NESMYSLNÉ ROZŠIŘOVÁNÍ MS

12.05.2003, 20:22, aktualizováno 12.05.2003, 20:22
Aktuality
Výkonný výbor FIFA přijal návrh na rozšíření počtu účastníků mistrovství světa ze současných 32 na 36, a to již na příštím MS 2006 v Německu. Zda bude návrh schválen, to jisté není, však je proti i sám předseda FIFA Sepp Blatter. Co je však jisté, je to, že tento návrh je nesmyslný...

Jakým systémem by se hrálo? Devět skupin po čtyřech účastnících a postupovali by jen vítězové skupin a sedm nejlepších z druhých míst? To se zdá poněkud nespravedlivé a pro obyčejné fanoušky nepřehledné. Nebo, že by počet účastníků rozšířili dokonce na 40 a hrálo by se v osmi skupinách po pěti? To už by bylo příliš na, v poslední době tolik diskutovanou, únavu největších hvězd. Jakékoliv rozšiřování by kvalitě šampionátu neprospělo, současný počet účastníků není sice optimální, ale je však maximální, a toho by se měla FIFA držet a nenechat na sebe tlačit kontinentálními federacemi. Každý z kontinentů by chtěl další místa navíc, ale je třeba si uvědomit, že největší kvalita je stále jen v Evropě a i tam některé kvalitní reprezentace neměly to štěstí si zahrát na posledním šampionátu (Česko, Ukrajina, Jugoslávie, Norsko, Skotsko).

Na další rozšiřování tlačila hlavně jihoamerická federace CONMEBOL, která se cítí poškozená tím, že Brazílie jako obhájce titulu musí podle nového systému hrát také kvalifikaci. Jihoameričané přišli ještě o jedno místo, o které dosud hrál pátý tým jihoamerické kvalifikace s vítězem oceánské zóny. Toto místo bylo nyní přiděleno Oceánii.

Doufejme tedy, že k rozšíření nedojde a současný model světového šampionátu zůstane zachovaný. Bude to jen ku prospěchu fotbalu. Ale uvidíme, dobře víme, že v dnešním fotbale nejsou na prvním místě zájmy fotbalistů a fanoušků.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Je to všechno otázka nějakého dlouhodobého regulérního koeficientu jednotlivých světadílů. Ale např. z Asie si to zaslouží max. 3 týmy, z CONMEBOLU 4-5, pátý by hrál baráž s Austrálií. Ta to má totiž v Oceánii jasné (asi jako Japonsko v hokejové Asii).

Reagovat
PJ

Mno zas tak jistý to Austrálie nemá, Novej Zéland může překvapit. Na MS byl naposled v roce 1982. Austrálie ne. Ale asi to neni fér, aby Oceánie měla jedno jistý místo... A rozhodně bych sebral místo Asii. Stačí se podívat jaký týmy byly nejhorší na loňskym mistrovství...

Reagovat
HOST*TINM@seznam.cz

Sebrat místo Asii? Proč té? Vždyť Korea i Japonsko reprezentovali docela slušně a to přihlížím i k tomu, že byli doma....

Nejslabšími účastníky měla Afrika. Kdo dostal od Německa více než půltuctu gólů? Kdo měl jako obvykle jediného postupujícího? Afrika! Ale jde-li i v tomto o pozitivní diskriminaci, tak seberte místo bílím, třeba evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

CO??????????? co placas????????????????????????????? Od kdy je prosimte SADUSKA ARABIE AFRICKEJ STAT???????????????????????to me vysvetli

Reagovat
PJ

Narazel sem na Saudskou Arabii a na Cinu... Japonsko a Korea se predvedli celkem dobre, ale nebejt rozhodcich tak Korea skoncila taky v osmifinale...

Reagovat
HOST*skynet

Je to logicke vemte si říkate že korea hrala dobře, ale já nesouhlasím. Hrála špatně a ve vyřazovacích bojích měla vypadnout hned ze španělskem kdy daly španěly gola a rohodčí ho neuznaly kvůly udájnému balonu v zamezi, Tak to měla korea přízen rozhodčích kteří ju poslali dál, proti italii, no to sem měl vztek jak ptase korejčani zfaulovali na vápně totiho a místo penalty rozhodčí vyloučil totiho kterej za to nemohl vůbec, když mu korejec dal kosu.. No tak to rozhodčí je poslali tak daleko no komu by se nehralo když by soupeřum neuznavali goli a penalty a místo toho vylučovali hráče soupeře.. Je to fakt nespravedlnost. A z toho soudím , že evropa by měla mít nejvíce míst aby se dostalo i na takovou zemi jako je ta naše, která na MS určitě patří.

Reagovat
Josifek

Jo,Korea sice nehrala špatně,ale...Nebejt rozhodčích,tak by se nedostala ani přes Italii.A co viváděl ¨(mezi Koreou A Španělskem) ten vůůůl z Egypta(Gandour)a jeho postraní "rozhodčí" to bylo hrozný...Španěle dali 2 regulerni goly!!!Hodně mě štve,že na nejvýznamější fotbalový akci pískaj rozhodči z "rozvojovejch" zemí,úplně zkazili celí mistroství!!!A nesouhlasim s tim.že Afrika byla nejhorší.Např.:Paradně hrál Senegal,a taky Nigerie je dost dobrá,hrali o dost lepší fotbal,než korea a spol...VIVA ESPANA!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele