Nováčci Ligy mistrů - BATE Borisov a Anorthosis Famagusta

28.08.2008, 16:14
Aktuality
Michel Platini musí mít velkou radost. Do Ligy mistrů se totiž poprvé v historii podívá také klub z Běloruska a Kypru. Ve včerejších odvetách třetího předkola si postup do milionářské soutěže zajistily BATE Borisov a Anorthosis Famagusta. Pojďme si nyní oba celky představit.

FC BATE Borisov

V nejvyšší běloruské lize v současnosti nenajdete úspěšnější tým, než je Borisov. Dva mistrovské tituly z posledních dvou sezón to jen dokazují. I letošní ročník zatím patří celku Viktora Gončarenka, který míří už za třetím triumfem v řadě. Před druhým MTZ-RIPO Minsk má sice zatím jen bod náskok, ale k tomu jeden zápas k dobru.

Ovšem historie klubu ze stopadesátitisícového města není nijak blýskavá. BATE bylo založeno až v roce 1973. Od té doby si na konto připsalo už tři tituly, ten první je z roku 2002, a jedno vítězství v Běloruském poháru. Současný kádr je však poměrně silný a pokud nedojde k žádnému velkému rozprodeji, měl by cenné trofeje získávat i nadále.

Hráči, to je prozatím pro většinu evropských fanoušků velká neznámá. Borisov rozhodně nejde cestou angažování levných afrických fotbalistů, ba naopak. Hned několik hvězd si sám vychoval. Na soupisce tak nalezneme borce pouze tří narodností - Běloruska, Ruska a Bulharska. Také reprezentace častokrát využívá fotbalistů BATE. V nominaci se už dříve objevili Gennadi Blizňuk a Sergej Kryvets. Pro zářijové kvalifikační duely byla ale povolaná i trojice Sergej Veremenko (brankář), Vitalij Rodionov (útočník) a Igor Stasevič (záložník).

Borisov moc zkušeností s evropskými poháry nemá, a proto mu zápasy s Anderlechtem i Levski určitě hodně pomohly. Hráči s logem běloruské statní pojišťovny na dresech ale mají problém. Jejich stadión pro pět a půl tisíc lidí Lize mistrů zřejmě vyhovovat nebude, takže funkcionáři klubu musí nalézt jiný stánek, kde jejich svěřenci odehrají své zápasy. BATE (název firmy vyrábějící elektrické součásti do aut) se ale o přízeň bát nemusí, jelikož fanoušci v celém Bělorusku jsou hladoví po kvalitním fotbale.

Za Borisov v minulosti hrálo už několik významných a známých fotbalistů současnosti. Tou největší hvězdou je bezpochyby záložník Barcelony Alexander Hleb, ale třeba i Vitalij Kutuzov, jenž působil i v dresu AC Milán. Také brankář FK Moskva Jurij Ževnov chytal za Borisov.

FC Anorthosis Famagusta

Tento fotbalový a volejbalový klub má mnohem bohatější historii, než Borisov. Založen byl už v roce 1911 a je považován za jednoho z nejúspěšnějších celků kyperského fotbalu. I přesto, že má v názvu město Famagustu, své zápasy hraje v Larnace na stadiónu Antonise Papadopoulose.

Anorthosis tak má o potíže méně, jelikož jeho fotbalový stánek vyhovuje pravidlům UEFA a nemusí hledat jiný pro Ligu mistrů. Desetitisícový stadión byl posatavem v roce 1986, po deseti letech prošel rozsáhlou rekonstrukcí, a fanoušci tak mají k dispozici vše pro své pohodlí, od VIP boxů až po bar, restaurace nebo fan shop.

Famagusta má v současnosti na kontě už třináct mistrovských titulů, vůbec nejúspěšnější období přišlo v rozemí let 1997-2000, kdy v řadě vyhrála ligu hned čtyřikrát. Nyní ovšem trenér Temuri Kecbaja buduje tým, který může tuto sérii vyrovnat, ale klidně i překonat. Právě gruzínský kouč, který jako hráč působil také v anglické Premier League, stojí za postupem vůbec nejvíce.

Na Kypr si totiž přivedl hráče z celého světa, zkušené i talentované, a podobný úspěch se dal čekat. V týmu má hned třináct různých národností. Největší hvězdou celku je ale bezpochyby řecký stoper Traianos Dellas. Na něj si čeští fanoušci určitě velmi dobře pamatují, jelikož to byl právě on, kdo rozhodl semifinále Eura 2004 proti výběru kouče Karla Brücknera. Dalšími důležitými hráči jsou například záložník Sávio nebo Cedric Bardon.

Do třetího předkola Ligy mistrů se Famagusta dostala naposledy v sezóně 2005/2006, kdy nejprve vyřadila Dinamo Minsk a poté senzačně také turecký Trabzonspor, následně ale narazila na Rangers a oba zápasy prohrála. Ani v Poháru UEFA si nedvedla moc dobře, do základní skupiny se dosud nedostala. V minulé sezóně prohrála v předkole na White Hart Lane s Tottenhamem 1:6 a před domácí odvetou si tak zavřela dveře k postupu.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak fakt jsem na ně zvědavej..ale když se tam dostali,tak to nebudou žádní sráči,že?!

Reagovat
smazaný uživatel

Famaguste budem celkom fandiť, už ked mi vyradila Rapid....

Inak som zvedavý na Sávia, s ním som válel ako malý chlapec na Fife2000

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný že postoupili ale ještě víc je smutný že tam neni nikdo z čech no

Reagovat
smazaný uživatel

Kurna kebyže má taký žreb aj FC 11m

Reagovat
smazaný uživatel

To by bola tragédia, takto sa Weiss aspon bude môcť plne sústrediť na repre.

Reagovat
smazaný uživatel

Už aj nominoval na S.Irov nosom zvedavý gol sme už nestrelili 270 min.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja zvedavý nie som, aj tak prehráme, ako vždy, možno sa stane zázrak a uhráme remízu, to vieš, máme lepší tím než oni ale budeme šťastní za remízu...

Reagovat
smazaný uživatel

treba vyhrat

Reagovat
smazaný uživatel

To nevyhráme, tu je otázkou o kolko prehráme.....

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak

Reagovat
smazaný uživatel

Supr článek Oba týmy m ijsou po přečtení sympatický, BATE mě fakt překvapilo čekal bych tam hodně cizinců. A koukám, že do Famagusty se choděj dohrávat zajímavý fotbalisti Fakt supr překvapení to jsou, věřim tomu, že český kluby by jak s Anderlechtem a Levskim prohráli, tak s Olympiakosem. O prvním a třetím zmíněném nepochybuju Bohužel

Reagovat
smazaný uživatel

pekne pekne ale tam budu len do poctu...ale gratulacia za postup je to neuveritelne ze take kluby postupili...

Reagovat
smazaný uživatel

O Anorthosis jsem se zajímal trošku i v předešlých letech,ale udělali největší výkonnostní skok tím,že angažovali Temura Kecbaju.Byl to skvělý hráč a je vidět,že se z něj stává i skvělý trenér.Mají hodně dobrých hráčů a těším se na ně když mi vypadl můj nejoblíbenější Galatasaray!Uvidíme co předvedou.Kluci do toho

Reagovat
smazaný uživatel

Traianos Dellas

Reagovat
smazaný uživatel

Komplex?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, na tohoto hráče mám alergii..je ještě horší než CR

Reagovat
smazaný uživatel

Dellas dal za reprezentaci jediný gól.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele