OH: V semifinále se sejdou zástupci čtyř různých konfederací

14.08.2016, 15:03
Aktuality
Semifinále mužského olympijského turnaje v Riu de Janeiro bude jaksepatří kosmopolitní. Představí se v něm totiž domácí Brazílie, zástupci střední a severní Ameriky z Hondurasu, evropští vyslanci německé národnosti a konečně také jediný africký zástupce ve vyřazovací fázi, Nigérie...

Brazílie se chytila. Po představení nesmírně ofenzivního rozestavení 4-2-4 pořádně rozkvetla už v posledním utkání skupinové fázi a se stejnou formací si nevěděla rady ani Kolumbie (2:0).

Ba co víc, Neymar konečně protrhl své olympijské střelecké trápení a po dlouhých 501 minutách opět napnul síť. Znovu se přitom kuriózně jednalo o standardní situaci: naposledy v Londýně překonával honduraského brankáře z penalty, tentokrát se ujala jeho střela z přímého kopu.

Při tom všem zaměření na útočná esa jako právě Neymar, Gabriel Jesus či Gabigol se každopádně trochu zapomíná na to, že Brazilci dosud na šampionátu nebyli ani jednou pokořeni. Což je o to úctyhodnější, že jim chytá Weverton povolaný až za pět minut dvanáct místo zraněného Prasse.

Když už je řeč o brankářích, Luis López z Hondurasu byl celkem zřejmým hrdinou noci. Dvojka seniorské reprezentace se včera hned dvakrát činila v situacích jeden na jednoho s nikým jiným než Son Heung-minem, a ačkoliv se sama jihokorejská hvězda ošklivě zastřelovala, Hondurasan zaslouží absolutorium.

Středoamerický výběr takto pokračuje v graduálním vzestupu. Na svých prvních dvou olympiádách končil ve skupině, před čtyřmi roky už vypadával ve čtvrtfinále na pozdějších finalistech z Brazílie a letos si zahraje o medaile s tím samým hvězdným výběrem.

Druhá polovina pavouka přinesla dva jasně rozvrhnuté duely, a také tam se postupovalo za pomoci čistých kont, které udržel naprosto každý úspěšný celek. Nigerijská obrana na druhou stranu občas působila chaoticky a přes Dány tak Afričané rovněž prošli hlavně díky svému strážci svatyně, Emmanuelu Danielovi.

Nigerijci možná nejsou úplnými stálicemi Her, ale když už se na závěrečný turnaj kvalifikují, úspěch je takřka zaručen. Od zavedení pravidla o výběrech do 23 let Západoafričané vždy prošli do vyřazovací fáze, kde okamžitě končili jen v Sydney (2000), dvakrát se dostali do finále (2008), jednou i brali zlato (1996), a nyní o placky budou hrát znovu.

V posledním včerejším duelu na sebe potom narazily dvě těžké váhy z Evropy a Němcům se povedla takřka dokonalá revanš za semifinálové vyřazení z loňského Eura do 21 let. V Olomouci se Jihoevropané vyšvihli se třemi góly před pauzou a byl z toho debakl 5:0, v Riu se zase Portugalci sesypali ve druhé půli, kdy Němci z vedení 1:0 udělali čtyřgólovou demolici.

A že tedy pomyslná třešnička na dortu opravdu stála za to. Philipp Max v těžkém souboji nespadl a odměnou mu byla překrásná vracečka od Juliana Brandta do druhé vlny...

Autor: Tomáš Daníček / fifa.com

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Daníček Už ho konečne vyhoďte

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

nezvladas

Reagovat
Tigerinho

tebe vyhodit

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle bys mi přál

Reagovat
Murtago

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Switchback

Neymar

Reagovat
Seydou Doumbia

Německo zase ve finále znásilni Brazílii?

Reagovat
smazaný uživatel

kdy se to stalo naposledy?

Reagovat
off-olda

Reagovat
smazaný uživatel

Ty sa venuj kresleniu,fotbal nechaj na ostatných

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za turnaj?

Reagovat
Murtago

Já Portugalsko považoval za největšího favorita

Reagovat
smazaný uživatel

Tvů

Reagovat
El Campeon

To snad nemůže nikoho zajímat.

Reagovat
stas87

Tak sem nepis,ked ta to nezaujima,bambulo.

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Finale Brazil - Germany 0:10.

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele