ONLINE: Anglické přestupové okno se pomalu uzavírá!

31.08.2010, 14:01
Aktuality
U nás v Čechách už sluníčko lenoší, z čehož vyplývá, že přichází babí léto a zároveň konec přestupových rejdů ve všech elitních evropských ligách. Já se dnes, jako už tradičně, opět zaměřím na anglické prostředí, kde snad zase bude co sledovat. Koneckonců dříve jsme vás na těchto řádcích v zimě informovali o přestupech takových hráčů jako Aršavin či Berbatov. Tak se, prosím, pohodlně usaďte a začínáme!

Netradičně začněme rekapitulací toho, čehož sledování v přímém přenosu mně osobně ušetřil sladký spánek. Potvrzeného toho nemáme tolik. Nejvíce asi zatím boduje Harry Redknapp, jehož Tottenham patrně usiluje o titul klubu s nejvyrovnanější golmanskou trojkou v historii Premier League. Na roční hostování totiž zhruba v půl jedné měl získat Chorvata Pletikosu. Další novinky se pak týkají jen druhé nejvyšší soutěže. Leeds posílil honduraský internacionál Ramon Nunéz a naopak zadáka Readingu Sigurdssona zlákal německý Hoffenheim. Co ovšem můžeme očekávat? Hodně žhavě se jeví přesun Di Santa do Wiganu, natuty by si měl nového zaměstnavatele hledat Robbie Keane a na prodej je podle všeho i jiný muž se zkušenostmi z Tottenhamu, Eidur Gudjohnsen. Než přejdeme k podrobnostem dle aktuality, mám pro vás na úvod ještě jednu prosbu. Nepřál bych si, aby se tu jako minule objevovaly všelijaké odkazy na přestupové novinky a spekulace. Právě od toho je tu totiž tento článek, jehož obsah je pak tímto poněkud znehodnocován a je na něj vrhán stín relativní zbytečnosti. Děkuji za pochopení. A teď směle do toho!

14:03: Dosud největší rybu právě nejspíš ulovil Birmingham City. Podle Sky Sports se totiž dohodl s Barcelonou na dalším ročním hostování ex-kanonýra Alyaksandra Hleba. Zpátky na Ostrovech, kde mu to dříve tak sedělo, bude běloruský šikula chytat druhý dech. A pomáhat by mu v tom mohl i další křídelník Beausejour. Cena tohoto Chilana by měla být ve výši čtyř milionů liber a podle všeho si už Brums s mexickou Américou plácli. Že by tyto akvizice znamenaly změnu McLeishova vyznání?

14:09: Míčový virtuos Robinho má za sebou první rozhovor po, zdá se, úspěšném podstoupení zdravotní prohlídky v Miláně. Abych to zkrátil a shrnul - je zkrátka velmi šťastný a těší se na spolupráci s krajany Patem a Ronaldinhem. Prý dohromady vytvoří nejsilnější útok v Evropě. Inu, pokud ideálně zapadne do toho stroje, co o víkendu zdemoloval Lecce, dalo by se s tím i souhlasit.

14:16: Zatímco Mancini definitivně vyvrátil možnost odchodu Givena s Adebayorem ještě toto léto, můžeme potvrdit, že trucování Salifa Diaa je u konce. Třebaže se dříve neměl k podepsání nového kontraktu, dnes mu status volného hráče přestal vyhovovat a na další dva roky se upsal staronovému zaměstnavateli. To by ale nebylo nic proti Gudjohnsenově přesunu na Britannia Stadium. Ten je údajně na spadnutí, některé deníky dokonce tenhle transfer považují za uzavřený.

14:21: Pienaar je na srazu jihoafrické reprezentace a prý nikomu ani ničemu nefaxuje, netelefonuje, nemailuje. Jeho potencionální odchod z Goodison Parku si tak zřejmě můžeme odškrtnout - nedojde k němu. Podobně vypadá i situace kolem Roqueho Santa Cruze či Scotta Parkera.

14:27: Ian Holloway, manažer Blackpoolu, pomalu začíná naplňovat svou vizi o brzkém dodání dalších pěti či šesti hráčů do vlastního kádru. Právě byl povrzen příchod mladého křídelníka Phillipse z Wycombe a nejpozději do šesté hodiny večerní se očekává také stvrzení přestupu D.J. Campbella, kterého měl dříve Holloway pod palcem již v Leicesteru.

14:34: Liverpool jako by se začínal zbavovat svých "škodných". Už dříve jsme se dozvěděli o údajném zájmu Stoke na získání často kritizovaného Lucase Leivy, teď se zdá, že pro změnu nenaplněný talent Damien Plessis brzy podstoupí lékařskou prohlídku v sídle řeckého Panathinaikosu.

14:38: Perou se i na manažerském poli. Ve víru přestupového kolotoče se nachází zejména Southampton a Aston Villa. Zatímco prvoligový celek však zatím registruje pouze jednoho oficiálního zájemce - stávajícího caretakera Kevina MacDonalda - o post manažera upadajících Saints se rve Paul Hart se Stevem Cotterillem.

14:44: Kola se pohnula v kauze "Arsenale, najdi si svého brankáře!". Finální nabídka londýnského velkoklubu by měla znít čtyři miliony liber, což už je suma, která by Hughese měla uspokojit. Ovšem je tu jedno "ale". A to podmínka, že Fulham zároveň najde za australského veterána náhradu. Tou by mohl být Adam Federici z Readingu, když už padla varianta s Givenem. Sám Schwarzer mimochodem proti přesunu na Emirates Stadium nic nenamítá, vidí jej jako poslední šanci zahrát si milionářskou Ligu mistrů.

14:47: Pokud prahnete po něčem stoprocentním, mám tu pro vás dvě zprávy, které se však přímo netýkají anglické Premier League. Jednak slovenský stoper Lubomír Michalík odchází na půl roku hostovat z Leedse do Carlisle, jednak skotský Kilmarnock hlásí poměrně zvučnou posilu ve Finu Jeremenkovi. Tady jde pro změnu o hostovačku na celou sezonu.

14:51: Fulham vydal prohlášení, že Schwarzer dnes nikam neodejde. Fandové Arsenalu propadají panice...

14:55: Jihoafrický obránce Bongani Khumalo strávil uplynulý týden na testech v sídle Tottenhamu a podle informátora BBC uspěl. Teď zbývá jen dořešit otázku, zda se do hlavního města Albionu bude stěhovat již nyní, nebo až v lednu.

14:59: V rádiu Rio de Janeiro mají zjevně veselo. Ronaldo totiž podle nich míří na půlsezónní hostování do Fulhamu. Podle komentátora Guardianu by ale celá transakce mohla ztroskotat na absenci taxiků se šesti zadními sedadly.

15:03: Blackburn dává kopačky útočníku Jasonovi Robertsovi, jako náhradu si za něj vyhlédl bulharského ofenzivního záložníka Ivelina Popova. Ten ve svých 22 letech nemá na svém postu konkurenci v kádru domácího giganta Litexu Loveč, již v tak raném věku odehrál na stovku ligových zápasů.

15:07: Do uzavření přestupového okna zbývají necelé čtyři hodiny a Liverpool stále ještě nepodepsal Paula Koncheskyho! Vše se údajně zadrhlo právě na dohadech o podmínkách smlouvy. West Ham mezitím pokračuje ve svém celoročním evergreenu - shání útočníka. Nabízet by se snad měl Ryan Babel, působící právě u Reds.

15:14: Coyleova revoluce v Boltonu nebere konce. Na cestě směr Reebok Stadium by se totiž měl nacházet 19letý útočník Rodrigo Moreno z portugalské Benfiky. Toho předchází atraktivní minulost - pro velký fotbal ho vychovával Real Madrid, přičemž ke všemu reprezentoval poslední mistry světa alespoň na juniorské úrovni. O jeho krajanu Llorentem pak redaktor BBC uvažuje jako o možném novém podporovateli Fernanda Torrese, kterého prý Roy Hodgson shání. Co vy na to, scouseři?

15:18: Babel už údajně nažhavil svou helikoptéru a vydal se vstříc Londýnu. Budeme se radši dohadovat o modelu jeho stoje, nebo o jeho destinaci? Pokud by mělo jít o to druhé, tak v úvahu patrně připadají West Ham s Tottenhamem.

15:22: Co se přestupových definitiv týče, poslední dobou druholigové kluby celkem jasně válcují ty elitní. Teď znovu. Pozoruhodnou posilu totiž získal Leicester City, když z japonských vod vylovil dlouholetého reprezentanta a schopného štítového záložníka Yukiho Abeho.

15:27: Jistý Richard Scannell píše novou kapitolu arsenalské reality show ohledně hledání nového brankáře. Nutno ovšem jedním dechem dodat, že ona slova nevypadají dvakrát důvěryhodně. Nebo že by se Maarten Stekelenburg vážně ládoval štrůdlem na Gillespie Road nedaleko Emirates Stadium?

15:32: Davidu Moyesovi se znelíbil, a tak se po něm vrhá Avram Grant. Řeč je o Josephu Yobovi, obránci Evertonu, jehož chce Clubcall na rok spojit s West Hamem. Ono ne že by se to jevilo nereálně, vždyť je nigerijský obránce momentálně na marodce a takové hráče mají Kladiváři standardně v oblibě.

15:39: Blízko podstoupení zdravotních testů by měli být dva hráči. Armand Traoré odmítl Birmingham a na rok by si ho měl vypůjčit Juventus. Wigan se zase dle všeho dohodl s Chelsea na dvoumilionovém odstupném za Franca Di Santa.

15:48: Na BBC mohl při rekapitulaci dnešních velkých obchodů komentátor zkopírovat zprávu starou jednu hodinu. To není nic potěšujícího. Nicméně přidám se i já - Huntelaar za 10 a půl milionů liber do Schalke, Trezeguet po deseti letech strávených v Juventusu přesídlil do Herculesu, Diao obnovil kontrakt ve Stoku, Pletikosa vyztužil brankářský post na White Hart Lane a Sigurdsson odešel z Readingu do Hoffenheimu. Nic moc, jen co je pravda.

15:52: Liverpool Echo šokuje zprávou o Babelově setrvání na Anfield Road (nejspíš náhlá porucha helikoptéry), zatímco Bolton potvrdil zisk Rodriga Morena na roční hostování. Zároveň z francouzských Rennes zazněla informace, že se ohledně spekulací kolem Asamoaha Gyana nabízejí jen dvě možná východiska. Buď setrvá tam, kde je, nebo přestoupí do Sunderlandu. Nic jiného prý nepřipadá v úvahu.

15:59: Také Twitter je dobrým zdrojem informací. Odtamtud se dozvídáme, přímo z epicentra dění, že Emiliano Insúa míří do Turecka. Sám hráč to na svém profilu potvrzuje vzhledem k tomu, že dříve nevyšel jeho přesun do Fiorentiny. Teď by se mělo jednat o roční hostování v Galatasarayi. Tak Royi, honem, co ten Konchesky?

16:04: A zase se na skok mrkneme do Skotska. Tam kdysi v dresu Falkirku exceloval Anthony Stokes, loni uspěl rovněž u Hibs a teď si vyzkouší, jaké je to působit také v pravém skotském velkoklubu! Z Edinburghu se totiž oficiálně přesouvá na Celtic Park. Místní gigant za něj měl zaplatit něco málo přes jeden milion liber.

16:08: Manažer Brightonu Gus Poyet zvažuje další tři nové akvizice pro své mužstvo. Jednou z nich by podle všeho měl být Kazanga LuaLua z Newcastlu, jenž by měl na úplném jihu Anglie hostovat pouze do ledna.

16:14: OFICIÁLNĚ! Paul Konchesky konečně přiložil pero na papír a podepsal čtyřletou smlouvu v klubovém centru Liverpoolu FC. Součástí tohoto obchodu je i putování Dalla Valleho a Kačanikliče opačným směrem, na Craven Cottage.

16:18: Přestupové řádění snad přece jen nabírá na obrátkách. Z Premier League se nově uklízí Zurab Chizanišvili, jehož si z Blackburnu na rok vypůjčil druholigový Reading.

16:25: Naděje mezitím svítá příznivcům Gunners. Někdejší elitní brankář portugalské reprezentace Ricardo byl opomenut na soupisce Betisu pro novou sezonu a nejspíš se ještě bude poohlížet po novém angažmá. Vypadá to jako dobrá příležitost pro Wengera na poslední chvíli "splašit" vysněnou jedničku pro svůj mančaft.

16:29: Ryan babel prý stále cestuje vzdušným prostorem, dost možná momentálně jen krouží nad Londýnem a mezi West Hamem a Tottenhamem pendluje prstem se slovy "ententýky, dva špalíky". Na Guardianu pro změnu komentátor uvažuje o výši maximální rychlosti Nizozemcovi helikoptéry, které ona cesta z Liverpoolu do Londýna trvá až přespříliš dlouho. Nasnadě je nicméně výměna Babela za Carltona Colea z West Hamu.

16:32: Až teď se Martin Jiránek definitivně upsal Birminghamu City. Dle originální smlouvy tu bude působit pouze jednu sezonu.

16:37: Eidur Gudjohnsen se hotoví projít zdravotní prohlídkou na Britannia Stadium. A mohl by odstartovat zajímavý kolotoč přestupů točících se kolem Potters. Zároveň sem totiž má mířit i Charles N'Zogbia z Wiganu, zatímco opačným směrem by se mohl vydat Tuncay. Kdoví ale, co je na tom pravdy, uvážíme-li, že byli doteď Latics daleko spíš spojováni s borci jako Nugent či Di Santo. Definitivě dojednané se však zdá být hostování Toma Cleverleyho z MU na DW Stadium.

16:45: Malá statistická vložka: Letos zažíváme nejspořivější červenec a srpen za poslední čtyři roky. Toto léto se zatím za přestupy utratilo nějakých 320 milionů (bez 40 mega spolykalo rovnou polovinu této částky ManCity), zatímco loni jsme se vyšplhali na 450 a ještě rok předtím dokonce padla i hranice pěti set milionů.

16:50: Zatímco Anglie docela dobře mlčí, brazilské zdroje se dohadují ohledně částky vyplacené Manchesteru City za Robinha. Ta má být údajně nížší (!) než 15 milionů liber, snad dokonce jen dvanáct a půl. Přestože Citizens původně měli požadovat více než 16 milionů britské měny.

16:55: Vinou příchodu Diega a plánů McClarena zařadit ho do sestavy na podhrot k Džekovi se z trenérovy ideální představy vytrácí Brazilec Grafite a toho by rád využil David Moyes. Ten má pro změnu problémy s útočníky, takže by zkušeného forvarda Wolfsburgu rád zlákal na roční hostování.

16:59: Itálie se začíná míchat do záležitostí ohledně Manciniho touhy udržet Shaye Givena. Dnes totiž měla Fiorentina City nabídnout svou jedničku, Sebastiena Freye, a se Citizens italské deníky spojovali rovněž reprezentanta Marchettiho.

17:00: UŽ JEN DVĚ HODINY DO KONCE PŘESTUPNÍHO OBDOBÍ!

17:04: Joseph Yobo nakonec podle všeho s okamžitou platností načas přesídlí do Turecka. Vedení Evertonu již mělo odkývat jeho roční hostování ve Fenerbahce, varianta s West Hamem tak, zdá se, padá.

17:10: Není pochyb o tom, že wiganská obrana nevypadá nejjistěji, a proto by se mohl reálně jevit možný přesun Shauna Barkera na DW Stadium. Jde o zástupce kapitána v Derby County, ovšem se zkušenostmi pouze z nižších anglických soutěží. Otázkou tedy zůstává, zda by to skutečně vytrhl. Krom toho byl před chvilkou potvrzen příchod Toma Cleverleyho na roční hostování z ManUtd.

17:14: V Insúově smlouvě o hostování v Galatasarayi by prý měla být zabudována pětimilionová opce, alespoň o tom informuje Daily Mail.

17:17: Pompey mezitím pokračují v rozsáhlém výprodeji. David Nugent by se mohl vrátit do Burnley, kde mu to dříve celkem šlapalo. Tím by se pak pro Di Santa definitivně uvolnila cesta na DW Stadium, právě Nugent totiž měl být Whelanovou prioritou do útoku. Dalším mužem opouštějícím palubu potápějícího se korábu je pak Tommy Smith, jenž je právě testován v QPR.

17:21: Příběhu Ryana Babela se dostalo nové zápletky - probleskla zpráva, že se osmělil Tottenham a za tohoto vášnivého letce nabídl Liverpoolu 10 milionů liber. Chce se mi říct - "Royi, tohle ber!"...

17:22: Italská média informují o Doniho souhlasu s přestupem do Fulhamu. To by znamenalo jediné - že je Schwarzer přece jen volný! Pro Arsenal.

17:25: Liverpool měl ihned zareagovat na kohoutí zájem o Babelovu osobu a sám údajně nabídl rovných devět milionů liber za Carltona Colea. To se nám to rozjíždí, pánové a dámy!

17:31: Spurs na poslední chvíli žhaví panty - Lotito údajně v Londýně jedná o Zarateho přesunu na WHL, přičemž má Daniel Levy jevit zájem rovněž o Stevena Pienaara. Vše je však zatím ve stádiu pouhých spekulací, preventivně upozorňuji.

17:36: Reds reagují na odliv dvou mladíků do Fulhamu jako součást koupě Paula Koncheskyho. A reagují v podobných věkových relacích, dokonce ještě nižších. Jen šestnáct let je Susovi z Cádizu a podobně je na tom i mládežnický reprezentant Maďarska Adam Hajdu. Prvně jmenovaný ještě na Anfieldu ani nepodepsal profesionální kontrakt, jen se zařadí po bok liverpoolských juniorů. Jeho kolega sem pro změnu zavítá na roční "zkoušku".

17:38: Na Twitteru se jeden z fanoušků Arsenalu zavázal, že pakliže Wenger ještě přivede nějakého brankáře, radostí prodá svůj dům. Tak moc zoufalí jsou příznivci severolondýnského celku.

17:41: Kevin Doyle by se mohl stěhovat z Wolverhamptonu. Původně měl posílit Aston Villu, nakonec by ale v této otázce mohl uspět Everton. Součástí obchodu by mohlo být Osmanovo stěhování opačným směrem.

17:54: Sky Sports právě vydali zprávu o tom, že se Asamoah Gyan stal rekordní posilou Sunderlandu. Bohužel, článek prý "nemáme používat", patrně je nedůvěryhodný. Navíc ani nejde otevřít, aniž byste se dozvěděli něco víc než jen "promiňte, nemůžeme obnovit článek".

17:57: OFICIÁLNĚ! Robinho podepsal AC Milán.

18:00: UŽ JEN HODINU A KONČÍME!

18:02: Trefnou poznámku zaslal redaktorovi Telegraphu jistý Phil Jones. Ten poznamenal: "Takže Spurs získali nového golmana. Znamená to, že teď mají tři golmany, z nichž každý předčí kteréhokoliv v Arsenalu???"

18:04: Everton, jako by se snad obával odchodu Stevena Pienaara, měl právě Tottenhamu předložit nabídku ohledně hostování Davida Bentleyho.

18:10: Lucas Leiva nikam neodejde. Liverpool zamítnul variantu jeho hostovačky ve Stoke City a jiný zájemce se zatím nevynořil.

18:16: Místo očekávaných dvanácti nakonec ManCity od AC Milán za Robinha vyinkasoval rovnou 18 milionů liber, dostál tedy své dřívější podmínky o minimu ve výši šestnácti milionů. Zároveň budou Citizens s ohledem na pozdější Robinhovy výkony v Itálii počítat s bonusem dalších tří milionů.

18:18: Grafite byl údajně již s pracovním povolením spatřen na Finch Farm, v tréninkovém centru Evertonu, kde by mohl celou sezonu hostovat. Věřte, nevěřte!

18:22: Zprávy o Gyanově změně působiště se začínají množit. Jednu takovou ale přináší třeba sever wikipedia.org, jenž dříve proslul svými ne úplně dokonalými věšteckými schopnostmi.

18:25: Jak jsem dříve avizoval, D.J. Campbell je již v podstatě hráčem Blackpoolu. Holloway už však těžko získá další tři nebo čtyři hráče, jak sliboval.

18:29: OFICIÁLNĚ! Insúa na rok do Galatasaraye s opcí ve výši patrně pěti milionů liber.

18:33: Teď si načas odskočíme do nižších pater anglického ligového pavouka. V rámci League Championship zaujal nově dojednaný půlroční pobyt Andrewa Taylora ve Watfordu. Tento dozajista schopný levý bek přichází z Middlesbrough, jehož je odchovancem. Do třetiligového Charltonu se pak jako volný hráč po roce vrací Jonathan Fortune a Tranmere koupilo hned dva borce - Grandisona z Coventry a Mendyho z Derby.

18:34: OFICIÁLNĚ! Také klubový web SAFC potvrdil příchod ghanského forvarda Asamoaha Gyana. Ten se tak stává nejdražším dnešním přestupem do Premier League (celkově je to Robinho), vedení Black Cats za něj totiž údajně vyplatil něco málo přes 13 milionů liber.

18:38: Legenda Leedsu United, Ian Harte, se překvapivě stěhuje z Carlisle do Readingu. Padly tak zprávy o tom, že ve svém stávajícím angažmá měl namísto přestupu podepsat nový roční kontrakt. Mimochodem irský veterán takto činí právě na své 33. narozeniny, takže všechno nejlepší, Iane!

18:41: Celtic nepochodil s požadavkem na zapůjčení Stevena Taylora z Newcastlu. Ten momentálně laboruje s bolavým ramenem.

18:43: Fenomén Babelových leteckých pohnutek je zřejmě u konce. Skutečně to vypadá, že se dnes nejvděčnější terč různých posměšků nikam stěhovat nebude a zůstane v Liverpoolu.

18:47: Čtvrt hodiny před uzavřením přestupového okna rozjíždíme nový příběh. Jermaine Pennant je možná na cestě zpět do Anglie, když o jeho roční hostování projevil zájem Stoke. Zároveň se služeb tohoto křídelníka působícího ve Španělsku nevzdává ani Ajax.

18:50: Nyní se zřejmě hodí upozornit, že jako obvykle blížící se "deadline" ještě neznamená, že nějaký přestup nemůže být ohlášen i po sedmé hodině! Klíčem je, aby se kluby před závěrečným gongem dohodly na odstupném, podmínky smlouvy se pak mohou ladit až do půlnoci.

18:53: Gyan s Robinhem se možná mohou začít třást, jejich rekordy mohou klidně padnout doslova za pět minut dvanáct, neboť Spurs s Laziem stále ladí podmínky obchodu s Maurem Zaratem. Přestupní částka by se údajně mohla vyšplhat až do výše 25 milionů eur!

18:56: Fulham prý dnes odmítl tři vážně míněné nabídky za Bobbyho Zamoru. Jedna z nich dost možná pocházela z dílny Roye Hodgsona.

18:58: OFICIÁLNĚ! Zhruba za čtyři miliony liber přestupuje z Mexika do Birminghamu křídelník Beausejour. Řadí se tak po bok Hleba a Jiránka, dalších borců, kteří byli McLeishem podepsáni až dnes. K Brums bude touto smlouvou vázán na tři roky.

19:00: DING DONG! Odteď mohou kluby debatovat pouze nad podmínkami smluv, žádné "nové aktivity" již podnikat nemohou.

Letošní přestupové okno v Anglii stoprocentně nenudilo. Dočkali jsme se velkých obchodů, jako byl ten s Gyanem či Robinhem, ale i překvapivých transferů, jako třeba Hlebova hostování v Birminghamu. V tuhle chvíli sám za sebe říkám poslední slovo, ne tak ale kluby Premier League, které stále ještě mohou přijít na světlo světa s novými posilami. O tom už vás ale budou informovat moji kolegové ve službě na hlavní stránce EuroFotbalu. Já se s vámi tímto loučím, děkuji za pozornost a zase po půl roce na viděnou!

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1248)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele