Očima fanouška: Češi v Rosickém ztratí především lídra

20.06.2016, 18:59
Názory a komentáře
Jeho kariéru lemují zranění asi stejně pravidelně, jako lemují naše dálnice svodidla. I proto Tomáš Rosický nikdy neměl pořádnou šanci rozvinout se do pozice lídra českého reprezentačního výběru, byť nosil kapitánskou pásku. Na letošním Euru ovšem ukázal, že pásku má na ruce právem. Ukázal se jako pravý vůdce a i díky němu dokázali Češi zvrátit utkání s Chorvatskem.

Kapitánskou pásku udělují trenéři podle různých vzorců. Tomáš Rosický ji po Pavlu Nedvědovi v roce 2006 převzal kvůli tomu, že byl nejlepší. To se ostatně o sparťanském odchovanci dá tvrdit i nyní, po deseti letech od Nedvědova konce. Problém během této dekády byl ale v tom, že Rosický častěji než kapitánoval, ležel u lékařů na lůžku.

Nejprve ho nakrátko kvůli vynucené absenci nahradil Tomáš Ujfaluši, pak kapitánskou pásku nosil často jako zástupce Petr Čech. To například i na minulém Euru, kde se Rosický opět zranil. Celkově nastoupil "Rosa" od MS 2006 ke 48 zápasům, pro srovnání Petr Čech nastřádal za tu dobu 79 startů.

I přes četné absence ovšem Rosický o pásku nepřišel. Když už mohl v reprezentačním dresu nastoupit, téměř vždy ukazoval, že stále patří mezi ty nejlepší. Jen se mu těžko dělalo ono "kapitánování", kterým je myšleno být vůdcem, být tím, který dokáže mužstvo strhnout, když je nejhůř.

Ne že by snad Rosický nechtěl, ale často při klíčových duelech nebyl k dispozici a nebo když už se spolu s týmem nadechoval k velkým výkonům, skosilo ho zranění přímo v akci. Tým to pak musel zvládat i bez svého kapitána, na což si za poslední roky naštěstí až příliš dobře zvykl.

Proti Rosickému navíc v tomto ohledu byla i jeho povaha. Není to žádný buldok, k jeho ladnému stylu nepatří žádné velké řvaní a autoritu mezi spoluhráči a soupeři si vydobyl zejména vlastním umem a úspěchy. Ve fotbalovém světě tak byl rozhodně respektován, ale nesálalo z něj to samé, jako když vyvedl na trávník svou družinu Pavel Nedvěd. Takový je prostě fakt.

Jenže Tomáš Rosický nakonec ukázal, že i on dokáže být tím vůdcem, který udělá pro úspěch celého týmu, za který svým způsobem zodpovídá, možné i nemožné, a to v čase nejvyšším. Nebýt jeho, zápas s Chorvatskem by dost možná skončil tak, jak to celou dobu vypadalo - ostudnou prohrou.

V pátek na Stade Geoffroy-Guichard v Saint-Étienne přicházeli čeští fanoušci optimisticky naladění. S každou přibývající minutou ovšem schovávali své hlavy stále hlouběji do dlaní. Českým reprezentantům nešlo vůbec nic, na první pětačtyřicetiminutovce nešlo najít jediné pozitivum a v hněv červený dav na tribunách definitivně vybouchl zhruba dvacet minut před koncem.

Když český tým nevyvedla z tragického snažení ani druhá chorvatská branka, začal se ozývat pískot. Na závěrečném turnaji rozhodně nic příjemného, ale zcela upřímně řečeno, nic jiného si Vrbovi svěřenci nezasloužili. Na druhou stranu našim hráčům pískot pomohl. Netřeba připisovat veškerý kredit fanouškům, změnu herního projevu ovlivnil svým střídáním samozřejmě i Pavel Vrba, ale na stadionu působil pískot jako kouzelný proutek.

A vedle vyhecování od fanoušků a dobrým vystřídáním (byť mělo přijít mnohem dřív) je třeba zmínit poslední, klíčový článek - právě Tomáše Rosického. Proti Chorvatům se nedařilo nikomu, výjimkou nebyl ani český kapitán, který až nebývale kazil. Jenže se rozhodl, že to tentokrát utrhne silou. Bojoval, hecoval a byť to nakonec odnesl zraněním, byl tím pomyslným jazýčkem na vahách.

Ve chvíli, kdy bylo nejhůř, což bylo jednoznačně ve chvíli, kdy začali fanoušci pískat, přiběhl pod českou tribunu a jasným gestem vyburcoval ochozy, aby to ještě spolu s týmem zkusily. To už Češi díky Škodovi prohrávali jen o jednu branku a nakonec mohli po proměněné Necidově penaltě opět propuknout v symbiotickou radost.

Rosický po zápase přiznal, že ho potěšilo, jak se mu podařilo fanoušky vybláznit, a spolu s tím i jeho spoluhráče. Kulhající Rosa tak ukázal v čase nejvyšším i tu druhou stránku, vůdcovskou, která se po něm vzhledem k pásce na ruce žádá, ale za těch deset let tu ne vždy byla.

V rozhodujícím utkání s Tureckem už bohužel na hřišti nebude, ale nebýt jeho maximálního nasazení, už nemuselo být o co hrát. Situace bez Rosického na hřišti je jistě nepříjemná, ale rozhodně ne neřešitelná. Český výběr už nejednou - naposledy několikrát během poslední kvalifikace - ukázal, že to bez něj zvládne, navíc mají Dočkal, Kolář a spol. o to větší motivaci se ukázat. Zůstává otázka, jestli to někdo za Rosického dokáže vzít i v tom druhém ohledu, vůdcovském, ale snad Rosovo snažení bylo k něčemu...

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (96)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kolář na plac!

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Godwinson

Nestraš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Proboha

Reagovat
smazaný uživatel

Nepamatuju si jediný zápas za repre, který by Kolář odehrál solidně.

Reagovat
smazaný uživatel

konecne by mohl hrat svuj post a necpali by ho nekam k lajne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

On měl vždycky ideální pozici jak v repre tak v klubu. Jenže na mezinárodní úrovni nikdy nic nezahrál.

Reagovat
pawelFCB

Raději Dočkal nebo Pavelka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dočkal na plac

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Hned bych dal Daridu dopředu, ale bohužel není za něj náhrada.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

V útoku musí být jednoznačně Necid a Lafata snad jako třetí volba, nic jiného si nezaslouží.

Reagovat
smazaný uživatel

Hezkej článek, terry.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rosický

nechápem tých čo tvrdia, že nemal ísť na euro...bolo síce možné, že sa zraní a euro nedohrá...ale práve kvoli jednomu momentu..tej šajtli na Škodu sú stále v hre, a taký center by v tom tíme nikto iný nedal

Reagovat
smazaný uživatel

tak, tak

A taky tam nikdo pro tým nebojoval jako on.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
FCSL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Mada

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou furt spory, kdo ho nahradí.. já bych tam nedával nikoho, aspoň překvapíme a budeme hrát v desíti

Reagovat
smazaný uživatel

Proti Řecku se dostal na hřiště ve druhém poločase místo Tomáše Rosického a v 90. minutě byl vystřídán Františkem Rajtoralem. Nicméně se stala chyba, trenér Bílek chtěl Rajtoralem nahradit unaveného Petra Jiráčka a nikoli Koláře.

Tolik k důležitosti Koláře pro repre.

Reagovat
smazaný uživatel

out: Hubník, Krejčí, Lafata, Limberský

in: Suchý/Kadlec, Dočkal, Škoda/Necid, Gebre/Pudil,

Skaláka dát nalevo, protože tam hraje o dost líp. Pavelku do středu -> Daridu na podhrot, Dočkala napravo.

Na stopera bych dal Suchýho, ale nevím jestli by to psychicky zvládl, Kadlec s tím problém mít nebude (a možná bych tam nechal i Hubníka, ale měl by být jistější), Limberský byl světová třída, teď je ovšem hrozný a měl by se nahradit...

Reagovat
smazaný uživatel

kdy byl limbersky svetova trida? mě osobně se naopak Krejčí dost líbil a jako jeden z mála se nebál hrát a s větší podporou by mu to mělo jít ještě lépe. a to ho jako hráče moc rád nemam a obvykle ho kritizuju. potm co předvedl skalák bych to už neriskoval. ona ta druhá anglická liga asi opravdu nebude pátá nejlepší soutěž a navíc tam nemá pevné postavení a ukazuje se proč

Reagovat
smazaný uživatel

Krejčí je sice aktivní, ale nedostane kloudnou přihrávku do vápna

Skalák už si své postavení upevnil a je na čase dokázat kvality v nároďáku. On je opravdu o dost lepší zleva, proto tam taky nastupuje v klubu.

Reagovat
smazaný uživatel

ono je asi jedno kdo tam nastoupí, protože bude nejdůležitější jakou dostanou podporu od ostatních a v jakym počtu se bude chodit do vápna.

Reagovat
Snatus

Dle mě nebude před takovým zápasem měnit stoperskou dvojici (bohužel), nevím, co máš proti Krejčímu, já si myslím, že je zatím jeden z našich nejlepších hráčů. Mě hodně překvapil, a to ho dost kritizuji. S Lafatou souhlasím, Limberský v sestavě určitě zůstane. Dle mě Vrba řeší jen pozici útočníka, podhrota (Kde už má rozhodnuto a vypadá to na Koláře), a pravé křídlo.

Reagovat
smazaný uživatel

nejvetsim problemem je plasil, toho by predbehl aji gazza ( ten soucasny ), polozil mu sulina na rameno a on by si toho ani nevsiml....

Reagovat
smazaný uživatel

Jak toto někoho napadne....

Reagovat
smazaný uživatel

Těžko říct, tyhle zápasy mu nevyšly, ale bylo to hrou celého týmu. Proti turkům budeme víc držet míč, takže si myslím bude platný a nepodá špatný výkon.

Reagovat
smazaný uživatel

v mych ocich mu to nevychazi v narodaku poslednich 12let, naposledy byl platny proti nemcum 2004, ale tam hral praveho halva, pak zavinil gol a sel dolu, od te doby bida.....

Reagovat
smazaný uživatel

Je fakt že potom co mu utekla žena si základ herními výkony nezasloužil, ale poslední rok zase hraje obstojně a v přípravě byl podle mě jeden z 5 nejlepších hráčů. Samozřejmě je to jenom subjektivní názor. Ale stejně jediný kdo tam je, tak je Pavelka, který ale nahradí Daridu, pokud se posune na podhrot.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FCSL

On tam fakt dá Koláře, já to úplně vidim

Čech - Kaděřábek, Sivok, Hubník, Limberský - Plašil, Darida - Dočkal, Kolář, Krejčí - Necid/Škoda

Reagovat
Snatus

Jo, celkem realistická sestava, bohužel....

Reagovat
smazaný uživatel

cech - kaderabek, suchy, hubnik, krejci - skalak, dockal, darida, sural - necid, skoda

Reagovat
domingo

Proc jsou vsichni tak posedli hledanim nahrady za Rosu?

Vzdyt je to vylozene kontraproduktivni. Rosa byl talentem a technikou uplne nekde jinde nez zbytek zalohy dohromady, cpat tam vselijaky Kolare nepovede vubec k nicemu. Neni nikde napsany ze ten tym MUSI hrat 4-2-3-1.

Dokonce neni ani nikde napsany, ze by v uspesnym, fungujicim tymu musel byt kreativni ofenzivni zaloznik. Nemusi. Anglickou ligu vyhral tym hrajici 4-4-2, uspesne italske tymy hraji 3-5-2, bez klasickeho AM hraji treba Francouzi. Samozrejme ze kreativita je potreba, ale kdyz za hrace nemam nahradu, tak ho proste nenahrazuju a vymyslim neco jinyho. Od toho tam ten trener je. Pokud vi, ze jeho klicovy hrac a kapitan ma 35 let a deset let nebyl zdravy, a pokud je i presto jeho planem B proste tam prasknout Kolare a tvarit se, jaka je Rosovo zraneni smula, tak to neni trener, ale diletant.

Jak vypada outsider, ktery si o hraci Rosova kalibru muze nechat jen zdat, ale ktery ma zaroven STRATEGII a PLAN, jsme videli vcera proti Rumunsku.

Jakoze.. jo, Rosa je zranenej, ale s tim se muselo pocitat. Vrba musi mit v tento okamzik aspon 3 hotove alternativy, promyslene tydny dopredu a sehrane na trenincich. Tak schvalne.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě to chápeš blbě. Já osobně hledání "náhrady za Rosu" nechápu jako hledání hráče, který bude na hřišti plnit tytéž úkoly a bude na Rosově úrovni - ptž to je blbost že jo, takovej hráč neni. Spíš to chápu jako hráče, kterej je schopen přinést na hřiště tu přidanou hodnotu, něco, co je v těch klíčových zápasech třeba - nečekanou přihrávku, gólovej centr atp. A to v českém týmu dle mého názoru nejlépe splňuje Dočkal.

Reagovat
domingo

No me ale prijde, ze jak Vrba, tak cast fanousku hleda vylozene hrace, co zastane Rosickeho pozici a ukoly s ni spojene. Coz je proste uvazovani jak z roku 1995. Jasne ze potrebujes novyho lidra i kreativni hrace, ale to muzou byt treba beci, zejo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to já si fakt nemyslim (nebo spíš v případě Vrby doufám, že tak blbej neni ) Prostě náhrada za Rosu ve smyslu kdo bude tím rozdílovým hráčem. Hledat novýho kreativního ACM je samozřejmě hovadina.

Reagovat
domingo

No jsem zvedavej

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jako já si iluze nedělám, uvědom si že se bavíme o trenérovi, co pošle Lafatu bránit Piquého a přijde mu to normální

Reagovat
Wat

... a následně i Vidu.

Reagovat
Talker

Tak kreativního hráče není třeba hledat když máš výborná křídla, která ti zastanou tu roli. A box2box záložníka, kteří ti doplní tu ofenzivu. My nemáme ani jedno.

Takže kreativní záložník je potřeba. Nemusí být vysoko na hřišti, může to být 4-3-3, ale s tím, že tam bude deep lying playmaker. Protože kreativní křídlo, které by udělalo alespon třetinu práce, co udělá takový Payet pro Francii prostě nemáme.

Nebo to zabetonovat a modlit se, no.

Reagovat
Hokaido

Já doufám, že tam bude hrát Darida. V klubu přesně na týhle pozici hraje výborně, ale v repre doplácí na nedostatek CM/DM a vždycky byla nějaká možnost, jak to poskládat s jiným AM. Teď už je to fakt jen o Kolářovi a ten na to nemá. Střed zálohy prostě bude hrát Plašil s Pavelkou (nebo ideálně jedním stoperem na DM místo Pavelky. Suchý i Kadlec by na turecký lenochody stačit mohli). Do středu je pak možnost dát už jen Dočkala, ale jestli mu Vrba nevěří na pravý křídlo, těžko mu dá důvěru tady.

A 4231 hrát musíme. Za těch 20+ Vrbových zápasů snad nehrál nic jinýho a měnit to ze dne na den na euru je blbost, takovej diletant Vrba není.

A Vrba ty aleternativy mít vymyšlený může, ale všechny jsou ještě horší a byl by to strašnej chaos.

Reagovat
vitasrp

Asi dvakrát se hrálo 4-3-3, ale to už je jen opravdu drobná změna.

Jinak souhlasím, ostatně ona ani nějak výrazná změna herního stylu prostě není možná, reprezentační trenéři maj snad 14 dní, aby vybudovali nějakej základní systém, a jakmile začne turnaj, už tam prakticky není prostor pro nějakej pořádnej trénink, čili zásadní změny se fakt čekat nedají.

Reagovat
Hokaido

A na toho stopera na DM řikáš co?

Já se fakt bojím, že Pavelka s Plašilem jsou schopni dostat chybama Turky na koně během deseti minut a bude zle. Není kam spěchat a když to zatáhnem, mohli by se Turci zhnusit a zase je to přestane bavit.

Reagovat
Snatus

Je přeci blbost dávat naše stopery na pozici DM, nikdo tam z těch stoperů neodehraje to, co reálně potřebujeme.

Reagovat
Hokaido

Kadlec by to podle mě odehrál líp.

Reagovat
Snatus

Víš, že jediný on mě napadl? Ale stále mu moc nevěřím, jelikož nemá potřebné vlastnosti na to DM, co potřebujeme.

Reagovat
Spalovač šancí

suchý to zvládne

Reagovat
Snatus

S jeho jistotou na míči se o to bojím.

Reagovat
Spalovač šancí

za sebou bude mít dva stopery; problém bude spíš s rozehrou

Reagovat
Snatus

Už teď střed nestíhal doplňovat útočníka, nedokážu si představit, kdyby ještě jedno místo ve středu zaplnil ultradefenzivní Suchý.

Reagovat
Spalovač šancí

na útok sere pes

Reagovat
Snatus

Bílkova škola

Reagovat
vitasrp

To by byla podle mě úplná šílenost, stoper na defenzivním záložníkovi ti tu roli většinou zahraje maximálně tak ve stylu Zoumy v Chelsea - rychle balón od nohy, při držení míče minimální nabídka a přínos akorát v defenzivní fázi. Jako stoper seš na míči pod minimálním tlakem, soupeře máš neustále před sebou, prakticky se nemusíš ohlížet. Pak přijdeš doprostřed zálohy a najednou tě protivník může presovat ze všech 4 stran, což je obrovskej rozdíl a hráč se v tom nemusí zvládnout orientovat.

Proti Turkům bych to určitě nezatahoval, nevidím v tom extra velkej smysl - přehrát se podle mě dají a jejich rychlý brejky nejsou nějak speciálně nebezpečný, jelikož jejich hráči vykazují tendenci akce zastavit, převzít míč spíš do nohy a rozehrát.

Pro mě je zatím repre na šampionátu ohromný zklamání (což se vůbec nezakládá na duelu se Španělskem, ale s Chorvatskem, kde ta plichta představovala ohromnou náhodu a ten výkon byl hrůzostrašnej), takže doufám, že alespoň v tom posledním duelu uvidím prvky, který ten tým provázely celou kvalifikací.

Reagovat
smazaný uživatel

A jakou bys dal sestavu?

Reagovat
vitasrp

Do útoku Necid, pravý křídlo Dočkal (pokud je teda zdravej), ve středu zálohy vysunout Daridu a využít nejspíš Pavelky a udělat změnu na levém beku, toť vše.

Reagovat
Snatus

Reagovat
Hokaido

Ok.

Pokud oni budou hrát jako dosud a my se zlepšíme, tak je přehrajem. Já tomu ale moc nevěřím.

Reagovat
Snatus

Reagovat
terry

S tím ale úplně nereaguješ na mě, ne?

Reagovat
Liquid

Reagovat
Snatus

No, taky jsem se toho zhrozil, když jsem to četl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak můj názor s "odborným" komentářem:

Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Pudil - Darida, Plašil - Gebre, Dočkal, Krejda - Necid

Na LB zkusit Pudila. Měl by dostat šanci, v tom Sheffieldu hrál dobře, navíc má za sebou vypjatý zápasy playoff, takže by tu atmosféru měl zvládnout. A taky už je to kurva mazák, tak kdo jinej by to měl zmáknout. Navíc horší než Limberský bejt nemůže nikdo, a rvát tam za každou cenu Gebreho, když tu máme Pudila, kterýho jsme ještě ani neprubli, mi přijde jako blbost. Stoperskou dvojici bych nechal stejnou.

Střed Darida Plašil jakkoliv se nám to nemusí líbit je podle mě taky obvious - Vláďa patří k našim nejlepším hráčům a Plašil, jakejkoliv je na něj hejt, je v tý záloze prostě potřeba - nevěřím tomu, že by ho Pavelka dokázal nahradit.

Největší otázka je samozřejmě ta ofenzivní trojka. Krejda je jasnej, uprostřed bych zkusil Dočkala ala "náhrada za Rosickýho" (ale ve smyslu jak píšu výše), a napravo Gebre - s Kadeřábkem jim to v prvním utkání šlo a Gebre může případně hasit jeho defenzivní průšvihy.

No a do útoku bych dal Necida, Škoda dyžtak může přijít v průběhu (buď za Necida, nebo za někoho ze středopolařů - uvidíme, co bude třeba hrát). To samý Skalák, taky podle mě bude platnější jako hráč z lavičky.

Reagovat
smazaný uživatel

Když se pořád při zmínce Gebreho na křídle druhým dechem dodává, že bude hasit Kadeřábkovy propady v obraně, tak proč nikdo neuvažuje o tom, že by to šlo naopak - Kadeřábek na křídlo?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Protože sám Kadeřábek řekl, že by si už na křídlo nevěřil.

Reagovat
smazaný uživatel

Čech-Kadeřábek,Sivok,Hubník,Gebre-Plašil,Pavelka-Skalák,Darida,Dočkal-Necid

Reagovat
Recoba Inter

Protože je poslední co zbylo ze staré gardy...

Reagovat
smazaný uživatel

ještě Plašil

Reagovat
Recoba Inter

jo já zapoměl kvalitativně však snese měřítka těch nazdárků co tam hrají dneska

Reagovat
Losinho

a Čech

Reagovat
Recoba Inter

jj ale ten nehraje v poli, o to mi šlo

Reagovat
smazaný uživatel

Čech-Kadeřábek, Sivok, Hubník, Pudil- Dočkal (Šural), Gebre, Darida, Krejčí(Skalák)-Necid, Škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Ramsey Bolton

Reagovat
Recoba Inter

čekal jsem kdy tu někdo napíše něco z předposledního dílu

Reagovat
smazaný uživatel

S Matějem Vydrou by se nám na EURU dařilo lépe...

Reagovat
Spalovač šancí

jj, s Vydrou by se Rosický nezranil

Reagovat
Spalovač šancí

Mně tedy nepřišel Rosův výkon ani v druhé půlce jako nějaké terno. A úplně stejně to hecovali Čech, nebo Limba.

Reagovat
fantomas

Limba to hecoval leda tak, že na všechny okolo svym výkonem vrhal lepší světlo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele