městský rival se rozhodl využít poslední den a chystá zajímavou posilu. Po dlouhých jednáních, v nichž jsme se dočkali nejednoho zvratu a pochybného vyjádření, to vypadá, že Brazilec Hernanes nakonec opustí Lazio Řím a vydá se do milánského Interu. Ofenzivně laděný záložník se také již rozloučil s fanoušky i klubem a emotivním vyjádřením jim poděkoval za krásné momenty.

14:37 - Vedoucí tým Serie A příliš činný nebyl, ale nyní se zdá, že by se mohl rázným způsobem zapojit do celého přestupového kolotoče. Jednání mezi Starou dámou a Interem Milán zdárně pokračují, předmětem debat je výměna Fredyho Guarína a Mirka Vučiniće. Do Turína se také vrací útočník Pablo Osvaldo, který bouřlivě zakončil své rozporuplné angažmá v Southamptonu.

14:40 - K celé situaci se nezapomněl vyjádřit ani sám záložník, když novinářům sdělil: "Inter mne umístil na přestupní listinu, aniž by mne informoval. Jediné, co chci, je respekt," dodal kolumbijský hráč. Toho chce docílit přestupem do Juventusu...

14:44 - Neapol je stále aktivním hráčem na poli calciomercata. Prezident Aurelio De Laurentiis se svému trenérovi snaží přivést Etienna Capoueho z Tottenhamu. Zatím neúspěšně deklaroval nabídku 14 milionů eur. Místo toho vedení pracuje na prodeji či hostování několika hráčů. Jedním z nich je i stoper Paolo Cannavaro, o něhož se intenzivně zajímá nováček ze Sassuola.

14:47 - Do hry vstupuje také Pradé a jeho Fialky. Ty získaly do svých řad obránce Mobida Diakiteho ze Sunderlandu. Do Anglie se Diakite dostal teprve v létě, do té doby oblékal dres Lazia Řím. Black Cats na svém oficiálním webu potvrdily, že Diakite odchází na hostování do konce stávající sezony.

14:52 - Z Věčného města odešlo před časem několik hráčů tamního AS. Konkrétně si nové kluby našli Nicolas Burdisso, Michael Bradley či Marco Borriello. Nyní by kádr Vlků mohl opustit další hráč, protože záložník Marquinho se údajně již dohodl s Hellasem Verona. Brazilec však požaduje pouze formu hostování s šancí vrátit se po jeho skončení opět do Říma.

14:55 - Adriano Galliani je opravdu mistrem nečekaných tahů a teď by mohl z klobouku vytáhnout "králíka" Naniho! Možná jde místo "králíka" pouze o novinářskou "kachnu", ale s Gallianim nikdy nevíte.

15:00 - Je to celkem logické. Pokud jeden útočník přijde, jiný mu musí udělat místo. Černý Petr, zdá se, padl na Fabia Quagliarellu, o něhož se podle listu Birmingham Mail zajímá Aston Villa.

15:13 - Množí se první reakce na očekávaný přestup Pabla Daniela Osvalda. Povoláním fotbalista a tělem i duší rocker je podle budoucích spoluhráčů vítanou posilou. Své k tomu řekl také kolega Fernando Llorente. "Osvalda obdivuji, těším se na vzájemnou spolupráci. Potkali jsme se při jeho působení ve Španělsku a vždy jsme pár slov prohodili," popisuje bývalý hráč baskického Athletiku.

15:19 - Přestup záložníka Hernanese se přiblížil. Brazilská hvězda a jeden z klíčových hráčů Lazia Řím se právě podrobuje lékařské prohlídce. "Il Profeta" by následně měl podepsat víceletý kontrakt s Interem Milán.

15:25 - Zajímavá informace přímo z Ata Hotelu. Inter se údajně pokouší získat útočníka Fabia Quagliarellu. Celý obchod by však mohly zkomplikovat vztahy italského útočníka s trenérem Walterem Mazzarrim.

15:35 - Asi nejen Pipa123 zajímá, kdo že by se mohl stát náhradou Lazia namísto Hernanese. Jedna z možností by mohl být Giacomo Bonaventura. Jeho agent sice sdělil, že Lazio jeho klienta nekontaktovalo, ale sám dodal, že Bonaventura požádal vedení Atalanty o přestup.

15:47 - Podle Federica Spady (agent FIFA, který je přítomen v Ata Hotelu) se West Ham blíží angažování Armera. Navíc, Fiorentina by podle něj právě teď měla rokovat s londýnským Arsenalem o prodeji Cuadrada. A do třetice kolumbijští hráči - do Sassuola zamířil Alexis Zapata z Granady.

15:50 - Další zpráva z Itálie se netýká přestupů, nýbrž očekávaného janovského derby. To bylo kvůli protestům z řad fanoušků přesunuto na pondělní večer.

15:53 - Pescara se nyní snaží koupit Mamadoua Samassu z Chieva Verona.

16:18 - Podle posledních zpráv se Udinese pokouší zvýšit kvalitu v útoku a hodlá angažovat Roberta Aquafrescu. Bývalý reprezentant do jednadvaceti let se v Bologně příliš prosadit nedokázal. Zlepší se jeho situace u Zeber?

16:27 - OFICIÁLNĚ: Neapol má nového obránce. Dres Partenopei bude po dobu následujících čtyř a půl let oblékat Faouzi Ghoulam. Mladý obránce zaujme místo odcházejícího Pabla Armera.

16:38 - OFICIÁLNĚ: Teď trochu odjinud. Fulham právě oznámil, že se dohodl na podmínkách smlouvy s řeckým reprezentačním útočníkem Konstantinosem Mitroglouem. Ten se stal přestupovým cílem mnoha předních klubů nejen z Itálie, poté prodloužil smlouvu s Olympiacosem a navíc prohlásil, že tento klub miluje. Ve Fulhamu podepsal smlouvu do roku 2018.

16:45 - Livorno by mohl opustit ofenzivní Luca Siligardi, o něhož se zajímá Watford.

16:56 - Nováček Serie A z Verony si zatím vede opravdu dobře a není vyloučeno, že by mohl bojovat o poháry. K tomu by mu mohl pomoci také obránce Jorge Teixeira ze švýcarského Curychu, o nějž se Hellas zajímá.

17:00 - Po krátké přestávce hodící se na čaj o páté budeme pokračovat. Krátká rekapitulace - stále čekáme na větší vzruch, v milánském Ata Hotelu jsme se zatím příliš mnoha zajímavých a především produktivních jednání nedočkali. Který velkoklub jako první "uloví" nějakou větší rybu a představí nového člena kádru?

17:17 - Lazio začíná "lepit" díru po odcházejícím Hernanesovi a ve snaze o zvýšení útočné produktivity dohodl s londýnskou Chelsea hostování mladého útočníka Gaela Kakuty. Francouzský ofenzivní talent v této sezoně hostoval v holandském Vitesse, ve smlouvě by měl mít také klauzuli o trvalém přestupu do římského klubu. Je Kakuta náhradou za Hernanese, nebo jeho příchod signalizuje úspěšné jednání s Arsenalem ohledně Miroslava Kloseho?

17:25 - OFICIÁLNĚ: Chievo Verona hlásí další posilu. Tou se stal nigerijský útočník Victor Obinna, který si již za Chievo zahrál v sezonách 2005-2008. Obinna přichází z Lokomotivu Moskva formou hostování s opcí na trvalý přestup.

17:35 - OFICIÁLNĚ: Na trase Sampdoria - Parma se právě uskutečnily dva obchody. Do Janova míří Stefano Okaka Chuka, opačným směrem putuje Nicola Pozzi. V obou případech se jedná o útočníky a formu trvalého přestupu. To zavání sázkou, který z nich bude v novém angažmá úspěšnější...

17:47 - OFICIÁLNĚ: V Římě našli svého "nového Burdissa" - na místo zkušeného obránce, který se o možnost účasti na šampionátu v Brazílii bude prát v dresu Grifů, se postaví brazilský obránce Rafael Toloi. Sabatiniho oblíbenec již z časů v Palermu přichází ze Sao Paula na půlroční hostování, ve smlouvě má klauzuli o trvalém přestupu.

17:50 - Sága Fredyho Guarína má další pokračování a možná poněkud netradiční zápletku. Jeho agent právě v poklidném duchu dohovořil se sportovním ředitelem Interu Milán Pierem Ausiliem a podle všeho se oba pánové dohodli na prodloužení smlouvy!

18:20 - OFICIÁLNĚ: Sassuolo zbrojí na případný boj o setrvání v nejvyšší italské soutěži a kvalitní posily potřebuje také obranná linie. Množstvím zkušeností hýří Paolo Cannavaro, jehož budoucnost pod novým trenérem Neapole nevypadala příliš růžově. Cannavaro se tedy rozhodl přestoupit do týmu nováčka, který si zajistil také případná práva na trvalý přestup zkušeného stopera.

18:43 - Po delší době se objevila zajímavá zpráva. Juventus Turín se snaží zredukovat počet svých útočníků, aby udělal prostor Pablu Osvaldovi. Jedním z nich měl být Sebastian Giovinco, o něhož dokonce usiloval CFC Janov. Stará dáma chce svého hráče prodat pouze formou trvalého přestupu. Grifové nabízeli pouze půlroční hostování.

18:49 - OFICIÁLNĚ: Chievo Verona hlásí další posilu do záložní formace. Z Catanie přichází zkušený středopolař Tiberio Guarente, který na Sicílii působil jako hostující hráč ze španělské Sevilly.

19:02 - Webový portál FcInterNews.it kontaktoval zdroj blízký černohorskému útočníkovi Mirku Vučinićovi a požádal jej, aby se vyjádřil k situaci ohledně možného přestupu. Odpověď zněla jasně: žádný Inter, Vučinić definitivně zůstává v Turíně.

19:09 - Kakuta zřejmě nebude jedinou náhradou za (stále ještě) odcházejícího Hernanese. Biancocelesti se totiž na poslední chvíli vložili do jednání s Parmou a rádi by ve svém dresu viděli Jonathana Biabianyho! Francouzský útočník je dnes zkrátka na roztrhání.

19:19 - OFICIÁLNĚ: Juventus Turín právě oznámil, že získal novou posilu do útoku. Trenér Antonio Conte bude moci počítat se službami Pabla Daniela Osvalda. Někdejší hráč AS Řím či Southamptonu přichází do Turína formou hostování s opcí na trvalý přestup.

19:39 - Inter Milán očekává příchod Hernanese, ale vedle toho by se s jedním hráčem mohl také rozloučit. Christian Chivu dlouho trpí vleklými zraněními a podle posledních zpráv by mohlo brzy dojít k ukončení vzájemné spolupráce. Chivua zřejmě čeká práce v rumunském fotbalovém svazu. Vypadá to tedy, že za Inter odehrál svůj poslední zápas.

19:50 - Daniel Pablo Osvaldo poprvé zapózoval v dresu Juventusu Turín a při té příležitosti vyjádřil své pocity ohledně přestupu k Bianconeri: "Být zde je pro mě velká čest a také splněný sen. Itálie mi moc chyběla a jsem nesmírně rád, že mohu nastupovat za tak skvělý klub s dlouhou tradicí. Na moje působení v Římě také vzpomínám s vděčností, je to pro mne velká výzva utkat se o první místo právě s AS," ozřejmil italo-argentinský útočník.

20:00 - Sportovní ředitel Walter Sabatini dostal pro dnešní den několik úkolů. Kromě oficiálního představení stopera Toloie bylo jedním z těch nejdůležitějších nalezení schůdného řešení v "kauze Marquinho". K tomu se někdejší činovník Palerma zatím zdárně blíží, protože dohoda s Hellasem Verona je prý velmi blízko. V současné chvíli je již brazilský záložník v Miláně a měl by podepisovat dokumenty potřebné k uzavření hostování.

20:07 - Podle všeho se rýsuje velká senzace! Turecký Galatasaray totiž právě dosáhl dohody s milánským Interem. Předmětem obchodu se stal obránce Andrea Ranocchia, který byl Galatasarayem sledován již delší dobu. V této chvíli stále není jasné, zda se jedná o přestup nebo pouze hostování. Jedno je jisté, další základní kámen obrany Interu Milán odchází.

20:15 - Velké změny se chystají také v týmu nováčka z Livorna. Toskánský celek v současné chvíli jedná o odchodu elitního střelce Paulinha. Ten by měl nahradit Pabla Osvalda v dresu Southamptonu. Angličané za služby střelce sedmi letošních branek údajně nabízejí šest milionů eur. Značná část peněz by mohla putovat do Milána, protože tam na případný přestup netrpělivě čeká mladík Ishak Belfodil.

20:32 - Fanoušci Lazia Řím mohou mít alespoň trochu dobrou náladu. Zprávy o chystané nabídce Římanů, která by měla do hlavního města přivést Jonathana Biabianyho, byly pravdivé. První nabídka zní 3 miliony eur za polovinu hráčových práv.

20:45 - Ishak Belfodil by nakonec mohl ještě dnes změnit dres. Z několika nabídek mu prý nejvíce imponuje ta z Livorna, což by mohlo naznačovat zmiňovaný odchod Paulinha. Belfodil by měl do Toskánska přijít formou hostování za cenu zhruba 400 tisíc eur.

20:58 - OFICIÁLNĚ: Záložník Marquinho přestupuje do Hellasu Verona, kde bude působit do konce letošní sezony. Veronský klub si podle všeho zajistil také opci na přestup zkušeného univerzála.

21:00 - Již jen pouhé dvě hodiny mají kluby na to, aby doladily konečné podoby sestav. Je pravda, že mnoho akvizic nejspíš čekat nemůžeme.

21:22 - Zatímco AS Řím právě oficiálně potvrdilo zisk Brazilce Toloie, jeho městský rival kontroval v podobném duchu. Dnes večer častokrát skloňované jméno Jonathana Biabianyho totiž zřejmě bude další akvizicí Lazia Řím! Po dlouhých jednáních s čínským týmem Guangzhou a naposledy také Milánem se Parma dohodla na přestupové částce s Biancocelesti a sportovního ředitele Tareho čeká již jen debata s hráčovým agentem.

21:59 - OFICIÁLNĚ: Fiorentinu opouští další hráč. Do Španělska míří na hostování záložník Oleksandr Jakovenko.

22:09 - Podle respektovaného žurnalisty Gianluky Di Marzia se nejspíš přestup Jonathana Biabianyho neuskuteční. Francouzského záložníka údajně neuspokojila nabídka Římanů a nejspíš zůstane v Parmě.

22:15 - Musím říct, že dnešní aktivita předních špiček italského fotbalu je již delší dobu na bodu mrazu. Tempo opadá, většina osazenstva postupně opouští hotel a žádných zásadních změn se pravděpodobně již nedočkáme. Letošní mercato pomalu končí, zbývá nám ještě něco kolem tři čtvrtě hodinky.

22:25 - Gentlemanem až do konce. I tak by se dal vyjádřit postoj obránce Chivua. Jeho agent v krátkém rozhovoru vysvětlil: "Cristian končí, protože nechce brát peníze, aniž by pro klub odváděl práci."

22:27 - OFICIÁLNĚ: Novou akvizicí se mohou pochlubit v Bergamu, tamní Atalanta získala posilu do útoku. Z PSV Eindhoven totiž na půlroční hostování s opcí na trvalý přestup přichází Ruben Bentancourt. Hráč, který je považován za typologicky podobného Edinsonu Cavanimu, by v konečném součtu mohl Orobici stát až 1,5 milionů eur.

22:38 - OFICIÁLNĚ: Jen půlhodinu před oficiálním koncem přestupního období se Hernanes i všichni fanoušci Interu Milán dočkali. Brazilský záložník přestupuje z Lazia Řím do celku trenéra Waltera Mazzarriho za sumu 18 milionů eur, nepočítaje bonusy. Negativní reakce fanoušků Biancocelesti mohou být alespoň částečně zmírněny oficiálním potvrzením nákupu mladíka Kakuty. Hernanes odchází z Říma po třech a půl letech, s týmem vyhrál Coppa Italia pro rok 2013. V Interu by měl brazilský hráč působit do roku 2018.

22:45 - Patnáct minut mají ještě odpovědní šéfové na uzavření posledních kontraktů a jejich uložení. Ale je to spíš doba, v níž budou houfně opouštět prostory milánského hotelu. Dnešní večer pomalu končí bez senzací, prudkých zvratů a vůbec všeho, čeho si na italském calciu vážíme.

22:55 - Odteď se samozřejmě budou objevovat zákulisní informace o nepovedených transferech. Fantazii svých fanoušků rozvířil také Juventus, který se prý do poslední chvíle pokoušel přivést portugalského záložníka Naniho z Manchesteru United. Rudí ďáblové ale jejich nabídku na hostování s opcí následně odmítli s tím, že hráče nehodlají prodat.

22:55 - Už jsem se chtěl loučit, ale na poslední chvíli mne překvapil Hellas Verona, který k radosti českého diváka Serie A registruje kontrakt pro Michaela Rabušice! Podle stanice Sky Sport posílí někdejší útočník Liberce tým trenéra Mandorliniho v nejbližších hodinách.

23:00 - A máme tu konec! Jak říkávala paní učitelka na střední po vypršení časového limitu na test: "Odložit propisky." Italské mercato měsíce ledna právě končí a nutno podotknout, že jeho průběh nebyl příliš atraktivní. Jistě, týmy jako AS Řím, Neapol či AC Milán hojně nakupovalo, ostatní fanoušci budou s napětím očekávat, zda se nějaký ten kontrakt v následujících minutách ještě objeví. Jedna etapa Serie A tedy právě končí a s ní i mnoho dosavadních příběhů. Hráči jako Hernanes či Pablo Osvaldo se ale mohou těšit na nové kapitoly a my jejich eskapády budeme moci sledovat již zítra. Tedy, vlastně dnes. Italská elitní soutěž má pro nás připraven další atraktivní program čítající nejedno zajímavé utkání.

A teď, když dovolíte, vám poděkuji za pozornost i komentáře, omluvím se za transfery, které mi unikly, a půjdu po vyčerpávajícím maratonu nabrat nové síly. Forza Calcio!

Autor: Ondřej Pražák / tuttomercatoweb.com, calciomercato.it, goal.com, gazzetta.it, ilmessagero.it, tuttosport.com

Komentáře (321)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele