NIKOLA ŽIGIČ

03.04.2007, 18:21
Aktuality
Srbský "hromotluk" Nikola Žigič postupně dobývá fotbalovou Evropu. Dlouho to vypadalo, že jeho kariéra nalezne vrchol v nejslavnějším domácím klubu Crveně Zvězdě Bělehrad, Nikola se ale nakonec dočkal přestupu do Santanderu a v Racingu odvádí skvělou práci. Táhne tým do evropských pohárů a znovu okolo něj krouží velkokluby z celé Evropy.

Žigič se narodil 25. září roku 1980 v Backa Topola v Srbsku. Jeho kariéra se vyvíjela dobře a v 21 letech začal hrát za místní špičku CZ Bělehrad. Klubu odváděl své služby celých pět let a pomalu dozrával čas na přestup. Nikola zvolil provinční španělský Racing Club Santander a v Kantábrii si ho nemohou vynachválit.

Svojí více než dvoumetrovou výškou nápadně připomíná Jana Kollera, na rozdíl od rodáka ze Smetanovy Lhoty si ale také na svou výšku velice dobře rozumí s míčem, je pohyblivější a je to vidět také na hřišti, kde nehraje typického "sklepávače" vysokých míčů tak jako český dlouhán. Ostatně čeští fanoušci se o jeho kvalitách mohli přesvědčit v přátelském utkání naší reprezentace se srbskou, kde se dostal na hřiště ve druhém poločase a počáteční nedůvěru českého spolukomentátora velmi rychle rozptýlil.

V probíhajícím ročníku Primera Division vytvořil údernou dvojici s odpadlíkem z Deportiva La Coruňa Munitisem a vstřelil deset branek. Táhne Racing tabulkou směrem vzhůru až na pomezí evropských pohárů, což v Kantábrii nepamatují. Nejlépe se celek po dlouhá léta ovládaný svérazným majitelem Pitermanem umístil v letech 1993-94 na osmém místě, případně v dobách více než před 70 lety, kdy byl Racing jednou druhý, třetí a dvakrát čtvrtý. Žigič vedle střílení branek často inkasuje i karetní tresty, letos už byl desetkrát žlutě varován, jednou se dokonce musel ze hřiště poroučet po červené kartě. Právě kvůli žlutým kartám vynechal na jaře zápas s Barcelonou a jeho klub herně zcela propadl.

V posledním víkendovém kole hattrickem za 19 minut položil v devítigólové přestřelce definitivně na lopatky Athletic Bilbao. V současné době je Santander v tabulce sedmý a na Atlético Madrid, které drží poslední pohárovou příčku, ztrácí jen jediný bod. V posledních 25ti ligových zápasech Racing jen čtyřikrát prohrál, za posledních 11 dokonce jen jedinkrát a proto mají v Santanderu do posledních kol důvod k optimismu. V březnu tým dokonce vyhrál i ve Valencii.

Zájem o Žigiče v Evropě je ale dlouhodobý. Fanoušci Blackburnu Rovers uskutečnili na svých internetových stránkách podpisovou petici za jeho angažování. Kouč Arsenalu Arséne Wenger nabízel Draganu Stojkovičovi, prezidentu CZ Bělehrad, v minulosti sedm milionů liber. V současné době se nejvíce mluví o Juventusu a Tottenhamu.

Podle vlastních slov ale Nikola ze Santanderu rozhodně neutíká: "Jsem unaven pověstmi o svém přestupu, ale zároveň potěšen, že jsou mé výkony oceňovány. V Racingu jsem ale spokojen."

Jediné, co ho za poslední měsíce může mrzet, je srbské účinkování na mistrovství světa, ale byla smůla, že se Balkánci dostali do skupiny smrti. I s kvalifikací na Euro to zatím v konkurenci Poláků a Portugalců nevypadá snadno. Ani Žigič zatím zdaleka nemá místo v národním útoku jisté.

Autor: Radek Nosil / skysports.com, lfp.es

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*-Kopy-

nice

Reagovat
HOST*eky

myslim si ze to je ae NIKOLa ae muzu se plist

Reagovat
Kily

nepleteš

Reagovat
HOST*Grégory

čau lidi, podivte se na HERTHA.BLOG.CZ, je to docela dobrá stránka

Reagovat
HOST*Futre

jo si pamatuju na našeho komentátora, to bylo furt keců jak je Koler lepší a Zigic jek je nemotornej a slabej a vono hovno, 3 kousky proti Bilbau...když dá Koller jeden za Monaco tak je to sláva, heh.

Reagovat
HOST*VincentBlanquinegro

ale budiž mu přičteno ke cti, že se po deseti minutách omluvil, že ho špatně odhadl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele