NEPŘESNÝ SUDÍ OLIVA POMOHL REALU K BODU S VALENCIÍ

16.02.2004, 03:06
Aktuality
Real Madrid se utkal v zápase 24. kola španělské ligy s Valencií v bitvě o první příčku tabulky. Real Madrid ztratil svou letošní domácí bilanci bez ztráty bodu, ale nebýt nepřesného rozhodčího Tristante Olivy, tak si Valencia odvezla z Madridu vítězství.

V 74. minutě předvedl hostující obránce Fabián Ayala perfektní výskok, když přehlavičkoval jednoho z obránců a vsítil první gól zápasu. V poslední minutě rozhodčí Tristante Oliva odpískal jako penaltu nafilmovaný Raúlův pád v šestnáctce po kontaktu s Marchenou a Luis Figo z penalty vyrovnal. Zápas se sudímu nepovedl, ve druhé půli podlehl početnému madridskému publiku.

Real nastoupil bez Zidaneho, pykajícího za vyloučení v pohárovém zápase se Sevillou. Ve středu obrany nastoupili Raúl Bravo s Helguerou, v záloze Guti s Beckhamem, nalevo místo Zidaneho Solari. Valencia postavila do obrany opět napravo mladého Garrida, na pravého záložníka Angula a do útoku s Mistou Aimara. Útočníkům Realu citelně chyběli Zidanovy přihrávky, na druhé straně zahrál proti Figovi dobře Garrido, levou stranu s hodně bránícím Roberto Carlosem a Solarim zvládli defenzivně naladění Carboni s Angulem. Vicentemu nenechal příliš prostoru jeho protivník Salgado, častokrát ho domácí obránci zdvojovali. Většinu valencijských protiútoků táhl Aimar, skvělý výkon podal hostující gólman Canizares. Diváci na Santiago Bernabeu viděli skvělou bitvu, se šťastnějším koncem pro domácí Real Madrid.

První půli začali lépe hosté, leč slibné protiútoky nedovedli do přesnějšího zakončení. Už v první minutě mohl jít po Aimarově prostrčení sám na branku Mista, ale sudí mu odmával sporný ofsajd. Real poté získal územní převahu, ale konsolidovaná obrana hostí ho do šancí nepustila. Přesto se hrál otevřený ofenzivní fotbal. Několikrát chybělo hráčům Realu jen trochu štěstí v koncovce, Salgadův skvělý volej vyrazil perfektně Canizares. Aimarovův průnik zastavil chybně zdviženým praporkem pomezní rozhodčí. Ofsajdovou past přitom zřetelně pokazil pár metrů od rozhodčího stojící Roberto Carlos. Trestné kopy Roberta Carlose končily ve zdi, Beckhamovy nad brankou. Spoustu nebezpečných centrů odhlavičkovala výborně hrající stoperská dvojice Marchena, Ayala. Za hosty trefil Vicente břevno, Mista nůžkami branku netrefil. Salgado dostal za úmyslné vložení nohy do Aimarova brejku jen žlutou kartu. Přitom Aimar by šel sám na branku.

Ve druhé půli Valencia vyrovnala hru a počet vytvořených šancí. Raúl mohl v dobré pozici po Beckhamově přistrčení v 50. minutě střílet lépe než vedle. V 74. minutě poslal Valencii do vedení Ayala. Skvěle si naskočil na centr a ačkoliv si Casillas na jeho hlavičku sáhl, ta byla tak prudká, že jí v cestě do sítě nezabránil. Hráči Realu znervózněli, nebyli schopni dotáhnout do konce žádnou ze svých akcí. Figo se dravě hnal do koncovky, ale zbytečným skluzem atakoval hostujícího gólmana Canizarese do hlavy. Roberto Carlos při jednom z brejků Valencie sestřelil Rufeteho, rozhodčí ale opět, stejně jako při Figově zákroku, sáhl jen pro žlutou kartu. Vysvobozením pro Real byla poslední minuta, když ve vápně po kontaktu s Marchenou upadl Raúl a rozhodčí Tristante Oliva pískl pokutový kop. Raúl čekal ve vápně na vysoký míč, Marchenova ruka sice nebyla u těla, ale Raúlovi v pohybu nijak nebránila. Raúl to udělal velmi šikovně. Kapitán španělské reprezentace se skácel bezdůvodně k zemi a k odpískané penaltě sudímu ještě zatleskal. Marně se šokovaní hráči Valencie snažili rozhodčímu jeho verdikt vymluvit. Canizares skočil na druhou stranu než střílel Figo a zápas tak skončil remízou. Real poprvé v této sezoně ztratil body v domácím prostředí.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (47)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Fuj! Hanba! Styděl bych se za to být fanouškem Realu! Teď si zas na rozhodčího stěžuju já. Předvedl žalostný výkon, korunovaný tou penaltou. Běžte se vycpat i se svojí domácí sérii bez ztráty, stejně vyhrajem eligu my.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, rozhodčí,rozhodčí. Zizou šel v Seville taky ven za nic, tak si zas tak stěžovat nemusíš. Mimochodem mi ten článek připadá mírně subjektivní.

Reagovat
smazaný uživatel

nepíšeš jestli jsi ten zápas viděl nebo jestli to soudíš jenom podle článku, ale situací kdy sudí Valencii bylo opravdu dost. V první půli odmávané 2 ofsajdy co nebyly, jeden z nich teda zcela jasný. Salgado měl za faul na Aimara dostat červenou, to samý i Figo za Canizarese a Carlos za Rufeteho. A takovou penaltu (Colinnovku) v poslední minutě- to je fakt síla. Na druhé straně by byla tak maximálně jedna červená a to je dost velkej rozdíl. Na Realu se hraje blbě, ale když ještě takhle rozhodčí podlehne atmosféře, to je tragedie. vyloučení Zidaneho je oproti tomu nic. Jsem fanoušek Valencie - snažil jsem se popsat ty situace co nejobjektivněji tak jak jsem je viděl - že z toho vzešlo tohle to se stát může (každej článek je subjektivní). Popis více šancí ze zápasu jsem nikde po netu nenašel.

Reagovat
PJ

Tři červený? A nevidíš to zase moc rudě? Chápu že tě to asi naštvalo (slabý slovo :-), ale zase to nesmíš přehánět. Je jasný, že když si vyhecovanej tak každej faul na svý hráče vidíš na červenou, ale trocha nadhledu by neškodila. Já sem to teda neviděl, což mě teď docela mrzí, ale i když máš v něčem určitě pravdu, tak to zase vyháníš moc do extrémů...

Reagovat
Kily

taky jsem to neviděl (teda až na tu penaltu), ale jestliže třeba figo zajede do brankáře, tak musí jít bezpodmínečně ven, to není o čem diskutovat. Je to rozhodně škoda, ale tenhle závěr nás ještě víc nabudí a stejně jako před dvěma lety vyhrajeme titul!!!!!!!!!!!!! Jenom mě mrzí, že zatímco my získáváme body na hřišti, tak Real je získává za jméno klubu.

Reagovat
HOST*Miguel

Zapas sem nevidel, ale podle toho clanku to vypada ze hrala jenom valencie. Nekdy se zapas rozhodcimu podari nekdy ne tak to uz byva a my ani nikdo jinej s tim nic neudelame. Svadet neco na rozhodciho to umi kazdej. Priste zase muze pomoct valencii. Navic nic neni rozhodnuty jeste zbyva 14.kol a real ma naskok 2 bodu, vse je tedy otevreny a bude se rozhodovat do posledniho kola tak jak to ma byt. Treba titul vyhraje Valencie, nebo real, mozna zabojuje Deportivo a nebo snad Barca( ). Je zbytecny delat z aferu ze Realem stoji rozhodci, to neni pravda. VIVA REAL

Reagovat
HOST*

Hele Vincent!!!Ty by si mel stydet za to,že Valencia prohrali s Real v pohari i doma i venku!!!!!!

Reagovat
HOST*Joan

Máte podporu rozhodčích, podporu státu a ještě o sobě říkáte, že jste nejlepší na světě. Proti tý penaltě nenajdete žádnou výmluvu. Stydte se! Je mi z váš špatně. Vicente, musím tě litovat. Už dvakrát v sezoně vás porazili, napotřetí jsi to raději podplatili. SVINĚ!!!

Reagovat
HOST*Čágoš

Říká se, že diváci bývají dvanáctým hráčem na hřišti. Rozhodčí Oliva byl včera bohužel třináctým. Že přehlédl několik prohřešků lze pochopit, ale likvidační skluz do gólmana hostů se ve fotbalové Evropě trestá červenou kartou! Penalta v závěru pak byla více než sporná. Domnívám se, že to Oliva se svou touhou po spravedlném výsledku (remíze) trochu přehnal. Takový výsledek bych považoval za spravedlivý, kdyby dokázal Real dát branku ze hry. Přesto se mi jako nezaujatému fandovi pěkného fotbalu hra velice líbila.

Reagovat
PJ

Vypadáš na nezaujatýho člověka co ten zápas viděl... Jak to bylo s těma ofsajdama a červenejma kartama?

Reagovat
HOST*Čágoš

Pokus o vraždu hostujícího gólmana měl mít jednoznačně červenou dohru. Kosa Carlose zezadu na Rufeteho by pravděpodobně snesla také červenou, stejně jako úmyslné podkopnutí unikajícího Aimara. Ofsajdy nehodlám komentovat, protože nebyly stoprocentně jasné ani ze zpomalených záběrů. Celkově byl zápas naprostou fotbalovou lahůdkou pro nezaujaté.

Reagovat
smazaný uživatel

K Figovi - šel do zbytečného skluzu a přestože v poslední chvíli ubral tak trefil Caniho do hlavy

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli jsi hledal na trávníku vraha, tak jsi hledal špatně. Marchena škodí nejen Valencii, ale celému španělskému fotbalu. Saezi, probuď se!

Reagovat
smazaný uživatel

Saezi správně! Nejlepší stoperská dvojice za Španělsko je Helguera - Marchena. A není to nic co by zavedl až Saez. Puyola je na stopera škoda, tak koho jiného? Raúla Brava?

Reagovat
smazaný uživatel

U Marcheny platí to samé jako u Marqueze. Technika skvělá, poziční práce skvělá, výskok na úrovni. Jenže ta psychika ...... nikdy nevíš, co v nejméně vhodný moment vyvede. Až se jednou Marchena naučí krotit svoje emoce, bude z něj velký obránce.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonalý není, ale napamatuji se, že by v repre něco velkýho vyved. Náhrada za něj beztak není

Reagovat
Mr.Jindros

Valencia mela vyhrat

Reagovat
smazaný uživatel

Gratuluji k "velmi objektivnímu článku". To by se jeden divil, co se dá taky napsat. Ubrečená Valencia asi zapomněla, za co v této sezoně kopala penalty. Aimarovy takypády (nejlépe ještě před vápnem) se staly hitem La Ligy. A červená Figovi?

Reagovat
exmafie

Souhlasím.....Kluci z Valencie,neberte si to tak,budte rádi,ze jste si z Madridu odvezli aspon ten bodík,príste dopadnete hur....Vymlouvat se na rozhodcího,to umí kazdej

Reagovat
smazaný uživatel

Tebe můžu tak akorát poslat do p..i

Reagovat
exmafie

To muzes

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by nebyl objektivní? Vždyť ten sudí nevěděl co dělá. Prej ho o přestávce zmasíroval Valdano. Naprosto jasně rozhodčí poškodili hosty,tak proč o tom taky nenapsat? Některé šance Realu jsem si moc nepamatoval, na netu jsem jejich pořádný popis nikde nenašel, tak o čem jiném psát? Nehledě na to že je tenhle článek tak něco mezi tím co se píše na stránkách obou týmů. Na Realu se o něm vůbec nepíše, na Valencii je 80% článku jen o něm. Podle posouzení nezávislých fanoušků prostě pan Oliva dělal velké chyby.

Reagovat
exmafie

Já jsem nezávislý fanousek Realu a chyby rozhodcího mi vubec nevadí

Reagovat
PJ

Promiň ale úplně objektivní fakt neni. Třeba už jen to, že sis "některé šance Realu nepamatoval" jak píšeš...

Reagovat
smazaný uživatel

nepamatoval jsem si šance na obou stranách, Real jich měl o něco víc, ale spíš byl jeho tlak jen platonický

Reagovat
smazaný uživatel

podstata zůstala nezměněna

Reagovat
HOST*yarda

Hm, a ty Vincente jsi ten zápas viděl? Podle toho, co tu píšeš, tak asi z vlaku Jinak bys měl alespoň slušný přehled o dění na obou stranách.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem ho ve sportbaru na velkým plátně. Jako měřítko objektivity mi stačí vyjádření neutrálního fanouška, které je výše v diskuzi, že rozhodčí byl 13. hráčem Realu v tomto utkání. nesouhlasné ohlasy Madriďáků na tom nic nezmění

Reagovat
antimadrista

A kdo byl 12. ?

Reagovat
smazaný uživatel

většinou diváci ty inteligente

Reagovat
PJ

Reagovat
exmafie

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ale přesto se mi zdá, že pokud vedete nějaký server, tak by trocha objektivity neškodila.

Reagovat
HOST*Spartafan

Hele, chlapy. To, že rozhodčí nadržují Realu, ví skoro každej (teda kromě fandů Realu, kteří to radši nevidí). S trochou nadsázky bych řekl, že si skoro nepamatuju zápas, kdy by Real kopal penaltu. Řekl bych, že jim rozhodčí pomůže vždy, když to potřebují. věřím, že se do mě realisti teď pěkně obujou, ale je to tak. Otevřete oči.

Reagovat
HOST*Miguel

Stejne jak Sparte

Reagovat
smazaný uživatel

Tak od Sparťana to fakt sedí. Když si vzpomenu na podzim 2001, to nás sudí pěkně řezali. Snad šest penalt proti nám, minimálně půlka vymyšlená. Vždycky tam někdo v závaru spadl přes Makeleleho nebo Hierrovu nohu a neštěstí bylo na světě.

Reagovat
exmafie

Pokud rozhodcí pískne pro Real penaltu,tak za to asi nemuzou hráci,ale ten sudí,ne,tak se tady navázejte do rozhodcích a ne do hrácu nebo fanousku???......A Realisti se do tebe poustet nepotrebujou,protoze víme,ze Real je nejlepsí,ikdyby rozhodcí pískali proti nemu (a to ze rozhodcí nadrzujou Realu je blbost,mluví z tebe závist )

Reagovat
HOST*yarda

Hm, jak tohle může říct někdo, kdo fandí Spartě, jejíž hráči svým filmováním ve vápně zahanbí i Hollywood??? A stejný případ je to i s tím věčně omílaným nadržováním

Reagovat
HOST*del Piero

Hoši nechápu toho Olivu-asi to fakt neumí ať si radši de pěstovat olivy a ne na hřišti debil jeden jak ho potkám tak mu dám do tlamy Beztak mu dali do kapsy pár šušní a tak se fotbal nehraje tak mě neserte a smrt Slávistovi Galaczovi-je to jeden úchyl a gay z obce Řeky v MSK (u Třince - OCELÁŘI)

sportu zdar FORZA BANÍK

Reagovat
PJ

Hehe, tak z tohohle příspěvku přímo vyzařuje inteligence. Škoda že tobě jí zjevně moc nezbylo... Že si zanadáváš rozhodčímu, to chápu, ale ten konec, ¨....

Reagovat
Mr.Jindros

hele nekaz mi Banik.... uz mi tu podobny zkazili Barcu

Reagovat
HOST*

jo nekažte BANÍK

Reagovat
smazaný uživatel

V magazínu ligy mistru bylo že Ronaldo potvrdil možný letní odchod z Realu. Myslíte že o nej fakt přidem nebo nam ten tlustoch zustane?

Reagovat
smazaný uživatel

A ty seš kdo, že takhle nazýváš Ronieho?

Reagovat
Mr.Jindros

no trosku zhubnout by mohl

Reagovat
HOST*yarda

Hm, to by ale místo 23 gólů taky mohl dát dvakrát tolik a to by nebylo vůči ostatním fér

Reagovat
PJ

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele