NORSKO SE NESTAČÍ DIVIT

13.07.2005, 15:59
Aktuality
Nejvyšší norská fotbalová soutěž Tippeliga má za sebou téměř polovinu a při pohledu na tabulku vás hned udeří do očí název týmu, který obývá první místo. Nováček Start Kristiansand zatím ovládl celou ligu a z třinácti zápasů našel jen jednou přemožitele. Tím je stylově obhájce trofeje Rosenborg, který letos předvádí opět pomalejší rozjezd, který se mužstvu z Trondheimu loni málem nevyplatil.

V posledním loňském kole totiž Rosenborg bojoval o titul na dálku s Vålerengou Oslo a získal jej jen díky jednomu jedinému vstřelenému gólu navíc. Jenže nyní Rosenborg uzavírá první polovinu tabulky s dvanáctibodovým odstupem na první Start. Pojďme si tedy představit ten zázrak z Kristiansandu.



V týmu ctícím modrou a bílou září hned několik hráčů. Norskými fotbalovými odborníky jsou ceněny služby především obránce Bårdeho Borgersena, záložníka Kristofera Hæstada a útočníka Alexe Valencii. Oporou týmu je také brankář Rune Nilsen, který pustil za svá záda jen třináct gólů.

Druhé místo okupuje Brann Bergen, třetí je loni stříbrný Vålerengen Oslo. Tým nastupující k domácím zápasům na stadion Ullevaal, jenž je nepsaným chrámem norské reprezentace, čeká koncem července a počátkem srpna druhé předkolo Ligy mistrů, ve kterém mu bude soupeřem lepší z dvojice Haka Valkeakoski z Finska a Pjunik Jerevan. Na místech, která jsou mezi týmy nejméně oblíbená – tedy v suterénu ligové tabulky se drží dvanáctý Bodø/Glimt, o příčku níže je nováček z Ålesundu a poslední je mužstvo z města Skien – Odd Grenland.

Mezi nejvýznamnější události jara patřilo samozřejmě i otevření zbrusu nového stadionu v Ålesundu. Jenže domovský tým si na nový domov zvyká jen pomalu. Z šesti domácích zápasů dokázal vybojovat pouze šest bodů za dvě vítězství.


Ålesund na svém stadionu zatím jen paběrkuje. Na snímku bojuje domácí Tor Hogne Aarøy s Mariem Johnsenem z Kristiansandu.

Mistrovský Rosenborg se potýká s nevyrovnaností výkonů. Troillongan dokázali vyhrát například 5:0 ve Skienu, 4:0 nad Hamarem, ale na druhou stranu se jim povedlo darovat všechny body na vlastním stadionu například Vikingu Stavanger nebo Vålerengenu. Právě zápasy mezi Rosenborgem a Vålerengenem jsou považovány za ozdobu norské Tippeligy. Avšak Rosenborg nechce přenechat trůn lehce. Do týmu přicházejí dva Uruguayci – obránce Eduardo Lago z Peňarolu a Sebastián Eguren z Nacionalu. Oba mají na kontě i starty v reprezentaci.

Norská Tippeliga se může pochlubit téměř trojnásobně větším diváckým průměrem než česká Gambrinus liga. Největším tahákem bylo derby Vålerengen – Fredrikstad FK, které přilákalo 23 053 diváků. Hranici deseti tisíc fanoušků průměrně na domácích zápasech překročilo pět klubů. Rosenborg se může pyšnit více než sedmnácti tisíci, Vålerenga, Brann a Viking Stavanger se pohybují kolem patnácti tisíc a Ålesund láká na svůj stadion průměrně něco málo přes deset tisíc příznivců. To je poměrně úspěch pokud přihlédneme k faktu, že v samotném Ålesundu žije přibližně 35 000 obyvatel.


Fanoušci Rosenborgu v letošní sezoně nemají příliš důvodů k radosti.

Norsko bude mít celkem pět zástupců v začínajícím kolotoči evropských pohárů. O miliony z Ligy mistrů bude kromě Vålerengenu bojovat i Rosenborg BK, který je nasazen až ve třetím předkole. Setkat se tak může i s pražskou Slavií. Pohár UEFA si vyzkouší tři kluby. Protože se Norsko stalo vítězem soutěže UEFA Fair-play, dostalo možnost obsadit jedno místo v prvním předkole. To bylo přiděleno Vikingu Stavanger. Svými výkony si účast v loňské sezóně vybojoval i Brann Bergen a Tromsø IL. Do Intertoto Cupu nezasáhl žádný z norských klubů.

Bude zajímavé sledovat výkony všech vyslanců v pohárové Evropě, ale i vývoj v norské elitní soutěži. Rosenborg určitě nebude chtít přetrhnout šňůru titulů, Vålerengen se chystá zaútočit nejen na Ligu mistrů, ale především chce konečně zažít opojný pocit z vítězství v celém ligovém ročníku.

Tabulka:
1. IK Start1393127:1330
2. Brann Bergen1373328:1424
3. Valerenga Oslo1373321:1424
4. Viking Stavanger1373320:1624
5. SFK Lyn Oslo1356218:1121
6. Lilleström SK1363419:1821
7. Rosenborg Trondheim1353521:1818
8. Fredrikstad FK1344517:1916
9. Molde FK1343617:2615
10. Ham-Kam1342712:1814
11. Tromsö IL1326513:1712
12. FK Bodö Glimt1324714:2010
13. Aalesund FK1324712:2110
14. Odd Grenland BK132388:229

Autor: Jan Novotný

Komentáře (52)

Přidat komentář
PJ

Mooooc pěknej článek

Reagovat
HOST*polda

Torres a Raul přestupují do Bodo Glimt, Eto a Ronaldinho budou hrát za Viking Stavanger. Xavi za Fredrikstad. Del Horna chce koupit od Chalsea Tromso IL a poslední kapkou do rakvičky La ligy je přestup Ronalda, Cassiase a Zizu-na do Vallerengy.

Reagovat
HOST*RM

Reagovat
HOST*polda

A ještě má přestoupit Pužol z Barcy do Lyn Oslo, Figo má pomoct Aalesundu k záchraně společně s Roberto Carlosem a Preciadem. Rosenborg se musí spokojit s trojicí Helguera, Marques a Eto. Tak mě zajímá váš názor kdo vyhraje norskou ligu, když zohledníte příchody těch posil?

Reagovat
Xavi

tak takhle to vypadá, když nemá někdo co dělat

Reagovat
HOST*RM

Valerenga. 3hráči z Realu.

Reagovat
PJ

Reagovat
HOST*malej

Který pitomec to psal.

Reagovat
HOST*rominho

Real ponukol 50mega plus Ronalda za Adriana

Reagovat
HOST*

kecy

Reagovat
HOST*rominho

Real zatial neuskutocnil ziadny extra velky nakup a slova, ze je ochotny minut 160mega cez toto prestupove obdobie mozno su kecy ale nie nerealne a od niekal to vyst muselo. prachov maju dost. ich marketingova cinnost je na vysokej urovni

Reagovat
HOST*

nepochybuju o jejich finančním zabezpečení, ale o tom že by nabídli Ronalda, kterej je lepší než Adriano a ještě prachy k tomu

Reagovat
Xavi

podpis

Reagovat
HOST*rominho

o tom ci je Ronaldo lepsi by sa dalo diskutovat velmi dlho. ja si mysli, ze v sucasnosti je zase lepsi Adriano. naviac ma len 23, takze tento nakup by mohol byt na takych 7 rokov a to sa oplati. naviac s Robinhom, ktoreho pravdepodobne tiez kupia tvorili super par na pohari konf. Ronaldo je tucny, lenivy, uz pomaly aj stary a hlavne uz dosiahol nvsetko co sa dalo a formu co mal pred zranenim nedosiahol uz nikdy a naviac ma pocas sezony dost vypadkov .

Reagovat
Xavi

to není pravda, Ronaldo je pan fotbalista!!!! tučný, lenivý a pomalý... hm tak to je zajmavý jak takovej hráč může nastupovat za Real Madrid neohroženě v základu a nastřílet 23golů ve Španělské lize a důležitých zápasech byl nejlepší hráč Realu

Reagovat
HOST*RM

A proti Barce jeden dal a na jeden Zidanovi nacentroval.Navíc nevěřím že by se Real chtěl po sezoně zbavit nejlepšího střelce.

P.S.ještě mu chybí vyhrát ligu mistrů tak snad teď.

Reagovat
HOST*Tomik10

Ronaldo ta tlusta bečka lepši než adriano? Ses zblaznil ne?

Reagovat
Xavi

ukaž mi, kde si to přečetl

Reagovat
HOST*rominho
Reagovat
Xavi

tak to trochu goal uletěl ne?

Reagovat
HOST*RM

Jako když tam psal že Robinho je již v Realu.

Reagovat
smazaný uživatel

No a to bol ináč pekný průser.Viem si predstaviť,koľko fanúškov Realu sa už tešilo a jak to nakoniec dopadlo...

Reagovat
HOST*RM

Jsem ho už ve FIFĚ hodil ze Santose do Realu a teď se mi to nechce vracet asi ještě počkám a uvidím.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som len zvedavý,pokiaľ ten Teixeira chce ísť.Žeby si ho naozaj nechal ešte sezónu v Brazílii?

Reagovat
HOST*RM

vydřiduch jeden

těch 50mega mu za něj nikdo teď nedá

Reagovat
smazaný uživatel

Len aby.. Je tu pár pacientov s plnými kapsami peňazí

Reagovat
HOST*RM

Chelsea?

Reagovat
smazaný uživatel

Napríklad.ale Mourinho ho podľa mňa nechce,konieckoncov ako väčšinu,čo mu Abramovič chce kúpiť.Mourinho má svoju hlavu,on vždy chce takého,že ostatní sa len nechápavo čudujú.

Reagovat
Xavi

taky, ale myslel jsem i teď s tím transferem Ronaldo +50mega za Adriana

Reagovat
smazaný uživatel

To posledné platí,ale Ronalda určite neponúknu.Ja si Ronalda cením viac ako Adriana.Keby ich vymenili,asi by ma na.rali.

Reagovat
HOST*Andy

Já si taky myslím, že je Ronaldo PAN FOTBALISTA s velkým P.

Reagovat
HOST*Nawri

s velkym P ale hlavne ze jsou velky vsechny

Reagovat
HOST*Tomik10

Real ale vubec neumi investovat. Jestli chce Adriana a už ma kvalitniho utočnika robinha a raula s ronaldem. Sou to blazni. Ještě k tomu nabizej 160. mega to je nak moc. I prodej makeleho nebyl předtim moc chytry. Meli by spiš myslet na nahrazovani zidana a dalšich. Ne si dělat zasoby kvalitnich utočniku.

Reagovat
HOST*Nawri

ten ronaldo to je kachna

Reagovat
HOST*Tomik10

To je blbost

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím,že pre nórskych fanúšikov i pre ich futbal je len dobre,že hegemónia Trondheimu padá,mňa to teší.

Reagovat
Xavi

Trondheim hrál ale vždycky důstojnou roli v LM, sem zvědavej když tam bude někdo jiný, jak obstojí...

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodne,keď skončí Trondheim v polovice tabuľky / teoreticky /,tak nebude hrať nielen dôstojnú,ale vôbec žiadnu rolu v LM Pravda ale je,že iné mužstvo ešte nemá žiadne skúsenosti,takže asi by to nebolo nič moc..

Reagovat
Xavi

no právě, taky si myslím, takže by byl asi lepší ten Trondheim...

Reagovat
smazaný uživatel

No ale zase donekonečna len Trondheim... to by asi nebolo nič moc pre Nórov.Mňa osobne by to nudilo,keby som bol Nór.

Reagovat
Xavi

to určitě, to máš něco jako u nás Sparta...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale dobre pre tých,čo teraz vedú je,že to ťahajú hlavne Nóri.Aj z Trondheimu vždy vyšli talentovaní Nóri.Niekedy nechápem,prečo tam na severe to ide robiť kvalitne a u nás na Slovensku nejde.Či je to korupcia alebo sa hráčom nechce alebo to naozaj nevedia hrať,neviem.Veď Československo vo futbale to bol pojem a napr.keď sme boli majstri Európy,tak tam boli skoro samí Slováci.

No aspoň že vám Čechom sa darí viac,síce slabá útecha,ale lepšie než s drôtom do oka.

Reagovat
HOST*polda

No já vám Slovákům taky přeju vše nejlepší. Kdo myslíte, že teda vyhraje norskou ligu? Kdyby navíc přišel ještě Owen A Baraja do Lillestromu ?

Reagovat
smazaný uživatel

Aby to už nebol Rosenborg,tak ja budem fandiť všetkým ostatním

Reagovat
Xavi

Protože Slovensko a Norsko jsou ekonomicky úplně někde jinde. Mají postavených spoustu hal a tréninkových center a vrážejí spoustu peněz do mládeže narozdíl od...

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda,ale Slováci prehrali už aj v Azerbajdžane a teraz tie kluby Petržalka prehrá v Alma Ate,Žilina v Baku-to nie je len o peniazoch a materiálnom zabezpečení.

Reagovat
HOST*Tomik10

Presne tak ja myslim že ma dost dobre ambice viking. Ten už byl nekolikrat v Uefe a nehral moc spatne

Reagovat
Hiko

Rosenborg se určitě dostane nahoru, o to se nebojím. Důležité bude, zda se chytí Lago s Egurenem, které v Norsku považují za velké hvězdy. Důležitou roli bude hrát Valerenga, Kristiansand podle mě skončí na 5., 6. místě nebo tak. Ale nahoře nevydrží. Teď je v Norsku přestávka (tři týdny), Valerenga se chystá na 2. předkolo (určitě si přejí radši Finy než Jerevan) a Rosenborg si zvyká na Jihoameričany. Bude to zajímavé!!

Můj tip:

1. Rosenborg

2. Valerenga

3. Brann

----------------

12. Aalesund

13. Bodo/Glimt

14. Odd Grenland

Reagovat
HOST*jampadampa

No ten Kristiansand to asi fakt nevyhraje, ale že skončí až šestý? Se podívej kolik mají po polovině soutěže mužstva na 5 a 6 místě - 21b. Když to vemu v průměru tak budou mít po sezoně nějakých 42b. Kristiansand má už teď 30b. To znamená že by získal za 13 zbývajících zápasů 12 a méně bodů. To si myslím že získají určitě víc.

Reagovat
Hiko

No dobrá, když je máš tolik rád, budou třetí ať máš radost . Ale na umístění Rosenborgu trvám!!

Reagovat
HOST*Tomik10

Muj osobni nazor je že titul vyhraje budto viking ( ten ma opravdu velmi silny tym možna i silnejši ak rosenborg) a rosenborg se vyhoupne na druhou přičku. Pak bude nasledovat valerenga, brann a vyhoupne se podle me i bodo-glimt.

Reagovat
HOST*Andy

No jo, ale z Norů se mohl řadit k evropské špičce jen Rosenborg. Jinak fandím týmům z Osla.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele