Olomouc vypsala zakázku na modernizaci osvětlení Androva stadionu

26.10.2023, 12:37
Aktuality

Olomoucká radnice vypsala veřejnou zakázku na modernizaci osvětlení Androva stadionu, aby splňoval kritéria Unie evropských fotbalových asociací UEFA. Výměna starých výbojkových světel za moderní LED zdroje světla má stát zhruba 11,5 milionu korun. ČTK dnes informaci získala z věstníku veřejných zakázek. Andrův stadion patří městu. Vedení fotbalové Sigmy již dříve upozornilo, že osvětlení stadionu je zastaralé a bez jeho modernizace hrozí, že by se na Andrově stadionu nemohla hrát mezinárodní utkání včetně soutěží UEFA. Problém by mohl nastat i s udržením licence pro první ligu.

"V projektové dokumentaci byla navržena kompletní výměna výbojkových světel za svítidla s technologií LED. Výměna bude provedena na stávajících stožárech s nadzemní výškou 36 metrů a také na střeše západní tribuny," stojí v oznámení zakázky. Projekt počítá i s instalací nových svítidel na střeše východní tribuny Androva stadionu a na všech čtyřech stožárech ve výšce zhruba 20 metrů, která budou osvětlovat kratší stranu hřiště. Statik zároveň navrhl posílit ocelovou konstrukci osvětlení. Rekonstrukce osvětlení má zabrat zhruba 40 dní.

V uplynulých letech byl Andrův stadion postupně modernizován. V roce 2015 byla rekonstruována jeho hlavní tribuna , která od té doby nabízí nové zázemí pro fotbalové týmy a rozhodčí, modernizované prostory pro novináře, televizní studio i reprezentativní místnosti pro VIP hosty. Oprava tribuny stála zhruba 70 milionů korun.

Andrův stadion, který byl nedaleko centra Olomouce otevřen v roce 1940, díky investicím nyní patří k nejmodernějším fotbalovým arénám v republice. Stadion s kapacitou přes 12.500 diváků slouží jako domácí hřiště prvoligové Sigmy Olomouc. Několik zápasů na něm odehrála i reprezentace, v roce 2015 také hostil evropský šampionát fotbalistů do 21 let, kvůli čemuž prošel nákladnou rekonstrukcí. Ty se dříve uskutečnily také v letech 1977, 1998 a 2010.

Fotbalový klub Sigma má nyní Andrův stadion v pronájmu. Společnost SK Sigma Olomouc totiž stadion v roce 2018 prodala za 145 milionů korun olomoucké radnici, což tehdy pomohlo stabilizovat ekonomickou situaci klubu. Oddělit sportovní část klubu od fotbalové infrastruktury doporučila poradenská firma Grant Thornton. Město za správu a provoz Androva stadionu ročně doplácí několik milionů korun, jelikož nájemné od klubu nepokryje celkové provozní náklady. Transakci s Androvým stadionem kritizovala opozice, podle které nákup této nemovitosti nebyl pro zadlužené město výhodný.

Autor: ČTK

Komentáře (4)

Přidat komentář
ACSMan

Modernizace Olomouckých "brejliček"

Reagovat
cr7sux

Dobrá raketa

Reagovat
vitecek15

Jeden z nejhezčích stánků v naší zemi. Škoda, že tam teď to vedení dělá úplný hovno, aby nalákalo fanoušky...

Reagovat
Mass

Jaký sou tam teď průměrný návštěvy, když se hraje reálně o třetí místo?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele