ODVETY 3. KOLA POHÁRU UEFA

04.03.2004, 23:14
Aktuality
Včerejší odvety třetího kola Poháru UEFA znamenaly konečnou pro posledního českého zástupce. Tepličtí po prohře 0:3 v prvním zápase sice tentokrát doma skotský Celtic Glasgow porazili, ale jen 1:0, což v pohárové matematice znamená konec.

Teplice se v odvetě musely obejít především bez zraněného špílmachra Pavla Horvátha, což jejich už tak malé šance ještě snižovalo. Celtic se navíc mohl cítit téměř jako doma, za postupem jej totiž hnalo přes čtyři tisíce fanoušků, kteří se svým týmem přicestovali. Hosté se nikam hnát nemuseli, pozorně bránili a vyčkávali na chyby. V úvodu si sice vytvořili dvě slibné šance, ale do vedení šli domácí. Chyby slovenského obránce Stanislava Vargy využil Jiří Mašek, když nekompromisní dělovkou z hranice vápna nedal gólmanovi šanci. Další branku, která by znamenala naději, však už domácí nepřidali. Naopak několikrát mohlo udeřit na druhé straně, ale kanonýra Henrika Larssona pokaždé vychytal Poštulka. "Bojovali jsme, byla to pro nás velká šance. Mohli jsme vyhrát vyšším rozdílem, ale i tak jsme za výhru rádi," zůstal i přes vyřazení dobře naladěn kouč František Straka. Teplice v poháru rozhodně zanechaly dobrý dojem, vždyť dokázaly vyřadit Kaiserslautern i předloňského vítěze Feyenoord. Až teď, po zimním oslabení kádru, nestačily na loňského finalistu.
TEPLICE – CELTIC 1:0 (první zápas 0:3, postupuje Celtic)

Překvapením třetího kola byla čtyřnásobná účast týmů z Turecka. A po prvních zápasech měly tři z nich slušnou naději na další postup. Největší senzací bylo zřejmě vítězství málo známého Gencerbirligi na půdě Parmy. Turci v Itálii vyhráli 1:0 a také odveta v domácím prostředí jim vyšla parádně. O osudu zápasu už ve 34. minutě rozhodl gólman Parmy Sébastien Frey, když sestřelil unikajícího Souleymana Youlu, nejlepšího hráče první půle, a šel předčasně pod sprchy. Nařízenou penaltu proměnil Belgičan Daems. Parma se na nic kloudného nezmohla ani ve druhém poločase a nakonec ještě dvakrát inkasovala. Nejprve si dal vlastní gól Ferrari, v závěru nastaveného času pak výsledek pečetil Tandogan.
GENCLERBIRLIGI – PARMA 3:0 (první zápas 1:0, postupuje Genclerbirligi).

Také další neznámé turecké jméno, Gaziantepspor, se v prvním kole postaralo o rozruch. Doma totiž nejtěsnějším rozdílem porazilo slavný italský AS Řím. V odvetě byl ale AS o třídu lepší a už ve 23. minutě smazal manko z prvního zápasu, když se trefil Emerson. Hosté pak sice byli blízko k veledůležitému gólu, ale ještě před přestávkou opět inkasovali. Po průniku Carewa se trefil Cassano. Ve druhé půli se domácí soustředili na obranu a hrozili z brejků, ale v největší šanci neuspěl Delvecchio. Výsledek však udrželi a zabránili tak dalšímu překvapení.
AS ŘÍM – GAZIANTEPSPOR 2:0 (první zápas 0:1, postupuje AS).

O poznání známější turecké týmy, Besiktas a Galatasaray, změřily síly se španělskými soupeři. A oba neúspěšně. Besiktas sice v prvním utkání ve Valencii uhrál nadějný výsledek, když prohrál 2:3, ale doma vyhořel. Valencia sice opět nastoupila se spoustou náhradníků, ale podala o sto procent lepší výkon než doma. Už ve 12. minutě se po individuální akci prosadil Miguel Angulo a domácím naznačil, že to vůbec nebudou mít jednoduché. Besiktas začal tlačit, ale své šance nevyužil a tak po změně stran přišel trest s důležitý druhý gól v jejich síti. To se po Xiscově centru hlavou prosadil Sánchez. Domácí pak ve snaze zvrátit nepříznivý vývoj přitvrdili, ale "vytěžili" z toho jen vyloučení Zaga.
BESIKTAS – VALENCIA 0:2 (první zápas 2:3, postupuje Valencia).

Galatasaray si své měření sil s Villarrealem z velké části prohrál už doma, když už po dvaadvaceti minutách prohrával 0:2. Do konce zápasu sice dokázal vyrovnat, ale v odvetě byl favoritem španělský tým. Úvod zápasu byl vyrovnaný a uprostřed první půle byli Turci blízko k úspěchu, jenže Batista trefil jen tyč. To otupilo sebevědomí hostů a druhý poločas patřil jednoznačně domácím. Už tři minuty po přestávce se po Riquelmeho pasu prosadil Sonny Anderson a když krátce poté přidal druhou branku Roger García, který parádním lobem zaskočil gólmana Mondragona, bylo prakticky rozhodnuto. Galatasaray se vytratil a v závěru přišel i třetí gól v jeho síti, když Rogera lobem napodobil Riquelme.
VILLARREAL – GALATASARAY 3:0 (první zápas 2:2, postupuje Villarreal).

Španělsko se jako jediné může chlubit čtyřnásobným zastoupením mezi nejlepšími šestnácti. Očekávaný úkol splnila Barcelona, která v prvním zápase v Dánsku porazila Bröndby Kodaň 1:0. Výborná práce domácí zálohy přinesla své první ovoce po půlhodině hry. Xavi si vyměnil několik přihrávek s Mottou, našel Saviolu, argentinský útočník vyslal do vápna Luise Garcíu a ten otevřel skóre. Na druhé straně pak vyrovnání skvělým zásahem zabránil Carles Puyol. Závěr poločasu patřil domácím, gólman Zaza sice dvakrát vychytal Garcíu, ale na hlavičku Cocuho dvě minuty před přestávkou nestačil. Ve druhé půli Barca ubrala plyn a v závěru dovolila hostům snížit, když se po rohu prosadil Nielsen.
BARCELONA – BRÖNDBY 2:1 (první zápas 1:0, postupuje Barcelona).

Už po prvním zápase byl téměř rozhodnut duel Mallorcy se Spartakem Moskva. Španělé totiž v zamrzlé Moskvě šokovali jasnou výhrou 3:0. Také do odvety před poloprázdným hledištěm vstoupili aktivně, už po třech minutách nastřelili břevno. Od poloviny poločasu byli stále více vidět hosté a před přestávkou Samedov vykřesal jiskřičku naděje. Vyrovnaná a otevřená druhá půle přinesla šance na obou stranách, ale skóre už se neměnilo.
MALLORCA – SPARTAK MOSKVA 0:1 (první zápas 3:0, postupuje Mallorca).

Také Itálie měla ve třetím kole čtyřnásobné zastoupení. Reparát po vyřazení z Ligy Mistrů skládal Inter Milán a v prvním utkání uhrál dobrý výsledek v Sochaux. Po remíze 2:2 stačila Interu jakákoli výhra, ale trápící se loňský semifinalista Ligy Mistrů nedokázal svého francouzského soupeře přehrát. Zápas dokonce dohrával o deseti, když byl čtyři minuty před koncem vyloučen Vieri. Sochaux už však výhody využít nedokázalo a Inter po bezbrankové remíze postoupil díky gólům nastříleným venku.
INTER – SOCHAUX 0:0 (první zápas 2:2, postupuje Inter).

Perugia se v Serii A hodně trápí a postup až do třetího kola Poháru UEFA tak byl určitě překvapením. V něm ale italský tým narazil na nizozemský PSV Eindhoven, který, po bezbrankové remíze venku v prvním zápase, nenechal v odvetě nic náhodě. Po nervózním začátku sice přišla šance hostů, ale ve 22. minutě se mohli domácí poprvé radovat, když se hlavou po přímém kopu prosadil obránce Kevin Hofland. Uklidňující druhý gól přidal krátce před přestávkou Mateja Kežman, jemuž šanci přesným centrem připravil Robben. Postup pak tentýž hráč zpečetil tři minuty po změně stran, opět po akci Robbena. Hosté už jen kosmeticky upravili výsledek, když se v 88. minutě z přímého kopu trefil Ferreira.
PSV EINDHOVEN – PERUGIA 3:1 (první zápas 0:0, postupuje Eindhoven).

Rovněž čtyři týmy měla ve hře na klubové úrovni hodně se lepšící Francie. A kromě Sochaux všechny ostatní uspěly. Gorindins Bordeaux udělal rozhodující krok k postupu už v prvním zápase venku, když polský Grodzisk porazil 1:0. První poločas přinesl překvapivě opatrnou hru ze strany Bordeaux a hosté, vedeni slovenským trenérem Dušanem Radolským, si vytvořili několik příležitostí. Jejich naděje však vzaly za své ještě před přestávkou, kdy dva slepené góly vstřelili obránce Marc Planus a marocký reprezentant Marouane Chamakh. Domácí se uklidnili, ve druhé půli hráli pěkný ofenzivní fotbal a přidali další dvě branky – prosadil se opět Chamakh a po něm z penalty Albert Riera. Čestný úspěch hostů, který však už na postupové radosti domácích nic nezměnil, dal v závěru Wieszczycki.
BORDEAUX – GRODZISK 4:1 (první zápas 1:0, postupuje Bordeaux).

Olympique Marseille, zklamaný z vyřazení z Ligy Mistrů, si měl na ukrajinském Dněpru spravit chuť. Ovšem po bezbrankové remíze venku ani v domácí odvetě nepředvedl žádný přesvědčivý výkon. Na začátku zápasu si sice vytvořil několik šancí, ale pak hosté hru vyrovnali. O postupu rozhodl v 54. minutě kanonýr Didier Drogba, když proměnil penaltu po faulu na Marleta. Spravil si tak chuť, krátce předtím totiž nastřelil břevno. Dobrou obranou si už Olympique bez českých hráčů v sestavě postup ohlídal.
MARSEILLE – DNĚPR 1:0 (první zápas 0:0, postupuje Marseille).

Vyrovnaný duel sliboval střet Auxerre s řeckým Panathinaikosem. Před odvetou Francouzi příliš dobré vyhlídky neměli, doma jen remizovali 0:0. Ale bouřlivého prostředí na stadiónu Apostolose Nikolaidise se nezalekli. Z pevné obrany vyráželi do protiútoků a o svém postupu rozhodli v 71. minutě, kdy se prosadil Bonaventure Kalou. Panathinaikos byl bezzubý, nevytvořil si téměř žádné šance a v pohárové Evropě končí s nelichotivou domácí bilancí – ze čtyř zápasů uhrál jen bod za jednu remízu.
PANATHINAIKOS – AUXERRE 0:1 (první zápas 0:0, postupuje Auxerre).

Stoprocentní úspěšností se může chlubit Anglie, i když ve třetím kole měla jen dva zástupce. FC Liverpool, již s uzdraveným Milanem Barošem, měl duel s Levski Sofia rozehraný dobře, doma vyhrál 2:0. A ani venku nenechali Reds soupeře vydechnout a už po jedenácti minutách bylo o všem rozhodnuto. Už v sedmé minutě se po chybě obrany prosadil Steven Gerrard a o čtyři minuty později zvýšil Michael Owen, když po Kewellově přihrávce sám před gólmanem nezaváhal. I přes úvodní šok se ale domácím podařilo vyrovnat. Ve 27. minutě totiž zaváhání zadáků Liverpoolu využil Georgi Ivanov a pět minut před přestávkou se pěknou střelou trefil Saša Simonovič. Ovšem ještě než se šlo do kabin, domácí opět prohrávali – nehlídaný Dietmar Hamman se trefil hlavou po rohu Gerrarda. Dvougólové vedení pak v 68. minutě Liverpoolu vrátil Sami Hyypiä, opět po rohu. Milan Baroš si zahrál posledních dvacet minut.
LEVSKI SOFIA – LIVERPOOL 2:4 (první zápas 0:2, postupuje Liverpool).

Výhodnou pozici do odvety měl Newcastle, v chladném Norsku dokázal s Valerengou remizovat 1:1. Odvetu sice lépe začali překvapivě hosté, první branka však padla do jejich sítě. Alan Shearer nejprve pěkným volejem gólmana soupeře pěkně protáhl, o chvilku později už mu z přímého kopu nedal šanci. O pět minut později ale hosté průběh zápasu řádně zdramatizovali, když Erik Hagen propálil vše, co mu stálo v cestě, a vyrovnal. Hrdinou zápasu se po přestávce stal střídající Shola Ameobi. Na hřišti byl pouhé dvě minuty, když se prosadil individuálně a vrátil Newcastlu vedení. S jeho příchodem se hra domácích výrazně zlepšila, ale šance zůstaly nevyužity a pět minut před koncem málem přišel trest. Postupový gól na 2:2 měl na kopačce Berre, ale ze tří metrů přestřelil. Definitivu pak dal výsledku opět Ameobi, tentokrát po přihrávce Jenase.
NEWCASTLE – VALERENGA 3:1 (první zápas 1:1, postupuje Newcastle).

Benfica Lisabon slaví sto let své existence, ale málem si oslavu nechala zkazit norským Rosenborgem Trondheim. Tradiční portugalský klub doma vyhrál jen 1:0 a odveta v promrzlém Norsku rozhodně nenabízela nic lákavého. To také potvrdil začátek zápasu, už po čtvrthodině totiž byli na koni domácí – po brankách Berga a Karadase vedli 2:0. Benfiku však zachránila její zřejmě největší hvězda, Nuno Gomes, který už v 19. minutě snížil a stanovil pro svůj tým postupové skóre. Gól mu připravil jediný střelec z prvního zápasu Zlatko Zahovič, když využil zaváhání domácích obránců. I nadále byl nebezpečnější Rosenborg, zvláště dlouhými nakopávanými míči dělal hostům problémy. Navíc, když byl ještě před přestávkou po druhé žluté vyloučen Nuno Gomes, čekaly Benfiku perné chvíle. Rosenborg soupeře zatlačil před branku a jen díky štěstí a skvělým zákrokům gólmana Moreiry hosté postupový výsledek udrželi.
ROSENBORG – BENFICA 2:1 (první zápas 0:1, postupuje Benfica).

Ve čtvrtém kole bude mít svého zástupce také Belgie. Club Bruggy, tentokrát bez Davida Rozehnala, udržel v maďarském Debrecenu bezbrankovou remízu, což po výhře 1:0 z prvního zápasu znamenalo postup. Úvod vyšel lépe domácím, ale jinak byla většina prvního poločasu ve znamení bole o střed hřiště. Šance byly na obou stranách, ale ani Kiss a Sandor na jedné, ani Mendoza, Čeh či Lange na druhé neuspěli.
DEBRECEN – BRUGGY 0:0 (první zápas 0:1, postupují Bruggy).

Dnešní los, kdy se kromě dvojic pro čtvrté kolo rozhodlo i o zbytku pohárového pavouka až do finále, přinesl především dvě velmi zajímavé dvojice. Pozornost českých fanoušků se budou upírat především k souboji Liverpoolu s Marseille, v obou týmech mohou nastoupit čeští reprezentanti. Loňského finalistu a přemožitele Teplic Celtic Glasgow čeká velmi těžký test – ve výborné formě hrající Barcelona.


Kompletní los:

4. kolo (11.3., 25.3.)

(1): Celtic – Barcelona
(2): Genclerbirligi – Valencia
(3): Bordeaux – Bruggy
(4): Newcastle – Mallorca
(5): Auxerre – Eindhoven
(6): Benfica – Inter
(7): Liverpool – Marseille
(8): Villarreal – AS Řím

Čtvrtfinále (8.4., 14.4.)

(A): vítěz 3 – vítěz 2
(B): vítěz 7 – vítěz 6
(C): vítěz 1 – vítěz 8
(D): vítěz 5 – vítěz 4

Semifinále (22.4., 6.5.)

(1): vítěz D – vítěz B
(2): vítěz C – vítěz A

Finále (19.5., Göteborg)

vítěz semifinále 2 – vítěz semifinále 1

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele